Canal de Moer (Moervaart)

Aller en bas

Canal de Moer (Moervaart)

Message  eeuwige reiziger le Ven 23 Déc 2011 - 15:12

Ce canal de longeur et largeur modeste relie le canal Gand-Terneuse et le cours supérieur de la Durme. Ce canal peut être suivi grâce à un chemin sur une des berges. On pourrait débuter la ballade à Doornzele où on prend le bac pour traverser le canal Gent-Terneuzen afin de joindre ensuite le côté nord du Moervaart en passant par le site industriel (jusqu'au R4). Après, on se retrouve au grand air.

Points-noeuds: 4 - 97 - 89 - 83 - 82 - 79 - 19 Après la rue traversale Oostvaart, il est tout à fait possible de continuer et de joindre de cette façon le cours supérieur de la Durme.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Moervaart


Dernière édition par eeuwige reiziger le Ven 13 Jan 2012 - 23:12, édité 1 fois

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Canal de Moer (Moervaart)

Message  Admin le Ven 23 Déc 2011 - 17:19

carte http://g.co/maps/ykv2r

Entre 89 et 97 je ne suis pas les points-Noeuds. Je m’arrête un peu avant le point 4 (ouvert ensuite a la circulation automobile)
avatar
Admin
Rang monochrome + gras

Messages : 548
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Belgique, Mons, Ghlin

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Re: Canal de Moer (Moervaart)

Message  velo-ravel.net le Ven 23 Déc 2011 - 18:17

Quel genre de revêtement après la nieuwe Baan et jusque la Durme ?

en Bleu sur ma carte
avatar
velo-ravel.net

Messages : 6073
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

renouvellement [Wachtebeke]

Message  eeuwige reiziger le Ven 7 Juin 2013 - 17:09

Jaagpad langs Moervaart krijgt nieuw beton
donderdag 06 juni 2013

WACHTEBEKE - Op het jaagpad langs de Moervaart in Wachtebeke zijn werken gepland. ‘Tussen Overledebrug (Meersstraat) en Kalvebrug worden een aantal betonstroken uitgebroken en heraangelegd’, zegt Rudy Van Vlaender (Anders), bevoegd voor mobiliteitszaken in Wachtebeke. ‘Het fietsverkeer langs de waterweg zal een drietal weken hinder ondervinden. We hebben er wel op aangedrongen de werken pas na de schoolvakantie uit te voeren.’

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130605_00611965


Dernière édition par eeuwige reiziger le Sam 8 Juin 2013 - 10:23, édité 1 fois

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

rust- en picknickplaats

Message  eeuwige reiziger le Ven 7 Juin 2013 - 17:23

Verpozen langs de Moervaart in Klein-SinaaiSedert kort legde Toerisme Oost-Vlaanderen een nieuwe picknickplaats aan in Klein-Sinaai, meer bepaald tussen knooppunt 97 en 99, aan de Moervaartoever ter hoogte van de Boudelostraat.

Toerisme Oost-Vlaanderen investeerde de voorbije maanden in de verhoging van de kwaliteit van haar recreatieve fietsnetwerken. Onder de 36 plekjes die werden ingericht, waarvan 13 in het Waasland, behoort dus Stekene met pleisterplaats Klein-Sinaai.

"Sinds we in 2006 en 2008 de recreatieve fietsnetwerken in de provincie lanceerden, nam het fietstoerisme in de regio's stelselmatig toe. Om de bezoekende fietser nog beter te kunnen ontvangen, hebben we geïnvesteerd in meer en betere rust- en picknickplaatsen langs de fietsnetwerken", stelt Oost-Vlaams gedeputeerde voor Toerisme Eddy Couckuyt (CD&V).

Rustbanken

Op de meeste plaatsen is er een rustbank, een fietsenrek en een vuilnisbak geplaatst, zoals in Waasmunster vlak naast de Durmebrug. Daar kruisen de fietsknooppunten 39 en 43 elkaar. Andere interessante nieuwe rustplaatsen voor fietsers in het Waasland zijn er bijgekomen aan het Spaans Fort in Verrebroek, op het Mercatoreiland in Rupelmonde, ter hoogte van de Grote Kreek in Moerbeke, aan het Oud Station in De Klinge, aan de Moervaartoever in Klein-Sinaai en aan de steenbakkerij in Steendorp. Met de betrokken gemeentebesturen werden overeenkomsten afgesloten voor het onderhoud van het meubilair en de locatie.

http://www.klein-sinaai.be/tourisme/bezienswaardigheden/432-verpozen-langs-de-moervaart-in-klein-sinaai


Klein-Sinaai : L'endroit pour un pique-nique
mercredi 06 juin 2012En remontant la Boudelostraat, rien ne laisse présager la vue qui attend le piéton au détour d’un virage. On se trouve sur la commune de Stekene et, soudain, le plat pays flamand prend des allures de tableau impressionniste. L’œil du randonneur met un certain temps à réaliser ce qui se donne à lui : le ciel est partout, l’horizon a quelque chose de vertigineux.

Quand le regard redescend enfin sur terre, il découvre les méandres d’un canal bordé par les arbres et, cadeau des dieux, une table en bois – la seule, il faut donc prier pour qu’elle ne soit pas déjà occupée – pour fusionner avec la Flandre-Orientale le temps d’un pique-nique inoubliable.


http://weekend.levif.be/tendance/dossier-provinces/adresses-gourmandes/klein-sinaai-l-endroit-pour-un-pique-nique/article-4000113118759.htm

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Canal de Moer (Moervaart)

Message  velo-ravel.net le Lun 30 Déc 2013 - 13:51

Quelqu'un a effacé un message son message ?

Sat 28/12/2013 23:00 Vous recevez cet email parce que vous surveillez le sujet, "Canal de Moer (Moervaart)" sur "Forum lie au site www.velo-ravel.net", qui a reçu une réponse depuis votre dernière visite.

Vous pouvez utiliser le lien suivant pour voir les réponses qui ont été faites. Aucune autre notification ne vous sera envoyée jusqu'à ce que vous visitiez le sujet.
http://velo-ravel.forumactif.org/t433-canal-de-moer-moervaart#5028
avatar
velo-ravel.net

Messages : 6073
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

revêtement

Message  eeuwige reiziger le Lun 30 Déc 2013 - 15:27

velo-ravel.net a écrit:Quelqu'un a effacé un message son message ?

Ja, edelachtbare, ik pleit schuldig.

Avant-hier, je voulais répondre à votre question concernant le revêtement (Nieuwe Baan - Durme), mais j'ai dû faire une erreur d'une manière ou d'une autre... Mea maxissima culpa.

velo-ravel.net a écrit:Quel genre de revêtement après la nieuwe Baan et jusque la Durme ?

en Bleu sur ma carte

A l'exception de quelques parties, il s'agit d'un sentier, d'un chemin à ornières du côté nord-ouest. A partir de la Leebeek, direction Durme, le berge côté sud-est n'est pas aménagé.https://ssl.panoramio.com/photo/61443591

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Moerbeke - Wachtebeke

Message  eeuwige reiziger le Mer 7 Mai 2014 - 22:40

Waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal NV start begin mei met baggerwerken op de Moervaart en de Bovendurme
WOENSDAG 23 APRIL 2014

MOERBEKE-WAAS - Tijdens de werken worden de Coudenbormbrug en de Terwestbrug onderbroken voor alle verkeer. In Wachtebeke is Kalvebrug onderbroken voor alle verkeer. De baggerwerken starten in de week van 5 mei en zullen vermoedelijk tot eind augustus duren.De werken gebeuren vanop het water met een kraan op een ponton, er is dus geen hinder voor fietsers en voetgangers op het jaagpad. De afvoer van het slib verloopt via de Moervaart, het kanaal Gent-Terneuzen en de Ringvaart om Gent naar een gespecialiseerde site in Zwijnaarde. Daar wordt het slib ontwaterd en geborgen. In totaal zal ongeveer 60 000 m³ slib verwijderd en afgevoerd worden.Beweegbare bruggen :
De andere beweegbare bruggen op de Moervaart en de Bovendurme zullen in de periode tussen begin mei en eind augustus regelmatig, vermoedelijk 3 keer per uur, geopend worden om de werfvaartuigen door te laten. Om de duur van de werken zo kort mogelijk te houden werkt de aannemer ook op zaterdag. Op zondag en tijdens het bouwverlof (van midden juli tot begin augustus) wordt er niet gewerkt en zijn alle bruggen steeds beschikbaar voor het verkeer.
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=blamu_20140423_004

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Fietstocht "Waasland" deel 4 (2 augustus 2014)

Message  eeuwige reiziger le Dim 10 Aoû 2014 - 22:43

http://velo-ravel.forumactif.org/t1021-waasland-2-aout-2014

Eens het jaagpad van de Moervaart op wachtte me een brok onbezorgd fietsen. Gewoon recht toe recht aan. Slechts af en toe de aandacht scherpen bij een kruising bij een brug, maar voor het overige het jaagpad volgen en gewoon genieten van al het moois onderweg. In Wachtebeke moet je na de aanlegplaats met zijn talrijke plezierbootjes wel bij de Overledebrug van oever wisselen. Daar blijft het dan ook bij.Het is zonder meer aangenaam fietsen langs de Trektragel. De Moervaart vormt een sierlijk lint door dit landschap van beken en dreven. Gelukkig niet naar de lijn van een meetlat. Na het gehucht Zwaanaarde lijkt het menselijk ingrijpen op de Noordlede, zoals de Moervaart ook wel eens wordt genoemd, wat minder te zijn, daar ze vanaf daar een veel grilliger verloop kent.Ook naar omgeving en beleving oogt het anders. Van het Wachtebeekse pompgemaal tot aan de Coudenbormbrug in Moerbeke krijg je beton van goede kwaliteit onder de wielen. Op de noordelijke oever krijg je na Wachtebeke voor flink wat kilometers een afwisselende natuur te zien, wat bij het naderen van Moerbeke door de vele achtertuintjes ophoudt. Erna volgt er weer een flinke portie natuur die weer vanaf de oude spoorwegbrug overgaat in bewoning van uiteenlopende aard. Dan lijkt de bewoning uit te deinen met nog een laatste opflakkering waar het kanaal in Klein-Sinaai zo'n scherpe bocht maakt. Naarmate je oostwaarts rijdt, zie je ook het aantal fietsers minderen.Bij de Coudenbormbrug verlaten fietsnetwerk en ook andere fietslussen de Moervaart. Alleen het GR-pad Reynaertland gaat nog rechtdoor, waarvan de geel-rode aanduidingen steeds weer terugkeren langs het pad. Daar gingen we dan. Niet langer over een breed betonpad, maar over een pad van aan vermalen bouwafval. De rode kleur verraadde de talrijke bakstenen die ooit hele gezinnen tegen weer en wind hebben beschut, maar nu een heel andere functies hadden gekregen. Eigenlijk best wel comfortabel rijden, als je mijn mening vraagt.Eens de laatste boerderij en de bocht voorbij gaat het jaagpad in een karrenspoor over. De natuur wordt ook steeds dominanter en menselijk leven wordt zo stilaan weggeduwd. Af en toe zag ik nog aan de overkant enkele fietsers die van daaruit dan aansluiting zochten bij de Stekense Vaart. Vanaf daar krijg je als fietser steeds minder ruimte en moet je het vanaf dan stellen met een enkel spoor in een steeds weelderig wordende natuur. Misschien niet het meest comfortabele pad, toch blijft het verrassend nog goed fietsbaar. Tegelijkertijd is het ronduit prachtig je als nietige mens te laten overweldigen door alle indrukken die dit stukje ongerepte natuur je biedt. Na enkele kilometers kom je voorbij de oostelijke tip van het natuurreservaart De Linie. Daar kan je rechts de Liniewegel in waar je weer naar Eksaarde wordt geleid langs een reeks dreven, bos- en veldpaden. Jammer kon ik daar geen gebruik van maken, daar de Liniewegel enkel buiten het broedseizoen voor het publiek wordt opengesteld. En om zeker te zijn dat geen enkele onverlaat onze gevederde vrienden zouden storen, was er flink wat prikkeldraad aan het begin gespannen...Eens de Liniewegel voorbij maakt de Moervaart enkele bochten waarna je aan de overkant het gemaal Keysershof kan zien. Dan is de Sinaaibrug niet ver af meer. Mij was het een raadsel hoe het pad er vanaf daar verder zuidwaarts zou uitzien. Mocht fietsen onmogelijk zijn, dan had ik voorzien langs de Leebeek terug te keren om dan Heiken de fietssnelweg weer op te zoeken die me dan weer naar Lokeren zou brengen. Maar kijk, dat hoefde niet. Je kon er weldegelijk fietsen, als je tenminste niet weigerachtig staat tegenover de weldadige invloed van brandnetels op ons menselijk stelsel...  Wink Wel moet ik eerlijk bekennen dat het pad beduidend slechter lag dan het voorgaande stuk. Toch bleek ik niet de enige te zijn die er fietste. Een koppel met enkele jonge kinderen kwam me ter hoogte van het brugje over de Leebeek tegemoet gefietst. "Wat zij kunnen, kan ik ook", dacht ik en ik fietste dus door. En ik ben blij dat ik ook dat stukje onder de wielen kreeg. Eens te meer heel landelijk, maar toch iets meer afwisselend dan het vorige stuk. Bij het pompgemaal Spletteren staat er een woning te midden van de natuur. Schitterend wonen daar.Dan is het nog wat flink doorfietsen vooraleer je aan de voormalige spoorwegbrug bent. Enkele uren geleden had ik daar een paar meters hoger gereden. Nu ging ik er onder, verder langs de Moervaart. Wat verder vloeit de Dijkgracht in de Moervaart. Op dat punt moet je een brugje over en brengt het pad  je naar Daknam. Ook hier weer een smal paadje dat er echter op bepaalde plaatsen hobbelig en uitgesleten bij ligt. Na de Daknambrug dacht ik nog even dat je de Moervaart nog zuidelijker kon volgen, maar na het pompgemaal kan je echt niet verder. Dus, Pontweg om dan weer aansluiting te vinden bij de oude spoorweg. Niet vergeten na de brug ook even het mooie burgerhuis "Mijn Droom" bewonderen! Et pour "la petite histoire":

Deze landelijke art-nouveauvilla (1907), ook wel 'het Boerenkasteeltje' genoemd, ligt aan de Pontweg in Daknam, aan de Durme. De architect is tot op heden onbekend. (Leuk weetje: toen bakker Cruyt er woonde, kwam er een toegang naar de Durme, zodat hij elke morgen naar zijn bakkerij in Lokeren kon zwemmen!) Het atelier van de huidige bewoonster bevindt zich in de vroegere stallingen.

http://2013.openmonumenten.be/oost-vlaanderen/daknam/villa-mijn-droom

Meer foto's:
https://plus.google.com/u/0/photos/108608268574531364588/albums/6043065042783671825

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Canal de Moer (Moervaart)

Message  velo-ravel.net le Lun 11 Aoû 2014 - 13:47

eeuwige reiziger a écrit: Wat verder vloeit de Dijkgracht in de Moervaart.
Dijkgracht is dat een synoniem van Zuidlede ?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Durme

Vandaag beschouwt men de Durme veelal als een samenvloeiing van de Zuidlede en de Moervaart ter hoogte van Daknam, een deelgemeente van Lokeren

So zie ik het ook staan op ViaMichelin.

Ik heb mijn kaart aangepast en de verbinding tot aan de L77a bijgevoegd.

http://goo.gl/maps/DQZPk
avatar
velo-ravel.net

Messages : 6073
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Mogelijke verbindingen met het fietspad op de spoorwegbedding [Spletteren]

Message  eeuwige reiziger le Lun 11 Aoû 2014 - 15:54

velo-ravel.net a écrit:
Dijkgracht is dat een synoniem van Zuidlede ?

Inderdaad, net zoals Noordlede een andere naam is voor Moervaart. Ook de benaming "Moere" bestaat.


Ik heb mijn kaart aangepast en de verbinding tot aan de L77a bijgevoegd.

Bedankt, daarnaast zijn er nog twee andere mogelijkheden.

A. Vooreerst kan je bij de brug rechtstreeks het fietspad op de spoorwegbedding bereiken. Er ligt immers een trap die je van jaagpad naar spoorwegpad kan brengen. Ongetwijfeld niet de ideale mogelijkheid als je met een zware fiets rijdt.

Jammer genoeg heb ik geen foto genomen waarop je die trap kan zien. Dan maar gezocht en gevonden op het wereldwijde web. Je kijkt hier naar de brug richting Daknam.http://nl.wikipedia.org/wiki/Spletterenbrug

B. Daarnaast bestaat er nog een andere verbinding. Rij je langs de Moervaart richting Daknam, dan kan je bij de spoorwegbrug rechts een veldweg volgen (waar ook de trap ligt trouwens). Deze halfverharde weg leid je dan naar de Weehaagstraat.

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Fietstocht "Langs de waterkant" deel 2 (25 februari 2015)

Message  eeuwige reiziger le Mer 25 Fév 2015 - 22:05

http://velo-ravel.forumactif.org/t1194-langs-de-waterkant-25-februari-2015#7188

Puyenbroeck verliet langs de noordzijde. Eens het hekken op het einde van de Langemaatdreef voorbij, volgde ik het recent aangelegde fietspad langs de Stenenbrug en sloeg erna links af een trage weg in die me naar het jaagpad aan de Moervaart bracht. Ik ging richting Wachtebeke, maar de wind dacht daar anders over. Dat werd dus flink trappen! Langs het jaagpad dat glom van de regen, net alsof met veel zorg was opgeblonken.Op een aantal plaatsen westwaart van de Kalvebrug werd het jaagpad blijkbaar nog maar heel kort geleden hergoten. Het beton oogde in ieder geval nog nagelnieuw.In de omgeving van het pompgemaal van het Langegelede lagen de bootjes en jachten netjes opgelijnd. Sommige genadeloos overgeleverd aan de winterse weerselementen, andere dan weer netjes ingepakt. Bij de laatste bootjes verandert het jaagpad in een tweesporenpad, terwijl er bij Mendonk een stuk onverhard bij ligt.

Je kan ook je weg vervolgen langs de oude arm van de Moervaart, maar mijn kompas wees naar links. Daar versmalt het jaagpad tot een onooglijk spoor dat je trouwens ook doet afwijken van de waterweg en je langs het domein van de Watersportvereniging Spanjeveer brengt. Daar bleken geen doordeweekse bootjes te liggen. Exclusief, met blijkbaar dus ook exclusieve rechten op de waterkant... Met de nodige verbodsborden, hekkens en afsluitingen. Stel je eens voor dat een of andere proletariër op een fiets daar zou rijden...!De Spanjeveerbrug is een halte waard. Wel jammer dat het jaagpad errond er heel rommelig en modderig bij ligt! Toerisme Vlaanderen, hier is werk aan de winkel!Eens voorbij het kruispunt met de Spanjeveerstraat ligt er gelukkig asfalt op de fietsers te wachten. Niet altijd even onberispelijk, maar toch een herademening na het slijkerig paadje er net voor (wat zag m'n fiets er lief uit...). Ook al wou de wind niet mee, de fiets zoefde gezwind over het brede jaagpad. Wel opletten voor de versmalling nabij de aanlegkade voor de pleziervaart.Dan nadert het einde ook van de Moervaart, waar pleziervaart plaats zal maken voor wel heel andere schepen die de Gentse kanaalzone doorkruisen. Je ziet al van ver de witte wolken die opstijgen uit de grote koeltoren van Rodenhuize. Dan weet je: "Vaarwel, rustige schoonheid!" Na de bocht kom je immers in een wereld van staal en beton, van menselijke nijverheid, van grote bergen materiaal allerhande en van stoffen waar je je het best ver van afhoudt.
Meer beeldmateriaal:

https://plus.google.com/photos/108608268574531364588/albums/6119814380902857649

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Canal de Moer (Moervaart)

Message  velo-ravel.net le Jeu 26 Fév 2015 - 13:50

eeuwige reiziger a écrit:Je kan ook je weg vervolgen langs de oude arm van de Moervaart

Bijgevoegd op de kaart in het paars.
avatar
velo-ravel.net

Messages : 6073
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Werken jaagpad Terwestbrug - Kalvebrug [Moerbeke-Waas]

Message  eeuwige reiziger le Dim 10 Juin 2018 - 14:13

Op weg naar Antwerpen fietste ik eind mei daar voorbij en het viel me al op dat het beton op meerdere plaatsen flink wat barsten vertoonde.

Dringende werken aan jaagpad
08 juni 2018

MOERBEKE-WAAS - De Vlaamse Waterweg is gestart met dringende herstellingswerken aan het jaagpad tussen de Terwestbrug en Kalvebrug. Door de hitte was het wegdek omhooggekomen en gebarsten. Herstel kon niet uitgesteld worden. Wandelaars kunnen perfect passeren langs de grasberm. Als fietsers afstappen kunnen zij ook passeren met de fiets aan de hand. Het gemotoriseerd verkeer kan niet passeren. Het beton dat inmiddels werd gegoten moet 28 dagen uitharden. Begin juli zal de weg dus in principe weer worden opengesteld voor verkeer.

https://www.hln.be/regio/moerbeke-waas/dringende-werken-aan-jaagpad~a4a12107/

eeuwige reiziger

Messages : 2664
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 47
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: Canal de Moer (Moervaart)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum