L073 Grammene - Deinze (L73)

Aller en bas

L073 Grammene - Deinze (L73) Empty L073 Grammene - Deinze (L73)

Message  eeuwige reiziger le Jeu 19 Déc 2013 - 12:20

Actuellement, seul l'itinéraire Oude Heirbaan (Grammene) - Vaart Linkeroever (Deine) est possible par prenant le passage et la passerelle le long du pont ferroviaire qui relie le centre de Grammene à la Grammenestraat et Leimeersstraat de l'autre côté de la Lys.

http://goo.gl/maps/ZJXB1

La construction du pont cycliste permettra de passer de l'autre côté du canal et de joindre le chemin de halage (Vaartrechteroever) et la Koestraat à Deinze.

http://goo.gl/maps/tQsBt


Stad wil fietsnetwerk uitbreiden met fietsbrug en -tunnel

Deinze wil zich nog verder profileren als fietsstad en plant de aanleg van een fietsbrug én een fietstunnel. In 2015 worden het Antoon Van Paryspad en het fietspad aan Vaartrechteroever verbonden. Met een fietsbrug ter hoogte van de spoorwegbrug is er aansluiting naar de Balkanstaten. De 'fietsostrade' tussen het station en Zulte zou dan weer via een tunnel onder de Volhardingslaan geleid worden. Wie van het centrum van Deinze richting Kortrijk wil fietsen, zal in 2015 het Antoon Van Paryspad kunnen volgen. Dat start aan de Tolpoortbrug, loopt langs de Leie en krijgt een vervolg langs het Brielhof en de overkant van de Brielmeersen.

Balkanstaten

"Dit nieuwe traject sluit aan op het bestaande fietspad ter hoogte van Vaartrechteroever", legt schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne (CD&V) uit. "Naast de Kattebeek in de Machelenstraat zal er ook een aansluiting zijn op het fietspad." Dat fietspad moet ook de 'Balkanstaten' Grammene, Gottem en Wontergem dichter bij Deinze brengen. "Fietsers zullen aanvankelijk de Leie over kunnen via de spoorwegbrug ter hoogte van oliefabriek Vandamme. Op die brug is nog 1,10 meter beschikbaar voor fietsers. In de toekomst zou er een fietsbrug moeten komen." Voor de zogenaamde 'fietsostrade' tussen het station van Deinze en Zulte zouden de stad en de provincie dan weer opteren voor een fietstunnel onder de Volhardingslaan. "Een moeilijk punt", geeft Van Thuyne aan. "Op dit moment ziet het ernaar uit dat een tunnel interessanter is dan een brug. Verder onderzoek is nodig, vooral de kostprijs zal bepalend zijn." De realisatie van de brug of tunnel zou sowieso pas voor binnen enkele jaren zijn. (GRG)

Het Laatste Nieuws / Gent-Eeklo-Deinze  
2 september 2013

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L073 Grammene - Deinze (L73) Empty carte

Message  velo-ravel.net le Jeu 19 Déc 2013 - 14:21Dernière édition par velo-ravel.net le Jeu 19 Déc 2013 - 14:24, édité 1 fois
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6386
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L073 Grammene - Deinze (L73) Empty Re: L073 Grammene - Deinze (L73)

Message  velo-ravel.net le Jeu 19 Déc 2013 - 14:24

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6386
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L073 Grammene - Deinze (L73) Empty Fietsbrug over de Leie [Grammene]

Message  eeuwige reiziger le Lun 18 Mai 2015 - 9:58

DEINZE
07/05/2015
Fietsersbruggen over Leie en Volhardingslaan

L073 Grammene - Deinze (L73) 7689635

Infrabel wil in Deinze twee fietsersbruggen bouwen. De eerste komt naast de spoorwegbrug over de Leie ter hoogte van de Oliefabriek Vandamme in Grammene en de tweede naast de spoorlijn L75 over de Volhardingslaan in Petegem.

"Twee jaar geleden hebben wij Infrabel gevraagd om de spoorwegbrug over de Leie in Grammene toegankelijk te maken voor fietsers", zegt schepen van Openbare Werken Bart Van Thuyne (CD&V). "Om veiligheidsredenen kon dat niet, maar in de plaats komt er nu een volwaardige fietsersbrug naast de spoorwegbrug. Dit fietspad zal 2,5 meter breed zijn en wordt in een constructie aan de bestaande brug gebouwd. Bedoeling is om het Antoon Van Paryspad door te trekken langs de Vaart Rechteroever zodat de fietsers dan via die nieuwe brug volledig afgescheiden van de auto's naar de Deinse 'balkan', zijnde Grammene, Gottem en Wontergem kunnen fietsen. De brug zou in 2017 gerealiseerd worden."

"Om het fietspad langs de spoorlijn L75 van Zulte naar Deinze door te trekken moet er ook een fietsbrug komen over de Volhardingslaan (N35)", zegt Marijn Libbrecht van Infrabel. "Wij willen hiervoer zo snel mogelijk een studie opstarten. De kosten van beide bruggen worden volledig door ons gedragen."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-deinze/fietsersbruggen-over-leie-en-volhardingslaan-a2312190/

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L073 Grammene - Deinze (L73) Empty Fietssnelweg Tielt - Aarsele

Message  eeuwige reiziger le Mer 23 Mar 2016 - 13:30

Als die rechtstreekse fietsverbinding er ooit komt, dan later ook de doortrekking naar Deinze?

TIELT
27/01/2016
Aandacht voor fietsers in mobiliteitsplan

Het Tieltse mobiliteitsplan is eindelijk goedgekeurd. Het plan voorziet nieuwe fietspaden op alle grote invalswegen en er komt een fietssnelweg langs de spoorweg naar Aarsele. Na een eerder ongunstig advies van de regionale mobiliteitscommissie kreeg het herwerkte plan in november gunstig advies. "We zijn gelukkig geslaagd in onze tweede zit", zegt mobiliteitsschepen Guido Mehuys (sp.a).

Het doortrekken van de ring in het zuidwesten van Tielt staat niet in het mobiliteitsplan. "We blijven ervoor ijveren, maar de overheid ziet die plannen voorlopig niet zitten", weet Mehuys.

Wel gaat Tielt de Sint-Amandstraat verbreden om zwaar verkeer langs daar om te leiden. Op de Deinsesteenweg daalt de maximumsnelheid van negentig naar zeventig kilometer per uur en er komt een vrachtwagenparking in de Ten Hovestraat en in Tielt Noord.

Oppositiepartij CD&V vreest dat de realisatie van de plannen te lang zal duren. "Er zijn subsidieaanvragen nodig voor deze plannen, wat betekent dat het nog jaren zal duren voor er iets afgewerkt wordt", meent Vincent Byttebier.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-tielt/aandacht-voor-fietsers-in-mobiliteitsplan-a2597284/

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L073 Grammene - Deinze (L73) Empty "Lorenzobrug" [Grammene]

Message  eeuwige reiziger le Jeu 17 Nov 2016 - 11:37

GRAMMENE
15/11/2016
LAURENT VANHAESEBROECK VEREEUWIGD AAN ZIJN 'SCHOON BRUGSKE'
Spoorwegbrug heet officieel Lorenzobrug

L073 Grammene - Deinze (L73) 9288608

De Lorenzobrug in Grammene draagt nu officieel de naam van haar beschermer Laurent Vanhaesebroeck. Gisteren onthulden vrienden en kennissen van de in juni overleden volksfiguur een naambordje dat nu aan de brug prijkt. "Mijn vader bewees de kracht van de gemeenschap. Dat heeft deze brug van de sloop gered", zegt zijn zoon Hans.

De ijzeren spoorwegbrug over de Leiearm in Grammene heet nu officieel de Lorenzobrug. In de volksmond droeg de ijzeren brug al jaren de naam van haar redder Laurent 'Lorenzo' Vanhaesebroeck, maar nu is het ook officieel. Als eerbetoon aan de in juni overleden volksfiguur plaatste NMBS een naambordje aan de brug. Gisteren troepten heel wat vrienden en kennissen van Lorenzo samen om in aanwezigheid van schepen van spoorwegen Tony De Neve (CD&V) het bordje te onthullen. Het initiatief kwam van de seniorenadviesraad, waar Lorenzo actief was als bestuurslid. "Het bordje is misschien niet groot, maar het idee erachter is dat wel", zegt schepen Tony De Neve.

De brug over de Leiearm werd gebouwd in 1922 en de ijzeren profielen werden aan elkaar geslagen met 80.000 klinknagels. Tijdens WOII werd de brug tweemaal vernield en opnieuw hersteld. In 1992 werd de brug door de sloop bedreigd maar daar stak ene Laurent Vanhaesebroeck uit Grammene een stokje voor. "Toen NMBS besliste om de brug te vervangen door een betonnen oversteek, heeft mijn vader daar fel tegen geprotesteerd", zegt Laurents jongste zoon Hans. "Ons ouderlijk huis ligt op een steenworp van de brug en mijn vader wou zijn geliefde uitzicht niet verliezen. Uiteindelijk heeft hij de brug kunnen redden met de hulp van vele mensen. Hij wist met een petitie meer dan 2.000 handtekeningen te verzamelen en hij schreef zelfs een liedje 'Schoon Brugske', dat hij tijdens de gemeenteraad heeft gezongen. In 2001 werd de brug gerestaureerd en in 2012 werd er zelfs een wandelroute naar Lorenzo genoemd."

Sociaal kapitaal
"Deze brug heeft heel veel mensen samengebracht en dat doet ze nu nog steeds. Mijn vader had als ex-gemeenteraadslid en OCMW-raadslid een groot netwerk en dit heeft hij ten volle in de strijd geworpen om de brug te redden. Lorenzo heeft eigenlijk beroep gedaan op het sociaal kapitaal, het sociale weefsel. Hij heeft de kracht van de kleine gemeenschap bewezen en zijn inspanning toont misschien wel aan dat het sociaal kapitaal de heilige graal voor verandering is. Er bestaan nu plannen om het voet- en fietspad over de brug door te trekken van Grammene naar Deinze. Zo hielp mijn vader niet enkel bruggen redden, maar ook bruggen bouwen. Ik wil de mensen van de seniorenadviesraad, in het bijzonder Roger Van Poucke, bedanken voor hun engagement en ook de stad en de NMBS voor de zeer snelle realisatie van het herinneringsbordje."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-destelbergen/spoorwegbrug-heet-officieel-lorenzobrug-a2981713/

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L073 Grammene - Deinze (L73) Empty Spoorwegbrug Leie [Deinze]

Message  eeuwige reiziger le Ven 25 Nov 2016 - 17:00

DEINZE
09/09/2016

BESCHADIGD VIADUCT WORDT IN 2017 HERSTELD
Spoorbrug weldra ook voor fietsers

L073 Grammene - Deinze (L73) 9043415

De spoorbrug over de Leie liep schade op door een onvoorzichtige vrachtwagenchauffeur. Samen met de herstelwerken wordt er volgend jaar meteen ook een fietsbrug gebouwd. "In 2017 trekken we het fietspad langs de Leie door", maakt schepen Bart Van Thuyne (CD&V) bekend.

Een paneel van de ijzeren spoorwegbrug over de Leie is duidelijk gehavend. Het gevolg van een aanrijding door een onvoorzichtige vrachtwagenchauffeur die ter hoogte van de Leimeersstraat de hoogte van de brug compleet verkeerd inschatte. "Ongerustheid is niet nodig. Het ziet er erger uit dan het is", zegt woordvoerder Frédéric Petit van Infrabel, de beheerder van het spoorwegennetwerk. "We hebben de brug geïnspecteerd en de spoorinfrastructuur is niet geraakt. De stabiliteit is ook intact, zodat we de veiligheid kunnen garanderen. Een deel van het dienstpad op de brug is wel omhooggekomen. Dat pad is niet toegankelijk voor wandelaars, enkel voor spoorwegpersoneel."

Onteigeningen
De brug, die dateert uit 1971, moet in elk geval hersteld worden. "In de loop van 2017 gaan we het dienstpad over 130 meter vernieuwen. Dan komt er meteen ook een fietsbrug. Dat is het gevolg van een afspraak die we het stadsbestuur van Deinze hebben gemaakt." In die overeenkomst gebruikte Deinze de komst van een fietsbrug -op kosten van de spoorwegen- als pasmunt voor het afschaffen van enkele overwegen.

"In 2017 trekken we ook het fietspad aan het Antoon Van Paryspad door, langsheen de Leie", maakt schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne (CD&V) bekend. "Dat fietspad komt voorbij het KSA-lokaal en loopt zo tot aan Vaart Rechteroever. Op die manier willen we het knelpunt aan de Machelenstraat oplossen." Vandaag stopt het fietspad daar en moeten fietsers er door de smalle doorgang -zonder fietspad- en het verkeer laveren. "De aankoop van de gronden is nog niet helemaal rond maar volgend jaar kunnen we dit fietspad aanleggen, samen met de provincie", geeft Van Thuyne aan. Voor de stadskas is ook het fietspad een meevaller. "De provincie betaalt het fietspad, wij moeten de onteigeningen vergoeden maar het grootste deel ervan is landbouwgrond dus dat valt best mee."

Scholenboulevard
Met de nieuwe fietsbrug over de Leie en het fietspad langs het water moet het stadscentrum op twee wielen straks veel sneller bereikbaar zijn. "Met de fiets zal je straks vanuit Grammene, Gottem, Wontergem, Zulte maar ook uit Dentergem en Aarsele het stadscentrum kunnen bereiken, en dat zonder op je traject ook maar een auto tegen te komen." Op termijn moet het fietspad de volledige stadskern doorkruisen, tot aan de Gentsesteenweg (N43). Vanaf de Tolpoortbrug zou er een fietspad lang de Molens van Deinze leiden, en onder de Van Risseghembrug door en zo verder tot aan de N43. Dat speelt vooral in de kaart van de 'scholenboulevard' langs de Guido Gezellelaan en de Peter Benoitlaan, waar honderden scholieren les volgen.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-deinze/spoorbrug-weldra-ook-voor-fietsers-a2857860/

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L073 Grammene - Deinze (L73) Empty Fietsbrug over Afleidingskanaal [Deinze]

Message  eeuwige reiziger le Dim 10 Juin 2018 - 14:04

Fietsbrugje over afleidingskanaal Leie nog voor bouwverlof afgewerkt
08/06/201

(...)

Veiliger van centrum Deinze naar deelgemeenten

Om ruimte te creëren, onderhandelde de gemeente met de omwonenden. “Het is mooi dat bedrijven als Schoenen Torfs en Total en de barhoudster van Club Champagne zijn meegegaan in ons verhaal en grondafstand deden. Voor het bouwverlof zal nog het brugje naast de spoorwegbrug over het afleidingskanaal van de Leie op fietssnelweg F37 worden afgewerkt. Daardoor zullen fietsers tussen het centrum van Deinze en de verbindingsweg tot Vaart Rechteroever op een veilige manier Grammene, Gottem, Machelen, Olsene en Zulte kunnen rijden.”

(...)


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180607_03550449

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L073 Grammene - Deinze (L73) Empty Re: Fietsbrug over Afleidingskanaal [Deinze]

Message  eeuwige reiziger le Mer 5 Sep 2018 - 13:41

Nu vlotter naar Balkandorpen dankzij fietsersbrug Deinze-Grammene
4 september 2018

L073 Grammene - Deinze (L73) 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

DEINZE - De fietsersbrug over de Leie aan oliefabriek Vandamme is klaar. Fietsers kunnen nu op een veilige manier van Deinze naar Grammene, Gottem en Wontergem bollen. “Dit is de eerste van de acht fietsbruggen die we willen realiseren”, zegt schepen van Mobiliteit Bart Van Thuyne (CD&V).

Fietsen naar de ‘Balkandorpen’ vanuit Deinze-centrum kan nu een pak vlotter en veiliger. Geen vrachtwagens meer ontwijken op de N35 of omrijden langs de Wakkense Heirweg, want vanaf nu steek je het water over ter hoogte van oliefabriek Vandamme. Daar werd aan de bestaande spoorwegbrug een constructie gebouwd met een fietspad van 2,5 meter breed. Komende van Deinze bereik je de brug via de Koestraat in Petegem-aan-de-Leie en aan de overkant kan je dan via de Leimeersstraat op grondgebied Zulte tot aan de Lorenzobrug tot in het centrum van Grammene rijden.

“Later zal je van het centrum van Deinze via het Antoon Van Paryspad langs Vaart Rechteroever tot aan de nieuwe brug kunnen fietsen”, zegt Bart Van Thuyne. “Deze fietssnelweg werd al gedeeltelijk aangelegd en voorlopig is er een aftakking naar de Machelenstraat. Om het pad verder door te trekken moeten we nog enkele stukken grond aankopen.”

“Het heeft lang geduurd vooraleer men wist wie de eigenaar van de brug was”, zegt burgemeester Jan Vermeulen. “Het Agentschap Wegen en Verkeer beheert de brug, maar het is Infrabel die de fietsersbrug heeft gefinancierd; dit ter compensatie van het afsluiten van de spooroverweg aan de Karreweg in deelgemeente Astene. De fietsersbrug zal nog een naam krijgen. We willen deze burg graag vernoemen naar een bekende Deinzenaar, maar dit moet eerst nog voorgesteld worden in de gemeenteraad.”

https://www.hln.be/regio/deinze/nu-vlotter-naar-balkandorpen-dankzij-fietsersbrug-deinze-grammene~ad0395a9/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180904_03701912

Fotoreportage:

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180905_03703585

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L073 Grammene - Deinze (L73) Empty Re: L073 Grammene - Deinze (L73)

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum