L052 Fietsweg Niel - Boom (L52)

Aller en bas

L052 Fietsweg Niel - Boom (L52)

Message  eeuwige reiziger le Mer 11 Jan 2012 - 1:00

OUDERS EN KINDEREN BLIJ MET NIEUW FIETSPAD LANGS SPOORLIJN 52
'Kortste én veiligste weg naar school'
VRIJDAG 28 AUGUSTUS 2009

BOOM/NIEL - Tussen Niel en Boom werd gisteravond het nieuwe fietspad langs de spoorlijn 52 ingefietst. Het is, voor vele kinderen en jongeren, een veilige 'fietssnelweg' naar de Boomse scholen.

Bij de start van het nieuwe schooljaar, dinsdag, zullen vele jongeren via het nieuwe fietspad langs de spoorlijn van Niel naar de Boomse scholen fietsen. Anita Kerremans woont in Niel en geeft les in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Boom. Ze fietst tijdens het schooljaar, net als vele leerlingen, elke dag van Niel naar Boom en terug. In de jaren negentig vroeg Anita Kerremans elk jaar in september, tijdens het vragenkwartiertje in de gemeenteraad, om een veilig fietspad aan te leggen langs de spoorlijn 52. 'Ik heb die vraag voor het eerst gesteld toen mijn zoon 12 was en zelf elke dag naar Boom fietste om er naar school te gaan. Mijn zoon is nu 31. Het heeft dus even geduurd. Maar ik ben heel blij dat het fietspad er nu ligt en ook gebruikt kan worden. Ook in Puurs ligt, voor schoolgaande kinderen en jongeren, een veilig fietspad langs de spoorweg. Want kinderen en jongeren nemen geen omweg omdat die veiliger is. Ze nemen de kortste weg om van en naar school te fietsen', weet Anita.

'Maar via de A12 of via de smalle en drukke Boomsestraat en Nielsestraat naar Boom fietsen, is gevaarlijk. Het voorbije schooljaar ben ik zelf twee keer bijna aangereden door een vrachtwagen. Vooral tussen Hellegat in Niel en Noeveren in Boom is het gevaarlijk fietsen. Het nieuwe fietspad is de kortste en vooral de veiligste weg om van Niel naar Boom te fietsen', benadrukt Anita Kerremans nog.

Eind 2005 werd gestart met het aanleggen van het fietspad vanaf het station in Niel tot het researchpark Waterfront. In een tweede fase werd het fietspad aangelegd tot de fietsbrug over de Tunnelweg aan de Potaardestraat. Nu is ook de derde en laatste fase van het fietspad, richting Boom tot aan de N177 en de A12 bij het park van Boom, afgewerkt.

De Boomse en Nielse burgemeester, Patrick Marnef (Boom één) en Luc Van Linden (SP.A), fietsten gisteravond, samen met de Boomse en Nielse schepenen en gemeenteraadsleden, langs het nieuwe fietspad naar Boom. Het fietspad werd, via het Fietsfonds, aangelegd met subsidies van de Vlaamse overheid en de provincie. Langs het nieuwe fietspad staat ook een drinkwaterfontein. De weg is ook goed verlicht. In Boom werd ook, vlak bij het nieuwe fietspad, de heraangelegde Gendarmerielaan ingewandeld.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=P42E8T7D


Fietspad langs spoorlijn 52 krijgt verlichting
WOENSDAG 17 MAART 2010

BOOM / NIEL - Op het nieuwe fietspad langs spoorlijn 52 tussen Boom en Niel wordt openbare verlichting geplaatst.

De gemeente Boom krijgt 11.582,46euro voor de werken. Dat heeft het provinciebestuur beslist in het kader van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk. De provincie stimuleert namelijk door middel van subsidies de gemeentebesturen om ook een steentje bij te dragen bij de aanleg van dit fietsnetwerk, waarbij volwaardige gemeentegrensoverschrijdende noord-zuidverbindingen worden gemaakt.

‘Het drie meter brede vrijliggend fietspad situeert zich binnen het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk tussen Boom en Niel. Langs de spoorlijn is het aangenaam fietsen in een groene omgeving tussen beide dorpskernen.' Met behulp van de provinciale subsidie bekostigt het gemeentebestuur van Boom de verlichting langs het fietspad vanaf de Potaardestraat tot de Antwerpsestraat (A12 / N177) over een lengte van 1.060meter. Dankzij deze verlichting vinden fietsers ook na zonsondergang veilig hun weg in dit deel van de Rupelstreek.

Het nieuwe fietspad werd begin september ingehuldigd. Ook de bouw van het fietspad werd gesubsidieerd door de provincie en het Vlaams Gewest via het Fietsfonds. Hiermee was deze fietsweg de eerste in Vlaanderen die door het fonds gesubsidieerd werd.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=2S2NJDRP


Fietspad naar Boom hersteld en heropend
WOENSDAG 17 AUGUSTUS 2011

NIEL - Het beschadigde fietspad langs de spoorweg richting Boom is hersteld. De schoolgaande jeugd hoeft binnenkort dus geen nodeloze omweg te maken.Het fietspad liep schade op tijdens de warme dagen van juni. Eén van de betonplaten zette uit door de hitte, werd omhoog gedrukt en brak in tweeën. Fietsers dienden zich in de grasberm te begeven om de barst te ontwijken, wat vrij lastig was.

‘Onze diensten hebben na het vaststellen van de beschadiging onmiddellijk contact opgenomen met de aannemer, en die beloofde nog voor het bouwverlof actie te ondernemen,’ zegt waarnemend burgemeester Tom De Vries (Open VLD). ‘Dat bleek uiteindelijk niet haalbaar, maar na afloop van het bouwverlof hebben we extra druk uitgeoefend en is men de betonplaat komen herstellen.’

Ook elders op het traject werden hier en daar kleine verbeteringen aangebracht. ‘Ik ben vooral tevreden dat het fietspad tijdig heropend kon worden met het oog op de start van het nieuwe schooljaar,’ voegt De Vries er nog aan toe.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLJST_20110817_001


Dernière édition par eeuwige reiziger le Ven 13 Jan 2012 - 0:37, édité 1 fois

eeuwige reiziger

Messages : 2616
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L052 Fietsweg Niel - Boom (L52)

Message  eeuwige reiziger le Mer 11 Jan 2012 - 22:49

Fietspad langs spoorlijn 52 Antwerpen-Boom
De aanleg van deze fietspaden sluit aan op de bestaande fietsroute langs het spoor in Niel. In totaal zal de fietsroute 3,5 km veilige en kwaliteitsvolle fietspaden omvatten. Zo ontstaat een volwaardige gemeentegrensoverschrijdende noord-zuidfietsverbinding en zijn een pak bestemmingen in Boom en Niel vlot en veilig bereikbaar met de fiets (zie kaartje):(1) start aan stationsomgeving in Niel
(2) wandel- en vijvergebied in Niel
(3) oostelijk gelegen woonwijken in Niel
(4) wetenschapspark ‘Waterfront’, Niel
(5) bedrijventerrein Krekelenberg in Boom
(6) station Boom
(7) secundaire scholen in Boom


Fietsbrug in NielNiel heeft het grootste stuk van deze route al gerealiseerd in twee fasen, beide gesubsidieerd door de provincie. Pronkstuk op deze route is de overbrugging van de Potaardestraat (zie afbeelding) met een fietsbrug. Vanaf deze fietsbrug legt de gemeente Boom haar deel verder aan richting A12 en station.

http://www.provant.be/mobiliteit/fietsen/nieuwsbriefarchief/1jg1_subsidie_boom.jsp


http://www.ori.be/nl/projecten/fietspad-langsheen-spoorlijn-52-niel-en-boom/

eeuwige reiziger

Messages : 2616
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

http://g.co/maps/2ptnz

Message  velo-ravel.net le Sam 18 Fév 2012 - 19:22

Rajouté sur la carte suivante : http://g.co/maps/2ptnz

avatar
velo-ravel.net

Messages : 5975
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: L052 Fietsweg Niel - Boom (L52)

Message  eeuwige reiziger le Lun 5 Nov 2012 - 11:54

Rien de neuf. Un peu d'info et quelques photos datant de 2008 et 2009:

http://vldboom.squarespace.com/home/2009/8/27/een-fietspad-naar-boom.html

eeuwige reiziger

Messages : 2616
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Prolongation dans l'avenir?

Message  eeuwige reiziger le Mar 3 Déc 2013 - 23:07

Veilig fietsen langs spoorlijn 52
WOENSDAG 15 MEI 2013

NIEL/BOOM - Het fietspad langs de spoorlijn 52 tussen Niel en Boom wordt sinds september 2009 druk gebruikt. Karel Cop (74) fietst er graag.Het mooie en brede fietspad langs de spoorlijn 52, tussen het station in Niel en de brug over de A12, tegenover de Beukenlaan in Boom, is in gebruik sinds eind augustus 2009.

Aan de Potaardestraat, op de grens van Niel en Boom, loopt het fietspad over een 34 meter lange brug. Het veilige en brede fietspad in rood beton loopt achter de wijk De Bosschen, langs de Nielse visputten, het researchpark Waterfront, het industrieterrein Krekelenberg en de Gendarmerielaan tot bij de brug over de A12. Langs het fietspad fiets je veilig en snel in amper tien minuten van Niel naar Boom.

Anita Kerremans woont in Niel en geeft les in het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Boom. ‘In de jaren negentig vroeg ik elk jaar in september, tijdens het vragenkwartiertje bij de gemeenteraad, om een veilig fietspad aan te leggen langs de spoorlijn. Ik heb die vraag voor het eerst gesteld toen mijn zoon twaalf was en zelf elke dag naar Boom fietste om er naar school te gaan. Toen het fietspad eindelijk klaar was, in september 2009, was mijn zoon al 31. Het heeft dus even geduurd. Maar ik ben niet minder blij dat het fietspad nu al enkele jaren gebruikt kan worden door de vele schoolgaande jongeren’, vertelt Anita, die ook zelf al meer dan twintig jaar elke dag van en naar school fietst.

Karel Cop (74), die vlakbij woont, fietst (elektrisch), bijna dagelijks dertig tot vijftig kilometer. ‘Ook wandelaars, joggers en zelfs ruiters gebruiken het fietspad. Het fietspad is ook goed verlicht. En merk ik een defecte lantaarn? Dan meld ik dat meteen.’

‘Tijdens de voorbije lange winter werd er ook goed gestrooid op het fietspad. En dus was het, ook bij sneeuw en ijzel, nog veilig fietsen. Het is wel jammer dat het fietspad (nog) niet doorgetrokken werd tot in Schelle en Hemiksem. Dan zou je veilig van Boom tot bijna in Antwerpen kunnen fietsen’, zegt Karel Cop.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130514_00581899

eeuwige reiziger

Messages : 2616
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Hoboken - Hemiksem

Message  eeuwige reiziger le Mar 10 Déc 2013 - 15:12

Hoboken – Hemiksem (Sint-Bernardusroute)

- Fietspaden in VII-de Olympiadelaan en De Bruynlaan  : in uitvoering i.s.m. stad Antwerpen
- Langs spoorlijn 52 en de Moerelei: gRUP definitief vastgesteld op 14/12/2012, onteigeningen gestart.

http://www.vlaamsparlement.be/Proteus5/getFile.action?id=469429


District Hoboken
RUP KEERLUS MOERELEI (RUP_11002_214_60004_00001)
Goedgekeurd dd. 14-11-2012

Parallel met de spoorlijn aan de zijde van het fort wordt een dubbelrichtingsfietspad voorzien van 3meter breed in doorlopend beton. Er wordt geopteerd voor een materiaal met hoge levensduur, geen oneffenheden en een lage gevoeligheid voor vervorming (wortelopstuw).

Waar het fietspad ruimte inneemt van achtertuinen van woningen in de Den Haaglaan, wordt, gezamenlijk met de aanleg van het fietspad, een kwalitatieve en groene afsluiting ten opzichte van de achtertuinen voorzien. Concrete afspraken omtrent de kwalitatieve groene afsluiting worden gemaakt in overleg met de bewoners van de aanpalende tuinen. Op vraag van de bewoners kunnen per perceel of over meerdere percelen afsluitingen worden voorzien, eventueel met poortje.

De afwatering van het fietspad wordt globaal gezien verzorgd door een open grachtenstelsel parallel met het spoor. Ter hoogte van de achtertuinen aan de Den Haaglaan wordt tussen fietspad en spoorweg een betonnen kanaal met deksel voorzien.

http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Stadsvernieuwing/Bestemmingsplannen/RUP_11002_214_60004_00001/RUP_11002_214_60004_00001_0036Ontwerpfietspad_tn.html

http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Stadsvernieuwing/RUPtoelichting/RUP_11002_214_60004_00001_tn.pdf
http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Stadsvernieuwing/Bestemmingsplannen/RUP_11002_214_60004_00001/RUP_11002_214_60004_00001_0001Deel_tn.html

eeuwige reiziger

Messages : 2616
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Doortrekking naar Hemiksem?

Message  eeuwige reiziger le Jeu 5 Jan 2017 - 12:33

SCHELLE/NIEL/HEMIKSEM
25/03/2016
SCHELLE MAAKT WERK VAN FIETSOSTRADE VAN 2,9 KILOMETER NAAST SPOOR
"We willen echte fietsgemeente worden"

Er werd al tientallen jaren over gepraat, maar nu zijn de plannen eindelijk concreet: er komt een fietsostrade langs spoorlijn 52, vanaf het station in Niel tot aan het station van Hemiksem. Voor de gemeente Schelle, die optreedt als trekker in het project, blijft het daar niet bij: "Tegen 2018 willen we ruim 3,5 kilometer aan fietspaden uitrollen", zegt burgemeester Rob Mennes (CD&V).

Wie zich vandaag per fiets wil verplaatsen tussen het station van Niel en het station van Hemiksem, moet daarbij onder meer gebruikmaken van de Antwerpsestraat in Niel en de Fabiolalaan in Schelle: twee drukke verbindingswegen die niet zonder risico zijn voor de zwakke weggebruiker. Een fietsostrade naast het spoor, over een lengte van 2,9 kilometer, zou een veel veiliger en sneller alternatief vormen. Bovendien kan de fietsostrade perfect aansluiten op het fietspad tussen het station van Boom en het station van Niel en op die manier vijf stations in de Rupelstreek met elkaar verbinden.

Belangrijk project
Voor Rob Mennes (CD&V), burgemeester van Schelle, komt deze 'snelweg voor fietsers' er liever vandaag dan morgen. "Voor het woon-werkverkeer is dit een heel belangrijk project. We hadden eerst de bedoeling om een fietspad aan te leggen tussen de Bareelstravat en de Steenwinkelstraat in Schelle. Maar intussen is het opzet verruimd, op vraag van de provincie, en zijn ook buurgemeenten Niel en Hemiksem mee betrokken. Op termijn is het de bedoeling dat de fietsostrade nog verder wordt doorgetrokken over Hoboken tot in Antwerpen, al zal dat niet voor de eerste jaren zijn."

"Zodra de samenwerkingsovereenkomst tussen Hemiksem, Niel en Schelle is goedgekeurd, kunnen we de startnota opmaken", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Geert Rottiers (CD&V). "Dan onderzoeken we de verschillende alternatieven van het tracé om vervolgens het ideale traject te bekomen. We hebben het geluk dat er voor het tracé over ons grondgebied al heel wat voorbereidende studies zijn gebeurd. Het merendeel van de gronden die we nodig hebben, liggen op openbaar domein. In principe zou het Schelse deel van de fietsostrade er al tegen 2017 kunnen komen."

Nog meer fietspaden
Naast de fietsostrade staan er in Schelle nog meer nieuwe fietspaden het programma. Zo wordt mogelijk al volgend jaar gestart met een fietspad langs de Bovenvliet, vanaf de Delhaize richting de Cleydaellaan in Hemiksem.

"Dit fietspad, zo'n 700 meter lang, zorgt voor een extra fietsverbinding met Hemiksem en zet het onbekende stukje natuur aan de Bovenvliet meer in de kijker. Achter de Delhaize wordt er bovendien een verkeersregelaar voorzien die het fietspad van de Bovenvliet verbindt met de fietsostrade langs het spoor", aldus Rob Mennes. "Opgeteld met het nieuwe fietspad in de Tuinlei, het nieuwe fietspad tussen de Tuinlei en de fietsostrade en het ontdubbeld fietspad in de Steenwinkelstraat kunnen we in Schelle tegen 2018 voor ruim 3,5 kilometer aan nieuwe fietspaden ontrollen. Als dat alles klaar is, is onze gemeente uitgerust met een fijnmazig en uitgebreid fietsnetwerk dat langs alle zijden en in alle richtingen aansluit op de buurgemeenten. Schelle wordt dus een echte fietsgemeente."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-hemiksem/-we-willen-echte-fietsgemeente-worden-a2657444/

eeuwige reiziger

Messages : 2616
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Doortrekking naar station [Boom]

Message  eeuwige reiziger le Jeu 5 Jan 2017 - 12:38

BOOM
29/12/2016
Bushalte 'Grote Markt' verhuist naar brug

(...)

Vanaf het station wordt het fietspad doorgetrokken richting fietsostrade naar Niel. Er komen ook nog nieuwe fietsstraten in het centrum.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-willebroek/bushalte-grote-markt-verhuist-naar-brug-a3042132/

eeuwige reiziger

Messages : 2616
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Ajout fiche

Message  velo-ravel.net le Mar 31 Jan 2017 - 15:56

avatar
velo-ravel.net

Messages : 5975
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Projectnota [Boom]

Message  eeuwige reiziger le Dim 19 Nov 2017 - 3:04

Aanleg fietspad langs spoorlijn stap dichter
17 november 2017

BOOM - Er is een nieuwe stap gezet in de aanleg van het fietspad langs spoorlijn 52. De projectnota voor de aanleg van het fietspad werd goedgekeurd door de kwaliteitsadviseur.

”Concreet betekent dit dat de subsidieaanvraagdossiers kunnen opgestart worden en dat de gesprekken met NMBS opnieuw moeten opgestart worden”, zegt schepen van Mobiliteit Dany Bosteels (Open Vld). “Daarna kan ook de rest van de administratieve procedure volgen. De realisatie is ten vroegste voorzien voor 2019.”

https://www.hln.be/regio/boom/aanleg-fietspad-langs-spoorlijn-stap-dichter~a47928e3/

eeuwige reiziger

Messages : 2616
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L052 Fietsweg Niel - Boom (L52)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum