Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Sint-Annatunnel [Antwerpen]

3 participants

Aller en bas

Sint-Annatunnel [Antwerpen] Empty Sint-Annatunnel [Antwerpen]

Message  velo-ravel.net Dim 10 Nov 2019 - 18:41

Carte : https://drive.google.com/open?id=1L7FbOC9-K3lTTeG0ydv17evq2zgU4HsI&usp=sharinghttps://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Annatunnel
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7611
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Sint-Annatunnel [Antwerpen] Empty Sint-Annatunnel [Antwerpen]

Message  eeuwige reiziger Dim 8 Déc 2019 - 22:58

Praktische info

Sint-Annatunnel

Sint-Annatunnel [Antwerpen] Antwerpen_Scheldekruising_fiets

Voor voetgangers en fietsers. Fietsen wordt enkel stapvoets (5 km/u) toegelaten. Bromfietsen dienen aan de hand gehouden te worden.

Toegankelijk via liften en roltrappen

Werkingsuren roltrappen:
- ma-vrij: 06u-20u (bij drukke passage tot 22u)
- zo-za: 09u-21u
       bij defect liften draaien de corresponderende roltrappen 24/24u


Sint-Annatunnel

Historiek

De Sint-Annatunnel werd destijds gebouwd als een voetgangerstunnel onder de Schelde die het stadscentrum van Antwerpen (rechteroever) verbindt met Linkeroever. De tunnel werd tussen 1931 en 1933 gebouwd in opdracht van de Intercommunale Maatschappij van de Linker Scheldeoever c.v. (IMALSO). Langs beide ingangen beschikt de Sint-Annatunnel over een lift (max. 40 personen/3.000kg) en authentieke houten roltrappen (2x2). In 1992 en 1993 werden restauratiewerken uitgevoerd. De tunnel met inbegrip van beide toegangsgebouwen en de volledige oorspronkelijk technische uitrusting werd in 1997 als monument beschermd.

Sint-Annatunnel [Antwerpen] JokeVanLeeuwen_tunne

Onderhoud

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert, net zoals in alle tunnels in haar beheer, regelmatig onderhoudswerken uit in de Sint-Annatunnel. De liften en de roltrappen worden regelmatig nagekeken. Voor de liften is dat maandelijks op de eerste dinsdag van de maand, het onderhoud van de roltrappen gebeurt in eigen beheer op variabele momenten. Het beschermde karakter maakt het onderhoud van de liften en de roltrappen steeds een grote uitdaging. De tunnel werd als monument beschermd in 1997, het waardevol onroerend erfgoed moet dus behouden blijven. Dat geldt ook voor het binnenwerk en de aandrijfmechanismen van de liften en de roltrappen. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd evident om wisselstukken te vinden voor het binnenwerk. Ze worden meestal op maat gemaakt en zijn vaak enkel in het buitenland te verkrijgen (VS, Duitsland, ...).

Daarnaast worden de liften en de roltrappen van de Sint-Annatunnel zeer intensief gebruikt. Tijdens zomerperiodes piekt het aantal bewegingen van de liften tot meer dan 25.000 per maand. Op een goede weekenddag gaan de liften gemiddeld 1200 keer per dag op en neer. Bij de roltrappen tellen we op piekmomenten gemiddeld 55 mensen om de 5 minuten die gebruik maken van de roltrap. Van 2005 tot 2014 maakten op jaarbasis gemiddeld 3300 personen per dag gebruik van de roltrappen. Deze hoge en continue belasting heeft uiteraard ook impact op de werkingsmechanismen van de liften en roltrappen (slijtagestoringen aan kabels, aandrijving, motorcomponenten, ...).

Vernieuwing liften in 2020

Om de storingen en defecten aan de liften en de roltrappen grondig en duurzaam aan te pakken, bereidt het Agentschap Wegen en Verkeer een groot renovatieproject voor. Zo zullen de liften van de Sint-Annatunnel volledig vernieuwd worden. Dit gebeurt in nauw overleg met het Agentschap Erfgoed Vlaanderen omwille van het beschermd karakter van de installaties. De vernieuwing van de liften moet vooral meer gebruikszekerheid bieden.

Oorspronkelijk werd gemikt op het tweede kwartaal van 2019 om te kunnen starten met de werken. De aanbestedingsprocedure heeft echter geen geschikte aannemer opgeleverd, waardoor de markt opnieuw zal moeten bevraagd worden. Het agentschap zal de opdracht herzien en een nieuwe procedure opstarten om zo snel mogelijk een nieuwe aannemer te vinden. Door deze vertraging schuiven de werken wel op naar volgend jaar (2020).

Nachtelijk toezicht vanaf 13 juli 2019

Om veiligheidsredenen kunnen de historische roltrappen van de Sint-Annatunnel enkel geactiveerd worden wanneer er technisch toezicht is ter plaatse. De laatste jaren lagen de roltrappen noodgedwongen stil omdat er geen nachtdiensten meer voorzien konden worden. Dat leidde bij defecte liften vaak tot vervelende situaties waarbij fietsers genoodzaakt waren een stilstaande roltrap te beklimmen. Daar komt op vraag van minister Weyts nu terug verandering in.

Vanaf zaterdag 13 juli 2019 zal het Agentschap Wegen en Verkeer de klok rond toezicht voorzien. Het agentschap gaat hiervoor samenwerken met een externe bewakingsfirma. Het personeel van deze firma zal dan in geval van defecte liften, de roltrappen kunnen inschakelen. Fietsers en voetgangers zullen voortaan dus ook ’s nachts steeds via de Sint-Annatunnel de Schelde kunnen oversteken.

https://wegenenverkeer.be/werken/vernieuwing-liften-en-roltrappen-sint-annatunnel-en-kennedytunnel

https://www.sint-anneke.com/sint-annatunnel/
https://www.hln.be/in-de-buurt/antwerpen/vernieuwing-liften-sint-annatunnel-uitgesteld-naar-2020~abaee4b1/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Sint-Annatunnel [Antwerpen] Empty Lift buiten dienst

Message  eeuwige reiziger Dim 8 Déc 2019 - 23:09

Lift Voetgangerstunnel aan Linkeroever minstens week buiten dienst
06/12/2019

Antwerpen / Linkeroever - De lift van de Sint-Annatunnel op Linkeroever is sinds vanavond (vrijdag) voor minstens één week buiten dienst. Reden is het feit dat een aantal kabels waar de lift aan ophangt slijtage vertonen en de lift uit balans dreigt te geraken, zo meldt het Agentschap Wegen en Verkeer.

“Er was en is geen enkel gevaar voor de gebruikers van de lift maar om de integriteit van de installatie te waarborgen is besloten om de lift onmiddellijk buiten dienst te stellen”, zegt Jef Schoenmaekers van AWV. “Het herstel van kabels en bijhorende onderdelen kan niet door de vaste onderhoudsaannemer uitgevoerd worden. Om die reden zullen de herstellingswerken pas ten vroegste volgende week opgestart kunnen worden.”

AWV voorziet dat de lift maximum twee weken buiten dienst blijft. De roltrappen op Linkeroever zullen tijdens die periode 24/24u in dienst gesteld worden

https://www.gva.be/cnt/dmf20191206_04754701/lift-voetgangerstunnel-aan-linkeroever-minstens-week-buiten-dienst
https://atv.be/nieuws/lift-voetgangerstunnel-op-linkeroever-minsten-een-week-buiten-dienst

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Sint-Annatunnel [Antwerpen] Empty Photos

Message  velo-ravel.net Dim 5 Jan 2020 - 20:13

Album : https://photos.app.goo.gl/s4mYikHznkCQdUkT9

Diaporama :
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7611
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Sint-Annatunnel [Antwerpen] Empty Re: Lift buiten dienst

Message  eeuwige reiziger Dim 15 Mar 2020 - 10:47

Lift voetgangerstunnel nog tot zeker half mei buiten dienst
13/03/2020

LINKEROEVER - De lift van de Sint-Annatunnel aan de zijde van de Linkeroever is sinds dinsdag buiten dienst en dat zal nog wel even zo blijven. Door problemen met één van de liftkabels zal de lift nog zeker tot half mei buiten gebruik zijn. De grote renovatie van de liften zou in het najaar moeten aanvatten.

De oorzaak van de ellende is een verzwakte ophangkabel van de liftkooi. “Om de veiligheid van de gebruikers en de integriteit van de installatie te waarborgen is besloten om de lift buiten dienst te stellen en de kabel en het ophangsysteem te inspecteren”, zo stelt Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Omdat de kabels van de lift op rechteroever dezelfde leeftijd hebben zullen deze kabels ineens ook vervangen worden. AWV zal nu een aannemer aanstellen om de werken zo snel mogelijk uit te voeren.

AWV mikt nu op half mei om de vervanging van de kabels in beide liften rond te hebben. De lift op Linkeroever blijft al die tijd buiten dienst. De lift aan de rechteroever blijft functioneren behalve enkele dagen tijdens de werkzaamheden zelf. De roltrappen op linkeroever zullen tijdens die periode 24/24u in dienst gesteld worden.

Renovatie in het najaar

Om de storingen en defecten aan de liften van de Sint-Annatunnel grondig en duurzaam aan te pakken, bereidt het Agentschap Wegen en Verkeer een omvangrijk renovatieproject voor. Zo zullen de liften volledig gemoderniseerd worden, met respect voor het beschermd karakter van de installaties. Die renovatiewerken hadden normaal gezien al eerder moeten aanvatten, maar er werd tot nu toe geen geschikte aannemer gevonden die het complexe werkje op zich wilt nemen.

AWV heeft daarop beslist om de opdracht te herzien en een nieuw bestek uit te schrijven met een uitsplitsing van verschillende opdrachten om de kans op het vinden van een geschikte aannemer te vergroten. Als alles goed gaat kan er dan in de zomer een aannemer gegund worden. Vervolgens moeten de renovatiewerken kunnen starten in het najaar.

https://www.gva.be/cnt/dmf20200313_04888368/lift-voetgangerstunnel-nog-tot-zeker-half-mei-buiten-dienst
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200313_04889372


Totaalrenovatie liften Sint-Annatunnel uitgesteld: liftkabels zorgen voor kink in de kabel
13 maart 2020

ANTWERPEN - De totaalrenovatie van de liften van de  Sint-Annatunnel is verplaatst naar dit najaar. Normaal zouden die werken rond deze tijd van start moeten gaan. Maar de liftkabels strooien roet in het eten. Sinds dinsdag is de lift op Linkeroever buiten werking en na nazicht blijkt dat die aan vervanging toe zijn. Ook de liftkabels op Rechteroever zullen meteen aangepakt worden.

De lift van de Sint-Annatunnel op Linkeroever is sinds dinsdag buiten dienst door een verzwakte ophangkabel van de liftkooi. Om de veiligheid van de gebruikers en de integriteit van de installatie te waarborgen is besloten om de lift buiten dienst te stellen en de kabel en het ophangsysteem te inspecteren. “Uit de inspectie blijkt dat de liftkabels moeten vervangen worden. Omdat de kabels van de lift op rechteroever dezelfde leeftijd hebben zullen deze kabels ineens ook vervangen worden. AWV zal nu een aannemer aanstellen om de werken zo snel mogelijk uit te voeren”, klinkt het bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Het AWV zal zo snel mogelijk de herstellingswerken aan de kabels starten. Hiervoor moet een aannemer gezocht worden en een grote hoeveelheid kabel - meer dan twee km - besteld worden. AWV mikt nu op half mei om de vervanging van de kabels in beide liften rond te hebben. Concreet blijft de lift op linkeroever zeker tot half mei buiten dienst. De lift op rechteroever blijft in dienst behalve tijdens de werkzaamheden aan de kabels. De roltrappen op linkeroever zullen tijdens die periode 24/24 uur in dienst gesteld worden.

Renovatie in het najaar

Om de storingen en defecten aan de liften van de Sint-Annatunnel grondig en duurzaam aan te pakken, bereidt het Agentschap Wegen en Verkeer een omvangrijk renovatieproject voor. “Zo zullen de liften volledig gemoderniseerd worden, met respect voor het beschermd karakter van de installaties. Vorig jaar werd er echter geen geschikte aannemer gevonden omwille van de omvang, complexiteit en specificiteit van de opdracht”, aldus het agentschap.

Wegen en Verkeer heeft daarop beslist om de opdracht te herzien en een nieuw bestek uit te schrijven met een uitsplitsing van verschillende opdrachten om de kans op het vinden van een geschikte aannemer te vergroten. De opmaak van dit nieuwe bestek neemt echter meer tijd in beslag dan voorzien. AWV verwacht het nieuwe bestek in de loop van mei in de markt te kunnen zetten. Als alles goed gaat kan er dan in de zomer een aannemer gegund worden. Vervolgens moeten de renovatiewerken kunnen starten in het najaar.

https://www.hln.be/in-de-buurt/antwerpen/totaalrenovatie-liften-sint-annatunnel-uitgesteld-liftkabels-zorgen-voor-kink-in-de-kabel~a7829c61/
https://atv.be/nieuws/lift-voetgangerstunnel-linkeroever-al-zeker-tot-half-mei-buiten-gebruik

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Sint-Annatunnel [Antwerpen] Empty Ajout de la page web

Message  velo-ravel.net Dim 29 Mar 2020 - 12:25

http://www.velo-ravel.net/2019/2019-08-22_Sint-Annatunnel_Fietstunnel.htm
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7611
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Sint-Annatunnel [Antwerpen] Empty Coronamaatregelen

Message  eeuwige reiziger Sam 18 Avr 2020 - 9:02

Eenrichtingsverkeer op trappen Antwerpse fietstunnel, lift voetgangerstunnel sluit in weekend
17/04/2020

ANTWERPEN - Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) neemt maatregelen na de drukte van afgelopen weekend in de voetgangers- en fietserstunnel: op de trappen in de fietstunnel wordt er eenrichtingsverkeer ingevoerd en er komt verhoogd toezicht. De lift van voetgangerstunnel gaat dicht in het weekend. Daarnaast roept het agentschap nadrukkelijk op om ook bij mooi weer zo veel mogelijk te ontspannen op eigen oever, zo blijft de tunnel vlot bereikbaar voor de essentiële verplaatsingen.

Afgelopen weekend was het een drukte van jewelste in de fietskoker van de Kennedytunnel en in de Sint-Annatunnel. Het mooie weer verleidde veel Antwerpenaren om te voet of met de fiets naar de andere oever te trekken. Dat zorgde voor wachtrijen aan en in beide tunnels.

Agentschap Wegen en Verkeer doet een oproep aan iedereen om te helpen de tunnels open te houden voor wie ze het meest nodig heeft. “Gebruik de tunnels dus niet voor niet-essentiële verplaatsingen. Ik vertoef op eigen oever, dat moet het motto zijn.”

Maatregelen

(...)

** De lift van de Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel) op rechteroever wordt op de drukste momenten, met name tijdens de weekends van 10u ’s ochtends tot 19u ’s avonds, buiten werking gesteld. Deze maatregel komt er vanuit de vaststelling dat het grootste probleem met social distancing zich voordeed in de wachtrijen aan de lift op rechteroever tijdens de weekends met veel vrijetijdsverkeer. Op linkeroever, waar de lift al defect was, stelde dit probleem zich niet. Door het afsluiten van de lift worden wachtrijen vermeden en is een continue doorstroming van gebruikers.

Bovenstaande maatregelen gaan in vanaf zaterdag 18 april.

https://www.gva.be/cnt/dmf20200417_04925538/enkelrichting-op-trappen-antwerpse-fietstunnel-lift-voetgangerstunnel-sluit-in-weekend
https://atv.be/nieuws/enkelrichtingsverkeer-op-de-trappen-fietstunnel-en-lift-buiten-werking-in-voetgangerstunnel-96822

Eerder:

Nieuwe maatregelen: “Fietstunnel gaat dicht als social distancing niet wordt nageleefd”
08/04/2020

ANTWERPEN / LINKEROEVER - Het afgelopen weekend werd duidelijk dat gebruikers onvoldoende afstand hielden in zowel de Sint-Annatunnel (voetgangerstunnel) als in de fietstunnel van de Kennedytunnel. Daarom neemt het Agentschap Wegen en Verkeer nu drastische maatregelen.

“Het is belangrijk om de veiligheid in beide tunnels te kunnen garanderen, daarom zijn nu zeker met het goede weer extra maatregelen nodig. In de Sint-Annatunnel voorzien we bijkomend toezicht aan de lift. Momenteel werkt maar een van de twee liften. Als de afstandsregels niet worden nageleefd, sluiten we die lift en zijn de fietsers aangewezen op de roltrappen”, zegt Jef Schoenmakers van het AWV.

Op de roltrappen wordt de social distancing wel automatisch nageleefd volgens Schoenmakers. “Daar zorgen de fietsen die mee op de trap staan automatisch voor voldoende ruimte tussen en is er dus geen probleem. Mensen kunnen ook niet kruisen op de trappen.”

Het is de voorbije dagen, en zeker afgelopen weekend, vooral druk in de fietstunnel van de Kennedytunnel. De liften zijn er veel kleiner en de trap als alternatief is erg smal. Als fietsers elkaar daar kruisen, raken ze elkaar bijna aan. “We houden de situatie in de fietstunnel in het oog via onze controlekamers. Wanneer de situatie een paar uur fout loopt en er geen afstand wordt gehouden, zullen we de tunnel voor de rest van de dag volledig afsluiten. Zowel de trappen als de liften zijn dan buiten gebruik. Dan moeten de gebruikers naar de Sint-Annatunnel.”

Geen volwaardig alternatief

De Fietsersbond vindt het afsluiten van de fietstunnel geen goed idee, vooral omdat er geen volwaardig alternatief is voor de fietsers voor de verbinding tussen linker- en rechteroever. “De mensen zouden dan allemaal naar de voetgangerstunnel moeten, waar je eigenlijk maar vijf kilometer per uur mag rijden”, zegt Renaat Van Hoof, woordvoerder Fietsersbond Antwerpen. “Wat met de mensen die met een speed pedelec rijden? AWV moet als ze de fietserstunnel sluit voor een alternatief zorgen door bijvoorbeeld meer overzetboten in te zetten. Het is een merkwaardige maatregel. Gaat AWV de Kennedytunnel sluiten omdat er te veel automobilisten te snel rijden? Ik denk het niet.”

https://www.gva.be/cnt/dmf20200408_04916735/nieuwe-maatregelen-in-tunnels-onder-schelde-fietstunnel-gaat-dicht-als-social-distancing-niet-wordt-nageleefd
https://atv.be/nieuws/wegen-en-verkeer-overweeg-fietstunnel-te-sluiten-blijf-op-uw-eigen-oever-96567

https://www.gva.be/cnt/dmf20200406_04914771/nauwelijks-social-distancing-aan-fiets-en-voetgangerstunnels-onder-de-schelde-liften-uitschakelen-als-dit-zo-blijft-duren-nog-niet

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Sint-Annatunnel [Antwerpen] Empty Re: Sint-Annatunnel [Antwerpen]

Message  joverwimp Mer 15 Sep 2021 - 11:51

https://fietsverbindingenschelde.wegenenverkeer.be
joverwimp
joverwimp

Messages : 3036
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum