L053 Langs de lijn L53 Dendermonde - Gent

Aller en bas

L053 Langs de lijn L53 Dendermonde - Gent

Message  velo-ravel.net le Sam 12 Nov 2016 - 7:42

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161109_02565128
De stad Dendermonde, de provincie en spoorwegbeheerder Infrabel werken aan vlottere fietsverbindingen van Dendermonde naar Gent en Aalst. Er komen twee tunnels en een fietsersbrug, twee spoorwegovergangen gaan dicht, en er komt een “fietsostrade” naast de spoorweg.

Het ambitieuze plan wordt opgesplitst in vijf deelprojecten. Daarbij zal vooral tussen Oudegem en Schoonaarde worden gewerkt. “Er komt onder meer een fietsersbrug naast de spoorwegbrug aan de Dender”, zegt gedeputeerde Peter Hertog.

“Naast de spoorweg in Schoonaarde wordt een heel stuk fietsostrade aangelegd. In de Hofstraat in Oudegem komt een fietserstunnel onder de spoorweg.”

De partners kunnen rekenen op Europese subsidies voor de brug en de tunnel, op voorwaarde dat ze nog in 2019 worden gebouwd.

De bestaande overwegen in de Hofstraat en Eegene in Oudegem sluiten zodra de andere ingrepen zijn uitgevoerd. “We willen zoveel mogelijk spoorwegovergangen sluiten”, zegt Charlotte Verbeke van Infrabel. “Er gebeuren nog te veel ongevallen, en de storingen aan de overwegen veroorzaken heel wat vertraging en vergen veel onderhoud. Daar hangt een serieus prijskaartje aan vast.”

In de Paalstraat komt een tunnel die alleen voor fietsers en landbouwvoertuigen kan worden gebruikt. “We hebben de landbouwers bevraagd”, zegt Leen Dierick (CD&V), Dendermonds schepen van Openbare Werken. “Er liggen 22 bedrijven binnen het projectgebied. Bijna allemaal hebben ze gronden zowel ten noorden als ten zuiden van de spoorweg. Daarom is zo’n tunnel de oplossing.”

De overgang op de Oudegemse baan wordt dan weer breder gemaakt. Die werken zitten mee in het project rond de ontsluiting van papierfabriek VPK. 'Verder wordt ook de fietssnelweg in de richting van Aalst vervolledigd', zegt Niels Tas (SP.A), schepen van Mobiliteit. `Het tracé van de Berkestraat wordt deels verlegd en enkele buurtwegen worden geherwaardeerd.' Het totale kostenplaatje loopt op tot iets meer dan vijf miljoen euro, ongeveer twee miljoen zal door Infrabel worden betaald, 1,7 miljoen door de provincie Oost-Vlaanderen. Dendermonde draagt 750.000 euro bij, en de rest komt van Europa.
avatar
velo-ravel.net

Messages : 6069
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Zelfde text maar kaart in bijlage

Message  velo-ravel.net le Sam 12 Nov 2016 - 7:48

avatar
velo-ravel.net

Messages : 6069
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: L053 Langs de lijn L53 Dendermonde - Gent

Message  eeuwige reiziger le Lun 14 Nov 2016 - 18:58

DENDERMONDE
12/11/2016
Verbeterde infrastructuur voor een veilige en comfortabele mobiliteit
Stad zet fors in op fietssnelwegenHoogwaardige fietssnelwegen en vlottere fietsinfrastructuur, zowel richting Gent als richting Aalst, uitbouwen. Daar zet het stadsbestuur van Dendermonde, samen met de provincie en Infrabel, op in. Er wordt zelfs meer dan vijf miljoen euro uitgetrokken voor een pakket aan maatregelen.

Een fietssnelweg tussen Dendermonde, vanaf de Gasthuisstraat, via Oudegem en Schoonaarde tot de grens met Wichelen, én een vlotte en veilige fietsverbinding naar Aalst via Oudegem, Schoonaarde en Gijzegem. Dat is het opzet van het Dendermondse stadsbestuur en de provincie Oost-Vlaanderen. "Niet zomaar", zegt gedeputeerde Peter Hertog. "Wel omdat steeds meer mensen van de fiets gebruik maken en we door vlotte verbindingen te creëren dat gebruik nog meer willen doen stijgen."

Om de fietsverbindingen mogelijk te maken, zijn op verschillende plaatsen in Dendermonde wel ingrijpende maatregelen nodig. Zo hoort bij de nieuwe fietsinfrastructuur een fietsoversteek over de Dender. Die komt aan de spoorbrug in Oudegem en zal aansluiten op de Oudegemsebaan. "Om zo een comfortabele, vlotte en veilige verbinding mogelijk te maken tussen Sint-Gillis en zelfs vanuit het stadscentrum tot Oudegem", zegt schepen van mobiliteit Niels Tas (SP.A). "Fietsers maken hier nu gebruik van een noodbrug, die allesbehalve makkelijk te gebruiken is. Bij de nieuwe brug zal ook rekening gehouden worden met een aantrekkelijkere hellingsgraad."

Er komen ook twee fietserstunnels. Die situeren zich aan de spoorlijn Dendermonde-Wetteren. In Oudegem en Schoonaarde komt er langs deze spoorlijn een volledige fietssnelweg in samenwerking met Infrabel. Omdat op dit traject ook drie overwegen gesloten worden, is voorzien dat fietsers toch nog vlot doorkunnen. Dat gebeurt met fietstunnels onder de spoorweg, in de Hofstraat en in de Paalstraat.

"Ook op andere plaatsen maken we het veiliger en comfortabeler voor fietsers", zegt schepen Leen Dierick (CD&V). "Veel werken situeren zich vooral in Oudegem en Schoonaarde. Zo wordt in het kader van de herinrichting van de bedrijfsomgeving van VPK ook de overweg aan de Oudegemse Baan veiliger gemaakt. Buurtwegen in de omgeving van de Eegene krijgen een opwaardering en zullen dan via Constabelstraat en Paalstraat aantakken op de fietssnelweg richting Gent. Voor de fietssnelweg richting Gijzegem zal ook de Berkestraat verbreed worden, deels met een nieuw wegtracé dat minder bochtig is."

Kostenplaatje
Dat al deze maatregelen samen flink wat kosten, hoeft geen betoog. Het totale kostenplaatje loopt op tot iets meer dan vijf miljoen euro. Twee miljoen daarvan zal Infrabel betalen en ongeveer 1,7 miljoen euro komt van de provincie. De stad hoest 750.000 euro op. De overige 679.00 euro komen van een Europese subsidie. "Maar om die te verwerven begint de tijd te dringen", zegt schepen Tas. "De periode van plannen en ontwerpen is nu volop bezig, tegen midden 2019 moeten de realisaties normaal gezien klaar zijn."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-destelbergen/stad-zet-fors-in-op-fietssnelwegen-a2975135/

eeuwige reiziger

Messages : 2663
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L053 Langs de lijn L53 Dendermonde - Gent

Message  eeuwige reiziger le Ven 25 Nov 2016 - 16:17

OUDEGEM 22/11/2016 - 02u54
Infomarkt rond nieuwe fietssnelweg

Naar aanleiding van de plannen om een fietssnelweg aan te leggen tussen de Gasthuisstraat en het station van Schoonaarde organiseert het stadsbestuur van Dendermonde een infomarkt. De plannen zijn immers veelomvattend. De fietssnelweg zal lopen van aan de Gasthuisstraat in de Boonwijk via Oudegem tot het station van Schoonaarde en langs de overwegen op de spoorlijn 53. Omdat fietssnelwegen zich in belangrijke mate situeren op spoorwegdomein, werkt de stad hiervoor intens samen met Infrabel. Deze laatste wil op zijn beurt de sluiting van drie overwegen in de Hofstraat, Eegene en Bosstraat. Op dinsdag 22 november is er hierover een infomarkt. Die vindt plaats in het Parochiaal Centrum van Oudegem, aan de Hofstraat 11. De deskundigen van de stad, de provincie en Infrabel zullen tussen 16 en 21 uur aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-temse/infomarkt-rond-nieuwe-fietssnelweg-a2997158/


Fietssnelweg tussen Gasthuisstraat en station Schoonaarde - Infomarkt op 22 november 2016

Dendermonde zet in op de aanleg van een fietssnelweg tussen de Gasthuisstraat via Oudegem tot het station van Schoonaarde en de overwegen op de spoorlijn 53. Het is een samenwerkingsverband met Infrabel en de Provincie Oost-Vlaanderen.

Omdat fietssnelwegen zich in belangrijke mate situeren op spoorwegdomein is een intens overleg met Infrabel noodzakelijk. Samen aan een gezamenlijk project werken biedt de kans om de doelstellingen van beide partners te realiseren en te versterken. Infrabel heeft vanuit de federale overheid de opdracht gekregen om de veiligheidsrisico’s aan overwegen zoveel mogelijk in te perken door overwegen te vervangen. Door de aanleg van een fietssnelweg naast de spoorlijn zou de onveiligheid aan de overwegen verhogen indien er geen bijkomende maatregelen worden genomen. In een overeenkomst worden een aantal engagementen en timing voor de maatregelen ter hoogte van de overwegen op spoorlijn 53 tussen het station Schoonaarde en de Gasthuisstraat opgenomen.

Wij willen u graag informeren over dit project. We nodigen u dan ook uit op de infomarkt op dinsdag 22 november 2016, doorlopend van 16 tot 21 u. in het Parochiaal Centrum van Oudegem, Hofstraat 11. De deskundigen van de stad, de provincie en Infrabel zullen aanwezig zijn om uw vragen te beantwoorden. Er is geen vastgelegd programma, dus u bent vrij om de informatie te raadplegen die u interesseert. Wij hopen u te mogen verwelkomen.

https://www.dendermonde.be/nieuwsdetail/4584/fietssnelweg-tussen-gasthuisstraat-en-station-schoonaarde---infomarkt-op-22-november-2016#

eeuwige reiziger

Messages : 2663
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Aanpassing samenwerkingsakkoord

Message  eeuwige reiziger le Jeu 29 Mar 2018 - 10:27

Fietssnelweg moet drie deelgemeenten verbinden
Deze Week/Lokeren - Dendermonde,
woensdag 14 maart 2018, blz. 2

De reeds in 2014 afgesloten samenwerkingsovereenkomst voor de fietssnelweg tussen de Gasthuisstraat in Sint-Gillis via Oudegem tot het station van Schoonaarde werd recent aangepast. Provincie en stad zullen hun deel van de werken nu bij één ontwerpbureau onderbrengen. Dendermonde wil het fietsgebruik

in de stad stimuleren en wil met de aanleg van de fietssnelweg langs de spoorlijn 53 de fietser veilig langs drie deelgemeenten sturen. Mag deze opa hopen met zijn kleinkinderen vanuit Sint-Gillis veilig naar de kinderboerderij ’t Hof in Schoonaarde te kunnen fietsen? En zullen die kleinkinderen nog wel interesse hebben voor de dieren van ’t Hof op het ogenblik dat de fietssnelweg effectief een feit zal zijn?

Want de realisatie van de fietssnelweg langs de spoorlijn 53 wordt een hele opdracht. Vooraleer de provincie met de aanleg van de fietssnelweg kan starten, moet het stadsbestuur zorgen voor het ontwerp en de aanleg van alternatieve landbouwverbindingswegen. De stad moet alle gronden die nodig zijn voor de fietssnelweg verwerven en zal ook openbare verlichting voorzien op deze wegen. Het wordt een werk van lange adem. Dat het project werd opgesplitst in vijf deelprojecten is dus begrijpelijk, maar gaat dat het dossier echt vooruit helpen? Over elk deelproject wordt immers afzonderlijk gecommuniceerd via inspraakvergaderingen. De vijf doelstellingen die het project meekreeg overstijgen de voordelen van een fietssnelweg. Een vlotte fietsverbinding moet inderdaad het duurzaam verkeer stimuleren maar blijkbaar ook zorgen voor een betere ontsluiting van VPK Oudegem, de bereikbaarheid van het lokale wegennet garanderen, de leefbaarheid van de dorpskernen verhogen een aandacht hebben voor het landbouwverkeer. Ik spreek alvast met mijn kleinkinderen af om de kinderboerderij ’t Hof eens met de auto te bezoeken.

eeuwige reiziger

Messages : 2663
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L053 Langs de lijn L53 Dendermonde - Gent

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum