Ringdijk De Bunt.
2 participants
Forum lie au site www.velo-ravel.net :: Belgique La Flandre - Belgïe Vlaanderen - Belgium Flanders - Belgien Flandern :: Waterlopen (Voies d'eau)
Page 1 sur 1
Ringdijk De Bunt.
http://sigmaplan.be/nl/projecten/durmevallei/deelprojecten/de-bunt/
Kaart :
http://sigmaplan.be/nl/nieuws/ringdijk-in-de-bunt-feestelijk-ingehuldigd/
Kaart :
http://sigmaplan.be/nl/nieuws/ringdijk-in-de-bunt-feestelijk-ingehuldigd/
Fiets- en wandelroute
Op zondag 25 maart werd de afgewerkte ringdijk officieel ingehuldigd door De Vlaamse Waterweg en de gemeente Hamme. Vervolgens kreeg het grote publiek de kans om de dijk feestelijk in te wandelen in het gezelschap van ervaren Durmegidsen. De nieuwe ringdijk sluit aan op de Scheldedijk in Driegoten en de Bunt langs de Durme en zal vrij toegankelijk zijn. Op die manier vormt hij een onderdeel van het fiets- en wandelnetwerk in de regio. “Passanten zullen van op de dijk de werken in het gebied op de voet kunnen volgen”, aldus Krista Maes.
De komende jaren maakt De Vlaamse Waterweg nv in De Bunt werk van twee nieuwe in- en uitwateringsluizen. Na een stormtij laten deze sluizen het opgevangen water terugstromen, zodra het rivierpeil opnieuw gezakt is. Bovendien zullen ze dagelijks een kleine hoeveelheid rivierwater het gebied in laten stromen, op het ritme van eb en vloed. Zo wordt De Bunt niet alleen een belangrijk overstromingsgebied, maar ook een zoetwatergetijdengebied met slikken en schorren. Laatste stap is het verlagen van de bestaande dijk tot een overloopdijk, waarlangs bij stormtij het teveel aan water het gebied zal kunnen binnenstromen.
Re: Ringdijk De Bunt.
kaart : https://drive.google.com/open?id=1nZ31Q2x7yBBJJPjdGIDUXod1P3a9iqEU&usp=sharing
Re: Ringdijk De Bunt.
Wel even opmerken dat de ringdijk alleen het westelijk deel van de lus uitmaakt. De dijk aan de waterkant is de overloopdijk. Als ik mij niet vergis, zal er nog gewerkt worden aan die dijk. Wandelaars en fietsers zullen dan ongetwijfeld omgeleid worden langs de nieuwe dijk.
https://www.hln.be/regio/hamme/-extra-troef-voor-toerisme-in-gemeente~ae0be046/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180325_03428586
https://www.tvoost.be/nieuws/ringdijk-toekomstig-overstromingsgebied-de-bunt-in-hamme-is-klaar-57502
“Extra troef voor toerisme in gemeente”
RINGDIJK ROND OVERSTROMINGSGEBIED DE BUNT NA 3 JAAR KLAAR
26 maart 2018
HAMME - De ringdijk rond het toekomstig overstromingsgebied in De Bunt is na drie jaar werken klaar. Gisteren werd de nieuwe dijk langs de Schelde officieel ingewandeld. Het overstromingsgebied treedt pas binnen drie jaar in werking.
Begin 2015 gingen de werken voor de aanleg van een ringdijk in De Bunt van start. Die werken zijn nodig om een gecontroleerd overstromingsgebied aan te leggen. De aanleg van dat overstromingsgebied kadert in het Sigmaplan, dat Vlaanderen beschermt tegen overstromingen van de Schelde en haar zijrivieren. “De hoge dijk loopt volledig rond het gebied van 84,5 hectare. Wanneer De Bunt over enkele jaren in werking treedt als overstromingsgebied is het deze constructie die de watermassa zal indijken”, zegt Hans Quaeyhaegens, projectingenieur van De Vlaamse Waterweg nv. De nieuwe ringdijk vormt een extra wandel- en fietsroute in Hamme, en sluit aan op de Scheldedijk in Driegoten en De Bunt langs de Durme. Gisteren werd de dijk alvast officieel ingewandeld. De dijk zal ook vrij toegankelijk zijn voor iedereen. “Passanten zullen van op de dijk de werken in het gebied op de voet kunnen volgen”, zegt Krista Maes, operationeel directeur bij De Vlaamse Waterweg nv.
”Voor Hamme is dit een project dat onze gemeente op drie vlakken versterkt, namelijk toerisme, natuur en veiligheid”, zegt schepen van Milieu, Natuur en Toerisme Tom Waterschoot (Open Vld). “Onze gemeente wordt veiliger als het gaat om overstromingen van de Schelde. Hamme is immers de gemeente met de meeste dijken uit het hele Scheldelandschap. Slikken en schorren in het nieuwe overstromingsgebied creëren bovendien een uniek stukje natuur waarin nieuwe diersoorten hun thuishaven kunnen vinden.”
Voor het toerisme wordt de nieuwe ringdijk een extra trekpleister. “De ringdijk vormt een extra verbinding tussen de horecazaken aan De Bunt en aan Driegoten. De veelbesproken parking waar meer dan honderd voertuigen kunnen parkeren wordt op dit moment nog opgefrist door onze diensten. Verder wordt samen met RLSD en de Vlaamse Waterweg ook het speelbos nog uitgewerkt”, zegt Waterschoot. “Om het publiek te laten kennismaken met deze nieuwe wandelroute hebben we het opgenomen in onze Wuitensmarsen.”
Opvallend aan de dijk is het duurzame karakter ervan. “De kern bestaat uit zo’n 200.000 kubieke meter zand dat uit de Durme werd gebaggerd. Het zand werd eerst gedroogd in speciale stocks en diende daarna als bouwmateriaal”, zegt Quaeyhaegens. “Hierdoor konden we duizenden vrachtwagenritten vermijden. Dat maakt deze techniek nog duurzamer”, vervolgt Maes.
Info: www.sigmaplan.be.
https://www.hln.be/regio/hamme/-extra-troef-voor-toerisme-in-gemeente~ae0be046/
Ringdijk Bunt bestaat uit duizenden ton baggerzand
26/03/2018
HAMME / MOERZEKE - Nabij de samenvloeiing van Schelde en Durme heeft De Vlaamse Waterweg de ringdijk rond het toekomstige overstromingsgebied De Bunt feestelijk geopend voor het grote publiek.
“In de kern van deze dijk zit maar liefst 200.000 kubieke meter opgebaggerd zand uit de Durme”, legde Krista Maes als operationeel directeur van De Vlaamse Waterweg zondag toe. “Dat maakt niet alleen de duurzaamheid uit van de techniek. Hierdoor konden we duizenden vrachtwagenritten vermijden om het baggerzand af te voeren.”
De groene ringdijk loopt volledig rond het gebied van 85 hectare. “Wanneer De Bunt over enkele jaren in werking treedt als overstromingsgebied, is het deze constructie die de watermassa indijkt. Dit gebied zal Hamme en omgeving over enkele jaren beschermen tegen vloedgolven en hoge waterpeilen. Bovendien zal zich hier een unieke fauna en flora ontwikkelen en wordt de ringdijk een belangrijk onderdeel van het regionale fiets- en wandelnetwerk.”
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180325_03428586
https://www.tvoost.be/nieuws/ringdijk-toekomstig-overstromingsgebied-de-bunt-in-hamme-is-klaar-57502
Re: Ringdijk De Bunt.
[quote="eeuwige reiziger"]Wel even opmerken dat de ringdijk alleen het westelijk deel van de lus uitmaakt. De dijk aan de waterkant is de overloopdijk. Als ik mij niet vergis, zal er nog gewerkt worden aan die dijk. Wandelaars en fietsers zullen dan ongetwijfeld omgeleid worden langs de nieuwe dijk.
Alle dijken samen maken een "ring"
http://www.drogevoeten.be/GOG-GGG-Ontpoldering.html
Alle dijken samen maken een "ring"
http://www.drogevoeten.be/GOG-GGG-Ontpoldering.html
kaart
De kaart kan je hier downloaden.
http://www.vzwdurme.be/index.php/11-in-de-kjiker/202-foldervoorstelling-wandelen-en-fietsen-langs-sigmagebieden-in-durmevallei
http://www.vzwdurme.be/images/vereniging/groot_en_klein_broek_juist_formaat.compressed.pdf
http://www.vzwdurme.be/index.php/11-in-de-kjiker/202-foldervoorstelling-wandelen-en-fietsen-langs-sigmagebieden-in-durmevallei
http://www.vzwdurme.be/images/vereniging/groot_en_klein_broek_juist_formaat.compressed.pdf
Re: Ringdijk De Bunt.
Sigmaplanwerken in De Bunt gaan tweede fase in: bouw van sluizen aan Schelde- en Durmedijk van start
2 mei 2020
HAMME - Aan het natuurgebied De Bunt in Hamme is de volgende fase van de werken van het Sigmaplan van start gegaan. Aan de Schelde- en Durmedijk worden sluizen gebouwd. Het hele natuurgebied wordt zo langzaam maar zeker volledig omgebouwd tot gecontroleerd overstromingsgebied. De werken zullen ongeveer twee jaar duren.
De eerste fase van de werken werd er een hele ringdijk aangelegd rond het natuurgebied. Deze ringdijk moet de achterliggende gebieden beschermen tegen wateroverlast wanneer het overstromingsgebied van De Bunt in werking zou treden. Nu dat volledig afgerond is, is het tijd voor de bouw van de sluizen. In het gebied zullen er twee komen. “Het gaat dan om een uitwateringssluis aan de Scheldedijk, en een in- en uitwateringssluis aan de Durmedijk”, klinkt het bij De Vlaamse Waterweg. “Langs de sluis waar het water in en uit zal stromen, zal zich een gebied met slikken en schoren ontwikkelen met riet en een wilgenvloedbos. Het water zal hier twee maal per dag op het ritme van de getijden in- en uitstromen.”
Op dit moment worden de eerste werken uitgevoerd voor het plaatsen van de sluizen. Tijdens deze fase zal het jaagpad langs de Durme en de Schelde afgesloten zijn. “Er worden namelijk bouwputten gegraven in de dijk waardoor het jaagpad niet toegankelijk is. Fietsers en wandelaars kunnen een omleiding volgen via de ringdijk rondom De Bunt.” De werken aan de sluizen zullen ongeveer twee jaar in beslag nemen en moeten afgerond zijn tegen 2022.
Minder kans op dijkbreuken
Aansluitend op de werken aan de sluizen worden twee stukken dijk langs de Durme en de Schelde verlaagd, om een ‘overloopdijk’ te creëren. Bij stormtij (een combinatie van springtij en een noordwesterstorm op de Noordzee, red.) stijgt het waterpeil op de Schelde en de Durme. Overtollig water stroomt dan over de overloopdijk en wordt opgevangen in De Bunt. Als gevolg van de werking van het gebied, komt het water stroomopwaarts lager te staan. Zo vermindert de druk op de dijken en daalt de kans op dijkbreuken. Zodra het peil op de rivieren is gedaald, stroomt het rivierwater door de sluizen terug naar de Schelde en de Durme. Het verlagen van de dijk tot overloopdijk staat gepland voor 2024. In 2025 moet De Bunt volledig operationeel zijn als gecontroleerd overstromingsgebied.
De werken aan en rond het natuurgebied zijn al verschillende jaren bezig en zullen waarschijnlijk ook nog een hele tijd duren. Het natuurgebied wordt een gecontroleerd overstromingsgebied en zal zo rivierwater opvangen en de Schelde- en Durmevallei beter beschermen tegen wateroverlast in de toekomst. Naast het overstromingsgebied wordt er ook een uniek zoetwatergetijdennatuur ontwikked, dat zal fungeren als klimaatbuffer. De Sigmawerken zijn noodzakelijk, want door de stijging van het zeeniveau en frequentere extreme weersomstandigheden neemt het risico op overstromingen toe. De Schelde en de Durme zijn daar heel gevoelig voor door hun open verbinding met de zee en het uitgesproken getij.
https://www.hln.be/in-de-buurt/hamme/sigmaplanwerken-in-de-bunt-gaan-tweede-fase-in-bouw-van-sluizen-aan-schelde-en-durmedijk-van-start~ad3302e1/
Durme- en Scheldedijken afgesloten voor bouw van sluizen
03/05/2020
TEMSE / HAMME / WAASMUNSTER - Fietsen of wandelen op de Durme- en Scheldedijken tussen De Bunt en Driegoten is tot eind 2021 niet meer mogelijk. Net voor de monding van de Durme met de Schelde wordt een eerste sluis gebouwd om een verbinding te maken met de nieuwe potpolder.
Tussen de monding en Driegoten komt een tweede sluis in de Scheldedijk. Fietsen en wandelen in het mooie Durme- en Scheldegebied kan nu wel op de afgewerkte ringdijk die rond het overstromingsgebied loopt. Deze nieuwe dijk beschermt de achterliggende gebieden tegen wateroverlast wanneer de gecontroleerde waterberging in werking treedt. "De aannemer is gestart met het aanbrengen van de damplanken voor de uitwateringssluis in de Scheldedijk", legt Carolien Peelaerts van De Vlaamse Waterweg (VWW) uit. "In de Durmedijk komt een in- en uitwateringssluis, waarlangs het rivierwater tweemaal per dag op het ritme van het getij in en uit het gebied zal stromen. In De Bunt zullen zich daardoor slikken en schorren vormen met riet en wilgenvloedbos. Omdat nu is gestart met het uitgraven van bouwputten in de dijk, moeten fietsers en wandelaars een omleiding volgen via de ringdijk. De afwerking van de sluizen zal twee jaar in beslag nemen."
Overloopdijk in derde fase
Aansluitend bij de werken aan de sluizen worden twee stukken dijk langs de Durme en de Schelde verlaagd om een overloopdijk te creëren. "Bij stormtij (een combinatie van springtij en noordwesterstorm op de Noordzee) stijgt het waterpeil van Schelde en Durme enkele keren per jaar. Overtollig water zal dan over de overloopdijk vloeien en opgevangen worden in De Bunt. Daardoor komt het water stroomopwaarts lager te staan en vermindert de druk op de dijken. De kans op dijkbreuken wordt veel kleiner. Eens het peil in de rivieren is gedaald, stroomt het rivierwater door de sluizen terug naar Schelde en Durme. Het verlagen van de dijk tot overloopdijk is gepland in 2024. In 2025 moet De Bunt volledig operationeel zijn als gecontroleerd overstromingsgebied.
Sigmaplan
De werken maken deel uit van het Sigmaplan. Met dat plan beschermen De Vlaamse Waterweg nv en Natuur en Bos van de Vlaamse overheid Vlaanderen beter tegen overstromingen uit de Schelde en haar bijrivieren en geven tegelijk de riviernatuur een boost. In de Durmevallei is het Sigmaplan actief op verschillende locaties, verspreid over Hamme, Temse, Waasmunster, Zele en Lokeren.
Europese steun
Om de Scheldevallei beter te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering, kunnen een aantal Sigmagebieden, waaronder De Bunt, rekenen op ondersteuning van Europa via het project LIFE Sparc. Dat voorziet in bijkomende financiering en kennisdeling met andere landen. Uitvoerders van het project zijn Natuur en Bos, De Vlaamse Waterweg, het Regionaal Landschap Schelde-Durme en het Waterbouwkundig Laboratorium.
“De gecontroleerde overstromingsgebieden, ontpolderingen en veerkrachtige natuur die het Sigmaplan realiseert, zijn een troef in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering. De Sigmawerken zijn noodzakelijk, want door de stijging van het zeeniveau en frequentere extreme weersomstandigheden neemt het risico op overstromingen toe. De Schelde en de Durme zijn daar heel gevoelig voor door hun open verbinding met de zee en het uitgesproken getij”, besluit Carolien Peelaerts.
https://www.gva.be/cnt/dmf20200503_04943114/durme-en-scheldedijken-afgesloten-voor-bouw-van-sluizen
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200505_04946302
https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/bouw-sluizen-overstromingsgebied-de-bunt%C2%A0van-start
Forum lie au site www.velo-ravel.net :: Belgique La Flandre - Belgïe Vlaanderen - Belgium Flanders - Belgien Flandern :: Waterlopen (Voies d'eau)
Page 1 sur 1
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum