L059 03 Lokeren - Sint-Niklaas (langs de lijn L59 Fietssnelweg F4)

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas

L059 03 Lokeren - Sint-Niklaas (langs de lijn L59 Fietssnelweg F4)

Message  eeuwige reiziger le Ven 30 Sep 2011 - 16:50

La dernière étappe décisive a été francie lors du conseil communal du 7 septembre 2011 pour la réalisation d'un piste cyclable entre Lokeren et Sint-Niklaas: aussi la commune de Waasmunster a pris les dispositions nécessaires, comme la ville de Lokeren l'a fait il y a quelque temps, afin de créer la bande cyclabe à longue distance entre Lokeren et Sint-Niklaas, au long du ligne 59 (ligne entre Gand et Anvers).

http://www.waasmunster.be/website/1428-www/version/default/part/AttachmentData/data/Agenda%20GR070911.pdf

La partie entre Waasmunter et Sint-Niklaas a été réalisée dans le passé. Et maintenant, la partie entre Lokeren et Waasmunster sera réalisé dans le délai fixé. Cette partie est un chaînon du 'Waaslandfietsroute' au long du ligne 59 (Gand - Anvers).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_59


Dernière édition par eeuwige reiziger le Ven 13 Jan 2012 - 0:37, édité 1 fois

eeuwige reiziger

Messages : 2383
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L059 03 Lokeren - Sint-Niklaas (langs de lijn L59 Fietssnelweg F4)

Message  Admin le Sam 1 Oct 2011 - 9:08

Est-ce que la carte suivante est bonne pour la partie déjà existante entre Waasmunster et Sint-Niklaas ?
avatar
Admin
Rang monochrome + gras

Messages : 505
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Belgique, Mons, Ghlin

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: L059 03 Lokeren - Sint-Niklaas (langs de lijn L59 Fietssnelweg F4)

Message  eeuwige reiziger le Sam 1 Oct 2011 - 16:28

Admin a écrit:Est-ce que la carte suivante est bonne pour la partie déjà existante entre Waasmunster et Sint-Niklaas ?

Une petite correction: en juin de cette année, on a décidé d'aligner la bande cyclable entre la Beatestraat et le point-noeud 26. En plus, la Beatestraat sera réservée aux piétons, vélos et aux véhicules agricoles:


Beatestraat wordt autovrije fietsverbinding
zaterdag 25 juni 2011

WAASMUNSTER/LOKEREN - Het provinciebestuur breidt binnenkort de fietsroute langs de spoorweg Antwerpen-Gent uit met de ontbrekende fietsverbinding tussen de Waasmunsterse Doornijkstraat en de Pijlstraat in Lokeren.


Het fietspad van de Beatestraat wordt ter hoogte van de aansluiting met de Vortekoestraat rechtgetrokken. ‘Zowel recreatieve fietsers als fietsende pendelaars en schoolkinderen maken dankbaar gebruik van de fietspaden langs de spoorweg richting Sint-Niklaas', legt de Waasmunsterse schepen voor Verkeer en Mobiliteit Ludo Lenaerts (CD&V) uit.

‘In samenspraak met de provincie hebben we beslist om de Beatestraat, tussen de Vortekoe- en de Doornijkstraat, autovrij te maken. Alleen fietsers en landbouwers zullen worden toegelaten door middel van tractorsluizen. Daardoor zal onder meer het verkeer van en naar het bedrijf Paloma uitsluitend via de Doornijkstraat kunnen rijden. Op deze kortste verbinding naar de N70 geldt een maximumsnelheid van 70 km per uur. Door de Beatestraat autovrij te maken roepen we ook het sluipverkeer in de Krommingestraat tussen Lokeren en Sinaai een halt toe.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=KV3BSMGA

En plus, le 'Waaslandfietsroute' ne passe plus par le Leon Scheerderslaan/Guido Gezellelaan. De la Hoge Bokstraat jusqu'à le Westerplein, Sint-Niklaas a mis en place une bande cyclable séparée de trois mètres de largeur entre la Hoge Bokstraat et le Westerplein:

Fietsboulevard verbindt Sinaai met Beveren
20/02/'09Het wordt in 2010 mogelijk om van Sinaai naar Beveren te rijden langs de spoorlijn Gent-Antwerpen. In Sint- Niklaas en Beveren worden nu de ontbrekende schakels ingevuld. In Sint-Niklaas zet de gemeenteraad vandaag, vrijdag, het licht op groen voor de aankoop van een strook grond van 3.900 vierkante meter tussen de Hoge Bokstraat en het Westerplein.

Op die strook, die eigendom is van Scheerders Van Kerchove, komt er een gloednieuw fietspad. Dat zal de bestaande fietsverbinding tussen Sinaai en Sint-Niklaas langs de spoorlijn 59 vervolledigen. Het nieuwe fietspad wordt aangelegd vanaf de spoorovergang aan de Hoge Bokstraat en loopt langs de vijvers van het bedrijf Scheerders-Van Kerchove (SVK).

Spoorwegovergang

“Zoals bekend start eind dit jaar de aanleg van de westelijke ringweg”, schetst schepen voor Ruimtelijke Ordening Marc Heynderickx (CD&V). “Als die werkzaamheden starten, wordt ook het nieuwe fietspad aangelegd. Dat moet klaar zijn begin 2010. Dan kunnen de fietsers al tijdens de werkzaamheden gebruikmaken van het fietspad.”

Door de westelijke ringweg - er komt een brug over de spoorlijn - is het niet meer nodig om de spoorwegovergang aan de Hoge Bokstraat open te houden. Die wordt dan gesloten voor alle verkeer. Er komt wel een fietstunnel onder de spoorlijn naar de Leon Scheerderslaan.

“Voor fietsers wordt dat een ongelofelijke verbetering. Nu moeten hier dagelijks honderden fietsers heel erg opletten om van het fietspad van Belsele over te steken naar het fietspad van de Leon Scheerderslaan om de stad te bereiken. Door het nieuwe fietspad én de sluiting van de spoorwegovergang kunnen fietsers ongestoord recht de stad inrijden”, zegt Heynderickx.

Nieuwkerken

Het nieuwe fietspad wordt drie meter breed. Het Vlaams gewest betaalt de fietstunnel en de nodige hellingen naar de tunnel. De stad zal het fietspad tussen de Hoge Bokstraat en het Westerplein voor haar rekening nemen.

Om de hele Waaslandfietsroute langs spoorlijn 59 te vervolledigen, is ook al het fietspad tussen de treinstations van Sint-Niklaas en Nieuwkerken aangelegd. Er wordt in 2010 nog een stap voortgezet. Dan komt het deel tussen het station van Nieuwkerken en de Zandstraat in Beveren aan bod.

Daarna volgt het fietspad langs de spoorlijn tot aan het station van Beveren. En daarna moet er een fietspad komen door de kmo-zone Gasdam tot aan de grens met de gemeente Zwijndrecht. Wanneer die laatste twee verbindingen worden aangelegd, is nog niet duidelijk.DOORTREKKING WAASLANDFIETSROUTE RICHTING SINT-NIKLAAS HANGT SAMEN MET AANLEG WESTELIJKE RINGWEG
Gevaarlijk knooppunt veiliger voor fietsers

VRIJDAG 20 FEBRUARI 2009
AUTEUR: WIM DEHANDSCHUTTER

SINT-NIKLAAS - Fietsers die vanuit Sinaai richting Sint-Niklaas-centrum rijden langs de spoorlijn Gent-Antwerpen, zullen over een jaar veel veiliger de gevaarlijke Hoge-Bokstraat in Belsele kunnen kruisen. De spooroverweg daar gaat dicht en het knooppunt wordt ook voor de tweewielers heraangelegd.

Vanaf het station van Sinaai kunnen fietsers nu al haast ongestoord een voor het autoverkeer afgesloten traject volgen richting Sint-Niklaas. Het gaat om de beveiligde Waaslandroute, met aan de linkerkant de spoorlijn Gent-Antwerpen.

Ter hoogte van de Hoge-Bokstraat in Belsele loert echter het gevaar om de hoek. De fietsers moeten niet alleen de straat kruisen, terwijl auto's en ook veel zwaar (sluip)verkeer voorbijrazen, ze moeten ook de spooroverweg oversteken. Om vervolgens aan de noordkant van de spoorlijn via de Leon-Scheerders- en Guido-Gezellelaan hun weg te vervolgen, tot aan het kruispunt met de Plezantstraat.

Aan de gevaarlijke situatie in de Hoge-Bokstraat komt een einde. 'Dat heeft in de eerste plaats te maken met de aanleg van de westelijke ringweg voor automobilisten', vertelt de schepen van Ruimtelijke Ordening, Marc Heynderickx (CD&V). De ringweg verbindt het einde van de N41, in de Tuinlaan, met de rotonde in de Hoge-Bokstraat. Daardoor moet het verkeer niet meer door het eerste, zuidelijke stuk van de Hoge-Bokstraat.

De spoorweg gaat dicht, zowel voor automobilisten als voor voetgangers én fietsers. Om te vermijden dat die fietsers voor een blokkade zullen staan, besliste het stadsbestuur de Waaslandfietsroute door te trekken tussen de Hoge-Bokstraat en het Westerplein. 'We kopen een stuk grond van het bedrijf Scheerders Van Kerchove (SVK) aan. Die strook zal lopen langs de spoorlijn. Ze begint aan de kruising met de Hoge-Bokstraat, passeert de vijvers van SVK en eindigt op het Westerplein', meldt Heynderickx.

Het huidige fietspad in de Guido-Gezellelaan wordt behouden. De bestaande en toekomstige fietsstrook zullen met elkaar worden verbonden via een tunneltje voor de zwakke weggebruikers. De aankoop van de 3.900 vierkante meter grote strook, die nodig is voor de doortrekking van de Waaslandfietsroute, wordt vandaag goedgekeurd in de gemeenteraad. De stad moet SVK daarvoor 60.000 euro betalen. De aanleg van zowel de westelijke ringweg als het fietspad gaat dit najaar van start.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=0626NUTV

Je n'ai pas tellement une idée du passage du 'Waaslandfietsroute' à Saint-Nicolas même. Il y a très peu de documentation disponible, n'ayant trouvé que le dossier suivant de la organisation 't Groene Waasland (mais datant de 2006...).

http://www.abllo.be/pdf2/mobiliteit/fietsdoss_broodstr-noordlaan_20060315.pdf

Mais sur le site internet de Sint-Niklaas, on y trouve une carte avec des routes conseillées pour les cyclistes (écoliers):

http://www.sint-niklaas.be/sites/default/files/schoolroutekaart_0.pdfSans doute, le chaînon de la route de Waasland y est réalisé de nos jours, car la route continue, selon OpenStreet, à partir du Singel jusqu'à l'ancienne commune de Nieuwkerken-Waas. Je le trouve d'ailleurs confirmé par une autre article du Nieuwsblad où les plans d'une extension à venir: de Nieuwkerken-Waas jusqu'à Beveren (jusqu'à le Haasdonkbaan):

SINT-NIKLAAS/BEVEREN-WAAS - De provincie investeert in veilige paden. Langs de spoorweg tussen de Sint-Niklase deelgemeente Nieuwkerken en buurgemeente Beveren wordt het fietspad doorgetrokken. Momenteel ligt er al een flink stuk maar ter hoogte van Nieuwkerken ontbreekt nog een stuk. Volgens de provincie krijgt Sint-Niklaas 192.200 euro in het kader van het rioleringsdossier Nieuwkerken-Oost tweede fase. Beveren krijgt dan weer 47.300 euro subsidies van de provincie voor het stuk langs het spoor (tussen N70 en Gentseweg). De provincie legt op die manier meer dan ooit de klemtoon op de veiligheid van de zachte weggebruiker.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=M23BGSCR

Cette bande fera connection avec l'ancienne ligne militaire entre Kruisstraat et Oude Baan à Beveren:

Oude spoorweg wordt fietspad
dinsdag 14 oktober 2008
Auteur: Steven Tindemans

HAASDONK/SINT-NIKLAAS - De oude spoorwegbedding tussen de Kruisstraat en de Oude Baan in Haasdonk ruimt binnenkort plaats voor een fietspad. De gemeente Beveren neemt de spoorlijn over van Defensie en hoopt het fietspad door te trekken tot recreatiedomein De Ster in Sint-Niklaas.


De spoorwegaansluiting naar het militair kwartier Westakkers ligt er al sinds 1937 en werd vooral gebruikt voor de bevoorrading van wisselstukken en voor het transport van voertuigen. Door geldnood en herstructureringen, is het al van 1998 geleden dat de spoorweg nog gebruikt is. Vier jaar geleden besliste het ministerie van Defensie om de kilometerslange verbinding definitief te schrappen.

Het ijzer zal worden verkocht en het ministerie stelde de gemeente voor om de oude spoorlijn over te nemen. De gemeente Beveren wil er een recreatief fiets- en wandelpad aanleggen. 'De spoorweg loopt door een mooi stukje natuur in Haasdonk waar heel wat mogelijkheden zijn', vertelt de Beverse schepen van Mobiliteit Raf Van Roeyen (CD&V).

'In de eerste fase kopen we het stuk grond tussen de Oude Baan en de Kruisstraat. Daarna zullen we bekijken of we de verbinding kunnen doortrekken tot de Stuurstraat en de Ropstraat. We zullen ook met de stad Sint-Niklaas rond de tafel zitten om te bezien of we het pad tot aan recreatiedomein De Ster kunnen verlengen. Met beperkte middelen kunnen we zo een mooi recreatief fiets- en wandelpad realiseren.'

Bij het opmaken van de plannen stelde zich echter één praktische probleem. 'Op het traject staat een kmo-zone ingekleurd. Dat lossen we op door het fietspad aan de kmo-zone af te buigen in een groene buffer.'

Kwartier Westakkers is 82 hectare groot en ligt op de grens van Haasdonk en Sint-Niklaas. Voor 2003 werkte er zo'n 500 man burgerpersoneel, nu werken er 142 mensen met werkzekerheid tot 2015.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=UI21N99I

En plus, la commune de Beveren a pris la décision de prolonger le Waaslandroute jusqu'à la frontière communale de Zwijndrecht:


Gemeenteraadszitting Beveren van 29 september 2009, punt 20: Vaststelling
lastvoorwaarden aanleggen fietspad langs spoor tussen Haasdonkbaan en H.
Consciencestraat + aanvraag provinciale subsidie.

In vergadering van 28 februari 2006 besliste de gemeenteraad in principe tot het aanleggen
van een fietspad langs de spoorlijn 59, tussen de Haasdonkbaan en de gemeentegrens met
Zwijndrecht. Door de aangestelde ontwerper, het studiebureau SWBO uit Dendermonde
werd een ontwerp opgemaakt voor de aanleg van de eerste fase daarvan: nl. het deel tussen de
Haasdonkbaan en de Consciencestraat. Het ontwerp voorziet de aanleg van een betonnen
fietspad van 1.140 m lang en 3 m breed. Het fietspad is van de spoorweg afgescheiden met
een draadafsluiting. De uitgave wordt geraamd op € 324.276,37 inclusief BTW (€ 267.997,00
exclusief BTW). Er wordt voorgesteld om op basis van het voorliggende lastenboek de
provinciale subsidie “Fietsfonds” aan te vragen. Voor het bekomen van deze subsidies legt
artikel 8 van het “Reglement Fietsfonds” op dat het gemeentebestuur zich er toe dient te
verbinden om:
- alle maatregelen te treffen om het onderhoud van de fietspaden te garanderen;
- bij elke publiciteit die zij omtrent deze werken maakt, zowel op de werf als in de media,
melding te maken van de steun die zij daarvoor ontvangt van de provincie en van het Vlaamse
gewest;
- elke daartoe gemachtigde afgevaardigde van de provincie de toestemming te geven om ter
plaatse het gebruik van de toegekende subsidie te controleren, toegang tot de werf te verlenen
en deel te nemen aan de werfvergaderingen;
- de bestemming van de werken of de grondinnemingen waarvoor het een subsidie wenst te
bekomen in het kader van dit reglement niet te wijzigen zonder de toelating van de deputatie;
- in geval van bestemmingswijziging zonder toelating van de deputatie, het bedrag van de
uitbetaalde subsidie aan de provincie terug te betalen;
- een signalisatieplan op te stellen ter verwezenlijking van de signalisatie van het provinciaal
fietsnetwerk en het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk.
In het kader van deze procedure werden door de Provinciale Auditcommissie Oost-
Vlaanderen op 19 mei 2008 de startnota en op 20 oktober 2008 de projectnota goedgekeurd.
Als gunningswijze kan de openbare aanbesteding worden gekozen.
Krediet: € 370.000,00 - Artikel: 42138/731-60 met projectcode 3809030 van het
exploitatiebudget 2009.
De financiering kan gebeuren met de aangevraagde subsidies en het aangaan van een lening
voor het gemeenteaandeel.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd:
- de lastvoorwaarden vast te stellen voor het aanleggen van een fietspad langs het spoor tussen
de Haasdonkbaan en de Consciencestraat,
- de raming goed te keuren voor een bedrag van 324 276,37 euro, inclusief B.T.W.;
- als gunningswijze de openbare aanbesteding te kiezen;
- in te stemmen met de voorgestelde financieringswijze;
- om op basis van het voorliggende lastenboek de provinciale subsidie “Fietsfonds” aan te
vragen en de nodige verbintenissen aan te gaan conform artikel 8 van het “Reglement
Fietsfonds” (zie boven).

Met algemeenheid van stemmen gaat de raad akkoord met de vaststelling van de
lastvoorwaarden voor het aanleggen van een fietspad langs het spoor tussen de Haasdonkbaan
en de H. Consciencestraat te Beveren. De uitgave wordt geraamd op 324 276,37 euro,
inclusief B.T.W. De financiering zal gebeuren met de aangevraagde subsidies en het aangaan
van een lening voor het gemeenteaandeel. Als gunningswijze wordt de openbare aanbesteding
gekozen.

http://www.reddewijk.be/items/Fietspad_langs_spoorweg.pdf

Il semble d'ailleurs qu'une partie est déjà réalisée:

Beveren botst op ‘njet’ voor tunnel spoorwegfietspad

10/09/'10 In Beveren wordt al een tijdje werk gemaakt van het kilometerslange spoorwegfietspad van de grens met Sint-Niklaas tot aan de grens met Zwijndrecht. De eerste fase tot Hotel Beveren is al gerealiseerd.
Het aanbestedingsdossier voor de tweede fase, die loopt van het hotel tot aan de wijk Bosbeek, wordt volgende week voorgelegd aan de gemeenteraad. De gevaarlijke kruising van het fietspad met de drukke N70 aan Hotel Beveren baarde de gemeente zorgen. Ze was vragende partij om een tunnel te graven in de talud van het viaduct over de spoorweg.

Dat plan botste echter op een ‘njet’ van het Vlaams Gewest. Dat oordeelde dat de tunnel een onveiligheidsgevoel zou creëren omdat er op de locatie een gebrek aan sociale controle is.

“Gemiste kans”

“Een gemiste kans”, klinkt het bij de gemeente. “In Zwijndrecht krijgt het spoorwegfietspad wel een tunnel om de Krijgsbaan te kruisen, maar daar is AWV Antwerpen bevoegd.” De derde fase van het spoorwegfietspad vanaf de Haasdonkbaan tot aan het station in Beveren start op 4 oktober.

Voor de vierde en laatste fase tot aan de grens met Zwijndrecht is het ontwerp intussen al klaar. Eens het volledige traject van het fietspad gerealiseerd is, kunnen fietsers de spoorlijn volgen van Sinaai tot Zwijndrecht.

http://www.gva.be/oost-vlaanderen/beveren-waas/beveren-botst-op-njet-voor-tunnel-spoorwegfietspad.aspx

Bref, c'est assez difficile de l'information complète sur ce dossier.

eeuwige reiziger

Messages : 2383
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L059 03 Lokeren - Sint-Niklaas (langs de lijn L59 Fietssnelweg F4)

Message  velo-ravel.net le Mer 5 Oct 2011 - 8:54

Merci pour l'information, très belle mise a jour. Je n'ai pas encore eu le temps de traduire tout ce que tu as écrit mais la carte a déjà bien évoluée.
avatar
velo-ravel.net

Messages : 5507
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

info

Message  eeuwige reiziger le Mar 28 Aoû 2012 - 2:15


eeuwige reiziger

Messages : 2383
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

éclairage [Sint-Niklaas]

Message  eeuwige reiziger le Lun 10 Sep 2012 - 16:16

59 verlichtingspalen aan fietsroute langs spoorweg
maandag 21 mei 2012

SINT-NIKLAAS - Het Sint-Niklase stadsbestuur heeft beslist dat er verlichting komt langs de spoorwegfietsroute tussen Nieuwkerken en de grens met buurgemeente Beveren.

De verlichting moet de veiligheid van de zwakke weggebruikers verbeteren. De realisatie van de fietsroute is al vele jaren geleden aangekondigd, maar nadert nu zijn voltooiing. Voor scholieren en recreanten is het een snelle, verkeersluwe verbinding die parallel loopt met de spoorwegberm. ‘Sint-Niklaas heeft de plaatsing van 59 verlichtingspalen goedgekeurd', zegt schepen van Openbare Werken Gaspard Van Peteghem (SP.A). ‘Om de elektriciteitstoevoer te voorzien, moeten we 59 palen en twee cabines plaatsen. De cabines kosten 100.000 euro, de verlichtingspalen in totaal 30.000 euro. De wegenwerken in de omgeving spoorweg Nieuwkerken zijn bezig. De verlichting wordt tegelijk geplaatst. Afhankelijk van de weersomstandigheden zal dat werk in het najaar klaar zijn.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=743QAK71

eeuwige reiziger

Messages : 2383
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

OSM GPX TRACK

Message  eeuwige reiziger le Jeu 28 Nov 2013 - 16:19


eeuwige reiziger

Messages : 2383
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L059 03 Lokeren - Sint-Niklaas (langs de lijn L59 Fietssnelweg F4)

Message  velo-ravel.net le Ven 29 Nov 2013 - 1:25

Je ne sais pas pourquoi le lien vers ma carte avait disparu le voici a nouveau

http://goo.gl/maps/3EO1U

un peu différente de celle citée plus haut car je vais jusqu'à la gare de Beveren.
Sur les photos satellites on voit très bien le béton.
je viens de rajouter sur ma carte la traversée de Lokeren.

avatar
velo-ravel.net

Messages : 5507
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

grens Lochristi - Nieuwe Stationsstraat

Message  eeuwige reiziger le Ven 29 Nov 2013 - 2:38

Fietspad Nieuwe Stationsstraat en station Beervelde

• geplande aanleg fietspad tussen Nieuwe Stationsstraat (vroeger Zeveneken Statie) en station van Beervelde
• hoogst waarschijnlijk langs de zuidkant van het spoor
• geeft via de Spoorweglaan aansluiten op Nonnenbosweg
• deel van lange-afstand-fietspad langs spoorlijn Gent-Antwerpen
www.lokeren.be/144043.fil‎ (2013)

eeuwige reiziger

Messages : 2383
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L059 03 Lokeren - Sint-Niklaas (langs de lijn L59 Fietssnelweg F4)

Message  velo-ravel.net le Ven 29 Nov 2013 - 12:07

eeuwige reiziger a écrit:Fietspad Nieuwe Stationsstraat en station Beervelde
• geplande aanleg fietspad tussen Nieuwe Stationsstraat (vroeger Zeveneken Statie) en station van Beervelde
Carte mise à jour (en bleu foncé)
avatar
velo-ravel.net

Messages : 5507
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: L059 03 Lokeren - Sint-Niklaas (langs de lijn L59 Fietssnelweg F4)

Message  eeuwige reiziger le Ven 26 Déc 2014 - 2:10

WERKZAAMHEDEN GAAN OVER TWEE WEKEN VAN START
Missing link fietsroute langs spoor verdwijnt
21/10/2014

SINT-NIKLAAS - De ‘missing link’ in de fietswegel tussen Sinaai en Sint-Niklaas wordt binnenkort weggewerkt met een dubbel fietspad ter hoogte van de spoorovergang in de Kerkstraat in Belsele.De fietswegel langs de spoorweg is de meest veilige en idyllische fietsroute tussen Sinaai en Sint-Niklaas en wordt dan ook veelvuldig gebruikt. Maar op één plaats zit er al jaren een kink in de kabel. Ter hoogte van de spooroverweg in de Kerkstraat in Belsele moeten fietsers plots de baan op om een paar honderd meter verder opnieuw aansluiting te vinden. Een niet al te optimale verkeerssituatie, waar binnenkort een einde aan komt.

‘We maken gebruik van de rioleringswerken in de Kerkstraat en de Gavermolenstraat om die missing link eindelijk weg te werken’, schetsen sp.a-schepenen Gaspard Van Peteghem en Christel Geerts. ‘Nu tekent zich daar een nogal onhandige stijlbreuk af: een heel eind moet je als fietser op niets letten om dan ineens toch in het verkeer terecht te komen. Een oplossing vinden was echt nodig, zeker omdat hier veel schoolgaande jeugd passeert.’

In het kader daarvan wordt de fietswegel over een tweetal weken doorgetrokken. Een stuk moestuin in de Gavermolenstraat, in se eigendom van de stad, wordt platgelegd en omgevormd tot een dubbel fietspad.

Bufferbekken

Meteen wordt ook het tweede deel van Belseledorp aangepakt. De Hulstendreef krijgt tegen Nieuwjaar een gescheiden fietspad. ‘De rijbaan en het fietspad worden er vernieuwd, ook hier in de nasleep van rioleringswerken. Zo slaan we twee vliegen in een klap. We gaan er gelijktijdig ook een bufferbekken aanleggen om zo de Belselebeek te ontlasten en wateroverlast in het centrum in te dijken’, aldus Van Peteghem. ‘De stad heeft daarvoor een stuk landbouwgrond gekocht ter waarde van 300.000 euro.’ Laatste onderdeel in de vernieuwing van de Belseelse kern is de aanleg van een kus- en rijzone aan de Sint-Lutgart-basisschool in de Kerkstraat.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141020_01331938

eeuwige reiziger

Messages : 2383
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Mierennest [Belsele]

Message  eeuwige reiziger le Mar 11 Oct 2016 - 11:40

SINT-NIKLAAS
07/10/2016
PROVINCIE WERKT ZWAKKE SCHAKEL FIETSOSTRADE IN BELSELE WEG

Groen licht voor asfaltering fietspadOm tegen 2018 de fietssnelweg tussen Antwerpen en Gent volledig klaar te hebben, gaat de provincie een smal, onverhard deel in Belsele verbreden en asfalteren. Intussen is er bijna nergens anders in Oost-Vlaanderen zo'n druk fietsverkeer als op de Sint-Niklase fietssnelweg langs spoorlijn 59. Elke maand maken er zo'n 27.000 fietsers gebruik van, om naar het werk of naar school te trappen.

De provincieraad heeft gisteren het licht op groen gezet om in Sint-Niklaas opnieuw een zwakke schakel in het fietstraject langs spoorlijn 59, tussen Antwerpen en Gent, weg te werken. Het gaat om een stuk fietspad van bijna 400 meter ter hoogte van de Mierennest in Belsele, een smal deel dat alleen over een verharding in dolomiet beschikt. Om het rijcomfort daar op te trekken, wordt dat stuk aangelegd in asfalt. En gezien het over een fietssnelweg gaat, wordt het pad er ook meteen verbreed tot drie meter. Een extra rijstrook op de snelweg dus voor het vele fietsverkeer dat er dagelijks passeert.

170 fietsers per uur
Uit tellingen blijkt dat op dit deel van het traject naar Sint-Niklaas per maand zo'n 27.000 fietsers passeren, of bijna duizend tweewielers op weekdagen, goed voor gemiddeld 170 per uur op de spitsmomenten. Bijna nergens anders in Oost-Vlaanderen is er zo'n druk fietsverkeer. "Dat aantal neemt ook alleen maar toe. Hoe beter de infrastructuur, hoe meer mensen er gebruik van maken. Daarom gaan we ook dit stuk van de fietssnelweg in Belsele aanpakken. Een onverhard, smal fietspad beantwoordt niet aan de kwaliteit die we willen bieden", zegt gedeputeerde van Mobiliteit Peter Hertog (sp.a).

Einde in zicht
Voor de herinrichting legt de provincie 48.000 euro op tafel, goed voor 60 procent van de kostprijs. De overige veertig procent betaalt de Vlaamse overheid. Stilaan komt voor de provincie daarmee het einde in zicht van de realisatie van de fietsostrade tussen Antwerpen en Gent, die al vele jaren bezig is. "We willen tegen 2018 klaar zijn", stelt Hertog. "Tussen Lochristi en Gent zitten we nog met een aantal knelpunten, vooral discussies over een paar spoorwegoverwegen. Maar binnen een maand zijn de werken in Beervelde achter de rug en dan kun je al heel comfortabel fietsen van Lochristi tot aan de Antwerpse grens." Uiteindelijk zal de snelle verbinding 45 kilometer lang zijn en zullen er ook heel wat lokale en bovenlokale fietsroutes op aansluiten. "Dit wordt één van de beste alternatieven voor de auto", zegt Hertog.

Ook voor de stad is dit een belangrijke stap. "De fietssnelweg is één van de zeven hoofdroutes tussen de stad en de woonkernen in de regio. De asfaltering stond dan ook bovenaan ons verlanglijstje", aldus schepen voor Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA).

Vele fietsers vragen zich overigens af waarom het fietspad aan de Mierennest in Belsele een grote bocht maakt rond een klein bos, in plaats van het traject vlot rechtdoor te trekken. "Op die plek is door de hellingsgraad van het terrein en het talud van de spoorweg een vochtig stuk grond ontstaan, een moeras bijna, waar zich een waardevol elzenbroekbos heeft gevormd. Dat is het enige in zijn soort in het Waasland en zelfs in de provincie. Een fietstraject is een milieuvriendelijk alternatief voor de auto, dus nemen we in datzelfde kader een bocht rond dit waardevol bos."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-lochristi/groen-licht-voor-asfaltering-fietspad-a2906049/


Asfaltering Mierennest maakt Waaslandfietsroute compleet
06/10/2016

Het fietspad langs de spoorlijn Antwerpen-Gent ter hoogte van Mierennest wordt geasfalteerd, om het fietscomfort te verhogen.BELSELE - Het stuk fietspad van 360 meter maakt deel uit van de drukke Waaslandfietsroute, die Antwerpen en Gent met elkaar verbindt. Op dit ogenblik is het nog aangelegd in dolomiet. “We verhogen het fietscomfort met een aanleg in asfalt en bovendien maken we van de gelegenheid gebruik om het fietspad te verbreden tot de standaardbreedte van drie meter”, weet gedeputeerde Peter Hertog (SP.A), die duidelijk maakt dat het effect veel groter is dan een stukje fietspad in Belsele.

“De provincie wil tegen 2018 de fietssnelweg tussen Antwerpen en Gent langs spoorlijn 59 volledig gerealiseerd hebben. De asfaltering van het gedeelte in Belsele past in de ambitie om over de volledige lengte over een heel comfortabele fietsinfrastructuur te beschikken.”

De kostprijs van de ingreep wordt geraamd op 47.893 euro en de uitvoering zou nog dit jaar moeten plaatsvinden. De stad Sint-Niklaas is heel blij met de ingreep. “In ons mobiliteitsplan

is dit de Waaslandroute, een van de zeven hoofdroutes die de stad verbindt met de woonkernen in de regio. De asfaltering van dit gedeelte Mierennest geldt als een van de prioritaire werken om de hoofdroutes te optimaliseren. Dat de provincie als beheerder van de fietssnelwegen deze werken op zich neemt, is voor de stad natuurlijk geen enkel probleem”, stelt schepen van Mobiliteit Carl Hanssens (N-VA).

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161005_02503560

eeuwige reiziger

Messages : 2383
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L059 03 Lokeren - Sint-Niklaas (langs de lijn L59 Fietssnelweg F4)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum