Ook in Denemarken!

Aller en bas

Ook in Denemarken! Empty Ook in Denemarken!

Message  eeuwige reiziger le Sam 6 Oct 2018 - 17:08

Denemarken bouwt aan netwerk van ‘cycle superhighways’
01-10-2018

Net als in Nederland staat ook in Denemarken de fietssnelweg sterk in de belangstelling. De komende jaren moet het netwerk van regionale snelfietsroutes worden uitgebreid tot zo’n 750 km. Een speciaal ‘Office for Cycle Superhighways’ leidt de samenwerking tussen de verschillende overheden.

Dat is één van de verschillen in aanpak tussen Denemarken en Nederland. In ons land ligt een voortrekkersrol bij de Tour de Force om het netwerk van snelle regionale routes op te waarderen, maar we kennen geen formeel samenwerkingsverband tussen betrokken gemeenten en regio’s als het gaat om fietssnelwegen.

Ander verschil is dat men in Denemarken sterk inzet op de herkenbaarheid van de ‘superhigways’. Ze moeten voldoen aan eisen ten aanzien van ontwerp en kwaliteit, en een herkenbaar C-logo moet dat onderstrepen. Men streeft er naar dat dit logo net zo herkenbaar wordt als de M voor Metro’s en de S voor de S-trein.

De noodzaak voor meer fietssnelwegen wordt onderschreven door het teruglopende fietsgebruik op nationaal niveau, zo meldt het Office for Cycle Superhigways. De algemene tendens is dat er meer gefietst wordt in de grote steden, en minder in de buitenwijken en op het platteland. Meer fietssnelwegen zouden die tendens kunnen keren.

Tot nu kent Denemarken 8 fietssnelwegen, 7 zijn in aanleg en het streven is om in 2045 over een compleet netwerk met 45 routes te kunnen beschikken. Daar is een kleine 300 miljoen euro voor nodig. Daar staat tegenover dat de sociaal-economische winst wordt geraamd op 765 miljoen euro, ook omdat automobilisten en ov-reizgers indirect meeprofiteren.

Op de bestaande routes telt men in ieder geval steeds meer woon-werkers. Op de Farumroute, waar de gemiddelde fietsafstand 14,7 km bedraagt, is het aantal fietser toegenomen met 61% sinds de route in 2013 een superhighway werd. Op de Albertslundroute ging dat aantal met 34% omhoog.


http://www.fietsberaad.nl/Kennisbank/Denemarken-bouwt-aan-netwerk-van-%E2%80%98cycle-superhighw


Overzicht van de Deense fietssnelwegen:

https://supercykelstier.dk/english/
https://supercykelstier.dk/the-routes/


Ook in Denemarken! 1434986390175

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut


 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum