L052 Fietspad langs de lijn 52 Baasrode - Dendermonde

Aller en bas

L052 Fietspad langs de lijn 52 Baasrode - Dendermonde

Message  velo-ravel.net le Sam 3 Mar 2012 - 15:09

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleID=AM3MULUB&_section=62330904&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=regio-nb

SINT-GILLIS-DENDERMONDE/BAASRODE - Op 19 maart beginnen de werken voor de aanleg van een nieuw lange-afstandsfietspad tussen het Hoogveld en de Fabriekstraat in Baasroode.
'Dit is het eerste deel van het langeafstandsfietspad dat uiteindelijk de Balleunisstraat met de Fabriekstraat zal verbinden' zegt schepen van Openbare Werken Leen Dierick (CD&V) tijdens een informatievergadering in Baasrode. 'Het deel tussen de Baleunisstraat en het Hoogveld wordt later gerealiseerd, daar zijn de onteigeningen nog niet rond.'

Het fietspad dat nu langsheen de spoorweg aangelegd wordt is 1.150 meter lang, kost 236.000 euro en wordt betaald door de provincie Oost-Vlaanderen. Het fietspad krijgt openbare verlichting, daar staat de stad voor in.

'Wij hebben tachtig werkdagen om dit fietspad te realiseren', zegt Koenraad Vanhaverbeke van aannemer Aswebo. 'Maar wij zijn er vrijwel zeker van dat we er, zonder tegenslagen, eerder mee zullen klaar zijn. Volgens ons moet het fietspad er tegen half juni liggen.' Vanhaverbeke voegt er aan toe dat de werken niet veel hinder zullen veroorzaken, behalve dan misschien voor de mensen die in het Dendermondse deel van de Mandekensstraat wonen en hun garage aan de achterkant van hun woning hebben. 'We gaan er wel voor zorgen dat die mensen, zoals alle aangelanden, de achterkant van hun eigendom kunnen blijven bereiken.'

Het fietspad dat nu aangelegd wordt begint aan de overweg en het seinhuis in het Hoogveld en loopt in rechte lijn tot de Fabriekstraat. Veel hindernissen zijn er onderweg niet, al moet wel de poort van het enige bedrijf op het traject verplaatst worden, maar daar werd een overeenkomst voor gemaakt.

Geen sluipverkeer

Nogal wat mensen zijn naar de informatievergadering gekomen om na te gaan hoe het zit met hun eigen situatie. Zij werden gerustgesteld. Toch benadrukt Dierick dat het om een fietspad gaat en dat er voor gezorgd wordt dat er geen sluipverkeer kan ontstaan.

Daartoe worden zowat halfweg het traject paaltjes op het fietspad geplaatst. Dit tot grote opluchting van bijvoorbeeld buurtbewoner Pierre Van Gaever. 'Voor de mensen uit de buurt zal dit een hele verbetering zijn', zegt hij.
Je me demande si la partie entre la fabriekstraat et la limite de la commune de Sint-Amands (kuitegemstraat) est déjà faite.

avatar
velo-ravel.net

Messages : 6069
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: L052 Fietspad langs de lijn 52 Baasrode - Dendermonde

Message  velo-ravel.net le Mar 20 Mar 2012 - 8:19

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLELE_20120308_008

Dendermonde: LAF toeristische spoorlijn L52 Hoogveld-Fabriekstraat. Aannemer nv Aswebo - Gent, voor de som van 236 899,18 EUR, inclusief btw.
avatar
velo-ravel.net

Messages : 6069
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: L052 Fietspad langs de lijn 52 Baasrode - Dendermonde

Message  Philou@rouliroula le Lun 26 Mar 2012 - 22:39

velo-ravel.net a écrit:
Je me demande si la partie entre la fabriekstraat et la limite de la commune de Sint-Amands (kuitegemstraat) est déjà faite.
Non, je l'ai fait hier et elle arrête toujours juste avant le point 11. De st-Amands à l'Usine le long de l'Escaut, c'est bon par contre. A partir de l'usine que c'est toujours du gravier par contre.

Philou@rouliroula

Messages : 9
Date d'inscription : 22/07/2010

http://www.rouliroula.com/forum

Revenir en haut Aller en bas

Hoogveld - binnenstad Dendermonde

Message  eeuwige reiziger le Sam 11 Mai 2013 - 9:13

Pleidooi voor fietssnelwegen
ZATERDAG 11 MEI 2013

DENDERMONDE - N-VA wil dat Dendermonde dringend werk maakt van fietssnelwegen. Het stadsbestuur wil dat ook, maar stuit op problemen.
Het stadsbestuur van Dendermonde is voorstander van een fietsroutenetwerk. Maar het blijkt het niet zo eenvoudig om dat te realiseren. ‘Wij doen ons best om die fietspaden te realiseren, maar dat kost tijd’, zegt schepen Leen Dierick (CD&V). ‘Het eerste deel van het langeafstandsfietspad, tussen Hoogveld en Baasrode, is klaar. Nu bereiden wij aan deel 2 voor, van Hoogveld naar het centrum van de stad. De afspraak is dat de stad de gronden verwerft en dat de provincie de paden aanlegt. De spoorwegbedding die we nodig hebben werd indertijd in kleine stukjes verkocht aan mensen die daardoor hun tuin konden uitbreiden. Het is nu zaak die terug te verwerven, maar wij willen zo weinig mogelijk mensen onteigenen. Overigens heeft de NMBS pas vorige week een afpalingsplan doorgestuurd, waardoor we nu weten wat eigendom van de spoorwegen is en wat niet.’

‘Wij willen dat de stad Dendermonde een doorstart maakt inzake de aanleg van nieuwe fietspaden’, laat N-VA nu weten. ‘Daarvoor moet de stad stroken grond verwerven, waarna in samenwerking met de provincie de paden aangelegd worden’, zegt N-VA-gemeenteraadslid Tomas Roggeman. ‘Twee trajecten zijn voor ons prioritair: de oude spoorwegbeddingen Grembergen - Hamme en Oudegem - Gijzegem. Beide routes verbinden dorpskernen, scholen en industriezones.’

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130510_00575379

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Vandalisme [Baasrode]

Message  eeuwige reiziger le Ven 25 Mar 2016 - 8:56

Chauffeurs draaien vijzen bareel los om op fietspad te rijden
Het Laatste Nieuws/Dendermonde,
Di. 22 Mar. 2016, Pagina 17

Autobestuurders hebben de slagbomen aan het langeafstandsfietspad langs de museumspoorlijn in Baasrode geforceerd. "Ze draaien de vijzen los en zetten de bareel open", klaagt fietser François Vermorgen aan. "Puur vandalisme", zegt schepen Niels Tas (sp.a), die klacht indiende bij de politie.

Autoverkeer werd van meet af aan - sinds 2012 - niet geduld op het langeafstandsfietspad langs het spoor tussen de Fabrieksstraat in Baasrode en het Hoogveld. Enkel eigenaars van vergunde garages die aan het fietspad palen, mogen de weg gebruiken. Om te voorkomen dat andere bestuurders het fietspad zouden gebruiken als alternatief voor de Mandekensstraat, werden gele paaltjes geplaatst.

Die paaltjes bleven niet efficiënt te zijn, want bestuurders reden ze kapot om toch over het fietspad te kunnen rijden. Daarom besloot het stadsbestuur de voorbije zomer kleine slagbomen te plaatsen. Die laten fietsers door, maar auto's kunnen er niet langs. Dienstwagens kunnen de bareeltjes openmaken. De slagbomen werden zo geplaatst dat de bewuste garages bereikbaar zijn, maar doorgaand verkeer onmogelijk is.

Respectloos

"Alleen blijkt ook deze ingreep geen zoden aan de dijk te brengen", zegt François Vermorgen, een trouwe gebruiker van het langeafstandsfietspad. "Normaal kunnen auto's enkel nog via het kruispunt aan de Theodoor Vermylenstraat richting Fabriekstraat en ter hoogte van de Rosstraat richting Theodoor Vermylenstraat en richting Hoogveld. Maar sommige bestuurders vinden er niet beter op om de slagboom aan de Fabrieksstraat te forceren. Op die manier kunnen ze het hele pad afrijden en besparen ze zich de moeite van om te moeten rijden. Ze draaien gewoon de vijzen los en zetten de bareel open. De vroegere paaltjes gooiden ze zelfs gewoon op de spoorweg. Ze hebben geen respect."

Vermorgen kaartte het probleem aan bij het Dendermondse stadsbestuur. "Ik ben ervan overtuigd dat het een paar enkelingen zijn", zegt hij. "Maar zij brengen de veiligheid van de fietsers in gevaar. Ze zouden hier in alle rust moeten kunnen fietsen. Net als de vele joggers verwachten ze zich niet aan een doorrijdende auto."

Schepen van mobiliteit Niels Tas (SP.A) heeft oren naar het probleem. "Schandalig", zegt hij. "Het liefst hadden we het langeafstandsfietspad helemaal autovrij gemaakt, maar we zitten daar nu eenmaal met enkele garages die bereikbaar moeten zijn. We dachten met de slagbomen, die op zich stevige constructies zijn, het doorgaand autoverkeer te hebben opgelost. Maar die slagbomen forceren is compleet ontoelaatbaar en eigenlijk puur vandalisme. Dit is ook aan de lokale politie gemeld en er is een klacht wegens vandalisme ingediend. Samen met het provinciebestuur, mee verantwoordelijk

voor het langeafstandsfietspad, onderzoeken we nu hoe we ook dit probleem kunnen oplossen."

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L052 Fietspad langs de lijn 52 Baasrode - Dendermonde

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum