Ringdijk De Bunt.

Aller en bas

Ringdijk De Bunt. Empty Ringdijk De Bunt.

Message  velo-ravel.net le Jeu 29 Mar 2018 - 18:11

http://sigmaplan.be/nl/projecten/durmevallei/deelprojecten/de-bunt/

Kaart : Ringdijk De Bunt. Durme-bunt

http://sigmaplan.be/nl/nieuws/ringdijk-in-de-bunt-feestelijk-ingehuldigd/


Fiets- en wandelroute
Op zondag 25 maart werd de afgewerkte ringdijk officieel ingehuldigd door De Vlaamse Waterweg en de gemeente Hamme. Vervolgens kreeg het grote publiek de kans om de dijk feestelijk in te wandelen in het gezelschap van ervaren Durmegidsen. De nieuwe ringdijk sluit aan op de Scheldedijk in Driegoten en de Bunt langs de Durme en zal vrij toegankelijk zijn. Op die manier vormt hij een onderdeel van het fiets- en wandelnetwerk in de regio. “Passanten zullen van op de dijk de werken in het gebied op de voet kunnen volgen”, aldus Krista Maes.

De komende jaren maakt De Vlaamse Waterweg nv in De Bunt werk van twee nieuwe in- en uitwateringsluizen. Na een stormtij laten deze sluizen het opgevangen water terugstromen, zodra het rivierpeil opnieuw gezakt is. Bovendien zullen ze dagelijks een kleine hoeveelheid rivierwater het gebied in laten stromen, op het ritme van eb en vloed. Zo wordt De Bunt niet alleen een belangrijk overstromingsgebied, maar ook een zoetwatergetijdengebied met slikken en schorren. Laatste stap is het verlagen van de bestaande dijk tot een overloopdijk, waarlangs bij stormtij het teveel aan water het gebied zal kunnen binnenstromen.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6386
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Ringdijk De Bunt. Empty Re: Ringdijk De Bunt.

Message  velo-ravel.net le Jeu 29 Mar 2018 - 19:42

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6386
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Ringdijk De Bunt. Empty Re: Ringdijk De Bunt.

Message  eeuwige reiziger le Ven 30 Mar 2018 - 9:50

Wel even opmerken dat de ringdijk alleen het westelijk deel van de lus uitmaakt. De dijk aan de waterkant is de overloopdijk. Als ik mij niet vergis, zal er nog gewerkt worden aan die dijk. Wandelaars en fietsers zullen dan ongetwijfeld omgeleid worden langs de nieuwe dijk.


“Extra troef voor toerisme in gemeente”
RINGDIJK ROND OVERSTROMINGSGEBIED DE BUNT NA 3 JAAR KLAAR
26 maart 2018

HAMME - De ringdijk rond het toekomstig overstromingsgebied in De Bunt is na drie jaar werken klaar. Gisteren werd de nieuwe dijk langs de Schelde officieel ingewandeld. Het overstromingsgebied treedt pas binnen drie jaar in werking.

Begin 2015 gingen de werken voor de aanleg van een ringdijk in De Bunt van start. Die werken zijn nodig om een gecontroleerd overstromingsgebied aan te leggen. De aanleg van dat overstromingsgebied kadert in het Sigmaplan, dat Vlaanderen beschermt tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren. “De hoge dijk loopt volledig rond het gebied van 84,5 hectare. Wanneer De Bunt over enkele jaren in werking treedt als overstromingsgebied is het deze constructie die de watermassa zal indijken”, zegt Hans Quaeyhaegens, projectingenieur van De Vlaamse Waterweg nv. De nieuwe ringdijk vormt een extra wandel- en fietsroute in Hamme, en sluit aan op de Scheldedijk in Driegoten en De Bunt langs de Durme. Gisteren werd de dijk alvast officieel ingewandeld. De dijk zal ook vrij toegankelijk zijn voor iedereen. “Passanten zullen van op de dijk de werken in het gebied op de voet kunnen volgen”, zegt Krista Maes, operationeel directeur bij De Vlaamse Waterweg nv.

”Voor Hamme is dit een project dat onze gemeente op drie vlakken versterkt, namelijk toerisme, natuur en veiligheid”, zegt schepen van Milieu, Natuur en Toerisme Tom Waterschoot (Open Vld). “Onze gemeente wordt veiliger als het gaat om overstromingen van de Schelde. Hamme is immers de gemeente met de meeste dijken uit het hele Scheldelandschap. Slikken en schorren in het nieuwe overstromingsgebied creëren bovendien een uniek stukje natuur waarin nieuwe diersoorten hun thuishaven kunnen vinden.”

Voor het toerisme wordt de nieuwe ringdijk een extra trekpleister. “De ringdijk vormt een extra verbinding tussen de horecazaken aan De Bunt en aan Driegoten. De veelbesproken parking waar meer dan honderd voertuigen kunnen parkeren wordt op dit moment nog opgefrist door onze diensten. Verder wordt samen met RLSD en de Vlaamse Waterweg ook het speelbos nog uitgewerkt”, zegt Waterschoot. “Om het publiek te laten kennismaken met deze nieuwe wandelroute hebben we het opgenomen in onze Wuitensmarsen.”

Opvallend aan de dijk is het duurzame karakter ervan. “De kern bestaat uit zo’n 200.000 kubieke meter zand dat uit de Durme werd gebaggerd. Het zand werd eerst gedroogd in speciale stocks en diende daarna als bouwmateriaal”, zegt Quaeyhaegens. “Hierdoor konden we duizenden vrachtwagenritten vermijden. Dat maakt deze techniek nog duurzamer”, vervolgt Maes.

Info: www.sigmaplan.be.

https://www.hln.be/regio/hamme/-extra-troef-voor-toerisme-in-gemeente~ae0be046/


Ringdijk Bunt bestaat uit duizenden ton baggerzand
26/03/2018

HAMME / MOERZEKE - Nabij de samenvloeiing van Schelde en Durme heeft De Vlaamse Waterweg de ringdijk rond het toekomstige overstromingsgebied De Bunt feestelijk geopend voor het grote publiek.

“In de kern van deze dijk zit maar liefst 200.000 kubieke meter opgebaggerd zand uit de Durme”, legde Krista Maes als operationeel directeur van De Vlaamse Waterweg zondag toe. “Dat maakt niet alleen de duurzaamheid uit van de techniek. Hierdoor konden we duizenden vrachtwagenritten vermijden om het baggerzand af te voeren.”

De groene ringdijk loopt volledig rond het gebied van 85 hectare. “Wanneer De Bunt over enkele jaren in werking treedt als overstromingsgebied, is het deze constructie die de watermassa indijkt. Dit gebied zal Hamme en omgeving over enkele jaren beschermen tegen vloedgolven en hoge waterpeilen. Bovendien zal zich hier een unieke fauna en flora ontwikkelen en wordt de ringdijk een belangrijk onderdeel van het regionale fiets- en wandelnetwerk.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180325_03428586
https://www.tvoost.be/nieuws/ringdijk-toekomstig-overstromingsgebied-de-bunt-in-hamme-is-klaar-57502

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Ringdijk De Bunt. Empty Re: Ringdijk De Bunt.

Message  velo-ravel.net le Ven 30 Mar 2018 - 11:02

[quote="eeuwige reiziger"]Wel even opmerken dat de ringdijk alleen het westelijk deel van de lus uitmaakt. De dijk aan de waterkant is de overloopdijk. Als ik mij niet vergis, zal er nog gewerkt worden aan die dijk. Wandelaars en fietsers zullen dan ongetwijfeld omgeleid worden langs de nieuwe dijk.

Alle dijken samen maken een "ring"

http://www.drogevoeten.be/GOG-GGG-Ontpoldering.html
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6386
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Ringdijk De Bunt. Empty kaart

Message  velo-ravel.net le Mer 4 Avr 2018 - 11:43

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6386
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Ringdijk De Bunt. Empty Re: Ringdijk De Bunt.

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut


 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum