Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

L036C Zaventem (L36C)

2 participants

Aller en bas

L036C Zaventem (L36C) Empty L036C Zaventem (L36C)

Message  eeuwige reiziger Jeu 7 Déc 2017 - 12:35

Toekomstige aftakking van de HST-fietsroute naar de luchthaven van Zaventem die deels over de bedding loopt van de oude spoorverbinding.

https://velo-ravel.forumactif.org/t550p50-l036n-fietsweg-leuven-brussel-l36n-hst-route#12400


Op de kaart is de oude spoorlijn aangeduid met een rode streep. Blauw staat voor de nieuwe lijn.

http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=116304465&postcount=105

Achtergrondinformatie:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Spoorlijn_36C

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036C Zaventem (L36C) Empty Re: L036C Zaventem (L36C)

Message  joverwimp Lun 16 Mar 2020 - 11:32

Fietssnelweg naar luchthaven komt dichterbij
01/12/2017

Met de nodige vertraging is de voorbije weken een nieuwe stap gezet om Brussels Airport beter bereikbaar te maken met de fiets: de ontwerpstudie voor het tracé van de toekomstige fietssnelweg is opgestart. "In 2018 kunnen de werkzaamheden starten, zodat in 2019 fietsers de route kunnen gebruiken", meldt de provincie Vlaams-Brabant vrijdag.

Er zijn al langer plannen voor de fietsroute naar de luchthaven, een aftakking van de fietssnelweg Leuven-Brussel (F3). Door de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven verdween het dossier een tijdje naar de achtergrond, maar nu werd de draad weer opgepikt, zegt gedeputeerde voor mobiliteit Tom Dehaene.

De fietsroute zal de bestaande fietssnelweg Leuven-Brussel verlaten in Zaventem, waar de spoorlijn naar Brussels Airport ondergronds gaat, en dan de omheining rond de luchthaven volgen tot aan de A201, de toegangsweg tot de luchthaven. Een deel van de fietsroute volgt een oude spoorwegbedding.

De luchthavenbeheerder heeft de voorbije weken de ontwerpstudie voor de fietsweg opgestart. Daarin wordt het tracé verder uitgewerkt, aldus Dehaene. De route zal 4 meter breed zijn, geasfalteerd worden en verlicht zijn.

Brussels Airport Company betaalt de studie. De aanleg, die naar schatting 1 miljoen euro zal kosten, wordt betaald door de provincie Vlaams-Brabant en Vlaanderen. Op de luchthaven werken circa 20.000 mensen. Momenteel komt slechts 1 procent met de fiets of te voet.

http://www.bruzz.be/nl/actua/fietssnelweg-naar-luchthaven-komt-dichterbij


Er is helaas niets te zien. Antwoord van de provincie (fiets@vlaamsbrabant.be) op 16 maart 2020:

Nog voor de zomer communiceren we (ism BAC) hierover, momenteel worden de laatste handtekeningen geplaatst onder de samenwerkingsakkoorden tussen de verschillende partners. De gunning aan de aannemer is voor weldra (door BAC, als bouwheer). Start van de werken zal dus ook niet meer te lang op zich laten wachten. Onze inschatting: ten laatste na het bouwverlof van de zomer, mogelijk vroeger.

Het formele traject dat het project heeft afgelegd, is met veel bochten en omwegen moeten lopen wat het lange uitstel met zich meebracht. Oa de nasleep van de aanslagen in de luchthaven heeft daarmee te maken. Uitstel is alleszins geen afstel.
joverwimp
joverwimp

Messages : 3045
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

L036C Zaventem (L36C) Empty Re: L036C Zaventem (L36C)

Message  eeuwige reiziger Sam 4 Juil 2020 - 12:25

Antwoord van de provincie (fiets@vlaamsbrabant.be) op 16 maart 2020:

Nog voor de zomer communiceren we (ism BAC) hierover, momenteel worden de laatste handtekeningen geplaatst onder de samenwerkingsakkoorden tussen de verschillende partners. De gunning aan de aannemer is voor weldra (door BAC, als bouwheer). Start van de werken zal dus ook niet meer te lang op zich laten wachten. Onze inschatting: ten laatste na het bouwverlof van de zomer, mogelijk vroeger.Vlaamse regering steekt half miljoen euro in fietssnelweg naar luchthaven Zaventem
3/07/2020

De Vlaamse regering heeft vrijdag een subsidie van ruim een half miljoen euro goedgekeurd voor de realisatie van een fietssnelweg naar de luchthaven van Zaventem. Ook de provincie Vlaams-Brabant zal hetzelfde subsidiebedrag toekennen. De werken zelf starten na de zomer.

De nieuwe fietssnelweg takt aan op de bestaande fietssnelweg F3 tussen Leuven en Brussel. Via een ‘S-bocht’ van 1,8 kilometer wordt een verbinding gemaakt naar de luchthaven van Zaventem.

De aanleg van deze fietssnelweg is een samenwerking tussen het Vlaamse Gewest, de Provincie Vlaams-Brabant, Brussels Airport Company en de gemeente Zaventem.

‘We investeren komende jaren sterk in verkeersveilige en comfortabele fietssnelwegen zoals deze S-bocht’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD). ‘Met een Vlaamse subsidie van meer dan 500.000 euro zorgen we voor een vlotte verbinding met de luchthaven van Zaventem. Samen met de provincie Vlaams-Brabant gaan we voor een snellere realisatie van dit project.’


https://www.standaard.be/cnt/dmf20200703_95805773

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036C Zaventem (L36C) Empty Re: L036C Zaventem (L36C)

Message  eeuwige reiziger Ven 24 Juil 2020 - 16:31

VERBINDING F3 NAAR LUCHTHAVEN ZAVENTEM
donderdag 23 juli 2020

L036C Zaventem (L36C) Verbinding-luchthaven

De lang verwachte fietsverbinding tussen F3 en de luchthaven is weer een stapje dichter bij realisatie!

Er is al erg lang sprake van een strategische fietsverbinding tussen Brussels Airport en de F3-fietssnelweg Leuven-Brussel. Deze fietsverbinding is 1,8 km lang en zal aangelegd worden tussen fietssnelweg F3 en de A201 Leopoldlaan. Begin juli keurde de Vlaamse regering de subsidie van 513.795 euro goed voor dit fietspad richting de luchthaven. Ook de provincie Vlaams-Brabant had eerder al eenzelfde subsidiebedrag toegekend voor deze werken.

Met deze beslissing zijn de nodige formaliteiten vervult en kan de aanleg starten - de aannemer zal voormoedelijk na de zomer starten. Brussels Airport Company is bouwheer.

De fietsverbinding komt grotendeels te liggen in de bedding van een voormalige spoorlijn. Aan de oostkant zal de ze aansluiten op de F3 ten oosten van de kruising van de Martinusweg met het Nossegemwegje. Aan de westkant zal ze aansluiten op een nieuw project van de gemeente Zaventem voor verbetering van het huidige onverharde pad langs de muur van de begraafplaats van Zaventem die vervolgens aansluit op de Kerkhoflaan. Tot slot sluit de nieuw te bouwen fietsverbinding aan de noordkant aan op de A201 Leopoldlaan ter hoogte van de Heidestraat en krijgen fietsers zo toegang tot de luchthaven.

De infrastructuur zal worden aangelegd met een comfortabele asfaltverharding van 3,5m breed met verlichting. Op die manier kunnen werknemers en reizigers vlot en veilig de fiets te gebruiken voor verplaatsingen van en naar de luchthaven.

De aanleg van dit stuk fietssnelweg is een samenwerking tussen het Vlaamse Gewest, de Provincie Vlaams-Brabant, Brussels Airport Company nv en de gemeente Zaventem.  

https://fietssnelwegen.be/nieuws/verbinding-f3-naar-luchthaven-zaventem

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036C Zaventem (L36C) Empty Re: L036C Zaventem (L36C)

Message  eeuwige reiziger Mer 2 Sep 2020 - 15:52

Werken voor aftakking van HST-fietsroute naar Brussels Airport gestart
1 september 2020

ZAVENTEM - In de Heidestraat in Zaventem zijn de werkzaamheden gestart voor de aansluiting van Brussels Airport op de F3-fietssnelweg tussen Leuven en Brussel. Die aftakking komt voornamelijk in de voormalige spoorwegbedding te liggen. Na Nieuwjaar moeten de werken afgerond worden.

Nadat vorige maand al de werken startten voor de bouw van een fietsbrug over de Brusselse ring in Zaventem, waarmee een missing link op de HST-fietsroute tussen Leuven en Brussel aangepakt wordt, ging dinsdagochtend de eerste spade in de grond voor de aftakking van de fietssnelweg naar de luchthaven van Zaventem. Daarmee hoopt Brussels Airport het fietsen naar de luchthaven comfortabeler en aantrekkelijker te maken om zo het gebruik van de fiets aan te moedigen.

Vier maanden

De werken startten in de Heidestraat en de twee kilometer lange aftakking komt grotendeels in de bedding van de voormalige spoorlijn te liggen. Het project is een samenwerking tussen de luchthaven, de Vlaamse overheid, de provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Zaventem. De uitvoering van de werken is in handen van Brussels Airport Company, en zal een viertal maanden in beslag nemen.

https://www.hln.be/in-de-buurt/zaventem/werken-voor-aftakking-van-hst-fietsroute-naar-brussels-airport-gestart~ad5119bc/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200902_94417343


L’aéroport de Bruxelles mieux accessible à vélo
2 septembre 2020

Les travaux de construction d’une bifurcation vers l’aéroport de Bruxelles-Zaventem de l’autoroute cyclable F3 entre la capitale belge et Louvain ont débuté : grâce à elle, les employés, les riverains et les « passagers sportifs » pourront à l’avenir se rendre à l’aéroport à vélo, de manière sûre, rapide et écologique.

Réalisée en collaboration entre la Région flamande, la province du Brabant flamand, la commune de Zaventem et Brussels Airport Company, cette bifurcation a vu ses travaux commencer le 1er septembre 2020, à hauteur de la Heidestraat à Zaventem. L’autoroute cyclable F3 passe par les gares de Louvain, Herent, Veltem, Erps-Kwerps, Kortenberg, Nossegem et Zaventem, et se connecte à la route cyclable régionale 1b à Bruxelles. L’aéroport fait désormais également partie de ce réseau, souligne son gestionnaire dans un communiqué.

La liaison vers l’aéroport sera située principalement dans le lit de l’ancienne ligne de chemin de fer et mesurera environ deux kilomètres. Sa construction prendra environ quatre mois.

« Tous ceux qui travaillent sur le site de l’aéroport mais aussi les riverains et les passagers sportifs » peuvent désormais se rendre à l’aéroport à vélo encore plus facilement et en toute sécurité. Dans des circonstances normales, 70.000 passagers et 24.000 employés se rendent chaque jour à Brussels Airport, qui souhaite ainsi rendre les déplacements à vélo vers l’aéroport plus confortables et attrayants afin d’encourager l’utilisation du vélo.

https://www.air-journal.fr/2020-09-02-laeroport-de-bruxelles-mieux-accessible-a-velo-5222439.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036C Zaventem (L36C) Empty Inhuldiging!

Message  eeuwige reiziger Mar 30 Mar 2021 - 0:14

Nieuw fietspad naar Brussels Airport is klaar: “Werknemers én reizigers aanmoedigen om fiets te nemen”
29/03/2021

ZAVENTEM / LEUVEN - Het nieuwe fietspad richting Brussels Airport is officieel ingehuldigd. Het pad is een kleine twee kilometer lang, en verbindt de luchthaven met de bestaande fietssnelweg F3 tussen Leuven en Brussel. Het moet zowel werknemers van de luchthaven als omwonenden én reizigers aanmoedigen om vaker de fiets te nemen.

Het nieuwe stuk fietspad is 3,5 meter breed en ligt grotendeels in de bedding van de voormalige spoorlijn. De werken hebben een dikke zes maanden geduurd. 66 verlichtingspalen zorgen ervoor dat er dag en nacht veilig gefietst kan worden. Aan de oostkant sluit het nieuwe fietspad, door zijn vorm ook wel S-bocht genoemd, aan op fietssnelweg F3 ten oosten van de kruising van de Martinusweg met het Nossegemwegje.

Enorm potentieel

“Voor de luchthaven is slimme mobiliteit bijzonder belangrijk”, legt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport uit. ”Wij staan niet alleen in voor het veilig verkeer van vliegtuigen, maar zijn ook een belangrijke hub voor het openbaar vervoer. Daarnaast zetten we in op een fietsvriendelijke luchthaven. Met deze aftakking willen we al wie op de luchthavensite werkt, de omwonenden en ook passagiers die licht reizen, aanmoedigen om vaker de fiets te nemen.” Op dit moment komt volgens de CEO slechts een aantal procent van de werknemers op de luchthaven met de fiets. Dat aantal wil hij dus omhoog zien gaan.

“De F3-fietssnelweg is nu al een druk woon-werktraject dat we via deze S-bocht rechtstreeks verbinden met de luchthaven, een belangrijke werkgever in onze regio. Zo vergroten we het potentieel nog enorm”, vult gedeputeerde van Mobiliteit Tom Dehaene (CD&V) aan. Op de luchthaven zijn fietsenstallingen voorzien, met laadpalen voor elektrische fietsen.

Vaccinatiecentrum

Marie-Françoise De Frenne (69) uit Sint-Stevens-Woluwe was een van de eersten om onder de stralende lentezon van het fietspad gebruik te maken. “Het is mooi hè”, roept ze ons al van ver toe. “Het is eerder toevallig dat ik hier passeer. Ik kwam eens kijken of ik tot aan het vaccinatiecentrum kan fietsen omdat ik er binnenkort toch naartoe moet wanneer ik opgeroepen wordt. Dus ging ik alvast eens op verkenning. Ik wist niet goed of ik door kon maar het is dus toch gelukt. Het is alvast heel erg aangenaam fietsen hier. Hier ga ik nog vaak gebruik van maken.”

Het kostenplaatje voor de aansluiting bedroeg zo‘n 2 miljoen euro, waarvan ongeveer 1 miljoen euro door Brussels Airport Company werd betaald. Het merendeel van de rest kwam van de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid.


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210329_94391419


Screenshot-2021-03-31-Luchthaven-dankzij-S-Bocht-vlot-bereikbaar-met-fiets-Opening-op-ideale-moment

https://www.hln.be/zaventem/luchthaven-dankzij-s-bocht-vlot-bereikbaar-met-fiets-opening-op-ideale-moment-nu-inwoners-voor-vaccin-naar-skyhall-moeten~af423099/
https://www.ringtv.be/nieuws/fietspad-richting-luchthaven-klaar-voor-gebruik?fbclid=IwAR15sRtFjCfp9C-CREuLads-PGqu2aGYkFcHbr6pBvLuSrOHqFGqQwUWlYEL036C Zaventem (L36C) 416433a.dsc-0202-0x0

https://fietssnelwegen.be/nieuws/vanaf-nu-fiets-je-naar-de-luchthavenhttps://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/29/nu-ook-met-de-fiets-naar-de-luchthaven/
https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/03/29/nu-ook-met-de-fiets-naar-de-luchthaven/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum