Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Bruyningpad [Kortrijk]

3 participants

Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Bruyningpad [Kortrijk]

Message  eeuwige reiziger Mar 26 Mar 2013 - 12:43

Finalement, après quelques années de tiraillements entre les autorités communales et régionales, le Bruyningpad a une nouvelle couche d'asphalte. En plus, une protection unique a été mise en place contre la perforation par des racines.

http://werkenvoordemensen.wordpress.com/2009/11/15/heraanleg-bruyningpad-voor-fietsers-en-wandelaars/
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=3U3H79Q3

Le Bruyningpad est situé entre Hoog Kortrijk et le Pottelberg et forme, en passant par la Munkendoornstraat, avec l'ancien lit du tramway, une voie verte direction Rollegem.

http://goo.gl/maps/TBvnU

https://velo-ravel.forumactif.org/t449-lkmx-rollegem-bellegem-tramstatiepad


Betonlaag redt bomen langs vernieuwd Bruyningpad
dinsdag 26 maart 2013

Bruyningpad [Kortrijk] E8f2e65e-956f-11e2-862d-5c4ce5211b16_original.jpg.h380.jpg.568

De bomen zijn behouden, het pad kreeg een nieuwe toplaag.

KORTRIJK - De Vlaamse Dienst Wegen en Verkeer opende samen met de stad Kortrijk het vernieuwde Bruyningpad. Dat pad was in zeer slechte staat, onder meer door opstekende wortels van hoge bomen. Die bleven toch behouden.

Al jaren waren er klachten over het Bruyningpad. De wortels van de bomen maakten het wegdek kapot. Met een speciale techniek is nu een wortelscherm aangebracht over de ganse lengte. ‘We wilden de bomen zeker niet weg', zegt Jeroen Vanhoorne, fietsambtenaar van de stad Kortrijk. ‘Maar ze veroorzaakten veel schade. Daarom hebben we een betonnen scherm gebouwd. Op die manier kunnen de wortels niet meer zo makkelijk het pad omhoogsteken.'

Het Bruyningpad is een belangrijke verbinding van en naar het zuiden van Kortrijk. De autovrije fietsverbinding gaat ook over de R8 en de E17.

Het Bruyningpad is trouwens de meest aangewezen fietsverbinding tussen Kortrijk Centrum, Hoog Kortrijk, Bellegem en Rollegem. Heel wat scholieren maken dan ook gebruik van het fietspad .

Wegen en Verkeer (AWV) maakte nu ook een doorsteek voor wie naar het ziekenhuis AZ Groeninge wil. Je kan dus voortaan het ziekenhuis met de fiets bereiken via het Bruyningpad.


‘Na de onderhoudswerken goten we een volledig nieuwe toplaag in asfalt', zegt Kurt Becarren van het Agentschap Wegen en Verkeer. ‘De werken kostten 105.000 euro en zijn betaald door de Vlaamse Overheid.'

De stad wordt bij de oplevering eigenaar van het fietspad en moet het in de toekomst onderhouden. Schepen Marc Lemaitre (SP.A) is tevreden over de heraanleg.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130325_00517425


Bruyningpad klaar
25/03/2013

Het Bruyningpad is een autovrije fietsverbinding over de R8 en de E-17. Deze fietssnelweg verbindt Hoog Kortrijk (AZ Groeninge, Kennedypark, Beneluxpark, Katho, ....) met de Pottelberg (Don Bosco, wijk Rodenburg, Marke centrum, ...). Daarnaast maakt ze, samen met de Wolvendreef en Wolvenstraat, deel uit van de meest aangewezen fietsverbinding tussen Kortrijk Centrum, Hoog-Kortrijk, Bellegem én Rollegem.
Met de komst van AZ Groeninge en de uitbreidingen van het Beneluxpark en Kennedypark wint de verbinding steeds meer aan belang.

De verharding in asfalt was in zeer slechte staat door opstekende boomwortels. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), als wegbeheerder, voerde recent onderhoudswerken uit aan het pad. Over de volledige lengte van het fietspad werd een wortelscherm aangelegd. Dit beschermt het fietspad tegen verder opstekende wortels. Voorts werden de slechte stukken asfalt verwijderd en kreeg het hele fietspad een nieuwe toplaag in asfalt.

De zijtakken die het Bruyingepad verbinden met de Abdis Agensstraat (de wijk Rodenburg) waren eveneens in een slechte staat. De stad Kortrijk voerde hier eveneens onderhoudswerken uit.

Het Agentschap Wegen en Verkeer investeerde 105.000 € (incl BTW) in de onderhoudswerken aan het Bruyningepad. De werken namen een maand in beslag en werden uitgevoerd door NV Wegenwerken Ockier, in opdracht van het AWV.

http://www.kortrijk.be/nieuws/bruyningpad-klaar


Avec l'extention de l'hopital AZ Groeninge, qui se trouve tout près du Bruyningpad, quelques travaux importants auront des implications pour le sentier. En outre, la construction d'une rotonde au carrefour Kennedylaan - Munkendoornstraat.

http://www.azgroeninge.be/1994/campusKL.html
http://www.azgroeninge.be/eCache/3740/Heraanleg_President_Kennedylaan.html

http://www.kortrijk.be/President+Kennedylaan
http://www.kortrijk.be/files/kortrijk/Isabel_Cossement/Mobiliteit/Grondplan_wegeniswerken_tussen_Munkendoornstraat_en_Beneluxlaan.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Re: Bruyningpad [Kortrijk]

Message  velo-ravel.net Jeu 28 Mar 2013 - 22:38

carte : http://goo.gl/maps/qj2GR


velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7611
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Fietstocht (17 november 2014)

Message  eeuwige reiziger Dim 7 Déc 2014 - 21:46

De dagen worden steeds korter. Echt veel tijd om nog ver en veel te fietsen, was er dus niet toen ik rond halfvijf de universiteit van Kortrijk verliet. Dan maar een kort tochtje. Eerst het Bruyningpad, daarna een stukje langs de Leie.

Je kan vrij gemakkelijk van de KULAK doorsteken naar de rotonde van de N50. De straten van de woonwijk 't Hoge zijn door talrijke fietsdoorsteken met elkaar verbonden. Na het Beneluxpark ontdekte ik een mooie fietsverbinding die dezelfde naam draagt als de iets verder gelegen weg, nl. Panoramaweg.

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B001

Even straatje in, straatje uit om bij het President Kennedypark weer een andere fietsdoorsteek in te slaan. Daarna de Munkendoornstraat die me naar de President Kennedylaan leidde, waar aan de overkant van de weg het eigenlijke Bruyningpad begint.

Er bleken grootscheepse werken aan de gang aan de President Kennedylaan, maar de toegang tot het fietspad was nog steeds probleemloos mogelijk. Wel even op de rijbaan in plaats van de oude fietsdoorsteek.

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B010

Dan ging het vlotjes tot aan de rotonde van de Bruyningstraat (een straat met een bijzonderheid: daar is de enige protestantse school in West-Vlaanderen). Het Bruyningpad blijkt een aangename fietsweg te zijn, omringd door veel groen en op een kwalitatieve manier uitgevoerd.


Enkele foto's:


Nabij het Kennedybos:

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B011

Brug over de E17:

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B013

Parallel aan de Abdis Agnesstraat:

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B018

Brug over de Ringlaan (R8):

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B021

Afdalend naar de Bruyningstraat:

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B028

Einde aan de rotonde van de Bruyningstraat:

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B029

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B032


Meer beeldmateriaal:
https://plus.google.com/u/0/photos/108608268574531364588/albums/6082778334274599921


Dernière édition par eeuwige reiziger le Dim 7 Déc 2014 - 22:38, édité 1 fois

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Quelques précisions

Message  eeuwige reiziger Dim 7 Déc 2014 - 22:33

velo-ravel.net a écrit:carte : http://goo.gl/maps/qj2GR

a. Strictement parlant, la traversée entre President Kennedypark et Munkendoornstraat ne fait pas partie du Bruyningpark. Cette traversée ne semble pas avoir un nom. Au moins, je n'ai pas pu trouver une plaque indicatrice.

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B004

b. Les deux raccords à l'Abdis Agnesstraat  ne sont pas indiqués sur la carte. Voilà, une photo de la deuxième, près du Ringlaan:

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B023

c. La traversée entre la rotonde et Wolvendreef porte un nom propre: J. de Coenewandeling.

Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B031

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Herinrichting President Kennedylaan

Message  eeuwige reiziger Lun 8 Déc 2014 - 0:34

Bij mijn doortocht zaten de werken in fase 2.

Fase 2: Heraanleg noordkant President Kennedylaan

Tijdens de tweede fase, die start op maandag 27 oktober, krijgt de noordkant van President Kennedylaan een opknapbeurt en wordt het noordelijke deel van de rotonde aangelegd. Het verkeer op de President Kennedylaan blijft mogelijk richting AZ Groeninge. Voor het verkeer dat richting de rotonde met de Beneluxlaan rijdt, is een omleiding voorzien via de Munkendoornstraat, het President Kennedypark, het Beneluxpark en de Beneluxlaan. Autoverkeer kan vanuit de Munkendoornstraat de President Kennedylaan niet oprijden. Ook de aansluiting van het President Kennedypark op de President Kennedylaan is afgesloten voor het autoverkeer. Voor fietsers wordt op de zuidkant van de President Kennedylaan een tijdelijk verharding aangelegd, zodat fietsverkeer in beide richtingen mogelijk is.

Met als verkeerssituatie:

Bruyningpad [Kortrijk] 221014%20-%20BA%20WVL%20%20Kortrijk%20%20Fase2

Na de werken zal het Bruyningpad met het fietspad op de rotonde met de Munkendoornstraat verbonden worden. Een hele verbetering met de oude situatie.

Bruyningpad [Kortrijk] Schema_kennedylaan


http://www.wegenenverkeer.be/wegenwerken/werven-gewestwegen/item/heraanleg-president-kennedylaan-n323b-en-munkendoornstraat.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Re: Bruyningpad [Kortrijk]

Message  velo-ravel.net Lun 8 Déc 2014 - 15:50

Kaart aangepast met uw opmerkingen.

Ik vraag me af of je mag fietsen in het Kennedybos ?

Ik heb gezocht in Google maar niet echt een antwoord gevonden.

Zo te zien op street view zie ik geen bord bij de ingang.

http://www.natuurenbos.be/nl-BE/domeinen/west-vlaanderen/kennedybos#.VIW4LTHF-Sp

http://www.natuurenbos.be/~/media/Files/Domeinen/West-Vlaanderen/Kennedybos/kennedybos%20LR.pdf
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7611
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Kennedybos

Message  eeuwige reiziger Lun 8 Déc 2014 - 21:01

velo-ravel.net a écrit:Ik vraag me af of je mag fietsen in het Kennedybos ?

Ik heb gezocht in Google maar niet echt een antwoord gevonden.

Zo te zien op street view zie ik geen bord bij de ingang.

Aan de ingang staat er inderdaad geen verbodsbord, maar de ingang is van die aard dat je er met een fiets niet gemakkelijk doorkomt. Laat het nu toeval zijn dat ik een foto heb genomen van de ingang. 


Bruyningpad [Kortrijk] Bruyningpad%2B007


In het ver verleden schoof het stadsbestuur het plan naar voor twee fietspaden door het Kennedybos te trekken, maar dat idee is altijd categoriek afgewezen door Natuurpunt. Ik veronderstel dan ook dat de paden in het bos enkel voor wandelaars bedacht zijn. Als je naar de foto's kijkt op onderstaande blog en forum, kan je ook wel besluiten dat de paden er niet echt fietsbaar uitzien:

http://gewoonkortrijk.blogspot.be/2013/03/van-het-blauwe-poort-tot-kennedy-park.html
http://www.dogsfriendly.be/mijnforum/index.php?topic=9643.0

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Re: Bruyningpad [Kortrijk]

Message  velo-ravel.net Jeu 12 Fév 2015 - 15:33

eeuwige reiziger a écrit:

Le Bruyningpad est situé entre Hoog Kortrijk et le Pottelberg et forme, en passant par la Munkendoornstraat, avec l'ancien lit du tramway, une voie verte direction Rollegem.


Het Bruyningpad is toch niet de oude tram KMx naar Mouscron ?

Als je deze kaart bekijk http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Buurtspoorwegen_West-Vlaanderen.png

En dit artikel

http://nl.wikipedia.org/wiki/Tramlijn_KMx_(Kortrijk)

traject vertrok aan de Doorniksepoort waar zich de eindhalte 'Parc St Georges' bevond (dit terminusgebouwtje bestaat op heden nog steeds). Vervolgens liep het traject doorheen de Doorniksewijk, langs Sint-Rochus via het Kanon en de Blauwe Poort naar Hoog Kortrijk (watertoren). De tram reed aan de westzijde van de hoofdweg naar Doornik.

en Deze Kaart
https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=50.810816,3.264656&t=h&ie=UTF8&msa=0&spn=0.037097,0.107632&z=13&hl=en&mid=zEoWHo7PGBKA.kvfiGj3UiYh8

Dus niet.

Maar ik naar de vorm van de Engelse Wandeling bekijk, doet me dit toch denken aan een oude spoor ....

maar hier
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kortrijkse_tramhttp://nl.wikipedia.org/wiki/Kortrijkse_tram

Daarnaast bestonden tevens diverse niet geëlektrificeerde tramlijnen in en rond Kortrijk: (nationale lijnnummers uit het spoorboek)

Tramlijn 372: Station – Doorniksewijk - Hoog Kortrijk - Bellegem – Ruddervoorde – Kooigem – Warcoing – Pecq (station) (Tussen en Warcoing en station


Volgens deze kaart

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/53/Buurtspoorwegen_West-Vlaanderen.png

was het traject tussen Kortrijk en Bellegem dezelfde voor KMx en lijn 372

Vraag blijf dus open is Bruyningpad een oude tram lijn ?
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7611
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Antwoord toeristische dienst Kortrijk

Message  eeuwige reiziger Jeu 26 Fév 2015 - 12:47

velo-ravel.net a écrit:Het Bruyningpad is toch niet de oude tram KMx naar Mouscron ?

(...)

Vraag blijf dus open is Bruyningpad een oude tram lijn ?

Vandaag ontving ik onderstaande mail van de toeristische dienst van Kortrijk. Het blijft natuurlijk wel intrigerend, omdat het verloop Weggevoerdenlaan - Engelse Wandeling - Bruyningstraat - Bruyningpad heel sterk lijkt op een spoorbedding van tram of trein... Misschien weet de Geschiedkundige Kring van Kortrijk meer.


Beste

Vanuit Marke, via het stadscentrum van Kortrijk kan je fietsen langs het Guldensporenpad “spoorwegzate 83” door de gemeente Zwevegem tot in Avelgem. Dit is een oude spoorwegverbinding van de firma Bekaert.
Het Bruyningpad is een fietspad van het centrum naar het zuiden van Kortrijk. Deze autovrije fietsverbinding gaat ook over de R8 en de E17. Wij hebben geen info dat dit een oude spoorwegbedding is.


Met vriendelijke groeten

Carine Van Hoecke | Onthaal en Administratie Toerisme Kortrijk
Stad Kortrijk | Team Communicatie & Recht | Begijnhofpark | 8500 Kortrijk
056 27 78 40 | carine.van.hoecke@kortrijk.be | www.toerismekortrijk.be

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Antwoord van de Geschiedkundige Kring van Kortrijk

Message  eeuwige reiziger Jeu 26 Fév 2015 - 21:51

Enkele uren na m'n mail kwam er al een antwoord van de Geschiedkundige Kring van Kortrijk, door de voorzitter, Didier Dumoulin. Hij laat daarin uitschijnen dat voor de aanleg van het Bruyningpad er misschien wel gebruik werd gemaakt van bestaande veldwegen.

Geachte

Neen, dit is zeker geen trambedding: de aanleg gebeurde immers wanneer de ring werd uitgegraven. De tram Kortrijk-Moeskroen vertrok van het Sint-Jorispark naar Bellegem. Daar bestaat de bedding nog = een fietspad.
In die sector waren er wel een aantal veldwegen tussen Bruyningstraat en wat nu Onze-Lieve-Vrouw-ten-Spiegele is in Marke.

Met vriendelijke groeten
Didier Dumolin
KGOKK

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty aanpassing kaart + Photos

Message  velo-ravel.net Lun 9 Mar 2015 - 12:50

Ik heb de kaart aangepast.  De panoramaweg (in het groen) heb ik verlengt, je kan fietsen langs de vijver en dan nog iets verder.

Photos :
https://photos.app.goo.gl/qmTLJ4hYS2cZLHy67


diaporama :


Dernière édition par velo-ravel.net le Dim 29 Mar 2020 - 18:08, édité 3 fois
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7611
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Herstelwerken [Doorniksewijk]

Message  eeuwige reiziger Mer 26 Aoû 2015 - 1:49

Herstellingswerken fietspaden omgeving Bruyningstraat – Wolvenstraat - Doorniksewijk

Het fietscomfort op de belangrijke fietsdoorsteek Bruyningstraat - Wolvenstraat - Doorniksewijk is slecht door opstekende boomwortels, riooldeksels die te diep zitten, niet goed ingericht begin en einde van de fietsdoorsteken, grote niveauverschillen tussen de betonplaten, slechte inplanting van de rioolputjes. We pakken de de minpunten aan om terug comfortabel en veilig te kunnen fietsen.

Waar

Fietsverbinding Bruyningstraat – Wolvenstraat - Doorniksewijk

Timing en fasering

Vanaf 20 juli 2015.
Duur: 2 weken.
Plaatselijke hinder. Op bepaalde momenten zal er sterke hinder zijn voor de fietsers.
De werken gaan door in de schoolvakantie om het fietsverkeer naar school niet te hinderen.

http://www.kortrijk.be/nieuws/aanpassingswerken-fietspaden-2015

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Herinrichting President Kennedylaan

Message  eeuwige reiziger Mer 26 Aoû 2015 - 1:58

De werken op de N323b President Kennedylaan tussen de Beneluxlaan en de Munkendoornstraat naderen hun einde.
09/07/2015

De aannemer werkt momenteel de laatste details verder af. Tegen morgen zullen de werken volledig voltooid zijn. De nieuwe situatie zorgt voor veiliger verkeer voor voetgangers en fietsers en een betere doorstroming van het verkeer van en naar het President Kennedypark en het nieuwe ziekenhuis AZ Groeninge.

http://www.focus-wtv.be/nieuws/einde-werken-president-kennedylaan-kortrijk#

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Ajout fiche

Message  velo-ravel.net Ven 22 Jan 2016 - 15:25

http://www.velo-ravel.net/2015/2015-03-07_Kortrijk_Bruyningpad.htm
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7611
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty link aangepast en nieuwe link bijgevoegd

Message  velo-ravel.net Ven 22 Jan 2016 - 15:31

velo-ravel.net a écrit:
http://www.natuurenbos.be/~/media/Files/Domeinen/West-Vlaanderen/Kennedybos/kennedybos%20LR.pdf

nieuwe link
 kaart http://www.natuurenbos.be/sites/default/files/kaart_kennedybos.pdf

Folder http://www.natuurenbos.be/sites/default/files/folder_kennedybos.pdf
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7611
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Welke toekomst voor de wilgen?

Message  eeuwige reiziger Jeu 18 Fév 2016 - 15:46

Veertig wilgen langs Bruyningpad moeten dan toch verdwijnen
Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen,
Za. 24 Okt. 2015, Pagina 1

Het rooien van wilgen langs het Bruyningpad in Marke veroorzaakt ongenoegen. Kortrijk en Natuurpunt adviseerden negatief, Agentschap Wegen en Verkeer kreeg een vergunning. De rooi is opmerkelijk, want het pad wordt binnenkort overgedragen aan de stad.

Bruyningpad [Kortrijk] 353d8375-08e5-4e75-95ba-d55fbef04897_original

"Iemand moet ons dat eens uitleggen", zegt Jolle Desloover van Lieve Zusters en Stoere Broers (LZSB). LZSB trekt aan de alarmbel omwille van een volgens hen kafkaiaanse situatie. "Het Bruyningpad is een van de mooiste fietspaden van Kortrijk. Langs het pad staan wilgen. Veertig daarvan moeten worden gerooid. Ze zouden het fiets- en wandelpad onveilig maken. Maar de fietsers, en ik ben er één van, worden helemaal niet gehinderd."

De stad Kortrijk gaf een negatief advies voor de rooi van de bomen. Schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A): "Wij hadden liever dat dit niet gebeurde. De bomen berokkenen geen overlast voor de gebruikers van het pad. Ze bevinden zich bovendien in een ongerept stukje natuur. En er werden al investeringen gedaan om een wortelscherm tussen bomen en fietspad aan te leggen en zo de veiligheid van de gebruikers te garanderen."

Natuurpunt Kortrijk tekende eveneens bezwaar aan, maar dat werd evenmin aanvaard. LZSB: "Het opvallendste aan dit verhaal is dat de stad Kortrijk straks eigenaar wordt van dat fietspad. Wij doen het voorstel om gefaseerd duurzame soorten als eik, es of linde aan te planten. Dat lijkt ons beter dan een kaalslag waarbij we weer vele jaren moeten wachten op volwassen bomen en een deftig groen pad."

Herrewyn beaamt de overdracht van het fietspad in het kader van de heraanleg van de Kennedylaan. Hij vindt het dan ook logisch dat de bomen straks mee worden overgedragen aan de stad.

Zieke bomen

Volgens Eveline Vandecaetsbeek van opdrachtgever Wegen en Verkeer zijn al heel wat bomen ziek. Vandecaetsbeek: "Voor we het Bruyningpad heraanlegden, had onze groendienst voorspeld dat de werken een impact zouden hebben op de bestaande wilgen. We kregen echter negatief advies van Kortrijk waarop beslist werd die wortelschermen aan te brengen. Nu blijkt echter dat de bomen toch beschadigd zijn. Enkele exemplaren zijn er al erg aan toe. AWV heeft een vergunning van Ruimte Vlaanderen om die bomen te vellen. We gaan samenzitten met stad Kortrijk om te overleggen. De overdrachtsprocedure van het fietspad is trouwens nog bezig maar zolang AWV eigenaar is van dat pad zijn wij ook verantwoordelijk voor de veiligheid van de fietsers."

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151023_01935336

KORTRIJK
26/10/2015
Wilgen langs Bruyningpad blijven

De organisatie Lieve Zusjes - Stoere Broers maakt zich zorgen over veertig wilgen, die het Bruyningpad flankeren. Het gaat over een van de mooiste fietspaden van de stad, nabij het ziekenhuis AZ Groeninge op Hoog Kortrijk. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) West-Vlaanderen leverde een vergunning af om de veertig wilgen te kappen.

"Het fietspad en de bomen worden binnenkort overgedragen aan de stad", sust schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (sp.a). "Wij willen de wilgen behouden. Maar er is wel onderhoud nodig. Sommige bomen zijn namelijk ziek, maar we bekijken het. AWV heeft op onze vraag beloofd de wilgen te laten staan."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-kortrijk/wilgen-langs-bruyningpad-blijven-a2502386/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Tijdelijke fietsbrug

Message  eeuwige reiziger Jeu 18 Fév 2016 - 15:51

KORTRIJK
04/02/2016
Bruyningpad dicht tot na vakantie

Het Bruyningpad, dat de Bruyningstraat met de Kennedylaan verbindt voor fietsers en voetgangers, gaat tot na de krokusvakantie deels dicht. Omdat er een nieuwe verbindingsweg komt tussen de Munkendoornstraat en de aansluiting van verkeerswisselaar het Ei op de E17, moet er een tijdelijke fietsbrug geplaatst worden. Tijdens de bouw van die brug kunnen fietsers en voetgangers niet door. Het Bruyningpad heropent op zaterdag 13 februari.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-kortrijk/bruyningpad-dicht-tot-na-vakantie-a2605814/


Bruyningpad tijdelijk afgesloten

Vanaf 2 februari tot en met 12 februari wordt het Bruyningpad tijdelijk afgesloten voor fietsers en voetgangers. I.f.v. de aanleg van de verbindingsweg tussen de Munkendoornstraat en het Ei wordt een tijdelijke fietsersbrug geplaatst. Tijdens de constructie van de tijdelijke brug is er echter geen fiets- en voetgangersverkeer mogelijk. De werken duren tot en met 12 februari, zodat na het Krokusverlof fietsers en voetgangers terug gebruik kunnen maken van het Bruyningpad.

Omleiding

Fietsers en voetgangers kunnen komende vanaf de Bruyningstraat door tot aan de doorsteek ter hoogte van de Abdis Agnesstraat. Vandaar kunnen ze via de Gerard Davidstraat – Cannaertstraat – Marionetten – Pres. Kennedylaan terug naar de rotonde thv de Munkendoornstraat.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Verbinding Bruyningpad - Tramstatiepad [Kortrijk - Rollegem]

Message  eeuwige reiziger Mer 23 Mar 2016 - 12:31

Bewoners Marionetten starten petitie tegen extra verkeer in hun buurt
Het Nieuwsblad/Regionaal: Kortrijk-Waregem-Menen,
Di. 23 Feb. 2016, Pagina 5

Bewoners van de Marionetten zijn ongerust en starten een petitie. Ze willen niet dat er honderden auto's extra door hun omgeving laveren. Woensdag is er een bewonersvergadering met de stad.

De buurt van de Marionetten in Kortrijk is niet erg opgezet met de mogelijke verkeerswijziging die zich in hun wijk zal voordoen. “Kortrijk wil de Munkendoornstraat, een landelijke verbindingsweg tussen Bellegem en Kortrijk, voor zowat de helft autovrij maken door een deel van de straat vanaf Bellegem ontoegankelijk te maken voor auto's”, zegt bewoner Marc Clarysse.

“Een en ander past in het aanleggen van twintig km fietsroutes om en rond Kortrijk tijdens de lopende legislatuur. Er is een proefopstelling die zes maanden duurt. Wij hebben heel wat bezwaren en laten een petitie rondgaan.”

De Marionetten lopen parallel met de Munkendoornstraat. De petitie wil het knippen van de Munkendoornstraat verhinderen omdat het doorgaand verkeer van de Munkendoornstraat vooral in de Marionetten zal wegen.

“Zonder verzuurde bewoners te willen zijn, maar de Marionetten is een woonwijk met een straat van zes meter breed en die wordt nu als verbindingsweg tussen Bellegem-Rollegem en Kortrijk naar voren geschoven. Samen met de Doornikserijksweg, die drie keer zo breed is. Het verkeer in de Marionetten is door de ontplooiing van het nabije Kennedypark en de inplanting van het megaziekenhuis de jongste jaren al verveelvoudigd. De Marionetten worden samen met de Can-naertstraat gebruikt als sluipweg voor verkeer van Moeskroen en Aalbeke. En er is ook geen limiet wat tonnage voor vrachtwagens betreft. In de Marionetten zijn er ook talrijke parkeerbewegingen van ziekenhuisbezoekers die geen parkeerticket in de ziekenhuisparking wensen te betalen. Wij zijn van mening dat deze straat, waar het stadsbestuur bij de heraanleg vijf jaar geleden het vertikte om fietsvoorzieningen te installeren, een hogere verkeersdruk niet aankan.”

Bewonersvergadering

Schepen van Openbare Werken Axel Weydts (SP.A) wil de bewonersvergadering van woensdag afwachten. “We gaan met de bewoners in overleg over waar de knip het best kan worden gelegd. Sowieso gaat het om een proefproject, zo kunnen we exact meten wat de gevolgen zijn voor het verkeer in de omgeving. Via deze kleine maatregel kunnen we een belangrijke missing link voor fietsers wegwerken. Namelijk tussen de pas nieuw aangelegde Kennedylaan met brede fietspaden, het Bruyningepad en de dorpskernen van Bellegem en Rollegem. De Munkendoornstraat sluit ook naadloos aan op het tramstatiepad, een fietssnelweg in Rollegem.


KORTRIJK
24/02/2016

Petitie tegen extra verkeer in Marionetten

Bewoners van de wijk Marionetten op Hoog Kortrijk starten een petitie. Ze vrezen extra verkeer, nu de parallel lopende Munkendoornstraat deels autovrij wordt. Er is vanavond om 19.30 uur een bewonersoverleg in OC De Wervel in Bellegem.

De stad wil de Munkendoornstraat tussen Bellegem en Kortrijk voor de helft autovrij houden, door de straat ontoegankelijk te maken tussen de Kapelweg en de Groene Dreef. Wellicht wordt er een tractorsluis geplaatst, waardoor percelen bereikbaar blijven voor landbouwvoertuigen. Het stadsbestuur wil met de knip de smalle Munkendoornstraat fietsveilig maken. Het gaat om een test van zes maanden. Dat zien de bewoners van Marionetten niet zitten. "Onze straat ligt midden een woonwijk en is slechts zes meter breed", zegt bewoner Marc Clarysse. "Toch wordt Marionetten nu als verbindingsweg tussen Bellegem-Rollegem en Kortrijk naar voren geschoven. En dat terwijl we al meer verkeer te slikken hebben door het bedrijvenpark Kennedypark en de uitbouw van het nieuwe ziekenhuis AZ Groeninge. Zo zoeken ziekenhuisbezoekers, die geen parkeerticket willen betalen, hier parking. Er is in de Marionetten sluipverkeer en geen tonnagebeperking voor vrachtwagens", aldys Clarysse. Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a) wacht het bewonersoverleg af.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-kortrijk/petitie-tegen-extra-verkeer-in-marionetten-a2626346/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Aansluitingen met het Bruyningpad

Message  eeuwige reiziger Lun 27 Juin 2016 - 11:40

“Werken Kennedylaan zitten volledig op schema”
Krant van West-Vlaanderen/Kortrijks Handelsblad,
Vr. 29 Apr. 2016, Pagina 4

KORTRIJK - De heraanleg van het deel van de Kennedylaan tussen de Marionetten en de Munkendoornstraat verloopt vlot: tegen half mei moet de aanleg van de noordkant afgerond zijn. “Tegen eind oktober moeten alle werken achter de rug zijn”, stelt schepen Axel Weydts.

De President Kennedylaan in Kortrijk is bijna volledig heraangelegd: een aantal jaar geleden werd het deel tussen de Doorniksesteenweg en de Beneluxlaan aangepakt, vorig jaar volgde dan het deel tussen de Beneluxlaan en de Munkendoornstraat. Nu is aannemer Devagro volop bezig met de Kennedylaan tussen de Munkendoornstraat en de Marionetten.

Het gaat om het deel van de Kennedylaan dat het meest ingrijpend verandert: zo komt er een rotonde die het mogelijk moet maken om de parkeergelegenheid van AZ Groeninge die in volle opbouw is bereikt kan worden en de laan zelf wordt liefst 1,8 meter verlaagd. Er komen bovendien een busstrook en afgescheiden fietspaden. Maar het meest opvallend is misschien wel dat al deze werken in één jaar klaar moeten zijn: de aannemer startte midden oktober 2015 en tegen eind oktober dit jaar moet de Kennedylaan volledig toegankelijk zijn.

“Ik ben heel blij te kunnen melden dat de heraanleg volledig op schema zit”, aldus schepen van Openbare Werken en Mobiliteit Axel Weydts (SP.A). Hij volgt de heraanleg op de voet omdat stad Kortrijk, in tegenstelling tot de heraanleg van de rest van de Kennedylaan, de opdrachtgever is. “Momenteel is men druk bezig met de heraanleg van de noordkant van de Kennedylaan (kant AZ Groeninge, red.). De werken zouden half mei afgerond moeten worden.”

Tussen halfweg mei en eind augustus staat de aanleg van de rotonde ter hoogte van parking AZ Groeninge plus de verbinding met de Marionetten op de agenda. Daarna heeft Devagro nog drie maanden de tijd om de zuidzijde van de Kennedylaan aan te pakken. “Eind oktober moeten ook die werken klaar zijn”, aldus nog de schepen. “Nadien wordt een fietsverbinding aangelegd tussen Hoeve te Coucx en het Bruyningpad.

veiliger voor fietsers

Intussen is Devagro ook bezig de verbindingsweg tussen de Kennedylaan en het Ei aan te leggen. Die weg moet tegen half juli, de start van het jaarlijks bouwverlof, in orde zijn. “De timing van de openstelling moet nog worden afgesproken met AWV”, stelt Axel Weydts.

De fasering en timing werden vastgelegd in overleg met AZ Groeninge. “De ingebruikname van de parking van het AZ is gepland midden november. Het AZ wil zo lang mogelijk gebruik kunnen maken van de tijdelijke werfaansluiting op de E17. Van zodra de afgraving voor de aanleg van de zuidelijke kant van de Kennedylaan start, zal die aansluiting gesupprimeerd worden: de afgegraven grond zal gebruikt worden om de geluidsberm te dichten. Daarom wordt ook zo lang mogelijk gewacht met de aanleg van de zuidzijde van de Kennedylaan.”

“Kort samengevat kan ik stellen dat de werken verlopen zoals gepland. Deze belangrijke investering zal de bereikbaarheid van het Kennedypark, Beneluxpark en het AZ drastisch verbeteren. Ook voor fietsers zal het een heel stuk veiliger zijn dan voorheen, met afgescheiden fietspaden en een vlotte verbinding naar de fietssnelweg Bruyningpad”, besluit schepen Weydts.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Natuurbrug Ziekenhuisweg

Message  eeuwige reiziger Sam 11 Mar 2017 - 20:18

KORTRIJK
09/03/2017
Natuurbrug over Ziekenhuisweg geopend

Een nieuwe weg tussen de afrit Kortrijk-Zuid op de E17 en de rotonde van de Kennedylaan en Munkendoornstraat nabij het ziekenhuis AZ Groeninge snijdt twee natuurgebieden af. Dat zijn het Kennedybos en landschapspark Marionetten.

Om natuurversnippering tegen te gaan en de migratie van dierensoorten te vrijwaren, is een eco-veloduct of natuurbrug over de Ziekenhuisweg aangelegd. "De brug heeft naast een fietspad ook een onverhard deel voor overstekende dieren zoals muizen, insecten, noem maar op", zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a). "Het eco-veloduct, nu open, is een West-Vlaamse primeur. Kennedybos en Marionetten blijven zo verbonden met elkaar. En wie dat wil, kan dankzij de brug ook weer comfortabel fietsen en wandelen over de hele lengte van het Bruyningpad", aldus Weydts. De Ziekenhuisweg zelf opent eind maart. De Ziekenhuisweg, het eco-veloduct en de al uitgevoerde heraanleg van de Kennedylaan kostten de stad 1,26 miljoen euro, het Vlaams Gewest 1,1 miljoen euro en ziekenhuis AZ Groeninge, straks vlotter bereikbaar, 300.000 euro.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-wevelgem/natuurbrug-over-ziekenhuisweg-geopend-a3100062/
http://www.focuswtv.be/nieuws/kortrijk-pakt-uit-met-primeur-eco-veloduct

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Re: Bruyningpad [Kortrijk]

Message  Admin Dim 12 Mar 2017 - 10:17

Voor mij is dit artikel beter verstaanbaar.

http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/verkeer-en-mobiliteit/eerste-eco-veloduct-van-west-vlaanderen-staat-in-kortrijk/article-normal-253569.html


Eind 2015 werd gestart met de herinrichting van de President Kennedylaan, tussen de nieuwe rotonde aan de Munkendoornstraat en de Marionetten. Tegelijk werd ook de nieuwe Ziekenhuisweg aangelegd, die de verbinding maakt tussen de Kennedylaan en de verkeerswisselaar Kortrijk Zuid, beter bekend als "Het Ei". Eind 2016 werd de Kennedylaan al opengesteld.

De voorbije maanden moesten fietsers en wandelaars gebruik maken van een tijdelijke brug of van een omleiding om de Ziekenhuisweg over te steken. Zeker in de donkere wintermaanden was dat niet altijd even evident. Maar met de asfaltering van het eco-veloduct kunnen fietsers en wandelaars nu terug comfortabel fietsen en wandelen over de hele lengte van het Bruyningpad.


Oversteekplaats voor mens en dier

"Het eco-veloduct is een primeur in West-Vlaanderen", zegt schepen Axel Weydts. "Een eco-veloduct dient als oversteekplaats voor dier en mens. De brug heeft een fietspad met daarnaast een onverhard deel voor overstekende dieren. Voor fietsers maakt het eco-veloduct de verbinding op het Bruyningpad over de Ziekenhuisweg. En voor de dieren maakt het eco-veloduct de verbinding tussen het Kennedybos en het landschapspark de Marionetten."

De kostprijs voor de herinrichting van de Kennedylaan, het aanleggen van het eco-veloduct en de nieuwe verbindingsweg met het Ei bedraagt in totaal iets meer dan 2,6 miljoen euro. De werken gebeuren in opdracht van de stad Kortrijk, maar ook het Vlaams Gewest en AZ Groeninge betalen mee. Het Vlaams Gewest subsidieert voor een kleine 1,1 miljoen euro, AZ Groeninge betaalt 300.000 euro.

Kaart van openstreet lijk up to date, niet google maps.
http://www.openstreetmap.org/#map=19/50.80455/3.26434
Admin
Admin
Rang monochrome + gras

Messages : 612
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Belgique, Mons, Ghlin

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Bruyningpad [Kortrijk] Empty Herstelwerken

Message  eeuwige reiziger Jeu 1 Fév 2018 - 19:07

Nog maar eens werken in Leiestad
Het Nieuwsblad
dinsdag 30 januari 2018, blz. 5

Het Bruyningepad ondergaat nog tot en met 2 februari dringende herstellingswerken. Dat is nodig om de veiligheid op het fietspad te garanderen. Het Vlaams Agentschap Wegen ven Vekeer vervangt de toplaag en waar nodig worden ook de funderingen vernieuwd. De aannemer legt een tijdelijk pad aan in steenslag, zodat fietsers niet moeten omrijden. Ze moeten wel afstappen en even zestig meter te voet gaan.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum