L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32)

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32)

Message  eeuwige reiziger le Ven 13 Mai 2016 - 7:43

Wordt Markt (vaker) autovrij?
Het Laatste Nieuws/Oostkust,
Di. 10 Mei 2016, Pagina 18

Nieuwe fietsverbindingen met Lichtervelde en Kortemark, een nieuwe weg richting Torhout-Oost om de Brildam te ontlasten en mogelijk vaker een autoluwe Markt: het staat te lezen in een nieuw mobiliteitsplan voor de stad Torhout. Inwoners van de stad kunnen vanaf morgen hun opmerkingen over het mobiliteitsplan kwijt tijdens een openbaar onderzoek.

(...)

Nieuwe fietsverbindingen

Torhout wil de komende jaren een nieuwe fietsverbinding realiseren met drie buurgemeenten: Lichtervelde, Kortemark en Veldegem. Langs de spoorlijn Torhout-Lichtervelde zou parallel een zogenaamde fietssnelweg komen. Dat fietspad zal ook aansluiten op de nieuwe bedrijvenzone langs de Roeselaarse Weg. Tegelijk komt er ook een fietssnelweg tussen Sint-Henricus en Kortemark, waardoor de fietsers niet langer de gevaarlijke Staatsbaan moeten volgen. Tussen Torhout en Veldegem wordt het fietspad verbeterd.

eeuwige reiziger

Messages : 2383
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Twee windturbines op komst op grens tussen Torhout en Lichtervelde

Message  velo-ravel.net le Ven 2 Déc 2016 - 10:21

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161201_02602985...

De bouw van de molens houdt ook rekening met de komst van het fietspad langs de spoorlijn tussen Torhout en Lichtervelde. De wieken komen niet over het fietspad

...

avatar
velo-ravel.net

Messages : 5507
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Torhout zegt neen tegen bouw windmolens

Message  velo-ravel.net le Sam 25 Fév 2017 - 0:47

http://www.focus-wtv.be/nieuws/torhout-zegt-neen-tegen-bouw-windmolenshttp://www.focus-wtv.be/nieuws/torhout-zegt-neen-tegen-bouw-windmolens


De stad Torhout heeft een negatief advies gegeven voor de inplanting van twee windturbines langs de Roeselaarseweg.

Die wil de NV Elicio er bouwen. Het openbaar onderzoek voor de milieuvergunningsaanvraag is afgelopen en er werden 392 bezwaarschriften ingediend.

Het stadsbestuur vreest vooral problemen met de veiligheid.  "De windturbines zouden worden ingeplant op 57 m van de spoorweg en op 51 m van het voorziene fietspad. Daarnaast loopt in het gebied ook een aardgaslijn van Fluxys. Uit de plannen in het dossier blijkt dat NV Elicio het fietspad wil gebruiken voor wagens in functie van het onderhoud van de turbines. Dit kan voor ons als stadsbestuur niet", zegt schepen van leefmilieu en energie Elsie Desmet. Verder verwacht de stad problemen met ijsvorming op de wieken, waardoor er reëel gevaar is voor vallende ijsbrokken op het fietspad.  Torhout heeft ook ernstige bedenkingen over de geluidshinder, de waterhuishouding in het gebied en de ruimtelijke ordening.
avatar
velo-ravel.net

Messages : 5507
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Stadsbestuur geeft negatief advies voor windmolenproject

Message  velo-ravel.net le Sam 25 Fév 2017 - 1:34

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blafr_02747286


Lichtervelde / Torhout - Het Torhoutse stadsbestuur verzet zich tegen de bouw van twee windturbines langs de Roeselaarseweg. De milieuvergunningsaanvraag van het groenestroombedrijf Elicio kreeg een negatief advies.

Het groenestroombedrijf Elicio wil zoals bekend twee windturbines met een maximale tiphoogte van 150 meter plaatsen langs de Roeselaarsweg, op de grens van Torhout en Lichtervelde. De omwonenden vezet zich daar met hand en tand tegen en verenigden zich in het Actiecomité Ringaartvallei. In het kader van de milieuvergunningsaanvraag diende de actievoerders een 400-tal bezwaarschriften in. En met resultaat, want het stadsbestuur gaf voor de aanvraag een ongunstig advies. "Onze belangrijkste zorg is de veiligheid in de omgeving van de inplantingsplaats", stelt schepen van Leefmilieu Elsie Desmet (CD&V). "De windturbines zouden worden ingeplant op 57 meter van de spoorweg en op 51 meter van de geplande fietssnelweg langs de spoorweg. We maken ons zorgen over de risico's van ijsvorming op de wieken. Elicio stelt dat een detectiesysteem ervoor zal zorgen dat de turbines stoppen met draaien bij ijsvorming. Maar van een windturbine die stil staat kunnen ook ijsbrokken naar beneden vallen. De afstand tot het fietspad is heel klein en komt quasi overeen met de lengte van een wiek, waardoor er reëel gevaar is voor vallende ijsbrokken op het fietspad en dus ook op fietsers. Uit de plannen in het dossier blijkt dat voorts dat NV Elicio het fietspad wil gebruiken voor wagens in functie van het onderhoud van de turbines. Dit kan voor ons absoluut niet. Bovendien loopt in het gebied ook een aardgaslijn van Fluxys." Het negatief advies wordt overgemaakt aan het provinciebestuur, dat de milieuvergunning al dan niet zal toekennen. Het advies van de stad is hierin niet bindend. Voor de bouwvergunningsaanvraag loopt het openbaar onderzoek nog tot 11 maart
avatar
velo-ravel.net

Messages : 5507
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Elicio krijgt vergunningen voor bouw windturbines langs Roeselaarseweg

Message  velo-ravel.net le Ven 30 Juin 2017 - 16:10

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blafr_02948136


ichtervelde / Torhout - De provincie heeft een milieuvergunning afgeleverd aan het groenestroombedrijf Elicio voor de bouw van twee windturbines ter hoogte van het toekomstige bedrijventerrein langs de Roeselaarseweg in Torhout. Eerder werd ook al een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd. Er kan nog beroep worden aangetekend.

In haar zitting van donderdag 29 juni heeft de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen een milieuvergunning verleend aan de nv Elicio voor de bouw van twee windturbines langs de Roeselaarseweg in Torhout. "De deputatie volgt hiermee het technisch gunstig advies van de Provinciale Milieuvergunningscommissie", verduidelijkt gedeputeerde voor milieu- en omgevingsvergunningen Bart Naeyaert (CD&V). "Het voorgestelde project is gekoppeld aan twee lijninfrastructuren, namelijk de drukke gewestweg Roeselaarseweg en de spoorlijn Brugge-Kortrijk. Bovendien sluit het aan bij het kleinstedelijk gebied Torhout. De vereiste bundeling van windmolenparken aan bovenlokale aanknopingspunten is dus drievoudig voldaan."

De deputatie is van oordeel dat deze windturbines ruimtelijk en landschappelijk thuishoren in dit agrarisch gebied overeenkomstig het door het Vlaamse Parlement unaniem aanvaarde principe. "Uit het gunstig advies van het Agentschap Natuur en Bos is gebleken dat er geen belangrijke ecologische waarden in de omgeving in het gedrang komen", gaat Naeyaert verder. "Ook de eventuele veiligheidsrisico’s op het toekomstige fietspad langs de spoorlijn Torhout-Lichtervelde zijn volledig onderzocht. Als bijkomende voorwaarde moeten de rotorbladen van de windmolen, het dichtst gelegen bij het fietspad, van verwarming worden voorzien om ijsvorming te vermijden."

"Elicio heeft in haar milieuvergunningsaanvraag aangetoond dat ze de milieu-impact tot een aanvaardbaar niveau kan beperken. De windturbines kunnen en dienen te voldoen aan de geldende Vlaamse normen inzake geluid en slagschaduw: dit wil zeggen dat cumulatief maximum acht uur slagschaduw op jaarbasis en maximum 30 minuten per dag aan slagschaduw mag ondervonden worden in elke woning. Er worden geen afwijkingen op de wettelijke normen toegestaan."

Tijdens het openbaar onderzoek werden 788 bezwaarschriften ingediend - onder meer door het actiecomité Ringaartvallei - en het Torhoutse stadsbestuur gaf een negatief advies. "Uit het onderzoek bij dit aanvraagdossier is evenwel gebleken dat kan tegemoet gekomen worden aan alle bezorgdheden die leven bij de buurt en de stad", besluit Bart Naeyaert.

De Vlaamse overheid heeft intussen ook een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd. Tegen de zowel de milieuvergunning als de stedenbouwkundige vergunning kan nog beroep worden aangetekend.
avatar
velo-ravel.net

Messages : 5507
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum