Piste cyclable Van Gogh [Pays-Bas]

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas

Piste cyclable Van Gogh [Pays-Bas]

Message  eeuwige reiziger le Lun 17 Nov 2014 - 1:00

Fietspad geïnspireerd op Van Gogh is magisch mooi
14/11/14

Een fietspad in Nuenen, vlakbij Eindhoven, biedt je de kans door een schilderij van Vincent van Gogh te fietsen. Over een strook van 600 tot 700 meter zijn duizenden lichtgevende steentjes in het beton gegoten. Het zijn stukjes kunsthars met een speciale coating die overdag licht opnemen en dat 's nachts weer afgeven, zo stelt ontwerper Daan Roosegaarde.


Het schilderij 'Sterrennacht' van Vincent van Gogh.

Op de rechte stukken fietspad lijken de fonkelende steentjes op verspreide sterren aan de hemel. In de bochten heeft Roosegaarde patronen uit Van Goghs beroemde schilderij 'Sterrennacht' nagebootst. Daar staan aan weerskanten van het fietspad led-lampen om het oplichten van de steentjes te versterken.

Het fietspad is ontworpen door Studio Roosegaarde en aangelegd door bouwconcern Heijmans. Het is het tweede project in het samenwerkingsverband 'Smart Highway' (Slimme Snelweg) dat de ondernemingen hebben gesmeed. Eerder dit jaar werd bij het Nederlandse Oss een proef begonnen met 'glowing lines' op de snelweg: speciale strips in het asfalt die overdag licht absorberen en 's nachts licht afgeven.

Roosegaarde wilde ook iets met Van Gogh doen, die tussen 1883 en 1885 in Nuenen woonde. Volgend jaar is het 125 jaar geleden dat de schilder stierf in Auvers-sur-Oise. "Het is een koppeling tussen het cultureel erfgoed van Vincent van Gogh en de innovatie van een energievriendelijk en veilig fietspad", stelt Roosegaarde.

De officiële opening van het fietspad was tevens het startsein van het themajaar Van Gogh 2015. "Daarnaast vind ik dit fietspad de ideale plek voor een eerste date", geeft Roosegaarde nog mee.

http://www.hln.be/hln/nl/17541/Het-leukste-van-het-web/article/detail/2121002/2014/11/14/Fietspad-geinspireerd-op-Van-Gogh-is-magisch-mooi.dhtml

+ Vidéo
https://www.youtube.com/watch?v=AFsV-CwWC54

Carte:
http://www.omroepbrabant.nl/?news/217432682/Zeven+ton+voor+lichtgevend+Van+Gogh-fietspad+Eindhoven,+aanleg+dit+najaar.aspx


http://ballinnn.com/dit-nederlandse-fietspad-geeft-licht-en-is-geinspireerd-door-van-gogh/
http://www.brabant.nl/Actueel/Nieuws/2014/November/Van-Gogh-Roosegaarde-fietspad-geopend.aspx


http://newsmonkey.be/article/24340

eeuwige reiziger

Messages : 2254
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Aussi en Pologne!

Message  eeuwige reiziger le Mer 12 Oct 2016 - 21:16

Polen rijden op buitenaards glow-in-the-dark fietspad
12.10.2016In Olsztyn, een dorpje in Polen, kun je nu rijden op een fietspad dat blauw oplicht in het donker. Met een speciale technologie kan de weg tot meer dan tien uur schijnen. Na de testfase kan het zijn dat meerdere fietspaden dit aparte asfaltlaagje krijgen. Bekijk het filmpje hier.

Neen, er zijn geen aliens geland in Polen die hun sporen hebben nagelaten op een fietspad. In een ruraal dorp nabij de Poolse Lyna-rivier kun je nu 100 meter fietsen op een blauw oplichtend fietspad. "Het blauwe licht is 's nachts prachtig naast het donkere bos en de rivier", vertelt Igor Ruttmar, voorzitter van het bedrijf TPA Sp. z o.o.

Luminoforen

Om tot dit resultaat te komen worden er luminoforen in het asfalt verwerkt. Dit zijn kleine deeltjes die licht uitstralen door een deel van de geabsorbeerde energie om te zetten naar lichtstralen. Overdag kan het asfalt dus 'opladen' om de energie 's nachts geleidelijk aan vrij te geven.

Starry Night

Naar verluidt werden de bedenkers geïnspireerd door het "Starry Night"-fietspad in Nederland. Hier schijnen kleine ledlampjes blauwe stippen op de weg. Zo lijkt het op een blauwe sterrenhemel die wordt aangedreven door zonne-energie.

Proefperiode

Momenteel lopen er tests om te zien of de technologie in Polen de weersomstandigheden aankan. Na deze periode kan het zijn dat het glow-in-the-dark fietspad wordt verlengd. Misschien krijgen we in België ook wel een alienachtige weg om onze donkere nachten wat op te fleuren. Wij zijn fan van zo'n hippe weg als hij soepel rijdt en ons niet verblindt.

http://www.sport.be/cycling/nl/nieuws/article.html?Article_ID=782196#

https://youtu.be/eu38SHyj-XY

http://www.olsztyn.com.pl/artykul,to-bedzie-hit-pierwsza-w-polsce-swiecaca-sciezka-rowerowa-film,21754.html

eeuwige reiziger

Messages : 2254
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Lichtgevend fietspad [Middelburg]

Message  eeuwige reiziger le Mer 4 Jan 2017 - 9:04

Innovatieve verlichting op fietspad tussen Middelburg en Sint Laurens
03 januari 2017MIDDELBURG - Een deel van het fietspad langs de Leliëndaalseweg tussen Sint Laurens en Middelburg krijgt wel heel bijzondere verlichting. Over een lengte van 300 meter worden zogenoemde 'vonkjes' geplaatst. Dat zijn lichtjes in het wegdek die geen elektriciteit verbruiken, maar die oplichten doordat ze zonlicht opslaan en terugkaatsen.

Het is een project van Waterschap Scheldestromen en Sandee Groep. Het product van het Kamperlandse groenbedrijf moet milieuvriendelijker, veiliger en energiezuiniger zijn dan traditionele straatverlichting. Bovendien kan het worden aangelegd op plaatsen waar het lastig of duur is om elektriciteit aan te leggen.

Wanneer de lichtgevende markeerlijn precies wordt aangelegd is nog niet bekend. Medewerkers van beide bedrijven gaan volgende week eerst de straat op om fietsers te vragen hoe ze het fietspad ervaren met de huidige verlichting. Pas daarna wordt de glow-in-the-dark-verlichting aangelegd en vervolgens worden deelnemers van het onderzoek opnieuw gevraagd wat ze van het 'fietsvonkpad' vinden. Als de proef slaagt, wil het Waterschap deze innovatieve verlichting mogelijk op meerdere plaatsen gaan gebruiken.

http://www.pzc.nl/regio/walcheren/innovatieve-verlichting-op-fietspad-tussen-middelburg-en-sint-laurens-1.6807641
http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2017-01-03/1076191/vonkjes-op-fietspad-tussen-middelburg-en-sint-laurens#.WGysB1PhDIU

eeuwige reiziger

Messages : 2254
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Lichtgevend fietspad [Middelburg]

Message  eeuwige reiziger le Jeu 2 Fév 2017 - 20:12

Proef met Glow-in-the-dark-fietspad
02 februari 201MIDDELBURG - Het fietspad langs de Leliëndaalseweg tussen Middelburg en Sint Laurens rijden is vanaf nu 'verlicht'. Medewerkers van aannemingsgroep Sandee uit Kamperland bracht donderdagochtend stippen aan die werken als glow-in the-dark. Het is een proef van Waterschap Scheldestromen en Sandee om te onderzoeken of fietsers deze vorm van verlichting als prettig en veilig ervaren.

Als de proef een succes is, dan kan het zo zijn, aldus Gert van Kralingen van het waterschap, dat meer fietspaden op deze manier worden verlicht. ,,En dan vooral op die fietspaden die veel gebruikt worden door scholieren."Verschillende patronen
Op het bewuste fietspad langs de Leliëndaalseweg zijn de stippen in verschillende patronen gelegd. Over enkele weken gaat het waterschap fietsers vragen wat ze ervan vinden en welk patroon het beste is. Enkele weken geleden zijn al zo’n zeventig fietsers gevraagd wat ze vinden van het fietspad en hoe ze denken over verlichting. Zij krijgen straks een mail met vragen.Onverwoestbaar
Jan Sandee vertelde donderdag dat een Poolse fabrikant hem vroeg of die stippen iets zijn om in Nederland te introduceren. Volgens de aannemer zijn ze onverwoestbaar en nemen ze door de speciale samenstelling overdag licht op blijven ze een hele nacht ‘gloeien’. Het aanbrengen kost volgens hem 25 euro per meter. ,,En daarna zijn er geen kosten meer aan verbonden.”

eeuwige reiziger

Messages : 2254
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Piste cyclable Van Gogh [Pays-Bas]

Message  velo-ravel.net le Sam 4 Fév 2017 - 12:14

gewoon de link van het artikel hier boven.

http://www.pzc.nl/regio/walcheren/proef-met-glow-in-the-dark-fietspad-1.6875514
avatar
velo-ravel.net

Messages : 5391
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: Piste cyclable Van Gogh [Pays-Bas]

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum