Nete 03 : Grote Nete Bevel/Itegem Hullebrug - Itegem/Herenthout Baileybrug

Aller en bas

Fietsbrug ['t Schipke, Herenthout]

Message  eeuwige reiziger le Jeu 20 Nov 2014 - 12:34

Brug tussen Itegem en Herenthout al drie maanden stuk
18/11/2014

Heist-op-den-Berg - De fiets- en wandelbrug over de grote Nete op de grens van Itegem en Herenthout is al drie maanden onbruikbaar. De simpele opknapbeurt voor het bruggetje dreigt uit te draaien op een langgerekte lijdensweg voor fervente wandelaars en fietsers, want voor hen is het bruggetje onmisbaar.Het bruggetje aan taverne ’t Schipke verbindt de Netedijken op de grens van Herenthout en Itegem. De huidige brug is al dertig jaar oud. “Het was nodig om de brug te herstellen, maar blijkbaar was ze er slechter aan toe dan gevreesd. Er wordt nog altijd getwijfeld door beheerder Waterwegen en Zeekanaal wat er nu moet gebeuren. De opties zijn om de huidige brug alsnog op te lappen of om een nieuw exemplaar te monteren”, legt de Heistse schepen van Mobiliteit David Geerts (sp.a) uit.

“Dit is een van die plekjes die deze streek zo mooi maakt”, vult passant Roger Vermoesen aan. “Nu ze de oversteek onbruikbaar hebben gemaakt, merk je pas hoe hard de brug gemist wordt. Heel wat wandelaars zijn ontgoocheld. Ik vraag me af of ze niet op voorhand hadden kunnen zien dat de brug er zo slecht aan toe was. Nu is de periode zonder brug veel te lang. Ik zou graag iets gaan drinken in ’t Schipke, maar ik ga die omweg nu niet maken.”

http://www.gva.be/cnt/dmf20141118_01381800/brug-tussen-itegem-en-herenthout-al-drie-maanden-stuk


"Bruggetje wordt gemist"
Gazet van Antwerpen/Metropool Zuid,
Di. 18 Nov. 2014, Pagina 15

De fiets- en wandelbrug over de grote Nete op de grens van Itegem en Herenthout is al drie maanden onbruikbaar. De simpele opknapbeurt voor het bruggetje dreigt uit te draaien op een langerekte lijdensweg voor fervente wandelaars en fietsers. Want voor hen is het bruggetje onmisbaar.

Het bruggetje aan taverne 't Schipke verbindt de Netedijken op de grens van Herenthout en Itegem. De huidige brug is al bijna dertig jaar oud. "Het was nodig om de brug te herstellen. Maar blijkbaar was ze er slechter aan toe dan gevreesd. Er wordt blijkbaar nog altijd getwijfeld door beheerder Waterwegen en Zeekanaal wat er nu moet gebeuren. De opties zijn om de huidige brug alsnog op te lappen of om een nieuw exemplaar te monteren", legt de Heistse schepen van Mobiliteit David Geerts (sp.a) uit.

De schepen merkt dat het geduld van de gebruikers stilaan op is. "Het duurt nu inderdaad al vrij lang. Half augustus is de brug afgesloten en sinds begin oktober ligt ze aan de kant", klinkt het verder. Ook in Nijlen volgen ze de evolutie op, want het bruggetje wordt erg vaak gebruikt door bezoekers van Kruiskensberg in deelgemeente Bevel. "We zijn als gemeente geen directe betrokken partij, want Waterwegen en Zeekanaal is de beheerder. Maar we duimen wel mee voor een snelle oplossing, want het bruggetje wordt gemist", zegt de Nijlense schepen van Mobiliteit Paul Laurijssen (CD&V)."Wandelaars ontgoocheld"

"Dit is één van die plekjes die deze streek zo mooi maakt", vult passant Roger Vermoesen aan. "Nu ze de oversteek onbruikbaar hebben gemaakt, merk je pas hoe hard de brug gemist wordt. Heel wat wandelaars zijn ontgoocheld. Ik vraag me af of ze niet op voorhand hadden kunnen zien dat de brug er zo slecht aan toe was. Nu is de periode zonder brug veel te lang. Ik zou graag iets gaan drinken in 't Schipke, maar ik ga die omweg nu niet maken", zucht hij.

Bij 't Schipke zelf horen ze zulke verhalen natuurlijk niet graag. "Dagelijks vragen klanten ons wanneer ze weer kunnen oversteken. Maar wij weten van niets. Sommige groepen annuleren hun reservatie omdat ze een tocht planden langs de overkant", zegt zaakvoerder Jochen Van Reeth. De dichtstbijzijnde oversteek is de Hullebrug, 1,7 kilometer stroomafwaarts.

"Er is nog geen knoop doorgehakt", bevestigt verantwoordelijke Patrick Verhaegen van Waterwegen en Zeekanaal. "We werken aan een oplossing. Ik kan nu niet zeggen wanneer de brug weer gebruiksklaar zal zijn. De huidige brug is in 1987 geplaatst, dus het is normaal dat ondanks goed onderhoud de tand des tijds inwerkt. We doen ons best voor een snelle oplossing", klinkt het.

Ook:
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20141117_01381430

eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Tijdelijke brug [Itegem]

Message  eeuwige reiziger le Jeu 27 Nov 2014 - 12:43

Niemandshoek krijgt tijdelijke baileybrug
20.11.2014

Herenthout - Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV voorziet een alternatief voor de voetgangers- en fietsersbrug over de Grote Nete ter hoogte van Niemandshoek. De brug werd eerder dit jaar buiten gebruik gesteld om veiligheidsredenen.

In afwachting van een nieuwe definitieve brug, zal tien meter stroomopwaarts (richting Itegem) de oude voetgangers- en fietsersbrug over de Grote Nete aan ’t Schipke (Niemandshoek) een baileybrug worden geplaatst.

Op 1 december start onderhoudsaannemer Artes-Roegiers met het leggen van de funderingen. Op 8 december zal de baileybrug met een zware kraan op zijn plaats over de rivier worden gelegd. De dagen die daarop volgen zal het houten brugdek worden geplaatst en zullen de opritten op linker- en rechteroever worden aangelegd.

Ten laatste op 12 december zullen voetgangers en fietsers de Grote Nete opnieuw kunnen oversteken aan ’t Schipke. Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV werkt een verdere, duurzame oplossing uit.    

Historiek
Tijdens onderhoudswerken aan de brug in augustus werden gebreken vastgesteld. De brug werd gedemonteerd, zodat een grondige inspectie kon gebeuren. Uit deze inspectie is gebleken dat de nodige herstellingswerken groter zijn dan oorspronkelijk werd gedacht. Om veiligheidsredenen werd de brug onmiddellijk buiten gebruik gesteld.

http://www.wenz.be/nl/nieuws/0c8e1201-70bb-11e4-bdb7-005056a4002e/#.VHcNwjGG_To


RIVIERBEHEERDER NEEMT INGREEP NA DRIE MAANDEN ZONDER BRUG
Noodbrug helpt wandelaars Grote Nete oversteken
21/11/2014

Heist-op-den-Berg / Herenthout - De weggehaalde want rotversleten brug aan ’t Schipke zal vervangen worden door een tijdelijke metalen noodbrug. De komende jaren wordt een nieuw definitief exemplaar gebouwd over de Grote Nete op de grens van Itegem (Heist) en Herenthout.

"We hebben na een onderzoek besloten dat de oude brug, die momenteel op de oever ligt, niet meer te repareren valt. Daarom moeten we een nieuwe brug laten bouwen. Maar dat vraagt de nodige budgetten, een uitgebreide planning en zelfs een nieuwe bouwvergunning. We kunnen het niet maken om al die maanden of jaren zonder brug aan ’t Schipke te zitten. Vele duizenden mensen maken er het hele jaar lang gebruik van tijdens het wandelen of het fietsen. Daarom hebben we een noodoplossing bedacht", zegt districtshoofd Patrick Verhaegen.

In december zal een noodbrug gemonteerd worden. "Het gaat om een zogenaamde baileybrug. Dat is een constructie uit de militaire wereld die vaak in oorlogssituaties gebruikt wordt om rivieren over te steken. Zo’n brug bestaat uit metalen profielen die in mekaar geklikt worden. Het loopplatform zal van hout gemaakt worden. We hadden nog een exemplaar in voorraad dat we konden gebruiken", klinkt het verder.

De werkzaamheden zullen op 1 december starten. Tegen 12 december zou de brug klaar moeten zijn.

http://www.gva.be/cnt/blbpr_01386908/noodbrug-helpt-wandelaars-grote-nete-oversteken

eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Plaatsing tijdelijke brug [Itegem]

Message  eeuwige reiziger le Ven 5 Déc 2014 - 1:15

W&Z plaatst tijdelijke baileybrug over Grote Nete
04.12.2014

HERENTHOUT – Vlaams waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV voorziet een alternatief voor de voetgangers- en fietsersbrug over de Grote Nete ter hoogte van Niemandshoek. De brug werd eerder dit jaar om veiligheidsredenen buiten gebruik gesteld.

Tijdens onderhoudswerken in augustus laatstleden aan de brug over de Grote Nete aan Niemandshoek in Herenthout, werden gebreken vastgesteld.  De brug werd gedemonteerd, zodat een grondige inspectie kon gebeuren. Uit deze inspectie bleek  dat de herstellingswerken die nodig zijn, groter zijn dan oorspronkelijk werd gedacht. Om veiligheidsredenen werd de brug daarom onmiddellijk buiten gebruik gesteld.

Op maandag 1 december startte onderhoudsaannemer Artes–Roegiers in opdracht van de afdeling Zeeschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV met het leggen van de funderingen en de opbouw van een tijdelijke baileybrug ter vervanging van de bestaande brug. Deze werken zijn zodanig gevorderd dat de hijsoperatie voor het op zijn plaats zetten van deze brug vervroegd kan worden uitgevoerd, met name morgen vrijdag 5 december 2014 rond 9.00 uur.

Technische kenmerken van deze hijsoperatie:

Gewicht van de brug: 17,5 ton
Lengte van de brug : 24.3 m
Hefvermogen van de telescoopkraan : 220 ton.
Aansluitend op deze hijsoperatie zal de onderhoudsaannemer verder werken met het aanleggen van de opritten op linker- en rechteroever.

http://www.wenz.be/nl/nieuws/WZ-plaatst-tijdelijke-baileybrug-over-Grote-Nete/#.VID4edL_xIE

eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

De brug over de Grote Nete is terug

Message  eeuwige reiziger le Mar 9 Déc 2014 - 10:03

De brug over de Grote Nete is terug
Het Nieuwsblad/Mechelen-Lier,
Za. 06 Dec. 2014, Pagina 48

De langverwachte baileybrug over de Grote Nete aan taverne 't Schipke ligt er. Ze lag al klaar op de oever, maar er moest nog een gigantische kraan aan te pas komen om alles netjes op z'n plaats te krijgen. Een werkje dat niet kón misgaan, maar het bleef toch spannend. Bert Provoost, foto's Joren De Weerdt

Bevel/Itegem/ Herenthout Via de 24 meter lange brug over de Grote Nete kunnen mensen de rivier oversteken om van Herenthout naar Itegem (Heist) te geraken. Veel wandelaars en fietsers combineren een bezoekje aan het vlakbij gelegen bos Kruiskensberg in Bevel (Nijlen) ook met een bezoek aan 't Schipke in Herenthout. Maar sinds in augustus tijdens een inspectie werd vastgesteld dat de brug in slechte staat was, moesten ze plots een omweg van enkele kilometers maken. De brug bleek uiteindelijk onherstelbaar.

Klaar om te monteren

Rivierbeheerder Waterwegen en Zeekanaal gaat daarom een nieuwe brug laten bouwen. Maar tegen dat de nodige budgetten vrijgemaakt zijn en de juiste vergunningen afgeleverd, kunnen we een jaar verder zijn. 'Zo lang wilden we de mensen niet

laten wachten. Het is een té belangrijke oversteekplaats. Daarom leggen we deze tijdelijke baileybrug', zegt Patrick Verhaegen, districtshoofd van Waterwegen en Zeekanaal.

Het gaat om een baileybrug die bestaat uit kleine elementen. Ze is de voorbije dagen op de oever in mekaar gestoken en moest nu op de juiste plaats gelegd worden. 'De brug werd vastgemaakt op twee betonnen funderingen. Daarvoor hadden we op voorhand perfect moeten uitmeten waar die moesten komen. Als we een kleine afwijking hadden, zouden we alles hebben moeten overdoen', lacht Patrick.

Maar zo ver kwam het gelukkig niet. Om negen uur werden verschillende verdeelbalken in de brug geplaatst. Daaraan werden de grote kettingen van de hijskraan gehangen. Om 9.40u was het dan eindelijk zover: de brug ging van grond. Vijf minuutjes later werd ze - na wat paswerk - perfect op de vooraf klaargemaakte funderingen gelegd.

Toch nog spannend

Toen alles achter de rug was, slaakten de mensen van Waterwegen en Zeekanaal een zucht van opluchting. 'We wisten wel dat we goed waren voorbereid, maar het blijft een niet-alledaagse operatie. Voor mij is dit nog maar de derde brug van dit type die ik leg op zeventien jaar tijd. Dan is het altijd even spannend.'

Verschillende voorbijgangers keken met belangstelling naar de bijzondere operatie aan het anders zo rustige plekje. 'Ik kwam hier toevallig voorbij en ben dan maar blijven kijken. Ik passeer hier al tientallen jaren en dan is het wel plezant dat je dit kunt zien. Het bruggetje aan 't Schipke is een begrip hier

in de streek', zegt buurtbewoner Rik Van den Broeck, die op wandel is met zijn jack russel. 'Veel mensen misten de brug enorm. Pas toen ze er niet meer was, besefte iedereen hoe belangrijk ze is voor wandelaars en fietsers. Dus is het een goede zaak dat ze eindelijk gelegd is. Of ik deze tijdelijke brug mooi vind? Ze is natuurlijk niet zo charmant als de vorige. Maar zolang ik over kan, speelt hoe ze eruitziet voor mij geen rol', lacht Van den Broeck.

Sterk genoeg voor tank

Het geraamte van de baileybrug weegt 17 ton. Samen met het houten wandelvlak geeft dat 21 ton in totaal. 'De hijskraan had geen last om de brug te verplaatsen, want ze kan lasten tot 220 ton aan. De brug zal alleen toegankelijk zijn voor wandelaars en fietsers, al kan er in theorie met gemak ook een auto over rijden. Ze is breed en sterk genoeg. Hadden we een steviger ondergrond geplaatst, op de metalen brug, dan zou er zelfs een tank over kunnen rijden. Het is niet voor niets dat dit type brug oorspronkelijk bedacht is om in oorlogssituaties rivieren over te kunnen steken', licht Patrick Verhaegen verder toe.

Nu al toegankelijk

De komende dagen zal nog de laatste afwerking gebeuren. Zo moet het hoogteverschil tussen de brug en de oever nog worden aangewerkt met aarde, steenslag en beton. Maar wandelaars en fietsers kunnen er nu al gebruik van maken. 'Het kan zijn dat ze dit weekend nog een hoogteverschil moeten overwinnen. Begin volgende week ronden we de werken af en is de brug weer helemaal toegankelijk', zegt het districtshoofd.


Zware baileybrug feilloos geplaatst door kraan
05/12/2014

Een grote kraan heeft vrijdagmorgen een baileybrug over de Grote Nete gelegd. Wandelaars en fietsers kunnen de rivier na enkele maanden wachten eindelijk weer oversteken aan 't Schipke op de grens van Itegem, Herenthout en Bevel.

De operatie liep perfect volgens plan. Het gevaarte van 24 meter lang en 21 ton zwaar werd door de grote telescoopkraan op de juiste plaats gelegd. Normaal was de operatie pas voor maandag gepland, maar de voorbereidende werkzaamheden gingen sneller dan verwacht.

De komende dagen zal er nog gewerkt worden om het hoogteverschil tussen de brug en de dijk aan te werken. Maar wandelaars die dat willen kunnen de komende dagen de brug al oversteken, als ze daarmee tenminste de werkzaamheden niet hinderen.

De vroegere houten brug was al sinds augustus buiten gebruik nadat tijdens een inspectie bleek dat ze in slechte staat was. In afwachting van een definitieve nieuwe brug, moet deze baileybrug de vele overstekers verderhelpen.

http://www.gva.be/cnt/blbpr_01413378/zware-baileybrug-feilloos-geplaatst-door-kraan


eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Ajout fiche

Message  velo-ravel.net le Jeu 14 Jan 2016 - 23:43

avatar
velo-ravel.net

Messages : 6104
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: Nete 03 : Grote Nete Bevel/Itegem Hullebrug - Itegem/Herenthout Baileybrug

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum