Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem]

2 participants

Aller en bas

Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem] Empty Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem]

Message  eeuwige reiziger Ven 15 Aoû 2014 - 23:07

Omdat er eigenlijk geen alomvattende lijst bestaat van de verschillende monumenten van de Eerste Wereldoorlog, heb ik enige tijd geleden besloten zelf zo'n overzicht op te stellen. Fotomateriaal hoort er natuurlijk ook bij. Vandaag fietste ik daarvoor naar Kanegem, Aarsele, Dentergem en Wontergem.

Enkele jaren geleden las ik in de krant de plaatselijke natuurvereniging "De Torenvalk" een boekje had uitgegeven met wandelingen langs natuurgebieden en trage wegen. Ik was van plan het aan te schaffen, maar, zoals dat vaak gaat, ging het uit mijn gedachten. Door mijn zoektocht naar de herdenkingsmonumenten borrelde het weer op uit mijn geheugen. Op het internet vond ik slechts summiere informatie over "Gavermeersen en Bulken", een wandeling door Dentergem en Wontergem. Geen kaart, geen beschrijving. Je ziet maar dat het boek niet onmisbaar is geworden... Het was dus een beetje koffiedik kijken wat dit ter plaatse nu eigenlijk zou geven.

Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem] Op%2Bweg%2B014

Aan de zuidkant van het piepkleine station van Aarsele - met maar dagelijks zes treinen in elke richting schijnbaar ook niet echt belangrijk - liggen de Gavermeersen, een klein natuurgebiedje met een plukje bossen erbij. Er loopt een beekje door dat naar mijn aanvoelen een zijarm is van de Speibeek. Langs die zijarm werd een wandel- en fietspad aangelegd in geperforeerde betonplaten. Je kan het pad bereiken langs de Hogenhovestraat, waar je dan een brugje over de Speibeek zelf over moet. Ook is er een toegang langs de Gavermeersstraat evenals de Kattesteertstraat.

Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem] Op%2Bweg%2B010

Verder vond ik dicht bij de dorpskern van Dentergem een pad dat door de vallei van de Oude Mandelbeek loopt. Ook dit pad is uitgevoerd in dezelfde betonplaten - heel goed fietsbaar trouwens -, maar er komen overduidelijk veel meer fietsers voorbij. Niet echt verwonderlijk, daar deze trage verbinding werd opgenomen in het fietsnetwerk, tussen knooppunt 3 en 5.

Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem] Op%2Bweg%2B027

Tussen huisnummers 34 en 28 ligt er in de Markegemsesteenweg een geasfalteerd wegje waarlangs je het pad kan bereiken. Je merkt onmiddellijk dat je in een vallei gaat. Over de Oude Mandelbeek ligt er een compromisloos, maar leuk bruggetje. Het pad lijkt veel op een dreef, al merk je door de uitbundige rietkraag dat je langs een beek fietst. Naar het einde beginnen de maïsvelden de overhand te krijgen. Op een bepaalde ogenblik kom je bij de kruising met de Kruisstraat. Daar staat een kapelletje dat getuigt van ongekunstelde en eenvoudige Vlaamse godsvrucht. Aan dat eenvoudig gebedshuisje kan je evenwel ook nog doorsteken tot aan de Kouterweg, waardoor je dan vrij dicht bij Markegem uitkomt.

Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem] Op%2Bweg%2B035

Naar lengte stel het allemaal niet veel voor. Het vrij kleine stukje, maar ze zijn wel aangenaam om er te fietsen. Ik moet toch maar eens op zoek naar dat boekje van die natuurvereniging. Wie weet zit er nog meer moois in die streek...

Meer foto's:
https://plus.google.com/photos/108608268574531364588/albums/6047877870384652209?hl=nl


Info:
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLEVA_20100709_002
http://www.detorenvalk.be/activiteiten/bewegen-langs-trage-wegen

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem] Empty Re: Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem]

Message  velo-ravel.net Sam 16 Aoû 2014 - 15:28

eeuwige reiziger a écrit: Aan dat eenvoudig gebedshuisje kan je evenwel ook nog doorsteken tot aan de Kouterweg, waardoor je dan vrij dicht bij Markegem uitkomt.

Er ligt nog een klein stukje tussen de Heribaan en de Houtstraat.


Kaart : http://goo.gl/maps/F4TTevelo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7611
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem] Empty Heerbaan - Houtstraat

Message  eeuwige reiziger Lun 18 Aoû 2014 - 23:08

velo-ravel.net a écrit:
Er ligt nog een klein stukje tussen de Heribaan en de Houtstraat.

Inderdaad, Luc. Vandaag zat ik na mijn tocht naar Ooigem nog ruim in de tijd en besloot dat stukje te verkennen dat aan mijn aandacht ontsnapt was. Aan de Heirbaan vond ik het begin van het pad tussen twee akkers. Overduidelijk wordt een deel van het pad daar door landbouwvoertuigen gebruikt wordt, wat zich vertaalt in beschadigingen aan een aantal betonplaten.

Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem] Ooigem%2B076

Na enkele minuten fietsen zit je algauw eer temidden van de, laten we eerlijk zijn, eentonig maïsvelden, al krijg je bij het naderen van de Houtstraat hele rijen appelbomen te zien. Mooie, glanzende appels. Je zou er zo van plukken...  Embarassed 

Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem] Ooigem%2B080

Ongeveer halfweg tussen de plaats waar het pad een bocht maakt en het einde bij de Houtstraat liggen er niet langer betonplaten, maar is er slechts halfverharding. Na het kruispunt met de Houtstraat loopt er nog een halfverhard pad, maar dat is jammer genoeg met een slagboom afgesloten. Om de Varingstraat te bereiken moet je dus noodgedwongen omrijden langs de Ongarijstraat.

Gavermeers en Bulken [Aarsele - Dentergem - Wontergem] Ooigem%2B079

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum