Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Bientôt une vélostrade à la côte?

Aller en bas

Bientôt une vélostrade à la côte? Empty Bientôt une vélostrade à la côte?

Message  eeuwige reiziger Mer 12 Oct 2016 - 20:27

KUSTBURGEMEESTERS WILLEN FIETSSNELWEG
12/10/2016

De kustburgemeesters steunen, na het kustburgemeestersoverleg van vandaag,  het voorstel van Bredens burgemeester Steve Vandenberghe om een haalbaarheidsstudie te maken voor een kustfietssnelweg.  

Hiervoor zou men op Europese subsidie kunnen rekenen.  Het project en de subsidieaanvraag zullen worden gecoördineerd door het provinciebestuur.  

Wie nu de kustlijn wil afrijden met zijn of haar fiets, rijdt op veel plaatsen op een smal fietspad langs drukke verbindingswegen of op een druk fietspad doorheen een toeristisch centrum. Dat maakt vlot en veilig fietsen op veel plaatsen quasi onmogelijk.

Een kustfietssnelweg zou een belangrijke troef zijn voor de Vlaamse kust. Zo’n fietssnelweg is een breed en van de weg gescheiden fietspad,  die langs zo weinig mogelijk gevaarlijke kruispunten lopen.

http://www.focus-wtv.be/nieuws/kustburgemeesters-willen-fietssnelweg#


Kustburgemeesters willen werk maken van fietssnelweg
12/10/2016

De kustburgemeesters willen werk maken van een fietssnelweg langs de volledige Vlaamse kust. Vandaag is op het kustburgemeesteroverleg beslist een haalbaarheidsstudie te bestellen voor het project.

Ondanks het uitgebreide fietsnetwerk in West-Vlaanderen is het niet mogelijk om per fiets de volledige kust af te rijden op een vlotte en veilige manier. Een dergelijke fietssnelweg is een breed en van de weg gescheiden fietspad, waarlangs men zo weinig mogelijk gevaarlijke kruispunten dient te passeren. Dit project speelt bovendien rechtstreeks in op het toenemend belang van het elektrisch fietsen en zou ook een milieuvriendelijk en gezond alternatief kunnen bieden voor woon-werkverkeer in de regio. Iets waar ook de provincie de jongste jaren sterk op inzet.

Het voorstel van de Bredense burgemeester Steve Vandenberghe wordt gedragen door de andere kustburgemeesters. Er is daarom beslist een haalbaarheidsstudie te bestellen. Dat kan met een Europese subsidie. De subsidieaanvraag voor de haalbaarheidsstudie zal worden gecoördineerd en ingediend door het provinciebestuur van West-Vlaanderen.

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2916385/2016/10/12/Kustburgemeesters-willen-werk-maken-van-fietssnelweg.dhtml

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bientôt une vélostrade à la côte? Empty Beweegt er toch iets?

Message  eeuwige reiziger Mer 23 Aoû 2017 - 19:53

KUSTBURGEMEESTERS IJVEREN VOOR FIETSSNELWEG
23/08/2017

De kustburgemeesters willen op voorstel van Bredens burgemeester Steve Vandenberghe werk maken van een fietssnelweg langs de volledige Vlaamse kust.

Daarvoor willen ze een haalbaarheidsstudie te laten opmaken. De studie zou besteld worden door het provinciebestuur die daarmee dit project ondersteunt.

In onze provincie is er al een uitgebreid fietsnetwerk, maar toch kan de met de fiets niet de volledige kust afrijden op een vlotte en veilige manier. Een fietssnelweg is een breed en van de weg gescheiden fietspad, waarlangs men zo weinig mogelijk gevaarlijke kruispunten moet voorbijrijden. Het project speelt ook in op het toenemend belang van het elektrisch fietsen en zou ook een milieuvriendelijk en gezond alternatief kunnen bieden voor woon-werkverkeer in de regio.

AWV

Het provinciebestuur is intussen gestart met de voorbereidingen voor de haalbaarheidsstudie waarvoor het Europese subsidies kan krijgen. Een eerste overleg hierover vond plaats met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) dat dit project zal moeten realiseren en hiervoor ook de nodige kredieten zal moeten vrijmaken. De provinciale diensten hopen tegen eind dit jaar hierover een overeenkomst te hebben met AWV. ‘We moeten realistisch zijn en beseffen dat dit een lange termijn-project is. Indien alle betrokken overheden bewust kunnen worden gemaakt van de noodzaak van dergelijke fietssnelweg, moet 2022 voor de realisatie van dit project een haalbare kaart zijn”, aldus Bredens burgemeester Steve Vandenberghe.

http://www.focus-wtv.be/nieuws/kustburgemeesters-ijveren-voor-fietssnelweg#

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bientôt une vélostrade à la côte? Empty Aanstelling studiebureau

Message  eeuwige reiziger Mar 26 Fév 2019 - 17:08

Provincie wil fietssnelweg langs Kustweg
26/02/19

De provincie en de Vlaamse overheid stellen een studiebureau aan om een studie uit te voeren over een toekomstige fietssnelweg langs de de Kustweg tussen Brugge en Oostende.

Fietssnelwegen moeten vlotte en veilige fietsverbindingen mogelijk maken voor de dagelijkse verplaatsingen naar school of naar het werk. Ze hebben een comfortabele ondergrond en een breedte van 4 m en op kruispunten met andere wegen krijgen de fietsers zoveel mogelijk voorrang.

Langs Koninklijke Baan
Het studiebureau Arcadis moet nu voor de zomer diverse tracés onderzoeken voor een fietssnelweg langs de Kustweg - de Koninklijke Baan. Tegen de herfstvakantie moet een voorkeurtracé worden uitgekozen en eind dit jaar moet duidelijk zijn welke werken nodig zijn. Daarna kan de uitvoering starten.

Bedoeling is om de bestaande Koninklijke Baan te volgen. "Op heel wat plaatsen zijn rijstroken nu al niet meer in gebruik", verduidelijkt gedeputeerde voor Mobiliteit Jurgen Vanlerberghe (SP.A). "Soms dienen die als parkeerstroken, maar op andere plaatsen is het nutteloze verloren oppervlakte. Daarmee kunnen we aan de slag."

Woon-werkverkeer
"We kiezen in eerste instantie voor het stuk tussen Oostende en Brugge, de beide havens, omdat daar het meeste woon-werkverkeer is. Daar zijn fietssnelwegen in eerste instantie voor bedoeld. We willen dat er knooppunten worden voorzien met de Kusttram, fietsverhuurplaatsen en parkeerplaatsen. Ook willen we goede aansluitingen met andere fietspaden die op de Koninklijke Baan uitkomen, waarbij ook de missing links worden aangepakt."

"Verder hebben we de ambitie om het woon-werkverkeer en de toeristische fietsersstromen uit elkaar te houden en om een state of the art-fietssnelweg aan te leggen: minstens 4 m breed, geen scherpe bochten en haalbare hellingsgraden", zegt Jurgen Vanlerberghe. "We hopen dat Vlaanderen en de provincie elk de helft zullen bijdragen. Maar daarvoor wordt het afwachten welke Vlaamse regering er na de verkiezingen zal aantreden. We hopen in elk geval dat er snel concrete realisaties zullen volgen."

"Weyts lachte weg"
In 2016 hebben de vijf Vlaamse provincies samen een netwerk van fietssnelwegen uitgetekend, waarin de N34 was opgenomen. Vlaams Parlementslid en burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (SP.A) vroeg in het Vlaams Parlement al aan Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) om werk te maken van de fietssnelweg langs de N34, die een gewestweg is.

"Maar mijn vraag werd weggelachen", aldus Vandenberghe. "De kust wordt stiefmoederlijk behandeld door de minister. Ik was heel ontgoocheld dat het idee in de koelkast belandde. Maar eind 2016 of begin 2017 kwam het voorstel weer naar boven op het kustburgemeestersoverleg en daar toonde de provincie zich wel bereid om het te onderzoeken. Het is een kaakslag voor Weyts, maar een pluim voor de provincie."

Maar toch met administratie Weyts
Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe nuanceert de versie van Steve Vandenberghe. "Wij hebben de vraag niet aan de minister van Toerisme gesteld, maar wel aan de minister van Mobiliteit. Woon-werkverkeer leunt daar immers meer bij aan. De clou is dat het om dezelfde persoon gaat, ook minister Weyts. Zijn administratie was welwillender en betaalt de helft van de studie, die 100.000 euro kost."

https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/politiek/provincie-wil-fietssnelweg-langs-kustweg/article-normal-362527.html?utm_source=Newsletter-26/02/2019&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBKWDAG&

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum