L054 Temse - Sint-Niklaas (L54)

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas

L054 Temse - Sint-Niklaas (L54)

Message  eeuwige reiziger le Lun 5 Mai - 9:59

Dossier fietspad langs spoorweg blijft aanslepen
zondag 04 mei 2014

Beter dossier
'Al zes jaar vragen we een fietspad langsheen de spoorweg, ter vervanging van het verdwenen fietspad langsheen de N16’, aldus voorzitter André Verheyen.

In al die jaren blijft dat dossier maar aanslepen. Ook het voorbije jaar is er niet echt veel vooruitgang geboekt. Vorig jaar in juni zou het dossier worden voorgesteld voor de Gemeentelijke Begeleidingscommissie (GBC). Maar één van de ambtenaren in Brussel vond het een slecht dossier, dat hij niet kon verdedigen bij de bevoegde ministers. Er werd toen zelfs geen nieuwe GBC gepland. Dus dat was terug naar af. Er moest dan door de gemeente een nieuw en beter dossier opgesteld worden.

Bevoegde minister
Ondertussen is het al drie maanden geleden dat Mobiliteitscoördinator Erwin Sucaet, van het Beleid Mobiliteit en Verkeersveiligheid (BMV) van Oost-Vlaanderen, het dossier opnieuw moest nakijken en bijwerken. Daarna moet het dossier opnieuw voorgesteld worden tijdens een GBC die nog niet gepland is. Waarna hij het dossier kan verdedigen bij de bevoegde minister, die dan waarschijnlijk (door de aankomende verkiezingen red.) niet meer bevoegd zal zijn. Het fietspad zal er wellicht ooit wel eens komen maar wanneer blijft de vraag.


Op de webstek en het forum van de Fietsersbond is dit mogelijk, toekomstig fietspad al meerdere malen ter sprake gekomen:

Hete hangijzers
Waar zijn we al heel lang mee bezig?

We willen opnieuw een veilige fietsweg naar Sint-Niklaas.

Een fietspad naar Sint-Niklaas langs spoorlijn 54 zou opnieuw een veilige fietsverbinding vormen met Sint-Niklaas. Door de aanleg van de E17, de herinrichting van de kruispunten op de N16 en de bouw van de tweede Scheldebrug zijn alle fietspaden naar Sint-Niklaas doorgeknipt en is er geen enkele veilige fietsverbinding meer naar Sint-Niklaas. Dit is de directe aanleiding geweest van de oprichting van onze afdeling, en het blijft onze voornaamste betrachting.

Er ligt al een fietspad langs de Rik De Rycklaan, van de Wilfordkaai tot aan het station. Er bestaat ook al een verslag van de provincie Oost-Vlaanderen over een plaatsbezoek op 13 oktober 2011 (klik hier). In maart 2013 is een wijziging van de "module 12" verschenen in het Staatsblad. Daardoor moet de kostprijs van de onteigeningen voor het fietspad niet meer door de gemeente gedragen worden. In mei 2013 zou de procedure gestart worden voor de aanvraag van dit fietspad (klik hier), maar wat gebeurt er in werkelijkheid?

Plaatsbezoek 2011:
http://www.keepandshare.com/doc/3521823/plaatsbezoek-13-10-2011-spoorlijn54-pdf-february-5-2012-8-15-pm-815k?da=y

Inleiding procedure 2013:
http://ft.bbforum.be/fietspad_spoorlijn_54___sint_niklaas_mechelen-t142-43.html

Beeldmateriaal:
http://www.keepandshare.com/doc/4431970/vraag-fietspad-spoorlijn54-pdf-76k?da=y

Forum:
http://ft.bbforum.be/fietspad_spoorlijn_54___sint_niklaas_mechelen-t142.html


Ouder nieuws (2012):

'Temse moet achterstand op gebied van fietsroutes in het Waasland weg werken'
Fietsersbond blijft ijveren voor fietspad langs spoorweg
zaterdag 02 juni 2012

Nieuwe fietsroutes
Met de actie, die gesteund werd door diverse verenigingen uit groot-Temse, probeert de Fietsersbond het gemeentebestuur er van te overtuigen om de dramatische achterstand op gebied van fietsroutes in het waasland weg te werken. Ruim veertig fietsers waren op de afspraak.

'In heel wat gemeenten in het Waasland zijn er diverse nieuwe fietsroutes gerealiseerd', aldus Hilde Habraken van de Fietsersbond. Enkel in Temse is dat niet het geval.'


Een fietspad naar Sint-Niklaas langs spoorlijn 54 zou opnieuw een veilige fietsverbinding vormen met Sint-Niklaas. Door de aanleg van de E17, de herinrichting van de kruispunten op de N16 en de bouw van de tweede Scheldebrug zijn alle fietspaden naar Sint-Niklaas doorgeknipt en is er geen enkele veilige fietsverbinding meer naar Sint-Niklaas. Dit is de directe aanleiding geweest van de oprichting van de Temsese afdeling van de Fietsersbond.
Er ligt al een fietspad langs de Rik De Rycklaan, van de Wilfordkaai tot aan het station. Er bestaat ook al een verslag van de provincie Oost-Vlaanderen over een plaatsbezoek op 13 oktober 2011.

Spoorweglaan
Sinds kort is er in de Parklaan, vlak naast de spoorweg, een nieuwe parking voor 70 wagens gerealiseerd. De Fietsersbond van Temse zou, als men vanuit de richting van het station rijdt langs de rechterzijde van de parking een fietspad willen dat een verbinding maakt met de Spoorweglaan.

'Dit is een idee dat ook het gemeentebestuur wel genegen is', aldus Jozef Van Breuseghem.' Daar is er voldoende plaats om een fietspad aan te leggen langs de linkerkant van de Spoorweglaan, tot aan de bocht waar men opnieuw een traject langs de spoorweg kan realiseren tot aan de Beekstraat.


http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=BLKVE_20120602_001


Gewestelijk geld voor nieuw fietspad langs spoorlijn ligt klaar en kost onze gemeente niets. Temse: vraag het aan!
25 juni 2012

Op 2 juni voerde de Fietsersbond voor het vierde jaar op rij actie voor een nieuw langeafstandsfietspad langs spoorlijn 54 omdat de fietspaden langs de N16 gedeeltelijk afgeschaft zijn.

Eindelijk is het begin van de realisatie in zicht. Module 12, de wet die bepaalt dat het Vlaams Gewest in dit geval alle kosten voor een nieuw fietspad op zich neemt, wordt op 1 januari 2013 van kracht. Deze wetswijziging is tot stand gekomen na vele acties en overleg van de Fietsersbond van Temse met Patrick Dhaese, huidig kabinetsmedewerker van minister Crevits en voormalig voorzitter van de Fietsersbond nationaal, en de gemeente.

Tijdens het laatste overleg van de Fietsersbond met de gemeente en Dhaese adviseerde hij Temse om nu al alle onteigenings- en aanlegplannen door de provincie te laten uitvoeren zodat dit dossier tegen 1.1.2013 in Brussel ligt. Dhaese maakt zich sterk dat het fietspad er dan 2 jaar later zou kunnen liggen.

Deze aanvraag zou nog niet gaan over het volledige traject Temse-Sint-Niklaas, maar over het eerste stuk vanaf de fietsenstalling van het station van Temse tot de Beekstraat. Bij de laatste actie van de Fietserbond werd aan de deelnemers getoond waar dat nieuwe fietspad het beste loopt, namelijk langs de rechterkant van de nieuwe parking van de nmbs, verder langs de linkerkant van de Spoorweglaan, tot aan de bocht waar men opnieuw een traject langs de spoorweg kan realiseren tot aan de Beekstraat.’

Gaat Temse in op het advies van Patrick Dhaese en dient zij dus nu officieel een aanvraagdossier in bij de provincie voor dit stuk fietspad?

Een bijkomende aanbeveling: bij de definitieve aanleg van de parking aan het station, door de nmbs, moet dit  stuk fietspad inbegrepen zijn, op de juiste plaats, zodat we achteraf weer niet over een gemiste kans moeten spreken.

Antwoord:

Schepen Vermeiren zal dit voorleggen aan het schepencollege.

De burgemeester vraagt zich af of het stuk fietspad langs de parking beter is dan het fietspad op de Parklaan.

Hij vindt dat het college het niet zo gemakkelijk heeft als de oppositie.

Daarop antwoord ik dat het het college gemakkelijk gemaakt wordt want dat zij zich kunnen laten bijstaan en adviseren door deskundigen zoals mensen van de fietsersbond en kabinetsmedewerker Dhaese. Die weet perfect hoe Temse het dossier het best aanvraagt. Ik betreur het dan ook dat de burgemeester niet op dat overleg aanwezig was. Hij verontschuldigde zich om medische redenen, antwoordt hij.

http://nicolevandervieren.blogspot.be/2012/06/gewestelijk-geld-voor-nieuw-fietspad.html

eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Dure woorden?

Message  eeuwige reiziger le Ven 27 Fév - 9:15

Gouverneur steunt fietssnelweg langs spoorlijn 54
Het Nieuwsblad/Waasland,
Wo. 11 Feb. 2015, Pagina 23

Temse Fietsersbond Temse fietst elke eerste zaterdag van de maand langs de voornaamste fietsknelpunten en de N16 vormt daarbij al jaren een doorn in het oog. Na de aanleg van de tweede brug over de Schelde werd het fietspad tussen de brug en de Doornstraat gesloten. Fietsers moeten omrijden langs verscheidene straten. Zowel de Fietsersbond als het gemeentebestuur spannen zich in voor een alternatieve oplossing: de realisatie van een fietssnelweg langs spoorlijn 54. Probleem is dat voor deze realisatie niet alleen onteigeningen, maar ook een dure fietsersbrug nodig zijn. Tijdens een bezoek aan Temse beloofde gouverneur Jan Briers dat de provincie mee haar schouders wil zetten onder dit dossier.

eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Station - Beekstraat [Temse]

Message  eeuwige reiziger le Jeu 5 Mar - 17:32

TEMSE 09/02/2015
GOUVERNEUR WIL MISSING LINK TUSSEN SINT-NIKLAAS EN MECHELEN WEGWERKEN

Kilometer te kort voor fietssnelweg
1 kilometer en 74 meter om precies te zijn. Dat is de afstand die overbrugd moet worden om een perfecte fietssnelweg te maken tussen Sint-Niklaas en Mechelen. De missing link bevindt zich in Temse, waar onteigeningen en een dure fietsersbrug de grootste obstakels vormen. Gouverneur Briers beloofde bij een werkbezoek aan Temse om zijn schouders er onder te zetten.

Sinds het fietspad langs de N16 tussen de Doornstraat en de Scheldebrug in 2004 verdween bij de aanleg van de tweede Scheldebrug, ijvert de gemeente Temse voor een alternatief. Ook de provincie wil de schouders daar onder zetten om een uitgebreid, bovenlokaal fietsroutenetwerk te kunnen uitbouwen. Het engagement van de provincie om van de zogenaamde fietssnelwegen prioriteit te maken, kadert daar in. Omdat een fietssnelweg tussen Sint-Niklaas en Mechelen langs spoorlijn 54 mogelijk is, voelt de provincie zich erg betrokken. Dat beklemtoonde ook gouverneur Jan Briers gisteren bij zijn bezoek aan Temse, in het kader van zijn ronde langs de Oost-Vlaamse gemeenten. "Voor het woon-werkverkeer zijn deze fietssnelwegen heel belangrijk. We spreken over fietspaden van drie meter breed, met routes waarop zo weinig mogelijk obstakels liggen. Het is één van dé manieren om het gebruik van de auto te verminderen. Zeker met de opkomst van de elektrische fietsen hebben we een belangrijk argument. Waar een klassieke fiets een actieradius van acht à tien kilometer heeft, gaat dat met een elektrische fiets tot 25 kilometer. Genoeg redenen om voor dit soort fietstrajecten te gaan, en in Temse ligt er een grote uitdaging", aldus gouverneur Jan Briers.


Fietsbrug
Om een fietssnelweg tussen Sint-Niklaas en Temse mogelijk te maken, is er maar één mogelijke oplossing en die ligt er naast de spoorlijn 54. Al in 2013 werd er een startnota opgemaakt om dat mogelijk te maken, maar de nodige onteigeningen én de noodzakelijke bouw van een fietsbrug over de Verbindingsstraat bemoeilijken het dossier. Het gaat in totaal slechts om een afstand van 1 kilometer en 74 meter. "We zijn bijna klaar met een herwerkte startnota. Er moet nog overleg gebeuren met Infrabel én dan hebben we het engagement nodig van Vlaams minister Ben Weyts, die knopen moet doorhakken over het nodige budget", stelt schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA).

Het fietspad zou dan kunnen lopen vanaf het station van Temse langs de spoorlijn, via de Spoorweglaan, waar onteigeningen nodig zijn, via een fietsbrug over de Verbindingsstraat en dan achter Interbeton aan de Doornstraat tot de Beekstraat. De kosten zijn voor rekening van de Vlaamse overheid, als compensatie voor het verdwenen fietspad langs de N16.

Omdat het Agentschap Wegen en Verkeer geen fietspad langs de oostelijke tangent naar Sint-Niklaas wil aanleggen, die ook langs de spoorlijn loopt, is er ook daar een alternatief nodig voor het fietspad. Dat zou dan vervolgens vanaf de Doornwijk naar de Kleine Dweerstraat, een stukje N16 en over de brug over de E17 in de Hoogkamerstraat verder naar Sint-Niklaas lopen. Over het stuk Hoogkamerstraat moeten Temse en Sint-Niklaas nog de nodige regelingen treffen.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-temse/kilometer-te-kort-voor-fietssnelweg-a2211124/

eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Groot Fietsplan [Temse]

Message  eeuwige reiziger le Ven 1 Juil - 12:27

Bevraging voor Groot Fietsplan
Het Nieuwsblad/Regionaal: Waasland,
Wo. 29 Jun. 2016, Pagina 3

Het gemeentebestuur van Temse is begonnen met de opmaak van het grote Fietsplan en startte gisteren een bevraging bij de inwoners.

Met het Fietsplan Temse wil het bestuur de fiets een belangrijker plaats geven in het mobiliteitsbeleid. De Temsenaren kunnen meewerken aan het Fietsplan, door uiterlijk tegen 30 september de bevraging in te vullen. In november moet het Fietsplan al op tafel liggen.

“De inwoners kunnen hun wensen doorgeven en de bestaande pijnpunten belichten. Die nemen we in de mate van het mogelijke mee in het plan. We hebben net verscheidene kruispunten in het centrum heraangelegd en daarbij werd al volop rekening gehouden met de fietsers. We willen echter een totaalplan voor heel Temse, met concrete maatregelen op korte en op lange termijn”, kondigt schepen van Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA) aan.

Zo komt er al snel verlichting op het langeafstandsfietspad dat op de dijk loopt op De Zaat.

“Op langere termijn praten we over een nieuw fietspad langs de spoorlijn naar Sint-Niklaas.”


TEMSE
1 juli 2016
Gemeente laat fietsplan opmaken

Tegen november wil Temse over een fietsplan beschikken. Daarvoor neemt het studiebureau Traject onder de arm, dat deze week al van start gaat met een grote bevraging bij de inwoners. "We willen fietsers een betere, veiligere plek geven in het verkeer. Tot nu toe pakken we projecten echter telkens apart aan, terwijl we met een fietsplan een totaalplan in handen krijgen, om stap voor stap de knelpunten volgens dezelfde visie aan te pakken", schetst schepen voor Mobiliteit Lieve Truyman (N-VA). Via een grootschalige bevraging kan iedereen tot eind september suggesties doen over hoe het fietsverkeer kan worden verbeterd en welke prioriteiten de gemeente moet leggen. Ook de Fietsersbond wordt daarbij betrokken. "We willen ons vooral richten op het centrum van Temse en de verbindingen met de deelgemeenten." De bevraging is online beschikbaar via www.temse.be of op papier in de gemeentegebouwen in Temse en de deelgemeenten.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-sint-niklaas/gemeente-laat-fietsplan-opmaken-a2782461/

eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L054 Temse - Sint-Niklaas (L54)

Message  joverwimp le Dim 14 Mai - 16:57

hoort deze rubriek niet thuis onder Sint Niklaas-Mechelen ?
avatar
joverwimp

Messages : 1525
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 72
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

Re: L054 Temse - Sint-Niklaas (L54)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum