Rupple (Rupel)

Aller en bas

Rupple (Rupel)

Message  eeuwige reiziger le Mer 5 Fév 2014 - 13:34

Le Rupel est formé par la confluence de la Dyle et de la Nèthe à Rumst. Il parcourt 12 kilomètres jusqu'à son confluent avec l'Escaut. Le Rupel est navigable : il donne accès depuis l'Escaut au canal Louvain-Dyle. De plus, Le Canal maritime de Bruxelles à l'Escaut longe le Rupel sur 7 kilomètres.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Rupel

Carte de Luc:

http://goo.gl/maps/WW3GZDernière édition par eeuwige reiziger le Mer 5 Fév 2014 - 13:40, édité 1 fois

eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

"Yellow Brick Road"

Message  eeuwige reiziger le Mer 5 Fév 2014 - 13:36

Graffiti geven fietspad langs Rupel extra kleur
Yellow Brick Road wordt openbaar openluchtmuseum

Boom, Niel

Om de drie kilometer lange fietsweg tussen Boom en Niel aangenamer te maken is het kunstproject Yellow Brick Road opgestart. Fabrieken en gebouwen krijgen meer kleur door graffiti. Kanter Dhaenens is een van de initiatiefnemers.Kanter Dhaenens (39) werd geboren in Wilrijk en vond via Melsele en Antwerpen zo'n zes jaar geleden bij zijn vriendin in de Boomse wijk Noeveren zijn vaste stek. "Ik was meteen gecharmeerd door de steenbakkerscultuur, de huizen en fabrieksgebouwen in de regio. Het project Yellow Brick Road moet de lelijke plekken een invulling geven met kunst, zodat elke fietser of voetganger onderweg gratis met kunst wordt geconfronteerd. Dat is veel beter, zonder ik daar afbreuk aan doe, dan de klassieke expo's en galerijen. De toepassing van de kunstvorm graffiti situeert zich tussen abstract en fotogra- fische tekeningen", vindt Dhaenens.

Vroeger werkte hij in de muziekwereld. Hij maakte toen vooral videoclips."Daardoor kwam ik ook in aanraking met het graffitiwereldje. Toen mijn zoon werd geboren, ben ik me zelf gaan toeleggen op schilderen en graffiti. Zo kwam ik ook tot projecten met de NMBS waarbij de spoorwegen de verf betaalden en wij in ruil op afgesproken locaties muurschilderingen in graffiti maakten", legt hij uit.

De naam Yellow Brick Road is ontleend aan de tovenaar van Oz en verwijst uiteraard naar de steenbakkersstreek. Dhaenens gebruikt een gele baksteen als symbool. "Het is mijn bedoeling een beperkt aantal van die gele bakstenen te bakken, met een indruk van het project en die te verkopen om het geld voor de spuitbussen bijeen te krijgen. Concreet moet je rekenen dat graffiti zo'n 7 euro per m² aan verf kost."

Intussen heeft Dhaenens al een twintigtal contacten gelegd met de eigenaars van huizen en oude of nog in gebruik zijnde fabrieksgebouwen die zich op de route bevinden. De start ligt in Niel aan het prieeltje op de Rupeldijk.

De route slingert door Noeveren om via de waterkant en het centrum van Boom te eindigen op de Rupeldijk tussen de bedrijfspanden van de jachtwerf Vennekens en de hangar van de vzw De Steenschuit.

"Zodra we enkele goedkeuringen hebben, kan het project tussen mei en september worden opgestart. Ik werk samen met graffitikunstenaars uit Boom, heel België, Nederland, al zeker een Amerikaan en enkele Portugezen.

Ik vermoed dat we in dit tijdsbestek niet alles klaar krijgen. Maar het is alvast een voorsmaakje om andere eigenaars over de streep te trekken. Dan zetten we het project volgend jaar gewoon verder."

Gazet van Antwerpen / Metropool Zuid  
3 februari 2014

Ook:
http://www.gva.be/regio-antwerpen-zuid/boom/yellow-brick-road-wordt-openbaar-fiets-openluchtmuseum.aspx

http://en.wikipedia.org/wiki/Yellow_brick_road

eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Dijkweg [Rumst]

Message  eeuwige reiziger le Lun 17 Mar 2014 - 10:01

Aanleg fietspad moet dijkweg veilig maken
Rumst

Oppositie vindt oplossing onvoldoende

Het gemeentebestuur plant de aanleg van een doorlopend fietspad op de dijkweg van de Rupel ter hoogte van het veerhuis. Eind maart is volgens schepen Geert Antonio hierdoor een verkeersonveilige situatie opgelost.

Het gemeentebestuur wil wat doen aan de onveilige verkeerssituatie voor voetgangers en vooral fietsers aan het veerhuis. Het jaagpad langs de Rupel is ter hoogte van die woning onderbroken. Met een steeds stijgend aantal toeristen zorgt die belangrijke missing link op het fietsknooppuntennetwerk voor de nodige ontevredenheid en verkeersonveiligheid. Jaarlijks passeren immers bijna 400.000 fietsers en voetgangers de dijkweg. Het huidige gemeentebestuur kiest voor een oplossing op korte termijn.

"We moeten beletten dat fietsers de dijk in een dolle vaart afrijden en zo de Veerstraat oprijden", zegt schepen Geert Antonio (N-VA). "Ze brengen niet alleen zichzelf maar ook voetgangers in gevaar."

"We gaan het huidige voetpad ombouwen tot fietspad en daarnaast een nieuw voetpad aanleggen. Hierdoor moeten ze mekaar niet langer kruisen. Het gaat om een kleine maar belangrijke investering die we in eigen beheer zullen uitvoeren."

Onvoldoende

Oppositiepartij sp.a-Groen vindt de oplossing onvoldoende. "We hebben al eerder een groter en beter plan voorgesteld", zegt gemeenteraadslid Chris Ceuppens (sp.a). "Aan de rivierkant ter hoogte van het veerhuis zouden we de aanleg van een 'slipway' of aanlegplaats voorzien. Het doortrekken van het jaagpad langs die kant is op die manier mogelijk."

"Door de omvorming van het veerhuis tot een bed&breakfast zouden we kunnen zorgen voor nieuwe toeristische troeven en nieuwe structurele inkomsten. Het zou zelfs zorgen voor de opwaardering van de buurt. Een duidelijke link naar het dorpscentrum zou ook zorgen voor een nieuwe economische impuls."

Twee weken

Schepen Antonio vindt dat het bouwen van luchtkastelen. "Het is belangrijk dat we zo vlug mogelijk een oplossing hebben. Uiteraard denken we verder. Een metalen brug aan de rivierkant is een idee waarmee we spelen. Een gelijksoortige constructie werd een tijd geleden in Boom al aangebracht om op die manier voetgangers en fietsers het pad rechtdoor te kunnen laten volgen. Maar dat vraagt een lange administratieve procedure."

De werken zijn maandag gestarten en zullen in functie van de weersomstandigheden twee weken duren. De hinder voor het verkeer in de Veerstraat blijft al die tijd beperkt.

Gazet van Antwerpen / Metropool Zuid
14 maart 2014

http://www.gva.be/regio-antwerpen-zuid/rumst/dijkweg-aan-veerhuis-moet-veiliger.aspx

eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Opening fietspad Rupeldijk - De Schorre

Message  eeuwige reiziger le Mar 6 Mai 2014 - 13:57

Sinds eind vorig jaar kun je rechtstreeks van de Rupeldijk naar De Schorre fietsen. Hiervoor werd de bestaande tunnel onder de Kapelstraat gerenoveerd en verlengd, werd een stuk grond aangekocht en gesaneerd, en een fiets- en wandelpad aangelegd vanaf het einde van de tunnel naar de Rupeldijk. Het fietspad is 400 meter lang. De restanten van de oude ringoven bleven behouden. Door deze verbinding heeft iedereen vanaf de dijk een directe verbinding met recreatiedomein De Schorre. Fietsers en wandelaars kunnen zo rechtstreeks naar De Schorre voor een drankje in de brasserie of een wandeling in het domein. Ook voor de buurtbewoners betekent dit een sterke opwaardering.

Provincie De Schorre

Ter hoogte van de oude ringoven is een plein voorzien met fietsstaanplaatsen. Momenteel staat er aan het begin van het fietspad reeds een picknickbank en aan het plein een drinkwaterfontein. Gedeputeerde Bruno Peeters: “Bedoeling is om op lange termijn een fietsinrijpunt met horeca te creëren op deze plek, waar fiets-, wandel- en waterverkeer naadloos op elkaar aansluiten. Op die manier wil de provincie de Rupel mee op de kaart zetten als toeristisch-recreatieve trekpleister .“

http://www.cartoon-productions.be/?p=45853
http://www.cartoon-productions.be/?p=45853

TV:

http://atv.be/nieuws/2014-05-04/rechtstreeks-van-rupel-naar-boom/#.U2jOD7SaZSk


Fietspad tussen Rupeldijk en De Schorre geopend
05/05/2014

Voortaan kan je op een veilige manier fietsen tussen de Rupeldijk en De Schorre. Het nieuwe fietspad werd gisteren officieel ingehuldigd met een kunstenaarsmarkt.

Het fietspad, ongeveer 400 meter lang, verbindt het provinciaal recreatiedomein De Schorre met de Rupeldijk
. Het pad loopt onder meer langs het clubhuis van hockeyclub Braxgata, een tunnel onder de Kapelstraat en de restanten van een oude ringoven.

Alex Ternier, directeur van De Schorre, is tevreden: "Het is fijn dat we met dit nieuwe fietspad de aansluiting kunnen maken bij een gigantisch fietsroutenetwerk. Fietsers en wandelaars op de dijk kunnen dus rechtstreeks naar De Schorre voor een drankje in de brasserie of een wandeling in het domein."

Gedeputeerde Bruno Peeters ziet heel veel potentieel in het fietspad, in het bijzonder in het plein aan de ringoven. "Het zou mooi zijn als we op termijn horeca en toerisme hier kunnen samenbrengen."

Bezoekers konden niet alleen zelf het fietspad infietsen, maar ook genieten van een drankje en een ijsje of bij een vijftiental standjes kunstwerken op de kop tikken. "We hopen van deze markt alvast een jaarlijks gebeuren te maken", zegt Tina Van Leuven van De Schorre.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-boom/fietspad-tussen-rupeldijk-en-de-schorre-geopend-a1875356/

eeuwige reiziger

Messages : 2689
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Ajout fiche

Message  velo-ravel.net le Mar 31 Jan 2017 - 15:55

avatar
velo-ravel.net

Messages : 6104
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: Rupple (Rupel)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum