Fietsen door de heide

Aller en bas

Fietsen door de heide

Message  velo-ravel.net le Dim 8 Oct 2017 - 9:49

http://www.limburgnieuws.be/maasmechelen/1507117669-nieuwe-fietsbeleving-in-maasmechelen-fietsen-door-de-heide-a.htmlMaasmechelen: Nieuwe fietsbeleving in Maasmechelen: Fietsen door de heide (4 oktober 2017)
De projecten Fietsen door het Water in Bokrijk en Fietsen door de Bomen in Bosland krijgen er een flinke broer bij. Toerisme Limburg vzw keurde het ontwerp voor het project Fietsen door de Heide van de bureaus Witteveen+Bos en Maat-Ontwerpers goed. Met de financiële steun van Toerisme Vlaanderen en van de gemeente Maasmechelen realiseert Toerisme Limburg een opvallende fietsbrug in het Nationaal park Hoge Kempen.

"Met deze nieuwe fietsbrug slaan we twee vliegen in één klap. We zorgen niet enkel voor een veilige fietsoversteekplaats maar we voegen ook extra beleving toe. De monumentale fiets- en voetgangersbrug biedt een schitterend uitzicht over het heidelandschap. Het grote succes van Fietsen door het Water in Bokrijk willen we met sterke projecten verspreid over de provincie verderzetten," zegt gedeputeerde Igor Philtjens.

Igor Philtjens: "Elke nieuwe fietsbeleving moet op zichzelf een hefboom zijn voor de toeristische ontsluiting en ontwikkeling van de betrokken regio. Met alle fietsprojecten samen zetten we heel Limburg meer dan ooit internationaal op de kaart als innovatieve fietsprovincie. Meer dan 20 jaar geleden werd het knooppuntfietsen in Limburg uitgevonden. Het wordt nu overal gekopieerd, in binnen- en buitenland. Met deze uitzonderlijke fietsprojecten voegen we een nieuwe dimensie toe aan het fietsroutenetwerk. We leggen een belevingslaag bovenop het bestaande netwerk. Zo blijven we trendsetter en koploper in fietstoerisme."

De voorgestelde fietsconstructie is een monumentale brug over de Weg naar Zutendaal. Het fietspad stijgt geleidelijk tot een hoogte van 6,7 meter en is 275 meter lang. De structuur is opgebouwd uit hout en het dek bestaat uit beton. Het fietsproject Fietsen door de Heide is een fietspad dwars doorheen de heide in het Nationaal Park Hoge Kempen, dat beheerd wordt door het Agentschap voor Natuur en Bos.

Marleen Evenepoel, administrateur-generaal van het Agentschap voor Natuur en Bos: "De naaldbossen, waterplassen, heidelandschappen en weidse panorama's zijn een droomdecor voor wandelaar, fietser en ruiter. Als dit project gerealiseerd wordt, dan komt er een nieuwe, spectaculaire mogelijkheid bij om één van de mooiste stukjes Vlaamse natuur te ontdekken en te beleven. Dankzij dit project kan voor het eerst een optimale fietsbeleving dwars doorheen het Nationale Park Hoge Kempen gecreëerd worden. Fietsers ervaren zo de unieke natuur van het Nationaal Park."

Igor Philtjens: "Met deze brug verbinden we de knooppunten 550 en 551 van ons netwerk. Dat wordt meteen één van de mooiste trajecten op het fietsroutenetwerk. Dankzij dit project wordt de verkeersveiligheid van de fietser ook gegarandeerd. De fietsers moeten geen gevaarlijk kruispunt oversteken. Ze fietsen in alle veiligheid en comfort over de Weg naar Zutendaal richting het volgende knooppunt. Zo combineren we veiligheid en beleving in dit uniek fietsproject."


Zie ook fotos
avatar
velo-ravel.net

Messages : 6214
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: Fietsen door de heide

Message  eeuwige reiziger le Lun 10 Déc 2018 - 16:10

Project een derde duurder dan geraamd
Op zoek naar extra geld voor ‘Fietsen door de Heide’
6 december 2018Het is nog even geduld oefenen vooraleer de eersten door de heide in Maasmechelen kunnen fietsen. Voor de realisatie van de belevingsroute 'Fietsen door de Heide' werd een bedrag van 1,7 miljoen euro geraamd, maar de werkelijke kostprijs zal daar een derde boven liggen. En dus moet Toerisme Limburg op zoek naar extra centen.

Begin oktober 2017 werd het project 'Fietsen door de Heide' gelanceerd, met het vooruitzicht dat eind 2018 de eerste toeristen door de heide van het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen zouden fietsen. Maar die streefdatum wordt nu niet gehaald.

“We kunnen niet sneller gaan dan dat de procedures ons toelaten”, zegt Igor Philtjens (Open VLD), voorzitter van Toerisme Limburg. “De omgevingsvergunning werd aangevraagd in februari en in november afgeleverd. Gelijktijdig zijn we al op zoek gegaan naar een aannemer voor het project. Maar we hebben die procedure twee keer moeten doorlopen, omdat we bij de eerste aanbesteding geen kandidaten hadden die aan de vooropgestelde selectiecriteria voldeden.”

Met 'Fietsen door de Heide' wil Toerisme Limburg een opvallende fietsbrug realiseren over de Weg naar Zutendaal in het Nationaal Park Hoge Kempen in Maasmechelen. Het fietspad zal er geleidelijk stijgen tot een hoogte van 6,7 meter. Het is 275 meter lang en wordt opgetrokken uit duurzaam naaldhout.

“Dat is symbolisch belangrijk, omdat naaldhout verwijst naar de vroegere mijnbouw in onze provincie”, zegt gedeputeerde Philtjens. “Net zoals bij 'Fietsen door het Water' en 'Fietsen door de Bomen', kan je de natuur ook hier op een intensere manier beleven. Daarnaast verhogen we er ook de verkeersveiligheid van de fietsers.”

De brug verbindt de knooppunten 550 en 551 en geeft aansluiting op de Weg naar Heiwick die over het ecoveloduct over de E314 loopt en naast de voormalige groeves Berg en Opgrimbie.

Boven budget

Vandaag zijn er twee offertes ingediend voor de bouw van de iconische houten brug. Die zal ook toegankelijk worden voor minder mobiele mensen, daarvoor werd het voorziene budget al eerder verhoogd van 1,5 naar 1,7 miljoen euro. Maar dat budget komt niet toe om het project te realiseren.

“De ingediende offertes liggen daar een derde boven, vooral omdat het duurzame naaldhout waarmee we willen werken niet goedkoop is”, verklaart Philtjens. “Je kan dan drie dingen doen: ofwel een derde keer aanbesteden, met geen enkele garantie dat de prijs lager zal zijn. Ofwel inboeten op kwaliteit. Ofwel samen met gemeente Maasmechelen en Toerisme Vlaanderen zoeken naar extra middelen en samen bekijken welke zaken efficiënter kunnen. We gaan de gunning dus uitstellen en eerst samen overleggen. Maar het project zal hoe dan ook doorgaan.”

Maasmechelen wil alvast de bijdrage van de gemeente herbekijken. “Oorspronkelijk hadden we 100.000 euro begroot voor dit project, of een kleine tien procent van het totaalbedrag”, reageren burgemeester Raf Terwingen (CD&V) en schepen Erik Kortleven (Open VLD). “Formeel is onze beslissing nog niet, maar we zijn bereid om opnieuw tien procent van het totaalbedrag mee te financieren, omdat het ook voor ons om een belangrijke bovengemeentelijke investering gaat.”


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181206_04012888

eeuwige reiziger

Messages : 2874
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Fietsen door de heide

Message  Ravélo Rando le Mar 11 Déc 2018 - 7:57


"Fietsen door de Heide" sur Youtube

--> https://www.youtube.com/watch?v=mvVKh-J2uIQ
avatar
Ravélo Rando

Messages : 224
Date d'inscription : 01/11/2016
Localisation : Brabant Wallon

https://peuplescavaliers.be/ravelo/forumravelo/index.php

Revenir en haut Aller en bas

Re: Fietsen door de heide

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum