Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

4 participants

Page 1 sur 2 1, 2  Suivant

Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  eeuwige reiziger Lun 19 Déc 2011 - 0:41

Consultez aussi:

https://velo-ravel.forumactif.org/t423-l29-turnhout-tilburg-bels-lijntje-partie-neerlandaise#2048


Actuellement, cette voie verte s'arrête en Flandre au canal Dessel-Schoten, mais en 2010, on a pris la décision d'y installer un pont cycliste. Non à l'endroit où se trouvait jadis le pont ferroviaire, mais un peu plus loin à l'ouest

VERBINDING BELS LIJNTJE EN CENTRUM
Fietsbrug over kanaal
ZONDAG 11 APRIL 2010

TURNHOUT - De fietsroute langs het kanaal Dessel – Schoten wordt verbeterd. Zo komt er een fietsbrug in Turnhout die aansluit op het Bels Lijntje.

Vlaams minister van Openbare Werken Hilde Crevits investeert in haar fietsinvesteringsprogramma ook in Turnhout. Hier komt er een fiets- en voetgangersbrug over het kanaal Dessel-Schoten. Die brug verbindt het fietspad Bels Lijntje vanuit Nederland met het centrum van Turnhout. Het bruggetje in de vorm van een boogconstructie komt op de plaats waar je nu nog de overblijfselen ziet van de oude ijzeren spoorwegbrug.

G-route

Dat fietspad is een deel van de groene G-route, die verkeersveilig is en langs parkjes en bossen gaat. Aan de overkant van het kanaal zal het fietspad overgaan in een nieuw fietspad langs de Hollandsestraat. Samen met de geplande Noordboulevard zal het verkeer daar dus enorm toenemen.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLDME_20100411_001

Werken aan nieuwe voetgangers-en fietsbrug starten dit jaar
VRIJDAG 28 OKTOBER 2011

TURNHOUT - Een aannemer zal vanaf november starten met de bouw van de nieuwe voetgangers-en fietsbrug over het kanaal Dessel-Schoten. De brug moet het centrum van Turnhout veiliger aansluiten op het Bels Lijntje aan de overkant van het kanaal.

Sinds enkele jaren werkt de stad Turnhout aan plannen voor een voetgangers-en fietsbrug over het kanaal ter hoogte van de vroegere spoorbrug. Normaal gezien zou deze brug tegelijk met de Hertog Hendrik I lei aangelegd worden, maar de gemeenteraad besloot om dit laatste project niet uit te voeren.

De fietsbrug gaat wel door, want ze vormt de verbinding tussen drie grote fietspaden: het Bels Lijntje, de fietspaden langs het kanaal en de fietsostrade naar het station die in de toekomst richting Tielen en Herentals zal lopen. ‘Het is de bedoeling dat de werken nog dit jaar zullen starten, afhankelijk van de weersomstandigheden’, zegt schepen Luc Hermans (CD&V).

De werken starten in november het rooien van de bomen op de bestaande talud. Daarna komen de grondwerken om de hellingen naar de fietsbrug de juiste vorm en hoogte te geven. Vanaf januari 2012 zal de aannemer starten met de betonfunderingen aan het kanaal.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLWLU_20111028_001


Plus amples details du projet:

http://www.scribd.com/doc/70522603/Fietsbrug-Over-Kanaal


Les travaux ont commencé en novembre de cette année:

Bouw nieuwe fietsbrug over kanaal Turnhout-Schoten gestart
9 december 2011, dienst Mobiliteit

Vandaag gaven gedeputeerde Inga Verhaert en burgemeester Francis Stijnen de eerste spadesteek voor de aanleg van de nieuwe fietsbrug over het Kanaal Turnhout-Schoten. Deze nieuwe brug zal de ontbrekende schakel met de fiets-o-strade Herentals-Turnhout wegwerken en een duurzame ontsluiting van de geplande woongebieden Begijneveldekens en Heizijdse Velden met de stationsomgeving bieden.

Fiets-o-strade
De fietsbrug vormt de verbinding tussen drie grote fietspaden: het Bels Lijntje, de fiets-o-strade langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en de fiets-o-strade Herentals-Turnhout. Daarom wordt ze grotendeels betaald door de provincie Antwerpen. Het gaat om een stalen boogbrug van 46 meter lang. De onderdelen worden in Gent gebouwd om later over het kanaal naar de werfplaats verscheept te worden.
De aanleg van de brug gebeurt door de provincie Antwerpen in samenwerking met de stad Turnhout. De totale kosten worden geraamd op 1,6 miljoen euro. Hiervan financiert de provincie 1,2 miljoen euro. De stad Turnhout investeert 400 000 euro waarvan 30 procent gesubsidieerd wordt door Europa.
Planning
De voorbereidende werken zijn gestart op 28 november met het rooien van de bomen op de bestaande talud en een deel aan beide kanten van de kanaaldijk. Daarna komen de grondwerken om de hellingen naar de fietsbrug de juiste vorm en hoogte te geven. Om de boten vlot onder de brug te laten passeren, moet de berm voor de nieuwe fietsbrug namelijk hoger liggen dan de huidige spoorbermen.
Vanaf januari-februari 2012 start de aannemer met de betonfunderingen aan het kanaal terwijl de onderdelen in Gent gebouwd worden. De juiste timing hangt uiteraard sterk samen met de strengheid van de winter. Nadat de onderdelen vanuit Gent over het kanaal verscheept zijn, wordt de stalen voetgangers- en fietsbrug op een werfzone langs de kanaaloever gemonteerd. Tijdens deze fase zal de kanaaldijk meestal gewoon gebruikt kunnen worden door wandelaars. In april-mei 2012 zal de brug van de werfzone op zijn definitieve plaats over het kanaal gehesen worden. De brug zal dan eind 2012 gebruikt kunnen worden.

Ontwerp
De stad Turnhout gunde de opdracht voor het ontwerp van de brug en zijn omgeving aan ARCADIS. Zij werkten drie scenario's uit, waarbij telkens rekening werd gehouden met alle voorwaarden. Zo moest de brug voldoende hoog zijn voor het scheepvaartverkeer, terwijl de hellingen aan beide kanten toch vlot toegankelijk bleven voor de fietser. Na grondig overleg met alle betrokkenen viel de keuze op een elegante stalen boogbrug haaks op het kanaal. Algemene aannemingen Louis Mols zal de werken uitvoeren.

http://www.provant.be/nieuws/mobiliteit/fietsen/nieuws_20111209_spadesteekfiet.jsp

Bouw nieuwe fietsbrug over kanaal gestart
VRIJDAG 09 DECEMBER 2011

TURNHOUT - Gedeputeerde voor Mobiliteit Inga Verhaert gaf samen met burgemeester Francis Stijnen (CD&V) de eerste spadesteek voor de aanleg van de nieuwe fietsbrug over het kanaal Turnhout-Schoten.

‘Deze nieuwe brug zal de ontbrekende schakel met de fiets-o-strade Herentals-Turnhout wegwerken en een duurzame ontsluiting van de geplande woongebieden Begijnenveldekens en Heizijdse Velden met de stationsomgeving bieden’, aldus Inga Verhaert.

De fietsbrug vormt de verbinding tussen drie grote fietspaden: het Bels Lijntje, de fiets-o-strade langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en de fietso-strade Herentals-Turnhout. Daarom wordt ze grotendeels betaald door de provincie Antwerpen.

Het gaat om een stalen boogbrug van 46 meter lang. De onderdelen worden in Gent gebouwd om later over het kanaal naar de werfplaats in Turnhout verscheept te worden. De totale kosten worden geraamd op 1,6 miljoen euro, waarvan 1,2 miljoen euro gefinancierd wordt door de provincie.

De voorbereidende werken met het rooien van de bomen op de bestaande talud zijn ondertussen al gestart. Daarna komen de grondwerken om de hellingen naar de fietsbrug de juiste vorm en hoogte te geven.

Vanaf januari 2012 zal de aannemer starten met de betonfunderingen aan het kanaal. In april of mei zal de brug op zijn definitieve plaats over het kanaal gehesen worden. De brug zal dan einde 2012 gebruikt kunnen worden.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLWLU_20111209_004


Dernière édition par eeuwige reiziger le Ven 13 Jan 2012 - 23:37, édité 4 fois

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  Jurgen Mer 21 Déc 2011 - 21:21

En réalité, ce n'est qu'une partie de la ligne 29. Le point de départ du chemin de fer était à Aarschot.

La partie d'Aarschot à l'E313 Herentals est également converti en piste cyclable.

Jurgen

Messages : 105
Date d'inscription : 25/04/2011

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  eeuwige reiziger Jeu 22 Déc 2011 - 13:04

Jurgen a écrit:En réalité, ce n'est qu'une partie de la ligne 29. Le point de départ du chemin de fer était à Aarschot.

La partie d'Aarschot à l'E313 Herentals est également converti en piste cyclable.

C'est exacte, mais il semble que cette ligne Turnhout-Weelde (Tilburg) constituait au départ une ligne indépendante, car exploitée par une société privée, le 'Chemin de Fer Grand Central Belge'. D'où d'ailleurs le nom 'bels lijntje'. Je ne suis pas très sûr, mais j'ai l'impression que les autres lignes (Aarschot-Herentals et Herentals-Turnhout) constituaient au début des chaînons de deux autres lignes. Sans doute, le SNCB a réorganisé plus tard ces lignes.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  eeuwige reiziger Jeu 22 Déc 2011 - 16:12

eeuwige reiziger a écrit:Je ne suis pas très sûr, mais j'ai l'impression que les autres lignes (Aarschot-Herentals et Herentals-Turnhout) constituaient au début des chaînons de deux autres lignes. Sans doute, le SNCB a réorganisé plus tard ces lignes.

En cherchant un peu d'information supplémentaire, je trouvais un site web assez intéressant (deuxième chapitre) avec des photos:

http://www.freewebs.com/belgianmodeltrains/lijn29.htm

Le texte nous informe sur les débuts de cette ligne 29:

Beginnen doen we met een beetje geschiedenis over lijn 29. De lijn werd in gebruik genomen op 28 februari 1863 als onderdeel van de lijn Leuven-Aarschot-Herentals. Deze verbinding is de oudste van Aarschot. Aarschot werd later nog verbonden met Lier (1864) via lijn 16 en Diest (1865) via lijn 35. Herentals had reeds een spoorverbinding sinds 1855 naar Lier (huidige lijn 15) en Turnhout (huidige lijn 29).

http://www.freewebs.com/belgianmodeltrains/lijn29.htm

La carte dynamique du développement du réseau ferrofiaire en Belgique ("evolutie van het netwerk") semble confirmer que la ligne 29 était une réorganisation de différentes lignes:

http://www.belrail.be/N/infrastructuur/kaarten.html

Et sur cette carte, la ligne Aarschot-Herentals a le numéro 29, tandis que Herentals-Weelde-Tilburg constituait le numéro 15, mais il semble que cette partie était une branche latérale de la ligne transfrontalière 15 Lier-Herentals-Neerpelt et ensuite les Pays-Bas et l'Allemagne.

http://transbrabanconne.be/IMG/jpg/reseau_belge_1935.jpg

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  Jurgen Jeu 22 Déc 2011 - 21:23

eeuwige reiziger a écrit:
eeuwige reiziger a écrit:Je ne suis pas très sûr, mais j'ai l'impression que les autres lignes (Aarschot-Herentals et Herentals-Turnhout) constituaient au début des chaînons de deux autres lignes. Sans doute, le SNCB a réorganisé plus tard ces lignes.

En cherchant un peu d'information supplémentaire, je trouvais un site web assez intéressant (deuxième chapitre) avec des photos:

http://www.freewebs.com/belgianmodeltrains/lijn29.htm

Le texte nous informe sur les débuts de cette ligne 29:

Beginnen doen we met een beetje geschiedenis over lijn 29. De lijn werd in gebruik genomen op 28 februari 1863 als onderdeel van de lijn Leuven-Aarschot-Herentals. Deze verbinding is de oudste van Aarschot. Aarschot werd later nog verbonden met Lier (1864) via lijn 16 en Diest (1865) via lijn 35. Herentals had reeds een spoorverbinding sinds 1855 naar Lier (huidige lijn 15) en Turnhout (huidige lijn 29).

http://www.freewebs.com/belgianmodeltrains/lijn29.htm

Ah oui, je connais ce site web, c'est le mien. lol!

Vous trouvez des autres lignes ferroviaires sur un autre site web: www.everyoneweb.com/fietssporen. C'est tout en néerlandais, mais avec beaucoup des photos! Mais je pense que vous parlez néerlandais, n'est-ce pas?

Jurgen

Messages : 105
Date d'inscription : 25/04/2011

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  eeuwige reiziger Jeu 22 Déc 2011 - 22:25

Jurgen a écrit:Ah oui, je connais ce site web, c'est le mien. lol!

Vous trouvez des autres lignes ferroviaires sur un autre site web: www.everyoneweb.com/fietssporen. C'est tout en néerlandais, mais avec beaucoup des photos! Mais je pense que vous parlez néerlandais, n'est-ce pas?

Quelle belle surprise! J'ai bien aimé votre site web comme on y trouve presque 'pas à pas' (dans le sens littéral de cette expression en néerlandais... Wink ) des images de ces quelques 'voies vertes'. C'est comme une visite virtuelle!

Et oui, ik ben Vlaming net als u. Ik droom er al een lange tijd van dat er een webstek, net zoals die van Luc voor Wallonië of zoals de uwe, zou bestaan waarin alle bestaande en geplande groene assen beschreven worden. Nu is het immers nog steeds wat links en rechts sprokkelen. Daarom, j'espère commencer un jour à une description en détail de ces voies vertes dans ma région (les deux 'Vlaanders').

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  velo-ravel.net Ven 23 Déc 2011 - 0:41

Jurgen a écrit:Ah oui, je connais ce site web, c'est le mien. lol! .

Eh bien voilà je découvre ce site grâce a "eeuwige reiziger".

Ik was juist nog met het idee om een mailtje te versturen om mijn felicitatie te zeggen voor de website.
Allee t'is niet meer nodig ik kan het hier doen. Bonne continuation !!

Ik heb nog veel te rijden in Vlanderen.
Actuellement fort occupé (et demandé) dans le Nord de la France.
en Wallonië nog niet alles afgereden, nog veel kleine stukjes te doen.

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  velo-ravel.net Ven 23 Déc 2011 - 0:46

Jurgen a écrit:
La partie d'Aarschot à l'E313 Herentals est également converti en piste cyclable.
Oui eeuwig reizer en a parlé ici https://velo-ravel.forumactif.org/t427-l29-aerschot-herenthals#2061

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  velo-ravel.net Ven 23 Déc 2011 - 0:52

L29 Turnhout - Tilburg ("Bels lijntje") - partie belge

Carte http://g.co/maps/vs5m4

D'ailleurs passe pas loin du village de Ravels (eh eh) Smile

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  eeuwige reiziger Ven 23 Déc 2011 - 1:53

velo-ravel.net a écrit:L29 Turnhout - Tilburg ("Bels lijntje") - partie belge

Carte http://g.co/maps/vs5m4

D'ailleurs passe pas loin du village de Ravels (eh eh) Smile


Very Happy

C'est vrai que juste avant la frontière belgo-néerlandaise, la ligne est écartée par le réseau points-noeuds, mais on peut continuer à la suivre et d'atteindre de cette manière Baarle. A Baarle, près de la Boschovenseweg, les points-noeuds (néerlandais) rejoignent à nouveaux la ligne, jusqu'à Baarleseweg.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  velo-ravel.net Ven 23 Déc 2011 - 2:40

niet goed verstaan wat uw bedoeld met uw laatste zin
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  eeuwige reiziger Ven 23 Déc 2011 - 13:44

velo-ravel.net a écrit:niet goed verstaan wat uw bedoeld met uw laatste zin

Net voor Baarle sturen de knooppunten je weg van de oude spoorlijn, maar die kan je als fietser wel verder fietsen. De oude lijn is immers volledig verhard. Pas ter hoogte van de Boschovenseweg valt spoorlijn en fietsnetwerk weer samen.

Aan het rondpunt van Boshoven stopt de spoorlijn en loopt aan de andere kant niet verder, omdat daar nu een industrieterrein ligt. Je kan weer verder fietsen vanaf de Stationsstraat/Sint-Janstraat (daarbij denk ik even niet aan de straatjes Belsebaan en Bielzenspoor in het industrieterrein die blijkbaar ook stukjes oude spoorlijn zijn) tot aan de Bredastraat in Tilburg.

Mais peut-être, je devrais mettre ces remarques dans la rubrique Pays-Bas...?

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Re: L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29)

Message  velo-ravel.net Sam 24 Déc 2011 - 0:49

Début à Turnhout

Afficher L29 Turnhout - Baarle-Nassau sur une carte plus grande

Non loin de la frontière avec les pays-bas

Afficher L29 Turnhout - Baarle-Nassau sur une carte plus grande
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Pont Canal Dessel-Schoten

Message  eeuwige reiziger Mer 5 Sep 2012 - 2:02


Fietsbrug over kanaal dit najaar in gebruik
MAANDAG 14 MEI 2012

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) B2_G433PU82R.1_brug.jpg.h170

TURNHOUT - De bouw van de fietsbrug over het kanaal Dessel-Schoten-Turnhout is in zijn laatste fase beland. De stalen brug van liefst 59ton werd dit weekend met een immense kraan op de juiste plaats gezet.

De provincie Antwerpen startte enkele maanden geleden met de bouw van een brug over het kanaal Dessel-Schoten. De provincie bouwt deze brug in samenwerking met de stad Turnhout. De stalen brug werkt de ontbrekende schakel tussen drie grote fietspaden weg: het Bels Lijntje, de fietsostrade langs het kanaal Dessel-Schoten-Turnhout en de fietsostrade Herentals-Turnhout.

De brug biedt ook een duurzame ontsluiting van de geplande woongebieden Begijneveldekens en Heizijdse Velden met de stationsomgeving. Als alles vlot verloopt, zal de brug nog dit najaar in gebruik worden genomen.

'De aanleg van de nieuwe fietsbrug gaat de laatste fase in', verklaart gedeputeerde Inga Verhaert (SP.A). 'Het brugdek werd in drie delen gebouwd in Gent en werd vervolgens over het kanaal naar Turnhout verscheept. Ook de bogen werden in verschillende onderdelen naar de werfzone vervoerd. Algemene Aannemingen Louis Mols heeft de landhoofden geplaatst en de stalen brugbogen in elkaar gezet. Zaterdag heeft een gigantische telescopische kraan de onderdelen op hun definitieve plaats over het kanaal gelegd.'

Buurtpleintje

Het plaatsen van de brug was geen evident karwei. 'Het gaat om een brug van 46meter lang en 5meter breed. Ze weegt liefst 59ton. Zo'n gevaarte over het kanaal hijsen, ook al is het in verschillende stukken, is geen sinecure', aldus Verhaert.

Ook de onmiddellijke omgeving van de fietsbrug zal een metamorfose ondergaan. In de scherpe bocht van de Wouwerstraat komt een fiets- en wandelpad naar de kanaaldijk. Hier zal een mooi groen buurtpleintje met zitbanken komen. In de bocht zelf wordt een verhoogd verkeersplateau aangelegd als snelheidsremmer.

Parkeren

Ter hoogte van de Hollandsestraat werden de plannen licht gewijzigd: de bestaande asfaltweg en de stoep blijven, maar de parkeerplaatsen zullen worden vervangen door een fietspad naar de nieuwe brug. Het fietspad wordt van de straat afgescheiden door een haag.

Parkeren in de Hollandsestraat zal moeten gebeuren aan de kant van de woningen. Ter hoogte van de Guldensporenlei wordt de fietsoversteek zo aangelegd dat er geen verkeerslichten nodig zijn.

De voorbereidende werken zijn eind november gestart met het rooien van de bomen op de bestaande talud. De totale kosten worden geraamd op 1,6miljoen euro. Hiervan financiert de provincie 1,2miljoen euro. De stad Turnhout investeert 400.000euro. Van dat bedrag dat de stad neertelt, subsidieert Europa 30procent.

http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=JR3Q1MNU


L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) IMG_2085%20(Medium)_8b576_400__400_

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) IMG_2080%20(Medium)_2d093_400__400_

http://www.brs.nl/actueel.php?act=9174046


L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) 2012-07-29134928

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=93718932&postcount=71

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Inauguration du pont cycliste - 3 octobre 2012

Message  eeuwige reiziger Mer 26 Sep 2012 - 0:45


Uitnodiging fietsbrug Turnhout

Het is zover. De provincie Antwerpen is klaar met de aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over het kanaal in Turnhout. De brug maakt deel uit van de fietsostrade Herentals-Turnhout en zorgt voor een duurzame ontsluiting van de geplande woongebieden met het station en het stadscentrum.

De elegante stalen boogconstructie verbindt drie grote fietspaden: het Bels Lijntje, de fietsostrade langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en de fietsostrade Herentals-Turnhout.

46 meter lang, 5 meter breed en maar liefst 59 ton, dat is de fietsbrug in Turnhout. De bouw nam 10 maanden in beslag. Maar het was het wachten meer dan waard.

De aanleg van de brug sluit ook aan bij de gebiedsgerichte studie van de Noorderkempen die met een brede bril naar mobiliteit kijkt. Concreet wil de provincie onder het actiepunt ‘kanalen’ zowel de bedrijvigheid als de recreatie langs het kanaal in de verf zetten. Ook wil ze het bovenlokaal functioneren van de activiteiten langs het kanaal optimaliseren.

Benieuwd? Kom de nieuwe brug dan mee infietsen. Afspraak, met de fiets, op dinsdag 2 oktober om 11 uur op het Warandeplein. Na de fietstocht is er een traktatie voorzien voor alle aanwezigen. Meer praktische informatie vind je binnenkort op de website. Hopelijk tot dan!

http://www.provant.be/nieuwsbrieven/uitgaves/mobiliteit/fietsen/de_trapper_jg5nr3_september201.jsp#art3

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Plan

Message  eeuwige reiziger Mer 26 Sep 2012 - 0:54

Le plan de l'emplacement du pont ainsi que des liaisons avec la voie lente peut être trouvé sur la deuxième page:

http://projecten.turnhout.be/sites/default/files/fiche_fietsbrug_10_lowres.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Inauguration officielle

Message  eeuwige reiziger Mer 10 Oct 2012 - 12:14

Vidéo:
http://www.rtv.be/artikels/nieuws/2012100213241545_fietsbrug-over-kanaal-dessel-schoten-geopend


Fietsbrug over kanaal in Turnhout ingefietst

3 oktober 2012, dienst Mobiliteit

De provincie Antwerpen en de stad Turnhout zijn klaar met de aanleg van de fiets- en voetgangersbrug over het kanaal Dessel-Schoten. De brug werkt de ontbrekende schakel tussen drie grote fietspaden weg en biedt een duurzame ontsluiting van geplande woongebieden met het station en stadscentrum. Gisteren fietsten gedeputeerde voor Mobiliteit Inga Verhaert en burgemeester Francis Stijnen de nieuwe fietsbrug in. De provincie trakteerde daarna alle fietsers op frietjes.

Het gaat om een elegante stalen boogbrug van 46 meter lang en 5 meter breed die maar liefst 59 ton weegt. Ze is voldoende hoog voor het scheepvaartverkeer en haar hellingen zijn aan beide kanten vlot toegankelijk voor fietsers. De aanleg ervan heeft 10 maanden in beslag genomen. Gedeputeerde Inga Verhaert en burgemeester Francis Stijnen gaven op 9 december 2011 de eerste spadesteek en gisteren stelden ze de nieuwe brug officieel aan de pers voor.

De aanleg van de stalen boogbrug gebeurde in verschillende fases in. Het brugdek is in drie delen gebouwd in Gent en over het kanaal naar Turnhout verscheept. Ook de bogen zijn in verschillende onderdelen naar de werfzone vervoerd waar aannemer Mols ze aan elkaar lastte. Op 12 mei plaatste een telescopische kraan de verschillende onderdelen over het kanaal.


Resultaat

De fietsbrug vormt de verbinding tussen drie belangrijke fietspaden: het Bels Lijntje, de fietsostrade langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten en de fietsostrade Herentals-Turnhout. Daarom wordt ze grotendeels betaald door de provincie Antwerpen. De brug zorgt ook voor een duurzame ontsluiting van de geplande woongebieden Begijneveldekens en Heizijdse Velden met het station en het stadscentrum. De aanleg van de brug is een investering van de provincie Antwerpen (1,12 miljoen euro) en de stad Turnhout (500 000 euro) waarbij het gedeelte van de stad voor 30% gesubsidieerd wordt door Europa.

http://www.provant.be/nieuws/mobiliteit/fietsen/nieuws_20121003_openingfietsbr.jsp


Plusieures photos du pont:

http://album.gva.be/foto-album/opening-fietsbrug-bels-lijntje.aspx

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Bels Lijntje: van spoorweg naar fietspad

Message  velo-ravel.net Dim 24 Mar 2013 - 22:25

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Cultureel fietsevenent (8 september 2013)

Message  eeuwige reiziger Dim 25 Aoû 2013 - 17:00

Nieuw cultureel fietsevent Bels Lijntje op 8 september

22/08 TURNHOUT (2300) Op zondag 8 september 2013 vindt de eerste editie plaats van het cultureel fietsevent Bels Lijntje, op de voormalige spoorlijn Bels Lijntje tussen Turnhout en Tilburg. Het groots opgezette evenement start in Tilburg en gedurende de dag verplaatst het rijke culturele programma zich naar Turnhout. Onderweg genieten deelnemers bij 13 tussenstops van optredens, streekmarkten en meer.

Van Tilburg tot Turnhout werken een groot aantal partners samen om het grensoverschrijdende evenement tot een succes te maken. Tine van de Weyer, lid van de initiatiefgroep in Tilburg, roept iedereen op om mee te fietsen tijdens deze eerste editie. ‘We hebben een groot aantal artiesten, organisaties en ondernemers weten te betrekken en het wordt een bijzonder goed gevuld programma met namen als Peer de Graaf, de Turnhoutse dansgroep Zonne, Qlinaria en meer, veel meer!’ Voor dit jaar koos de organisatie voor het thema ‘De Verborgen Statie’. Historisch gezien waren er zeven stations, of 'staties', langs het Bels Lijntje. ‘Voor deze gelegenheid hebben we er zelf een aantal mooie tussenstops aan toegevoegd, vanwege Het Jaar 013 zijn het er in totaal dertien geworden. En we hebben er ook een veertiende denkbeeldige statie aan toegevoegd. Dat is de ‘verborgen statie’ die het deelnemende publiek mag invullen met beeld en tekst via onze publieksblog. Dat Tilburg netnummer 013 heeft en Turnhout 014 is daarbij een welkom toeval.’

Burgemeester Harrie Nuijten van de deelnemende gemeente Alphen-Chaam (NB) vertelt: ‘De symboliek van het Bels Lijntje is zo mooi: hoe levendig, vitaal en inspirerend kan een dood spoor zijn ...? Dit evenement legt zoveel verbindingen. Tussen de snelheid van de stad en de rust van het platteland. Tussen toen en nu, heden en verleden. Tussen mensen aan beide kanten van de grens. Tussen makers en genieters van kunst en cultuur. Dit evenement verdient het om een traditie te worden.’ Gevraagd naar waarmee dit evenement zich onderscheidt van andere fiets- en culturele evenementen vertelt Jef van Eyck, voormalig coördinator Turnhout 2012: ‘Dit evenement is uniek omdat het een cultureel grensoverschrijdend samenwerkingsproject is en omdat het een historische spoorlijn aanwendt als litteken in het landschap waarop we culturele verscheidenheid en animatie inplanten.’

Op www.belslijntje.com kunt u zich aanmelden voor deelname, u opgeven als vrijwilliger (de organisatie zoekt er nog een aantal, voor assistentie bij de tussenstops) en meer. U vindt er ook de publieksblog ‘Het Bels Lijntje’ waar nu al wetenswaardigheden of beelden van het Bels Lijntje naartoe gestuurd kunnen worden.

Toon Verheijen
http://www.gva.be/regio-kempen/turnhout/nieuw-cultureel-fietsevent-bels-lijntje-op-8-september.aspx


Het feestprogramma:

http://www.belslijntje.com/programma-cultureel-fietsevent/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Cultureel Fietsevenement

Message  eeuwige reiziger Mar 10 Sep 2013 - 9:26

Cultureel Fietsevenement Bels Lijntje is groot succes
dinsdag 10 september 2013

TURNHOUT - Het Cultureel Fietsevent Bels Lijntje was zondag een groot succes. De activiteit begon in Tilburg en had als eindhalte Turnhout.

Op een van dertien stopplaatsen, aan de picknickplaats van Weelde-Statie, werd even halt gehouden om een bord van het Bels Lijntje officieel te onthullen. Via deze actie wil men een duurzame toekomstige samenwerking in de regio rond het Bels Lijntje opstarten.

‘Het Bels Lijntje brengt ook cultuur van België en Nederland dichtbij’, zegt schepen van Mobiliteit Willy Van Geirt (N-VA). ‘We zijn heel blij met dit initiatief.In België is Turnhout samen met Brugge koploper als stad waar het meeste gefietst wordt en dat willen we zo houden.’

Tine van de Weyer van de coöperatie Bels Lijntje wil werken aan de duurzame ontwikkeling van het fietspad. ‘Het verdwenen spoorwegtracé Bels Lijntje kan gebruikt worden om Tilburg en Turnhout te verbinden met het tussenliggende platteland. Het Bels Lijntje levert met haar bijna 150-jarig bestaan een onuitputtelijke bron van persoonlijke verhalen en het verbindt duidelijk mensen’, zegt Tine.

Er wordt ook aan de toekomst gedacht, met een mogelijk verbreding van het fietspad. ‘We moeten het fietspad toegankelijker maken voor bewoners en recreanten. De gemeenteraad van Tilburg heeft besloten dat er een onderzoek wordt gestart naar de haalbaarheid van de verbreding van het fietspad. Een verbreding, zonder het rooien van bomen, zal het gebruik van het fietspad en de veiligheid zeker ten goede komen.’
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20130909_00732753

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty balade à vélo

Message  eeuwige reiziger Sam 7 Déc 2013 - 22:10

Description, carte et photos:

http://web4our.awardspace.com/index.php?page=traject&route=011&gif=F

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Img2935tb

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty mise à jour

Message  eeuwige reiziger Sam 7 Déc 2013 - 22:24

Luc, ce pont cycliste réalisé en 2012 et la piste cyclable le long de route ferrovière ainsi que sa liaison avec la Hollandsestraat ne semblent pas encore trouvé une place sur votre carte.


Naast de nieuwe brug, met een kostenplaatje van 1.6 miljoen euro, komt er ook een heel nieuw fietspad parallel met de spoorweg en een deel van de Hollandsestraat.
http://www.gva.be/regio-kempen/turnhout/werf-in-uitvoering-fietsersbrug-en-fietspad-bels-lijntje.aspx
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120718_00227362


De hypermoderne brug is een plezier om over te rijden: zachte hellingen die voor elke fietser haalbaar zijn, breed genoeg zodat er ook nog plaats is voor voetgangers en met een mooi uitzicht over het kanaal en de omgeving. De aansluiting met het Bels Lijntje verloopt zeer vlot en ook het nieuwe, aparte fietspad tussen de spoorweg en de Hollandsestraat is een toonbeeld van hoe het overal zou kunnen zijn: een asfaltlaag zo vlak als een biljartlaken, breed genoeg en met voldoende tussenruimte naast de rijweg. Dit is het perfecte voorbeeld van wat we bedoelen als we het over comfort hebben in het memorandum van de Fietsersbond.
http://www.fietsersbond.be/regioturnhout/openingfietsersbrugL029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) IMG_1645-L

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) IMG_1647-L

Et encore des autres photos:
http://barthuysmans.smugmug.com/Turnhout/Bels-lijntje

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Uitkijktoren Klotteraard [Turnhout]

Message  eeuwige reiziger Dim 9 Fév 2014 - 16:06

Uitkijktoren Turnhouts Vennengebied
woensdag 29 januari 2014

Natuurgebied

Het Turnhouts Vennengebied is een van de belangrijke heidegebieden in Vlaanderen. Tal van heideterreinen liggen verspreid over de regio. De heideterreinen zijn de biotoop van zeldzame planten en dieren die zich specifiek aan dit milieu hebben aangepast. In het Vennengebied treffen we nog waterlobelia, drijvende waterweegbree en oeverkruid aan, echte zeldzaamheden in Vlaanderen die hier hun laatste groeiplaatsen hebben. In het kader van de Europese habitatrichtlijn werd het gebied daarom opgenomen in het Natura 2000 Netwerk. Voor een schitterend uitzicht moet u bij de uitkijktoren aan Klotteraard zijn, ter hoogte van het Bels Lijntje. De toren heeft drie verdiepingen met een uitkijkplatform. Het hoogste uitkijkpunt ligt op 12,5 meter

Info: De uitkijktoren ligt langs het Bels Lijntje. Wandelaars kunnen best parkeren aan de Klein Engelandhoeve, Klein Engeland 29.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=dmf20140120_00937750

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Frontend.actions

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Frontend.actions

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=SN20SE9C
http://toonblogt.blogspot.be/2012/01/winter-levende-vennen.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Cultureel fietsevenent (13-14 september 2014)

Message  eeuwige reiziger Dim 7 Sep 2014 - 11:04

Volgend weekend Cultureel Fietsevent Bels Lijntje
ZATERDAG 06 SEPTEMBER 2014

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Romantische_mannen_boshoven1.jpg.h380.jpg.568

BAARLE-HERTOG - De organisatoren zitten in Tilburg en Turnhout, aan het begin en eind van het Bels Lijntje fietspad, maar feit is dat een groot deel van dit fietspad over Baarles grondgebied gaat. Op zaterdag 13 en zondag 14 september vindt het Cultureel Fietsevent Bels Lijntje plaats, en uiteraard zijn er in en om Baarle tal van culturele links gelegd. Stopplaatsen met film, proeverij, muziek en beeldende kunst. Het evenement kent meer dan 50 culturele activiteiten onderweg. Zowel op zaterdag als op zondag. Tussen 10:00-17:00 uur kunt u fietsen en onderweg genieten van cultuur. Deelname is gratis, en u kunt overal onderweg starten, van Tilburg tot Turnhout aan het Bels Lijntje.

Vorig jaar werd het evenement voor het eerst georganiseerd en trok het nog niet zoveel bezoekers. Organisatie is in handen van Coöperatie Bels Lijntje uit Tilburg en Toerisme & Uit Stad Turnhout. Dion Heerkens van de organisatie vertelt: 'er waren toen ongeveer 500 fietsers die meededen.' Toen was het een eendaags evenement, een eerste probeersel. Nu is het aanbod veel uitgebreider en kan de fietser twee dagen op pad. In beide steden zijn er arrangementen en overnachtingsmogelijkheden voor mensen die er een echt fietsweekend van willen maken.

Vreemdeling/vluchteling

Dit jaar wordt het thema Vreemdeling/Vluchteling aan de Bels LIjntje tocht gekoppeld, indachtig de Eerste Wereldoorlog waarin vele Vlamingen via deze spoorlijn vluchtten naar het vrije Nederland. Aan de grens bij Weelde Statie wordt een tableau vivant ingericht door theater De Kwekerij. "Het Wachten" heet de voorstelling op het oude spoorwegemplacement, op beide dagen te zien tussen 11:30 en 16:00 uur, elke 15 minuten.

In Zondereigen worden de deelnemers gewezen op de Dodendraad, in Baarle-Hertog in het gemeentehuis is een film te zien op beide dagen tussen 10:00-17:00 uur. Gemaakt door Peter Hofland, een korte 7 minuten durende documentaire over WO I met scenes uit Tilburg uit 1914-1918, het Bels Lijntje en de Dodendraad. Ook toegankelijk als je niet aan het fietsen bent.

Muziek en kunst

In het Spoorweghuisje 18 aan het Bels Lijntje geeft Olga de Rooij op beide dagen miniconcerten, vanaf 11:15 uur elk uur opnieuw, tot 15:15 uur. De Boshut van Sonja Prins, aan het Goordonk 15, is op beide dagen opengesteld door kunstenares Anne Pillen die deze als werkruimte in gebruik heeft. Thema daar is "Op Reis in de Boshut". Er snuffelen ezels rond en jeugdige schrijvers presenteren er hun eigen werk.

Proeven

Boekjes met daarin alle culturele activiteiten uitgebreid toegelicht zijn bij het VVV kantoor en op diverse plaatsen in de horeca gratis verkrijgbaar. Bij de Heeren van Boshoven aan Boschoven 6  is een proeverij ingericht met bier van de Dochter van de Korenaar, gedistilleerd van Van Zuidam en wijn van de wijngaard Hof van Baarle, en toeristische informatie over het dorp. Op http://www.belslijntje.com is alle informatie ook terug te vinden en er is een gratis app waarmee je onderweg op je smartphone informatie kunt bekijken.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=bljwo_01254167


Beschrijving van de fietsroute Turnhout - Tilburg en omgekeerd is te vinden op

http://www.belslijntje.com/route-bels-lijntje/

Kaart:

http://s3.amazonaws.com/noise.shoudio.com/whitelabel/bkkc/embeds/belslijntje.html


eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Empty Succes

Message  eeuwige reiziger Ven 19 Sep 2014 - 0:06

FOTOSPECIAL: Bels Lijntje fietstocht zeer drukbezocht
ZATERDAG 13 SEPTEMBER 2014

BAARLE-HERTOG - Een schatting van het aantal deelnemers kan de organisatie niet geven, maar de eerste dag van het cultureel fietsevent Bels Lijntje mag een groot succes genoemd worden. Prachtig weer, overal waar je keek fietsers op het Lijntje tussen Tilburg en Turnhout, drukte bij de stopplaatsen, de staties. Tussen statie 7 en 8 telde ik 103 tegenliggers, en er waren meer dan 50 culturele activiteiten. Zondag is de tweede dag en verwacht men nog meer deelnemers aan dit fietsevenement dat voor de tweede keer wordt georganiseerd en waaraan iedereen gratis kan deelnemen. Een foto impressie...

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=bljwo_01266507

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Bels_lijntje_fietstocht_(40)_(Small)

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Bels_lijntje_fietstocht_(25)_(Small)

L029 Turnhout - Tilburg (Bels lijntje) (L29) Bels_lijntje_fietstocht_(27)_(Small)

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Page 1 sur 2 1, 2  Suivant

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum