L063 Kortemark - Ieper (Vrijbosroute) (L63) (fietssnelweg F351)

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas

L063 Kortemark - Ieper (Vrijbosroute) (L63) (fietssnelweg F351)

Message  eeuwige reiziger le Ven 16 Nov 2012 - 8:31

Provincie verwerft oude spoorlijn 63 Kortemark-Ieper (Vrijbosroute)  
25/10/2012  

De provincieraad keurde op donderdag 25 oktober de aankoop van de oude spoorlijn 63 goed. Deze oude spoorlijn, de Vrijbosroute genoemd, loopt van Kortemark tot Ieper en heeft een totale oppervlakte van 34 ha 72 a en 38 ca. De aankoopprijs bedraagt 722.068 euro.

De Vrijbosroute was de laatste van de negen oude spoorwegbeddingen die de Provincie in concessie had, maar waar ze nog geen eigenaar van was. De aankoop van de Vrijbosroute, en alle voorgaande aankopen, past binnen de beleidsdoelstellingen van de Provincie om van de voormalige spoorwegbeddingen functionele en recreatieve assen te maken, met veel aandacht voor de natuur.

Zo kocht de Provincie in 2011 de oude spoorlijn 74 Diksmuide-Nieuwpoort (Frontzate) en de lijn 58 Brugge-Maldegem (Abdijenroute) over van de NMBS-groep. In 2010 de lijn 65 Roeselare-Menen (Kezelbergroute) en de lijn 85 Spiere-Avelgem (Trimaarzate). In 2009 verwierf ze de voormalige spoorlijn 64 Zonnebeke-Roeselare (Stroroute) en de lijn 83 Kortrijk-Zwevegem (Guldenspoorpad). De lijn 62 Torhout-Oostende (Groene 62) was reeds sinds 1991 in haar bezit en de voormalige militaire spoorlijn Vloethemveldzate (Zedelgem) sinds 2000.

De Vrijbosroute, een ‘continue’ spoorlijn
In tegenstelling tot de aankopen uit 2009 en 2010, wordt de Vrijbosroute, samen met de Frontzate en de Abdijenroute, beschouwd als een ‘continue’ spoorlijn. Dit betekent dat de lijn in de toekomst eventueel kan heropengesteld worden voor spoorverkeer. In de aankoopakte zijn daarover een aantal specifieke voorwaarden opgenomen; zo dient er bijvoorbeeld steeds een strook van 14 meter breed gevrijwaard te blijven en mag deze enkel bebouwd worden met verwijderbare constructies.

Negen oude spoorwegbeddingen herinrichten tot ‘Groene Assen’
De Provincie wil de oude spoorwegbeddingen op haar grondgebied herinrichten tot fiets- en wandelroutes, de zogenaamde ‘Groene Assen’. De Groene 62 (Torhout-Oostende) en de Stroroute (Roeselare-Zonnebeke) werden reeds heringericht. In 2013 is de Kezelbergroute (Roeselare-Menen) aan de beurt. Er wordt telkens gewerkt met mijlpalen, rustpunten en bebording in een uniforme, herkenbare stijl.

De aankopen van de verschillende assen (Groene 62, Vloethemveldzate, Stroroute, Guldenspoorpad, Kezelbergroute, Trimaarzate, Frontzate, Abdijenroute en Vrijbosroute) kostten de Provincie tot op heden 3.281.980,55 miljoen euro.

http://www.west-vlaanderen.be/NewsItems/1244_oudespoorlijn_20121025.aspx

eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

herinrichting station Staden

Message  eeuwige reiziger le Mar 16 Avr 2013 - 12:52

De herinrichting van de oude spoorwegbedding 'Vrijbosroute' in Staden is een project die na een ontwerpwedstrijd gewonnen te hebben werd binnengehaald. Een lange fietsroute die Langemark met Brugge moet verbinden wordt hier in Staden uiterst mooi ingericht. Een heel krachtige vormgeving van lange keermuren en een groot plein voor het station zal deze site een heel eigen karakter bieden! Culturele evenementen moeten op dit plein doorgaan. Ook het oude station zal in die zin heringericht worden. Dit staaltje van hedendaagse landschapsarchitectuur zal de fietser werkelijk een aangename aankomst in de gemeente Staden bieden!

http://www.andymalengier.be/projecten/stadsinrichting-dorpskernen-openbare-tuinen-parken-stedenbouw-landschapsinrichting/stationsomgeving-staden


eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Brochure

Message  eeuwige reiziger le Sam 16 Nov 2013 - 10:44

Un peu d'information historique, touristique et botanique:

http://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/domeinen/Documents/Vrijbosroute.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

"Scholierenpad" [Ieper]

Message  eeuwige reiziger le Sam 4 Jan 2014 - 21:35

Met het Westkaaipad bij de Randweg eindigt het berijdbaar gedeelte van de oude spoorlijn op Iepers grondgebied. Dan volgt een stuk dat niet werd omgevormd tot fietspad. Sommige delen werden overduidelijk verkocht aan particulieren: aan de Diksmuidseweg staat, recht tegenover het oude station van Boezinge, nu een moderne villa op de voormalige spoorwegbedding. Andere delen zijn in gebruik als landweg en lijken wel berijdbaar met de fiets. Van Kapellestraat tot iets voorbij de Noorderring bijvoorbeeld.

Bij het verlaten van het station van Ieper is L63 eerst het Scholierenpad, de fietsverbinding tussen het station en het VTI. Daarna verdwijnt het pad in privégronden tot de Veurnseweg (ongeveer vierhonderd meter). Vanaf de Veurnseweg tot in Boezinge is het eerst tweehonderd meter privéweg naast die wijk, en dan aardeweg.

Tussen Boezinge station en de randweg is het opnieuw privéterrein. Daarna de brug over het Ieperleekanaal, en dan kronkelt het fietspad langs een bouwbedrijf (ligt pal op het trace). Zo'n vierhonderd meter verder moet het fietspad opnieuw wijken via wat kronkels, ditmaal voor een boerderij.

http://www.hgbtf.net/viewtopic.php?p=21532&sid=0ed149aaa3e55dde238feef252896d03#p21532


In Ieper werd er op de oude bedding tussen Augustijnenstraat en N308 asfalt gelegd en herdoopt tot "Scholierenpad". Het vormt immers een verbinding die veel gebruikt wordt door de leerlingen van het VTI (in de Augustijnenstraat gelegen) om van en naar het station te fietsen.

http://www.openstreetmap.org/way/71044888#map=16/50.8510/2.8783
https://foursquare.com/v/scholierenpad/4fa4166ce4b0e7038a49b40e


Jammer genoeg blijkt dat het pad niet zelden door sluikstorters ontsierd wordt. Al jaren sleept het probleem zich aan en kost de Ieperse stad handenvol geld. Op de gemeenteraad van oktober 2013 kwam het nogmaals ter sprake:

31. Opgeruimd staat netjes maar Ieper staat niet overal netjes! (Interpellatie door raadslid Six)

“De blikjesvanger die ongeveer 20jaar aan het begin van het Scholierenpad staat (kant van de Augustijnenstraat) mist duidelijk zijn doel. Steeds vaker ligt er meer ander afval in het opvangnet (en er rond) en dat gaande van vuilniszakken, lege vaatjes van sproeistoffen of onderhoudsproducten, bloempotten, enz. De blikjesvanger is momenteel dé blikvanger voor sluikstorters maar terwijl een doorn in het oog voor wie netheid op prijs stelt!

De blikjesvanger voldoet niet meer aan de verwachtingen van weleer en het is bovendien meer werk om de vuilnis eromheen op te ruimen dan wat er in ligt. Een blikjesvanger hoort eigenlijk niet thuis op die plaats maar is bedoeld om er vuil in te werpen vanuit je autozetel, langs de rijweg, bij afritten autostrade, stopplaatsen...

Daarom wil ik suggereren om de blikjesvanger te verhuizen van het Scholierenpad naar een andere locatie waar die hopelijk beter benut zal worden. In de plaats daarvan kan een gewone vuilbak geplaatst worden. Niet tegenstaande er nu reeds 4 vuilbakken (en 1 blikjesvanger) langs het Scholierenpad staan, is dit nog steeds een trekpleister voor sluikstorters. Maar door onder andere het maximaal inzetten van de mobiele camera kan daar hopelijk ooit een einde aan komen.

(...)

Schepen Delie geeft toe dat de blikvanger voor ergernis blijft zorgen. Daarom zal de wegname en wat al dan niet in de plaats zou komen wordt onderzocht. Want hoewel deze plaats meermaals per week wordt aangedaan, blijft dit voor vervuiling zorgen, ook met afvalzakjes of ander materiaal dat hier niet in thuishoort.

http://www.ieper.be/default.aspx?SGREF=98&CREF=20474 http://www.nancysix.org/interpellaties/GR%2007102013%20(Opgeruimd%20staat%20netjes%20maar%20Ieper%20staat%20niet%20overal%20netjes).pdf

eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L063 Kortemark - Ieper (Vrijbosroute) (L63) (fietssnelweg F351)

Message  eeuwige reiziger le Mer 17 Fév 2016 - 14:34

eeuwige reiziger a écrit:Un peu d'information historique, touristique et botanique:

http://www.west-vlaanderen.be/kwaliteit/domeinen/Documents/Vrijbosroute.pdf

Mise à jour:

https://www.west-vlaanderen.be/genieten/domeinen/Documents/Vrijbosroute.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Ligne 63 et la Grande Guerre

Message  eeuwige reiziger le Mer 17 Fév 2016 - 14:44

WO I langs de Vrijbosroute
Krant van West-Vlaanderen/Roeselare,
Vr. 10 Jul. 2015, Pagina 46

Oud-Stadenaar Kevin Breyne brengt boek uit STADEN - Kortrijkzaan Kevin Breyne, met roots in Staden, heeft een boek uitgebracht dat het verhaal vertelt van de Eerste Wereldoorlog langs spoorlijn 63 tussen Staden en Ieper. "Een spoorlijn, een bos, een oorlog" ontstond uit een tocht die oud-Stadenaar Kevin als gids zelf uitwerkte.Het boek vertelt het verhaal van de Groote Oorlog langs de spoorlijn aan de hand van persoonlijke verhalen waarvan er een aantal nooit eerder gepubliceerd werden. Het boek werd voorgesteld op donderdag 18 juni in Vakantiehoeve Open Huis.

Kevin (35) groeide op in Staden. Hij was er actief als chiroleider, richtte er mee het jeugdhuis op en was er ook een tijdlang voorzitter van de jeugdraad. In 2003 studeerde Kevin af als licentiaat Germaanse Talen. Beroepshalve is hij leerkracht Engels en Nederlands aan de Kortrijkse RHIZO-scholengroep.

"Ik had als kleine jongen al interesse in de Groote Oorlog", vertelt Kevin. "Als tiener fietste ik naar Ieper om het 'In Flanders Fields Museum' of begraafplaatsen te gaan bezoeken.

Dat ik via de tot fietspad getransformeerde vroegere spoorlijn 63 reed, is niet zo verwonderlijk. De sporen passeerden immers langs mijn ouderlijke huis. Ik heb de munitietransporten van DOVO dus horen, zien en voelen passeren."

Kevin beëindigde in 2012 met succes de opleiding 'regiogids - Westhoek' aan Syntra West en is ondertussen onder de naam 'Confrontours' in bijberoep als zelfstandig gids met specialisatie in Wereldoorlog I actief. "Als eindwerk voor die gidsenopleiding maakte ik de fietstocht 'Sporen van Wereldoorlog I langs spoorlijn 63 en het Vrijbos'", legt Kevin uit. "Die fietstocht heb ik nu tot een boek verwerkt. In het eerste deel van het boek fiets je van Staden naar Ieper en lees je het chronologisch verhaal uit de periode 1914-1916 doorspekt met persoonlijke getuigenissen die allemaal gelinkt worden aan een overblijfsel van Wereldoorlog I in de nabijheid van de spoorweg. In het tweede deel fiets je van Ieper naar Staden en staat de periode 1917-1918 centraal."

Sommige getuigenissen werden volgens Kevin nooit eerder gepubliceerd. "Zo kreeg ik inzage in de dagboeken van Ethel Anderson, een Amerikaanse verpleegster die in 1918 in een Amerikaans veldhospitaal in Staden diende. Dat ik Vakantiehoeve Open Huis als locatie voor mijn boekvoorstelling gekozen heb, heeft natuurlijk te maken met de nabijheid van de vroegere spoorlijn, maar ook met het feit dat het veldhospitaal waarin Ethel Anderson diende zich waarschijnlijk in de onmiddellijke nabijheid moet bevonden hebben."

Een spoorlijn, een bos, een oorlog van Kevin Breyne telt 144 bladzijden en 70 illustraties. Het kost 15 euro en kan besteld worden via 0485 52 72 14 of via kevin_breyne@hotmail.com; "Het is een boek om in je luie zetel te lezen om er dan met de fiets op uit te trekken op zoek naar de sporen van de oorlog langs de Vrijbosroute", aldus Kevin.

http://www.wo1.be/nl/literatuur/item/een-spoorlijn-een-bos-een-oorlog-sporen-van-woi-langs-de-vrijbosroute
http://www.confrontours.be/nl/publicaties/

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-langemark-poelkapelle/kevin-breyne-loodst-lezer-langs-spoorlijn-63-a2376639/


Monument langs Vrijbosroute herdenkt soldaat Thomas Whitham
Krant van West-Vlaanderen/West,
Vr. 18 Sep. 2015, Pagina 8Op 31 juli 1917, tijdens de eerste dag van de Derde Slag om Ieper, veroverde soldaat Thomas Whitham tal van Duitse bunkers, waardoor hij een mitrailleursnest kon uitschakelen. Dit zorgde ervoor dat heel wat minder slachtoffers vielen aan Britse zijde. Deze actie gebeurde in de buurt tussen wat nu de Groenestraat en zuivelfabriek Milcobel is. Voor zijn heldhaftige daad kreeg Thomas Whitham het Victoria's Cross, de grootste onderscheiding in het Britse leger.

Thomas Whitham werkte als bouwvakker, was zes jaar getrouwd en had een pasgeboren kind toen hij zich in 1915 inschreef in het Britse leger. Tien maanden later trok hij naar het front. Hij overleefde de oorlog en werd pas in 1919 gedemobiliseerd. Hij stierf uiteindelijk in 1924 op 36-jarige leeftijd aan een buikvliesontsteking. Hij liet vijf kinderen en een vrouw achter. Voor de opening van het monument waren drie kleinkinderen van Thomas Whitham afgezakt, samen met een ruime delegatie van de gemeenschap van Burnley. 100 jaar na datum leeft het verhaal van Whitham nog sterk. Er is een museum aan hem gewijd en een school draagt zijn naam. Op de

foto zien we een delegatie van het gemeentebestuur samen met organisator Brian Hurst en de genodigden.

http://www.wo1.be/nl/jewaserbij/8023/onthulling-herdenkingsbord-vc-thomas-witham
http://www.hullabaloo.be/spoorwegen/spoorlijn63

eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Herinrichting fase 1 [Ieper - Langemark] + uitbreiding [Boezinge - Ieper]

Message  eeuwige reiziger le Mer 17 Fév 2016 - 15:06

herinrichting van de Vrijbosroute – fase 1
De Vrijbosroute tussen de stations Ieper en Kortemark  was ooit onderdeel van de historische ‘Chemin de fer d’Ostende à Armentières. In 1868 werd namelijk het plan opgevat om een spoorweg tussen Oostende en het Franse Armentières aan te leggen, dit had tot doel de haven van Oostende met de industrie in het noorden van Frankrijk te verbinden. De lijn Ieper - Kortemark werd pas in 1984 afgeschaft voor het reizigersverkeer, vanaf 1993 huurde de provincie deze zate van de NMBS en werd een fiets- en wandelpad aangelegd tussen Boezinge en Kortemark.

In december 2012 kocht de Provincie West-Vlaanderen de Vrijbosroute over van de NMBS. Deze aankoop biedt ons de mogelijkheid om de zate nog beter in te richten als groene as. Met deze herinrichting zijn we echter niet aan ons proefstuk toe. De voorbije drie jaar investeerden we reeds in de Groene 62 van Torhout naar Oostende en de Stroroute van Roeselare naar Zonnebeke. Volgend jaar willen we ook de Kezelbergroute van Roeselare naar Menen heraanleggen, en starten we met de Trimaarzate, de lijn tussen Spiere en Avelgem.

De plannen die voorliggen gaan over het stuk tussen de Noordhofweg in Ieper en de Hooyaardstraat in Langemark, de totale lengte van dit deel is 8km. Dit gedeelte werd als 1ste in de investeringen naar voor geschoven; het is immers grotendeels geselecteerd als functionele route voor fietsers die naar het werk of naar de school gaan. Na uitvoering van deze fase volgen nog de stukken tussen Langemark en Kortemark en het stuk tussen het station Ieper en de Noorderring.

Het gedeelte Boezinge-Ieper werd op heden nog niet ingericht en is op dit moment dus nog niet toegankelijk. De gronden in dit gedeelte hebben op dit moment een andere functie: ze dienen als landbouwwegel, zijn gedeeltelijk ingenomen als weiland, akkerland of stapelplaats. Het is echter uitdrukkelijk de bedoeling van de provincie en de betrokken gemeenten om ook hier een hoogwaardige recreatieve fiets- en wandelas uit te bouwen. Hierbij houden we vanzelfsprekend ook rekening met het huidige functioneren van de aanpalende bedrijven en bewoners.

Plannen:

http://www.west-vlaanderen.be/overwvl/beleid_bestuur/gebiedsgerichte_werking/streekhuizen/streekhuis_esenkasteel/Vrijbosroute/PublishingImages/Paginas/nieuws/Hooyaardstraat%20-%20Noorderring.pdf


Eventuele opmerkingen op het ontwerp kunt u doorgeven tot 31/12/2014 via het formulier op deze website. Na verwerking van uw opmerkingen worden alle procedures doorlopen waarna het project in 2017/2018 kan uitgevoerd worden.  Deze tijdspanne laat toe dat we bij deze herinrichting niet over één nacht ijs gaan, bovendien moeten nog een aantal formele procedures doorlopen worden.

http://www.west-vlaanderen.be/overwvl/beleid_bestuur/gebiedsgerichte_werking/streekhuizen/streekhuis_esenkasteel/Vrijbosroute/Paginas/default.aspx

eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Veiliger oversteekplaatsen [Langemark]

Message  eeuwige reiziger le Mer 17 Fév 2016 - 15:10

Wegversmalling in Stadensteenweg
Krant van West-Vlaanderen/West,
Vr. 27 Nov. 2015, Pagina 55

MADONNA - Aan de oversteekplaats van de Vrijbosroute langs de Stadensteenweg heeft de gemeente een wegversmalling aangebracht. De nabijgelegen bushalte was een levensgevaarlijke plek.

Plantenkweker Frank Casteleyn ervaart aan den lijve dat zijn serres langs de Stadensteenweg daveren als zware vrachtwagens de vroegere spoorwegbedding kruisen. "Vaak is het onaangepast rijgedrag", aldus Frank Casteleyn. "De bestuurders rijden te snel en zigzaggen over de oneffen kasseien en bedding. Dat is bijzonder gevaarlijk voor fietsers op de vroegere spoorweg en gebruikers van De Lijn die wachten op de bus. Die laatsten worden van hun sokken gereden. Dat is niet overdreven. Sinds mijn kinderen in het middelbaar les volgen, nemen ze elke dag de bus naar school. Voor de oudste is dat ondertussen het derde jaar. Ze klaagden dat bestuurders te dicht van de bushalte voorbij raasden. We hebben als ouders de proef op de som genomen en inderdaad, sommige bestuurders rijden op nauwelijks 30 centimeter afstand van je. De gemeente had daar een plaat met ijzeren beugels gegoten, zodat de busgebruikers niet meer in het gras moesten staan en afstand gecreëerd werd naar de voertuigen. De ijzeren staven zijn gewoon stuk gereden. Dus het gevaar was heel reëel."

Schepen van Openbare Werken Lieven Vanbelleghem: "In deze legislatuur zijn we gestart met het veiliger maken van de oversteken van de Vrijbosroute. Dat gebeurt eerst met een testopstelling met separatoren zoals in de Klerkenstraat. De oversteekplaats in de Stadensteenweg is bijkomend gevaarlijk door de flauwe bocht en het wegdek dat aan vervanging toe is. Daarom hebben we nu een wegversmalling doorgevoerd en aan de bushalte is een fluorescerende paal ingeplant. We willen daar ook een bushokje plaatsen. De testfase loopt een half jaar."

De oversteekplaats aan het rondpunt bij de Melkweg en Bikschotestraat in Langemark wordt ook aangepakt. Dat gebeurt samen met de rioleringswerken in het centrum van Langemark.

eeuwige reiziger

Messages : 2249
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 46
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Re: L063 Kortemark - Ieper (Vrijbosroute) (L63) (fietssnelweg F351)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum