Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Canal de l'Espierres (Spierekanaal)

Aller en bas

Canal de l'Espierres (Spierekanaal) Empty Canal de l'Espierres (Spierekanaal)

Message  eeuwige reiziger Dim 25 Mar 2018 - 11:44

Blijkbaar nog geen draad over dit kanaal in de rubriek "Vlaanderen". Niet echt verwonderlijk, daar dit kanaal, dat de Schelde met de Deule verbindt, slechts anderhalve kilometer door Vlaams grondgebied stroomt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spierekanaal


eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal de l'Espierres (Spierekanaal) Empty Werken stuw [Spiere]

Message  eeuwige reiziger Dim 25 Mar 2018 - 11:47

Drie jaar werken langs jaagpad, maar fietsers en wandelaars krijgen doorgang
24/03/2018

Canal de l'Espierres (Spierekanaal) De%20scheepsjager

SPIERE-HELKIJN - De stuw vlakbij het gerestaureerde oude zwembad in Spiere wordt vervangen. De spectaculaire werken zullen drie jaar duren. Er wordt in een tijdelijke weg voorzien voor de wandelaars en de fietsers omdat het jaagpad gedeeltelijk afgesloten zal zijn.

“De omgeving rond het voormalig zwembad van Spiere zal nog mooier en aantrekkelijker worden”, zegt schepen Rik Vandevenne (LB). De komende drie jaar zullen er ingrijpende werken uitgevoerd worden vlakbij het gerestaureerde oude zwembadgebouw. Langs de Schelde zal de stuw vervangen worden door een veel modernere versie. De stuw op het grondgebied van de Waalse buurgemeente Hérinnes dateert van 1922 en is dus bijna een eeuw oud.

“Er waren de laatste jaren heel wat herstellingswerken nodig”, gaat de schepen voort. “De stuw moet dringend vervangen worden omwille van de veiligheid, zowel voor het riviertransport zelf, maar ook voor de omgeving door het overstromingsrisico te beperken.”

De voorbereidende werken die passen in het Europese project Seine-Schelde zijn ondertussen opgestart. Het project omvat het graven van een kanaal en opgravingen voor meer dan 49.000 m 3, de installatie van een dubbele stuw met hydraulische kleppen van elk 18 ton, en de installatie van een waterkrachtcentrale die meer dan 1.000 MWh/jaar kan produceren. Het gaat om een investering van 13 miljoen euro die wordt gefinancierd door de Waalse overheid.

De werken worden gecoördineerd vanuit het gebouw van het oude zwembad in Spiere, waar zowel aannemer Artes uit Zeebrugge als de Waalse SPW tijdelijke kantoren zal hebben. De gemeente Spiere-Helkijn krijgt daarvoor een huurbedrag en de aannemer zal ook de laatste restauratiewerken uitvoeren, waaronder het aanleggen van paden.

Beperkte hinder

De hinder tijdens de werken aan de stuw zal beperkt blijven. Met aandacht voor het milieu wordt gekozen om de aan- en uitvoer van materialen vooral via het water te laten gebeuren. De werf bevindt zich wel op en rond het jaagpad, daardoor zal een gedeelte afgesloten zijn, maar er wordt een tijdelijk pad aangelegd zodat fietsers en wandelaars altijd kunnen passeren.

“Na de werken zal het voor fietsers en wandelaars aantrekkelijker zijn, want het jaagpad wordt heraangelegd en ook wordt het eenvoudiger om de oversteek te maken van de ene naar de andere oever”, zegt schepen Vandevenne.

“We zijn samen met de provincie West-Vlaanderen en Leiedal ook aan het kijken om de twee sites, die van het zwembad en die van de stuw, op elkaar af te stemmen. Door het landschap zo in te kleden willen we maken dat ze met elkaar verbonden worden, dat zullen we onder meer doen met zit- en picknickbanken. Het wordt een mooie trekpleister”, besluit de schepen.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180323_03426191
https://www.hln.be/in-de-buurt/spiere-helkijn/schelde-krijgt-nieuwe-stuw~a1e4d329/
https://www.lavenir.net/cnt/dmf20180323_01144228/video-l-ecluse-d-herinnes-lez-pecq-modernisees-dans-le-cadre-du-projet-seine-escaut-est


https://artesgroup.be/werven/sluis-h%C3%A9rinnes

http://www.standbeelden.be/standbeeld/1715
https://www.spiere-helkijn.be/vrije-tijd/toerisme/trekpleisters/sluizencomplex-van-spiere

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal de l'Espierres (Spierekanaal) Empty Ernstige vervuiling [Spiere-Helkijn]

Message  eeuwige reiziger Mer 6 Mai 2020 - 18:25

Brandweer tracht vissen in Spierekanaal te redden na lozing van bietenpulp in Frankrijk
22 april 2020

Canal de l'Espierres (Spierekanaal) 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

SPIERE-HELKIJN - In een poging om de vissen te redden die naar het Spierekanaal gevlucht zijn voor de vervuiling die in het Canal de Roubaix belandde, is woensdag ook de hulp van de brandweer ingeschakeld. Zij pompten zuurstofrijk water in het kanaal.

Door een breuk in een bassin van een suikerraffinaderij in de buurt van het Franse Cambrai is zo’n 100.000 kubieke meter bietenpulp in het water terecht gekomen. Via de Schelde heeft die vervuiling ook Vlaanderen bereikt. De breuk deed zich zo’n 10 dagen geleden al voor, maar de vervuiling is stroomafwaarts naar Vlaanderen gedreven. Metingen aan de Frans-Belgische grens in Wallonië toonden al aan dat het zuurstofgehalte in het water is gedaald tot 0.  “Over een afstand van 50 kilometer in Frankrijk en 37 kilometer in Wallonië is het water morsdood”, aldus Alain Dillen van het Agentschap Natuur en Bos. “Dat betekent dat geen enkele vis overleeft. Dat willen we in Vlaanderen vermijden. Maar het is alles of niets.” Daarom worden zeven beluchters ingezet, onder meer aan de jachthaven in Kerkhove. Die zorgen voor luchtbellen en dus extra zuurstof in het water.

Heel wat vissen zijn op de vlucht voor de vervuiling en kwamen onder meer in het Spierekanaal terecht. Dat is een kanaal dat de Schelde met het Canal de Roubaix verbindt. “Daar is het zuurstofgehalte sowieso niet denderend”, aldus nog Alain Dillen. “Maar de brandweer pompt er zuurstofrijk water in om dat gehalte te verbeteren. Bedoeling is de vissen vier tot vijf dagen te redden, tot de kilometerslange vervuiling is gepasseerd.”

Verdunnen

De vervuiling is zodanig vermengd met het water dat het niet zomaar kan opgeschept of ingedamd worden. ”We beseffen dat de situatie ernstig is en houden de vinger aan de pols”, aldus minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). “Samen met De Vlaamse Waterweg doen we het nodige doen om de watervervuiling verder te bestrijden.” Zo werd het oppompen van Scheldewater naar het kanaal Bossuit-Kortrijk stopgezet en zal het water in de binnenstad van Gent afgesloten worden voor het vervuilde water. Vervolgens is het de bedoeling om de vervuiling af te leiden via het kanaal Gent-Terneuzen naar de Westerschelde. De restfractie zal uiteindelijk door de verplaatsing verdund worden in dergelijke mate dat ze geen risico meer vormt voor het zuurstofgehalte in het water.


https://www.hln.be/in-de-buurt/spiere-helkijn/brandweer-tracht-vissen-in-spierekanaal-te-redden-na-lozing-van-bietenpulp-in-frankrijk~a4e4bd69/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut


 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum