Escaut Maritime (Bovenschelde) [Anvers Rive Gauche - Burcht - Kruibeke] (Welenroute)

Aller en bas

Escaut Maritime (Bovenschelde) [Anvers Rive Gauche - Burcht - Kruibeke] (Welenroute)

Message  eeuwige reiziger le Sam 14 Jan 2012 - 23:00

Jusqu'à présent, il est impossible d'aller de Burcht à Kruibeke le long de l'Escaut. Le plan a été lancé en 2011 d'y mettre en place une liaison cycliste. On profite de l'occasion d'améliorer l'infrastructure cycliste existante entre Anvers Rive Gauche (Antwerpen-Linkeroever) et Burcht. L'ensemble porte le nom de 'Welenroute'.

Projectinformatie

Het traject
De Welenroute loopt langs de Schelde, van Linkeroever tot aan de N419 Krijgsbaan op de grens met Kruibeke.

Van de voetgangerstunnel in Antwerpen-Linkeroever tot aan het Kaaiplein in Burcht wordt aan de scheldekant van de Beatrijslaan en Astridlaan een comfortabel vrijliggend dubbelrichtingsfietspad in asfalt aangelegd dat het bestaande enkelrichtingspad in betondallen zal vervangen.  Ook aan de overzijde wordt het fietspad heringericht. Zo komt er plaats vrij voor de stad Antwerpen om een Finse piste aan te leggen aan het Galgenweel. Aan het Kaaiplein verlaat de route de weg en vervolgt langs de Scheldeoever tot aan de weg Oeverkant. De overgang op het Kaaiplein wordt ingepland in nauw overleg met de Sigmawerken die de waterkering daar moeten verhogen. Net voor de kmo-zone buigt het fietspad binnenwaarts naar de Heirbaan en loopt het verder over de Kruibeeksesteenweg tot de Krijgsbaan.

In de buurt van dit traject heeft BAM al een fietspad aangelegd doorheen het natuurreservaat Burchtse Weel.

Functie
Het fietspad ligt volledig vrij van de weg en zorgt zo voor een veilige, comfortabele en snelle verbinding van Kruibeke naar Antwerpen.

Het fietspad wordt in nauwe samenwerking met de stad Antwerpen, gemeente Zwijndrecht, provincie Antwerpen en het Vlaams Gewest aangelegd.


http://www.antwerken.be/projecten/voetgangerstunnelbeatrijslaanburcht/projectinformatie.aspx


Planning

Fasering

Fase 1:
De gemeente Zwijndrecht voert dit jaar (2011) wegen- en rioleringswerken uit op de Kruibeeksesteenweg. Tegelijkertijd wordt het vrij liggende fietspad tussen de Oeverkant en de Krijgsbaan aangelegd.

Fase 2:
Na de voltooiing van fase 1 wordt aangevat met het deel van de voetgangerstunnel tot het Kaaiplein.

Fase 3:
Afhankelijk van de voortgang van de Sigmawerken, bodemsaneringen en de timing van de projectontwikkelaars zal ook het middelste deel langs de Schelde kunnen uitgevoerd worden.
http://www.antwerken.be/projecten/voetgangerstunnelbeatrijslaanburcht/planning.aspx


http://epub01.publitas.nl/Digipolis/DNA_20110415/magazine.php?spread=18
http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Districten/Antwerpen/documenten%20swo/20110330_verslag.pdf

p. 9
http://www.zwijndrecht.be/file_uploads/24739.pdf?_vs=0_n


Dernière édition par eeuwige reiziger le Lun 26 Aoû 2013 - 11:15, édité 2 fois

eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Escaut Maritime (Bovenschelde) [Anvers Rive Gauche - Burcht - Kruibeke] (Welenroute)

Message  eeuwige reiziger le Sam 14 Jan 2012 - 23:50

Les travaux préparatoires à Zwijndrecht:

De eerste werfzone: Sleutelshof

Op 15 juni is het zover. De spaden gaan de grond in. De werken starten in de werfzone Sleutelshof. Dat is het deel Kruibeeksesteenweg tussen het kruispunt Halfweg en het kruispunt met de Oeverkant. Bij goede weersomstandigheden zullen de werken in deze zone duren tot 22 augustus.

UPDATE 11 juni 2011: De werken zullen starten op 8 augustus. Meer info

De werfzone
Net zoals in alle zones van de werken, zal de aannemer de volledige oude riolering verwijderen en vervangen door een nieuw gescheiden stelsel. Nadien wordt de weg afgewerkt met een volledig nieuw wegdek en een breed fietspad. Het fietspad is een deel van de Welenroute. Die is een onderdeel van het Masterplan 2020. De realisatie van het fietspad gebeurt in samenwerking met BAM, de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel.

Gescheiden riolering
In de straten waar zal gewerkt worden, zit een enkelvoudige riolering. Dat houdt in dat zowel het vuile afvalwater als het propere regenwater via dezelfde gemengde riolering wordt afgevoerd. Alle gemeenten moeten op termijn over een gescheiden riolering beschikken. Dat heeft de Europese overheid zo beslist. Het vuile afvalwater gaat daarbij naar de zuiveringsinstallatie en het regenwater wordt plaatselijk naar een waterloop afgeleid zodat het in de Schelde terechtkomt. Alle woningen zullen daarom ook een dubbele rioolaansluiting moeten krijgen.

Een moderne, veiligere weg
De weginfrastructuur zal een pak moderner en vooral veiliger zijn dan de huidige situatie. Een breed fietspad komt op een veilige afstand van de rijbaan en de gracht aan de overkant wordt geherprofileerd.


http://www.zwijndrecht.be/nieuwsdetail/506/default.aspx?_vs=0_N&id=3231

eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Beatrijslaan

Message  eeuwige reiziger le Lun 24 Sep 2012 - 15:06


29 juli '12
Heraanleg Beatrijslaan: werken starten op 1 augustus 2012

Vanaf woensdag 1 augustus starten de werken voor de heraanleg van de Beatrijslaan op Linkeroever in Antwerpen. Naast de herinrichting van de weg, wordt ook een nieuw fietspad aangelegd, de Welenroute, een nieuwe fietsroute van Linkeroever naar Burcht.

(...)

Herinrichting Beatrijslaan en aanleg Welenroute: gezamenlijk project

De huidige werken combineren twee projecten: de aanleg van een nieuwe fietsroute is een project van BAM, de herinrichting van Beatrijslaan is een project van de stad Antwerpen. BAM is projectleider voor de uitvoering van alle werken.

De Welenroute
De Welenroute is een fietsroute die vertrekt vanaf Linkeroever aan de Sint-Annatunnel (de voetgangerstunnel) op het Frederik Van Eedenplein. Ze vervolgt haar weg langsheen de Schelde, door Burcht tot aan de Krijgsbaan (N419).

De route sluit aan op de fietspaden naar Zwijndrecht en Kruibeke: aan de Krijgsbaan, de Pastoor Coplaan en de Blancefloerlaan. Via de fietstunnels Kennedytunnel en Sint-Annatunnel vindt de fietser de weg naar het Antwerpse centrum aan de andere kant van de Schelde.

Een deel van de werken, in Burcht richting Kruibeke, is reeds uitgevoerd. Nu volgt het stuk vanaf Linkeroever naar Burcht. Later is het centrum van Burcht aan de beurt. Het onderzoek naar dit deel van de fietsroute loopt nog.

De Welenroute dankt haar naam aan de twee natuurgebieden waar het langsloopt, het Burchtse Weel en het Galgenweel. De route is bedoeld voor woon-werkverkeer en recreatieve fietsers. De aanleg van deze fietsroute kadert in het Masterplan 2020 van de Vlaamse overheid en is het resultaat van een intense samenwerking tussen de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel, de gemeente Zwijndrecht, de stad Antwerpen en het district Antwerpen.

Deze route komt mede tot stand met de steun van de provincie Antwerpen en het Vlaams Gewest.

(...)

http://www.antwerken.be/news.aspx?274efaa8-405c-4164-9097-c6311102c171


Info:
http://www.antwerpen.be/docs/Stad/Districten/Antwerpen/documenten%20swo/0812_nieuwsbrief_heraanleg_Beatrijslaan.pdf


eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Welenroute [Zwijndrecht]

Message  eeuwige reiziger le Lun 10 Déc 2012 - 12:12

Een nieuwe fietsroute: de Welenroute
zaterdag 08 december 2012

ZWIJNDRECHT - Wie van Burcht naar de Linkeroever rijdt, merkt dat er een nieuw fietspad wordt aangelegd. Het gaat om een onderdeel ,van de Welenroute. Dat is een nieuwe fietsroute van Antwerpen via Burcht naar Kruibeke.


De Welenroute is bovenlokaal en maakt deel uit van het provinciale fietsroutenetwerk. Zij is heel geschikt voor woon-werkverkeer omdat ze aansluit op zowel de fietstunnel onderr de Schelde in de buurt van de Kennedytunnel, als op de voetgangerstunnel aan het Frederik Van Eedenplein op 't Sint-Anneke.

De fietsroute is ook toeristische interessant: zij passeert natuurgebieden als de Scheldedijk, de Burchtse Weel en het Galgenweel. Ook sportpark De Wallen is goed bereikbaar. De aanleg gebeurt in vier fases.


http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLSDE_20121208_001

eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Burcht

Message  eeuwige reiziger le Ven 22 Fév 2013 - 0:17

Aanleg fietspad Linkeroever gaat volgende fase in
ZATERDAG 16 FEBRUARI 2013

BURCHT - De werken aan de Welenroute gaan een nieuwe fase in. De fietsroute verbindt de stad met Burcht. Er zal vanaf maandag worden gewerkt aan de Welenroute, de nieuwe fietsroute tussen Linkeroever en Burcht, in het gedeelte tussen Burchtse Weel en het Kaaiplein.

Gedurende vier weken zullen tijdelijke verkeerslichten het verkeer op de Koningin Astridlaan beurtelings laten rijden. De werken verlopen eerst aan de landzijde, waar de huizen staan. In een latere fase wordt er gewerkt aan de Scheldezijde.

De Welenroute maakt deel uit van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk van de provincie Antwerpen.

De Welenroute verbindt de stad Antwerpen, Linkeroever en Burcht. Ze vertrekt aan de Sint-Annatunnel (de voetgangerstunnel) op het Frederik Van Eedenplein en vervolgt haar weg langs de Schelde, door Burcht naar de N419. De route sluit aan op de fietspaden langs de N419, de Pastoor Coplaan, de Blancefloerlaan en de Gloriantlaan. Via de Kennedytunnel en de Sint-Annatunnel vindt de fietser de weg naar het Antwerpse centrum aan de andere kant van de Schelde.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130215_00471656

eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

fin des travaux [Anvers]

Message  eeuwige reiziger le Lun 26 Aoû 2013 - 11:11

De Welenroute is (bijna) af!
25 april 2013

ANTWERPEN | Het Antwerpse deel van de Welenroute op Linkeroever is helemaal klaar. Het nieuwe fietspad langs de Beatrijslaan en het Finse loopparcours rond het Galgenweel worden al goed gebruikt. (...)
http://www.dna.be/artikel/de-welenroute-bijna-af

eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Les travaux finis et à venir

Message  eeuwige reiziger le Mar 10 Déc 2013 - 14:58

Linkeroever-Beatrijslaan-Burcht (Welenroute)

- Deel Kruibeeksestwg: voorlopige oplevering op 24/05/2013
- Deel Beatrijslaan-Astridlaan: voorlopige oplevering in juni 2013
- Deel Dorp aan de Stroom: aanvraag stedenbouwkundige vergunning op 22/03/2013

www.vlaamsparlement.be/Proteus5/getFile.action?id=469429 (blz. 7-Cool
http://docs.vlaamsparlement.be/docs/stukken/2010-2011/g63-15.pdf (blz. 6)

eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

waterbus & fietsbus

Message  joverwimp le Mar 1 Mai 2018 - 9:57

Tussen Hemiksem-Kruibeke-Antwerpen vaart de waterbus: www.dewaterbus.be

Uitbreidingen zijn voorzien naar Lillo en Fort Liefkenshoek, en op het Albertkanaal tussen de sluis van Wijnegem (Stokerijstraat, kp 24) tot het Havenhuis (kp 54, noorden van Antwerpen) : www.portofantwerp.com/nl/watermobiliteit#Veerdienst

Door de de Tijsmans- en/of Liefkenshoektunnel kan je gratis gebruikmaken van een fietsbus: www.portofantwerp.com/nl/fietsbus
In het verleden was het voor de fietsende pendelaars in de haven bij Antwerpen onmogelijk om de Schelde over te steken.
Deze ‘hop on hop off’ is een gelede bus met een ingebouwde fietsenstalling die plaats biedt aan 30 fietsers. De fietsbus heeft twee haltes op de Linkeroever (Waaslandhaven-Noord en Tolplein) en twee op de Rechteroever (Scheldelaan en Noorderlaan).
De bus rijdt 7 dagen op 7, om het kwartier tijdens de spitsuren en voor en na de shifturen. De eerste bus vertrekt om 4.45 u; de laatste om 23 u. Tijdens de daluren rijdt hij om het uur. Reserveren is niet nodig.
Ook bij recreatieve fietsers is de bus populair, hoewel die niet voor hen bedoeld is. Ze mogen mee, maar mensen die in de haven werken hebben voorrang
waterbus tussen de sluis van Wijnegem (Stokerijstraat, kp 24) tot het Havenhuis (kp 54, noorden van Antwerpen)
naar Lillo en Fort Liefkenshoek


avatar
joverwimp

Messages : 1948
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 74
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

Re: waterbus & fietsbus

Message  eeuwige reiziger le Mar 1 Mai 2018 - 12:00


eeuwige reiziger

Messages : 2678
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Escaut Maritime (Bovenschelde) [Anvers Rive Gauche - Burcht - Kruibeke] (Welenroute)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum