Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24)

4 participants

Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24)

Message  eeuwige reiziger Mar 7 Oct 2014 - 9:53

Gemeenten steken koppen samen voor fietssnelweg
ZATERDAG 04 OKTOBER 2014

BIERBEEK - Op de gemeenteraad werd er beslist dat Bierbeek zich kandidaat zal stellen als trekker van het project om een fietssnelweg tussen Leuven en Tienen aan te leggen. Het project is een samenwerking met de stad Leuven en de gemeente Boutersem.

In de plannen die op tafel liggen, zou de Rijsmortelstraat doorgetrokken worden over Boutersem tot in Tienen.  Richting Leuven zou dan weer de Eikeboomlaan doorgetrokken worden.  Beide straten volgen de spoorweg Leuven-Tienen. De overeenkomst met Boutersem en Leuven is goedgekeurd.  Interleuven zal nu starten met het ontwerp dat vermoedelijk in de loop van volgend jaar voorgesteld zal worden.  Het project zal gesubsidieerd worden door de provincie.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLAPE_01303159

Simulatie op kaart:
http://www.vlaamsbrabant.be/verkeer-mobiliteit/fiets/fietssnelwegen/tienen-leuven/index.jsp


Ouder nieuws:

Provincie bestudeert fietspad langs spoorlijn Tienen-Leuven
MAANDAG 21 JANUARI 2013

TIENEN - De provincie Vlaams-Brabant gaat werk maken van de ontwikkeling van de fietsroutes Aarschot-Leuven en Leuven-Tienen.

De deputatie van de provincie Vlaams-Brabant besliste om de fietsroutes Aarschot-Leuven en Leuven-Tienen te ontwikkelen. Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor mobiliteit: ‘De fietsroutes die we nu gaan aanpakken, tussen Aarschot en Leuven en tussen Leuven en Tienen, hebben een bovenlokaal karakter. We gaan samen met de gemeenten deze routes uitwerken. Eerst gaan we de de knelpunten oplijsten en dan actieplannen opmaken om ze te realiseren.'

De hoofdfietsroute Leuven-Tienen, 18,6 km, verbindt beide steden langs het tracé van spoorlijn 36 via Korbeek-Lo, Lovenjoel, Vertrijk, Roosbeek en Kumtich. De route vormt een alternatief voor gewestweg N3. Er wordt geprobeerd om de route zo veel mogelijk te laten aansluiten bij de spoorweg. Er wordt zo veel mogelijk gebruikt gemaakt van de ontwikkelingen in het kader van de ruilverkaveling van Willebringen van de Vlaamse Landmaatschappij (VLM).

‘Nu wordt bekeken in hoeverre een realisatie langs de spoorweg realistisch is. Ook de afwerking met de verbinding van Kumtich tot Tienen, via deze route, vormt een belangrijk aandachtspunt’, zegt Tom Dehaene.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLRBI_20130121_002


Fietsroute Tienen-Leuven gaat door Snoekengracht
DONDERDAG 26 DECEMBER 2013

TIENEN - De fietssnelweg van Tienen naar Leuven zou het natuurgebied Snoekengracht doorkruisen.
De leden van commissie van advies voor de ruilverkaveling Willebringen (met ook Oorbeek, Kumtich, enz). kregen een uitnodiging voor een eerste vergadering. In 2014 begint de opmeting en de herschikking van de gronden. In Meldert zijn de voorafgaandelijke archeologische onderzoeken gestart. In de ruilverkaveling zijn ook nieuwe fietsroutes gepland, onder andere de route van Tienen naar Leuven, min of meer langs de spoorlijn.

Hugo Abts (Natuurpunt) schrok van het voorgestelde fietstracé. Het loopt door een van de eerste natuurgebieden die natuurvrienden sedert decennia onderhouden, met name de Snoekengracht in Vertrijk. 'De fietssnelweg tussen Leuven en Tienen zou de Snoekengracht langs de noordkant doorkruisen en in het gebied, langs Théhuisje afdraaien om zo aan de Vavantas uit te komen en de Groenstraat te nemen. Dan kan het aansluiten op het fietspad tussen Roosbeek en Tienen, aangelegd in de ruilverkaveling Vissenaken. Duidelijk dat dit niet kan.'

Slotcommentaar bij Natuurpunt: 'Het worden de komende jaren nog spannende tijden voor de natuur in Velpevallei, Mene-Jordaan, Koutemveld, Zegelberg, Aardgat, Hazeberg.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLRBI_20131225_003

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Een stapje dichter...

Message  eeuwige reiziger Jeu 20 Nov 2014 - 12:56

TIENEN/BOUTERSEM 29/10/2014
Groen licht voor fietssnelweg Leuven-Tienen

De gemeenteraad van Boutersem keurde de samenwerking met Bierbeek en Leuven goed voor hun deel in de fietssnelweg Leuven-Tienen. De drie gemeenten vertrouwen het voorbereidend studiewerk en de opvolging van de werking toe aan eenzelfde partner, Interleuven. Dit vereenvoudigt de uitwerking van het project. Volgens schepen voor Strategische Verkeersprojecten Chris Vervliet (CD&V) gaat het hier om de eerste fase van de fietssnelweg. "In Boutersem zal het traject grotendeels lang de spoorlijn lopen, maar er moet nog onderzocht worden of dit beter langs de noordzijde dan wel langs de zuidzijde gebeurt. Voor het tweede gedeelte van het traject, vanaf het station richting Tienen, verricht de provincie nog aanvullend studiewerk. De belangrijkste vraag is hoe en waar men op de beste wijze de Stationsstraat oversteekt."

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-boutersem/groen-licht-voor-fietssnelweg-leuven-tienen-a2104851/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty carte

Message  velo-ravel.net Mar 9 Déc 2014 - 7:49

Kaart overgenomen van provincie Vlaams-Brabant

kaart : https://www.google.com/maps/d/edit?mid=zSBJRyB5swm0.k6evFDOrt_u0

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Planning 2017 [Boutersem]

Message  eeuwige reiziger Jeu 5 Mar 2015 - 17:19

BOUTERSEM 02/03/2015
Gemeente investeert in fietspaden

De startnota voor de aanleg van fietspaden langs de Kerkomsesteenweg is goedgekeurd. Dit project zal in samenspraak met de provincie gerealiseerd worden, zodat de gemeente ook kan rekenen op subsidies. "In een eerste fase willen we fietspaden aanleggen tot aan het kruispunt met de Lubbeekstraat", zegt burgemeester Sarah Boon. "We hopen hiermee de verkeersveiligheid op deze drukke weg aanzienlijk te verhogen, zeker voor de schoolgaande jeugd." De realisatie van het project is helaas nog niet voor morgen, omdat er op verschillende plaatsen onteigeningen moeten gebeuren. De gemeente plant nog fietspaden in het kader van de ruilverkaveling Willebringen. Zo zullen er fietspaden aangelegd worden van Vertrijk richting de school in Meldert. Deze werken zijn voorzien voor 2017. En dan is er nog de fietssnelweg, die op Boutersems grondgebied van Vertrijk richting Leuven zal lopen. Ook de aanleg hiervan is gepland voor 2017.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-boutersem/gemeente-investeert-in-fietspaden-a2236631/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Op verkenning

Message  eeuwige reiziger Dim 1 Mai 2016 - 10:03

Groen verkent fietsroute tussen Tienen en Vertrijk
27/04/2016

TIENEN - Groen organiseert op zaterdag 21 mei een wandeling tussen Tienen en Boutersem langs het traject van de voorgestelde fietssnelweg.
De vefkenning start aan het station in Tienen, achterkant, om 9u30.

De fietssnelweg Tienen - Leuven sluit aan andere fietsroutes voor woon-werkverkeer Tussen Leuven en Brussel is dat grotendeels realiteit. "Het traject Tienen-Vertrijk is momenteel nog voer voor discussie, maar wellicht liggen oplossingen binnen handbereik", aldus Groen. Daarom dat de partijafdelingen van Tienen en Boutersem ter plaatse te gaan kijken met alle betrokkenen en sympathisanten. De wandeling is zeven kilometer lang.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02259537

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Op verkenning

Message  eeuwige reiziger Lun 23 Mai 2016 - 18:54

Groen loopt langs tracé fietssnelweg Tienen-Vertrijk
23/05/2016

TIENEN - De Groenafdelingen Tienen en Boutersem wandelden samen het tracé af van de geplande fietssnelweg tussen Tienen en Vertrijk. Het fietspad sluit aan op de verbinding Vertrijk-Leuven.

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) IMG_7241

Dertig deelnemers bekeken ter plaatse de tracés, met hier en daar nog obstakels. John Vankeijenberg (voorzitter Groen Tienen): “We merken dat er heel wat interesse is voor deze fietssnelweg, die een veilig en vlot alternatief moet bieden voor de oververzadigde N3. De uitleg die we kregen van de projectleider van de provincie was ook erg verhelderend. De provincie krijgt trouwens nu al wekelijks vragen van burgers, die de fietssnelweg willen."

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) IMG_7243

Natuurpunt heeft opmerkingen omdat het tracé botst twee van haar natuurgebieden (Aardgat en Snoekengracht). Er wordt naar werkbare oplossingen gezocht. De Tiense schepen van mobiliteit en leefmilieu Tom Roovers (Groen) ziet mogelijkheden: “Door gebruik te maken van de Billekensweg in Tienen zouden we inderdaad ingrepen in het Aardgat kunnen vermijden. Ook voor de Snoekengracht in Vertrijk zijn er wellicht oplossingen denkbaar. Daarom vragen we aan de provincie om zo snel mogelijk een studie ten gronde op te starten om alle opties te onderzoeken. Ook overleg met Infrabel zal nodig zijn om het beste tracé uit te werken. De herprofilering van het talud tussen Kumtich en Roosbeek opent hier perspectief.”

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02302411

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Haasrode - Korbeek-Lo & Lovenjoel - Vertrijk

Message  eeuwige reiziger Mer 22 Juin 2016 - 13:30

Provinciebesuur legt fietssnelweg aan tot Vertrijk
22 juni 2016

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Schermafbeelding_2016-06-22_om_10.40.02

TIENEN - De provincie Vlaams-Brabant bouwt zelf van een deel van de fietssnelweg Leuven-Tienen, namelijk de trajecten tussen Haasrode en Korbeek-Lo en tussen Lovenjoel en Vertrijk.

"Fietssnelwegen zijn de toekomst en overstijgen gemeentegrenzen", zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor mobiliteit. ‘"Daarom nemen we hierin een trekkersrol op. De provincie Vlaams-Brabant wordt bouwheer van 4,6 kilomeer pad op de fietssnelweg Leuven-Tienen (F24). Zo kunnen we het traject Haasrode-Korbeek-Lo, tussen de Haanhofweg en de Bierbeekstraat, en het traject Lovenjoel-Vertrijk, tussen de Stationsstraat in Bierbeek en het station van Vertrijk, sneller realiseren."

Op 4 juli wordt de samenwerkingsovereenkomst hiervoor ondertekend. Eerder in de maand hield Groen een actiewandeling tussen Tienen en Vertrijk om aan te dringen op de realisatie van het vervolgtraject tot Tienen.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02351584

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Re: Haasrode - Korbeek-Lo & Lovenjoel - Vertrijk

Message  eeuwige reiziger Mer 7 Sep 2016 - 9:34

Provincie duwt door voor fietssnelweg Leuven-Tienen
05/09/2016

BIERBEEK / LEUVEN - De provincie Vlaams-Brabant zet haar fietsbeleid kracht bij en wordt bouwheer van een deel van de fietssnelweg Leuven-Tienen. Het gaat om twee deeltrajecten: het deelsegment Haasrode - Korbeek-Lo, tussen Haanhofweg Leuven en Bierbeekstraat Bierbeek en het deelsegment Lovenjoel - Vertrijk, tussen Stationsstraat Bierbeek en Boststraat Boutersem.

Zo worden deze deelsegmenten sneller gerealiseerd, komt de provincie tegemoet aan de vraag van de gemeenten en de vele inwoners en wordt de F24 beetje bij beetje een feit.

Samen met de gemeenten Bierbeek en Boutersem en stad Leuven ondertekent de provincie Vlaams-Brabant een samenwerkingsovereenkomst.

Infoavond Leuven-Vertrijk

Op 12 september is er van 19 tot 21 uur in CC de borre in Bierbeek een infoavond voor alle geïnteresseerden. Je ontdekt er de toekomstplannen, een stand van zaken en de verdere timing voor deze twee deelsegmenten. Ook is er tijd en ruimte voor vragen.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blape_02454166

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty web site van Vlaams Brabant

Message  Admin Lun 5 Déc 2016 - 12:39

http://www.vlaamsbrabant.be/verkeer-mobiliteit/fiets/fietssnelwegen/f24-leuven-tienen/index.jsp
Admin
Admin
Rang monochrome + gras

Messages : 614
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Belgique, Mons, Ghlin

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Studiebureau aangeduid voor fietsssnelweg Tienen-Leuven

Message  velo-ravel.net Lun 24 Juil 2017 - 7:52

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02983068


Op de sociale media rijst de vrees dat de fietssnelweg Tienen-Leuven op de lange baan is geschoven en dat terwijl er opnieuw vraag is naar een veiliger verbinding dan de Leuvensesteenweg. Schepen Tom Roovers (Groen) reageert dat het bij ons om een provinciaal project gaat. Het studiebureau is aangeduid.

De fietssnelweg Tienen-Leuven komt niet voor op lijst met prioritaire projecten van de Vlaamse regering. Tom Roovers reageert dat Leuven-Tienen inderdaad geen Vlaams project is, maar een provinciaal: "We hebben als stad de vraag gesteld om niet te wachten met de aanleg van het deel Boutersem-Tienen, ook al zijn er enkele moeilijkheden op het tracé. Daarop heeft de provincie een studiebureau aangesteld, dat de mogelijkheden nu aan het onderzoeken is. We bespreken de resultaten regelmatig met de betrokken gemeenten, Natuurpunt, Vlaamse Landmaatschappij, agentschap Natuur en Bos en de provincie. Een timing voor de uitvoering is er nog niet, maar niemand wil dit op de lange baan schuiven."

Op Tiense sociale media werd de voorbije dagen gevraagd naar tips om veilig van Tienen naar Leuven te fietsen. De suggesties zijn veelvuldig. De Leuvensesteenweg die is zeker taboe. Je kunt wel een route uitstippelen langs het bewegwijzerde fietsknopennetwerk. Eenmaal in Korbeek-Lo kun je de gewone gewestweg verder nemen omdat die vanaf daar gescheiden fietspaden heeft. Een Tienenaar blijkt dat dagelijks te doen voor het werk. Maar een collega reageert: "De knooppunten liggen best wel wat om. Er is geen geweldige verbinding voorlopig. De steenweg is echt geschift."

Een andere suggestie: "Vanuit Tienen, via de Breisemstraat naar Roosbeek, vervolgens naar Heide, Pellenberg en Kessel-Lo. Dat is een vijftal kolometer meer dan via de steenweg, maar wel parallel ermee en bovendien veel veiliger en veel mooier." Of nog: "Vanuit Breisem-Roosbeek kan je ook steenweg oversteken, naar de Roosbeeksestraat, Kerkweg, Neervelpsestraat. Dan kun je kiezen ofwel via Katspoelstraat, Poelblokweg, Ruisbroekstraat naar Haasrode-industriepark ofwel Neervelpsestraat naar Bierbeek-centrum. Je kunt ook via Kumtich, Willebringen, Opvelp en Bierbeek. Ik rijd vaak zelfs om via Hamme-Mille. Dat is dan wel 35 km in plaats van 29 km, maar met meer fietspaden en geen al te drukke kruispunten."

Er worden nog andere suggestie gedaan door Korbeek-Lo. Maar de conclusie blijft: de fietssnelweg, evenwijdig aan de spoorlijn, is nodig.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty werken tussen Vertrijk en Tienen

Message  joverwimp Sam 26 Aoû 2017 - 18:00

Vandaag nam ik de trein van Leuven naar Tienen. Tot Vertrijk is er niets te zien van werken.
Wel tussen Vertrijk en Tienen: bulldozers schrapen naast de spoorlijn een weg van zeker 3m breed. Of heeft die een andere bestemming ? (zeker geen bijkomende sporen)
joverwimp
joverwimp

Messages : 3048
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Martelarenlaan [Leuven]

Message  eeuwige reiziger Jeu 21 Sep 2017 - 17:41

Fietssnelwegen worden verlengd
Het Nieuwsblad/Regionaal: Leuven-Hageland,
woensdag 20 september 2017, blz. 4

De provincieraad van Vlaams-Brabant heeft enkele nieuwe trajecten toegevoegd aan het bovenlokaal fietsnetwerk. Dat zijn de zogenaamde fietssnelwegen, die de belangrijkste gemeentelijke kernen en attractiepolen met elkaar verbinden. De wijzigingen zorgen ervoor dat er 2,68 km aan fietspaden bijkomen op dit netwerk. Daarbij zijn ook projecten in Hoeilaart en Leuven. In Hoeilaart zal de fietssnelweg Groenendaal-Brussel verlengd worden tot voorbij het station. In Leuven wordt de Martelarenlaan opgenomen als onderdeel van de F24 Leuven-Tienen. Met de verplaatsing van het autoverkeer van de Martelarenlaan naar de Nieuwe Spoordijk, wordt de Martelarenlaan een fietsstraat. Door hem op te nemen in het bovenlokaal fietsnetwerk, wordt het de verbinding tussen de F24 en de F25 Aarschot-Leuven.

“Door de aanpassingen krijgen projecten nieuwe kansen om succesvol gerealiseerd te worden”, zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde voor Mobiliteit. “De opname in het netwerk betekent immers dat routes gesubsidieerd kunnen worden met zowel Vlaams geld als geld van de provincie, wanneer de gemeente dat aanvraagt. Ze moeten ook voldoen aan strenge kwaliteitseisen, gericht op fietsvriendelijkheid en fietscomfort.” Ook projecten in Asse, Halle, Steenokkerzeel, Vilvoorde en Wemmel worden aan het fietsnetwerk toegevoegd.

Ook:
http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-leuven/na-ridderstraat-wordt-ook-martelarenlaan-fietsstraat-a3260820/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Subsidie voor fietssnelweg Tienen-Leuven

Message  velo-ravel.net Jeu 9 Nov 2017 - 18:23

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_03174643Tienen - De provincie Vlaams-Brabant trekt 3,8 miljoen euro uit voor subsidies voor fietssnelwegprojecten in 2018. In 2019 is er 3 miljoen euro voorzien.

Via hey provinciale reglement kunnen gemeenten tot 100% subsidies krijgen voor fietssnelwegen. Het gaat om gemeenten die infrastructuurwerken willen uitvoeren op het traject van achttien geplande fietssnelwegen: vijftien in de rand rond Brussel, drie in het arrondissement Leuven. Deze fietssnelwegen zullen het grondgebied van 31 Vlaams-Brabantse gemeenten doorkruisen.

Het gaat om de gemeenten Aarschot, Asse, Beersel, Bierbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Herent, Hoeilaart, Holsbeek, Kortenberg, Kraainem, Leuven, Linkebeek, Machelen, Meise, Merchtem, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Tienen, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.
Advertentie

Voor alle fietssnelwegen geldt dat de aanlegkosten van de infrastructuur voor 100% gesubsidieerd worden, 40 % door het Vlaams Gewest en 60% door de provincie. De ontwerp- en studiekosten worden, afhankelijk van de route, voor 40% of 100% gesubsidieerd door de provincie.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Re: L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24)

Message  joverwimp Jeu 9 Nov 2017 - 21:59

[quote="velo-ravel.net"]http://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_03174643Tienen - De provincie Vlaams-Brabant trekt 3,8 miljoen euro uit voor subsidies voor fietssnelwegprojecten in 2018. In 2019 is er 3 miljoen euro voorzien.

Via hey provinciale reglement kunnen gemeenten tot 100% subsidies krijgen voor fietssnelwegen. Het gaat om gemeenten die infrastructuurwerken willen uitvoeren op het traject van achttien geplande fietssnelwegen: vijftien in de rand rond Brussel, drie in het arrondissement Leuven. Deze fietssnelwegen zullen het grondgebied van 31 Vlaams-Brabantse gemeenten doorkruisen.

Het gaat om de gemeenten Aarschot, Asse, Beersel, Bierbeek, Boutersem, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Halle, Herent, Hoeilaart, Holsbeek, Kortenberg, Kraainem, Leuven, Linkebeek, Machelen, Meise, Merchtem, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Tienen, Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst.

Als dat geld verdeeld wordt over 31 gemeenten kunnen ze er elk nog geen kilometer mee aanleggen.
joverwimp
joverwimp

Messages : 3048
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Re: L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24)

Message  joverwimp Sam 11 Nov 2017 - 17:09

[quote="eeuwige reiziger"][quote]Provincie duwt door voor fietssnelweg Leuven-Tienen
05/09/2016

BIERBEEK / LEUVEN - De provincie Vlaams-Brabant zet haar fietsbeleid kracht bij en wordt bouwheer van een deel van de fietssnelweg Leuven-Tienen. Het gaat om twee deeltrajecten: het deelsegment Haasrode - Korbeek-Lo, tussen Haanhofweg Leuven en Bierbeekstraat Bierbeek en het deelsegment Lovenjoel - Vertrijk, tussen Stationsstraat Bierbeek en Boststraat Boutersem. /quote]

Antwoord van de provincie op mijn vragen:
"De ontwerpstudie voor twee stukken op deze route in samenwerking met de gemeenten Boutersem, Bierbeek en Leuven afgerond. Het gaat om het stuk tussen de Hoegaardsestraat in Leuven en de Bierbeekstraat in Korbeek-Lo en het stuk tussen Stationsstraat in Lovenjoel en station van Vertrijk. De plannen zijn goedgekeurd en de provincie zal hiervoor optreden als bouwheer. Het openbaar onderzoek is nu lopend.
Uitspraken over timing zijn moeilijk. We hopen alvast de stukken gerealiseerd te hebben tegen 2020.

Voor de rest van de route werd recent een haalbaarheidsstudie afgerond en het tracé tussen Boutersem en Tienen definitief vast gelegd. De volgende jaren werken we verder aan de opmaak van plannen om tot realisatie te komen."

joverwimp
joverwimp

Messages : 3048
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Re: L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24)

Message  joverwimp Sam 11 Nov 2017 - 17:10

joverwimp a écrit:Vandaag nam ik de trein van Leuven naar Tienen. Tot Vertrijk is er niets te zien van werken.
Wel tussen Vertrijk en Tienen: bulldozers schrapen naast de spoorlijn een weg van zeker 3m breed. Of  heeft die een andere  bestemming ? (zeker geen bijkomende sporen)

Het zouden toch werken zijn van Infrabel (verbreding taluds)
joverwimp
joverwimp

Messages : 3048
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Rooilijn- en grondinnameplannen goedgekeurd

Message  eeuwige reiziger Mer 6 Déc 2017 - 14:50

joverwimp a écrit:Antwoord van de provincie op mijn vragen:
"De ontwerpstudie voor twee stukken op deze route in samenwerking met de gemeenten Boutersem, Bierbeek en Leuven afgerond. Het gaat om het stuk tussen de Hoegaardsestraat in Leuven  en de Bierbeekstraat in Korbeek-Lo en het stuk tussen Stationsstraat in Lovenjoel en station van Vertrijk. De plannen zijn goedgekeurd en de provincie zal hiervoor optreden als bouwheer. Het openbaar onderzoek is nu lopend.
Uitspraken over timing zijn moeilijk. We hopen alvast de stukken gerealiseerd te hebben tegen 2020.

Voor de rest van de route werd recent een haalbaarheidsstudie afgerond en het tracé tussen Boutersem en Tienen definitief vast gelegd. De volgende jaren werken we verder aan de opmaak van plannen om tot realisatie te komen."

Rooilijnplannen en grondinnameplannen fietssnelweg definitief aanvaard
06 december 2017

De gemeenteraad keurde unaniem de rooilijn- en grondinname plannen voor de fietssnelweg richting Leuven goed. Schepen voor Strategische Verkeersprojecten Chris Vervliet (CD&V) is verheugd.”De voorbije weken werd een openbaar onderzoek georganiseerd. Hierop kwamen relatief weinig opmerkingen. Deze fietssnelweg is voor ons heel belangrijk omdat heel wat inwoners richting Leuven pendelen.” In de eerste fase gaat het om de fietssnelweg van Leuven tot Boutersem. In een tweede fase zal de fietssnelweg doorgetrokken worden tot Tienen. Het traject hiervoor is momenteel in onderzoek. De uitvoering zal op vraag van de gemeenten gecoördineerd worden door de provincie Vlaams-Brabant.

https://www.hln.be/regio/boutersem/rooilijnplannen-en-grondinnameplannen-fietssnelweg-definitief-aanvaard~a6094403/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty STAND VAN ZAKEN 19/1/2018

Message  joverwimp Ven 19 Jan 2018 - 17:38

Na de eerste aankondiging van de provincie (vijf jaar geleden !) deelt ze vandaag mee:

TRAJECT LEUVEN-BOUTERSEM: De provincie Vlaams-Brabant is voor dit traject bouwheer van twee deeltracés.

Waar stonden we eind 2017?
• de rooilijnplannen zijn door de gemeenteraden goedgekeurd.
• de openbare onderzoeken in Bierbeek en Boutersem zijn afgerond, in Leuven is het openbaar onderzoek lopend.
Wat staat er in 2018 op het programma?
• na volledige goedkeuring van de plannen door de provincieraad starten we de onderhandelingen met de betrokken eigenaars en pachters op om de nodige gronden te verwerven.

TRAJECT VERTRIJK-TIENEN: HAALBAARHEIDSSTUDIE AFGEROND

Deze haalbaarheidsstudie onderzocht de technische haalbaarheid van het gewenste tracé. Dit tracé volgt zo veel mogelijk de spoorweg.

Voor dit deeltraject zijn we in overleg met heel wat partners en actoren om zo tot een gedragen tracé te komen. De realisatie is op middellange termijn voorzien.

In 2018 wordt een nieuw segment gekozen voor de opstart van een ontwerpstudie.

DE F24 OP LEUVENS GRONDGEBIED

Hoegaardsestraat wordt fietsstraat
In november 2017 kreeg een stukje een nieuwe rode asfaltlaag.
In 2018 wordt het stuk in slechte kasseiverharding heraangelegd.

Fietstunnel onder de N3, de Tiensesteenweg
Vanuit de Martelarenlaan komt er een fietstunnel onder de Tiensesteenweg om een veilige verbinding te creëren richting Haasrode. De werken starten dit jaar.


joverwimp
joverwimp

Messages : 3048
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Grondverwervingen provincieraad (24/04/18)

Message  eeuwige reiziger Mer 18 Avr 2018 - 15:45

Provincie koopt grond voor fietssnelweg
18/04/2018

TIENEN - De provincieraad van dinsdag 24 april behandelt de grondverwervingen voor de realisatie “Fietssnelweg F24 Leuven-Tienen”.

De fietssnelweg ("velostrade") F24 wordt achttien kilometer lang, tussen Tienen en Leuven. Hij volgt zoveel mogelijk de spoorlijn 36 en loopt via Korbeek-Lo, Lovenjoel, Vertrijk, Roosbeek en Kumtich. In Boutersem wordt uitgekeken naar een tracé dat de natuurgebieden spaart. De voorbereidingen, inclusief onteigeningen, lopen van 2016 tot 2018. De effectieve aanleg is gepland vanaf 2019, in delen.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_03469339

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Re: L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24)

Message  eeuwige reiziger Mer 25 Juil 2018 - 16:38

joverwimp a écrit:Fietstunnel onder de N3, de Tiensesteenweg
Vanuit de Martelarenlaan komt er een fietstunnel onder de Tiensesteenweg om een veilige verbinding te creëren richting Haasrode. De werken starten dit jaar.

Tiensesteenweg maand dicht voor fietstunnel
WERKEN STARTEN OP 31 JULI OOK PARK OP MARTELARENLAAN WORDT VOLTOOID
06 juli 2018

LEUVEN - Over enkele weken beginnen ingrijpende werken in de Martelarenlaan aan zowel het kruispunt met Koning Albertlaan als dat met de Tiensesteenweg. De werken zijn nodig om de fietsstraat en het Park Belle Vue af te werken en de bouw van de fietstunnel onder de steenweg voor te bereiden.

Na het aanleggen van de Spoordijk, de nieuwe weg voor doorgaand verkeer langs de sporen, zijn de werken om van de Martelarenlaan een autoluwe fietsstraat te maken bijna op hun eind. Het sluitstuk van die grote werf, aan het kruispunt met de Koning Albertlaan, begint op dinsdag 31 juli. “De aannemer begint dan aan de installatie van een grote rioolcollector, die het afvalwater uit de gescheiden rioleringen opvangt en naar een waterzuiveringsstation leidt”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Robbeets (sp.a). “Dat duurt ongeveer een maand. Daarna wordt de fietsstraat afgewerkt. Die moet eind september klaar zijn.”

De fietsstraat sluit aan op de fietstunnel onder de Tiensesteenweg die er binnenkort aangelegd wordt en loopt verder door tot aan de Adjudant Harboortstraat. “Die tunnel zal het voor fietsers veiliger maken, omdat ze de Tiensesteenweg niet meer moeten oversteken”, aldus Robbeets. “Daarvoor moeten er voorbereidende rioleringswerken gebeuren en moeten we de Tiensesteenweg richting Leuven afsluiten van maandag 6 augustus tot zondag 2 september.” Het verkeer zal daarom omgeleid worden via de Meerdaalboslaan en de Geldenaaksebaan, waaraan op dit ogenblik ook gewerkt wordt. Die werken worden tijdelijk stilgelegd. De fietstunnel ligt op de fietssnelweg Leuven-Tienen en verbindt Kessel-Lo met Heverlee. De stad Leuven krijgt er subsidies van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en Vlaanderen voor.

Vakantieperiode
De werken aan de twee kruispunten hebben enkele gevolgen voor het verkeer. Het stadsbestuur kiest er bewust voor om de werken grotendeels in de vakantieperiode uit te voeren. Er is dan immers minder pendelverkeer. Voor autoverkeer, fietsers en busverkeer zijn er omleidingsroutes voorzien. Voetgangers kunnen de werken via het voetpad passeren. “De komende weken worden de werken verder breed aangekondigd via de stadskanalen (LVN, sociale media, website), advertenties, ROBtv, mailings en nieuwsbrieven in de omgeving. Alle Leuvenaars die tussen de Naamse- en Diestsesteenweg wonen krijgen eind juli een flyer in de bus en ook de bedrijven”, geeft Robbeets nog mee.

Meer informatie over de werken: www.leuven.be/tiensesteenweg en www.leuven.be/martelarenlaan .

https://www.hln.be/regio/leuven/tiensesteenweg-maand-dicht-voor-fietstunnel~a6f772fe/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Geplande werken [Leuven]

Message  eeuwige reiziger Ven 15 Fév 2019 - 15:06

F24 LEUVEN - TIENEN: STAND VAN ZAKEN
15 februari 2019

Op Leuvens grondgebied gingen de werken aan de fietssnelweg F24 Leuven - Tienen van start.


FIETSTUNNEL ONDER DE N3 IN AANLEG
Vanuit de Martelarenlaan komt er een fietstunnel onder de Tiensesteenweg om een veilige verbinding te creëren richting Haasrode. De werken rond de N3 zijn gestart.

Leer meer over de wegwerkzaamheden op de website van Leuven: https://www.leuven.be/tiensesteenweg-fietstunnel-en-fietspad


HERAANLEG HOEGAARDSESTRAAT VANAF MAART
In 2018 is de subsidie voor de heraanleg van de Hoegaardsestraat tussen de Ziekelingenstraat en de Wittehoevelaan goedgekeurd. De werken starten vanaf half maart.

Het volledige overzicht van alle projecten op de F24 met hun geplande timings vind je op de detailpagina van de F24: https://fietssnelwegen.be/f24


https://fietssnelwegen.be/nieuws/f24-leuven-tienen


eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Verschillende mogelijkheden ontwerp

Message  eeuwige reiziger Mer 26 Fév 2020 - 17:36

Nog veel obstakels op fietssnelweg van Kumtich tot Tienen
24 februari 2020

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Schermafbeelding_2020-02-25_om_11.48.15

TIENEN - Het provinciebestuur bestelt een ontwerp voor de realisatie van fietssnelweg F24 Leuven-Tienen op deel tussen Boutersem en Tienen. Eind maart moet veel duidelijk worden.

De fietsroute volgt zoveel mogelijk spoorlijn 36 en loopt via Leuven, Korbeek-Lo, Lovenjoel, Vertrijk en Kumtich. Tussen Vertrijk en Tienen zijn nog knelpuntenop te lossen. Een tracé langs de spoorlijn heeft de voorkeur op een alternatief langs de gewestweg. Maar er zijn verschillende onteigeningen nodig langs de spoorweg. De ruimte aan de huizen is beperkt. Je moet de fietstunnel in Kumtich, de brug aan de Maalderijweg, de R27 Westelijke Ring kruisen. Natuurgebieden worden zoveel mogelijk ontzien.

Er worden tussen Kumtich en Tienen nog verschilende tracés bekeken. Een eerste tracé benoorden de spoorlijn verlaat de ring R27 en volgt de Billekensweg. Een ander voorstel blijft vanaf de R27 de ring volgen tot aan de rotonde aan de Grijpenlaan. Tenslotte is er een oplossing die kiest voor een route helemaal ten zuiden van de spoorlijn (langs al bestaande betonroutes door de velden).

Er kan aan de spoorweg ook twee keer van kant worden gewisseld: een eerste keer van zuid naar noord ter hoogte van de bestaande brug aan de Vondelstraat en een tweede keer van noord naar zuid, net na natuurgebied het Aardgat, door middel van een nieuwe tunnel. Naargelang de keuze dient in Kumrich de bestaande voetgangerstunnel aangepast te worden om plaats te maken voor de fietssnelweg. Dit kan door de helling om te draaien en een greppel in te nemen. Ook onder de Maalderijweg wordt een nieuwe tunnel voorzien.

In Tienen dient de nieuwe fietssnelweg aan te sluiten op bestaande fietspaden, bijvoorbeeld op de Leuvenselaan. Er is ook een koppeling wenselijk op de bestaande fietssnelwegen F22 Tienen - Diest en F200 Tienen - Hoegaarden. Deze fietssnelwegen komen samen ter hoogte van de Potterijstraat en de Torsinweg. Dat vergt een nieuwe route ten zuiden van het station (kant Grijpen/Viaductstraat). Een passage doorheen het centrum van Tienen komt te zeer in conflict met de andere weggebruikers.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_04864415

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Fietstunnel Tiensesteenweg [Leuven]

Message  eeuwige reiziger Sam 18 Avr 2020 - 9:33

Leuven opent fietstunnel onder Tiensesteenweg
27/03/2020

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) 000047141_600x400_c

De stad Leuven bouwde het voorbije jaar een 25 m lange en 4,5 m brede fietstunnel onder de drukke Tiensesteenweg. De tunnel verbindt Kessel-Lo met Heverlee en vormt een belangrijk onderdeel van de fietssnelweg F24 Leuven-Tienen. Met deze fietstunnel werkt de stad opnieuw een missing link weg in de drukke fietsverbinding tussen Heverlee, Kessel-Lo en het stadscentrum.

Vanaf nu kunnen voetgangers en fietsers de Tiensesteenweg vlot en veilig onderdoor zonder ook maar één auto te kruisen. De tunnel sluit langs de ene kant van de Tiensesteenweg aan op de fietsstraat in park Belle-Vue. Aan de andere kant loopt de tunnel uit op een nieuw fietspad in de spoorwegberm. Dat fietspad sluit aan op de bestaande fietsbrug Tivoli over de sporen.

De werken aan de tunnel verliepen vlot. Dankzij de begeleiding van de minderhindercoördinator bleef de hinder tijdens de werken beperkt. “Maar vooral de arbeiders verdienen een speciale vermelding. Zij werkten stevig door. Zo deden ze tijdens de hittegolf van de zomer 2019 een extra inspanning tijdens het weekend om de put van de Tiensesteenweg uit te graven. Zo kon de tunnel daarna perfect volgens plan onder de steenweg geschoven worden”, zegt schepen van Openbare Werken Dirk Vansina.

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) 000047151_illustration_large

ls de nieuwe Parkwegbrug over de sporen klaar is, kunnen fietsers vanuit Abdij van Park via een veilige, autoluwe route naar het stadscentrum rijden. Via de Parkwegbrug en de Tivolibrug steken ze de sporen over. Dankzij het nieuwe fietspad en de fietstunnel rijden ze onder de Tiensesteenweg naar park Belle-Vue en de Martelarenlaan zonder auto’s te moeten kruisen.

Vanaf de Martelarenlaan, een fietsstraat waar auto’s de fietsers niet mogen inhalen, kunnen ze naar de fietsspiraal rijden die uitkomt op het Martelarenplein aan het station. “Daarom zal deze fietstunnel het comfort en de veiligheid voor de fietser enorm verhogen”, bevestigt schepen van Mobiliteit David Dessers.

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) 000047156_illustration_large

"De nieuwe tunnel en het fietspad vormen daarnaast een belangrijke schakel in de realisatie van de fietssnelweg F24. Deze zal in de toekomst Leuven met Tienen verbinden. Via de Hoegaardsestraat en nog te bouwen infrastructuur langs de spoorweg zullen fietsers veilig en comfortabel richting Bierbeek, Boutersem en Tienen kunnen fietsen, via het station van Vertrijk”, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor Mobiliteit van de provincie Vlaams-Brabant, die via het Fietsfonds de bouw van het fietspad mee subsidieerde.

De totale kostprijs van de tunnel en het nieuwe fietspad bedraagt meer dan 4 miljoen euro. De provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid investeerden elk bijna 1,3 miljoen € (Fietsfonds), het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) gaf een subsidie van 660.000 €, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Leuven deden daar nog respectievelijk 600.000 € en 780.000 € bovenop.

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) 000047146_illustration_large

Nu de tunnel open is moeten nog een aantal kleinere werken uitgevoerd worden. Zo komt er nog een bijkomende leuning in het midden van de trap aan de zijde van basisschool De Ark en wordt langs het volledige fietspad verlichting geplaatst


https://www.bouwkroniek.be/article/leuven-opent-fietstunnel-onder-tiensesteenweg.33021


Nieuwe fietstunnel onder de Tiensesteenweg open
23 maart 2020

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

LEUVEN - Goed nieuws voor fietsers, want de nieuwe fietstunnel onder de Tiensesteenweg in Leuven is sinds vandaag open. De tunnel, 25 meter lang en 4,5 meter breed, verbindt Kessel-Lo en Heverlee en is een belangrijk onderdeel van de fietssnelweg F24 Leuven-Tienen.

We moesten er even geduld voor hebben, maar de gloednieuwe fietstunnel onder de Tiensesteenweg is eindelijk open. Normaal stond de inhuldiging van de nieuwe fietstunnel gepland voor afgelopen vrijdag, maar toen gooiden fietsers roet in het eten door voor hun beurt de werf te betreden. Intussen heeft de aannemer de laatste hertellingen afgerond en is de fietstunnel klaar. Vanaf nu kunnen voetgangers en fietsers de Tiensesteenweg dus vlot en veilig onderdoor zonder ook maar één auto te kruisen.

De tunnel sluit langs de ene kant van de Tiensesteenweg aan op de fietsstraat in park Belle-Vue. Aan de andere kant komt de tunnel uit op een nieuw fietspad in de spoorwegberm. Dat fietspad sluit aan op de bestaande fietsbrug Tivoli over de sporen. “Met de fietstunnel werkt de stad opnieuw een ‘missing link’ weg in de drukke fietsverbinding tussen Heverlee, Kessel-Lo en het stadscentrum”, zegt schepen van openbare werken Dirk Vansina (CD&V).  
Fietscomfort

“Alweer een grote stap vooruit voor het fietscomfort in onze stad. Samen met het nieuwe fietspad in het talud langs het spoor, de heraanleg van de Martelarenlaan, de fietsspiraal en binnenkort de opening van de nieuwe Parkwegbrug zal de fietstunnel het comfort en de veiligheid voor de fietser enorm verhogen”, aldus schepen van mobiliteit David Dessers (Groen).

Als de nieuwe Parkwegbrug over de sporen klaar is, kunnen fietsers vanuit Abdij van Park via een veilige en autoluwe route naar het stadscentrum rijden. Via de Parkwegbrug en de Tivolibrug steken ze dan de sporen over. Dankzij het nieuwe fietspad en de fietstunnel rijden ze onder de Tiensesteenweg naar park Belle-Vue en de Martelarenlaan zonder auto’s te moeten kruisen.

Er moeten nog wel een aantal kleine werken uitgevoerd worden. Zo komt er nog een bijkomende leuning in het midden van de trap aan de zijde van basisschool De Ark en komt er verlichting langs het volledige fietspad. Die werken laten nog even op zich wachten door de coronacrisis. De nieuwe tunnel en fietspad vormen daarnaast ook een belangrijke schakel in de realisatie van de fietssnelweg F24. Die zal in de toekomst Leuven met Tienen verbinden.
Kostenplaatje

Het totale kostenplaatje van de tunnel en het nieuwe fietspad bedraagt meer dan 4 miljoen euro. De provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid investeerden elk bijna 1,3 miljoen euro (Fietsfonds). Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) reikte dan weer een subsidie uit van 660.000 euro en het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Leuven deden daar nog respectievelijk 600.000 euro en 780.000 euro bovenop.

Omwille van de coronacrisis is de fietstunnel niet feestelijk geopend. Binnen blijven is nog steeds uitdrukkelijk de boodschap. Maar wie zich toch moet verplaatsen omwille van werk, kan de fietstunnel alvast uittesten.


https://www.hln.be/in-de-buurt/leuven/nieuwe-fietstunnel-onder-de-tiensesteenweg-open~a82df3a9/
https://fietssnelwegen.be/nieuws/f24-fietstunnel-tiensesteenweg-leuven-open


‘Enthousiaste’ fietsers maken brokken in nieuwe fietstunnel: opening enkele dagen uitgesteld
20 maart 2020

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

LEUVEN - De fietstunnel aan de Tiensesteenweg in Leuven zal pas na het weekend kunnen openen. Normaal stond de opening voor vandaag (vrijdag, red.) gepland, maar fietsers die voor hun beurt de werf betraden, gooiden roet in het eten.

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

De werf aan de fietstunnel was nog afgesloten voor het grote publiek, maar toch slaagden enkele fietsers er deze week in om door de tunnel te rijden. Ze maakten daarbij brokken waardoor een herstelling zich opdrong alvorens te kunnen openen. “De aannemer maakt het wegdek antislip. Dat was zowat het laatste werk voor de opening die op vrijdag was gepland. Jammer dat sommigen recent toch op de afgesloten werf zijn gaan fietsen en de voegen hebben beschadigd. Dat brengt nu extra werk en extra kosten met zich mee”, zegt Dirk Vansina (CD&V), schepen van Openbare Werken. “We hadden er allemaal zo naar uitgekeken. Het is een ontgoocheling voor de aannemer, opzichters, het college en mezelf”, schudt Vansina het hoofd.

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

Het piepschuim in de voegen zal vandaag opnieuw worden aangebracht. Door het coronavirus was de firma al gestopt met werken. Maandag zal de fietstunnel allicht wel klaar zijn voor opening.

https://www.hln.be/in-de-buurt/leuven/-enthousiaste-fietsers-maken-brokken-in-nieuwe-fietstunnel-opening-enkele-dagen-uitgesteld~aada48b8/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200319_04895668

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) Empty Ontwerpstudie [Tienen]

Message  eeuwige reiziger Mer 9 Sep 2020 - 8:30

Laatste stuk fietssnelweg nu ter studie
8/09/2020

L036 Fietsweg langs de lijn L36 Tienen - Leuven ( (Fietssnelweg F24) 0477bef8-f1f8-11ea-9592-bb0fc265099f_web_translate_0_0__scale_0.44476797_0.44476797__

TIENEN - De provincie Vlaams-Brabant besteedt nu de ontwerpstudie aan voor de realisatie van de fietssnelweg F24 Leuven-Tienen.

Op Leuvens grondgebied gingen de werken aan de fietssnelweg Leuven - Tienen reeds van start. Die volgt grotendeels de spoorlijn, daarom was onder andere een fietstunnel onder de Tiensesteenweg, ter hoogte van de Martelarenlaan, nodig. De route gaat verder over Korbeek-Lo, Lovenjoel, station Vertrijk, Roosbeek en Kumtich, via het Grijpenveld naar Tienen-station.

Tussen de stations van Vertrijk en Tienen liggen de Snoekengracht en het Aardgat, twee natuurgebieden. Samen met de gemeente Boutersem, de stad Tienen en Natuurpunt, werden de mogelijke alternatieven bekeken. Verdere ontwerpstudies komen er nu aan. Voor de aansluiting tussen Kumtich en Tienen station liggen nog verschillende opties open, deels in combinatie met de ruilverkavelingswegen.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200908_96278447

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum