Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

L073 De Panne - frontière (L73)

2 participants

Aller en bas

L073 De Panne - frontière (L73) Empty L073 De Panne - frontière (L73)

Message  eeuwige reiziger Mar 14 Jan 2014 - 1:42

Quel avenir pour la partie transfrontalière de cette ligne?

http://www.spoorlijn73.net/
http://www.trekhaak-73.be/
https://www.facebook.com/pages/Red-Spoorlijn-73-Adinkerke-Duinkerke/1440501616178688


Spoorlijn tussen Adinkerke en Frankrijk wordt uitgebroken
dinsdag 17 december 2013

Adinkerke - Dat is een streep door de rekening van Trekhaak73, de organisatie die al jaren ijvert voor het heropenen van de lijn.

L073 De Panne - frontière (L73) 4000477013379

“Bijna 100 jaar geleden was deze lijn de belangrijkste verbinding tussen Duinkerke en vrij België (1914-1918)”, aldus woordvoerder José Plesier. “De laatste reizigerstrein reed in 1992, de laatste goederentrein in 2002. Vooral het feit dat de Franse spoorwegen interesse bleven houden in het spoor naar Brussel via De Panne, deed ons blijven hopen op de heropening.”

Straks alleen nog bereikbaar met de wagen

Tot vandaag blijkbaar, want uit een gesprek met een treinbestuurder blijkt dat er plannen zijn om vanaf december 2014 de directe lijn met Brussel af te schaffen. “Als we er nu niets aan doen zullen Westhoek en Westkust straks alleen bereikbaar zijn met de wagen”, klinkt Plesier boos. “Volgens de groep mag de lijn niet verdwijnen en kan ze in de toekomst mee zorgen voor minder drukke wegen.”

http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/algemeen/spoorlijn-tussen-adinkerke-en-frankrijk-wordt-uitgebroken/article-4000477013420.htm#


Toekomst van oude spoorlijn tussen Adinkerke en Duinkerke blijft onduidelijk
vrijdag 03 januari 2014

Adinkerke - Al meer dan 250 mensen steunen de Facebookpagina 'Red Spoorlijn 73 Adinkerke - Duinkerke', waarop ook tegenstrijdige berichten over de toekomst van de spoorlijn te lezen zijn.

Nadat de geruchten over de uitbraak van het spoor tussen Adinkerke en Duinkerke werden aangekaart door werkgroep Trekhaak73 én weerlegd door Infrabel, werd de bewuste Facebookpagina opgestart. Na een kleine twee weken zijn er al meer dan 250 likes en kwamen er reacties uit binnen- én buitenland.

Uit die reacties noteert Trekhaak 73 dat in eigen land bepaalde mensen het bericht ontvangen hebben dat Infrabel niet denkt aan de ontmanteling van het spoor op Belgische bodem. Daartegenover hebben anderen de werkorders gezien om in alle stilte in de loop van het eerste trimester van 2014 dat spoor uit te breken.

Fietspad op komst?

Aan Franse kant werd meegedeeld dat het spoor tussen Roosendael en Leffrinkoucke zou worden uitgebroken ten voordele van het beloofde fietspad. Deze geruchten werden daarna met klem ontkend door de Communauté Urbaine de Dunkerque (CUD). Daarbij gaf de CUD nog volgende info: “Er is geen sprake van de uitbraak van dat traject van de spoorlijn in Frankrijk. Het gaat over het ontmantelen van de infrastructuur, die niet meer bruikbaar is als er opnieuw treinen zouden rijden. Dit gebeurt in het kader van het bouwen van een fietspad naast het bestaande spoor. Het stuk 'groene Europese fietspad' wordt dan aangelegd en zal ook op Vlaamse kant verder aangelegd worden.” De CUD heeft op 17 oktober van dit jaar bevestigd dat er, in het kader van de mobiliteit, een studie wordt uitgevoerd voor een indienstname van beter openbaar vervoer tussen Dunkerque en Adinkerke.

http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/algemeen/toekomst-van-oude-spoorlijn-tussen-adinkerke-en-duinkerke-blijft-onduidelijk/article-4000489132983.htm


TreinTramBus wil spoorlijn Adinkerke-Duinkerke nieuw leven geven
donderdag 09 januari 2014

Adinkerke - Reizigersvereniging TreinTramBus wil de oude spoorlijn tussen het Belgische Adinkerke en het Franse Duinkerke nieuw leven in blazen. Ze reageert daarmee op geruchten als zou de lijn uitgebroken worden. Ook de actiegroep Trekhaak 73, genoemd naar de spoorlijn, wil de ontmanteling verhinderen.

L073 De Panne - frontière (L73) 4000495314083

De lijn 73 Adinkerke-Duinkerke is de enige rechtstreekse lijn die Vlaanderen verbindt met Frankrijk, maar is al twintig jaar in onbruik. Het is zelfs al veertig jaar geleden dat er nog een passagierstrein over de lijn denderde.

“Bericht op Facebookpagina klopt niét”

TreinTramBus vreest echter dat de lijn uitgebroken zal worden, wat de kansen op reactivatie zou hypothekeren. De vereniging doet ook een oproep om de facebookpagina "Red spoorlijn 71 Adinkerke-Duinkerke" te steunen. Op die pagina staat inmiddels dat volgende week al een deel van de lijn zou uitgebroken worden door Infrabel. “Dat klopt absoluut niet”, reageert Thomas Baeken van netbeheerder Infrabel. “We zijn op die lijn bezig met een project in het kader van het Europese ETCS-veiligheidsysteem.”

Stuk van 800 wordt midden 2015 uitgebroken

Infrabel ontkent niet dat er mogelijks een deel van het traject, zo'n 800 meter, midden 2015 zal worden uitgebroken. “Dat is sowieso nodig. Dat stuk en een groot deel van de lijn is niet meer bruikbaar, en zou mits reactivatie, toch opnieuw aangelegd moeten worden. Het is aan de NMBS om te beslissen of ze de spoorlijn opnieuw willen gebruiken, maar daar zal eerst het nodige studiewerk aan voorafgaan. We zouden dat stuk uibreken omdat het niet de bedoeling is om een onbruikbaar deel daar zomaar te laten liggen.”

http://www.focus-wtv.be/nieuws/algemeen/treintrambus-wil-spoorlijn-adinkerke-duinkerke-nieuw-leven-geven/article-4000494608742.htm


TV Focus-WTV

http://www.focus-wtv.tv/video/stuk-spoorlijn-van-adinkerke-naar-de-franse-grens-verdwijnt


Wandeling langs de lijn De Panne-Duinkerke, met talrijke foto's van nu en vroeger:

http://www.grenstreinbus.be/trein/reportage.php?id=9

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L073 De Panne - frontière (L73) Empty Re: L073 De Panne - frontière (L73)

Message  velo-ravel.net Mar 14 Jan 2014 - 17:25

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum