L030 Zichem - Scherpenheuvel (L30)

Aller en bas

L030 Zichem - Scherpenheuvel (L30)

Message  eeuwige reiziger le Jeu 22 Déc 2011 - 23:58

Cette courbe, qui reliait Sichem à Montaigu, a été transformé en bande cyclable en 2008 et est devenu un chaînon d'un réseau cyclable plus vaste (en outre avec la bande cyclable au long de la ligne Zichem - Diest).

http://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_30


Werken fiets- en wandelpad "De bocht van Zichem" gestart

In opdracht van het stadsbestuur zijn de werken gestart voor de aanleg van een fiets- en wandelpad op de oude spoorwegbedding tussen de Maagdentoren en het vorig jaar aangelegde fietspad naast de spoorweg -de zg. “bocht van Zichem”-, die de verbinding maakt met het station van Zichem. De eerste fase van de ontsluiting van de Maagdentoren is zo binnenkort een feit. Tot midden jaren ‘70 reden hier nog treinen. Van dan af werd de bedding overgegeven aan de natuur. Bomen, struiken en onkruid kregen de bovenhand, zodat ze zelfs voor wandelaars niet langer toegankelijk was. Nu krijgt het oude spoorwegtracé een tweede leven.
Het stadsbestuur en Vlaams minister Dirk Van Mechelen hebben eind vorig jaar een aantal concrete afspraken gemaakt in verband met de toekomst van de Maagdentoren. Stadsbestuur en Vlaamse overheid werken samen om de Maagdentoren een nieuwe bestemming te geven als uitkijktoren met panoramisch zicht over het Demerlandschap. De toren moet een goed bereikbare regionale toeristische attractiepool worden op het provinciaal wandel- en fietsroutenetwerk.

Het Vlaamse Gewest neemt de volledige verdere restauratie van de toren op zich en heeft hiervoor onlangs een ontwerper aangesteld. Na de restauratie neemt de stad Scherpenheuvel-Zichem het beheer en de openstelling van de toren op zich. Hiervoor wil de stad samenwerken met o.a. de plaatselijke VVV en Gidsenbond, VZW Red de Maagdentoren en de Heemkring.

Op dit ogenblik is de Maagdentoren moeilijk bereikbaar. Daarom realiseert het stadsbestuur een fiets- en wandelverbinding tussen het station, de Maagdentoren en de Markt. Dit gebeurt in twee fasen:

1. De aanleg van een fiets en wandelpad op de oude spoorwegbedding tussen de Maagdentoren en het vorig jaar in gebruik genomen fietspad naast de spoorweg (“de bocht van Zichem”) zodat er een verbinding met het station komt.
2.De realisatie van een fiets- en wandelverbinding tussen de Maagdentoren en het centrum van Zichem (de Markt) via de oude tolweg

De werken voor de eerste fase zijn nu opgestart. Het fiets- en wandelpad is drie meter breed en bestaat uit ternair zand. Ook een houten fietsbrug wordt voorzien op de vroegere, overigens nog goed bewaarde landhoofden van de vroegere spoorwegbrug. Deze werken duren tot eind november. Totale kostprijs: 110.000 euro. Het project kan rekenen op Europese, Vlaamse en provinciale steun via het Leader +- programma voor plattelandsontwikkeling.

Voor de tweede fase moet het stadsbestuur nog een aantal privégronden verwerven. Als alles volgens plan verloopt, zal de tweede fase eind 2010 gerealiseerd zijn. Het stadsbestuur hoopt dat ook de Maagdentoren eind 2010 gerestaureerd is, zodat de site dan als één geheel kan opengesteld worden voor het publiek. Scherpenheuvel-Zichem zal er dan een goed bereikbare attractiepool bij hebben maar bovendien een langzaam verkeerverbinding tussen het centrum en het station. Fietsers en voetgangers zullen dan niet langer verplicht zijn de drukke gewestweg N212 te nemen. Zij krijgen dan een veilige en rustige verbinding, bovendien gelegen middenin de natuurpracht.

http://www.scherpenheuvel-zichem-info.be/Stadsnieuws/08.html#20

Si vous voulez faire une visite virtuelle:

http://belgianmodeltrains.webs.com/lijn30.htm

Merci à Jurgen d'ailleurs!

eeuwige reiziger

Messages : 2617
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

carte

Message  velo-ravel.net le Ven 23 Déc 2011 - 0:23

avatar
velo-ravel.net

Messages : 5997
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum