fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Page 1 sur 2 1, 2  Suivant

Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  eeuwige reiziger le Jeu 12 Jan 2012 - 2:55


eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty HST route Leuven-Brussel

Message  joverwimp le Sam 4 Aoû 2012 - 10:08

En 2005 la province planifait 'à court terme' le balisage de la route Louvain-Bruxelles, qui suit en bonne partie le chemin de fer. Lors de la mise à 4 voies pour les trains à grande vitesse (HST), une piste cyclable à été ajouté entre Louvain et Zaventem.
fietssnelwegen Vlaams-Brabant 6_here10
En 2012 l'affaire était enfin réalisée, quoique entretemps les point noeuds avaient fait leur apparition, presque suivant le même trajet.

fietssnelwegen Vlaams-Brabant 4_leuv10
Les indications bleues montrent la route; il y a même une bifurcation balisée vers l'aéroport; cette route est bien séparée des voitures et mène au niveau 0 (terminus autobus)
fietssnelwegen Vlaams-Brabant 11_afs10
Terminal De Lijn
fietssnelwegen Vlaams-Brabant 13_luc10
La route 'HST' connaît un franc succes, avec une pointe à 9h le matin. Ce sont des gens qui se rendent au boulot, notamment le présentateur météo de la TV flamande.
Entre Nossegem en Herent il y quelque 500 cyclistes qui passent chaque jour ouvrable.
La route passe à chaque gare où des panneaux montrent le trajet et le temps nécessaire:
fietssnelwegen Vlaams-Brabant 7_rout10
Des panneaux se trouvent également aux écoles, centres d'habitation, zones industrielles et la route N2 parallèle qui n'a pas une bonne infratsructure cycliste.
La route est connecté à la route cyclable cimetière de Schaerbeek- Petite Ceinture (ICR 1b)
Icin le flèchage laisse à désirer, mais la Région de Bxl a promis de mettre en ordre tous ses ICR cette année, avec priorité au 1b.e 1b van het Brussels Gewest. Die begint aan het kerkhof van Schaarbeek en eindigt aan de Kunstlaan op de Kleine Ring.
Début au cimetière:
fietssnelwegen Vlaams-Brabant 24_ker10
Entretemps, consultez www.routeyou.com/route/view/402117/fietsroute-hst-fietsroute-leuven-brussel.nl

joverwimp
joverwimp

Messages : 2436
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 75
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty 6 fietssnelwegen met topprioriteit

Message  eeuwige reiziger le Lun 16 Sep 2013 - 0:44


eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty stand van zaken

Message  eeuwige reiziger le Mar 17 Sep 2013 - 10:00

FAQ: Welke fietssnelwegen staan er op stapel in Vlaams-Brabant... en wat is de stand van zaken? (19 maart 2013)


Fietssnelwegen in Vlaams-Brabant

De provincie Vlaams-Brabant zet volop in op fietssnelwegen. Het aanleggen van autoluwe, comfortabele fietsroutes is een prioriteit voor de provincie, want goede fietsinfrastructuur trekt fietsers aan. Dat bleek uit tellingen op de fietsroute Leuven-Brussel langs het HST-spoor. Een kort overzicht van de op stapel staande projecten:

Opwijk-Merchtem-Asse
Deze fietsroute (ook wel OMA-route genoemd) loopt langs de spoorweg van Opwijk over Merchtem naar Asse. De OMA-fietsroute sluit aan op de OMA-B-fietsroute (zie het artikel in een vorige e-nieuwsbrief).

De provincieraad van Vlaams-Brabant gunde begin maart een studie voor de aanleg van de OMA-route. De studie wordt uitgevoerd in opdracht van de provincie en de gemeenten Opwijk en Merchtem. De provincie coördineert en leidt de studieopdracht, Opwijk en Merchtem betalen. Voor de aanleg zelf zijn de gemeenten opdrachtgever.

Aarschot-Leuven
De fietsroute Aarschot-Leuven is ruim 16 km lang. Ze verbindt het station van Aarschot via Rotselaar met het station van Leuven en is een autoluw alternatief voor de drukke Aarschotsesteenweg. De provincie zal de route samen met de gemeenten uitwerken. Momenteel wordt het gewenste traject in kaart gebracht en worden de knelpunten opgelijst. Vervolgens worden in overleg actieplannen opgemaakt.

De provincie Vlaams-Brabant voert tussen van 27 maart tot begin juli fietstellingen uit op de fietsroute. Op de meetpunten worden 2 rubberen telslangen over het wegdek geplaatst en verbonden met een verkeersteller. De tellingen zullen inzicht geven in het gebruik van de fietsroute op elk moment van de dag.

Leuven-Tienen
De fietsroute Leuven-Tienen is ruim 18 km lang: ze volgt zoveel mogelijk de spoorlijn 36 en loopt via Korbeek-Lo, Lovenjoel, Vertrijk, Roosbeek en Kumtich. Ook voor deze route geldt dat het traject momenteel onderzocht wordt.

Fietssnelroutes in de Vlaamse Rand-Brussel
Eind 2012 werd het Fiets-GEN voorgesteld: een voorlopig nog grotendeels theoretisch fietsnetwerk met fietsverbindingen in Brussel en de Vlaamse Rand dat in de komende jaren aangelegd zal worden. De uitgetekende routes lopen langs zogenoemde ‘flat tracks’: vlakke en gestrekte routes langs het kanaal, valleien, spoorwegtracés of parallel met hoofdverkeersaders.

Voor de aanleg zal er intensieve samenwerking tussen tientallen partners nodig zijn: de gemeenten , de provincie, Vlaanderen (Wegen & Verkeer) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de eerste plaats, maar ook Infrabel, Waterwegen en Zeekanaal, Vlaamse Landmaatschappij, … zullen belangrijke partners worden.

Goede en veilige fietsinfrastructuur in Brussel en in de Vlaamse Rand is broodnodig om het aantal fietsverplaatsingen op te trekken tot het Vlaamse gemiddelde: nu scoort het fietsaandeel in Brussel en de Rand slechts 4 %, tegenover het Vlaamse gemiddelde van 14%. Er is nochtans een groot fietspotentieel want in deze regio bedraagt het aandeel verplaatsingen dat korter is dan 5 km, 51%. 71% van de verplaatsingen is korter dan 15 km.


Meer informatie en het studierapport van het FietsGEN

Brussel-Leuven
De fietsroute Brussel-Leuven maakt deel uit van het FietsGEN en is grotendeels gerealiseerd. Enkele verbeterpunten liggen nog op de plank. In 2012 werd het fietsverkeer op de route gemonitord. Resultaten daarvan verschenen in een artikel in een vorige e-nieuwsbrief.

Kanaalroute (Halle - Brussel - Vilvoorde)
Ook de kanaalroute maakt deel uit van het FietsGEN. Van eind maart tot begin juli wordt het fietsverkeer gemeten op de jaagpaden tussen Halle station en Brussel (een traject van 10 km).
http://www.vlaamsbrabant.be/verkeer-mobiliteit/voor-gemeentebesturen/nieuws-snelfietsroutes.jsp

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty plan d'avenir

Message  eeuwige reiziger le Dim 1 Déc 2013 - 15:06

ROUTE VILVOORDE-GRIMBERGEN WORDT UITGEBOUWD
Fietssnelweg langs kanaal topprioriteit
ZATERDAG 13 JULI 2013

fietssnelwegen Vlaams-Brabant 6d9ea3fc-eaed-11e2-ad43-bfb79ea2067b_original.jpg.h380.jpg.568

GRIMBERGEN/VILVOORDE - De provincie Vlaams-Brabant trekt jaarlijks 5 miljoen euro uit om het fietssnelwegennetwerk in de Vlaamse Rand uit te breiden.

De provincie Vlaams-Brabant maakt van de fietsroute langs het kanaal tussen Vilvoorde-Grimbergen en Brussel een van de drie topprioriteiten voor het Fiets-Gen (verzamelnaam voor de realisatie van kwaliteitsvolle fietsinfrastructuur in Vlaamse rand en Brussel).

Samen met de hst-route die langs de hogesnelheidslijn van Leuven, via Kortenberg en Brussel Noord naar de Anspachlaan loopt en de OMA-B-fietssnelweg die van Asse naar Brussel loopt, is de kanaalroute topprioriteit voor de provincie.

Dit is goed nieuws voor de gemeenten die op deze route infrastructuurwerken willen uitvoeren om die fietssnelwegen te realiseren. Zij krijgen een subsidie van de provincie waarmee 100 procent van de ontwerp- en de aanlegkosten kan worden gefinancierd.

‘Wij zijn bezig met de aanleg van een dossier waarin alle mogelijke plaatsen voor infrastructuurwerken worden bestudeerd’, zegt Magda Van Stevens (Groen), schepen van Mobiliteit in Vilvoorde.

De aanleg van fietssnelwegen is een alternatief voor het belastende woonwerkverkeer in de Rand. ‘Een recente meting van het provinciebestuur geeft aan dat gebruikers van fietssnelwegen langere afstanden fietsen dan vroeger werd aangenomen,’ vertelt gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V).

‘Het fietspotentieel is groot. Ruim 36 procent van de Vlamingen woont op minder dan 7,5 km van het werk. Toch pendelt slechts 14,7 procent met de fiets of te voet naar het werk. In de Vlaamse Rand en Brussel loopt dat zelfs terug tot 4 procent, terwijl 71 procent van de verplaatsingen er korter zijn dan 15 km, en 51 procent van de verplaatsingen korter dan 5 km,’ aldus de gedeputeerde voor Mobiliteit.

In totaal investeert de provincie 5 miljoen euro per jaar.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130712_00656848


Extra miljoenen voor fietssnelwegen
door © brusselnieuws.be
11:09 - 10/07/2013

De provincie Vlaams-Brabant verhoogt haar budget voor de aanleg van fietssnelwegen van en naar Brussel. "Voortaan gaan we 5 miljoen euro per jaar investeren in fietsinfrastructuur in onze provincie", zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit.

Rond Brussel zijn in totaal vijftien te realiseren fietssnelwegen uitgestippeld, het zogenaamde fiets-GEN. Vlaams-Brabant, Vlaanderen en Brussel hebben daaruit drie prioritaire routes geselecteerd.

- De kanaalroute, die de Brusselse kanaalzone verbindt met Halle in het zuiden en Vilvoorde en Grimbergen in het noorden.
- De HST-route, die grotendeels langs de spoorlijn Leuven-Brussel loopt, en daarna via het Noordstation naar de centrale lanen.
- De zogenaamde OMA-B fietssnelweg tussen Asse en Brussel.


Gemeenten die op deze routes infrastructuurwerken willen uitvoeren om de fietssnelweg te realiseren, kunnen rekenen op een verhoogde subsidie van het provinciebestuur. De ontwerpkosten en de aanlegkosten worden volledig teruggebetaald. De gemeenten blijven verantwoordelijk voor het bouwheerschap en de eventuele onteigeningen.
https://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/extra-miljoenen-voor-fietssnelwegen

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty 2014 - 2018

Message  eeuwige reiziger le Ven 31 Jan 2014 - 16:53

Grotere steden krijgen verbinding met fietssnelwegen

Diest/Aarschot/ Tienen/Leuven - Gemeenten kunnen binnenkort tot honderd procent subsidie krijgen voor de aanleg van fietssnelwegen.

De nadruk ligt op de aanleg van vijftien routes in de rand rond Brussel omdat het fietserspotentieel er zeer hoog is. Ook in het arrondissement Leuven komen drie fietssnelwegen. Die zullen de grotere steden Tienen, Leuven, Aarschot en Diest verbinden. Het traject passeert op het grondgebied van Aarschot, Bierbeek, Boutersem, Diest, Herent, Holsbeek, Leuven, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem en Tienen. De aanlegkosten van de infrastructuur worden voor veertig procent door het Vlaams Gewest en zestig procent door de provincie gesubsidieerd. De ontwerp- en studiekosten worden, afhankelijk van de route, voor veertig of honderd procent gesubsidieerd door de provincie.

Voor alle projecten gelden strenge kwaliteitseisen in verband met de keuze en het ontwerp van het traject en de uitvoering van de infrastructuur. 'Fietssnelwegen moeten een conflictloze, aangename en vlotte fietsrit garanderen', zegt gedeputeerde Tom Dehaene. 'Ze moeten een comfortabele ondergrond en breedte hebben. Verder is er speciale aandacht voor veilige kruispunten.

De provincie trekt voor een miljoen euro subsidies uit voor fietssnelwegprojecten in 2014. Vanaf 2015 tot 2018 is er jaarlijks twee miljoen euro voorzien. (hns)

Het Nieuwsblad / Leuven-Hageland
28 januari 2014


http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140127_00949813

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Re: fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  joverwimp le Ven 31 Jan 2014 - 18:43

Laten we realist blijven. Wat doe je met een miljoen? Hier in Asse werd ruim 200.000 euro uitgegeven om op een op een voormalige trambedding zowat 200 m fietspad aan te leggen.
Een miljoen is goed voor 1 km - als er geen grond moet onteigend worden , want dan kom je er niet en zijn er bovendien eindeloze procedures...
joverwimp
joverwimp

Messages : 2436
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 75
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty kostprijs fietspad

Message  eeuwige reiziger le Mer 12 Mar 2014 - 13:37

joverwimp a écrit:Laten we realist blijven. Wat doe je met een miljoen? Hier in Asse werd ruim 200.000 euro uitgegeven om op een  op een voormalige trambedding zowat 200 m fietspad aan te leggen.
Een miljoen is goed voor 1 km - als er geen grond moet onteigend worden , want dan kom je er niet en zijn er bovendien eindeloze  procedures...

Is dat niet ietwat overdreven? De Fietsersbond heeft ooit een tabelletje gemaakt van de kostprijs naargelang de materiaalkeuze van het fietspad. Daar zijn de cijfers toch wel van een andere orde. Wel vormen de onteigeningskosten een heel zware dobber voor de meeste gemeenten.

http://www.fietsersbond.be/sites/default/files/Finalekostenfietspadcontrole2.pdf

Of had je het soms over een miljoen in franken?  Wink

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Re: fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  joverwimp le Mer 12 Mar 2014 - 17:39

Wat ik terugvind is een persartikel, waar toch sprake is van 141.000 euro (www.asse.be/file_uploads/611.pdf)
Er waren geen onteigeningskosten, het traject ligt op een oude trambedding. Bij de NMBS worden dergelijke beddingen verhuurd aan een zacht prijsje.
In de gemeenteraad van september 2013 komt een studie aan bod van het OMA-traject in Zellik. Kosten: 200.000 euro (voor de studie, dus niet de realisatie... www.asse.be/file_uploads/1429.pdf , bpunt 6)
joverwimp
joverwimp

Messages : 2436
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 75
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Re: fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  joverwimp le Mer 12 Mar 2014 - 18:22

De gemeente is er onverwacht goedkoper van afgekomen: de opdracht voor deze eerste fase werd aanvankelijk geraamd op € 276.122,00 incl. 21% btw.(schepencollege van 13 januari 2014 punt 9)
joverwimp
joverwimp

Messages : 2436
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 75
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Ja, maar...

Message  eeuwige reiziger le Jeu 13 Mar 2014 - 12:16

joverwimp a écrit:Wat ik terugvind is een persartikel, waar toch sprake is van 141.000 euro (www.asse.be/file_uploads/611.pdf)
Er waren geen onteigeningskosten, het traject ligt op een oude trambedding. Bij de NMBS worden dergelijke beddingen verhuurd aan een zacht prijsje.  
In de gemeenteraad van september 2013 komt een studie aan bod van het OMA-traject in Zellik. Kosten: 200.000 euro (voor de studie, dus niet de realisatie... www.asse.be/file_uploads/1429.pdf , bpunt 6)

Ja, dat zijn inderdaad vrij forse bedragen... De vraag is natuurlijk of die bedding wel in het bezit is van de NMBS, dan wel van wie nu de eigendommen van de voormalige Buurtspoorwegen beheert. Ook zie ik dat er, naast het eigenlijke fietspad, ook nog andere infrastructuur is voorzien, wat misschien het hoge bedrag kan verklaren.

Als je bekijkt hoeveel geld er al niet gaat naar studies, erelonen e.d., dan stelt een mens zich toch wel de vraag of het geld soms nuttig besteed wordt. Kan er daar niet wat op bespaard worden, zodat er meer overblijft over wat de fietser echt zal dienen, nl. goede fietsinfrastructuur?

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Akkoord fietssnelwegen

Message  eeuwige reiziger le Lun 12 Mai 2014 - 12:03

08/05/2014

(...)

Fietssnelwegen

Beide partijen en ook het Brussels Hoofdstedelijk gewest ondertekenden daarnaast ook het interbestuurlijk akkoord en een samenwerking met Infrabel voor de realisatie van in totaal vijftien fietssnelwegen in Vlaams-Brabant. "Hiermee is de komst van de fietssnelwegen verzekerd", aldus nog Dehaene. "De HST-route naar Brussel, één van de drie prioritaire fietssnelwegen, is de eerste grote realisatie en moet uitgroeien tot het voorbeeldproject van deze samenwerking. Fietssnelwegen zijn een alternatief om de verkeersknoop in Vlaams-Brabant op te lossen."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-zaventem/bouw-fietsbrug-over-ring-begint-eind-2015-a1879374/
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140508_01097308

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Re: fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  joverwimp le Lun 12 Mai 2014 - 12:52

eeuwige reiziger a écrit:
joverwimp a écrit:Wat ik terugvind is een persartikel, waar toch sprake is van 141.000 euro (www.asse.be/file_uploads/611.pdf)
Er waren geen onteigeningskosten, het traject ligt op een oude trambedding. Bij de NMBS worden dergelijke beddingen verhuurd aan een zacht prijsje.  
In de gemeenteraad van september 2013 komt een studie aan bod van het OMA-traject in Zellik. Kosten: 200.000 euro (voor de studie, dus niet de realisatie... www.asse.be/file_uploads/1429.pdf , bpunt 6)

Ja, dat zijn inderdaad vrij forse bedragen... De vraag is natuurlijk of die bedding wel in het bezit is van de NMBS, dan wel van wie nu de eigendommen van de voormalige Buurtspoorwegen beheert. Ook zie ik dat er, naast het eigenlijke fietspad, ook nog andere infrastructuur is voorzien, wat misschien het hoge bedrag kan verklaren.

De oude trambedding in Asse werd in 1996 verkocht aan de NMBS die ze aan de gemeente verhuurt voor 2500 euro/jaar
joverwimp
joverwimp

Messages : 2436
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 75
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Sale and leaseback

Message  eeuwige reiziger le Lun 12 Mai 2014 - 15:32

joverwimp a écrit:
De oude trambedding in Asse werd in 1996 verkocht aan de NMBS die ze aan de gemeente verhuurt voor 2500 euro/jaar

In hun zoektocht naar middelen gaan overheden de laatste tijd soms op zoek naar de meest merkwaardige constructies. Gebouwen worden verkocht en dan weer gehuurd. Ook rioleringen en schijnbaar ook al spoorbeddingen...

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Re: fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  joverwimp le Lun 12 Mai 2014 - 18:33

eeuwige reiziger a écrit:
08/05/2014

(...)

Fietssnelwegen

Beide partijen en ook het Brussels Hoofdstedelijk gewest ondertekenden daarnaast ook het interbestuurlijk akkoord en een samenwerking met Infrabel voor de realisatie van in totaal vijftien fietssnelwegen in Vlaams-Brabant. "Hiermee is de komst van de fietssnelwegen verzekerd", aldus nog Dehaene. "De HST-route naar Brussel, één van de drie prioritaire fietssnelwegen, is de eerste grote realisatie en moet uitgroeien tot het voorbeeldproject van deze samenwerking. Fietssnelwegen zijn een alternatief om de verkeersknoop in Vlaams-Brabant op te lossen."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-zaventem/bouw-fietsbrug-over-ring-begint-eind-2015-a1879374/
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20140508_01097308

Een van de voorwaarden die op 13 december 2013 werd afgesproken door de provincie met de gemeente Asse: 'de ontwerpstudie leidt tot de realisatie van de fietssnelweg (meer bepaald segment 10 en 11) en wordt aangelegd ten laatste in 2015'. Zoniet moet Asse de studiekosten terugbetalen.
joverwimp
joverwimp

Messages : 2436
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 75
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Fiets-GEN

Message  eeuwige reiziger le Mar 2 Sep 2014 - 10:47

Vijftien nieuwe fietssnelwegen naar en rond Brussel
vrijdag 29 augustus 2014

De provincie Vlaams-Brabant, het Vlaams Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest investeren tegen 2025 in vijftien fietssnelwegen naar en rond Brussel. Dat is vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie van Vlot Vlaanderen, de informatiecampagne over mobiliteitsprojecten in Vlaams-Brabant.

fietssnelwegen Vlaams-Brabant A58f6748-2f6f-11e4-9dac-faa714acaefc_web_scale_0.0857143_0.0857143__

Er wordt ingezet op een fietsbrug over de R0 tussen Zaventem en Diegem, een verbetering van de kanaalroute tussen Grimbergen/Vilvoorde en Halle en van de hst-route tussen Leuven en Brussel en de aanleg van een fietssnelweg van Asse naar Brussel. Tom Dehaene, gedeputeerde Vlaams-Brabant, merkt op dat 36 procent van de Vlamingen op minder dan 7,5 km van het werk woont. 'Het fietspotentieel is dus zeer groot', klinkt het.

De NMBS zet in op de verdere uitbouw van het Gewestelijk Express Net (GEN), terwijl het Brabantnet dan weer een belangrijk deel uitmaakt van de toekomstvisie 2020 van De Lijn Vlaams-Brabant, met onder meer een ringtram ten noorden van Brussel, die Jette via Heizel en Vilvoorde met de luchthaven verbindt.

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal op zijn beurt het noordelijk deel van de Brusselse ring, dat is dichtgeslibd omdat te veel op- en afritten de doorstroming belemmeren, herinrichten. Bedoeling is om hoofdrijbanen zoveel mogelijk van parallelrijbanen te scheiden.

Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts hamert op de noodzaaak van een gezamenlijke aanpak: 'Enkel een gedurfd beleid met aandacht voor openbaar vervoer, fiets en auto en een slimme mobiliteit kan de regio weer in beweging krijgen. We gaan werken in Vlaams-Brabant, en vooral samenwerken', zegt hij.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140829_01238063
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140829_01239641

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Re: fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  joverwimp le Mar 2 Sep 2014 - 18:06

[quote="eeuwige reiziger"]
Vijftien nieuwe fietssnelwegen naar en rond Brussel
vrijdag 29 augustus 2014

De provincie Vlaams-Brabant, het Vlaams Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest investeren tegen 2025 in vijftien fietssnelwegen naar en rond Brussel. Dat is vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie van Vlot Vlaanderen, de informatiecampagne over mobiliteitsprojecten in Vlaams-Brabant.

Er wordt ingezet op een fietsbrug over de R0 tussen Zaventem en Diegem, een verbetering van de kanaalroute tussen Grimbergen/Vilvoorde en Halle en van de hst-route tussen Leuven en Brussel en de aanleg van een fietssnelweg van Asse naar Brussel. Tom Dehaene, gedeputeerde Vlaams-Brabant, merkt op dat 36 procent van de Vlamingen op minder dan 7,5 km van het werk woont. 'Het fietspotentieel is dus zeer groot', klinkt het.

De NMBS zet in op de verdere uitbouw van het Gewestelijk Express Net (GEN), terwijl het Brabantnet dan weer een belangrijk deel uitmaakt van de toekomstvisie 2020 van De Lijn Vlaams-Brabant, met onder meer een ringtram ten noorden van Brussel, die Jette via Heizel en Vilvoorde met de luchthaven verbindt.


Tegen 2025 zou het Fiets-GEN - het Gewestelijk Expres Netwerk - van 400 km fietspaden in Vlaams-Brabant af moeten zijn en het mobiliteitsprobleem van en naar Brussel/ Vlaamse rand moeten aanpakken. In 2012 werden de leden van Fietsersbond en GRACQ betrokken bij een van de 4 werkgroepen in de consultatieronde om mee te denken over het Fiets-GEN.
Voor geïnteresseerden: info-avond op woensdag 1 oktober 18u30  (locatie in Brussel, nader te bepalen)
Op het terrein zie ik weinig verandering.
Wat betreft het Brabantnet van De Lijn: dat werd al meer dan tien jaar geleden aangekondigd. Ook hier weinig verandering op het terrein.
joverwimp
joverwimp

Messages : 2436
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 75
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Re: fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  joverwimp le Sam 6 Sep 2014 - 14:47

joverwimp
joverwimp

Messages : 2436
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 75
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Re: fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  joverwimp le Mer 17 Sep 2014 - 17:00

Voor geïnteresseerden: de info-avond op 1 oktober over het Fiets-GEN gaat door in ‘conferentiezaal 2’ in het Gemeenschapscentrum De Markten (Oude Graanmarkt 5), in hartje Brussel. Vanaf 18u ben je welkom, start om 18u30.
Voor vragen of meer informatie : Julie Degraeve - Fietsersbond VZW

Morgen, 18/09: fietstocht met de Brusselse regering en de pers van G. Brialmont (9u-9u15) naar het Koningsplein (9u30). Nadien overhandigen we iedere minister/ staatssecretaris een brief met voorgestelde maatregelen. Altijd welkom om mee te fietsen, en je fietsvrienden uit te nodigen!
joverwimp
joverwimp

Messages : 2436
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 75
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Fiets-GEN

Message  eeuwige reiziger le Mar 7 Oct 2014 - 9:55

joverwimp a écrit:Voor geïnteresseerden: de info-avond op  1 oktober over het Fiets-GEN gaat door in ‘conferentiezaal 2’ in het Gemeenschapscentrum De Markten (Oude Graanmarkt 5), in hartje Brussel. Vanaf 18u ben je welkom, start om 18u30.
Voor vragen of meer informatie : Julie Degraeve - Fietsersbond VZW

Enig (interessant) nieuws?

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Re: fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  joverwimp le Mar 7 Oct 2014 - 10:46

was niet aanwezig
misschien meer nieuws op http://fietsersbond.be/brusselsgewest/infoavondfietsgen
joverwimp
joverwimp

Messages : 2436
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 75
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Re: fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  joverwimp le Jeu 9 Oct 2014 - 17:44

Via deze link kan je t.e.m. 16/10 de presentaties en het verslag downloaden: https://www.wetransfer.com/downloads/e9ab3b5488e3c1cd8f8b9656a88fa18b20141009100542/1afe65
Het besluit klinkt niet echt hoopvol: "er ontbreekt een concreet engagement bij een groot aantal spelers. We denken aan NMBS, Waterwegen en Zeekanaal, Agentschap Wegen en Verkeer, vele gemeenten, … "
joverwimp
joverwimp

Messages : 2436
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 75
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Jammer...

Message  eeuwige reiziger le Ven 2 Jan 2015 - 11:20

joverwimp a écrit:
Het besluit klinkt niet echt hoopvol: "er ontbreekt een concreet engagement bij een groot aantal spelers. We denken aan NMBS, Waterwegen en Zeekanaal, Agentschap Wegen en Verkeer, vele gemeenten, … "

In tegenstelling met Nederland heb ik nog steeds de indruk dat, ondanks een zekere positieve ontwikkeling, fietsinfrastructuur nog steeds beschouwd wordt in Vlaanderen als "randinfrastructuur". Iets wat wel eens wordt aangelegd er nog een beetje plaats en geld over is. Niet als iets wat op zichzelf waarde heeft en vanuit een eigen visie ontwikkeld hoort te worden.

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Fietssnelweg Mechelen - Brussel?

Message  eeuwige reiziger le Ven 2 Jan 2015 - 11:25

WILLEM MINTEN LOOPT VAN ANTWERPEN NAAR BRUSSEL
Loopactie voor autovrije fiets-o-strade naar Brussel
31/12/2014

fietssnelwegen Vlaams-Brabant 727c4200-9008-11e4-9442-4616c2800d49_original

ZEMST - Weerdenaar Willem Minten zal op nieuwjaarsdag het tracé van Antwerpen naar Brussel lopen. Die 50 kilometer legt hij af met een duidelijk signaal: ‘Toon daadkracht en kies ook tussen Mechelen en Brussel voor het 16 kilometer lange en 100 procent autovrije en snelste tracé’.
De fiets-o-strade Antwerpen-Mechelen krijgt in 2015 zijn eindafwerking met de laatste werken naar het station Nekkerspoel in Mechelen. 2015 is ook het jaar waarin minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) zal beslissen over de verdere verlening van de fiets-o-strade Mechelen-Brussel. Weerdenaar Willem Minten, ook actief bij ‘de Bruggenbouwers’, zal daarom op 1 januari het gehele tracé aflopen, 50 kilometer lang van Antwerpen tot Brussel. ‘2015 is het jaar van de beslissingen over het resterend fiets-o-strade-tracé Mechelen-Brusssel’, zegt Willem. Dit autovrij gedeelte van 16 kilometer loopt door twee gewesten (Brussel enVlaanderen), in Vlaanderen ook nog eens door twee provincies (Vlaams-Brabant en Antwerpen) en bovendien nog eens door drie Vlaamse gemeentes (Vilvoorde, Zemst en Mechelen). Om die allemaal op één lijn te krijgen, is er de nodige Vlaamse regulering van bovenaf nodig. ‘Met mijn loopactie wil ik elk politiek niveau nogmaals wakker schudden voor het algemeen belang dat moet worden gediend, en dat niet het gemakkelijk-gewin de overhand mag krijgen. Als we die 16 van de 50 kilometer tussen Antwerpen en Brussel ook autovrij kunnen maken, dan is dat een ongelooflijke verbetering van het tracé Antwerpen-Brussel. De fietssnelweg via de gevraagde fiets- en wandelbrug E19 in Weerde en verdere doorloop tussen Zenne en Zeekanaal is het ideale tracé voor de fietser. Het zou meer fietsers aantrekken voor hun woonwerkverkeer of woonschoolverkeer’, gaat Minten verder.

Facebook

Willem vertrekt op 1 januari om 8.30 uur aan Antwerpen Centraal Station en loopt naar Brussel Centraal Station. Hij loopt over de reeds aangelegde fietstracés tussen Antwerpen en Mechelen én het 16 kilometer autovrij voorkeurtracé tussen Mechelen en Brussel. Je kan hem vanaf 8.30 uur volgen via de Facebook-fanpagina ‘FietsEnWandelbrugE19’.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141230_01452346


Foto's:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/blpva_01453063

TV:
http://www.nieuwsblad.be/cnt/blpva_01454581


TE VOET VAN ANTWERPEN NAAR BRUSSEL
Actievoerder loopt Antwerpen Brussel voor veilige fiets-o-strade
2 januari 2015

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Willem_Mintens_calvarietocht_(60)

ZEMST / MECHELEN - Op nieuwjaarsdag legde actievoerder Willem Minten uit Weerde het traject Antwerpen Brussel af in minder dan 7 uur tijd. De Weerdenaar wou met deze actie aan de alarmbel trekken voor een verkeersveilig fietspad tussen Antwerpen en Brussel.
Willem Minten vertrok 's morgens in het Centraal Station van Antwerpen om 08:57u, geografische positie 51.217584, 4.421099, hoogte 5 meter. Om exact 15:49u kwam hij toe aan het Centraal Station van Brussel, geografische positie 50.845505, 4.357029, hoogte 45 meter. Hij liep de afstand van 50 km af met een korte tussenstop in Mechelen, waar hij werd onthaald door de Zemstse schepen van Mobiliteit Jan Verdoodt (CD&V). De schepen vond het initiatief van Minten geweldig en beloofde zijn steentje bij te dragen aan een snelle afwerking van een veilige fiets-o-strade van Antwerpen van Brussel. Het traject kon online gevolgd worden en blijft ter beschikking op de site van ViewRanger.

www.viewranger.com/buddybeacon/v2/

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blpva_01454054

fietssnelwegen Vlaams-Brabant 10888828_10204307758468808_8596050295892961477_n

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty "Bruggenbouwers over de E19"

Message  eeuwige reiziger le Ven 2 Jan 2015 - 12:07

Wat in een ver verleden ontstaan is als een actie rond buurtweg 26, groeide uiteindelijk uit tot iets wat het locale niveau ver overstijgt. Een fiets- en wandelbrug over de E19 als "draaischijf" tussen verschillende bestaan en mogelijke fietsroutes.

Uitgebreide achterinformatie:
http://wmin.be/FeWE19/

Facebook:
https://www.facebook.com/FietsEnWandelbrugE19

De voorbije jaren werd er meermaals aandacht ervoor gevraagd:

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141020_01331819
http://www.nieuwsblad.be/cnt/blpva_01333010
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20140516_01108724
http://www.nieuwsblad.be/cnt/blpva_20131202_001
http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20130603_00609686

fietssnelwegen Vlaams-Brabant 10426645_901863176506666_4041622968182374573_n

eeuwige reiziger

Messages : 3192
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 49
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fietssnelwegen Vlaams-Brabant Empty Re: fietssnelwegen Vlaams-Brabant

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Page 1 sur 2 1, 2  Suivant

Revenir en haut


 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum