L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106

Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106

Message  eeuwige reiziger le Jeu 22 Déc 2011 - 16:31

Depuis plusieures années, le tronçon Aarschot-Herentals de la ligne 29 a été transformé en bande cyclable. En 2006, la ville d'Aarschot a mis en place une liaison entre cette ancienne ligne et le centre ville:

http://www.aarschot.cdenv.be/actueel/pers/AP070806fietsroute.pdf

Information et maintes photos sur ce tronçon peuvent être trouvées (premier chapitre):

http://www.freewebs.com/belgianmodeltrains/lijn29.htm


Dernière édition par eeuwige reiziger le Ven 13 Jan 2012 - 23:24, édité 1 fois

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty Carte Google

Message  velo-ravel.net le Jeu 22 Déc 2011 - 22:57

Bedankt.

Carte mise à jour : http://g.co/maps/vkk26

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6386
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty Project soortenfietspad

Message  velo-ravel.net le Mar 20 Mar 2012 - 23:19

ZATERDAG 25 FEBRUARI 2012
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLLBR_20120221_003

WESTERLO - Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete heeft samen met vzw Kempens Landschap een project soortenfietspad opgezet over biodiversiteit en duurzaamheid langs de oude spoorlijn Herentals-Aarschot.
De kosten van het project worden gedragen door de provincie Antwerpen. In 1863 werd de spoorlijn Aarschot-Herentals geopend. De spoorlijn deed meer dan een eeuw dienst voor
goederen- en personenvervoer, maar in de jaren tachtig kreeg ze een andere functie als fietsverbinding tussen de Kempen en het Hageland. Het projectvoorstel bevat drie acties op het grondgebied van Westerlo: het herstel van een poel op camping ‘t Heultje, de aanleg van een poel in een weiland dat meestal onder water staat en de verfraaiing van een seinhuisje
langs het fietspad door een kunstschilder.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6386
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty soortenfietspad

Message  eeuwige reiziger le Mar 4 Sep 2012 - 12:21

Ecologische herinrichting oude spoorbedding

Groene herinrichting oude spoorroute Aarschot - Herentals
woensdag 07 maart 2012


AARSCHOT - In 2010 werden de mogelijkheden bekeken om het oude spoorwegtraject ‘Herentals - Aarschot’ ecologisch herin te richten. Het stadsbestuur van Aarschot had de ontwikkeling van een recreatief ‘soortenfietspad’ in gedachten. Dit laat fietsers en wandelaars kennismaken met verschillende soorten planten en dieren. De projectlocatie is de bedding van de spoorlijn in eigendom van de NMBS.


Voortaan kunnen fietsers en wandelaars kennismaken met een diversiteit aan soorten planten en dieren. Het Agentschap voor Natuur en Bos startte hiervoor het projectvoorstel op. In samenwerking met de vzw Kempens Landschap en de Regionale landschappen Kleine en Grote Nete en Noord-Hageland groeide het uit tot een ambitieus groenproject.

“Één van de eerste maatregelen die het stadsbestuur van Aarschot onderneemt, is het aanplanten van een gemengde haag/houtkant in de Roodhuisstraat ter hoogte van het kruispunt Oude Mechelsebaan - Roodhuisstraat. In totaal planten we over een lengte van ongeveer 75 meter een haag/houtkant aan”, zegt schepen van Leefmilieu Florent Wolput.

Deze gemengde haagkant moet een lijnvormig landschapselement vormen voor onder meer de ingekorven vleermuis, die het als trajectroute zal gebruiken. De haagkant biedt ook een optimaal milieu voor de zeldzame sleedoornpage. Er wordt voor gezorgd dat de gemengde haagkant geen doorzichtbelemmering voor het verkeer met zich meebrengt.

“Aan de overzijde van dit kruispunt wordt het traject voortgezet. De aanplanting van wilgentenen ter hoogte van de Heidestraat (vanaf het kruispunt met de Oude Mechelsebaan tot aan de noordgrens van de gemeente) gebeurt met recuperatiehout (loten van geknotte wilgen). Er wordt een totale lengte van 400 meter aangeplant. Ook hier zal de aanplanting als ecologische verbetering aan het landschap geen belemmering vormen voor inritten en dergelijke”, vervolgt schepen Wolput.

Het uiteindelijke resultaat van deze aanplantingen en de aanplantingen van de andere aangrenzende gemeenten, is een trajectroute die een aantal belangrijke groene gebieden zal verbinden vanaf Herentals tot aan de Herseltsesteenweg.

De medewerkers van de Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen en van het Intergemeentelijk Opbouwwerk Leuven zullen het verdere beheer en het onderhoud van de aanplantingen op het traject voor hun rekening nemen, dit in het kader van het INL-jaarprogramma waarvoor de stad Aarschot jaarlijks een overeenkomst afsluit.


http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLDVA_20120307_001

In 1863 werd de ‘spoorlijn 29 Aarschot – Herentals’ geopend. De spoorlijn deed meer dan een eeuw dienst als goederen- en personenvervoer, maar in de jaren tachtig verkreeg ze een andere functie. Er werd een fietsbedding in asfalt over gegoten die momenteel een zeer waardevolle verbinding vormt voor zowel woon- en werkverkeer, schoolgaande kinderen, als voor recreanten die van de Kempen tot het Hageland en vice versa willen fietsen. Maar ook voor heel wat diersoorten is deze fietsweg met haar bermen een belangrijke verbindingsweg.


L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Soortenfietspad%20projecten


Het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw, het Regionaal Landschap Noord Hageland vzw, Kempens Landschap vzw en het ANB zullen met de betrokken gemeentes Herentals, Olen, Westerlo, Hulshout, Herselt en Aarschot en de provincie Antwerpen werken aan het opwaarderen van het ecologische en duurzame karakter van het fietspad.

Met dit project zetten we thema’s als biodiversiteit en duurzaamheid in de spotlights. We willen de recreant van op de fiets laten kennismaken met planten en dieren die leven op zowel het warme asfalt als de wegbermen, weilanden, bosranden en aangrenzende kerkzolders. Waar mogelijk zullen we met de betrokken eigenaars en recreanten bekijken of we hen kunnen ondersteunen in het ecologisch beheren van hun eigendom. Dat kan gaan van hulp bij het beheren van wegbermen, aanleg van een amfibieënpoel, aanleg van een bosrand of boomgaard tot het plaatsen van nestkasten voor steenuilen of kerkuilen en zelfs vleermuisverblijven. Doordat het fietspad diverse landschappen doorkruist zijn er bijgevolg heel wat mogelijke ingrepen die de natuur en de recreant ten goede kunnen komen.

Tevens promoten we graag ‘duurzaamheid’ als een onmisbaar onderdeel. We denken bijvoorbeeld aan het gebruik/de huur van elektrische fietsen, interactieve informatieborden of subtiele verlichting gevoed met zonne-energie en willen de recreant aan de hand van kunstige Land Marks dichter bij de natuur en het landschap brengen. Het project streeft er zo naar om – naast mensen een aangename en leerrijke fietstocht aan te bieden – de fietser op ideeën te brengen (desnoods voor in eigen tuin) en bewust te maken.

http://www.rlkgn.be/index.php?page=alias-4

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty Réouverture de la ligne ferroviaire?

Message  eeuwige reiziger le Mar 27 Aoû 2013 - 15:40

La suggestion suivante peut être trouvé dans "Mobiliteitsvisie De Lijn 2020" datant d'avril 2009 (p. 30):

Turnhout – Leuven

Op de as Turnhout – Herentals – Aarschot – Leuven suggereert de Mobiliteitsvisie in een nieuwe treinverbinding. Deze kan deels via bestaande sporen rijden en deels via een opnieuw aan te leggen stuk spoor tussen Herentals en Aarschot. Op deze lijn wordt met een frequentie van twee ritten per uur per richting een aantrekkelijk product geboden dat veel nieuwe openbaar-vervoerreizigers zal aantrekken. Ze biedt de Kempen en Noord-Limburg een snelle verbinding met Leuven, de luchthaven en Brussel. Er zullen verscheidene nieuwe haltes geopend kunnen worden, waardoor meer mensen railgebonden openbaar vervoer binnen bereik zullen hebben.
http://www.delijn.be/images/Mobiliteitsvisie%20De%20Lijn%202020_tcm7-8081.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty "Duurzame Kempen-Hagelandroute"

Message  eeuwige reiziger le Jeu 19 Déc 2013 - 13:22

De duurzame Kempen-Hagelandroute

De duurzame Kempen-Hagelandroute is een fietstocht langs de oude spoorwegbedding tussen Herentals en Aarschot. Deze spoorlijn werd in 1863 geopend en deed meer dan een eeuw dienst voor goederenen personenvervoer. In de jaren ‘80 werd de spoorlijn omgetoverd tot een fietsbedding, die tot op vandaag druk wordt bereden door pendelaars en recreanten .

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Fietstocht%20003

Om dit fietspad op te waarderen, sloegen vzw Kempens Landschap, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en Kamp C | Provinciaal Centrum Duurzaam Bouwen en Wonen de handen in elkaar. Het resultaat van deze samenwerking is de duurzame Kempen-Hagelandroute, een 22km lange fietsroute met een duurzaam, ecologisch en artistiek karakter!

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Fietstocht%20002

De Kempen-Hagelandroute werd ontwikkeld in het kader van “Green Valley Kempen” – een project met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Dit project heeft als doel de Kempen te promoten als toonaangevende duurzame regio via het bekend maken van duurzame voorbeeldprojecten die met elkaar verbonden zijn door middel van een fietsroute. De projecten zijn goede voorbeelden van ondernemen, energie, regio-ontwikkeling, bouwen en wonen en recreëren en beleven op vlak van duurzaamheid. Je kan deze projecten tijdens je tocht zelf gaan bezichtigen. Meer informatie over de projecten kan je op deze website vinden onder de rubriek “duurzame projecten”.

Dankzij haar lijnvormige structuur in het landschap heeft de duurzame Kempen-Hagelandroute ook een grote ecologische waarde. Langs de oude spoorwegbedding leven immers vele planten- en diersoorten die zich via deze groene lijn kunnen verplaatsen tussen de resterende natuurgebieden in ons huidige versnipperde landschap. Bij de opwaardering van het fietspad werd daarom ook aandacht besteed aan de natuur. Langs het pad werden streekeigen houtkanten aangeplant, poelen hersteld, vlinderweides ontwikkeld en verschillende inrichtingsmaatregelen uitgevoerd voor vogels en vleermuizen.

Tijdens de fietstocht kom je enkele voorbeelden van Land Art tegen. Dit zijn kunstwerken die het landschap als decor gebruiken en de aanblik ervan op een kunstzinnige manier versterken. Ze zijn daarom speciaal aangebracht op karakteristieke plaatsen in het landschap rondom de oude spoorwegbedding. In alle 5 gemeenten (Herentals, Olen, Westerlo, Hulshout en Herselt) waardoor het fietspad loopt staat zo een kunstwerk of wordt in de toekomst nog een kunstwerk geplaatst.

http://www.greenvalleykempen.be/index.cfm?n01=durableProjects&project_id=15

Brochure et carte en ligne:
http://www.kempenslandschap.be/folders/
http://www.kempenslandschap.be/gallery/documents/folders/08-duurzame-kempen-hagelandroute-folder.pdf
L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Fietsers

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty kaart en foto's

Message  velo-ravel.net le Mar 3 Nov 2015 - 19:12

Kaart aangepast, ten noorden is het nog mogelijk autovrij te fietsen

Hoeverveld, is alleen voor fietser en landbouwer.

En daar is een kleine wegje tussen de Kastanjelaan en de Beukenlaan

Foto's : https://picasaweb.google.com/100464882432713944682/20151102L29AarschotHerentals#slideshow/6212911887036267762

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6386
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty Ajout fiche

Message  velo-ravel.net le Ven 15 Jan 2016 - 17:41

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6386
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty Verbreding fietspad op spoorberm onder loep

Message  velo-ravel.net le Dim 5 Juin 2016 - 11:01

http://www.gva.be/cnt/blhot_02322339/verbreding-fietspad-op-spoorberm-onder-loep


Kan het recreatieve fietspad op de oude spoorbedding tussen Herentals en Aarschot een echte fietsostrade worden? De betrokken gemeentes onderzoeken de verbreding naar vier meter.

Het fietspad op de oude spoorbedding tussen Herentals en Aarschot wordt al jaren erg druk gebruikt, zodat de provincie Antwerpen de route wil opwaarderen tot een echte fietsostrade. Maar dan moet het pad over de volledige lengte verbreed worden tot vier meter. De verschillende gemeentes die het traject aandoet, onderzoeken nu de mogelijkheden.

“We zijn het plan genegen, maar onze visie is dat zo’n verbreding moet gebeuren zonder bijkomende grondinnames”, zegt de Herentalse Mobiliteitsschepen Jan Michielsen (CD&V). “De bedding is nog altijd eigendom van NMBS, die ook akkoord moet gaan. Het project verkeert nog in een embryonale fase.”

Herentals vindt het belangrijker dat er snel verlichting komt op het traject tot Hulshout. Van Hulshout tot Aarschot bestaat die verlichting al. “Die verlichting willen we dan wel zo plaatsen dat een latere verbreding naar vier meter mogelijk blijft. Maar om van een fietsostrade te kunnen spreken, zijn er nog andere knelpunten, zoals de oversteken op drukke wegen.”
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 6386
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty Vernieuwing asfaltlaag [Herentals - Hulshout]

Message  eeuwige reiziger le Jeu 26 Oct 2017 - 9:08

Nieuw asfalt voor fietspaden Oevelse dreef en Fietsostrade Herentals-Aarschot
26/10/2017

WESTERLO - Begin november starten op meerdere plaatsen in Westerlo wegenwerken. Daarbij krijgt de verbetering van fietspaden voorrang. Aannemer Hoogmartens start direct na de herfstvakantie met het vernieuwen van de asfaltlaag van het fietspad op de oude spoorwegbedding tussen Herentals en Hulshout (3 kilometer). Direct daarna is het fietspad in de Oevelse dreef naast de abdij van Tongerlo (1,5 kilometer) aan de beurt.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/bllbr_03152753

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty Verlichting

Message  eeuwige reiziger le Ven 12 Oct 2018 - 8:46

Eerste verlichtingspalen fietsostrade geplaatst
11 oktober 2018

Vandaag plaatst Eandis aan de Servaas Daemsstraat in Noorderwijk symbolisch de eerste verlichtingspalen naast de fietsostrade F106 Herentals-Aarschot. Het fietspad volgt de oude spoorwegbedding tussen Herentals en Aarschot door Voortkapel en Heultje. Er komt niet alleen verlichting, het pad wordt later ook verbreed, in overleg met de gemeenten Hulshout en Herentals. De verlichtingspalen komen uiteraard aan de randen van het te verbreden fietspad.

De provincie Antwerpen en de Vlaamse overheid betalen elk 50 % van de kosten voor de plaatsing van de verlichting. Dat gebeurt via een subsidie van het Fietsfonds voor de aanleg en herinrichting van fietsostrades.

https://www.hln.be/regio/westerlo/eerste-verlichtingspalen-fietsostrade-geplaatst~a1415610/


In omgeving vleermuizenkolonie Noorderwijk gaat licht pas branden als fietser passeert
Gedaan met fietsen in het donker: fietsostrade naar Aarschot baadt nog dit jaar in het licht
12/10/2018

HERENTALS, WESTERLO, HULSHOUT - Energiemaatschappij Fluvius is in Herentals en Westerlo gestart met het plaatsen van verlichting naast het fietspad op de oude spoorbedding Herentals-Aarschot. Het licht moet over zes maanden overal branden.

Het fietspad op de oude spoorweg tussen Herentals en Aarschot is een druk gebruikte route voor zowel werk- en schoolverkeer als recreatief gebruik. Het deel tussen Aarschot en Hulshout is al langer verlicht, de gemeentebesturen van Herentals, Westerlo en Hulshout trekken dat nu over de volledige lengte door. Fluvius, de fusiemaatschappij van Eandis en Infrax, is tegelijk in Noorderwijk (Herentals) en Westerlo gestart met het plaatsen van de lichtarmaturen. Voor Herentals gaat het om een kaarsrecht tracé van 6 kilometer, in Westerlo van 3 kilometer en in Hulshout nog 300 meter onverlicht pad.

“In tegenstelling tot de huidige verlichting in Aarschot plaatsen wij over de volledige lengte armaturen met zachter amberkleurig licht”, zegt de Herentalse schepen van Openbare Werken Jan Michielsen (CD&V). “Dat gebeurt op vraag van het Agentschap Natuur en Bos, omdat het fietspad voor het grootste gedeelte door natuur en landbouwgebied loopt. De kleur verstoort de omgeving minder. Het stuk tussen Noorderwijk en Herentals is over twee weken operationeel, de verlichting over het volledige traject moet over zes weken in gebruik genomen kunnen worden. We hebben speciaal gevraagd om de klus afgewerkt te hebben voor de donkerste wintermaanden aanbreken.”

Ingekorven vleermuizen

In Herentals komen er zo 160 lichtmasten bij, in Westerlo 80 en in Hulshout een tiental. Waar het fietspad de omgeving van het kasteel De Ghellinck in Noorderwijk aan doet, krijgt het over een afstand van ruim anderhalve kilometer dynamische volgverlichting. “Dat wil zeggen dat de ledlampen daar maar op 20 procent van hun vermogen branden. Wanneer er een fietser aan komt, gaan ze automatisch naar de volle 100 procent, om nadien weer te zakken”, zegt Luc Van Campfort van Fluvius.

De reden is dat de kasteelomgeving het zomerverblijf is van de grootste populatie van ingekorven vleermuizen van Vlaanderen. De zowat 900 exemplaren van dit zeldzame en in ons land beschermde dier volgen in hun vliegtraject waterlopen, bomenrijen en houtkanten, maar mijden fel verlichte plekken. Na de zomer vliegen ze met z’n allen naar het fort van Broechem bij Ranst om er te overwinteren. “Deze vleermuizenkolonie is ook de reden waarom we amberkleurig licht gebruiken. Alleen de punten waar het fietspad grote wegen kruist, accentueren we met wit licht”, zegt Michielsen.

Op heel wat plaatsen staan de lichtzuilen wat verder van de fietsroute af. Dat heeft er mee te maken dat deze fietssnelweg geen officiële fietsostrade is. “Daarvoor moet het fietspad op veel punten breder gemaakt worden. Omdat we niet uitsluiten dat dit er ook ooit van komt, zetten we de palen alvast op voldoende afstand zodat we die over enkele jaren niet opnieuw allemaal moeten uitbreken.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181011_03825577

eeuwige reiziger

Messages : 2997
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 48
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106 Empty Re: L029 Aarschot - Herentals (L29) - Fietssnelweg F106

Message  Contenu sponsorisé


Contenu sponsorisé


Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum