Piste cyclable Van Gogh [Pays-Bas]

Aller en bas

Piste cyclable Van Gogh [Pays-Bas]

Message  eeuwige reiziger le Lun 17 Nov 2014 - 1:00

Fietspad geïnspireerd op Van Gogh is magisch mooi
14/11/14

Een fietspad in Nuenen, vlakbij Eindhoven, biedt je de kans door een schilderij van Vincent van Gogh te fietsen. Over een strook van 600 tot 700 meter zijn duizenden lichtgevende steentjes in het beton gegoten. Het zijn stukjes kunsthars met een speciale coating die overdag licht opnemen en dat 's nachts weer afgeven, zo stelt ontwerper Daan Roosegaarde.


Het schilderij 'Sterrennacht' van Vincent van Gogh.

Op de rechte stukken fietspad lijken de fonkelende steentjes op verspreide sterren aan de hemel. In de bochten heeft Roosegaarde patronen uit Van Goghs beroemde schilderij 'Sterrennacht' nagebootst. Daar staan aan weerskanten van het fietspad led-lampen om het oplichten van de steentjes te versterken.

Het fietspad is ontworpen door Studio Roosegaarde en aangelegd door bouwconcern Heijmans. Het is het tweede project in het samenwerkingsverband 'Smart Highway' (Slimme Snelweg) dat de ondernemingen hebben gesmeed. Eerder dit jaar werd bij het Nederlandse Oss een proef begonnen met 'glowing lines' op de snelweg: speciale strips in het asfalt die overdag licht absorberen en 's nachts licht afgeven.

Roosegaarde wilde ook iets met Van Gogh doen, die tussen 1883 en 1885 in Nuenen woonde. Volgend jaar is het 125 jaar geleden dat de schilder stierf in Auvers-sur-Oise. "Het is een koppeling tussen het cultureel erfgoed van Vincent van Gogh en de innovatie van een energievriendelijk en veilig fietspad", stelt Roosegaarde.

De officiële opening van het fietspad was tevens het startsein van het themajaar Van Gogh 2015. "Daarnaast vind ik dit fietspad de ideale plek voor een eerste date", geeft Roosegaarde nog mee.

http://www.hln.be/hln/nl/17541/Het-leukste-van-het-web/article/detail/2121002/2014/11/14/Fietspad-geinspireerd-op-Van-Gogh-is-magisch-mooi.dhtml

+ Vidéo
https://www.youtube.com/watch?v=AFsV-CwWC54

Carte:
http://www.omroepbrabant.nl/?news/217432682/Zeven+ton+voor+lichtgevend+Van+Gogh-fietspad+Eindhoven,+aanleg+dit+najaar.aspx


http://ballinnn.com/dit-nederlandse-fietspad-geeft-licht-en-is-geinspireerd-door-van-gogh/
http://www.brabant.nl/Actueel/Nieuws/2014/November/Van-Gogh-Roosegaarde-fietspad-geopend.aspx


http://newsmonkey.be/article/24340

eeuwige reiziger

Messages : 2663
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Aussi en Pologne!

Message  eeuwige reiziger le Mer 12 Oct 2016 - 21:16

Polen rijden op buitenaards glow-in-the-dark fietspad
12.10.2016In Olsztyn, een dorpje in Polen, kun je nu rijden op een fietspad dat blauw oplicht in het donker. Met een speciale technologie kan de weg tot meer dan tien uur schijnen. Na de testfase kan het zijn dat meerdere fietspaden dit aparte asfaltlaagje krijgen. Bekijk het filmpje hier.

Neen, er zijn geen aliens geland in Polen die hun sporen hebben nagelaten op een fietspad. In een ruraal dorp nabij de Poolse Lyna-rivier kun je nu 100 meter fietsen op een blauw oplichtend fietspad. "Het blauwe licht is 's nachts prachtig naast het donkere bos en de rivier", vertelt Igor Ruttmar, voorzitter van het bedrijf TPA Sp. z o.o.

Luminoforen

Om tot dit resultaat te komen worden er luminoforen in het asfalt verwerkt. Dit zijn kleine deeltjes die licht uitstralen door een deel van de geabsorbeerde energie om te zetten naar lichtstralen. Overdag kan het asfalt dus 'opladen' om de energie 's nachts geleidelijk aan vrij te geven.

Starry Night

Naar verluidt werden de bedenkers geïnspireerd door het "Starry Night"-fietspad in Nederland. Hier schijnen kleine ledlampjes blauwe stippen op de weg. Zo lijkt het op een blauwe sterrenhemel die wordt aangedreven door zonne-energie.

Proefperiode

Momenteel lopen er tests om te zien of de technologie in Polen de weersomstandigheden aankan. Na deze periode kan het zijn dat het glow-in-the-dark fietspad wordt verlengd. Misschien krijgen we in België ook wel een alienachtige weg om onze donkere nachten wat op te fleuren. Wij zijn fan van zo'n hippe weg als hij soepel rijdt en ons niet verblindt.

http://www.sport.be/cycling/nl/nieuws/article.html?Article_ID=782196#

https://youtu.be/eu38SHyj-XY

http://www.olsztyn.com.pl/artykul,to-bedzie-hit-pierwsza-w-polsce-swiecaca-sciezka-rowerowa-film,21754.html

eeuwige reiziger

Messages : 2663
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Lichtgevend fietspad [Middelburg]

Message  eeuwige reiziger le Mer 4 Jan 2017 - 9:04

Innovatieve verlichting op fietspad tussen Middelburg en Sint Laurens
03 januari 2017MIDDELBURG - Een deel van het fietspad langs de Leliëndaalseweg tussen Sint Laurens en Middelburg krijgt wel heel bijzondere verlichting. Over een lengte van 300 meter worden zogenoemde 'vonkjes' geplaatst. Dat zijn lichtjes in het wegdek die geen elektriciteit verbruiken, maar die oplichten doordat ze zonlicht opslaan en terugkaatsen.

Het is een project van Waterschap Scheldestromen en Sandee Groep. Het product van het Kamperlandse groenbedrijf moet milieuvriendelijker, veiliger en energiezuiniger zijn dan traditionele straatverlichting. Bovendien kan het worden aangelegd op plaatsen waar het lastig of duur is om elektriciteit aan te leggen.

Wanneer de lichtgevende markeerlijn precies wordt aangelegd is nog niet bekend. Medewerkers van beide bedrijven gaan volgende week eerst de straat op om fietsers te vragen hoe ze het fietspad ervaren met de huidige verlichting. Pas daarna wordt de glow-in-the-dark-verlichting aangelegd en vervolgens worden deelnemers van het onderzoek opnieuw gevraagd wat ze van het 'fietsvonkpad' vinden. Als de proef slaagt, wil het Waterschap deze innovatieve verlichting mogelijk op meerdere plaatsen gaan gebruiken.

http://www.pzc.nl/regio/walcheren/innovatieve-verlichting-op-fietspad-tussen-middelburg-en-sint-laurens-1.6807641
http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/2017-01-03/1076191/vonkjes-op-fietspad-tussen-middelburg-en-sint-laurens#.WGysB1PhDIU

eeuwige reiziger

Messages : 2663
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Lichtgevend fietspad [Middelburg]

Message  eeuwige reiziger le Jeu 2 Fév 2017 - 20:12

Proef met Glow-in-the-dark-fietspad
02 februari 201MIDDELBURG - Het fietspad langs de Leliëndaalseweg tussen Middelburg en Sint Laurens rijden is vanaf nu 'verlicht'. Medewerkers van aannemingsgroep Sandee uit Kamperland bracht donderdagochtend stippen aan die werken als glow-in the-dark. Het is een proef van Waterschap Scheldestromen en Sandee om te onderzoeken of fietsers deze vorm van verlichting als prettig en veilig ervaren.

Als de proef een succes is, dan kan het zo zijn, aldus Gert van Kralingen van het waterschap, dat meer fietspaden op deze manier worden verlicht. ,,En dan vooral op die fietspaden die veel gebruikt worden door scholieren."Verschillende patronen
Op het bewuste fietspad langs de Leliëndaalseweg zijn de stippen in verschillende patronen gelegd. Over enkele weken gaat het waterschap fietsers vragen wat ze ervan vinden en welk patroon het beste is. Enkele weken geleden zijn al zo’n zeventig fietsers gevraagd wat ze vinden van het fietspad en hoe ze denken over verlichting. Zij krijgen straks een mail met vragen.Onverwoestbaar
Jan Sandee vertelde donderdag dat een Poolse fabrikant hem vroeg of die stippen iets zijn om in Nederland te introduceren. Volgens de aannemer zijn ze onverwoestbaar en nemen ze door de speciale samenstelling overdag licht op blijven ze een hele nacht ‘gloeien’. Het aanbrengen kost volgens hem 25 euro per meter. ,,En daarna zijn er geen kosten meer aan verbonden.”

eeuwige reiziger

Messages : 2663
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Piste cyclable Van Gogh [Pays-Bas]

Message  velo-ravel.net le Sam 4 Fév 2017 - 12:14

avatar
velo-ravel.net

Messages : 6069
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Désormais également en Belgique! [Baasrode]

Message  eeuwige reiziger le Mar 22 Aoû 2017 - 14:20

Nieuw in België: het reflecterende fietspad
22 augustus 2017DENDERMONDE - Polen had er al één, net als Algerije. En nu ook Vlaanderen: een fietspad dat ’s nachts licht geeft. Mooi is zo’n appelblauwzeegroene strook overdag niet, veilig wel. Of dat zoekt Dendermonde toch uit met een proefproject. “De okerkleurige fietspaden zijn bij regenweer of ’s nachts moeilijk zichtbaar, zo’n reflecterende strook is duidelijker.”

Het springt nogal in het oog, het appelblauwzeegroene fietspad van 160 meter dat gisteren werd aangelegd in Baasrode in Dendermonde. De bedoeling is dat het ook in het donker opvalt: dankzij het reflecterende licht van auto- en fietslampen of straatlantaarns, zodat autobestuurders weten dat er een fietspad ligt en dus alerter zijn voor de zwakke weggebruikers.

“De reflectie komt van de glaskristallen die in de verf verwerkt zijn”, zegt Stijn Goossens, directeur Verkeerstechnieken bij Signco, dat signalisatie op de weg verzorgt en ook dit pad aanlegde. Het principe lijkt op dat van de huidige wegmarkeringen. “Maar daar liggen de glasparels óp de witte lijnen, waardoor ze makkelijker afslijten door het autoverkeer en de reflectie vervaagt. Bij de fietspaden hebben we de kristallen ook ín de verf verwerkt”, zegt Goossens. “De kleur hebben we niet gekozen omdat we die zo mooi vonden, maar omdat ons oog het in slechte lichtomstandigheden goed waarneemt.”

“In tegenstelling tot oker”, zegt de Dendermondse mobiliteits­schepen Niels Tas (SP.A). “Zeker ’s nachts zijn de okerkleurige stroken moeilijker te zien.”

Het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) staat niet weigerachtig tegenover het experiment. “Als zo’n reflecterend fietspad bijdraagt tot de verkeersveiligheid, zullen we de zaak zeker bekijken. Maar we roepen alleszins niet op om alle fietspaden in appelblauwzeegroen te schilderen.”

Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid ziet alleszins voordelen aan het fietspad met glaskristallen. “Daardoor reflecteert de strook niet alleen beter het licht, het wegdek is ook ruwer en dus glijden fietsers minder snel uit. En bovendien worden de fietspaden er duurzamer door”, zegt woordvoerder Stef Willems. Al heeft het BIVV ook bedenkingen: “Zo’n reflecterende strook is duurder dan gewone verf en mensen zijn de kleur niet gewoon. Een okerkleurige fietssuggestriestrook wel, dus is die herkenbaarder. Maar dat is een kwestie van tijd.”

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170821_03028897


DENDERMONDE/BAASRODE
22/08/2017

Stad werkt mee aan innovatief project met reflecterende fietssugestiestrook
NIEUWE FIETSSTROOK IS PRIMEUR IN BELGIE

Met een nieuw soort fietssuggestiestrook in de Rosstraat in Baasrode is Dendermonde toe aan een primeur voor België. Voor de allereerste keer is een reflecterende markering in duurzamer materiaal aangebracht. De stad werkt zo mee aan een innovatief proefproject van de firma Signco. Bij positieve evaluatie komen er ook elders dezelfde opvallende fietssuggestiestroken.

De Rosstraat in Baasrode beschikt sinds gisteren, in het deel tussen de Mandekensstraat en de fietssnelweg aan de spoorweg, over een reflecterende fietssuggestiestrook in appelblauwzeegroen. Die moet niet alleen overdag, maar ook in het donker altijd goed zichtbaar zijn voor automobilisten. Het product is een primeur in ons land en werd op vraag van het bedrijf Signco ontwikkeld in een laboratorium in Duitsland.

Dat Dendermonde de primeur krijgt is geen toeval. De stad werkte eerder al samen met de firma Signco, onder andere voor verkeerstellingen in Sint-Gillis. Het bedrijf is al een tijdje bezig aan de ontwikkeling van een nieuw soort suggestiestrook en wil bekijken of die voldoet aan alle vereisten op het terrein zelf. Het vond in Dendermonde een geschikte partner om dit uit te proberen.

"Het is in Vlaanderen lang niet evident om stadsbesturen bereid te vinden mee te innoveren", zegt Stijn Goossens van Signco. "In Nederland zijn ze daar soepeler in, maar in Vlaanderen zijn ze meer behoudsgezind. Dendermonde is op dat vlak een uitzondering op de regel en staat open voor nieuwe ontwikkelingen op het vlak van fietsinfrastructuur. De stad was dan ook meteen bereid om ons proefproject op haar grondgebied uit te zetten."

Duurzamer materiaal
Resultaat: een opvallende fietssuggestiestrook in de Rosstraat. "Door de felle kleur kan niemand ernaast kijken", vertelt Wim De Potter van producent RPM Belgium Vandex. "Wetenschappelijke studies wezen uit dat appelblauwzeegroen in alle mogelijke omstandigheden altijd het beste in het oog springt. Vandaar deze kleurkeuze. Er zijn ook reflecterende parels aangebracht in de koudplastische markering. Met de huidige suggestiestroken in rood of okergeel is het probleem dat de kleur vaak snel afslijt, zodat het niet meer opvalt. En zeker in de herfst is het contrast met kleuren uit de omgeving, zeker in de buurt van bomen met vallende bladeren, niet zo groot. Voor de nieuwe fietssuggestiestrook gebruiken we bovendien een materiaal dat veel duurzamer is en niet afschilfert als er vaak over gereden worden."

Praktijktest
Schepen van Mobiliteit Niels Tas (SP.A) verleent graag zijn medewerking aan het proefproject. "Hoewel we in onze stad 55 procent minder verkeersongevallen optekenen dan vroeger, blijft het aantal ongevallen waar fietsers bij betrokken zijn wel gelijk", zegt hij. "We werken er hard aan om dat tij te keren. Ook zo'n opvallende fietssuggestiestrook kan daarbij helpen, want chauffeurs worden zo beter gewezen op de aanwezigheid van zwakke weggebruikers. Bovendien werken we in de stad ook erg op verkeersleefbaarheid om mensen meer te overtuigen de fiets te nemen. Een initiatief als dit kan daar zeker bij helpen."

Blijkt de praktijktest een succes, dan zullen er in Dendermonde nog op diverse plaatsen gelijkaardige reflecterende fietssuggestiestroken verschijnen. "Met ons nieuw circulatieplan in Sint-Gillis bijvoorbeeld zijn daar ook wel diverse plaatsen voor geschikt", zegt Tas. "Dat de Rosstraat als eerste aan de beurt is, komt omdat de ondergrond zich hier het beste toe leende. Bovendien beschikte dit deel van de straat over een slecht fietspad, een betonstrookje van amper een meter breed. De suggestiestrook is dus een fikse verbetering."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-dendermonde/nieuwe-fietsstrook-is-primeur-in-belgie-a3238231/

eeuwige reiziger

Messages : 2663
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Unique en Belgique: des bandes réfléchissantes installées pour la sécurité des cyclistes

Message  velo-ravel.net le Mar 22 Aoû 2017 - 20:23

http://www.lalibre.be/actu/belgique/unique-en-belgique-des-bandes-reflechissantes-installees-pour-la-securite-des-cyclistes-599bfa66cd70d65d258723f9


Avec ses nouvelles bandes de circulation pour les vélos, Dendermonde est la première ville belge à tester ce projet pilote. Cette innovation venue tout droit des Pays-Bas a déjà récolté des avis très positifs.
Selon Het Laatstes Nieuws, pour la toute première fois en Belgique, une société a développé un système de marquage au sol sur base de matériaux écologiques. Ces pistes cyclistes sont d'une couleur bleue flash. Elles ne sont pas seulement visibles le jour mais également la nuit afin que tous, cyclistes et automoblistes, puissent les voir. L'échevin de la mobilité espère ainsi diminuer le nombre d'accidents impliquant les vélos.


© Geert De Rycke

La ville de Dendermonde n'a pas été choisie par hasard. Pour commencer, ce n'est pas la première fois que la ville collabore avec la firme hollandaise Signco. Ensuite, selon Stijn Goossens de la société Signco, "ce n'est pas évident de convaincre les conseils municipaux d'innover. En Hollande, ils sont plus souples, mais en Flandre, ils sont plus conservateurs. Dendermonde est une exception à la règle et reste ouverte au développement de l'infrastructure cycliste".

Pourquoi cette couleur bleue ?

Des études scientifiques ont montré que ce bleu clair était la seule couleur capable d'attirer efficacement l'oeil. De plus, un agent réfléchissant a été ajouté à la peinture. Le rouge a en effet le désavantage de s'effacer plus vite. Qui plus est, en automne par exemple, le contraste avec les couleurs des arbres est encore moins frappante à cause notamment des feuilles mortes.

Le système, dont les retours sont très positifs, tend à se généraliser aux Pays-Bas et en Belgique
avatar
velo-ravel.net

Messages : 6069
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: Piste cyclable Van Gogh [Pays-Bas]

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum