Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen]

2 participants

Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen]

Message  eeuwige reiziger Jeu 9 Fév 2012 - 23:11

L'information disponible ne nous donne point d'information concrète concernant le trajet de cette voie verte entre Geluwe et Menin. Avant-hier, j'ai reçu la brochure éditée par la province de la Flandre Occidentale, mais là non plus j'ai trouvé de l'information plus détaillée. Bref, il sera nécessaire d'aller sur place...

Vallei van Reutel- en Geluwebeek wordt prachtig stuk natuur
ZATERDAG 21 MAART 2009

MENEN - In de vallei van de Reutelbeek-Geluwebeek is gestart met de werken die de vallei moeten uitbouwen tot een kwalitatieve groene as. In Geluwe komt er een fietspad langs de beek, in Menen een vlonderpad.

Gedeputeerde Jan Durnez: 'De beekvallei van de Reutelbeek-Geluwebeek is een belangrijke groene ader die het stedelijk gebied van Menen doorkruist tot aan de Leie. De beekvallei wordt een belangrijke functionele en recreatieve fiets- en wandelas tussen de Westhoek en de Leie'.

In het verleden namen de provincie, de steden Wervik en Menen en Natuurpunt vzw al initiatieven om de natuurverbindende functie van de beekvallei waar te maken: het parkgebied in het centrum van Geluwe, een nat en droog bufferbekken ter hoogte van Ons Dorp en een vlonderpad ter hoogte van de G. Gezellelaan in Menen.

In Geluwe komt er langs de Reutelbeek een 425 meter lang fiets- en wandelpad. Het 2,5 meter brede pad verbindt het centrum van Geluwe en de Lourdesstraat.

Ter hoogte van de Lourdesstraat brengt een brugje over de beek de fietser en wandelaar op de andere oever. Later wil men tussen de Lourdesstraat en de Komerenstraat een fietspad aanleggen op de rechteroever. De kostprijs van de werken langs de Reutelbeek bedraagt 81.060 euro en de werkzaamheden zullen in de eerste helft van april voltooid zijn.

Het tweede deel van de werken langs de in het verlengde van de Reutelbeek gelegen Geluwebeek in Menen, start op 15 april. Aannemer Desodt krijgt hiervoor 20 werkdagen. Kostprijs: 52.000 euro.

Ter hoogte van het bufferbekken in Ons Dorp wordt een 150 meter lang vlonderpad aangelegd. Het pad geeft uit op het landbouwbedrijf Vanryckeghem. Met de eigenaar is afgesproken dat men langs zijn bedrijf doorgang krijgt. (odw)

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=AH2830Q0


VEILIGE FIETSVERBINDING EN EDUCATIEF WANDELPAD GEOPEND
Reutelen langs de beek
MAANDAG 04 OKTOBER 2010

Samen met de vzw Natuurpunt werd een lusvormig educatief pad uitgewerkt van twee kilometer lang rond het bufferbekken op de Geluwebeek. De bron van de beek bevindt zich in Geluveld en heet daar Reutelbeek. Vanaf de grens met Menen tot aan haar monding in de Leie, heet ze Geluwebeek. Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) en gedeputeerde Guido Decorte assisteerden de burgemeesters Gilbert Bossuyt (SP.A) van Menen en Johnny Goos (SP.A) van Wervik. De tunnels vormen een veilige verbinding van een nieuw stuk fietspad in Geluwe met het centrum van Menen.

Beekvallei

De beekvallei van de Reutelbeek-Geluwebeek is een belangrijke groene ader die tot in het stedelijk weefsel van Menen doordringt. In het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan West-Vlaanderen, is de beek geselecteerd als natuurverbindend element. Menen, Wervik en Natuurpunt hebben samen een inrichtings- en beheersplan uitgewerkt om de natuurwaarde van het gebied te verhogen.

Tien jaar geleden legde de provincie ter hoogte van de wijk Ons Dorp, waar de Reutelbeek Menen binnenstroomt, een bufferbekken aan. In het bekken wordt een doordacht maaibeheer toegepast zodat het bufferen van het water optimaal kan gebeuren. Tegelijk verhoogt dit de biodiversiteit van het gebied. Zo krijgen watervogels er een broedgebied bij. Op de hoeve van landbouwer Van Ryckeghem werden haagjes, bomen, fruitbomen, wilgen- en essenrijen aangeplant.

Educatief wandelpad

Om te kunnen genieten van dit stukje natuur, werd een lusvormig educatief wandelpad uitgewerkt rond het bufferbekken. Op de borden staan weetjes over de natuur en er is ook een infofolder Reutelen langs de Geluwebeek.

Burgemeester Gilbert Bossuyt gaat samen met de bewoners onderzoeken hoe het grasplein langs de Geluwebeek achter de woningen van de Kardinaal Cardijnlaan kan ingericht worden tot wijkspeelpleintje.

De folder 'Het Geluwe-Reutelbeekpad' is te verkrijgen bij de toeristische diensten van Menen en Wervik en bij Steunpunt Natuur- en Milieueducatie Zuid, Doorniksesteenweg 218, Kortrijk

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=JH3093JM


http://jewaserbij.westhoek.be/WesthoekBeDetail.aspx?genericid=111

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] 9-05-2009%20008

https://plus.google.com/photos/100806922614142933886/albums/5333996166253697649?banner=pwa

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty carte

Message  velo-ravel.net Lun 20 Fév 2012 - 1:29

J'ai créé cette carte juste pour indiquer l'endroit ou cela se trouve, ensuite de quel coté de la rivière c'est pas connu.

http://g.co/maps/ehkf6

Bon j'ai commandé la brochure à l'office de tourisme de Wervik. http://toerisme.wervik.be/nieuwsdetail/506/default.aspx?_vs=0_n&id=2689velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7449
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Re: Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen]

Message  velo-ravel.net Sam 25 Fév 2012 - 10:19

Cela peut paraître incroyable, mais j'ai reçu la brochure et je suis toujours pas capable de dessiner le trajet complet sur une carte.

La carte sur la brochure ne représente pas l'ensemble du trajet. Bref, il n'y a plus qu'a aller sur place.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7449
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty brochure

Message  eeuwige reiziger Mar 19 Mar 2013 - 9:09

eeuwige reiziger a écrit:Avant-hier, j'ai reçu la brochure éditée par la province de la Flandre Occidentale, ...

Forme numérique de la brochure:

http://www.west-vlaanderen.be/provincie/beleid_bestuur/gebiedsgerichte_werking/streekhuizen/zuid-west-vlaanderen/themas/industrieelerfgoed/Documents/zwvl_Geluwe_Reutelbeekpad.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Re: Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen]

Message  eeuwige reiziger Jeu 2 Jan 2014 - 3:46

Dag 86 – Reutelen langs de Reutelbeek/Geluwebeek
05/06/2013

De Reutelbeek/Geluwebeek vertrekt in Zonnebeke en loopt door het centrum van Geluwe om uit te monden in de Leie in Menen. Oorspronkelijk was de Geluwebeek een echte laaglandbeek, die traag vloeiend door het landschap kronkelde. Zoals zovele beken werd ze recht getrokken waardoor het typische meanderend patroon verdween. De oevers werden op heel wat plaatsen verhard, de nabijgelegen weiden en akkers werden gedraineerd en nieuwe woonwijken werden pal in de beekvallei neergepoot. In de stadskern van Menen en Geluwe werd de beek grotendeels overwelfd. Door al die ingrepen hadden de omwonenden geregeld last van overstromingen. Om dit tegen te gaan heeft de provincie een tiental jaar geleden ter hoogte van Ons Dorp, waar de Reutelbeek het stedelijk gebied van Menen binnenkomt, een bufferbekken aangelegd. Dit zorgde niet alleen voor een betere waterbeheersing, er ontstond ook een interessant natuurgebied. Hier broeden onder meer Kleine karekiet, Bosrietzanger, Blauwborst, Steenuil en Boomvalk.

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Reutelbeek_geluwebeek

Door het bufferbekken werd een vlonderpad aangelegd en rond het bekken loopt het educatieve Geluwe – Reutelbeekpad. Het is een onderdeel van een nieuwe groene fietsverbinding tussen het centrum van Geluwe en Menen. Het fietspad slingert langs de beek en gaat via twee nieuwe fietstunnels onder de drukke N58.

In het recente verleden namen zowel Provincie, de Stad Wervik, de Stad Menen als Natuurpunt vzw initiatieven om de natuurverbindende functie van de beekvallei vorm te geven. Zo hebben de Stad Wervik en de Provincie samengewerkt voor de realisatie van het parkgebied in het centrum van Geluwe. Verder stroomafwaarts namen Stad Menen en Natuurpunt het initiatief om natuurinrichtingsmaatregelen op resterende toegankelijke stukjes van de beekvallei uit te voeren. Een deel van de vallei in Menen is ingericht als avontuurlijke-natuurlijke speelruimte.

http://www.leiedal.be/groene-sporen/nieuws/dag-86-reutelen-langs-de-reutelbeekgeluwebeek

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Carte

Message  eeuwige reiziger Jeu 2 Jan 2014 - 4:05

velo-ravel.net a écrit:Cela peut paraître incroyable, mais j'ai reçu la brochure et je suis toujours pas capable de dessiner le trajet complet sur une carte.

La carte sur la brochure ne représente pas l'ensemble du trajet. Bref, il n'y a plus qu'a aller sur place.

Malheureusement, je n'ai moi non plus eu l'occasion et le temps d'y aller jusqu'à maintenant (2014). Néanmoins, j'ai trouvé finalement une carte numérique sur laquelle on voit le trajet complet. Ne soyez pas surpris... Il y a "quelques" modifications à faire...  Wink 

http://www.leiedal.be/sites/leiedal/files/assets/dominiquedeclercq/201212211_Reutelbeek%20-%20Geluwebeek.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Re: Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen]

Message  velo-ravel.net Jeu 2 Jan 2014 - 18:30

eeuwige reiziger a écrit: Néanmoins, j'ai trouvé finalement une carte numérique sur laquelle on voit le trajet complet 

c'est pas terrible mais ca permet d'avancer, carte mise à jour et probablement pas encore exacte a 100%

Mais en regardant google maps/street vieuw j'ai même plus.

Degeraadstraat, la rue Gustaaf delafontainestraat.


Beekstraat


Gustave Tybergheinstraat


George Dobbelsstrat


Komerenstraat on voit la rive


Lourdesstrat


Remi GhesquierestraatReutelbeekstraat


Dernière édition par velo-ravel.net le Dim 29 Mar 2020 - 17:53, édité 3 fois
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7449
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Mes photos

Message  velo-ravel.net Jeu 14 Mai 2015 - 18:21

Photos : https://photos.app.goo.gl/ypSf9QqzYEH9iHqW9

Diaporama :


Ik kom later terug op de resultaten van mijn erkenning.


Dernière édition par velo-ravel.net le Dim 29 Mar 2020 - 17:52, édité 3 fois
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7449
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Re: Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen]

Message  velo-ravel.net Ven 15 Mai 2015 - 0:32

eeuwige reiziger a écrit:
eeuwige reiziger a écrit:Avant-hier, j'ai reçu la brochure éditée par la province de la Flandre Occidentale, ...

Forme numérique de la brochure:

http://www.west-vlaanderen.be/provincie/beleid_bestuur/gebiedsgerichte_werking/streekhuizen/zuid-west-vlaanderen/themas/industrieelerfgoed/Documents/zwvl_Geluwe_Reutelbeekpad.pdf

Ce lien n'existe plus en voici un autre
http://www.google.be/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.wervik.be%2Fsites%2Fwervik%2Ffiles%2Fmedia%2Fbrochure_geluwe-reutelbeekwandelpad.pdf&ei=JSJVVcKXNsKZsAHm4YHQDA&usg=AFQjCNFSW-Rh1Y4f04VRC8wq7z4_cPZjmA&sig2=LllLWFC8qxBqAZkGGdkSHw


Dernière édition par velo-ravel.net le Ven 15 Mai 2015 - 1:33, édité 1 fois
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7449
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty herkenning

Message  velo-ravel.net Ven 15 Mai 2015 - 1:07

Vertrokken van de grote markt in Geluwe.
Eerste de Beselaerestraat in tarmac, dan een kleine weg in een soort klinkers, dan de Reutelbeekstraat en daarna een mooi pad in tarmac.
Op het einde, komt ik aan de Lourdestraat, dan vind ik niet de rest.  Hier zou volgens informatie gevonden hierboven, moeten verder kunnen gegaan worden.

Via het Stroomke probeer ik nog het pad te ziens maar niks langs de beek, zelfs niet te voet.

Geen keuze ik moet via de N8. Even een tunnel voor fietsers onder het rondpunt. Ik neem de Komerstraat, ik passeer de beek maar ook geen pad te zien.  Ik doe verder en daar vind ik een plakkaat,
Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] 2015-05-13%252520Geluwe-Reutelbeekpad%25252016

Ik volg deze weg. Op een zeker moment kan ik naar links of rechtdoor. Ik kies naar links. (Bij terugkeer neem ik de andere)
Eerst gras pas afgereden. Verder rijden we op een verhoogde weg op houd planken.
Dan komen we aan de Gustave Tybertheinstraat, dat is geen straat maar een pad in fijne grind.

Dan komen aan de Kardinaal Cardijlaan, Guido Gezellelaan en Beeekstraat. Daar vind ik rechts een pad. Ik denk niet dat er een plakkaat stond. Een beetje verder terug twee keuze, ik neem links (ik doe de ander bij de terugkeer)
Nu zitten we op de Gustaaf Delafontainestraat, deze gedeelte is ook geen straat maar een pad. Einde aan Dageraadstraat.

Terugkeer, via de weg in het paars (zie Kaart)

Terugkeer, via de weg in het rood (Zie kaart). In het begin had ik daar terug twee keuzes.
Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] 2015-05-13%252520Geluwe-Reutelbeekpad%25252064

Ik heb de linkse genomen, maar ik denk dat het weinig verschil is, behalve dat je een hekken moet passeren en langs de andere kant tussen de gebouwen van de boerderij passeert.
Nu bij het verbeteren van mijn kaart zie ik dat aan de overkant van Markt ook nog een pad ligt, in groen op mijn kaart maar deze heb ik niet herkend.

De foto's zijn gegeo-tagt of hoe zegt je zoiets in het Nederlands ?
nog geen tijd gehad om legendes op te zetten.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7449
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Ajout fiche

Message  velo-ravel.net Ven 22 Jan 2016 - 15:28

http://www.velo-ravel.net/2015/2015-05-13_Geluwe-Reutelbeekpad.htm
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7449
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Lourdesstraat - N58 [Geluwe]

Message  eeuwige reiziger Mar 11 Oct 2016 - 12:44

Opknapbeurt van groenzones in Leievallei dankzij project Valys
11 oktober 2016

KORTRIJK - Verschillende delen van de Leievallei krijgen dankzij project Valys een opknapbeurt. In de lijn van die interregionale samenwerking werd de speelzone Preshoekbos voorgesteld die er kwam dankzij Corrid’or, de voorloper van Valys.

Verschillende partners tekenden onlangs een akkoord om samen het project Valys op te zetten. Zo krijgen steden in zowel Frankrijk, Wallonië als Vlaanderen, 2.291.643,51 euro voor het verfraaien van de Leievallei. “Het is de bedoeling dat we rivierlopen en beken opwaarderen zodat het publiek die kan herontdekken én er weer van kan genieten”, vertelt Bert Herrewyn (SP.A), schepen van Milieu van de stad Kortrijk, die ook participeert in het project. “Opvallend is dat we aan Valys een publieksluik koppelen. De bevolking zal namelijk inspraak krijgen en hun visie kunnen meegeven over de verschillende projecten.”

Er staan heel wat projecten op stapel, ook in onze regio. Zo worden enkele beken opgewaardeerd. Aan de Geluwebeek in Geluwe zal een fietspad aangelegd worden tussen de Lourdesstraat en de N58. Aan de Heulebeek worden zowel in Wevelgem als in Kortrijk natuurvriendelijke ingrepen gedaan. “Voor de Gaverbeek wordt samen met de gemeenten, Vlaamse overheid en Leiedal een gebiedsvisie opgemaakt samen met de bevolking”, zegt projectcoördinator van Valys, Bert Kestelyn. “Wat er dan concreet zal gebeuren, zien we in een latere fase.”

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161010_02511811

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Re: Lourdesstraat - N58 [Geluwe]

Message  eeuwige reiziger Dim 31 Mar 2019 - 11:37

Uit de KvW van 28 maart:(...)

Nieuw fietspad in Geluwe
Ook een ander fietspaddossier kreeg vanmiddag groen licht op de provincieraad : langs de Reutelbeek in Geluwe komt er een nieuw dubbelrichtingsfietspad van 2,50 meter breed en bijna een halve kilometer lang, tussen de Lourdesstraat en de expresweg N58. Het zal aansluiten op het fietspad tussen de Reutelbeekstraat en de Lourdesstraat, dat tien jaar geleden al werd aangelegd. Het moet een rustige en veilige fietsverbinding naar het centrum bieden voor de bewoners van de woonwijken tussen de Menenstraat en de Reutelbeek. Door de groene omgeving zal het nieuwe traject ook een zekere recreatieve waarde hebben. De verharding zal bestaan uit betontegels met ingezaaid gras, en in bredere groenzones langs het fietspad zullen enkele knoteiken worden aangeplant.

De werken moeten starten in het najaar en zullen ongeveer drie maanden duren. Ze zullen ruim 238.000 euro kosten, waarvan één derde ten laste van de provincie. De rest wordt betaald door de stad Wervik, die op zijn beurt dan weer een Europese subsidie krijgt voor meer dan de helft, omdat de werken deel uitmaken van het Interregproject Valys, dat de natuur, het landschap en de open ruimte wil verbeteren in de Leievallei..

Het nieuwe fietspad zal echter niet aansluiten op de expresweg N58, dat zou veel te gevaarlijk zijn. Daarom zal de stad Wervik op enkele meter van de expresweg een parallel afleidingsfietspad aanleggen naar de fietstunnel van de N8 onder de expresweg door. Zo zal op een veilige manier de verbinding kunnen worden gemaakt met Menen.

https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/politiek/fietspad-langs-vrijbosroute-in-nieuw-kleedje-tussen-ieper-en-langemark/article-normal-367643.html


Provincie gaat fietspad langs Reutelbeek aanleggen
1 april 2019

WERVIK - De provincie gaat een fiets- en wandelpad langs de Reutelbeek in Geluwe aanleggen. Het gaat om een afstand van 480 meter, tussen de Lourdesstraat en de expresweg N58.

Het dubbelrichtingsfietspad zal 2,5 meter breed zijn. Naast de beek wordt een afsluiting in houten palen geplaatst, op een meter van het fietspad. De tussenstrook wordt verhard met grasbetontegels en ingezaaid met gras. In de bredere groenzones naast het fietspad worden enkele knoteiken aangeplant.

Tien jaar geleden werd al een eerste stuk van 390 meter aangelegd tussen de Reutelbeekstraat en de Lourdesstraat. Het nieuwe fietspad zal hierop aansluiten. De bewoners van de wijken tussen de Lourdesstraat, Reutelbeek, Menenstraat en de N58 zullen zo veilig en comfortabel naar de dorpskom van Geluwe kunnen fietsen. Dankzij de groene omgeving heeft het traject ook een recreatieve meerwaarde.

De werken starten in het najaar en zullen zestig dagen duren. De kostprijs is geraamd op 238.291,35 euro. De provincie neemt 34 procent van de kosten, of 81.019,06 euro, voor haar rekening. De stad Wervik staat in voor de andere 66 procent, of 157.272,29 euro, maar krijgt wen een Europese subsidie van 55 procent.


https://www.hln.be/regio/wervik/provincie-gaat-fietspad-langs-reutelbeek-aanleggen~a7cdea68/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty https://www.west-vlaanderen.be/artikel/provincie-plant-aanleg-fietspad-langs-reutelbeek-wervik?fbclid=IwAR3rshk_vxzLaFDsowrM-ru3L1wApiArCoDmMahnpYPDJK3h4Tnx-0OuMlA

Message  velo-ravel.net Dim 14 Avr 2019 - 10:35

https://www.west-vlaanderen.be/artikel/provincie-plant-aanleg-fietspad-langs-reutelbeek-wervik?fbclid=IwAR3rshk_vxzLaFDsowrM-ru3L1wApiArCoDmMahnpYPDJK3h4Tnx-0OuMlA


28/03/2019 
Op donderdag 28 maart keurde de provincieraad van West-Vlaanderen het bestek en de gunningswijze voor de aanleg van een fietspad langs de Reutelbeek in Wervik goed.

Het gaat over de tweede fase van de aanleg van fietsvoorzieningen langs de Reutelbeek.
De opdracht bestaat uit de aanleg van een dubbelrichtingsfietspad met een breedte van 2,50 m, over een afstand van 480 m langs de Reutelbeek, tussen de Lourdesstraat en de N58 in Geluwe (Wervik).

Naast de beek wordt een afsluiting voorzien in robinia houten palen met 4 gladde draden, op minimaal 1 m afstand van het fietspad. De tussenstrook wordt verhard met grasbetontegels en ingezaaid met gras, in het kader van het onderhoud van de Reutelbeek. In de bredere groenzones naast het fietspad worden enkele knoteiken aangeplant. De groenzones worden met een kruidenmengsel ingezaaid.

In een eerste fase (2009) werd, over een afstand van 390 m, een fietspad aangelegd tussen de Reutelbeekstraat en de Lourdesstraat in Geluwe. Het nieuwe fietspad zal hierop aansluiten. Voor de bewoners van de wijken tussen de Lourdesstraat, Reutelbeek, Menenstraat en de N58 wordt op die manier een veilige en comfortabele fietsverbinding met de dorpskom van Geluwe gecreëerd. Door de groene omgeving heeft het traject bovendien ook een recreatieve meerwaarde.

Raming
De werken voor deze fase worden geraamd op 238.291,35 euro inclusief btw. De Provincie West-Vlaanderen coördineert het project en neemt 34 % van de kosten, of 81.019,06 euro, voor haar rekening. Er is een samenwerkingsovereenkomst met de stad Wervik die 66 % van de kosten, of 157.272,29 euro, bijdraagt.

De stad Wervik ontvangt voor hun aandeel een Europese subsidie van 55 %, omdat de werken deel uitmaken van het Interreg-project ‘Valys’. Dit project zet in op het verbeteren van de natuur, het landschap en de open ruimte in de Leievallei (tussen Deinze en Erquinghem-Lys).

Beschrijving van de geplande werken
De werken omvatten onder andere de aanleg van het fietspad in asfaltverharding en de tussenstrook in grasbetontegels, het plaatsen van borduren naast deze verhardingen, het aanbrengen van signalisatie en markeringen voor fietsers, het plaatsen van een afsluiting langs de Reutelbeek, het inzaaien van de groenzones en aanplanten van knoteiken.
Voor de uitvoering worden 60 werkdagen gerekend. De start van de werken is voorzien in het najaar van 2019.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7449
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Re: Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen]

Message  velo-ravel.net Dim 14 Avr 2019 - 10:45

Kaart aangepast.

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1GIGZMGAhBC9xWSaEqHqtP36vAQk&msa=0&ll=50.804147489798886%2C3.0914327026049477&spn=0.022699%2C0.038581&z=14
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7449
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

eeuwige reiziger aime ce message

Revenir en haut Aller en bas

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] Empty Opening Lourdesstraat - N58

Message  eeuwige reiziger Mer 1 Juil 2020 - 8:14

Provincie opent in Wervik een fietspad dat doodloopt
30/06/20

Langs de Lourdesstraat in Geluwe vond vanmiddag de officiële opening van een nieuw deel van een dubbelrichtingsfietspad langs de provinciale Reutelbeek plaats. Dit nieuwe fietspad van 480 meter lang is een veilige verbinding tussen de woonwijken nabij de Lourdesstraat en 't Stroomke en het centrum van Geluwe.

Het fietspad loopt evenwel dood tegen de expresweg N58. "Het ideale scenario zou zijn dat er voor voetgangers en fietsers een tunnel onder de N58 komt, maar dat zal niet voor morgen zijn, al hebben we ambitie", aldus burgemeester Youro Casier (sp.a). "Met een tunnel zou de schoolgaande jeugd op een zo veilig mogelijke manier vanuit Geluwe van en naar Menen kunnen fietsen. Tijdens de coronacrisis nam de verkoop van fietsen toe en we willen als bestuur daarop inzetten."

Er is al vele jaren sprake van om de expresweg N58 te ontdubbelen van twee naar vier vakken. "De provincie zal pleiten om de investeringen te versnellen en het fietspad onder de N58 door te trekken", aldus gedeputeerde van Mobiliteit Jurgen Vanlerberghe (sp.a). "Nu komt er op het einde als tijdelijke oplossing een bypass op gronden van de West-Vlaamse Intercommunale."

Om daar dan aan te sluiten op de Menenstraat. Kostprijs van het fietspad is 194.113,10 euro. Daarvan is 66 procent ten laste van de stad Wervik, die wel kon rekenen op Europese subsidies.

https://kw.be/nieuws/samenleving/provincie-opent-in-wervik-een-fietspad-dat-doodloopt/article-normal-448971.html
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200630_95942727

194.113 euro voor fietspad dat (nog) doodloopt: “In een ideaal scenario komt er een tunnel onder de N58, maar dat is niet voor morgen”
1 juli 2020

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

WERVIK - Langs de Lourdesstraat in Geluwe vond de officiële opening van een nieuw deel van een dubbelrichtingsfietspad langs de provinciale Reutelbeek plaats. Dit nieuwe fietspad van 480 meter lang is nu een veilige verbinding tussen de woonwijken nabij de Lourdesstraat en ’t Stroomke en het centrum van Geluwe. Doorfietsen naar Menen kan evenwel nog niet, het fietspad loopt dood tegen de expresweg N58.

Op het einde van het fietspad staat een verkeersbord dat wijst op het doodlopende fietspad. Kostprijs van het fietspad in asfalt is 194.113,10 euro. Daarvan is 66 procent ten laste van de stad Wervik, die kon rekenen op Europese subsidies. De rest betaalt de provincie. “Het ideale scenario zou zijn dat er voor voetgangers en fietsers een tunnel onder de N58 komt, maar dat zal niet voor morgen zijn, al hebben we ambitie”, aldus burgemeester Youro Casier (sp.a). “Met een tunnel zou de schoolgaande jeugd op een zo veilig mogelijke manier vanuit Geluwe van en naar Menen kunnen fietsen. Er is ook nog de grote groep recreanten die gaan fietsen. Tijdens de coronacrisis nam de verkoop van fietsen toe en daar willen we als bestuur ook op inzetten.”

Geluwe-Reutelbeek [Geluwe - Menen] 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

Vier vakken
Er is al vele jaren sprake van om de drukke expresweg N58 te ontdubbelen van twee naar vier vakken. Het Agentschap Wegen en Verkeer is bezig met het uittekenen van de verbreding van de afrit van de A19 en de heraanleg van de rotonde in de Menenstraat. “De provincie zal pleiten om de investeringen te versnellen en het fietspad onder de N58 door te trekken”, aldus gedeputeerde van Mobiliteit Jurgen Vanlerberghe (sp.a). “Nu komt er op het einde als tijdelijke oplossing een bypass op gronden van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI).”

De WVI realiseert namelijk vlakbij het bedrijventerrein Menenstraat-Noord. Op de gemeenteraad van mei werd de aankoopakte goedgekeurd voor de aankoop van een klein stuk braakliggende grond ten zuiden van de Reutelbeek. Die aankoop is nodig om tussen de bedrijven VDC interieur en Rodico een aftakking van het fietspad te voorzien. Er is daar nu nog een smalle strook tussen deze twee bedrijven en wil men daar een doorsteek naar de Menenstraat (N8) realiseren. Dit zal dus een voorlopige oplossing vormen in afwachting van ooit eens vier vakken op de drukke expresweg en een fietstunnel die uitkomt in de Komerenstraat.

De werken zijn uitgevoerd door aannemer Casteleyn en zonen uit Meulebeke. Later dit jaar worden nog enkele knoteiken aangeplant in de brede groenzones naast het fietspad.

https://www.hln.be/in-de-buurt/wervik/194-113-euro-voor-fietspad-dat-nog-doodloopt-in-een-ideaal-scenario-komt-er-een-tunnel-onder-de-n58-maar-dat-is-niet-voor-morgen~a23b9ce3/ (+ meerdere foto's)

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut


 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum