Fietsplan Weyts (2016)

Aller en bas

Fietsplan Weyts (2016)

Message  eeuwige reiziger le Dim 1 Mai 2016 - 9:27

Weyts wil meer fietssnelwegen met betere doorstroming
28/04/2016

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil het statuut van de fietssnelwegen opwaarderen en de trajecten een betere doorstroming garanderen. Dat is een van de punten uit zijn Fietsplan, dat vandaag werd voorgesteld in het Vlaams parlement. Weyts handhaaft de ambitie om deze legislatuur 100 miljoen euro te investeren in fietsinfrastructuur. CD&V, dat eerder deze week de eigen prioriteiten naar voor schoof, is blij dat er een plan ligt, maar teleurgesteld dat er geen extra investering komt.

"We stellen vast dat Vlaanderen nu al een fietsland is, maar dan vooral in het weekend", zei Weyts. "Het moet dat ook worden in de week. We zitten op een kantelmoment. Vandaag kunnen we de Vlamingen overtuigen met harde argumenten. We kunnen niet enkel verwijzen naar de deugdzaamheid voor milieu en gezondheid, maar ook naar vervoer dat sneller, comfortabeler en veiliger is dan de wagen."

Weyts behoudt de ambitie om voor het einde van de regeerperiode 100 miljoen euro te investeren, "ondanks budgettair moeilijke tijden". Dat geld wordt gebruikt om tachtig fietssnelwegen aan te leggen, die een opgewaardeerd statuut moeten krijgen. "We moeten zorgen dat er in de praktijk meer voorrang wordt gegeven op kruisend verkeer, zoals bij de autostrades voor auto's." De bewegwijzering van de fietssnelwegen moet beter herkenbaar worden en zichtbaar vanop de autoweg.

http://www.hln.be/hln/nl/922/Nieuws/article/detail/2689483/2016/04/28/Weyts-wil-meer-fietssnelwegen-met-betere-doorstroming.dhtml


Vlaams Fietsplan: voorstelling in primeur

Minister Ben Weyts werkte een Vlaams Fietsplan uit, dat hij in primeur komt voorstellen in de commissie.

(met opname van de volledige commissievergadering)

https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1052811

Verslagen van de commissie:

https://www.vlaamsparlement.be/commissies/1053519


Persbericht:

http://www.fietsersbond.be/sites/default/files/pdf/20160428%20Fietsbeleidsplan%20Persbericht.pdf


Commentaar van de Fietsersbond:

Eindelijk een Vlaams fietsbeleidsplan. Kan het echte werk beginnen?
28/04/2016

We hebben er lang op gewacht, maar eindelijk is het er. Ben Weyts viel de eer te beurt als eerste mobiliteitsminister een waarachtig Vlaams fietsbeleidsplan te mogen voorstellen in het Vlaams Parlement en aan de pers. De minister wil van de Vlaming van een weekfietser in plaats van een weekendfietser maken en koppelt daar dus een beleidsverklaring aan vast.

Maar zoals het vaak gaat met beleidsverklaringen, is die ook nu weer te vrijblijvend. Ambitieus, dat wel, 80 fietssnelwegen aanleggen, is niet niks en we zien het graag gebeuren. Naast infrastructuur is ook aan educatie en sensibilisering gedacht: ouders en bedrijven zullen verleid worden om de fiets te nemen naar school en het werk. Perfect, want sensibilisering werkt. Het succes van Fietsersbond’s Bike-to-Work-programma toont het aan.

En zo somt het plan nog een resem andere maatregelen op die een leidraad moeten zijn voor de komende jaren. En net daar knelt het schoentje, of beter hapert de fietsketting.

Een concrete planning en cijfers ontbreken. Wat zijn de prioriteiten? Hoeveel mensen wil men overtuigen om de fiets te nemen? Tegen wanneer worden fietssnelwegen aangepakt en hoeveel kilometer wil men er mee aanleggen? Vandaag zijn bijna 2 op 3 fietspaden niet in orde. Hoe snel rij je - met de fiets graag - dit gat dicht? En zal de fiets de auto ooit inhalen als je ziet hoeveel die de laatste tijd nog altijd toebedeeld krijgt?

100 miljoen, dat is het budget waarmee men het wil gaan doen. Ruim onvoldoende om deze achterstand in te halen. Minstens 500 miljoen euro is er nodig. En dat niet alleen, ook een sterke regie om alle betrokken partners op één lijn te krijgen. Want ook openbaar vervoer wordt gevraagd een inspanning te leveren binnen het overkoepelende verhaal.

Want dat is er echt wel nodig. Het nut van een overkoepelend Vlaams fietsbeleidsplan beamen wij dan ook ten zeerste. Maar we vrezen dat veel van de ideeën uit het plan zoals het er nu ligt - zonder een concrete planning, realistische budgetten en prioriteiten – zullen blijven liggen. Wij zullen het als Fietsersbond alvast van dichtbij opvolgen, zowel met de minister als op het terrein via onze lokale medewerkers. En nu die fiets op!

http://www.fietsersbond.be/node/2070

eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Fietsplan Weyts (2016)

Message  joverwimp le Mar 3 Mai 2016 - 17:40

80 fietssnelwegen: ofwel een drukfout, ofwel het zoveelste geval van aankondigingspolitiek. Liever een realisatiekalender.
avatar
joverwimp

Messages : 1948
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 74
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

13 fietssnelwegprojecten

Message  eeuwige reiziger le Dim 19 Juin 2016 - 10:16

joverwimp a écrit:80 fietssnelwegen: ofwel een drukfout, ofwel het zoveelste geval van aankondigingspolitiek. Liever een realisatiekalender.


Politici pakken inderdaad graag uit met allerlei beloftes. Aan de burger om de politici eraan te herinneren! Ik zal al heel tevreden zijn als de eerste dertien projecten gerealiseerd zullen worden.

Extra geld voor fietssnelwegen in Vlaanderen
Vrijdag 17 juni 2016

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters maken geld vrij voor fietssnelwegen, goed voor 21,7 miljoen euro aan nieuwe investeringen. Dat werd gisteren bekend gemaakt op een seminarie rond fietsmobiliteit bij Flanders Bike Valley in Beringen.
Weyts zet sterk in op fietssnelwegen: hoogwaardige fietsverbindingen in een eigen bedding, die belangrijke woon- en werkkernen verbinden voor fietsers. Fietssnelwegen vermijden zoveel mogelijk conflicten met de auto en zijn dankzij hun veiligheid, snelheid en comfort erg aantrekkelijk voor pendelaars.

De ambitie is om 80 nieuwe fietssnelwegen te realiseren. Nu wordt er geld vrijgemaakt voor de realisatie van 13 fietssnelwegprojecten, met een gezamenlijke waarde van 21,7 miljoen. Het geld wordt gericht geïnvesteerd in het aanleggen van fietstunnels en het wegwerken van ‘missing links’. Het is de bedoeling om nu snel - nog binnen de 6 maanden – met de verschillende projecten van start te gaan. Ten laatste binnen 3 jaar moeten alle 13 projecten volledig voltooid zijn. Er zijn echter geen projecten voorzien in Limburg.

http://www.internetgazet.be/beringen/extra-geld-voor-fietssnelwegen.aspx

eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

22 miljoen euro voor aanleg fietssnelwegen

Message  velo-ravel.net le Mar 18 Juil 2017 - 14:09

https://www.demorgen.be/binnenland/22-miljoen-euro-voor-aanleg-fietssnelwegen-b7a08d22/


Vlaams ministers Ben Weyts (Mobiliteit) en Philippe Muyters (Economie) investeren een bijkomend bedrag van 8,2 miljoen euro in de Vlaamse fietssnelwegen. Met die middelen kunnen in totaal voor 22 miljoen euro aan projecten gerealiseerd worden. Het gaat dan vooral om het wegwerken van 'missing links' in de bestaande fietssnelwegen en om het creëren van conflictvrije fietssnelwegen.

N-VA-minister Weyts wil van de fiets een volwaardig alternatief maken voor de auto's en de files. Veel Vlamingen halen hun fiets vooral in het weekend van stal, maar zouden dat ook meer tijdens de werkweek kunnen doen voor het woon-school - en het woon-werkverkeer. Weyts investeert daarom in snelle en veilige fietsverbindingen voor pendelaars, de zogenaamde fietssnelwegen of fietsostrades. Hij wil 80 van dergelijke fietssnelwegen realiseren.

Ook Vlaams minister van Economie en Sport Philippe Muyters gelooft in het nut van de fietssnelwegen. "Vlamingen zijn de cultuuromslag aan het maken dat sporten en bewegen niet alleen iets voor in het weekend is, maar ook voor, na en zelfs op het werk. Waarom dan niet met de fiets naar het werk? De tijd die je anders in de file staat, win je dan ineens om te sporten. We willen nog extra investeren in onze fietssnelwegen, om de keuze voor sport naar het werk nog makkelijker te maken", aldus Muyters.
Missing links

De twee N-VA-ministers gebruiken nu 8,2 miljoen euro aan EFRO-middelen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) voor de realisatie van elf projecten gespreid over Vlaanderen. Samen zijn die projecten goed voor een investering van 22 miljoen euro. Concreet gaat het om het wegwerken van 'missing links' of ontbrekende schakels in de bestaande fietssnelwegen. Verder komen er fietsbruggen en fietstunnels om die fietssnelwegen conflictvrij te maken.

Bovenop de EFRO-middelen, neemt de Vlaamse overheid 40 procent van de totale financiering op zich. De provincies en gemeenten passen bij. Bedoeling is dat de elf projecten ten laatste binnen de drie jaar volledig klaar zijn. Het gaat onder meer om de aanleg van een fietstunnel in Herentals op de fietsostrade tussen Herentals en Balen en om de aanleg van een fietsbrug in Hasselt op de fietssnelweg langs het Albertkanaal.
avatar
velo-ravel.net

Messages : 6104
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: Fietsplan Weyts (2016)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum