Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Canal Albert (Albertkanaal) Hasselt-Riemst - Fietssnelweg F072

3 participants

Page 2 sur 2 Précédent  1, 2

Aller en bas

Canal Albert (Albertkanaal) Hasselt-Riemst - Fietssnelweg F072 - Page 2 Empty Re: Tervant - Kolenhaven [Beringen]

Message  eeuwige reiziger Sam 18 Avr 2020 - 10:51

Nieuwe strook van 420 meter fietssnelweg aan Albertkanaal
21 april 2020

Canal Albert (Albertkanaal) Hasselt-Riemst - Fietssnelweg F072 - Page 2 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

BERINGEN - De provincie Limburg legde in Beringen zo’n 420 meter fietssnelweg aan langs het Albertkanaal. Vanaf nu kunnen fietsers zich er veilig verplaatsen tussen de brug van Tervant en de kanaalbrug over een breed fietspad dat volledig gescheiden is van het autoverkeer.

De situatie verandert niet alleen voor fietsers, maar ook voor autobestuurders. Het autoverkeer kan er nu slechts over één rijstrook, en dus ook maar in één richting, rijden. “De auto maakt dus letterlijk plaats voor de fietser”, zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Bert Lambrechts (N-VA).

De echte infrastructuurwerken vonden al plaats in het najaar van 2019. Het was nog even wachten op de signalisatie en beplanting vooraleer de werken opengesteld konden worden. “Fietsers genieten nu van een mooi, vrijliggend fietspad. Ze krijgen bovendien voorrang op het autoverkeer bij de kruising. Dat proberen we zoveel mogelijk toe te passen bij onze fietssnelwegen, op voorwaarde dat de veiligheid en de context het toelaat”, aldus Lambrechts.

Canal Albert (Albertkanaal) Hasselt-Riemst - Fietssnelweg F072 - Page 2 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

Albertkanaalroute

Het stuk fietssnelweg maakt deel uit van de F5 Antwerpen-Herentals-Hasselt, ook wel de Albertkanaalroute genoemd. Die fietsverbinding is op dit moment al volledig befietsbaar. In de toekomst wordt de kwaliteit van de infrastructuur op bepaalde delen nog verbeterd en krijgt de fietssnelweg nog route-aanduiding in de typische stijl van de fietssnelwegen. Zo weet je dat je op een fietssnelweg fietst.

Het Limburgse provinciebestuur is de initiatiefnemer van de werken en prefinanciert de kosten, die zo’n 351.000 euro bedragen. De helft daarvan wordt teruggevorderd bij de Vlaamse overheid. De stad Beringen deed het toezicht op de werken.


https://www.hln.be/in-de-buurt/beringen/nieuwe-strook-van-420-meter-fietssnelweg-aan-albertkanaal~a6480c4a/
https://www.tvl.be/nieuws/werken-aan-fietssnelweg-in-beringen-bijna-afgerond


Canal Albert (Albertkanaal) Hasselt-Riemst - Fietssnelweg F072 - Page 2 DC8abZLXYAAUl3o?format=jpg&name=medium

https://twitter.com/limburgbe/status/877949531190677505?lang=nl

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Canal Albert (Albertkanaal) Hasselt-Riemst - Fietssnelweg F072 - Page 2 Empty Begin werken Godsheide [Hasselt]

Message  eeuwige reiziger Sam 18 Avr 2020 - 10:58

Bouw fietsbrug aan sluizencomplex Godsheide gaat in augustus van start
24/03/2020

De provincie Limburg start nog dit jaar met de bouw van een nieuwe fietsbrug aan de sluis in Godsheide in Hasselt. Het aanvangsbevel werd gegeven. De aannemer voert momenteel de nodige voorstudies uit om in augustus effectief te starten met de werken. De bouw zal ongeveer negen maanden duren. Wanneer alles volgens plan verloopt, zal de brug er tegen mei 2021 liggen.

De fietsbrug zal deel uitmaken van de Albertkanaalroute. Dat is de fietssnelweg (F72) die Ham met Riemst verbindt over een traject van 62 km. De fietsbrug zal voor een vlotte oversteek moeten zorgen ter hoogte van de sluis in Godsheide. “Vandaag kan de fietser niet veilig oversteken tussen het autoverkeer”, vertelt gedeputeerde voor mobiliteit Bert Lambrechts. “Er is te weinig plaats op het sas om goede fietsinfrastructuur te leggen. Met de bouw van de fietsbrug wordt dit probleem verholpen en creëren we een vlotte, veilige en comfortabele verbinding.”

Het hart van het Limburgse fietssnelwegennetwerk

De provincie investeert de komende jaren fors in de aanleg van fietssnelwegen. Er werd een plan goedgekeurd met fietssnelwegtracés doorheen de volledige provincie. Deze fietsbrug in Godsheide is het grootste project en van groot belang binnen het totaalpakket. De fietsbrug ligt immers op een drukke fietsroute en verbindt de universitaire campus in Diepenbeek met de Corda Campus en de onderwijscampussen in Hasselt. Verder sluit de brug twee fietssnelwegen op elkaar aan: de F72 tussen Ham en Riemst, en de F74 tussen Hamont-Achel en Sint-Truiden. Die twee fietssnelwegen vormen samen de kern van het Limburgse fietssnelwegennetwerk.

Kostenplaatje van 6,2 miljoen euro

De bouw van de brug is een initiatief van de provincie Limburg en zal in totaal 6,2 miljoen euro kosten. De provincie Limburg, de Vlaamse Waterweg en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) staan in voor de kosten. De tijdelijke vereniging Hye/Aelterman zal het project effectief realiseren.


https://www.tvl.be/nieuws/bouw-fietsbrug-aan-sluizencomplex-godsheide-start-nog-dit-jaar


Bouw fietsbrug sluizencomplex Godsheide start nog dit jaar
24 maart 2020

De provincie Limburg start nog dit jaar met de bouw van een nieuwe fietsbrug aan de sluis in Godsheide. Het aanvangsbevel werd gegeven. De aannemer voert momenteel de nodige voorstudies uit om in augustus effectief te starten met de werken. De bouw zal ongeveer negen maanden duren. Wanneer alles volgens plan verloopt, zal de brug er tegen mei 2021 liggen.
De fietsbrug

De fietsbrug vormt een essentieel onderdeel van de Albertkanaalroute. Dat is de fietssnelweg (F72) die Ham met Riemst verbindt over een traject van 62 km. De fietssnelweg wisselt ter hoogte van de sluis in Godsheide van oever. De fietsbrug realiseert die oversteek over het Albertkanaal.

De keuze om voor een aparte fietsbrug te gaan, ligt voor de hand. Vandaag kan de fietser immers niet veilig oversteken tussen het autoverkeer. Er is te weinig plaats op het sas om goede fietsinfrastructuur te leggen. Met de bouw van de fietsbrug wordt dit probleem verholpen en creëren we een vlotte, veilige en comfortabele verbinding op het niveau van een fietssnelweg. Het gaat tenslotte om een van de drukst bereden fietsoversteken over het Albertkanaal. Bovendien is deze fietsbrug geen losstaand project. Integendeel, de brug vormt het hart van het Limburgse fietssnelwegennetwerk.

Het hart van het Limburgse fietssnelwegennetwerk

Het belang van de nieuwe fietsbrug voor het Limburgse fietsverkeer werd in het verleden al vergeleken met het belang van het Klaverblad in Lummen voor het autoverkeer in de provincie. De fietsbrug ligt immers op een drukke fietsroute en verbindt de universitaire campus in Diepenbeek met de Corda Campus en de onderwijscampussen in Hasselt. De brug sluit twee fietssnelwegen op elkaar aan: de Albertkanaalroute (F72) en de Cordaroute (F702). De F702 sluit op haar beurt dan weer aan op de F74 tussen Hamont-Achel en Sint-Truiden. Deze fietssnelwegen vormen de kern van het Limburgse fietssnelwegennetwerk. Veilig het kanaal oversteken is hier dan ook essentieel voor een kwalitatieve fietssnelweg. Stroomopwaarts sluit de fietssnelweg aan op het fietspad langsheen het nieuwe stuk Trichterheideweg en de Boksbeemdenstraat.

Unieke beleving

Bij het ontwerp werd niet enkel rekening gehouden met de veiligheid van de fietser. De fietser krijgt nu ook een mooi uitzicht over de waterkrachtcentrale, een unieke fietsbeleving. Verder moest het zicht op het kanaalverkeer vanuit de controletoren van de sluis bewaard blijven. Daarom wordt de brug niet aan het sluizencomplex gelegd, maar iets verderop.


Kostenplaatje van 6,2 miljoen euro

De bouw van de prestigieuze brug is een initiatief van de provincie Limburg en zal in totaal 6,2 miljoen euro kosten. De provincie Limburg, de Vlaamse Waterweg en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) staan in voor de kosten. De tijdelijke vereniging Hye/Aelterman zal het project effectief realiseren.

De provincie investeert de komende jaren fors in de aanleg van fietssnelwegen. Er werd een plan goedgekeurd met fietssnelwegtracés doorheen de volledige provincie. De uitdaging bestaat erin al deze fietssnelwegen zo snel mogelijk te realiseren. Er staan verschillende projecten op til. Deze fietsbrug is het grootste project en de provincie is er dan ook erg fier op.

Partners in dit project

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) - Europese Unie - Vlaamse Waterweg - Stad Hasselt - Sweco - Hye/Aelterman


https://fietssnelwegen.be/nieuws/bouw-fietsbrug-sluizencomplex-godsheide-start-nog-dit-jaar

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Page 2 sur 2 Précédent  1, 2

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum