Eigen "huisstijl" voor de Vlaamse fietssnelwegen

Aller en bas

Eigen "huisstijl" voor de Vlaamse fietssnelwegen

Message  eeuwige reiziger le Mar 30 Juin 2015 - 11:02

STEFAN SCHÖNING MAAKT DE FIETSSNELWEGEN HERKENBAAR
26.06.2015

Vijf provincies nemen designer in de arm voor beter leesbare fietssnelwegen

De provincies Vlaams-Brabant, Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen nemen samen het initiatief om de leesbaarheid en herkenbaarheid van fietssnelwegen te verbeteren. Daarvoor werken ze samen met experts in mobiliteit, marketing, landschapsarchitectuur en productontwikkeling. Zo speelt ook Stefan Schöning, die in 2008 nog Belgisch designer van het jaar werd, hierbij een belangrijke rol.

Daarnaast worden ook alle belanghebbenden rond fietssnelwegen uit heel Vlaanderen nauw bij het project betrokken. Deze unieke samenwerking moet een bouwstenencatalogus opleveren om het netwerk van fietssnelwegen te optimaliseren en finaal meer mensen te overtuigen de fietssnelweg te gebruiken.

Unieke samenwerking

Voor het eerst bundelen de vijf Vlaamse provincies de krachten om fietssnelwegen naar een hoger niveau te tillen. De hele studie wordt ondersteund door Traject (mobiliteitsmanagement); Cayman (communicatie en marketing); LAMA-architecten (landschapsarchitectuur) en stefan.schöning.studio, een gerenommeerd bureau, dat gespecialiseerd is in design en productontwikkeling. Stefan Schöning werd in 2008 nog Belgisch designer van het jaar en heeft veel ervaring met gelijkaardige opdrachten.

Intuïtieve fietssnelwegen

Fietssnelwegen zijn een relatief nieuw fenomeen. De vijf Vlaamse provincies bouwen, samen met de gemeenten en andere partners, iedere dag aan een kwaliteitsvol netwerk. Toch realiseren de provincies zich dat er meer nodig is dan kwaliteitsvolle infrastructuur alleen. Bij de opening van de fietsostrade Antwerpen-Mechelen onlangs bleek dat de leesbaarheid en herkenbaarheid van de route nog een groot werkpunt is volgens de gebruikers.

Bouwstenencatalogus

Bedoeling van deze samenwerking is een bouwstenencatalogus uit te werken. Die bevat een gamma maatregelen, die de leesbaarheid en herkenbaarheid van bestaande en geplande fietssnelwegen zullen verhogen. De bouwstenencatalogus moet de leidraad worden om, bij de verdere uitbouw van het fietssnelwegennetwerk in Vlaanderen, de leesbaarheid, zichtbaarheid, belevingswaarde, gebruiksvriendelijkheid, ruimtelijke inpassing en communiceerbaarheid van dat netwerk te garanderen.


Alle belanghebbenden samenbrengen

Fietssnelwegen doorkruisen heel wat werkterreinen en bevoegdheidsterreinen. Daarom brengen de vijf provincies vandaag alle belanghebbenden (overheden, belangengroepen, wegbeheerders, fietsers, wetenschappers…) samen in een klankbordgroep, die tevens de ‘kick-off’ van de studie betekent. Door de participatie van alle belanghebbenden willen de vijf Vlaamse provincies een realistisch, gedragen eindresultaat afleveren.

Het resultaat van de studie wordt eind 2015 verwacht en zal aansluitend op twee routes in de provincie Vlaams Brabant worden toegepast. De eerste realisaties zullen in 2016 gebeuren.

http://designvlaanderen.be/nieuws/stefan-sch%C3%B6ning-maakt-de-fietssnelwegen-herkenbaar

eeuwige reiziger

Messages : 2691
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Eigen "huisstijl" voor de Vlaamse fietssnelwegen

Message  Zuydkamp le Lun 30 Mai 2016 - 21:07

Die huisstijl is vandaag uitgebreid in de pers aan bod gekomen.


Het ziet er mooi uit. Ook het idee om routenummers te geven, annaloog aan wegennummers, versterkt het routegevoel en de herkenbaarheid van het fietspad.

Mijn enige bezwaren zijn dat de nummers soms aan de hoge kant zijn (zoals F424). Er zijn maar 110 fietsroutes, dus waarom zoveel routes een 3-cijferig nummer geven?

Ook is de keuze van blauw nogal ongelukkig. Dat zal gegarandeerd afbleken door zonlicht.

Zuydkamp

Messages : 15
Date d'inscription : 26/03/2014

Revenir en haut Aller en bas

Re: Eigen "huisstijl" voor de Vlaamse fietssnelwegen

Message  eeuwige reiziger le Mar 31 Mai 2016 - 18:53

Zuydkamp a écrit:Die huisstijl is vandaag uitgebreid in de pers aan bod gekomen.


Er is ondertussen ook al een webstek:

http://fietssnelweg.be/

En een brochure:

http://deredactie.be/polopoly_fs/1.2669657!file/Brochure_Fietssnelwegen.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 2691
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

europees project

Message  joverwimp le Jeu 2 Juin 2016 - 8:44

De Provincie Vlaams-Brabant doet beroep op de expertise van Traject om de opmaak van een Europees projectvoorstel rond fietssnelwegen te begeleiden. Het projectvoorstel, CHIPS genaamd, kadert binnen het Europese Interreg B Programma.

Traject brengt de internationale projectpartners bij elkaar en schrijft in nauwe samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant een succesvol projectvoorstel dat een gedetailleerde beschrijving bevat van het projectmanagement, het projectbudget en de projectinhoud. Overleg met de internationale partners wordt gecoördineerd en gefaciliteerd door Traject. Traject ondersteunt het consortium eveneens bij de administratieve elementen die bij het projectvoorstel horen. Het CHIPS-voorstel (totaal budget 4,5 miljoen €) is intussen goedgekeurd door het Interreg secretariaat en start in April 2016.

www.traject.be/nl/project/opmaak-europees-projectvoorstel-interreg-over-fietssnelwegen-chips
avatar
joverwimp

Messages : 1954
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 74
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

Re: Eigen "huisstijl" voor de Vlaamse fietssnelwegen

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum