Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Nouveau type de feu rouge en Flandre

Aller en bas

Nouveau type de feu rouge en Flandre Empty Nouveau type de feu rouge en Flandre

Message  eeuwige reiziger Sam 7 Déc 2019 - 14:32

Nieuw type verkeerslichten voor fietsers geïnstalleerd op gewestweg in Brugge
05/12/2019

BRUGGE - Donderdagvoormiddag worden de eerste verkeerslichten die fietsers toelaten rechtsaf te slaan bij een rood licht, geïnstalleerd langs een Vlaamse gewestweg. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Het nieuwe licht komt er in Brugge.

Sinds mei 2019, bij de herziening van de wegcode, is een nieuw type verkeerslicht toegelaten. Onder een bestaand driekleurig licht wordt een vierde licht toegevoegd met een fietslogo en een pijltje. Dit licht zal oranje knipperen wanneer fietsers rechtsaf of rechtdoor door het rode (of oranje) verkeerslicht mogen fietsen.

Rechtsaf of rechtdoor vrij voor fietsers betekent niet dat de fietsers geen conflicten met andere weggebruikers hebben, of dat ze voorrang hebben, zegt het agentschap. Ze mogen het rode verkeerslicht voorbijrijden, maar moeten voorrang geven aan andere bestuurders en voetgangers.

Brugge krijgt donderdag de Vlaamse primeur. Aan de voorkant van het station krijgen de kruispunten Ketsbruggestraat x R30 en Chantrellstraat x R30 het nieuwe verkeerslicht.

Het nieuwe verkeerslicht kwam er, onder andere, op vraag van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Rechtsaf vrij voor fietsers zal worden toegepast op kruispunten waar het mogelijk is en waar het veilig kan. Bijvoorbeeld wanneer een fietser bij het rechts afslaan meteen op een fietspad terecht komt, of in een zone 30.

“Door dit nieuwe verkeerslicht zorgen we er vanaf nu voor dat fietsers steeds minder onnodig voor een rood licht staan te wachten”, verduidelijkt minister van mobiliteit Lydia Peeters. “Op veel kruispunten kunnen fietsers veilig rechtsaf slaan, ook al staat het verkeerslicht op rood. Dit kruispunt in Brugge is het eerste dat uitgerust wordt met dit nieuwe verkeerslicht. Ook op andere kruispunten, waar we de lichtenregeling aanpassen, rollen we dit mee uit.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20191205_04752620
https://twitter.com/wegenenverkeer/status/1202482826001686529


Nieuw type verkeerslichten voor fietsers en de primeur is voor Brugge
5 december 2019

Nouveau type de feu rouge en Flandre 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

BRUGGE - De eerste verkeerslichten die fietsers toelaten rechtsaf te slaan bij een rood licht zijn donderdag geïnstalleerd langs de ringweg R30 in Brugge. Het Agentschap Wegen en Verkeer liet de lichten plaatsen op twee kruispunten aan de voorzijde van het station. “Hier is het mogelijk en kan het veilig”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld).

Sinds mei 2019, bij de herziening van de wegcode, is een nieuw type verkeerslicht toegelaten. Onder een bestaand driekleurig licht wordt een vierde licht toegevoegd met een fietslogo en een pijltje. Dat licht zal oranje knipperen wanneer fietsers rechtsaf of rechtdoor door het rode (of oranje) verkeerslicht mogen fietsen. Rechtsaf of rechtdoor vrij voor fietsers betekent niet dat de fietsers geen conflicten met andere weggebruikers hebben, of dat ze voorrang hebben”, zegt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). “Ze mogen het rode verkeerslicht voorbijrijden, maar moeten voorrang geven aan andere bestuurders en voetgangers.”
Onnodig voor rood

Brugge krijgt de Vlaamse primeur. Aan de voorkant van het station krijgen de kruispunten Ketsbruggestraat met de R30 en Chantrellstraat met de R30 het nieuwe verkeerslicht. Het nieuwe verkeerslicht kwam er op vraag van het Agentschap Wegen en Verkeer. Rechtsaf vrij voor fietsers zal worden toegepast op kruispunten waar het mogelijk is en waar het veilig kan. Bijvoorbeeld wanneer een fietser bij het rechts afslaan meteen op een fietspad terecht komt, of in een zone 30. “Door dit nieuwe verkeerslicht zorgen we er vanaf nu voor dat fietsers steeds minder onnodig voor een rood licht staan te wachten”, verduidelijkt Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). “Op veel kruispunten kunnen fietsers veilig rechtsaf slaan, ook al staat het verkeerslicht op rood. Dit kruispunt in Brugge is het eerste dat uitgerust wordt met dit nieuwe verkeerslicht. Ook op andere kruispunten, waar we de lichtenregeling aanpassen, rollen we dit mee uit.”

Duizend fietsers per uur

Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) ziet het graag gebeuren. De stad zat samen met AWV om de locatie te bespreken. “Op deze locatie zijn er geen conflictsituaties, waardoor het veilig toegepast kan worden. Dat is goed nieuws voor de fietser. Op andere locaties kan het moeilijker zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan de achterkant van het station, waar tijdens drukke uren meer dan duizend fietsers passeren. Als je dat op kruispunten daar toepast, kan het erg gevaarlijk worden. De locatie is dus van cruciaal belang. De meeste verkeerslichten staan op gronden van het Vlaams Gewest. De stad heeft weinig wegen waar dit verkeerslicht toegepast kan worden. Waar het in de toekomst bijvoorbeeld wel zou kunnen, is het kruispunt van de Koning Leopold III-laan en de Diksmuidse Heerweg.”

https://www.hln.be/in-de-buurt/brugge/nieuw-type-verkeerslichten-voor-fietsers-en-de-primeur-is-voor-brugge~aabcc34a/


Eerste verkeerslichten ‘rechtsaf vrij voor fietsers’ op gewestweg
5/12/2019

BRUGGE, KETSBRUGGESTRAAT X R30 EN CHANTRELLSTRAAT X R30

Donderdag 5 december, in de voormiddag, worden de eerste verkeerslichten die fietsers toelaten rechtsaf te slaan bij een rood licht, geïnstalleerd langs een Vlaamse gewestweg.

Sinds mei 2019, bij de herziening van de wegcode, is een nieuw type verkeerslicht toegelaten. Onder een bestaand driekleurig licht wordt een vierde licht toegevoegd met een fietslogo en een pijltje. Dit licht zal oranje knipperen wanneer fietsers rechtsaf of rechtdoor door het rode (of oranje) verkeerslicht mogen fietsen.

Nieuw verkeerslicht
Het nieuwe verkeerslicht kwam er, onder andere, op vraag van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Rechtsaf vrij voor fietsers zal worden toegepast op kruispunten waar het mogelijk is en waar het veilig kan. Bijvoorbeeld wanneer een fietser bij het rechts afslaan meteen op een fietspad terecht komt, of in een zone 30. Rechtdoor vrij voor fietsers zal worden toegepast op T-kruispunten waar fietsers veilig rechtdoor kunnen fietsen als het rood

Wanneer AWV een fysieke aanpassing uitvoert aan een lichtenregeling (bijvoorbeeld aan de detectoren, palen of lantaarns), wordt sinds mei 2019 steeds bekeken of meteen ‘rechtsaf vrij voor fietsers’ of ‘rechtdoor vrij voor fietsers’ kan worden toegepast.

Rechtsaf of rechtdoor vrij voor fietsers betekent niet dat de fietsers geen conflicten met andere weggebruikers hebben, of dat ze voorrang hebben. Ze mogen het rode verkeerslicht voorbijrijden, maar moeten voorrang geven aan andere bestuurders en voetgangers.

Rechtsaf vrij voor fietsers in Brugge
Brugge krijgt de Vlaamse primeur. Aan de voorkant van het station krijgen de kruispunten Ketsbruggestraat x R30 en Chantrellstraat x R30 het nieuwe verkeerslicht.

Fietsers die uit de Ketsbruggestraat komen en rechtsaf willen slaan moeten zich momenteel nog houden aan de lichten voor de automobilisten, ook al kunnen ze veilig hun weg vervolgen op een fietspad en komen ze door rechtsaf te slaan niet in conflict met gemotoriseerd verkeer. Door fietsers hier rechtsaf vrij te laten rijden kunnen ze vanaf vandaag hun weg veilig en wettelijk vervolgen, zonder nodeloos te wachten voor een rood licht. Fietsers die van de R30 rechtsaf de Ketsbruggestraat willen inrijden krijgen eveneens een nieuw licht ‘rechtsaf vrij voor fietsers’.

Ook fietsers die uit de Chantrellstraat komen en rechtsaf willen op de R30 moeten zich houden aan de verkeerslichten voor automobilisten. Het nieuwe verkeerslicht met pijltje zal deze ‘hindernis’ voor fietsers oplossen en geeft hun het recht het rode licht te negeren en rechtsaf te slaan.

Door dit nieuwe verkeerslicht zorgen we er vanaf nu voor dat fietsers steeds minder onnodig voor een rood licht staan te wachten,” verduidelijkt minister van mobiliteit Lydia Peeters. “Op veel kruispunten kunnen fietsers veilig rechtsaf slaan, ook al staat het verkeerslicht op rood. Dit kruispunt in Brugge is het eerste dat uitgerust wordt met dit nieuwe verkeerslicht. Ook op andere kruispunten, waar we de lichtenregeling aanpassen, rollen we dit mee uit.”

Fietsberaad Vlaanderen vindt het positief dat het Agentschap Wegen en Verkeer nieuwe kruispunten screent op deze mogelijkheid. Fietsers vrij rechtsaf of rechtdoor geven, kan al sinds een wetswijziging in 2011 met speciale verkeersborden. Heel wat lokale besturen voerden die ook met succes in (o.a. in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Gent, Waarschoot,…), zonder een dure aanpassing van de verkeerslichten. Wegbeheerders hebben nu dus twee mogelijkheden. “Met zo’n specifiek licht of het bestaande verkeersbord kunnen fietsers hun weg sneller verder zetten op plaatsen waar ze voordien nodeloos voor het rode licht stonden. Fietsberaad Vlaanderen moedigt wegbeheerders aan om fietsroutes actief te screenen om dit in te voeren. Onderzoek toonde bovendien aan dat zoiets in heel wat gevallen kan zonder de verkeersveiligheid in het gedrang te brengen,” zo stelt Wout Baert van Fietsberaad Vlaanderen.

Op de volgende kruispunten is in de komende maanden een aanpassing gepland waarbij ook meteen ‘rechtsaf vrij voor fietsers’ of ‘rechtdoor vrij voor fietsers’ wordt toegepast:

Rechtsaf vrij voor fietsers:

   Anzegem - N36 x Pareelstraat
   Lievegem - N9 x Bredestraat Kouter en Binnenslag
   Deinze - N43 x Hubert Malfaitplein en Nieuwstraat
   Bierbeek - N3 x Pellenbergstraat en Stationsstraat
   Bierbeek - N3 x Kasteelstraat en Pastoriestraat
   Bierbeek - N3 x Bierbeekstraat en Koning Albertlaan
   Meise - N211 x op- en afrit A12 en Plasstraat
   Knokke-Heist - N34 Elizabetlaan x Duinbergenlaan
   Kortrijk - N8 x Beekstraat en Hugo Verriestlaan
   Geraardsbergen - N8 Leopoldlaan/Brambroek x N42c Gapenberg en Vrijheid

Rechtdoor vrij voor fietsers:

   Oostkamp - N50g Kapellestraat/Hertsbergsestraat x E40 Op-/afrit 9 Zuid
   Blankenberge - N34 Koning Albertlaan x Polderlaan


https://wegenenverkeer.be/persberichten/eerste-verkeerslichten-%E2%80%98rechtsaf-vrij-voor-fietsers%E2%80%99-op-gewestweg
https://kw.be/nieuws/verkeer-en-mobiliteit/nieuw-verkeerslicht-voor-fietsers-wordt-in-brugge-geintroduceerd/article-normal-406163.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Nouveau type de feu rouge en Flandre Empty "Deelconflictenlantaarn" [Antwerpen]

Message  eeuwige reiziger Mar 21 Avr 2020 - 13:30

Allemaal goed bedoeld, maar zou het niet beter zijn om het Nederlands voorbeeld te volgen en er dus voor te zorgen dat de lichtregeling bij kruispunten standaard conflictvrij wordt ingesteld?


Maak kennis met de ‘deelconflictenlantaarn’: opletten voor fietsers of voetgangers die groen hebben
20/04/2020

Nouveau type de feu rouge en Flandre Ca0eeef2-82fe-11ea-94c0-3f7013d16e03_web_translate_0_0__scale_0.04854052_0.04854052__

ANTWERPEN / BERCHEM - Op acht plaatsen in Antwerpen hangen deze waarschuwingslichten of deelconflictenlantaarns. In mei en juni komen er nog vier bij.

“Deze lichten waarschuwen chauffeurs die rechts afslaan dat voetgangers en/of fietsers ook groen hebben en dus oversteken”, zegt mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). “Ze worden bevestigd op kruispunten waar het moeilijk is om een conflictvrije lichtenregeling te organiseren. Dit waarschuwingslicht heeft drie standen: voor voetgangers, voor fietsers of voor beiden.”

De deelconflictenlantaarns hangen al aan de volgende kruispunten:

** De Bruynlaan – VIIde Olympiadelaan – J. De Geyterstraat
** Emiel Vloorsstraat – Pieter Rottiestraat – August Leyweg
** Emiel Vloorstraat – Herenpolderbrug – Kielsbroek
** Roderveldlaan – Arbeiderstraat
** Fruithoflaan – Oogststraat – Berchemboslaan
** Populierenlaan aan de P&R
** Stanleystraat – Boomgaardstraat – Posthoflei – Statiestraat
** Stanleystraat – Guldenvliesstraat – Lange Leemstraat.

In mei volgen normaal volgende kruispunten: Berchemstadionstraat – Roderveldlaan, Belgiëlei – Mercatorstraat – Van den Nestlei en Mercatorstraat – Provinciestraat. Het kruispunt Lange Beeldekensstraat – Somméstraat komt dan in juni aan bod. De meeste deelconflictenlantaarns komen dus aan de kruispunten met de fietsostrade Antwerpen-Mechelen.


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200420_04928114

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum