Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

"Blauwe Loper": le plus long pont cyclable du monde - de langste fietsbrug ter wereld

2 participants

Aller en bas

"Blauwe Loper": le plus long pont cyclable du monde - de langste fietsbrug ter wereld Empty "Blauwe Loper": le plus long pont cyclable du monde - de langste fietsbrug ter wereld

Message  eeuwige reiziger Jeu 27 Fév 2020 - 10:43

Langste fietsbrug van Europa in Groningen: tussen Winschoten en Blauwestad
18 februari 2020

De provincie Groningen krijgt de langste fietsbrug van Europa. De bouw van deze 800 meter lange fiets- en voetgangersbrug tussen Winschoten en Blauwestad, genaamd Blauwe Loper, is gestart. In  januari werden de eerste heipalen al geslagen maar donderdag 27 februari zal dit feit feestelijk worden gevierd, samen met omwonenden, gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder Bard Boon.

Vier bruggen

De Blauwe Loper bestaat eigenlijk uit vier bruggen: over het Winschoterdiep, de A7, de ecologische zone en het Oldambtmeer. Het brugdeel over het Winschoterdiep wordt beweegbaar, zodat ook schepen met een staande mast kunnen passeren. In Winschoten sluit de brug aan op de fietsroute van de Hoorntjesweg naar het centrum. Ook komt er een aansluiting op het Stadspark in Winschoten. De Blauwe Loper krijgt een beeldbepalend uiterlijk en wordt gemaakt van zoveel mogelijk duurzame materialen. De brug moet aan het eind van dit jaar klaar zijn.

Met de komst van de Blauwe Loper kunnen bewoners vanuit Blauwestad gemakkelijker bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten sneller naar recreatieve voorzieningen in Blauwestad.
Samenwerking

De Blauwe Loper is een gezamenlijk project van de provincie Groningen, gemeente Oldambt en projectbureau Blauwestad. De provincie draagt 6 miljoen euro bij aan het project, de gemeente 500.000 euro. Meer informatie over het project is te vinden op www.blauwestad.nl.


https://www.gic.nl/bereikbaarheid-verkeer/langste-fietsbrug-van-europa-in-groningen-tussen-winschoten-en-blauwestad
https://www.blauwestad.nl/de-blauwe-loper/

Eerder:

Iconische brug De Blauwe Loper wordt nog langer
28 maart 2019

Nog zeventien maanden en dan heeft Oldambt er een imponerend bouwwerk bij. De langste fiets- en wandelbrug van Europa, de Blauwe Loper, is in september 2020 klaar.

De 6,5 miljoen euro fiets- en wandelbrug

Zes jaar geleden werd er voor het eerst over een fiets- en wandelbrug tussen Winschoten en Blauwestad gesproken. Nog een paar maanden en dan beginnen de eerste werkzaamheden. De Blauwe Loper, kosten 6,5 miljoen euro, lijkt er nu echt te komen.

Iconisch wordt de brug al genoemd. Met achthonderd meter is het de langste fiets- en wandelbrug van Europa. Het steekt de fietsbrug over het IJ in Amsterdam en het fietspad in Kopenhagen naar de kroon. ,,En bij die achthonderd meter blijft het niet. Ik denk dat de brug zelfs een lengte van een kilometer krijgt”, zegt projectleider Reinder Lanting. ,,We willen de brug namelijk aansluiten op de Hoofdstraat in Blauwestad.”

Snelle verbinding tussen Winschoten en Blauwestad

Maar om records en afstanden gaat het niet. Doel van de brug is om een snellere verbinding tussen Winschoten en Blauwestad te realiseren. Dat daarbij een flink aantal hobbels moet worden genomen heet tegenwoordig een uitdaging. De brug gaat over het Winschoterdiep, A7, Oostereinde en het Oldambtmeer.

Woensdagmiddag werd aan de inwoners van Oldambt het definitieve ontwerp getoond. De belangstelling was groot. De ‘honger’ naar de brug idem dito. Zodra het immense bouwwerk er ligt hebben wandelaars en fietsers voldoende tijd om er gebruik van te maken. Want, de gemeente Oldambt wilde het onderhoud en beheer best voor haar rekening nemen, maar dan moet de brug zeker een levensduur van tachtig jaar hebben. Dat was wel even een dingetje, omdat het niet om een traditionele brug gaat, maar om een bouwwerk dat grotendeels uit hout bestaat. Hout afkomstig uit Afrika en gecertificeerd. ,,Deze brug gaat niet verrotten”, weet Lanting absoluut zeker. ,,Dat komt omdat het technisch goed in elkaar zit. Het hout wordt namelijk niet op elkaar geperst, maar krijgt een soort van ontluchtingssysteem.”

Vleermuizenbrug

De brug wordt niet alleen exclusief voor wandelaars en fietsers. Het wordt ook een ‘oversteekplaats’ voor vleermuizen. Wellicht de eerste vleermuizenbrug in de wereld. ,,Ze gaan leven in het nabijgelegen Stadspark en eten op het Oldambtmeer. De brug krijgt daarom vleermuis vriendelijke kleur en LED verlichting; groen.” Al te frivool moet het ook niet worden, want dat leidt het verkeer op de A7 alleen maar af. En dat is niet de bedoeling.

Zeldzame rosse vleermuis

Flora en fauna is ook een belangrijk thema dat volop aandacht krijgt van de bouwers. De vleermuizen krijgen een eigen plekje in het Stadspark. Meer dan tien kasten zijn er inmiddels geplaatst voor de drie soorten vleermuizen die er zijn aangetroffen. De opvallendste is de rosse vleermuis, een zeldzame soort. Toch is niet iedereen er op gerust dat flora en fauna in tact blijven. ,,Daar waar de brug in Blauwestad aan land komt nestelt bijvoorbeeld de bruine kiekendief. En nog meer broedvogels. Wat gaat daar straks mee gebeuren?”, vraagt een vrouw zich af. ,,Die vinden wel weer een nieuw plekje”, weet een ander.

Oh ja, voor de fietsliefhebber. De brug heeft een stijgingspercentage van 2,5 procent. Dat is te doen.

https://www.dvhn.nl/groningen/Iconische-brug-De-Blauwe-Loper-wordt-nog-langer-24307851.html


"Blauwe Loper": le plus long pont cyclable du monde - de langste fietsbrug ter wereld C11vKalWEAE6n5K?format=jpg&name=large

https://twitter.com/Johnny_deVos/status/818932952788828162

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

"Blauwe Loper": le plus long pont cyclable du monde - de langste fietsbrug ter wereld Empty Re: "Blauwe Loper": le plus long pont cyclable du monde - de langste fietsbrug ter wereld

Message  eeuwige reiziger Ven 17 Avr 2020 - 18:25

Aanleg Blauwe Loper feestelijk van start
27 februari 2020

De bouw van de Blauwe Loper, de 800 meter lange fiets- en voetgangersbrug tussen Winschoten en Blauwestad, is officieel begonnen. Het startsein van van de werkzaamheden vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst op donderdag 27 februari in Winschoten, waarbij omwonenden in het bijzijn van gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk en wethouder van Oldambt Bard Boon de bouwborden onthulden.

(...)


https://www.provinciegroningen.nl/actueel/nieuwsartikel/aanleg-blauwe-loper-feestelijk-van-start/
https://www.oosterhof-holman.nl/nieuws/bouw-blauwe-loper-officieel-van-start/
https://www.fietsberaad.nl/Kennisbank/Langste-fietsbrug-van-Europa-komt-in-Groningen?feed=nieuws


Aanleg langste fietsbrug van Europa heeft niet te lijden onder coronavirus
20 maart 2020

Er wordt nog gewoon doorgewerkt aan de aanleg van de achthonderd meter lange Blauwe Loper. De langste wandel- en fietsbrug van Europa moet Winschoten met Blauwestad verbinden.

'Voorlopig hebben wij nergens last van, maar met alle ontwikkelingen blijft het natuurlijk spannend', zegt projectleider Bertjan Hagenauw.
Maatregelen

Op de bouwplaats zijn meerdere maatregelen genomen. De bouwers zijn aanwezig, de 'sturende rollen' werken zo veel mogelijk vanuit huis. Zo ook Hagenauw. 'En het protocol bij ons is natuurlijk ook: heb je verkoudheidsklachten, dan blijf je thuis', laat hij weten.

En er is meer veranderd. De projectleider: 'Wij hebben een extra schaftkeet geplaatst, zodat mensen verder uit elkaar kunnen zitten bij het lunchen. En ook zie je dat er meer in de eigen auto geluncht wordt. Iedereen is er goed mee bezig.'
'Veel respect'

Er worden ook dagelijks gesprekken gevoerd. 'Dat is erg belangrijk. Mocht iemand zich ergens niet prettig bij voelen, dan komt dat op tafel. En verder wil ik zeggen dat ik heel veel respect heb voor onze jongens die hun werk doen. Je begeeft je in deze tijden toch buiten je gezinssituatie.'

Mocht het coronavirus ook de komende maanden geen roet in het eten gooien, dan is de brug aan het einde van dit kalenderjaar af. De officiële oplevering zal dan zijn in februari 2021.


https://www.rtvnoord.nl/nieuws/220279/Aanleg-langste-fietsbrug-van-Europa-heeft-niet-te-lijden-onder-coronavirus


Sfeerimpressie:

https://www.youtube.com/watch?v=qLsfu8H__2E

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

"Blauwe Loper": le plus long pont cyclable du monde - de langste fietsbrug ter wereld Empty Re: "Blauwe Loper": le plus long pont cyclable du monde - de langste fietsbrug ter wereld

Message  joverwimp Sam 6 Fév 2021 - 12:14

Op 4 februari werd de fietsbrug geopend. De brug loopt van Winschoten naar Blauwestad en met 800 meter de langste van Europa. Bijzonder is dat deze brug de vliegroute van vleermuizen doorkruist. Langs de brug zijn bomen gepland, zodat de vleermuizen goed hun weg kunnen vinden. Onder de brug hangen nestkastjes voor vogels en de verlichting op de brug is led, waar dieren weinig last van hebben.
Op de onderstaande video is de (coronaproof) opening van de brug te zien.
https://youtu.be/cM4kLH8pgRU

Bron: NOS.

joverwimp
joverwimp

Messages : 3047
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

velo-ravel.net aime ce message

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum