Fietsnelwegen algemeen

Aller en bas

Fietsnelwegen algemeen

Message  velo-ravel.net le Lun 24 Juil 2017 - 7:23

HIER KOMEN DE FIETSSNELWEGEN IN VLAANDEREN

https://nieuws.vtm.be/vtm-nieuws/binnenland/hier-komen-de-fietssnelwegen-vlaanderen


De Vlaamse overheid gaat dit jaar nog 22 miljoen euro investeren in fietssnelwegen in Vlaanderen. Nu hebben we er al 61, maar dat moet stijgen naar tachtig fietspaden waar je echt kunt doorrijden met zo weinig mogelijk obstakels. De Vlaamse regering hoopt dat daardoor meer mensen de fiets zullen nemen naar het werk.

N-VA-minister Weyts wil van de fiets een volwaardig alternatief maken voor de auto's en de files. Veel Vlamingen halen hun fiets vooral in het weekend van stal, maar zouden dat ook meer tijdens de werkweek kunnen doen voor het woon-school - en het woon-werkverkeer. Weyts investeert daarom in snelle en veilige fietsverbindingen voor pendelaars, de zogenaamde fietssnelwegen of fietsostrades. Hij wil 80 van dergelijke fietssnelwegen realiseren.

Cultuuromslag
Ook Vlaams minister van Economie en Sport Philippe Muyters gelooft in het nut van de fietssnelwegen. "Vlamingen zijn de cultuuromslag aan het maken dat sporten en bewegen niet alleen iets voor in het weekend is, maar ook voor, na en zelfs op het werk. Waarom dan niet met de fiets naar het werk? De tijd die je anders in de file staat, win je dan ineens om te sporten. We willen nog extra investeren in onze fietssnelwegen, om de keuze voor sport naar het werk nog makkelijker te maken", aldus Muyters.

22 miljoen euro
De twee N-VA-ministers gebruiken nu 8,2 miljoen euro aan EFRO-middelen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) voor de realisatie van elf projecten gespreid over Vlaanderen. Samen zijn die projecten goed voor een investering van 22 miljoen euro. Concreet gaat het om het wegwerken van 'missing links' of ontbrekende schakels in de bestaande fietssnelwegen. Verder komen er fietsbruggen en fietstunnels om die fietssnelwegen conflictvrij te maken.

Bovenop de EFRO-middelen, neemt de Vlaamse overheid 40 procent van de totale financiering op zich. De provincies en gemeenten passen bij. Bedoeling is dat de elf projecten ten laatste binnen de drie jaar volledig klaar zijn. Het gaat onder meer om de aanleg van een fietstunnel in Herentals op de fietsostrade tussen Herentals en Balen en om de aanleg van een fietsbrug in Hasselt op de fietssnelweg langs het Albertkanaal

Bekijk hier waar er in uw buurt geïnvesteerd wordt in de fietssnelwegen.

F105 (Herentals)
Herentals-Balen: fietstunnel
F45 (Oudenaarde)
Fietstunnel onder N8 Oudenaarde
F7 (Deinze)
Volhardingslaan N35 in Deinze
F311 (Damme)
Knokke Heist - Maldegem
F71 (Hasselt)
Fietssnelweg Albertkanaal
F40 (Merelbeke)
Oversteek Ringvaart en R4
F20 (Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw, Drogenbos)
Kanaalroute Zuid
F32 (Torhout)
Fietssnelweg Spoor 3
F40 (Gent)
Fietsbrug Koning Fabiolaan
F27 (Aalst)
Leireken A-M
F214 (Steenokkerzeel)
Fietstunnel N21

Zie ook vidéo
avatar
velo-ravel.net

Messages : 5811
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

La Flandre investit massivement dans les autoroutes pour vélos

Message  velo-ravel.net le Lun 24 Juil 2017 - 7:26

avatar
velo-ravel.net

Messages : 5811
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Fietssnelwegen krijgen impuls van € 22 miljoen

Message  velo-ravel.net le Lun 24 Juil 2017 - 8:20

http://www.philippemuyters.be/fietssnelwegen


Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts en Vlaams minister van Economie Philippe Muyters investeren een bijkomend bedrag van € 8,2 miljoen in de Vlaamse fietssnelwegen. De middelen komen uit het EFRO (Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Dankzij deze gerichte impulsen worden tal van nieuwe ingrepen mogelijk, samen goed voor een projectkost van circa € 22 miljoen. Er wordt vooral ingezet op het wegwerken van ‘missing links’ en het creëren van conflictvrije fietssnelwegen. Weyts: “We investeren verder in de fiets: hét alternatief voor de auto en de file”.

Vlaanderen is nu al een fietsland in het weekend, als talloze wielertoeristen de baan op gaan, maar de werkweek is een ander verhaal. Ook al bedraagt de gemiddelde verplaatsing in het woon-werkverkeer ‘maar’ 12,4 kilometer, toch grijpt de Vlaming nog te vaak en te makkelijk naar zijn wagen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts wil Vlamingen verleiden om ook in het woon-school- en het woon-werkverkeer te kiezen voor de fiets. “Ik investeer in vlotte en veilige fietsverbindingen: keiharde argumenten die chauffeurs kunnen bekeren tot de fiets”, zegt Weyts.

Weyts zet sterk in op fietssnelwegen: fietsverbindingen met kwalitatief hoogstaande infrastructuur tussen belangrijke woon- en werkkernen. Fietssnelwegen vermijden zoveel mogelijk conflicten met de auto en zijn dankzij hun veiligheid, snelheid en comfort een erg aantrekkelijk alternatief voor de pendelaar. Weyts wil 80 van dergelijke fietssnelwegen realiseren.

Vlaams minister van Economie en Sport Philippe Muyters is ook een grote voorstander van de fietssnelwegen: “Vlamingen zijn de cultuuromslag aan het maken dat sporten en bewegen niet alleen iets voor in het weekend is, maar ook voor, na en zelfs op het werk. Waarom dan niet met de fiets naar het werk? De tijd die je anders in de file staat, win je dan ineens om te sporten. We willen nog extra investeren in onze fietssnelwegen, om de keuze voor sport naar het werk nog makkelijker te maken”.

Weyts en Muyters putten nu € 8,2 miljoen uit de EFRO-middelen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Het geld wordt gericht ingezet om enkele belangrijke nieuwe projecten mogelijk te maken, samen goed voor bijna € 22 miljoen. Concreet gaat het om het wegwerken van ‘missing links’: de ontbrekende schakels in de fietsketting, die pijnlijk ontbreken in bestaande fietssnelwegen. Er wordt ook ingezet op fietsbruggen en fietstunnels die fietssnelwegen ‘conflictvrij’ maken: hoe minder de fietsers het andere verkeer moeten kruisen, hoe vlotter en veiliger de fietsverbinding wordt.

Bovenop de EFRO-middelen, neemt de Vlaamse overheid 40% van de totale financiering op zich. De provincies en gemeenten passen bij.

Alle elf goedgekeurde projecten moeten ten laatste binnen 3 jaar volledig voltooid zijn.Overzicht van de goedgekeurde EFRO projecten:
Project Projectgebied Subsidie EFRO (€)
Antwerpen
Fietsostrade Herentals-Balen: fietstunnel Herentals 629.200


Project Projectgebied

Subsidie EFRO (€)
Limburg
Fietssnelweg Albertkanaalroute: fietsbrug sluizencomplex Hasselt

Hasselt


1.872.684


Project Projectgebied Subsidie EFRO (€)
Oost-Vlaanderen

Fietsbrug Koningin Fabiolalaan
Gent 938.656
Fietstunnel onder N8 Oudenaarde Oudenaarde 818.700
Fietsoversteek Ringvaart en R4 Merelbeke Merelbeke 736.915
Leireken A-M Aalst 653.400
Fietsbrug F7 over Volhardingslaan N35 te Deinze

Deinze
760.000


Project Projectgebied Subsidie EFRO (€)
Vlaams-Brabant
Kanaalroute Zuid Halle, Beersel, Sint-Pieters-Leeuw en Drogenbos 804.787
Aanleg van fietstunnel onder N21 in Steenokkerzeel Steenokkerzeel 710.000


Project

Projectgebied
Subsidie EFRO (€)
West-Vlaanderen
F311 Knokke Heist-Maldegem te Damme Damme 88.800
Fietssnelweg Spoor 3 Torhout 196.553
avatar
velo-ravel.net

Messages : 5811
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: Fietsnelwegen algemeen

Message  velo-ravel.net le Lun 30 Oct 2017 - 11:48

avatar
velo-ravel.net

Messages : 5811
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Subsidies fietssnelwegen provincie Vlaams-Brabant

Message  eeuwige reiziger le Jeu 9 Nov 2017 - 17:59

Subsidie voor fietssnelweg Tienen-Leuven
07/11/2017

TIENEN - De provincie Vlaams-Brabant trekt 3,8 miljoen euro uit voor subsidies voor fietssnelwegprojecten in 2018. In 2019 is er 3 miljoen euro voorzien.

Via hey provinciale reglement kunnen gemeenten tot 100% subsidies krijgen voor fietssnelwegen. Het gaat om gemeenten die infrastructuurwerken willen uitvoeren op het traject van achttien geplande fietssnelwegen: vijftien in de rand rond Brussel, drie in het arrondissement Leuven. Deze fietssnelwegen zullen het grondgebied van 31 Vlaams-Brabantse gemeenten doorkruisen.

Het gaat om de gemeenten Aarschot, Asse, Beersel, Bierbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Herent, Hoeilaart, Holsbeek, Kortenberg, Kraainem, Leuven, Linkebeek, Machelen, Meise, Merchtem, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Tienen, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.

Advertentie

Voor alle fietssnelwegen geldt dat de aanlegkosten van de infrastructuur voor 100% gesubsidieerd worden, 40 % door het Vlaams Gewest en 60% door de provincie. De ontwerp- en studiekosten worden, afhankelijk van de route, voor 40% of 100% gesubsidieerd door de provincie.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_03174643


Provincie verlengt subsidiereglement fietssnelwegen
8/11/2017

KRAAINEM / ZAVENTEM / VILVOORDE / STEENOKKERZEEL / MACHELEN / ZEMST - De provincieraad keurde de verlenging van een subsidiereglement voor fietssnelwegen goed, opdat gemeenten kunnen verder werken aan het fietsnet.

Het reglement wordt met zes maanden verlengd en loopt nu tot 30 juni 2018. Hierdoor kunnen gemeenten verder werken aan de uitbouw van een fietssnelwegennet, in afwachting van de Vlaamse subsidies. "Dankzij de verlenging zijn gemeenten zeker dat ze subsidies krijgen, in afwachting van de definitieve Vlaamse regeling", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. De subsidies voor 'fietssnelwegen' zijn bedoeld voor gemeenten die infrastructuurwerken willen uitvoeren op het traject van 18 geplande fietssnelwegen: 15 in de rand rond Brussel, 3 in het arrondissement Leuven. Deze fietssnelwegen zullen het grondgebied van 31 Vlaams-Brabantse gemeenten doorkruisen. "Voor alle 18 fietssnelwegen geldt dat de aanlegkosten van de infrastructuur voor 100% gesubsidieerd worden, 40 % door het Vlaams Gewest en 60% door de provincie. De ontwerp- en studiekosten worden, afhankelijk van de route, voor 40% of 100% gesubsidieerd door de provincie." Voor alle projecten gelden strenge kwaliteitseisen in verband met de keuze en het ontwerp van het traject en de uitvoering van de infrastructuur.

Het gaat om de gemeenten Aarschot, Asse, Beersel, Bierbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Herent, Hoeilaart, Holsbeek, Kortenberg, Kraainem, Leuven, Linkebeek, Machelen, Meise, Merchtem, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Tienen, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.

"Fietssnelwegen moeten nog sterker dan gewone fietspaden inzetten op een conflictloze, aangename en vlotte fietsrit. Een comfortabele ondergrond en breedte, speciale aandacht voor veilige kruispunten en oversteken, zijn slechts enkele van de vereisten die opgelegd worden."

De provincie Vlaams-Brabant trekt 3,8 miljoen euro uit voor subsidies voor fietssnelwegprojecten in 2018. In 2019 is er 3 miljoen euro voorzien.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/bldde_03176213

eeuwige reiziger

Messages : 2533
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Uniforme signalisatie voor fietssnelwegen in Vlaanderen

Message  velo-ravel.net le Jeu 14 Déc 2017 - 10:26

https://atv.be/nieuws/uniforme-signalisatie-voor-fietssnelwegen-in-vlaanderen


Alle fietssnelwegen in Vlaanderen krijgen een uniforme signalisatie. De vijf Vlaamse provincies zijn volop bezig met het uittekenen en uitwerken van fietssnelwegen en zullen werken met een gezamenlijke huisstijl.

Fietssnelwegen zijn bezig aan een opmars. Ze bieden een antwoord op de nood aan vlotte en veilige fietsverbindingen voor de dagelijkse verplaatsingen naar school of naar het werk. De trajecten vormen ook een alternatief voor verplaatsingen met de auto. Ze mikken op fietsverplaatsingen die over een langer tracé lopen en een hogere fietssnelheid aankunnen.

De snelwegen komen bijvoorbeeld tegemoet aan de opmars van onder meer elektrische fietsen, racefietsen of cargofietsen die een breed traject in een zo recht mogelijke lijn met zo weinig mogelijk kruisingen vereisen. Wie voortaan op zo'n snelweg terecht komt zal die heel gemakkelijk herkennen aan een grote blauwe 'F'.

Iedere fietsostrade krijgt een unieke code in de vorm van een getal van maximaal drie opeenvolgende cijfers. Zo weet de gebruiker dat hij een vlotte, veilige en comfortabele route aansnijdt waarmee de gebruikers rechtstreeks zijn bestemming bereikt.
avatar
velo-ravel.net

Messages : 5811
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

aanleg fietssnelwegen langs bestaande spoorlijnen = afschaffing overwegen

Message  joverwimp le Ven 15 Déc 2017 - 9:20

Op de lijn 60 tussen Zellik en Asse (4 km) vraagt Infrabel de afschaffing van 5 overwegen.
In dat kader werd in 2011 een principe-akkoord gesloten betreffende de afschaffing van OW8, OW9, OW10, OW11 en OW11bis.
Deze overeenkomst regelt onder andere het wederzijds principe-akkoord tussen Infrabel, Gemeente Asse en de provincie Vlaams-Brabant voor de afschaffing van OW8 (Oude Merchtemsebaan - L60 kp 9.340) en OW9 (Isidoor Crockaertstraat - L60 kp 9.960) mits de bouw van één overbrugging en de nodige ontsluitingswegenis. (met een omweg tot gevolg voor de aangelanden)
Infrabel staat in voor de kosten van de brug en de ontsluitingswegenis en voor de nodige onteigeningen. De fietswegenis tussen de Goede Luchtwijk en de Oude Merchtemsebaan wordt voor 20% gefinancierd door Infrabel en voor 80% door het fietsfonds (=provincie Vlaams-Brabant)
avatar
joverwimp

Messages : 1772
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 73
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

Re: Fietsnelwegen algemeen

Message  joverwimp le Ven 2 Fév 2018 - 17:11

eeuwige reiziger a écrit:
Subsidie voor fietssnelweg Tienen-Leuven
07/11/2017

TIENEN - De provincie Vlaams-Brabant trekt 3,8 miljoen euro uit voor subsidies voor fietssnelwegprojecten in 2018. In 2019 is er 3 miljoen euro voorzien.

Via hey provinciale reglement kunnen gemeenten tot 100% subsidies krijgen voor fietssnelwegen. Het gaat om gemeenten die infrastructuurwerken willen uitvoeren op het traject van achttien geplande fietssnelwegen: vijftien in de rand rond Brussel, drie in het arrondissement Leuven. Deze fietssnelwegen zullen het grondgebied van 31 Vlaams-Brabantse gemeenten doorkruisen.

Het gaat om de gemeenten Aarschot, Asse, Beersel, Bierbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Herent, Hoeilaart, Holsbeek, Kortenberg, Kraainem, Leuven, Linkebeek, Machelen, Meise, Merchtem, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Tienen, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.

Advertentie

Voor alle fietssnelwegen geldt dat de aanlegkosten van de infrastructuur voor 100% gesubsidieerd worden, 40 % door het Vlaams Gewest en 60% door de provincie. De ontwerp- en studiekosten worden, afhankelijk van de route, voor 40% of 100% gesubsidieerd door de provincie.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_03174643


Provincie verlengt subsidiereglement fietssnelwegen
8/11/2017

KRAAINEM / ZAVENTEM / VILVOORDE / STEENOKKERZEEL / MACHELEN / ZEMST - De provincieraad keurde de verlenging van een subsidiereglement voor fietssnelwegen goed, opdat gemeenten kunnen verder werken aan het fietsnet.

Het reglement wordt met zes maanden verlengd en loopt nu tot 30 juni 2018. Hierdoor kunnen gemeenten verder werken aan de uitbouw van een fietssnelwegennet, in afwachting van de Vlaamse subsidies. "Dankzij de verlenging zijn gemeenten zeker dat ze subsidies krijgen, in afwachting van de definitieve Vlaamse regeling", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. De subsidies voor 'fietssnelwegen' zijn bedoeld voor gemeenten die infrastructuurwerken willen uitvoeren op het traject van 18 geplande fietssnelwegen: 15 in de rand rond Brussel, 3 in het arrondissement Leuven. Deze fietssnelwegen zullen het grondgebied van 31 Vlaams-Brabantse gemeenten doorkruisen. "Voor alle 18 fietssnelwegen geldt dat de aanlegkosten van de infrastructuur voor 100% gesubsidieerd worden, 40 % door het Vlaams Gewest en 60% door de provincie. De ontwerp- en studiekosten worden, afhankelijk van de route, voor 40% of 100% gesubsidieerd door de provincie." Voor alle projecten gelden strenge kwaliteitseisen in verband met de keuze en het ontwerp van het traject en de uitvoering van de infrastructuur.

Het gaat om de gemeenten Aarschot, Asse, Beersel, Bierbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Herent, Hoeilaart, Holsbeek, Kortenberg, Kraainem, Leuven, Linkebeek, Machelen, Meise, Merchtem, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Tienen, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.

"Fietssnelwegen moeten nog sterker dan gewone fietspaden inzetten op een conflictloze, aangename en vlotte fietsrit. Een comfortabele ondergrond en breedte, speciale aandacht voor veilige kruispunten en oversteken, zijn slechts enkele van de vereisten die opgelegd worden."

De provincie Vlaams-Brabant trekt 3,8 miljoen euro uit voor subsidies voor fietssnelwegprojecten in 2018. In 2019 is er 3 miljoen euro voorzien.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/bldde_03176213


Alle subsidiereglementen staan online, dat is decretaal verplicht. Voorlopig is de situatie (in Vlaams-Brabant) nog zo:
https://www.vlaamsbrabant.be/binaries/subsidiereglement-fietssnelwegen-20171116_tcm5-93965.pdf
Er zit een adder onder het gras: rubriek 5.9.1

§9 De volgende kosten komen in geen geval in aanmerking voor subsidies:
1° De grondverwervingen en kosten hiervoor;
2° De verplaatsing van nutsleidingen en aanleg van nieuwe nutsleidingen;
3° Rioolleidingen, die gesubsidieerd worden door het gewest en/of andere instanties;
4° De reinigingskosten of stortkosten van bodem als gevolg van eventuele verontreiniging van de aanwezige bodem;
5° Werkuren, ingeval de aanleg uitgevoerd worden met eigen personeel;
6° Onderhoudswerken;
7° Onderhoud van groenaanleg tijdens de waarborgtermijn;
8° De aanleg van nieuwe stoepen en straatmeubilair;
9° Aanleg en inrichting van bushaltes;
10° Verbruikskosten en onderhoud van de verlichting.

Maar de Vlaamse overheid heeft een nieuw decreet gestemd dat grondinname wel subsidieerbaar maakt (50%). Men wacht nog op de validering door de Raad van State en de publicatie in het Staatsblad. Daarna (maart-april 2018) zal de Deputatie beslissen om ook de overige 50% te bekostigen. Lopende projecten zouden al meteen in de nieuwe regeling vallen, ook als de provincie zelf bouwheer is (bv. op een stukje Leuven-Tienen en een ander stukje Leuven-Aarschot).

Na de oplevering wordt de grond opnieuw aan de gemeente overgedragen omdat het onderhoud door hen dient te gebeuren.
avatar
joverwimp

Messages : 1772
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 73
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

Re: Fietsnelwegen algemeen

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum