Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement

Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement

Message  eeuwige reiziger le Mar 6 Déc 2011 - 15:07

Un ami à moi me signalait que les travaux de réparation ont été entamés en octobre près de l'écluse d'Asper. Selon l'information de Waterwegen & Zeekanaal, il s'agit de la troisième phase qu'un ensemble de travaux sur le chemin de halage au long de l'Escaut maritime.

Grondige herstellingswerken aan jaagpad langs de Boven-Schelde


29/07/2011 - Waterwegen en Zeekanaal NV is sedert 20 juni gestart met herstellingswerkzaamheden aan het jaagpad langs de Boven-Schelde. In totaal wordt bijna 7,5 kilometer jaagpad heraangelegd, verdeeld over 3 zones.

Op verschillende plaatsen langs de Boven-Schelde is het jaagpad in slechte staat. Waterwegen en Zeekanaal NV zal tussen midden juni en midden november in 3 verschillende zones werken uitvoeren om dit probleem te verhelpen. Uit veiligheidsoverwegingen blijft het jaagpad tijdens de werkzaamheden afgesloten voor alle verkeer. De werkzaamheden werden midden juni gestart in de zone tussen Pottes en Bossuit en worden na het bouwverlof verder gezet.

Concreet gaat het over volgende zones:
•zone 1: tussen Pottes en Bossuit op de linkeroever van de Boven-Schelde (betrokken gemeentes: Spiere-Helkijn, Celles en Avelgem)
•zone 2: 3 deelzones tussen de Kluisbergenbrug en de Grote Ringbrug (tussen Avelgem en Oudenaarde) op de linkeroever van de Boven-Schelde (betrokken gemeentes: Avelgem, Wortegem-Petegem en Oudenaarde), de werkzaamheden gaan van start vanaf 8 augustus
•zone 3: ter hoogte van de stuw van Asper op rechteroever van de Boven-Schelde te Gavere. De werkzaamheden in deze zone zullen aanvatten kort voor de asfalteringen in de andere zones zodat de asfalteringen samen met de andere zones uitgevoerd kunnen worden.

http://www.wenz.be/Nieuws/news373.html

Jaagpad langs de Schelde wordt aangepakt

Waterwegen en Zeekanaal NV is sedert 20 juni gestart met herstellingswerkzaamheden aan het jaagpad langs de Boven-Schelde. In totaal wordt bijna 7,5 kilometer jaagpad heraangelegd, verdeeld over 3 zones.

Op verschillende plaatsen langs de Boven-Schelde is het jaagpad in slechte staat en dat is het bestuur van Waterwegen en Zeekanaal NV zeker niet ontgaan. Tussen midden juni en midden november zullen in drie verschillende zones werken worden uitgevoerd om aan dit probleem te verhelpen. Uit veiligheidsoverwegingen blijft het jaagpad tijdens de werkzaamheden afgesloten voor alle verkeer.

Het gaat eigenlijk om drie zone met te beginnen een zone die zich uitstrekt vanaf het Waalse Pottes tot Bossuit en strekt zich over de gemeenten Spiere-Helkijn, Celles en Avelgem. Hier werden de werkzaamheden reeds midden juni gestart en worden na het bouwverlof verder gezet.

Een tweede deel situeert zich Kluisbergenbrug en de Grote Ringbrug in Oudenaarde. Hier gaat het over drie schillende stroken in Avelgem, Wortegem-Petegem en Oudenaarde. Hier gaan de werken van start op 8 augustus.

Voor beide zones worden de werken uitgevoerd langs de linker oever, bij een derde zone vinden de werken plaats langs de rechter oever ter hoogte van de stuw van Asper. De werkzaamheden in deze zone zullen aanvatten kort voor de asfalteringen in de andere zones zodat de asfalteringen samen met de andere zones uitgevoerd kunnen worden.

http://www.oudenaardeinfo.be/informatief/nieuwsdetail.asp?idnr=2871


Heureusement que l'autorité responsable a finalement pris la décision de réparer le chemin de halage au long de l'Escaut, car le chemin se trouvait dans un état déplorable. Même à ce point, qu'en 2010 on y était confronté en tant que cycliste avec une situation surréaliste: Waterwegen & Zeekanaal avait mis des panneaux C3 interdisant l'accès à chaque conducteur... tandis que des panneaux des point-noeuds de la province de la Flandre Orientale s'y trouvait... En plus, Waterwegen & Zeekanaal n'avait averti ni l'administration provinciale ni les autorités communales d'Audenarde.

WATERWEGEN EN ZEEKANAAL VERBIEDT ALLE VERKEER OP RECHTEROEVER SCHELDE
Fietsers niet meer welkom op jaagpad

woensdag 27 januari 2010

OUDENAARDE/ZINGEM - Het jaagpad op de rechteroever langs de Schelde is voortaan ook verboden terrein voor fietsers. Het jaagpad maakt nochtans deel uit van het fietsroutenetwerk van Toerisme Oost-Vlaanderen.

Paul Darragas

Fietsers zijn niet langer welkom op het jaagpad op de rechteroever van de Schelde. Vanaf de brug in Zingem tot Oudenaarde heeft de verantwoordelijke overheidsdienst Waterwegen en Zeekanaal, afdeling Bovenschelde, op de toevalswegen richting jaagpad de verkeersborden C3 geplaatst. Deze borden verbieden de toegang voor alle verkeer, en dus ook voor fietsers. Merkwaardig is dat de borden pal naast fietsroutebordjes staan. Het jaagpad maakt immers deel uit van het fietsroutenetwerk van Toerisme Oost-Vlaanderen. De dienst Waterwegen en Zeekanaal argumenteert dat het jaagpad in eerste instantie een dienstweg en geen fietspad is (zie stukje apart).

Antoine Vermeulen uit Ename, die dagelijks op het jaagpad een fietstochtje maakt en sinds begin vorig jaar de slechte staat van het wegdek aanklaagt, is verbolgen: 'Ik vermoed dat de dienst Waterwegen en Zeekanaal geen klachten over de slechte staat verdraagt en daarom nu botweg beslist om het fietsverkeer te verbieden. In maart vorig jaar al had ik gevraagd om enkele herstellingen uit te voeren. Op bepaalde stukken is het wegdek met putten bezaaid. Toen ik einde vorige week aan het jaagpad in de Sint-Salvatorstraat in Ename kwam, was ik volkomen verrast door de C3-verbodsborden. Die borden werden trouwens ook aan de brug over de Schelde in Zingem en in de Hemelrijkstraat ter hoogte van de Ohiobrug in Eine geplaatst. De verbodsborden staan dan ook nog eens pal naast de bordjes van het fietsknooppuntennetwerk. Het jaagpad maakt ook nog eens deel uit van de Scheldevallei-fietsroute. Kortom, een absurde situatie.'

Het jaagpad langs de Schelde is niet alleen een uitgelezen terrein voor de recreatieve fietsers, ook veel scholieren nemen dit traject naar het stadscentrum van Oudenaarde. 'De overheid heeft de mond vol over veiligheid, maar één van de veiligste fietstrajecten in de omgeving wordt voor fietsers wel verboden terrein. Dit is ongehoord', schudt Antoine Vermeulen het hoofd. 'Het jaagpad verder stroomafwaarts tussen Zingem en Gavere werd vorige zomer wel volledig vernieuwd. Ik begrijp niet waarom dat in Oudenaarde niet kan.'

Het stadsbestuur van Oudenaarde is nog niet op de hoogte van de bizarre beslissing van Waterwegen en Zeekanaal. 'Hoe is zoiets mogelijk?', reageert schepen van Mobiliteit Richard Eeckhaut (CD&V). 'De stad ziet de jaagpaden zonder discussie als onvervalste fietspaden. De Schelde is bovendien een belangrijk belevingsmoment. Wij zullen alles in het werk stellen om het fietsverbod ongedaan te maken.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=CJ2LDH5Q


Oudenaarde wil weer fietsen langs jaagpad
wo 27/01/2010 - 06:51
De stad Oudenaarde wil het fietsverbod langs de Schelde zo vlug mogelijk ongedaan laten maken. De dienst Waterwegen en Zeekanaal heeft op het jaagpad op de rechter-Scheldeoever, tussen Oudenaarde en Zingem, verbodsborden gezet, ook voor fietsers.
Nochtans is dat traject een onderdeel van verscheidene fietsroutes. Maar op sommige plaatsen is het wegdek beschadigd door boomwortels, en daardoor is het niet veilig genoeg. En bovendien gaat het om een dienstweg, en geen fietspad, zegt Waterwegen en Zeekanaal.

Oudenaarde ziet dat anders en werd van het fietsverbod ook niet op de hoogte gebracht. De stad wil daarom het fietsverbod op het jaagpad zo snel mogelijk van de baan.

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/oostvlaanderen/1.703545


Dernière édition par eeuwige reiziger le Dim 15 Jan 2012 - 13:02, édité 1 fois

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Re: Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement

Message  velo-ravel.net le Mar 6 Déc 2011 - 23:08

Merci pour toutes ces infos sur la Flandre. Si je n'y donne suite tout de suite, je ne les oublie pas et je les traiterais quand j'aurais le temps.

J'ai encore des mails d'Août à traiter...
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6496
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Wetteren - Schellebelle

Message  eeuwige reiziger le Mar 13 Nov 2012 - 0:09

Gemeente wil Tragelweg afsluiten voor verkeer
WOENSDAG 07 NOVEMBER 2012

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Schelde.jpg.h380.jpg.568

WETTEREN - De gemeente gaat bij Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) luisteren of er een mogelijkheid bestaat de Tragelweg af te sluiten voor het verkeer. Gemeenteraadslid Paul De Moor (Groen&Co) klaagt erover dat op het aangelegde jaagpad van Wetteren naar Schellebelle nogal roekeloos wordt gereden. Op advies van de lokale politie werd op de Tragelweg een snelheidsregime van 50 km per uur ingevoerd. Er werd ook beslist de grens van de bebouwde kom te verplaatsen, tot net voorbij de woningen in de Tragelweg. Op die manier is het mogelijk om binnen de grenzen van de bebouwde kom ook een snelheidsregime 30 km per uur in te voeren. In de gemeentelijke mobiliteitsraad is het voorstel besproken om de Tragelweg af te sluiten voor doorgaand verkeer. De Tragelweg is echter eigendom van W&Z en die heeft zich daar eerder al negatief over uitgesproken. Er zal nu toch nog eens advies worden gevraagd. W&Z zou toegang tot de volledige Tragelweg kunnen behouden door het plaatsen van neerklapbare paaltjes met sleutel.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121106_00359543

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty construction d'un chemin de halage [Wetteren - Schellebelle]

Message  eeuwige reiziger le Sam 29 Juin 2013 - 0:41

Fietspad langs de Schelde
VRIJDAG 28 JUNI 2013

SCHELLEBELLE/WETTEREN - Alle obstakels wat toestemming van passage en onteigeningen betreft voor een fietspad langs de Schelde tussen Schellebelle en Wetteren zijn van de baan. ‘Volgend jaar, uiterlijk 2015 zouden er oever- en dijkverstevingswerken gebeuren tussen woonwijk Jabbeke en de Scheldekaai’, zegt Michaël Van Beuckelaer. ‘Van die werken wordt gebruik gemaakt om een pad aan te leggen voor fietsers en voetgangers zodat er eindelijk een veilige doorsteek langs de rivier van Wetteren naar Schellebelle kan komen.’

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130627_00638963

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Mariekerke

Message  eeuwige reiziger le Dim 17 Nov 2013 - 1:28

Jaagpad aan kil afgesloten
ZATERDAG 16 NOVEMBER 2013

MARIEKERKE - Het jaagpad ter hoogte van de kil van Mariekerke is volledig afgesloten voor alle verkeer. In opdracht van afdeling Zeeschelde wordt er een verzakking hersteld. Tijdens een onderzoek door de aannemer bleek dat de duiker in zeer slechte staat verkeerde en dat een van de twee kokers over een groot gedeelte was ingestort. De aannemer zal beide kokers vervangen door dikwandige stalen buizen.

De volledige sluis is ontgraven en het jaagpad is afgesloten voor alle gebruikers, ook voetgangers en fietsers. Het is nog niet duidelijk hoe lang de werken zullen duren. Toerisme Provincie Antwerpen voorziet een omleiding van de fietsroute.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20131115_00840170

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Baasrode

Message  eeuwige reiziger le Dim 1 Déc 2013 - 1:58

Werkgroep Briel ijvert voor asfaltering fietspad
DINSDAG 23 JULI 2013

BAASRODE - De Werkgroep Briel pleit voor het asfalteren van de zandweg op de Scheldedijk in Baasrode, vanaf de grens met Buggenhout.
‘Wij vragen al jaren om het fietspad langs de Schelde te verharden op Den Briel’, zegt Jan Van Steen van de Werkgroep. ‘Wij zijn verbaasd over de polemiek die ontstond rond de ribbelstroken op het fietspad langs de Schelde in Gavere. Als zowel minister-president Kris Peeters als minister Hilde Crevits zich met dit dossier bemoeien, moet dit wel belangrijk zijn. Het toont aan dat deze vorm van recreatie zeer belangrijk is.’

Zandweg vol putten

Van Temse tot Buggenhout ligt er een mooi geasfalteerd fietspad langs de Schelde. ‘Dit pad wordt door veel mensen gebruikt en is een ideale aantrekkingspool voor het toerisme. Op de grens van Buggenhout en het grondgebied Dendermonde verandert de geasfalteerde weg in een zandweg vol putten’, aldus Van Steen. ‘Het contrast kan niet groter zijn. De meeste fietsers stappen af en gaan te voet verder. Toch staat in het beleidsplan van de stad Dendermonde dat het toerisme verder ontwikkeld moet worden. In Baasrode gebeurt net het tegenovergestelde, daar worden de toeristen weggejaagd.’

‘Wat ons betreft mogen er gerust ribbelstroken aangelegd worden, zolang we maar een geasfalteerd fietspad krijgen.’
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130719_00664293

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty abaissement du chemin de halage [Zele]

Message  eeuwige reiziger le Dim 6 Avr 2014 - 9:46

Deel van Scheldedijk verzakt
WOENSDAG 02 APRIL 2014

ZELE - Het wegdek op de Scheldedijk verkeert in slechte staat, vooral ter hoogte van het zuiveringsstation van Aquafin.
Op die plaats is er een wegverzakking, waardoor er nog kleinere putten en scheuren in het asfalt zijn gekomen. De nv Waterwegen en Zeekanaal zal binnenkort een deel van het jaagpad opnieuw asfalteren en intussen worden er waarschuwingsborden geplaatst. Sneller dan tien kilometer per uur mag er voorlopig om veiligheidsredenen niet gereden worden.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140401_01050608Grotere kaart weergeven

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Veerdienst tussen Sint Amands en Kastel stopgezet

Message  velo-ravel.net le Jeu 14 Jan 2016 - 23:25

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6496
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty "Wetteren aan de Schelde" - Eerste steenlegging

Message  eeuwige reiziger le Lun 27 Mar 2017 - 21:05

Symbolische eerste steen nieuwe fietsbrug over Schelde
24 maart 2017

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Media_xll_9612631

In Wetteren is vandaag symbolisch de eerste paal in de grond geklopt waaraan een nieuwe tuikabelbrug voor voetgangers en fietsers wordt opgehangen. De voorbereidende werken gingen in augustus 2016 van start en in januari startten de funderingswerken. De plaatsing van de nieuwe brug is gepland voor eind augustus dit jaar.

Van september tot maart 2018 wordt de brug afgewerkt en gebruiksklaar gemaakt. Doordat de oude brug pas wordt afgebroken als de nieuwe klaar is - in maart 2018 - moeten voetgangers en fietsers niet uitwijken naar de drukke Scheldebrug verderop. In juli 2018 zou de hele operatie rond moeten zijn. De aanleg van de Tragelweg en het pleintje zal vermoedelijk in de tweede helft van 2017 of de eerste helft van 2018 plaatsvinden.

De nieuwe brug verbindt linkeroever met het nieuwe stadsproject Wetteren aan de Schelde achter de Sint-Gertrudis kerk. "Vlaanderen investeert 4 miljoen euro in een gloednieuwe brug tussen het centrum van Wetteren en Overschelde", zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. "De nieuwe brug is ook een ideaal verlengstuk voor het bovenlokaal fietsroutenetwerk. We bouwen hoog genoeg, zodat hoog gestapelde containerschepen vlot kunnen doorvaren. Kortom: een fietssnelweg boven een watersnelweg."

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3113571/2017/03/24/Symbolische-eerste-steen-nieuwe-fietsbrug-over-Schelde.dhtml


Eerstesteenlegging nieuwe voetgangers- en fietsersbrug in Wetteren
24.03.2017

Vanaf 2018 zullen voetgangers en fietsers veiliger en vlotter de Schelde kunnen oversteken in Wetteren. Op 24 maart leggen Waterwegen en Zeekanaal NV, de gemeente Wetteren en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Schelde-Landschapspark de symbolische eerste steen van de nieuwe tuikabelbrug over de Schelde. Deze moderne fiets- en wandelbrug sluit aan op het stadsvernieuwingsproject ‘Wetteren aan de Schelde’, dat de band tussen de rivier, de gemeente en haar inwoners aanhaalt.

“Vlaanderen investeert 4 miljoen euro in een gloednieuwe brug tussen het centrum van Wetteren en Overschelde”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “De nieuwe brug is ook een ideaal verlengstuk voor het bovenlokaal fietsroutenetwerk. We bouwen hoog genoeg, zodat hoog gestapelde containerschepen vlot kunnen doorvaren. Kortom: een fietssnelweg boven een watersnelweg”
De veelgebruikte voetgangers- en fietsersbrug in Wetteren – de zogenaamde Passerelle – voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. De brug vertoont op een aantal plaatsen ernstige ouderdomsverschijnselen, fietsers moeten hun fiets door een gootje naar boven slepen, en ook het uitzicht van de brug is niet meer van deze tijd. Bovendien is de brug te laag om moderne schepen te laten passeren. Daarom plannen waterwegbeheerder W&Z, de gemeente Wetteren en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Schelde-Landschapspark de bouw van een gloednieuwe voetgangers- en fietsersbrug, als veilige, vlotte en fraaie oversteekplaats voor alle zachte weggebruikers. Op 24 maart leggen zij officieel de eerste steen.

Moderne tuikabelbrug
De geplande tuikabelbrug is een stalen constructie uit één geheel van 75 meter lang. Ze wordt opgehangen aan dikke kabels en bevestigd aan een pyloon, een soort toren, op de linkeroever (Overschelde). Met haar hoogte van 14,5 meter TAW – zowat 7 meter boven het gemiddelde hoogwaterpeil van de Schelde – kunnen ook moderne schepen (zoals containerschepen met drie lagen containers) onder de brug door varen. Wim Dauwe, hoofd van de afdeling Zeeschelde van Waterwegen en Zeekanaal NV: “De nieuwe brug komt ongeveer 200 meter stroomafwaarts van de huidige Passerelle. De brug past in de Europese en Vlaamse plannen om de Boven-Zeeschelde op termijn beter bevaarbaar te maken en duurzame binnenvaart te bevorderen. Zodra de nieuwe brug klaar is, wordt de oude afgebroken.”

Groene promenade
Op de linkeroever (Overschelde) kun je de brug op twee manieren oversteken: ofwel gebruik je de zacht glooiende aanloopbrug die start op het pleintje aan de kruising van Kapellendries met de Tragelweg ; ofwel gebruik je de licht hellende trap ter hoogte van de pyloon aan de Tragelweg richting jaagpad. Ook het pleintje aan Kapellendries en de Tragelweg zelf krijgen een opknapbeurt. De kaaimuur in het verlengde van de brug wordt later ingericht als groene promenade tot aan de baanbrug net buiten het centrum. Die promenade zal hoger liggen dan de rijbaan. Een rij bomen schermt de wandelweg af van de baan.

Toegangspoort tot ‘Wetteren aan de Schelde’
De nieuwe brug verbindt de Tragelweg op de linkeroever (Overschelde) met het stadsvernieuwingsproject ‘Wetteren aan de Schelde’ op de rechteroever. De eerste fase hiervan – de bouw van meer dan zestig appartementen en een nieuw administratief centrum voor de gemeente – zal rond mei 2017 afgerond zijn. “Het stadsvernieuwingsproject maakt deel uit van de samenwerkingsovereenkomst die is afgesloten tussen de gemeente Wetteren, het IGS-SLP en Waterwegen en Zeekanaal NV”, aldus Alain Pardaen, burgemeester van Wetteren. “De Schelde krijgt zo weer een volwaardige plek in de gemeente. Rond het prachtige uitzicht op de rivier ontstaat een ware ontmoetingsplaats en een aangename werk- een woonruimte met groene zones.”

De nieuwe Passerelle weerspiegelt perfect de moderne architectuur van het innovatieve gebouwencomplex. Vanaf de brug duik je ofwel het centrum in, of kun je te voet het prachtige natuurgebied Kalkense Meersen verkennen. Met de fiets sta je via een aantrekkelijk starttraject langs de brug op een klein uurtje in Gent.

Stappenplan
De voorbereidende werken, zoals het verplaatsen van nutsleidingen, gingen in augustus 2016 van start. In januari 2017 begon Waterwegen en Zeekanaal NV met de funderingswerken onder de grond. De plaatsing van de nieuwe brug is gepland voor eind augustus dit jaar. Van september tot maart 2018 wordt de brug afgewerkt en gebruiksklaar gemaakt. Doordat de oude brug pas wordt afgebroken als de nieuwe klaar is – in maart 2018 – moeten voetgangers en fietsers niet uitwijken naar de drukke wegbrug verderop. In juli 2018 zou de hele operatie rond moeten zijn. Uiteraard is deze planning afhankelijk van het weer en onvoorziene omstandigheden. De heraanleg van de Tragelweg en het pleintje zal vermoedelijk in de tweede helft van 2017 of de eerste helft van 2018 plaatsvinden. In totaal zullen de werken ongeveer twee jaar duren.

Hinder?
De hinder wordt zoveel mogelijk beperkt. Op de linkeroever wordt tijdens de werken een omleiding voorzien. De Tragelweg is tijdens de werken enkel bereikbaar voor lokaal bestemmingsverkeer. Doorgaand verkeer wordt om veiligheidsredenen vermeden, en omgeleid via de Kasterstraat (voetgangers en fietsers) en via de Kalkenvaart (autoverkeer). Op de rechteroever kan er in bepaalde periodes hinder zijn tijdens de funderingswerken en het plaatsen van de nieuwe brug. Een deel van de werken zal via het water gebeuren, zoals de aanvoer en de montage van de brug. Het scheepvaartverkeer zal voor de plaatsing van de nieuwe brug en voor de afbraak van de oude brug gedurende twee weekends volledig onderbroken worden.

Kostprijs
De totale kostprijs bedraagt ongeveer 4,8 miljoen euro. 800.000 euro neemt de gemeente voor haar rekening. Het overige bedrag draagt Waterwegen en Zeekanaal NV. Zij kan hiervoor rekenen op Europese steun.

http://www.wenz.be/nl/nieuws/Eerstesteenlegging-nieuwe-voetgangers--en-fietsersbrug-in-Wetteren#.WNlh9G_yjIU

http://www.schelde-landschapspark.be/wetteren-wetteren-aan-de-schelde/

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Sint-Onolfsdijk [Dendermonde]

Message  eeuwige reiziger le Mer 6 Sep 2017 - 11:03

Eind augustus was de overwoekering op de Scheldedijk in Dendermonde (knp. 88 - 91) me al opgevallen. De aard van de verharding zorgt er natuurlijk voor dat onkruid zich vrij gemakkelijk verbreidt. Tussen die twee knooppunten is een groot deel van het jaagpad op de rechteroever in betonklinkers gelegd.


Oppositie hekelt slechte staat van “bijzonder populaire” jaagpaden
6/09/2017

DENDERMONDE - De wandel- en fietspaden langs de Schelde in Dendermonde zijn overwoekerd door onkruid. Oppositiepartij N-VA vindt dat niet kunnen en vraagt om een oplossing.

De oppositiepartij wil dat het onkruid wordt aangepakt. “Dendermonde is een fiets- en wandelparadijs langs de groene boorden van Dender en Schelde”, zegt Paul Van Marcke, OCMW-raadslid voor N-VA. “Het traject langsheen de Sint-Onolfsdijk richting Gent is bijzonder populair bij wielertoeristen. Het is eveneens een route die erg gesmaakt wordt door buitenlandse toeristen die hier bijna wekelijks in groep voorbij rijden”, klinkt het.

“We stellen echter vast dat de jaagpaden langsheen de Schelde verwaarloosd zijn. Normaal is het jaagpad ongeveer drie meter breed maar door woekering van onkruid, gras en jonge scheuten van bomen verliezen we nu zeker een volledige meter. Wanneer nu wandelaars of fietsers elkaar moeten kruisen, is dat allesbehalve evident.”

Verbod op pesticiden

Het feit dat er geen pesticiden meer mogen gebruikt worden, zorgt voor een probleem. “Sinds de invoering van het verbod op onkruidverdelgende producten op openbaar terrein vraagt het bestrijden meer inspanningen van overheden. Er zijn echter voldoende alternatieven om de jaagpaden onkruidvrij en goed toegankelijk te houden”, zegt gemeenteraadslid Klaartje Van Havermaet.

Beide politici hebben hun bezorgdheid over de situatie geuit via het kabinet van de bevoegde minister, Ben Weyts (N-VA). “We vroegen het nodige te doen opdat onze fietsroutes er opnieuw aantrekkelijk en goed zouden bij liggen. Het kabinet ging contact opnemen met Waterwegen en Zeekanaal dat de dijken beheert.”

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170905_03054671


DENDERMONDE
6/09/2017
FIETSERS EN WANDELAARS MET VEEL MOEITE LANGS SCHELDE EN DENDER
Woekerend onkruid maakt jaagpaden te smal

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement 9988934

De jaagpaden langs de Schelde en Dender in Dendermonde liggen er verwaarloosd bij. Het onkruid woekert er zo hard, dat de paden veel te smal worden om makkelijk te passeren. Vooral het traject langs de Sint-Onolfsdijk is er erg slecht aan toe. "Dit kan niet de manier zijn om Dendermonde toeristisch op de kaart te zetten", zegt Paul Van Marcke, bewoner en fervent fietser.

Dendermonde mag dan al een fiets- en wandelparadijs langs de groene boorden van Dender en Schelde zijn, de manier waarop de jaagpaden er momenteel bijliggen doet anders vermoeden. Vooral het traject langsheen de Sint-Onolfsdijk van Dendermonde richting Gent, nochtans bijzonder populair bij onder andere wielertoeristen, heeft erg te lijden onder woekerend onkruid en groen.

Enorme verwaarlozing
"De verwaarlozing is enorm", zegt Paul Van Marcke. Hij woont zelf aan de Sint-Onolfsdijk en is fervent fietser. "Normaal is het jaagpad ongeveer drie meter breed. Maar door woekerend onkruid, wild gras en jonge scheuten van bomen, gaat kostbare ruimte verloren. Het jaagpad wordt daardoor een pak smaller. Wie gezellig samen wil fietsen is eraan voor de moeite en moet achter elkaar rijden. Om nog maar te zwijgen van wandelaars of fietsers die elkaar moeten kruisen. Dat is lang niet evident op zo'n beperkte ruimte."

Populaire route
Van Marcke begrijpt niet dat de paden er zo slecht kunnen bijliggen. "De route wordt ook erg gesmaakt bij buitenlandse toeristen, die hier bijna wekelijks in groep voorbij rijden", zegt hij. "Maar een goede indruk geeft het momenteel toch niet. Er worden inspanningen geleverd om het Oost-Vlaanderen langs de Schelde toeristisch op de kaart te zetten, maar de staat van de jaagpaden is dan toch alleszins niet de manier waarop dit moet gebeuren."

N-VA-gemeenteraadslid

Klaartje Van Havermaet uitte de bezorgdheid over de staat van de jaagpaden aan het kabinet van de bevoegde minister Ben Weyts. "Sinds de invoering van het verbod op onkruidverdelgende producten op openbaar terrein, vraagt het bestrijden van onkruid meer inspanningen van overheden", zegt ze.

Alternatieven
"Dat is misschien niet simpel, maar er zijn voldoende alternatieven om de jaagpaden onkruidvrij en goed toegankelijk te houden. Daarom drongen we bij de minister aan om ervoor te zorgen dat de fietsroutes in Dendermonde er weer aantrekkelijk en goed zouden bijliggen."

Bij het kabinet van minister Weyts beloven ze alvast om de afdeling Water en Zeekanaal opdracht te geven de jaagpaden onder handen te nemen, zodat ze er weer proper en aantrekkelijk bij liggen. "We hopen dat de nodige werken hiervoor snel worden uitgevoerd", zegt Van Marcke.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-dendermonde/woekerend-onkruid-maakt-jaagpaden-te-smal-a3252342/

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Re: "Wetteren aan de Schelde"

Message  eeuwige reiziger le Mer 13 Sep 2017 - 7:35

Nieuwe fiets- en voetgangersbrug wordt dit weekend geplaatst
12/09/2017

WETTEREN - Fietsers, voetgangers en rolstoelgebruikers zullen de Schelde straks veel vlotter kunnen oversteken. In het weekend van vrijdag 15 tot zondag 17 september wordt de nieuwe fiets- en voetgangersbrug geplaatst, ter vervanging van de verouderde "passerelle". De nieuwe tuibrug zal Overschelde verbinden met de nieuwe wijk aan het plein Rode Heuvel.

Als het weer geen stokken in de wielen steekt, komen op vrijdag 15 september de onderdelen van de nieuwe tui- of kabelbrug in Wetteren aan en wordt de hijskraan gemonteerd. Vrijdagnacht en zaterdagochtend plaatst aannemer THV BAM Contractors – Aelterman de voet van de pyloon, de stalen toren waaraan de brug met kabels opgehangen wordt. De pyloon komt op de linkeroever te staan, ter hoogte van het bedrijf Agref, en zal even hoog zijn als de Wetterse kerk. Vervolgens wordt het stalen brugdek bevestigd op de tijdelijke montagetorens, waarna de pyloon verder opgebouwd wordt. Zaterdagnacht en zondagochtend plaatst de aannemer het stalen gedeelte van de "aanbrug", die de tuibrug zal verbinden met het jaagpad. Op zondag volgen ten slotte de laatste afregelingen en wordt het hijsmateriaal gedemonteerd en afgevoerd.

Verkeersimpact

Sinds maandag 11 september om 12 uur is de Scheldekaai afgesloten voor doorgaand autoverkeer. Die situatie blijft van kracht tot midden november. De aannemer zal er een montagetoren opbouwen en afbreken. Enkel voetgangers en fietsers kunnen nog via de Scheldekaai passeren.

Tijdens het montageweekend zelf is de Scheldekaai om veiligheidsredenen verboden terrein voor alle verkeer, ook voor voetgangers en fietsers. Ook de huidige fiets- en voetgangersbrug (de zogenaamde passerelle) is vanaf vrijdagavond 15 september tot en met zondagavond 17 september niet toegankelijk.

(...)

Kijkzones en livestream

Kijklustigen kunnen de brugwerken volgen in twee kijkzones op de rechteroever: op de Aard en in de Scheldedreef, aan weerszijden van de werfzone. De huidige fiets- en voetgangersbrug fungeert als werfzone en zal tijdens het montageweekend afgesloten zijn voor het publiek. De gemeente Wetteren voorziet een livestream van de werken via webcam.wetteren.be .

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blwpo_03067986
http://www.wenz.be/nl/nieuws/4d9b44b3-9856-11e7-bbf4-005056a4002e/#.Wbmz0bJJbIU

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Re: "Wetteren aan de Schelde"

Message  eeuwige reiziger le Lun 18 Sep 2017 - 18:43

Ze ligt er, de nieuwe brug over de Schelde (maar dan wel twee uur te vroeg)
18/09/2017

WETTEREN - Omdat de aannemer vroeger begon dan gepland, zijn er weinig getuigen van, maar Wetteren heeft een nieuwe brug over de Schelde. Het plaatsen van de pyloon die de voetgangers- en fietsersbrug op haar plaats moet houden, lokte alsnog veel toeschouwers.

Wie van plan was om de brug met eigen ogen op zijn plaats te zien hijsen, werd in snelheid gepakt. De aannemer besloot er om 7 uur al aan te beginnen. Normaal was dat werk pas twee uur later gepland. Heel wat toeschouwers die rond 10 uur arriveerden op de Scheldekaai zagen dat de nieuwe brug al op haar plaats lag. Brandweerluitenant Romain Van Bever was er wel op tijd bij, een geluk bij een ongeluk. “Ik had 's morgens vroeg een ambulancedienst gedaan. Toen ik terugkwam en mijn boterhammetjes zat te eten keek ik naar de webcam die de werken volgde. Om 7 uur zag ik beweging op de boot. Dat was het sein dat de werken zouden beginnen.”

Pyloon

De brug werd vrij vlot op zijn plaats gelegd. De nieuwe verbinding tussen Kapellendries en Rode Heuvel, het nieuwe plein achter de kerk, is nu concreet. In de namiddag volgde een tweede spectaculair werk: het plaatsen van de pyloon. Later zal de brug aan die pylon vastgemaakt worden met kabels.

Enkele honderden toeschouwers wilden zelf zien hoe alles in zijn werk ging. Heel wat mensen volgden de werken thuis op de webcam die bovenop het nieuwe gemeentehuis stond. Rond 17 uur waren de grote manoeuvres achter de rug.

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement 6125d9e8-03c9-40a2-bf0a-b48a50518637_web_scale_0.0333333_0.0333333__

Groene promenade

“De komende twee maanden wordt de brug tot in de puntjes afgewerkt,” schetst Carolien Peelaerts van Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) de komende werkzaamheden. “De nieuwe brug maakt deel uit van een groter geheel. Op de linkeroever komt er een zachte aanloophelling naar de brug. Aansluitend aan deze werken voor de brug worden vervolgens de Tragelweg en het pleintje aan Kapellendries heraangelegd. Dat pleintje wordt een aangename open ruimte. In een latere fase komt er een groene promenade in het verlengde van de aanloophelling. Tot slot zal de huidige passerelle, die 60 jaar oud is en begint af te takelen, worden afgebroken in het voorjaar van 2018.”

De nieuwe brug kost 3,8 miljoen euro. De andere werken kosten samen 1 miljoen euro. Deze kosten worden deels gedragen door de gemeente Wetteren (800.000 euro) en deels door W&Z. Het project wordt voor 300.000 euro gesubsidieerd door de provincie Oost-Vlaanderen en 1,6 miljoen euro door de Europese Unie.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170917_03076930
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-wetteren/bouw-nieuwe-fietsbrug-gaat-vlotter-dan-gepland-a3261935/

Nog veel meer beeldmateriaal:
https://twitter.com/hashtag/wetteren

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Afbraak... splinternieuwe fietsbrug

Message  eeuwige reiziger le Sam 17 Fév 2018 - 12:43

Afbraak deel nieuwe Scheldebrug start maandag
10 februari 2018

De aannemer en de Vlaamse Waterweg starten komende maandag met de afbraak van een deel van de aanloopbrug naar de nieuwe Scheldebrug in Wetteren. Na onderzoek bleek dat de eerste fase van de betonnen constructie tussen pijlers één en drie niet voldeed aan de kwaliteitsnormen. De afbraak start maandag en zou een week later klaar moeten zijn. Tijdens deze werken is er geen verkeer mogelijk op de Tragelweg. E is een omleiding via de Kasterstraat.

De Vlaamse Waterweg laat ook weten dat de werken aanzienlijke geluidshinder zullen veroorzaken tussen 7 en 19 uur. Na de afbraak kan het stuk opnieuw herbouwd worden. Door deze problemen is de ingebruikname van de nieuwe voetgangers- en fietsbrug uitgesteld tot juli. De afbraak van de oude passerelle is uitgesteld tot het najaar, na het broedseizoen van een kolonie beschermde zwaluwen op de oude brug.

https://www.hln.be/regio/wetteren/afbraak-deel-nieuwe-scheldebrug-start-maandag~afd29627


Scheldebrug ziet het licht... en moet alweer worden afgebroken
ONDERAANNEMER MAAKT FOUT IN PROJECT VAN 4,8 MILJOEN EURO
07 februari 2018

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

WETTEREN - Slecht nieuws omtrent de nieuwe fietsers- en voetgangersbrug over de Schelde in Wetteren. Het project van 4,8 miljoen euro moet worden afgebroken en opnieuw heropgebouwd. De kwaliteit van het gestorte beton - nu met gaten in - bleek door een fout van de onderaannemer onvoldoende. Het project loopt nu maanden vertraging op.

De problemen aan de 170 meter lange aanloopbrug, die naar de stalen brug over de Schelde leidt, startten in november vorig jaar toen de eerste 35 meter tussen pijlers één en drie werden gebouwd. “Bij het storten van het beton verzakte een deel van de bekisting. De aannemer (BAM Contractors) en onderaannemers hebben toen verder beton gestort in de hoop dat de bekisting weer op zijn plaats zou glijden, maar bij controle - en na afbraak van de bekisting - bleek dat dat toch niet het gewenste resultaat had”, vertelt projectingenieur Hans De Preter van bouwheer De Vlaamse Waterweg NV, afdeling Zeeschelde. Aan de pijlers werden controlegaten weggeschoten om het onderliggende beton te controleren en die kwaliteit bleek niet te voldoen aan de norm.

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

“Na onderzoeken en bijkomende studies hebben we beslist om de eerste fase opnieuw uit te voeren en de aanloopbrug tussen de eerste drie pijlers af te breken en opnieuw te gieten. De aannemer neemt de schuld op zich en zal de extra kost van ruim 100.000 euro voor zijn rekening nemen. Het is niet zo dat de brug kon instorten, maar we willen een brug bouwen die honderd jaar kan meegaan. Volgens ons primeert kwaliteit boven bouwtijd”, aldus De Preter. “Het tweede stuk van de aanloopbrug werd vorige week gegoten en daar verliep alles zoals gepland.”

De nieuwe fietsers- en voetgangersbrug is het paradepaardje van het project ‘Wetteren aan de Schelde (W2O)’ tussen de Sint-Gertrudiskerk en de Markt. Op die plaats werd een compleet nieuw stadsdeel gebouwd met appartementen, horeca, een kantoor van BPost en het nieuwe gemeentehuis dat afgelopen maandag in gebruik werd genomen.

Zwaluwkolonie
De nieuwe brug van De Vlaamse Waterweg NV, een project van 4,8 miljoen euro, had in april gebruiksklaar moeten zijn. Meteen daarna zou de oude Passerelle worden afgebroken, maar de werken lopen nu dus maanden vertraging op. “Onze nieuwe streefdatum voor de ingebruikname van de brug is juli, vlak voor het bouwverlof. In het najaar, na het broedseizoen van de beschermde zwaluwkolonie op de oude brug, zullen we die kunnen afbreken en starten we met de heraanleg van het pleintje en de Tragelweg aan de voet van de brug”, besluit De Preter.

https://www.hln.be/regio/wetteren/scheldebrug-ziet-het-licht-en-moet-alweer-worden-afgebroken~a19755ba/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180212_03353454

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Bouw pompstation [Wetteren]

Message  eeuwige reiziger le Sam 7 Avr 2018 - 11:20

Vernieuwd pompstation tegen wateroverlast
04 april 2018

Vlak bij Wetteren aan de Schelde bouwt De Vlaamse Waterweg een nieuw pompstation dat zorgt voor een vlotte afvoer van regenwater van het achterliggende gebied. “Momenteel zorgen een bufferbekken en een pompstation aan de Voordegracht voor de afvoer van overtollig regenwater uit de grachten op de Wetterse linkeroever naar de Schelde. Het nieuwe pompgemaal met grotere pompen zal de waterafvoercapaciteit doen toenemen”, zegt ingenieur Wim Dauwe, van De Vlaamse Waterweg nv. Het pompstation wordt visvriendelijk waardoor vissen van de Schelde naar de grachten kunnen zwemmen. Tegelijk wordt de Scheldedijk tussen het pompstation en het geplande gecontroleerde overstromingsgebied Ham, 300 meter stroomafwaarts, met een halve meter verhoogd. De werken zullen naar schatting anderhalf jaar duren en kosten 2 miljoen euro. Tijdens de werken zal het jaagpad onderbroken zijn vanaf de Peperstraat tot de Bastenakkers.

https://www.hln.be/regio/wetteren/vernieuwd-pompstation-tegen-wateroverlast~a3d65721/

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Vernieuwing jaagpad [Baasrode]

Message  eeuwige reiziger le Mar 15 Mai 2018 - 20:30

Opknapbeurt voor jaagpad
12 mei 2018

Het jaagpad langs de Schelde in de omgeving van de Sint-Ursmaruskerk in Baasrode krijgt een opknapbeurt. De herstellingswerken aan de waterkeringsmuur vinden plaats van maandag 14 mei tot 1 juni. Daardoor zal er geen doorgang voor fietsers en voetgangers mogelijk zijn. Zij moeten omrijden via de Sint-Ursmarusstraat. Er geldt ook een parkeerverbod op de parking achter de kerk.

https://www.hln.be/regio/dendermonde/opknapbeurt-voor-jaagpad~ae67e6e9/

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Webcam fietsbrug [Wetteren]

Message  eeuwige reiziger le Dim 22 Juil 2018 - 14:52


eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Re: "Wetteren aan de Schelde"

Message  eeuwige reiziger le Ven 31 Aoû 2018 - 12:17

Nieuwe fietsers- en voetgangersbrug gaat open voor publiek
30/08/2018

WETTEREN - Vanaf zaterdag 1 september zal de nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Wetteren gebruikt kunnen worden. De eigenlijke brug lag al een tijdje op zijn plaats, maar de aanloophelling, de trap en de brugleuningen moesten nog worden afgewerkt. De oude brug, de ‘passerelle’, zal eind september worden afgebroken.

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Nieuwe_passerelle_(2)

De onderdelen van de nieuwe tuibrug (pyloonvoet, pyloonmast, Scheldebrug en stalen aanbrug) werden in september 2017 aangeleverd over het water en op hun plaats gelegd. Maar voor de brug in gebruik kon worden genomen, dienden er nog heel wat werken te gebeuren. De tuien van de stalen Scheldebrug dienden nog op de juiste spanning te worden gebracht en de aanloophelling op linkeroever (kant Overschelde), die de brug verbindt met het jaagpad en het pleintje ter hoogte van Kapellendries, moest nog aangelegd worden. Bovendien moesten de tijdelijke brugleuningen vervangen worden door definitieve exemplaren, werd een epoxy brugbekleding aangebracht, en werd ook een aansluitingstrap gebouwd ter hoogte van de pyloon van de tuibrug. Gelijklopend werd ook de Tragelweg volledig vernieuwd. Nu deze werken klaar zijn, kunnen voetgangers en fietsers binnenkort de Schelde vlotter en veiliger oversteken via de nieuwe brug.

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Nieuwe_passerelle

Noodzaak nieuwe brug

De bestaande brug tussen Aard en Kapellendries (‘passerelle’) vertoont ouderdomsverschijnselen en voldoet niet meer aan de huidige comfort- en gebruikseisen. Daarnaast is de brug te laag voor heel wat scheepvaartverkeer; in het bijzonder voor de drielaagse containervaart. De nieuwe fiets- en voetgangersbrug is dus broodnodig. De nieuwe brug voldoet wel aan de hedendaagse normen, en vormt geen probleem voor de scheepvaart. De brug heeft een doorvaarhoogte van 7 meter, zodat ‘drielaagscontainerschepen’ er onderdoor kunnen varen. Daarmee wordt een steentje bijgedragen aan de Europese en de Vlaamse plannen om de Boven-Zeeschelde beter bevaarbaar te maken. Het ontwerp van de nieuwe brug is bovendien afgestemd op het stadvernieuwingsproject Wetteren aan de Schelde.

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Nieuwe_passerelle_(4)

Vernieuwde Scheldeoversteek Wetteren

De nieuwe brug staat niet alleen, maar maakt deel uit van een groter geheel: een vernieuwde Scheldeoversteek in Wetteren. De afgewerkte aanloophelling naar de brug op Linkeroever van 170 meter lang maakt daar deel van uit. De helling zorgt ervoor dat fietsers en wandelaars vlot en afgescheiden van ander verkeer de Kapellendries en de N 407 kunnen bereiken. Binnen diezelfde vernieuwde Scheldeoversteek worden ook de Tragelweg en het pleintje aan de Kapellendries heraangelegd. De werken aan de Tragelweg zijn achter de rug; de straat werd onder meer voorzien van een aantal nieuwe parkeerplaatsen en 2 kiss & ride zones. De heraanleg van het pleintje Kapellendries staat nog op de planning na de afbraak van de oude brug. Aan de oostelijke zijde van de nieuwe brug werd een licht hellende trap gebouwd, die de verbinding maakt met het jaagpad langs de rivier richting Wichelen.

Nog op de planning

De huidige passerelle dient nog te worden afgebroken. Dat zal vermoedelijk in de tweede helft van september 2018 gebeuren. Pas na de afbraak van de oude brug kan de heraanleg van het pleintje op Kapellendries starten. Dat pleintje wordt een aangename publieke ruimte, waar zachte weggebruikers kunnen samenkomen voor of na het oversteken van de brug. Eind 2018 moet de heraanleg rond zijn. Dan volgt ook de officiële opening.

Het project maakt deel uit van een samenwerkingsovereenkomst tussen De Vlaamse Waterweg nv, de gemeente Wetteren en het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Schelde-Landschapspark. De kosten voor de brug worden deels gedragen door de gemeente Wetteren en deels door De Vlaamse Waterweg nv. Het project wordt bovendien mede gesubsidieerd door de provincie Oost-Vlaanderen en door de Europese Unie. In een latere fase zal nog een groene promenade worden voorzien in het verlengde van de aanloophelling richting Gent. Die promenade zal doorlopen tot aan de wegbrug (N407), vlak buiten het centrum van Wetteren.


https://www.nieuwsblad.be/cnt/blwpo_03690831
https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/nieuwe-fiets-en-voetgangersbrug-wetteren-open-voor-publiek


Oude passerelle wordt eind september afgebroken
Nieuwe fietsersbrug over Schelde vandaag open
30/08/2018

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement A68d75d4-5b1c-44b1-86c5-571d65ad8e61_original

WETTEREN - Vanaf vandaag zaterdag 1 september gaat de nieuwe fiets- en voetgangersbrug in Wetteren in gebruik. Dat is zowat drie maanden later dan oorspronkelijk gepland. Eind september gaat de oude brug tegen de vlakte.

De eigenlijke brug lag al een tijdje op haar plaats, maar de aanloophelling, de trap en de brugleuningen moesten nog worden afgewerkt. De oude brug, de 'passerelle', zal eind september worden afgebroken.

“Gelijklopend werd ook de Tragelweg volledig vernieuwd”, vertelt Sarah Verhaegen van de Vlaamse Waterweg. “Nu deze werken klaar zijn, kunnen voetgangers en fietsers vanaf zaterdag de Schelde vlotter en veiliger oversteken via de nieuwe brug.”

De werken aan Tragelweg zijn achter de rug; de straat werd onder meer voorzien van een aantal nieuwe parkeerplaatsen en twee kiss & ride-zones. De heraanleg van het pleintje Kapellendries staat nog op de planning na de afbraak van de oude brug.

“Aan de oostelijke zijde van de nieuwe brug bouwden we een licht hellende trap, die de verbinding maakt met het jaagpad langs de rivier richting Wichelen. De huidige passerelle dient nog te worden afgebroken. Dat zal vermoedelijk in de tweede helft van september gebeuren. Pas na de afbraak van de oude brug kan de heraanleg van het pleintje op Kapellendries starten. In een latere fase zal nog een groene promenade worden aangelegd in het verlengde van de aanloophelling richting Gent. Die promenade zal doorlopen tot aan de wegbrug.”

Hard labeur

Hiermee komt er een einde aan het hard labeur van fietsers die hun fiets over de trappen van de passerelle moeten duwen. Ook Fietsersbond Wetteren reageert tevreden op zijn Facebookpagina maar heeft ook enkele kanttekeningen.

“Hopelijk geeft dit een boost aan het fietsgebruik”, zegt Bart Dewaele. “Het ziet er veelbelovend uit. Ik ben wel wat bezorgd bij de landing op Overschelde. Hier gaan fietsers die afdalen vaak de buitenkant bocht nemen richting Schellebelle. En uit die bocht komen ook fietsers van Schellebelle die rechtdoor naar Gent fietsen. In de eerste plannen stonden trapjes getekend. Die zijn gelukkig weg maar de voorziene bocht lijkt me toch aan de korte kant. De echte test zal voor na Wetteren kermis zijn.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180831_03694049

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Re: "Wetteren aan de Schelde"

Message  eeuwige reiziger le Ven 5 Oct 2018 - 7:09

Oude passerelle wordt eind september afgebroken
Nieuwe fietsersbrug over Schelde vandaag open
30/08/2018

(...)

FOTO. En zo ging de oude passerelle ten onder
29/09/2018

Vrijdagavond om 22 uur gleed het laatste rivierschip onder de oude passerelle en om 23 uur begonnen twee, uit de kluiten gewassen kranen met enorme kniptangen, van op een ponton in het midden van de Schelde met de afbraak van de voetgangersbrug die in 1957 gebouwd werd. Op de beide overs en op de nieuwe fietsbrug stonden honderden mensen om het schouwspel gade te slaan. Velen hadden hapjes en drankjes meegebracht en maakten er zowaar een feestje van. Om 03u10 zaterdagmorgen kreeg de brug de finale knip en stortte met donderend geraas in het water. Vandaag, zaterdag, worden de brokstukken uit de rivier gevist en worden de landhoofden verwijderd. De verdere opkuis zal vermoedelijk tot 12 oktober duren. R.I.P. passerelle...

https://www.nieuwsblad.be/cnt/blwpo_03795644


Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Afbraak_oude_passerelle_(23)

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Jaagpad afgesloten [Baasrode - Sint-Amands]

Message  eeuwige reiziger le Jeu 25 Avr 2019 - 19:01

aagpad tussen Baasrode en Moerzeke vier maanden afgesloten door werken aan ringdijk voor overstromingsgebied
25 april 2019

Het jaagpad tussen het veer van Baasrode en Moerzeke (Kastel) en het driehoeksveer Mariekerke- Moerzeke - Sint-Amands is afgesloten voor alle verkeer gedurende de komende vier maanden. Het jaagpad wordt afgesloten in kader van de werken aan de ringdijk en het overstromingsgebied Wal-Zwijn in Kastel.

De reden voor de afsluiting is dat er regelmatig zwaar vervoer en zware machines moeten over rijden met zand en materialen die worden aangevoerd. Hierdoor is de veiligheid voor de voetgangers en de fietsers niet voldoende gegarandeerd, waardoor beslist werd om het jaagpad even volledig af te sluiten.

Om de fietsers en de voetgangers niet helemaal af te sluiten werd er een omleiding voorzien. Die staat ter plaatse aangegeven hoe de fietsers en voetgangers verder kunnen. De Vlaamse Waterweg NV wil de werken zo snel mogelijk klaar hebben om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Mochten de weersomstandigheden te slecht zijn waardoor de werken een tijdlang niet meer verder gezet kunnen worden, dan zal het jaagpad weer opengesteld worden, tot de werken opnieuw hervat kunnen worden.

https://www.hln.be/regio/hamme/jaagpad-tussen-baasrode-en-moerzeke-vier-maanden-afgesloten-door-werken-aan-ringdijk-voor-overstromingsgebied~a8861db4/
https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/omleiding-jaagpad-door-werken-overstromingsgebied-wal-zwijn%C2%A0

eeuwige reiziger

Messages : 3014
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement Empty Re: Escaut Maritime (Bovenschelde) travaux de renouvellement

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum