Afwateringskanaal ['s-Hertogenbosch-Drongelen] (Drongelens kanaal)

Aller en bas

Afwateringskanaal ['s-Hertogenbosch-Drongelen] (Drongelens kanaal)

Message  eeuwige reiziger le Mer 24 Déc 2014 - 14:23

Het Afwateringskanaal van 's-Hertogenbosch naar Drongelen is tussen 1907 en 1911 gegraven, om ‘s-Hertogenbosch te ontlasten bij wateroverlast. Het kanaal begint in het zuiden van de stad, vlakbij het Wilhelminaplein. Het kanaal mondt bij de Bovelandsesluis uit in de Bergsche Maas. Het kanaal wordt in Den Bosch ook wel het Drongelens kanaal genoemd.

(...)

Het Drongelens kanaal verbind de Bossche Broek bij ’s-Hertogenbosch met de Bergsche Maas en is ongeveer 20 km (19,8 km) lang. Veelal is het verval (hoogte verschil) tussen het begin van het kanaal en de Bergsche Maas 1 tot 1,5 m en er kan er veel water worden afgevoerd.

http://www.ivn-s-hertogenbosch.nl/struinen-door-isabella-en-gement/afwateringskanaal


http://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/afwateringskanaal-s-hertogenbosch-drongelen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Afwateringskanaal_%27s-Hertogenbosch-Drongelen


eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Fietstocht (21 december 2014)

Message  eeuwige reiziger le Mer 24 Déc 2014 - 15:35

http://velo-ravel.forumactif.org/t1156-brabant-septentrional
http://velo-ravel.forumactif.org/t481-langstraatspoorlijn-halve-zolenpad#6952

Je draait rechts in, het jaagpad op. Plotseling lijkt het alsof je in een andere wereld terechtkomt. Een aanhoudende stroom fietsers op het spoorwegpad in Waalwijk, maar hier slechts het zachte spel van de wind tussen boom en struik. Bij knooppunt 15, aan de spoorwegbrug over kanaal, blijkt het grootste deel van de mensen rechtdoor, richting Drunen, te rijden.Ik geef mijn ijzeren paard de sporen. Het gaat gezwind vooruit op dit jaagpad. Nu ja, jaagpad. Eigenlijk zou "bosweg" misschien beter bij de werkelijkheid aansluiten. Het Drongelens kanaal heeft immers een heel breed talud. Je fietst meer door een galerij van bomen en struiken, alhoewel je door de winsterse kaalheid wel een zeker zicht op het kanaal blijft behouden. Als de bomen zich getooid hebben met lente- en zomergroen moet hier wel heel anders zijn. Ongetwijfeld verlies je dan een beetje de voeling met de waterweg.Vrij snel bereik ik dan ook de brug aan de Torenstraat, waar het knooppuntbordje me weg van het kanaal stuurt, het nationaal park in. Eigenlijk had ik graag doorgefietst tot in Den Bosch, al was het maar om even kort te genieten van de mooie kathedraal. Vandaag is het weer vrij duister en in december valt de avond snel. Dus wordt het kiezen of delen. Ik verkies de fietslus af te rijden.

Dag kanaal, tot een volgende keer!
Meer beeldmateriaal
https://plus.google.com/u/0/photos/108608268574531364588/albums/6095389575342337185

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum