Groen Lint [Gullegem]

Aller en bas

Groen Lint [Gullegem]

Message  eeuwige reiziger le Ven 15 Mar 2013 - 15:06

Aménagée en 2010, cette voie verte de longeur modeste constitue une oasis de calme au centre de Gullegem (entre Heulestraat et Beekstraat), une municipalité de Wevelgem, une commune fortement urbanisée.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=8A3176IUOn peut contituer sur les deux pistes cyclables de l'autre côté de la Beekstraat, jusqu'à la Peperstraat. Une de ces pistes a été renouvellée récemment (2013).

http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/algemeen/wandel-en-fietspad-langs-heulebeek-in-wevelgem-heraangelegd/article-4000246332168.htm#
http://www.wevelgem.be/files/wevelgem/Over_de_gemeente/gemeenteraad_2012_04_13.pdf

En plus, il y a une autre liaison pour usagers lents le long du Heulebeek entre Kerkstraat et Schuttershoflaan. Le sentier au Poezelhoek vous amène au Bergelen, un domain provincial récent. Cette année ainsi que les années suivantes (jusqu'à 2015) des travaux importants y sont prévus.

http://www.west-vlaanderen.be/NewsItems/20130124_speelbosbergelen_0119.aspx
http://www.photo-memories.be/html/dichtbij/04-00.html

Ce domaine et les différents sentiers font partie du projet "Heerlijke Heulebeek" par lequel on voudrait réaliser une voie verte entre l'ancienne ligne Menin-Roulers et la Lys à Kuurne.

http://www.wevelgem.be/vrije-tijd/toerisme/ontdek-de-wevelgemse-parels/natuur

Wevelgem investeert in route tot aan de leie in Kuurne

Heulebeek wordt groen wandel- en fietsparadijs
woensdag 15 juni 2011

WEVELGEM - Wevelgem maakt werk van een wandel- en fietsroute langs de Heulebeek, vanaf de oude spoorbedding Menen-Roeselare tot aan de Leie in Kuurne. Daartoe legt de gemeente een vijftal nieuwe doorsteken aan en worden de oversteekplaatsen veiliger gemaakt.

De vallei van de Heulebeek beslaat op het grondgebied van Gullegem en Moorsele bijna 300 hectare. Sinds enkele jaren werkt het gemeentebestuur samen met een open werkgroep en de intercommunale Leiedal aan de herwaardering van deze belangrijke beekvallei tot een heuse groene strook of 'corridor'.

'De gemeente legt daarom de komende jaren 2,5kilometer extra fiets- en wandelroute aan langs de Heulebeek. Het gaat om zogenaamde 'missing links' of stukken die op dit moment onvoldoende toegankelijk zijn voor wandelaars of fietsers', zegt schepen voor Ruimtelijke Ordening Mathieu Desmet(CD&V).

Oversteekplaatsen

Voor de realisatie van deze doorsteken gaat het gemeentebestuur op zoek naar Europese middelen. De globale kost voor dit project bedraagt 220.000euro. Wevelgem vraagt daarvoor 66.000euro van Europa en 50.000euro aan de Vlaamse Milieumaatschappij.

Dankzij de extra stroken zal je in de toekomst kunnen wandelen en fietsen vanaf de oude spoorwegbedding Menen-Roeselare tot aan de Leie in Kuurne. 'Ook de plaatsen waar fietsers en wandelaars de rijweg moeten oversteken, worden daarbij aangepakt en veiliger gemaakt. We hebben het daarbij over de Heulestraat-Europalaan, de Beekstraat-Peperstraat, de Schuttershoflaan-Poezelhoek, de Secretaris Vanmarckelaan-Heerweg en de Ledegemstraat-Ballokstraat', legt schepen Desmet uit.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleID=2R3BCQGH&_section=25882868&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=newsletter&utm_campaign=regio-nb


‘Het herwaarderingsproject van de Heulebeek is opgestart in 2006, samen met de Intercommunale Leiedal, Kortrijk en Kuurne. Na een ruime studie- en inspraakronde, is het eindrapport en actieplan in 2008 goedgekeurd door de Wevelgemse gemeenteraad. Het actieterrein bevat belangrijke ‘open ruimte’ gebieden goed voor 300 hectare. Het omvat vijf delen: de open ruimte ten westen van Moorsele, het Groen Lint en de Groene Slinger Moorsele, het provinciaal domein Bergelen, het Groen Lint Gullegem en de open ruimte tussen Gullegem en Heule.

Een concrete actie is de creatie van een wandel- en fietsverbinding langs de Heulebeek, vanaf de oude spoorwegbedding Menen-Roeselare

http://www.wevelgem.be/files/wevelgem/Over_de_gemeente/gemeenteraad_2012_04_13.pdf

http://www.wevelgem.be/files/wevelgem/maarten.tavernier/PP_actieplan_trage_wegen.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Groen Lint [Gullegem]

Message  velo-ravel.net le Jeu 21 Mar 2013 - 22:14

avatar
velo-ravel.net

Messages : 6104
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Moorsele - Gullegem - Heule

Message  eeuwige reiziger le Ven 17 Mai 2013 - 9:42

Gemeente Wevelgem werkt aan bijkomende fietsboulevard

Van Moorsele naar Heule langs nieuwe ‘fietsostrade’
donderdag 16 mei

GULLEGEM/MOORSELE/HEULE - Overal in Vlaanderen werken overheden hard aan de aanleg van ‘fietsostrades’. Dat zijn lange paden die speciaal voor fietsers heraangelegd zijn en waarop zij de baas zijn. Zo wil de gemeente Wevelgem met een fietsboulevard Moorsele via Gullegem met Heule verbinden.


‘Voor mij en voor veel andere inwoners van Gullegem is het vernieuwde pad een echte verrijking’, vertelt Noël Vanlabbeke.

Het gemeentebestuur van Wevelgem vernieuwde tussen de Peperstraat en de Heulestraat in Gullegem wel al langs één zijde van de Heulebeek het wandel- en fietspad. De werken startten op 3 september 2012 en eindigden officieel enkele weken geleden, op 12 april om precies te zijn. De werken kostten ruim 100.000 euro.

Het vernieuwde pad is er in eerste instantie voor de wandelaars. ‘Het is de bedoeling dat de fietsers hoofdzakelijk het fietspad langs de overkant van de Heulebeek gebruiken’, vertelt Geert Delaere van de Dienst Milieu Wevelgem. Maar omdat dat pad er slecht bij ligt en het in principe niet verboden is om op het nieuwe pad te fietsen, wordt het ook door fietsers gretig gebruikt.

Het pad langs de andere kant van de beek wordt later pas heraangelegd. Het gemeentebestuur onderhandelt momenteel met de Vlaamse Milieumaatschappij om ook daar werken te mogen uitvoeren. ‘Maar een timing is er nog niet’, vertelt Geert Delaere van de Dienst Milieu in Wevelgem.

Het is verder de bedoeling van de gemeente het fietspad langs de Heulebeek door te trekken in de richting van Heule, van de Heulestraat tot aan de Oogststraat. Zo zou Gullegem met Heule verbonden zijn, maar ook hierover bestaat nog geen duidelijkheid. ‘De onderhandelingen met de eigenaar van de gronden lopen. Als die wil meewerken, kunnen we het fietspad doortrekken, maar de onderhandelingen verlopen stroef’, klinkt het.


Ook in de richting van Moorsele wil het gemeentebestuur een fietsweg. Daarvoor moet er nog een nieuw stuk fietspad komen tussen de S. Vanmarckelaan en de Heerweg. Maar ook hier zit de gemeente nog rond de tafel met de eigenaar van de gronden.

‘Een verademing’

De avond valt als we Noël Vanlabbeke met zijn hond Storm aantreffen op het nieuwe pad tussen de Peper- en de Heulestraat. Zelf woont hij aan de andere zijde van Gullegem, maar hij gebruikt het pad vaak op weg naar zijn zoon, die op de Lage Kouter woont. ‘Voor mij en voor veel andere inwoners van Gullegem is het vernieuwde pad een echte verrijking’, vertelt Noël.

Noël is niet de enige die het pad elke dag gebruikt. ‘Tijdens de spitsuren zie je hier vooral veel scholieren die naar school fietsen’, vertelt Noël. ‘Vooral de jongeren die naar het Spes Nostra in Heule moeten, maken hier dankbaar gebruik van.’

Voor Noël biedt het pad dat er al ligt alvast één groot voordeel. ‘Het loopt rechtstreeks door naar de groene long naast de Heulebeek’, weet hij. ‘En dat gebied is voor veel Gullegemnaren een verademing.’

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130515_00583901

eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Fietstocht

Message  eeuwige reiziger le Dim 1 Déc 2013 - 15:47

1000 FIETSERS GENIETEN VAN PRACHTIG FIETSPARCOURS
FOTOSPECIAL. Fietstocht, Op zoek naar de bron van de Heulebeek
ZONDAG 05 MEI 2013WEVELGEM/DADIZELE/HEULE/ZONNEBEKE - Zo'n 1000 fietsers hebben deelgenomen aan de fietstocht die door medewerkers van Heemkringen en van Natuurpunt werden uitgewerkt. Er was keuze uit drie afstanden. Ofwel legde men het gehele traject af, van Heule naar Zonnebeke en terug, goed voor 57 km. Maar men kon ook terecht in de startplaats Moorsele voor een afstand van 40 km. Of vanuit Dadizele naar Zonnebeke, maar dan fietste men slechts 27 km.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLEVA_20130505_003
http://www.heulebeek.be//
http://www.heemkunde-vlaanderen.be/activiteit-in-de-kijker-fietsen-naar-de-bron-van-de-heulebeek/http://zonnebeke.wikispaces.com/file/view/Fietsen+naar+de+bron+van+de+Heulebeek.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Quelques photos

Message  eeuwige reiziger le Ven 3 Jan 2014 - 21:40


eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Wat brengt de toekomst?

Message  eeuwige reiziger le Ven 3 Jan 2014 - 21:51

De Heulebeek als blauwe en groene ader door Moorsele en Gullegem

De Heulebeek slingert door de deelgemeenten Gullegem en Moorsele en is - net als de Leievallei - een belangrijke beekvallei voor Wevelgem. Het gemeentebestuur wil werken aan het imago en de beleving van deze beek. Waar de Heulebeek in het verleden werd weggestopt, willen we de beek en de vallei nu herwaarderen en toegankelijk maken. Zo wordt de soms geurrijke beek op korte termijn een Heerlijke Heulebeek. Daarom zette het gemeentebestuur de schouders onder het gemeentegrensoverschrijdend project, in samenwerking met Kortrijk, Kuurne, de intercommunale Leiedal, de provincie West-Vlaanderen en het Vlaamse Gewest. Het eindrapport Heerlijke Heulebeek verwoordt de visie op de Heulebeek als blauwe en groene ader door Moorsele en Gullegem.

Inspraak
Bij de opmaak van het eindrapport werd ook de inspraak van de bevolking serieus genomen. Daartoe organiseerde het gemeentebestuur drie infomomenten, die door bijna 300 mensen en heel wat verenigingen werden bijgewoond. Een dertigtal mensen heeft zich bovendien ingeschreven om dit project vanuit de gemeentelijke werkgroep van dichtbij verder op te volgen. Regelmatig worden dan ook infomomenten georganiseerd. De laatste vond plaats op 30 juni 2012 in De Stekke te Moorsele (zie hierover meer onderaan de pagina).

Principes
Inhoudelijk zijn enkele principes gedefinieerd:

Ten eerste is het duidelijk dat de waterkwaliteit verder moet verbeteren.
Ten tweede is het een geïntegreerd project. Dit betekent dat bijzondere aandacht gaat naar diverse domeinen, zoals natuur en ecologie, landbouw, recreatie, wonen, landschap, integraal waterbeleid, erfgoed....
Ten derde is de waterberging van de beek bestudeerd. Daar waar vroeger alle energie is gegaan naar studies over een groot nieuw bufferbekken in Moorsele, wordt nu gekozen om in het centrum van de gemeente Moorsele het overstromingsgevaar te beperken.
Daarom worden in het project Groen Lint Moorsele bijvoorbeeld keerwanden voorzien. Ook wordt voorzien om de beek her en der te hermeanderen, en zo het water meer ruimte te geven.
Ten vierde is het de bedoeling dat er op termijn langs het ganse traject van de beek gewandeld en gefietst kan worden, en dit van Moorsele tot in Kuurne. Belangrijk is de beveiliging van de oversteekpunten van deze nieuwe wandel- en fietsroute.

Vijf gebieden
Het ambitieuze eindrapport 'Heerlijke Heulebeek' schetst voor heel wat toekomstige Moorseels en Gullegemse projecten de ambitie. Een aantal acties kunnen starten op korte termijn, andere vergen meer tijd. Hierna kort enkele projecten per deelgebied van oost naar west:

- de open ruimte tussen Gullegem en Heule willen we verder verfraaien tot een parklandschap. Dit kan door hermeandering van de beek (via het Vlaamse Gewest) en het doortrekken van de fietsroute tussen de Heulestraat (via het Groen Lint Gullegem) en de Europalaan.

- in het centrum van Gullegem blijft de Heulebeek beeldbepalend. De heraanleg van het speelpleintje achter De Boomhut is gerealiseerd. De herinvulling van de sites van roterij Devos en CET-motoren bieden bijzondere kansen. Zo wordt wonen in het groen mogelijk gemaakt. Ook de feestweide 'De Gulle' en het 'Kerkputje' zullen worden verfraaid. Het groen Lint Gullegem willen we verbeteren door het verbreden van het fietspad noordelijke oever tussen de Peperstraat en de Beekstraat en het verharden van het gedeelte tussen de Beekstraat en de Heulestraat. Dit laatste deel tussen de Beekstraat en de Heulestraat werd ondertussen gerealiseerd.

- het Provinciedomein Bergelen is bijzonder in de regio. De uitvoering van het beheersplan gebeurt door de provincie. Momenteel loopt een openbaar onderzoek voor de plannen rond de aanpak van de gebouwen. Voor de uitwerking van het speelbos verkreeg de Provincie al een bouwvergunning. De aanlsuiting van de fietsroute langs de zuidelijke kant van het provinciaal domein Bergelen en de verbinding naar de Schuttershoflaan zijn concrete acties in het kader van de Heerlijke Heulebeek. Zo ook de uitbreiding van het domein.

- Voor de kern van Moorsele zijn twee projecten van belang: het Groen Lint Moorsele (tussen de Overheulestraat en de Ledegemstraat) werd al gerealiseerd en op termijn de Groene Slinger (de herbestemming van de ontginningsputten, parallel met de autosnelweg). Door de gelijktijdige ontwikkeling van het project van de Heerlijke Heulebeek en Groen Lint Moorsele zitten de principes er volledig in verwerkt.

- De open ruimte ten westen van Moorsele - bij het vliegveld - is bijzonder groot en biedt vele mogelijkheden. Een langetermijnvisie voor dit gebied blijft een open vraagstuk en dient mede te worden bepaald door de hogere overheid. Op korte termijn wil de gemeente Wevelgem de verbinding met de oude spoorwegbedding Roeselare-Menen realiseren. Zo zal de Heulebeekfietsroute aansluiten op het recreatief fietsknooppuntennetwerk van de Leiestreek.

Vanuit een globale visie zullen we werken aan de Heulebeek. Zo gaan we er stap voor stap op vooruit. Een aantal projecten kan de gemeente zelf aanpakken, andere moeten via de hogere overheden gebeuren. Voor de uitvoering van het project Heerlijke Heulebeek gaan we daarom ook op zoek naar middelen bij de provincie, het Vlaamse Gewest en Europa.

Actietabel

De actietabel werd na de infovergadering van 30 juni 2012 geüpdatet en wordt momenteel opnieuw bekeken. De laatste versie van na 30 juni vindt u hier:

http://www.wevelgem.be/sites/wevelgem/files/assets/pieterdc/Actietabel_deelgebied_28062012.pdfhttp://www.wevelgem.be/heerlijkeheulebeek


Heulebeek ten westen van Moorsele:

eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Groen Lint [Moorsele]

Message  eeuwige reiziger le Ven 3 Jan 2014 - 22:29

GROEN LINT, MOORSELE
30 mei 2012

OMSCHRIJVING

Dit stukje Heulebeekvallei van 630m lang en zo’n 4,5ha groot, ligt geprangd tussen de oude dorpskern en een reeks verkavelingen. De fil rouge in het concept is dan ook de Heulebeek zelf. Het element water is niet alleen een sterk structurerend element. De beek heeft ook impact op quasi alle aspecten van het groenconcept, zoals de beleving, de beeldkwaliteit, de mobiliteit, de natuurwaarden, het integraal waterbeheer en de spelprikkels.

Er is bewust niet gekozen voor formele ingerichte speelzones met dure speeltoestellen. Eigenlijk is bijna het volledig park kindgericht en bespeelbaar. Er valt voor kinderen overal van alles te beleven. De flauwe hellingen naar de beek, de beboste speelheuvel, het overal aanwezige water, de vele paden, de bruggetjes, de zitvlonders boven de beek, de omgevallen boomstammen, de vrolijk gekleurde zitblokken, de ‘dikke wilg’, … maken dit landschapspark avontuurlijk, betekenisvol en aantrekkelijk voor kinderen en tieners. Er wordt zowel letterlijk als figuurlijk ‘ruimte’ gelaten zodat kinderen zelf hun eigen (speel)plek kunnen inpalmen en kriskras spontane doorsteekjes ontstaan. Daar bovenop zijn er ook een aantal meer impliciete prikkels voor kinderen en jongeren ingebouwd zoals de speelheuvel met palissade van gerecupereerde boomstammen en glijbaan voor kleuters, het sjotveldje of het streetballterrein.

Voorafgaand aan de opmaak van het ontwerp is een inventarisatie gemaakt van de bestaande vegetaties. Naast de bestaande spontane vegetatie zijn bijkomend ook heel wat inheemse struiken en bomen geplant. Alleen planten die aangepast zijn aan de zeer specifieke standplaatsfactoren (beekalluvium met vochtig tot natte klei en zandleem) kunnen immers het beoogde streefbeeld realiseren. Ze zijn niet alleen het beste aangepast, maar dragen ook bij tot de ecologie, de biodiversiteit en vergen het minste onderhoud. Een goed ontwikkelde kruidlaag en heel wat stinzeplanten zorgen voor een gevarieerde en aantrekkelijke beeldkwaliteit.

In het park creërden we een leesbare structuur en herkenbaarheid dankzij een duidelijke hiërarchie in het padennetwerk en drie nieuwe bruggetjes over de Heulebeek. Het hoofdpad heeft centraal een verharde gekleurde betonstrook met aan beide zijden een halfverharde strook in gestabiliseerd siergrind. De slingerende gekleurde strook is beeldbepalend en het “loper-effect” dat hier van uitgaat verhoogt de herkenbaarheid. De andere ,minder drukke en zelfs soms luwe, fiets- en wandelpaden zijn minder breed en halfverhard. En tenslotte zijn er nog een aantal onverharde paden (gemaaid gras of bospaadje). Deze paden zijn bedoeld voor hen voor wie het wat avontuurlijker of sportiever mag.

http://alert-eco.be/groen-lint/#!/

Blz. 32-36
http://www.grontmij.be/NL/mediacentrum/persinfo/Documents/dorpskernvernieuwing_view.pdf

Kaart:


eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Groen Lint [Moorsele]

Message  eeuwige reiziger le Ven 3 Jan 2014 - 22:31

Quelques photos:
eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Wat brengt de toekomst?

Message  eeuwige reiziger le Ven 17 Nov 2017 - 21:23

Fietssnelweg nabij Heulebeek
15 november 2017

De stad Kortrijk stelt Maatontwerpers en Antea Group aan om een visie uit te werken voor de herinrichting van de bedding van de Heulebeek en het tracé van de N50C. Er komt geen gewestweg op het tracé, maar een fietssnelweg. De strook van 60 meter breed en 1,5 kilometer lang start aan de ring rond Kortrijk (R8), nabij het doortrekkersterrein voor zigeuners.

En loopt tot aan de Molenstraat. Er komt op die strook ook extra buurt- en wijkgroen, die op de Heulebeekvallei zal aansluiten. Er zijn verder met de vallei zelf plannen, in een eerste fase aan de Hullebroecklaan. Daar komen tegen het voorjaar van 2019 speelnatuur en fiets- en wandelpaden.

Die wellicht de verbinding maken met de site van ex-staalbedrijf De Meestere, het terrein van ex-kantoormeubelproducent Mewaf en verderop ook speeldomein De Warande. Omwonenden en geïnteresseerden kunnen opmerkingen en suggesties meegeven. Info staat op www.kortrijk.be/heulebeek .

https://m.hln.be/regio/zwevegem/fietssnelweg-nabij-heulebeek~adbcc6ca/

eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Groen Lint [Gullegem]

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum