Hallerbos (bois de Halle)

Aller en bas

Hallerbos (bois de Halle)

Message  velo-ravel.net le Mer 20 Avr 2016 - 19:48

https://fr.wikipedia.org/wiki/Bois_de_Hal

Site officiel en Néérlandais et anglais (pas le Français désolé on est en Belgique...)
http://www.hallerbos.be/

Le bois est surtout connu en cette période de l'année pour ces Hyacinthes sauvages.

Carte : http://www.hallerbos.be/downloads/kaart_hallerbos_wandelfolder_maart_2016.pdf

Période de visite : voir ici.
http://www.worldinmyeyes.be/fr/1963/bois-de-hal-quand-aller-comment-sy-rendre/

Les chemins principaux sont accessibles à vélo et interdits aux voitures (voir sur la carte weg voor wandelaars en fietsers).

Voici mes photos, mais je l'ai fait a pied sur certains sentiers interdits aux vélos. J'ai fait une partie de la Hyacintenwandeling.

http://www.hallerbos.be/bezoekersinfo/wandelingen/

Carte des promenade à pied.
https://www.google.com/maps/d/edit?mid=z0IvJoHHR8es.k32U7NE1QP3I


https://picasaweb.google.com/100464882432713944682/20160420Hallerbos#slideshow/6275690847350474994

avatar
velo-ravel.net

Messages : 6214
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Floraison 2016

Message  eeuwige reiziger le Mer 20 Avr 2016 - 23:33

velo-ravel.net a écrit:
Voici mes photos, mais je l'ai fait a pied sur certains sentiers interdits aux vélos. J'ai fait une partie de la Hyacintenwandeling.

C'est vraiment magnifique!

Quand le Hallerbos sort son tapis blue

Connaissez-vous le secret du Hallerbos (Bois de Hal) ? Au printemps, les jacinthes sauvages recouvrent les sous-bois d'un tapis bleu... Un spectacle de la nature qui attire les Bruxellois et les touristes du monde entier !

Au retour du printemps, les sous-bois prennent une teinte bleue mystique. C'est un spectacle magique mais pas vraiment un miracle... Ou alors un miracle de la nature !

Que se passe t'il exactement ?
Aux alentours de la mi-avril, les jacinthes envahissent plus de 250 hectares du Bois de Hal. A cette époque, les hêtres n'ont pas encore leurs feuilles. Le soleil peut alors aisément s'infiltrer et les fleurs sauvages grandir et s'épanouir !

Nos conseils
Si vous souhaitez profiter pleinement de ce spectacle naturel, privilégiez une promenade en semaine, les chemins seront moins convoités. Tôt le matin ou le soir pour vous imprégner du parfum des jacinthes. Attention, il est totalement interdit de cueillir les fleurs ou de quitter les sentiers balisés. Pas question donc de se balader au milieu des jacinthes, il en va de leurs sauvegarde !

Quel itinéraire ?
Il n'y a pas d'itinéraire spécifique pour observer les jacinthes sauvages. L'Agence flamande pour la Nature et des Forêts conseille toutefois une promenade de 7 kilomètres, idéale pour profiter de ce spectacle de la nature.

http://www.brusselslife.be/fr/article/quand-le-hallerbos-sort-son-tapis-bleueeuwige reiziger

Messages : 2874
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Soms moet je de natuur een handje helpen

Message  eeuwige reiziger le Mer 23 Aoû 2017 - 19:00

'Bij ons is bomen kappen geen taboe. Maar elke boom die gekapt wordt, stuit op protest bij de bevolking. Het is een moeilijk verhaal. Mensen bekijken de natuur als iets waar je af moet blijven. Maar kappen is nodig om de natuur meer ademruimte te geven. Kijk naar het Hallerbos. Zonder bosbeheer zouden er geen toeristen uit heel de wereld samenstromen om de hyacinten te aanschouwen.'

De Tijd, woensdag 23 augstus 2017, blz. 14


Es-tu allé voir le "tapis blue" cette année, Luc?

eeuwige reiziger

Messages : 2874
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Hallerbos (bois de Halle)

Message  velo-ravel.net le Jeu 24 Aoû 2017 - 12:29

eeuwige reiziger a écrit:

Es-tu allé voir le "tapis blue" cette année, Luc?

oui à pied et pas longtemps, en revenant de Bruxelles avec mes enfants qui ne sont pas de grands marcheurs.

avatar
velo-ravel.net

Messages : 6214
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Populair Hallerbos wil meer bezoekers op de fiets lokken

Message  velo-ravel.net le Dim 18 Fév 2018 - 6:45

http://www.standaard.be/cnt/dmf20180215_03358681


Stad Halle wil dit jaar meer bezoekers per fiets naar het Hallerbos lokken en liet daarom een fietsroute uitstippelen vanaf het station. Daar zult u ook een fiets kunnen huren.

De hype rond het Hallerbos lijkt nog elk jaar toe te nemen. Duizenden mensen uit alle hoeken van de wereld komen kijken naar de paarse boshyacinten in bloei. Vorig jaar legde de stad Halle in samenspraak met De Lijn voor het eerst pendelbussen in. Dat zal ook dit jaar het geval zijn, maar de organisatie biedt u nog een andere mogelijkheid om ter plaatse te geraken: de fiets.

'De fietsersbond van Halle stippelde een leuke route uit. Die zal met wegwijzers worden aangeduid’, zei projectleider Christian Schepers eerder vandaag op Radio2. U kunt de nieuwe fietsroute van het station tot het bos afleggen met uw eigen fiets, of er eentje aan het station huren bij Fietspunt, voor 15 euro per dag. ‘Je krijgt ook een reparatieset mee voor onderweg voor als je lekke band zou hebben', wist Schepers nog.

De huurfietsen en pendelbussen zijn beschikbaar van 14 april tot en met 1 mei. De fietsverhuur zal open zijn in het weekend van 9 uur tot 17 uur. Tijdens de week kunt u terecht bij Fietspunt van 11 uur tot 19 uur. Er komen ook twee fietsparkings aan het bos.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/02/15/nieuwe_fietsroutetussenstationhalleenhallerbos/


Hallerbos in bloei kan u dit jaar ook per fiets bewonderen
Naast de pendelbussen, kan u dit jaar ook met de fiets gaan kijken naar de beroemde boshyacinten. U zal de nieuwe fietsroute kunnen afleggen met uw eigen fiets, of u kan ook een fiets huren aan het station van Halle bij Fietspunt.


Zo'n fiets gaat 15 euro per dag kosten. "In samenwerking met de dienst toerisme gaan we dit jaar huurfietsen aanbieden aan het station. Dat wil zeggen dat je bij ons een fiets zal kunnen huren voor een dag. Je krijgt ook een set mee voor onderweg voor als je platte band zou hebben. De fietsersbond van Halle stippelde een leuke route uit. Die zal met wegwijzers worden aangeduid", zegt projectleider Christian Schepers. Er komen ook twee nieuwe fietsparkings aan het bos.

Van april tot mei
Naast de fiets zullen ook de pendelbussen tussen het station en het bos opnieuw rijden. De fietsverhuur en de pendelbussen zijn beschikbaar van zaterdag 14 april tot en met dinsdag 1 mei. De fietsverhuur zal open zijn in het weekend van 9 uur tot 17 uur. Tijdens de week kan u terecht bij Fietspunt van 11 uur tot 19 uur
avatar
velo-ravel.net

Messages : 6214
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

De laatste kans!

Message  eeuwige reiziger le Jeu 26 Avr 2018 - 18:26

Boshyacinthen in top drie van plekken in de wereld die men moet zien volgens Tripadvisor
Wie het paarse bloementapijt nog in volle glorie wil zien, rept zich best vlug richting Hallerbos
25/04/2018HALLE - Alhoewel de boshyacinthen al eeuwen bloeien in het Hallerbos, zijn ze pas sinds enkele jaren een echte hype geworden die Halle internationaal op de kaart zet. “We leren nog elk jaar bij hoe we die stormloop het best in goede banen leiden.”

Het Hallerbos beleeft deze weken opnieuw een topeditie met dit jaar als voorlopig hoogtepunt de grote toeloop van vorige zondag. Toen kon men opnieuw over de koppen lopen in het Hallerbos. Er werden mensen gespot uit zowat de hele wereld: China, Japan, Australië, Amerika, Indonesië, Kazachstan,... Steeds vaker staat het Hallerbos in het voorjaar op toeristische rondritten door Europa zodat het paarse bos ondertussen opgeklommen is tot de derde plaats van plekken in de wereld die men moet zien volgens Tripadvisor.

“Hoe groot het aantal bezoekers exact is, zullen we nooit weten. Het Hallerbos is een natuurlijk bos met verschillende ingangen. Tellen is dus onmogelijk, maar het waren er opnieuw duizenden. Meer nog dan vorig jaar”, aldus boswachter Pierre Kestemont.

Sinds vorig jaar werkt Halle samen met het Agentschap voor Natuur en Bos om de toeloop in goede banen te leiden en te vermijden dat het Hallerbos slachtoffer zou worden van zijn eigen succes. “Sinds vorig jaar leggen we samen met De Lijn speciale pendelbussen in. We voorzien ook stewards die mensen wegwijs maken in het bos en hen erop wijzen dat in het bloementapijt gaan staan echt not done is. Die maatregelen zijn zeker een goede zaak. We hebben uit de ervaring van vorig jaar bijgestuurd”, aldus burgemeester Dirk Pieters (CD&V). “Zo hebben we het aantal bussen verhoogd, er zijn B-dagtrips gekomen, de fietsenverhuur is gestart en haagjes moeten het wildparkeren op de fietspaden langs de Nijvelsesteenweg tegengaan. Maar ook dit jaar hebben we weer veel bijgeleerd.”

Overvolle bussen

Alhoewel De Lijn dit jaar een pak meer pendelbussen inlegde, bleken dit er zondag nog steeds onvoldoende. Vele wandelaars raakten niet meer op de overvolle bussen. De vele wachtende toeristen lieten een pak afval achter op het Stationsplein. Zondagvoormiddag liet het stadsbestuur in allerijl een ploeg arbeiders uitrukken om alles op te ruimen en plaatste extra vuilnisbakken. Voor het eerst plaatste natuur en Bos ook mobiele toiletten aan de bushalte in het Hallerbos, maar door het massale gebruik kwamen er dan weer klachten over de netheid.

Het wildparkeren aan de rand van het bos blijft een probleem omdat de meeste mensen nog altijd met de wagen komen. Deze keer werd er zelfs geparkeerd achter de haagjes midden op het fietspad. Heel wat mensen kregen dan ook een parkeerboete.

Dit jaar had de stad zich tot doel gesteld om bostoeristen ook tot in de stad te krijgen zodat de lokale economie een graantje kan meepikken. Of dit gelukt is met een extra bushalte aan de Arkenvest is nog maar de vraag.


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180424_03480419

eeuwige reiziger

Messages : 2874
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Hallerbos (bois de Halle)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum