Woluwe (Vilvoorde-Sint Pieters Woluwe)

Aller en bas

Woluwe (Vilvoorde-Sint Pieters Woluwe)

Message  joverwimp le Ven 26 Oct 2018 - 22:45

Dit zijriviertje van de Zenne ontspringt in Watermaal-Bosvoorde en mondt uit in Vilvoorde.
Op 21 oktober werd hierlangs een fietstocht georganiseerd: https://www.facebook.com/events/174212803457856
Belangstelling had ik wel,maar kon er niet bij zijn. Het traject intrigeerde me en vroeg  het aan de organisator, Coordination Senne. Geen antwoord.

Dus ben ik zelf op zoek gegaan vanuit Zaventem, Da Vincilaan. Hier en daar kan men een glimp opvangen tussen de kantoren en industrie.

Pas aan de Stockmansmolen (Henneaulaan 160, Zaventem) wordt het de moeite waard


Aan die molen begint de Woluweweg, die del uitmaakt van de fietssnelweg F202

De F202 draait rechtsaf, ik volg de Zenne linksZowat 800m voor de grens met het Brussels Gewest werd een prachtig 'wandel) traject aangelegd:Een bord aan de Hippokrateslaan geeft het traject weer:Jammer dat ik dit traject niet eerder kende. Het zou ongeveer dit moeten zijn - eerder iets voor wandelaars of mtb:
www.routeyou.com/nl-be/route/view/5820943/fietsroute/woluwe.  Is alvast mijn volgende bestemming !
Het Woluwepad loopt al langer door in het Brussels Gewest, deels op de 'Groene Wandeling'
avatar
joverwimp

Messages : 2170
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 74
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

Re: Woluwe (Vilvoorde-Sint Pieters Woluwe)

Message  eeuwige reiziger le Dim 28 Oct 2018 - 9:45

joverwimp a écrit:Dit zijriviertje van de Zenne ontspringt in Watermaal-Bosvoorde en mondt uit in Vilvoorde.
Op 21 oktober werd hierlangs een fietstocht georganiseerd: https://www.facebook.com/events/174212803457856
Belangstelling had ik wel,maar kon er niet bij zijn. Het traject intrigeerde me en vroeg  het aan de organisator, Coordination Senne. Geen antwoord.

Foto's:

https://www.facebook.com/pg/CoordinatieZenne.CoordinationSenne/photos/?tab=album&album_id=598336570581555


joverwimp a écrit:
Zowat 800m voor de grens met het Brussels Gewest werd een prachtig (wandel) traject aangelegd:

Blijkbaar nog maar heel recent:

Aanleg Woluwewandelpad op schema
31 juli 2018ZAVENTEM - De aanleg van het wandelpad tussen de grens met Brussel en de Stockmansmolen in Zaventem zit op schema. De werken startten vorige maand en moeten in het najaar afgerond worden.

Het wandelpad start aan de Hippokrateslaan in Sint-Stevens-Woluwe, waar de Zaventemse deelgemeente grenst aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. “Op die plaats eindigt ook het pad van De Groene Wandeling van het Brussels gewest”, zegt Zaventems schepen Erik Rennen (N-VA). “Aan de overzijde van de straat wordt op ons grondgebied een poortstructuur aangelegd en komen enkele zitbanken en hagen. Dat is ook meteen de start van het wandelpad richting de Stockmansmolen in de Hector Henneaulaan.”

De gemeente koos ervoor om op de meest vochtige plaatsen een houten vlonderpad aan te leggen, terwijl het pad op andere stroken verhard wordt met steenslag of aangedamde boomschors. Het pad volgt de loop van de Woluwebeek, gaat verder via het recyclagepark van Kraainem en onder het viaduct van de E40. Vervolgens kruist het wandelpad de Leuvensesteenweg om wat verderop aan te sluiten om het wandel- en fietspad richting de Stockmansmolen. De aanleg van het wandelpad kadert in een project om de Woluwebeek te saneren. “Het project heeft ook een ecologisch doel, waarbij we de groene ruimte rond de beek respecteren om een diversiteit aan fauna en flora tot ontwikkeling te kunnen laten komen”, besluit Rennen. In het najaar moet het pad klaar zijn.

https://www.hln.be/regio/zaventem/aanleg-woluwewandelpad-op-schema~af02957b/
https://pers.vlm.be/aanleg-wandelpad-langs-woluwe-gestart


joverwimp a écrit:Jammer dat ik dit traject niet eerder kende. Het zou ongeveer dit moeten zijn - eerder iets voor wandelaars of mtb:
www.routeyou.com/nl-be/route/view/5820943/fietsroute/woluwe.  Is alvast mijn volgende bestemming !
Het Woluwepad loopt al langer door in het Brussels Gewest, deels op de 'Groene Wandeling'

Midden november moet ik om professionele redenen in Brussel zijn. 't Lijkt me wel leuk om na afloop dat pad te verkennen. Welk traject raad je me aan om vanuit het Zuidstation naar daar te fietsen?

eeuwige reiziger

Messages : 2860
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Woluwe (Vilvoorde-Sint Pieters Woluwe)

Message  joverwimp le Dim 28 Oct 2018 - 11:09

eeuwige reiziger a écrit: ... Midden november moet ik om professionele redenen in Brussel zijn. 't Lijkt me wel leuk om na afloop dat pad te verkennen. Welk traject raad je me aan om vanuit het Zuidstation naar daar te fietsen?

In het Zuidstation zou ik de metro nemen tot Kunst/Wet en overstappen richting Hermann-Debroux.
Dan zijn er twee mogelijkheden :
- uitstappen in terminus en fietsen langs www.routeyou.com/nl/route/view/5838711/wandelroute/woluwepad
- uitstappen Beaulieu en fietsen : www.routeyou.com/nl-be/route/view/5834180/wandelroute/woluwepad
Beide komen samen aan het trammuseum. Het eerste volgt de bovenloop maar die zul je niet zien. Het tweede is prettiger, op de voormalige spoorlijn.
Het traject loopt grotendeels over de 'Groene Wandeling'. Dat is niet overal verhard en kan problematisch zijn bij of na regenweer - maar de GW biedt dan een twee mogelijkheden: een (mooi) traject voor wandelaars en een (langs de baan) voor fietsers.
Het vervolg blijft mij een vraagteken.  Is het afgewerkt tot Zaventem ? Quid vervolg naar Vilvoorde (Drie Fonteinen) ?
Mijn routeyou-traject loopt vanaf de Stockmansmolen (km 9,6) naar de luchthaven. Zoals gezegd heb ik het geprobeerd vanuit Vilvoorde, maar dat lukte niet.
Wat je zonder probelemen kan is fietsen naar het station van Zaventem-dorp en met key-card tyerug naar Brussel-Zuid.
avatar
joverwimp

Messages : 2170
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 74
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

Re: Woluwe (Vilvoorde-Sint Pieters Woluwe)

Message  joverwimp le Sam 10 Nov 2018 - 21:52

Ik ben terug geweest en heb de Woluwe maximaal gevolgd: van het metrostation Beaulieu tot aan de Leuvensesteenweg.
Het traject loop fifty-fifty in het Brussels en Vlaams Gewest; als het ooit tot Vilvoorde komt zal het grotendeels in Vlaanderen liggen. Voor het gemak heb ik het niet opgesplitst; er wordt wel naar verwezen onder de rubriek 'Brussel".   

Gevolgd werden de eerste 8,2 km van www.routeyou.com/nl-be/route/view/5834180/wandelroute/woluwepad
Het is een schitterend traject, al is het eerder een wandelpad vanaf km 5,7
De eerste 3,4 km lopen op de voormalige spoorlijn naar Tervuren.
Start aan metro Beaulieu (rechts op beeld) - via voetgangersbrug kom je op de routeOver blv des Invalides:Over Tervurenlaan (onderaan trammuseum)Voormalige spoorlijn verlaten ter hoogte van Petite rue KelleDoorheen Parc des SourcesVellemolenweg

Vijver château Malou - hier ben je op de 'Groene Wandeling'Aan Lindekemale-molen (op de hoek met Jean-François Debeckerlaan)

KlokkedelleWoluwelaanVolg de Woluwe, langs achterkant van de gebouwen van PWC. Paaltjes duiden de richting aanLaag Kraainem

Einde aan de Denayerstaat (Kraainem). Vlak ernaast ligt het containerpark, langswaar een fietsweg loopt naarde Woluwelaan.avatar
joverwimp

Messages : 2170
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 74
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

Fietstocht 19 november 2018

Message  eeuwige reiziger Hier à 19:53

Grijze hemel. Een portie wind. Af en toe wat gespetter. De herfst was maandag overduidelijk in het land. Minder zon, maar een overvloed aan kleurenpracht van het vallend blad. De fietstocht langs de oude spoorweg was een waar genot. Dus reed ik bij de Korte Kellestraat toch maar door tot aan het eindpunt nabij de gewestgrens. Dan rechtsomkeer. Nogmaals genietend van de natuur die zich met een schitterend herfsttooi had bekleed. De oude spoorweg heeft een nieuw leven gekregen en de uitwerking tot groene as verdient echt wel een dikke duim. Je krijgt de indruk dat je door een langgerekt bos aan het fietsen ben. Hier en daar onderbroken door een fietsbrug of een speeltuintje. De stad leek soms ver weg.

Het contrast kon niet groter zijn met het stedelijk weefsel errond. Herenhuizen die bij elkaar steun en toeverlaat zoeken. Straat na straat. Door de tijd aan elkaar gegroeid. Ik gaf mijn ogen ruim de kost toen ik vanuit Brussel-Zuid naar het begin van het fietspad aan de Beaulieulaan reed. Een andere beleving, maar daarom niet minder aangenaam. Voor de eerste keer maakte ik echt gebruik van de GFR's. De moeite waard, alhoewel er meer dan eens borden ontbraken. Gelukkig had ik een routebeschrijving bij...

Eens terug bij het Bronnenpark zocht ik de loop van de Woluwe op. De R22 is dichtbij. Geluiden van de stad vermengden zich met geritsel van de neergevallen bladeren onder mijn wielen. Overduidelijk een wandelpad, maar toch meer dan geschikt om te fietsen. Bij het brugje nabij de school Singelijn koos ik er uit zekerheid toch maar voor af te stappen. Iets te fris voor een duik in de Woluwe, vond ik. Ook naar het einde, nabij de grens met Vlaanderen, was fietsen geen vanzelfsprekendheid. Te voet dan maar. Het lijkt erop dat het laatste stuk wat aan de aandacht van de verantwoordelijke overheid ontsnapt.

Jammer. De overgang van het ene naar het andere gewest lijkt op een scherp getrokken grens. Nogmaals jammer. Aan Vlaamse kant nodigt een groot bord de lustige stapper uit. Een aangenaam pad, maar overduidelijk minder geschikt om te fietsen. Hier en daar steekt een tronk uit de grond. Toch wel uitkijken! Het pad kronkelt zich een weg tussen bomen en struiken. Af en toe even van het ijzeren paard, maar toch kon ik vrij probleemloos het grootste deel affietsen. Sneller dan gedacht kwam ik op die manier aan het (voorlopige?) eindpunt in Kraainem.

Aan de overkant van de Statieplaats kon ik langs een onopvallend paadje weer de Woluwe bereiken (er staan paarse voetstapjes op de stoep gekleefd) en kon die volgen tot aan het kruispunt van Woluwedal met de Leuvensesteenweg. Daarna even langs de Frans Smoldersstraat, want de fietssnelweg langs de R22 bleek door werken onderbroken. Bij de Grote Kloosterstraat kon ik weer aantakken bij de F202.

Uit nieuwsgierigheid fietste ik nog even door naar de luchthaven. Ronduit belabberde fietsinfrastructuur. Eigenlijk schandalig! Daar is nog veel werk aan de winkel, maar dat kon de pret van de dag evenwel niet drukken. Het was immers een afwisselende tocht met de uitstekende balans tussen stad en natuur gebleken.

In Zaventem de trein op. Huiswaarts. De treinreis die een plaats kan krijgen in het grote blunderboek van de NMBS. De ellende ging echter aan mij voorbij. Het was immers een mooie dag geweest.


Bedankt, Jo, voor alle info en de tips die tijdens de tocht meer dan waardevol zijn gebleken. Al heb ik de "moltrein" aan mij voorbij laten gaan... Je zal het me hopelijk niet kwalijk nemen. Wink

eeuwige reiziger

Messages : 2860
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Woluwe (Vilvoorde-Sint Pieters Woluwe)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum