Meerdaalwoud, Heverleebos en Egenhovenbos
Forum lie au site www.velo-ravel.net :: Belgique La Flandre - Belgïe Vlaanderen - Belgium Flanders - Belgien Flandern :: Bossen, wouden, natuursites, mijnsites / Bois, forêts, sites naturels et sites miniers
Page 1 sur 1
Meerdaalwoud, Heverleebos en Egenhovenbos
Cet ensemble paraît presque aussi vaste que la Forêt de Soignes (quand on additionne les Meerdaalwoud, Mollendaelbos et Heverleebos, certes discontinus, mais la Forêt de Soignes n’est pas d’une seule pièce non plus), l’ensemble ne fait pourtant « que » 2.000 ha (contre 4.400 pour la FDS). Comme sa soeur jumelle, cette forêt a subi et subit encore une forte pression. Il a notamment été considérablement amputé (amputation lors de l’aménagement de l’autoroute E5 (E40/ A3) au cours des années 69-71, par exemple).
Elle présente plusieurs aspects, du plus sauvage au plus aménagé. Du côté de Weert, le « Speelbos » est une vaste clairière où l’on peut pique-niquer. À l’autre extrémité de la Weertse dreef, longue transversale partiellement asphaltée et partiellement accessible aux voitures, qui enjambe la chaussée de Namur à l’aide d’une jolie passerelle en bois, une ancienne maison forestière, qui porte le curieux nom de Brise-Tout. À proximité, une « schuilhut » assez pittoresque – il y en a d’autres dans le bois, ainsi qu’une cabane de chasse. Le bois compte plusieurs vallons romantiques, le Warande Vijver (très encaissé, les sentiers qui y mènent sont du genre boueux), De Paddepoel… ; des arbres remarquables ; des chapelles, comme la chapelle N.-D. de Steenberghen, près des étangs qu’on appelle les Eaux-Douces (Zoet Water).
La chapelle baroque de Steenberghen date de 1652 et abrite une statue de la Vierge, miraculeuse (elle a la réputation d’avoir guéri la « fièvre ardente », dénomination populaire du paludisme ou de la malaria, très fréquente dans cette région marécageuse). A côté, il y a une source où, encore aujourd’hui, des riverains viennent puiser de l’eau. Certains croient dur comme fer que l’absorption de cette eau est promesse de mariage dans l’année… Le bois de Meerdaal est fort vallonné. À quelques endroits, en lisière, on peut jouir de quelques beaux paysages ouverts. Le Breemberg (Boetsenberg) vaut le coup d’oeil.
http://www.aperitiefietsers.be/wordpress/wp-content/uploads/2016/09/bois-AF.pdf
Tandis que le bois de Hal est célèbre pour ses vastes étendues de jacinthes sauvages, il semble que le forêt de Meerdael est connu pour ses tapis d'anémones de bois.
http://www.capturethemountains.com/2018/05/09/bosanemonen-in-het-mollendaalbos/
https://www.natura2000.vlaanderen.be/gebied/dijlevallei/dieren-en-planten
Re: Meerdaalwoud, Heverleebos en Egenhovenbos
Integrale aanpak van de Vlaamse overheid in het Meerdaalwoud: betere verbindingen voor mens en dier
23/07/2018
Op 1 augustus start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met grote werken in het het Meerdaalwoud. Met een investering van in totaal 3,8 miljoen euro (waarvan 2,1 miljoen euro voor de rekening van AWV en 1,7 miljoen euro voor het Departement Omgeving en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid) bouwt de Vlaamse overheid een ecoduct over de gewestweg N25, net voorbij het kruispunt met de Naamsesteenweg (N251). Het Agentschap Wegen en Verkeer investeert nog eens 4,1 miljoen euro in een fiets- en voetgangersbrug, vier km fietspaden en een structureel onderhoud van het wegdek van de Naamsesteenweg. De werken zullen in totaal ongeveer anderhalf jaar duren. Tijdens de eerste dagen van de werken, zal de aannemer het terrein naast de N25 bouwrijp maken en er de tijdelijke weg aanleggen. Op dat moment zal het verkeer nog op de rijweg van de N25 rijden zoals gewoonlijk.
Ben Weyts, Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit: “We investeren bijna 8 miljoen euro om mensen én dieren vlotter en veel veiliger te laten oversteken”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts, die ook bevoegd is voor Dierenwelzijn en Toerisme. “Dit is echt een project voor de meest kwetsbare weggebruikers. Een van de mooiste stukken groen recreatiegebied in Vlaanderen zal dankzij deze investeringen nog meer gaan leven.”
Joke Schauvliege, Vlaams minister van Natuur: “Dit gebied kent nu reeds jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers en het is vooral geliefd voor de prachtige uitzichten, zeldzame flora en fauna, speelbossen, bivakzones en bbq-plekken. Door de inrichting van de onthaalzone en de ontsnipperingsmaatregelen wil ik ervoor zorgen dat dit prachtig gebied zich verder volop kan ontwikkelen.”
“Onthaalpoort Torenvalk” is bijna afgewerkt
In het voorjaar van 2018 (de eerste fase van het project), maakte de Vlaamse overheid (ANB en AWV) de waardevolle flora en fauna, de speelbossen en bivakzones van het Meerdaalwoud beter bereikbaar voor het publiek. De “Onthaalpoort Torenvalk” van het woud kreeg toen een eigentijdse inrichting met een avontuurlijk speelbos en een losloopzone voor honden met hun baasje.
Op 1 augustus start men met de fundering van de interactieve uitkijktoren. ANB streeft ernaar om het geheel tegen eind oktober klaar te hebben en investeerde al 500.000 euro in deze verbeteringen. AWV legde haar steentje bij door de N25 aan te sluiten op de vernieuwde toegang. De Onthaalpoort Torenvalk werd wel in april opengesteld als parking voor het publiek dat Meerdaalwoud een bezoek brengt.
Ecoduct ook voor ruiters
In augustus 2018 start een aannemer met de aanleg van een vijfendertig meter breed ecoduct. De constructie is enkel toegankelijk voor dieren, maar heeft een aparte zone waarover ruiters kunnen passeren - net zoals het bestaande ecoduct “De Warande” (lees verder), waar ook ruiters over kunnen rijden.
Eerste ecoduct Meerdaalwoud groot succes
De Vlaamse overheid (AWV en Departement Omgeving) legde in 2005, ook in het Meerdaalwoud, het eerste ecoduct van Vlaanderen aan. Dat ecoduct, “De Warande”, ligt iets verderop, in Bierbeek, vlak bij de grens met Oud-Heverlee. Het bleek al snel een groot succes te zijn: monitoring wees uit dat zeer geregeld reeën, vossen, steenmarters, zelfs everzwijnen en bunzingen, maar ook hazelwormen en allerlei loopkevers oversteken via het ecoduct. Het nieuwe ecoduct dat in 2018 aangelegd wordt - een naam moet nog gekozen worden - zal de versnippering van het woud door drukke wegen nog meer tegengaan, de verkeersveiligheid op de drukke N25 verder verbeteren en ten slotte ook de recreatieve waarde van het Meerdaalwoud verhogen.
Fasering aanleg ecoduct en fiets- en wandelbrug
Vijfhonderd meter ten noorden van het ecoduct komt een nieuwe fiets- en wandelbrug met vlotte aansluitingen op de fietsroutes door het Meerdaalwoud.
In grote lijnen zal de aannemer van AWV vanaf augustus 2018 als volgt te werk gaan:
- van augustus tot september/oktober: aanleg tijdelijke rijweg aan de oostelijke kant van de N25 en grondwerk ter voorbereiding van bouw ecoduct
- van oktober tot voorjaar 2019: aanleg ecoduct (betonnen structuur en afwerking)
aansluitend op de aanleg van het ecoduct zal de aannemer de houten fiets- en wandelbrug bouwen.
Volgens de huidige planning zullen deze werken in de zomer van 2019 achter de rug zijn. De uitvoeringsperiode is vrij lang, omdat er twee nieuwe bruggen gebouwd worden en omdat de N25 lokaal verdiept wordt. Dat zijn ingrijpende werken. De omwonenden van Blanden, Vaalbeek en Hamme-Mille bezorgen we nog een bewonersbrief met info over de werken.
Door de aanleg van de tijdelijke rijweg met twee rijstroken zal het verkeer op de N25 relatief weinig hinder ondervinden. Gedurende een korte periode zal het verkeer wel omgeleid moeten worden. Hoe lang dit zal duren en langs waar de omleiding zal lopen is nog niet beslist. Zodra AWV daar meer informatie over heeft, zal het een volgend persbericht verspreiden.
Naamsesteenweg: volledige vernieuwing fietspaden en rijweg
Na de aanleg van het ecoduct verplaatst de activiteit zich naar het noorden, namelijk naar het stuk van de Naamsesteenweg (N251) tussen de Duivenstraat en de E40. De rijweg van de Naamsesteenweg en de fietspaden langs weerskanten van de weg worden volledig vernieuwd. De gescheiden fietspaden zullen na de werken vlot aansluiten op de bestaande fietsroutes, onder andere op het vleermuisvriendelijk fietspad dat in 2016 langs de E40 aangelegd werd.
Deze werken zullen volgens de huidige planning aansluitend volgen op de aanleg van het ecoduct en de fiets- en voetgangersbrug. Ze zullen dus in de loop van de zomer van 2019 starten en ongeveer een half jaar duren. Belangrijk nieuws i.v.m. de planning zal AWV bekendmaken op haar website (ga naar www.wegenenverkeer.be/leuven of www.wegenenverkeer.be/oud-heverlee ).
Gedurende een korte periode zal het verkeer wel omgeleid moeten worden. Hoe de omleiding zal lopen, is vandaag nog niet geweten. Ook dat zal aangekondigd worden op de website zodra de omleidingen besproken zijn met de betrokken gemeentebesturen en politiediensten.
https://wegenenverkeer.be/persberichten/integrale-aanpak-van-de-vlaamse-overheid-het-meerdaalwoud-betere-verbindingen-voor
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180723_03628677
Sujets similaires
» Meerdaalwoud en Heverleebos
» L311 Blanden - Hamme-Mille (L311)
» Fietspad langs E40 door Heverleebos
» L311 Blanden - Hamme-Mille (L311)
» Fietspad langs E40 door Heverleebos
Forum lie au site www.velo-ravel.net :: Belgique La Flandre - Belgïe Vlaanderen - Belgium Flanders - Belgien Flandern :: Bossen, wouden, natuursites, mijnsites / Bois, forêts, sites naturels et sites miniers
Page 1 sur 1
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum