Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32)

2 participants

Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32)

Message  eeuwige reiziger Ven 13 Mai 2016 - 7:43

Wordt Markt (vaker) autovrij?
Het Laatste Nieuws/Oostkust,
Di. 10 Mei 2016, Pagina 18

Nieuwe fietsverbindingen met Lichtervelde en Kortemark, een nieuwe weg richting Torhout-Oost om de Brildam te ontlasten en mogelijk vaker een autoluwe Markt: het staat te lezen in een nieuw mobiliteitsplan voor de stad Torhout. Inwoners van de stad kunnen vanaf morgen hun opmerkingen over het mobiliteitsplan kwijt tijdens een openbaar onderzoek.

(...)

Nieuwe fietsverbindingen

Torhout wil de komende jaren een nieuwe fietsverbinding realiseren met drie buurgemeenten: Lichtervelde, Kortemark en Veldegem. Langs de spoorlijn Torhout-Lichtervelde zou parallel een zogenaamde fietssnelweg komen. Dat fietspad zal ook aansluiten op de nieuwe bedrijvenzone langs de Roeselaarse Weg. Tegelijk komt er ook een fietssnelweg tussen Sint-Henricus en Kortemark, waardoor de fietsers niet langer de gevaarlijke Staatsbaan moeten volgen. Tussen Torhout en Veldegem wordt het fietspad verbeterd.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty Twee windturbines op komst op grens tussen Torhout en Lichtervelde

Message  velo-ravel.net Ven 2 Déc 2016 - 10:21

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161201_02602985...

De bouw van de molens houdt ook rekening met de komst van het fietspad langs de spoorlijn tussen Torhout en Lichtervelde. De wieken komen niet over het fietspad

...

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty Torhout zegt neen tegen bouw windmolens

Message  velo-ravel.net Sam 25 Fév 2017 - 0:47

http://www.focus-wtv.be/nieuws/torhout-zegt-neen-tegen-bouw-windmolenshttp://www.focus-wtv.be/nieuws/torhout-zegt-neen-tegen-bouw-windmolens


De stad Torhout heeft een negatief advies gegeven voor de inplanting van twee windturbines langs de Roeselaarseweg.

Die wil de NV Elicio er bouwen. Het openbaar onderzoek voor de milieuvergunningsaanvraag is afgelopen en er werden 392 bezwaarschriften ingediend.

Het stadsbestuur vreest vooral problemen met de veiligheid.  "De windturbines zouden worden ingeplant op 57 m van de spoorweg en op 51 m van het voorziene fietspad. Daarnaast loopt in het gebied ook een aardgaslijn van Fluxys. Uit de plannen in het dossier blijkt dat NV Elicio het fietspad wil gebruiken voor wagens in functie van het onderhoud van de turbines. Dit kan voor ons als stadsbestuur niet", zegt schepen van leefmilieu en energie Elsie Desmet. Verder verwacht de stad problemen met ijsvorming op de wieken, waardoor er reëel gevaar is voor vallende ijsbrokken op het fietspad.  Torhout heeft ook ernstige bedenkingen over de geluidshinder, de waterhuishouding in het gebied en de ruimtelijke ordening.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty Stadsbestuur geeft negatief advies voor windmolenproject

Message  velo-ravel.net Sam 25 Fév 2017 - 1:34

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blafr_02747286


Lichtervelde / Torhout - Het Torhoutse stadsbestuur verzet zich tegen de bouw van twee windturbines langs de Roeselaarseweg. De milieuvergunningsaanvraag van het groenestroombedrijf Elicio kreeg een negatief advies.

Het groenestroombedrijf Elicio wil zoals bekend twee windturbines met een maximale tiphoogte van 150 meter plaatsen langs de Roeselaarsweg, op de grens van Torhout en Lichtervelde. De omwonenden vezet zich daar met hand en tand tegen en verenigden zich in het Actiecomité Ringaartvallei. In het kader van de milieuvergunningsaanvraag diende de actievoerders een 400-tal bezwaarschriften in. En met resultaat, want het stadsbestuur gaf voor de aanvraag een ongunstig advies. "Onze belangrijkste zorg is de veiligheid in de omgeving van de inplantingsplaats", stelt schepen van Leefmilieu Elsie Desmet (CD&V). "De windturbines zouden worden ingeplant op 57 meter van de spoorweg en op 51 meter van de geplande fietssnelweg langs de spoorweg. We maken ons zorgen over de risico's van ijsvorming op de wieken. Elicio stelt dat een detectiesysteem ervoor zal zorgen dat de turbines stoppen met draaien bij ijsvorming. Maar van een windturbine die stil staat kunnen ook ijsbrokken naar beneden vallen. De afstand tot het fietspad is heel klein en komt quasi overeen met de lengte van een wiek, waardoor er reëel gevaar is voor vallende ijsbrokken op het fietspad en dus ook op fietsers. Uit de plannen in het dossier blijkt dat voorts dat NV Elicio het fietspad wil gebruiken voor wagens in functie van het onderhoud van de turbines. Dit kan voor ons absoluut niet. Bovendien loopt in het gebied ook een aardgaslijn van Fluxys." Het negatief advies wordt overgemaakt aan het provinciebestuur, dat de milieuvergunning al dan niet zal toekennen. Het advies van de stad is hierin niet bindend. Voor de bouwvergunningsaanvraag loopt het openbaar onderzoek nog tot 11 maart
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty Elicio krijgt vergunningen voor bouw windturbines langs Roeselaarseweg

Message  velo-ravel.net Ven 30 Juin 2017 - 16:10

http://www.nieuwsblad.be/cnt/blafr_02948136


ichtervelde / Torhout - De provincie heeft een milieuvergunning afgeleverd aan het groenestroombedrijf Elicio voor de bouw van twee windturbines ter hoogte van het toekomstige bedrijventerrein langs de Roeselaarseweg in Torhout. Eerder werd ook al een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd. Er kan nog beroep worden aangetekend.

In haar zitting van donderdag 29 juni heeft de deputatie van de Provincie West-Vlaanderen een milieuvergunning verleend aan de nv Elicio voor de bouw van twee windturbines langs de Roeselaarseweg in Torhout. "De deputatie volgt hiermee het technisch gunstig advies van de Provinciale Milieuvergunningscommissie", verduidelijkt gedeputeerde voor milieu- en omgevingsvergunningen Bart Naeyaert (CD&V). "Het voorgestelde project is gekoppeld aan twee lijninfrastructuren, namelijk de drukke gewestweg Roeselaarseweg en de spoorlijn Brugge-Kortrijk. Bovendien sluit het aan bij het kleinstedelijk gebied Torhout. De vereiste bundeling van windmolenparken aan bovenlokale aanknopingspunten is dus drievoudig voldaan."

De deputatie is van oordeel dat deze windturbines ruimtelijk en landschappelijk thuishoren in dit agrarisch gebied overeenkomstig het door het Vlaamse Parlement unaniem aanvaarde principe. "Uit het gunstig advies van het Agentschap Natuur en Bos is gebleken dat er geen belangrijke ecologische waarden in de omgeving in het gedrang komen", gaat Naeyaert verder. "Ook de eventuele veiligheidsrisico’s op het toekomstige fietspad langs de spoorlijn Torhout-Lichtervelde zijn volledig onderzocht. Als bijkomende voorwaarde moeten de rotorbladen van de windmolen, het dichtst gelegen bij het fietspad, van verwarming worden voorzien om ijsvorming te vermijden."

"Elicio heeft in haar milieuvergunningsaanvraag aangetoond dat ze de milieu-impact tot een aanvaardbaar niveau kan beperken. De windturbines kunnen en dienen te voldoen aan de geldende Vlaamse normen inzake geluid en slagschaduw: dit wil zeggen dat cumulatief maximum acht uur slagschaduw op jaarbasis en maximum 30 minuten per dag aan slagschaduw mag ondervonden worden in elke woning. Er worden geen afwijkingen op de wettelijke normen toegestaan."

Tijdens het openbaar onderzoek werden 788 bezwaarschriften ingediend - onder meer door het actiecomité Ringaartvallei - en het Torhoutse stadsbestuur gaf een negatief advies. "Uit het onderzoek bij dit aanvraagdossier is evenwel gebleken dat kan tegemoet gekomen worden aan alle bezorgdheden die leven bij de buurt en de stad", besluit Bart Naeyaert.

De Vlaamse overheid heeft intussen ook een stedenbouwkundige vergunning afgeleverd. Tegen de zowel de milieuvergunning als de stedenbouwkundige vergunning kan nog beroep worden aangetekend.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty Plan fietssnelweg (2017)

Message  eeuwige reiziger Dim 31 Déc 2017 - 12:02

Nieuwe fietssnelweg krijgt tunnel en brug
Het Nieuwsblad/Regionaal: Brugge-Oostkust,
donderdag 28 december 2017, blz. 3

Er komt een fietstunnel die de Lichterveldestraat en de Tuinstraat in Torhout onder de spoorweg zal verbinden. De tunnel past in de aanleg van de fietssnelweg langs de spoorlijn tussen Lichtervelde en Torhout en zal grotendeels gefinancierd worden met Europese subsidies. “De fietssnelweg wordt een zegen voor de schoolkinderen die vanuit Lichtervelde of De Goede Herder naar de scholencampussen in Torhout fietsen”, zegt schepen van Mobiliteit Eddy Deketelaere (CD&V). “Komende van Lichtervelde passeert het fietspad langs het nieuwe bedrijventerrein en zal het via de tunnel in de Tuinstraat uitkomen. Van daar gaat het richting Tinnenburgstraat waar een fietsbrug komt. Via de achterzijde van het station zet het pad zich verder tot in de Sint-Jozefsstraat.” De stad Torhout, de provincie, de West-Vlaamse Intercommunale en Infrabel staan in voor de aanleg van het fietspad die volgend jaar van start gaat.


RAO-studie met kaarten van het aan te leggen fietspad op blz. 29-36 (november 2017):

http://raakvlak.be/wp-content/uploads/2017/12/2017-5e-spoor-Torhout.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty Start werken [Torhout]

Message  eeuwige reiziger Sam 14 Avr 2018 - 10:00

Werken bedrijvenzone eindelijk van start
NA 20 JAAR DISCUSSIE IS EERSTE SPADESTEEK EEN FEIT
11 april 2018

TORHOUT - Na discussies van bijna twintig jaar over de uiteindelijke locatie is gisteren eindelijk de eerste spade in de grond gestoken voor de aanleg van een nieuwe bedrijvenzone in Torhout. Zo’n 25 hectare vroegere landbouwgrond is straks de ondergrond voor minstens 50 nieuwe bedrijven.
Een historisch moment. Zo mag je de eerste spadesteek in de groene vlakte tussen de spoorlijn Brugge-Kortrijk en de Roeselaarseweg gerust noemen.

(...)

Het volledige gebied wordt toegankelijk gemaakt via één aansluiting op de Roeselaarse Weg, een verkeerspunt met lichten. De fietssnelweg met Lichtervelde wordt tegelijk aangelegd. In de toekomst moet dat fietspad aansluiting vinden met de Groene 62 die tussen Torhout en Oostende loopt. “West-Vlaanderen moet zoals Amsterdam worden”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert (CD&V). “Je kan overal snel en vlot met de fiets naartoe.”

https://www.hln.be/regio/torhout/werken-bedrijvenzone-eindelijk-van-start~a1419cd9/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty Bouw fietsbrug en -tunnel [Torhout]

Message  eeuwige reiziger Ven 23 Nov 2018 - 8:41

Aanleg tunnel en brug voor fietssnelweg in april van start
21 november 2018

TORHOUT - In april start de bouw van een fietsbrug over de Tinnenburgstraat en een fietstunnel onder de spoorweg tussen de Tuinstraat en de Lichterveldestraat. De werken passen in de aanleg van een fietssnelweg tussen Torhout en Lichtervelde.

Zoals bekend is er een fietssnelweg in de maak langs de spoorlijn tussen Torhout en Lichtervelde. De intergemeentelijke fietsverbinding van drie meter breed passeert langs het nieuwe bedrijventerrein en in die zone - tussen de Sneppestraat en de Tinneburgstraat - is de aanleg al gestart.

In april volgend jaar begint de tweede fase van de aanleg tussen de Tinnenburgstraat en de Schavelarestraat. De gemeenteraad keurde hiervoor maandag het ontwerp goed. In functie van deze tweede fase wordt onder meer werk gemaakt van een fietsbrug over de Tinnenburgstraat en een fietstunnel onder de spoorweg tussen de Tuinstraat en de Lichterveldestraat.

Nieuwe groenzone

“De asfaltverharding van het fietspad wordt doorgetrokken over de brug, die tevens het beginpunt vormt voor de latere ontwikkeling van de stationsomgeving”, verduidelijkt schepen van Openbare Werken Eddy Deketelaere (CD&V).

“De brug zal meteen een link leggen met de achterzijde van het station en de scholengroep. De tunnel zal het mogelijk maken om de fietssnelweg op en af te rijden naar de wijken Goede Herder of Torhout-Oost. Het zal tevens een snelle en fietsvriendelijke verbinding zijn naar het stadscentrum. Het terrein tussen de spoorweg, tunnel en fietsbrug wordt een nieuwe groenzone om in te vertoeven en even te rusten op de zitbanken.”

De fietssnelweg zal volgens de schepen een breed doelpubliek ten goede komen. “De schoolgaande jeugd, leerkrachten, werknemers en werkgevers van het bedrijventerrein, de plaatselijke bewoners en op termijn ook de recreant, fietsend tussen de buurgemeenten Lichtervelde en Zedelgem, met Torhout als tussenstop”, zegt Deketelaere nog.

De provincie West-Vlaanderen pompt 2,1 miljoen euro in het project. Europa en het Vlaams Gewest voorzien in een subsidie van 455.000 euro. De resterende 250.000 euro wordt door de stad Torhout opgehoest

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20181120_03968885


Fietstunnel aan Tuinstraat
20 november 2018

De stad Torhout en de provincie West-Vlaanderen starten in april 2019 met de aanleg van een nieuwe fietstunnel ter hoogte van de Tuin- en Lichterveldestraat. De fietstunnel moet vooral voor fietsende schooljongeren een veilig alternatief zijn tussen de scholen in het centrum en de wijken De Goede Herder, Torhout-Oost en Lichtervelde. De tunnel past in het project rond het nieuwe bedrijventerrein langs de Roeselaarse Weg. Dat krijgt momenteel vorm dankzij de aanleg van toegangswegen. De toekomstige fietssnelweg tussen Torhout en Lichtervelde zal een breedte hebben van 3 meter. Er komt een fietsbrug over de Tinnenburgstraat en een fietstunnel onder de spoorweg tussen de Tuinstraat en de Lichterveldestraat. De brug vormt het beginpunt voor de latere ontwikkeling van de stationsomgeving. De betonnen koker voor de tunnel wordt volledig ter plaatse gemaakt. Na de uitbouw wordt de koker op niveau onder het spoor geschoven. Het gaat om een project van 2,1 miljoen euro.

https://www.hln.be/regio/torhout/fietstunnel-aan-tuinstraat~ae7c850e/


EFRO-PROJECT: FIETSSNELWEG SPOOR 3
EFRO project nr 1204

Spoor 3 is de nieuwe fietssnelweg F32 tussen Sneppestraat en Pottenbezemstraat evenwijdig met spoorlijn 66. In het project zijn 2 ondertunnelingen voorzien, 1 onder het spoor (onderwerp EFRO-project) en 1 onder de gewestweg R34. Binnen het EFRO-project wordt de ondertunneling tussen de Tuinstraat en Lichterveldestraat voor zwakke weggebruikers opgenomen.

Wat is een EFRO-project?
Het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft als doel de economische en territoriale samenwerking te versterken binnen de Europese Unie. Dit moet gerealiseerd worden door de onevenwichten in de regio’s te corrigeren. Het project spoor 3 situeert zich binnen prioriteitenas 3 : bevorderen van de overgang naar een koolstofarme economie. Hierin komt vooral het item 'verbeteren duurzame stedelijke mobiliteitssystemen die kaderen in een stedelijk klimaatplan' naar voren.

Door stad Torhout werd eind januari 2016 een projectvoorstel ingediend binnen de projectoproep 2014 -2020, welke werd goedgekeurd ter waarde van 196.553,91 euro. Het project moet gerealiseerd worden binnen de 3 jaar na goedkeuring.

Aanleiding: fietsverkeer verhogen door een lokaal fietsnetwerk
Om een vlotte woon-werk en school-werkverbinding te realiseren wil het Lokaal Bestuur Torhout in samenwerking met de Provincie West-Vlaanderen een fietssnelweg realiseren langs de spoorlijn 66. Op heden zijn er geen rechtstreekse fietspaden die een verbinding maken tussen de stadskern, de scholen, de woonwijken en de buurgemeenten, het fietsverkeer volgt nu de drukke gewestweg N32. Door het gebrek aan veilige fietspaden van en naar de stadskern wordt snel gebruik gemaakt van de wagen als vervoersmiddel. Er is nood aan een lokaal fietsnetwerk om het fietsverkeer te verhogen. In het kader van een fietsfondsdossier kan een fietssnelweg gerealiseerd worden langs het spoor, wat een veilig alternatief is.

Onderwerp EFRO-project: ondertunneling voor fietsers
De nieuwe fietsroute naast de spoorlijn 66 Brugge - Kortrijk zal een intergemeentelijke verbinding vormen als snelle as van en naar de buurgemeenten, het verbindt ook de stedelijke functies van de stadskern met de ruimtelijke ontwikkelingen langs het spoor. Er is nood aan korte en vlotte verbindingen. Fietsonderdoorgangen zijn hierin cruciaal en zijn dan ook het onderwerp van de projectaanvraag (tunnel onder spoor ter hoogte van Lichterveldestraat - Tuinstraat). Om een goed samenhangend fietsroutenetwerk te maken, zijn 2 onderdoorgangen voor fietsers (geen autoverkeer) noodzakelijk aan de rand van de stadskern. Ter hoogte van de Lichterveldstraat komt een onderdoorgang die de wijk Goede Herder ontsluit (onderwerp EFRO-project) en die de schoolgaande jeugd een aftakking geeft naar hun bestemming. Ter hoogte van dit punt wisselt het fietspad ook van zijde van het spoor.

Doelstellingen
De doelstelling van het EFRO-project is: mensen uit de auto en op de fiets te krijgen, door de fietsers meer comfort en veiligheid te bieden. Op die manier verbetert de concurrentiepositie van de fiets ten opzichte van de auto en wordt een bijdrage geleverd tot de vermindering van de CO2-uitstoot, een tweede doelstelling.

Deze 2 doelstellingen zijn ook terug te vinden in het klimaatplan goedgekeurd door de gemeenteraad van Torhout in zitting van november 2016. Daarnaast wenst men het aantal ongevallen met fietsers te reduceren door de aanleg van een conflictvrij fietspad.

Planning
- Opmaak dossier (goedgekeurde projectnota) : eind juni 2017
- Goedgekeurde bouwvergunning : najaar 2018
- Aanbestedingsdossier : begin 2019
- Start werken tunnel Tuinstraat - Lichterveldestraat : 2019
- Werkperiode : 2 jaar
- Einde werken voorzien eind 2020


https://www.torhout.be/efro-project-fietssnelweg
https://www.torhout.be/file/download/2375/F29002BA53A7349938E20FC6D35E0C6F

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty Wijziging ontwerpdossier [Torhout]

Message  eeuwige reiziger Ven 14 Juin 2019 - 14:57

Ontwerp fietssnelweg wat gewijzigd en wat duurder
Krant van West-Vlaanderen/De Weekbode Torhout,
vrijdag 31 mei 2019, blz. 38

TORHOUT - De fietssnelweg parallel met de spoorweg tussen Torhout en Lichtervelde heeft zopas een gewijzigd ontwerpdossier gekregen. Er zijn namelijk aanpassingen doorgevoerd om de voorziene fietsbrug aan de Tinnenburgstraat een betere bedding voor de fietsers te geven. Daardoor verhoogt de prijs enigszins. Het totaalbedrag komt nu op 2.827.415 euro, btw niet inbegrepen. Daarvan betaalt de provincie ruim 2,1 miljoen euro en de stad ruim 264.000 euro. De rest komt uit Europese subsidies (454.000 euro). Het grote project kan vanaf nu verder uitgevoerd worden en is een zegen voor fietsers.

Uit de agenda van de provincieraad 20/06/19:

23 | Goedkeuren van het bestek en de plaatsingsprocedure (openbare procedure) betreffende de
opdracht van werken: Torhout - aanleg fietssnelweg F32 fase 2 tussen de Schaverlarestraat en de
Tinnenburgstraat

https://www.west-vlaanderen.be/sites/default/files/2019-06/Agenda_provincieaad_jun2019.pdf

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty Provincie investeert in nieuwe fase aanleg fietssnelweg F32 in Torhout

Message  velo-ravel.net Ven 28 Juin 2019 - 13:06

https://m.hln.be/in-de-buurt/torhout/provincie-investeert-in-nieuwe-fase-aanleg-fietssnelweg-f32-in-torhout~ac57bece/?fbclid=IwAR29TKl5jilEaeSNYiwmvA16WDJg3ZMCuIkMu930EXOh-SYlB391WzMb7AcDe provincie gaat verder investeren in de aanleg van de fietssnelweg F32 Roeselare–Brugge, tussen de Schaverlarestraat en de Tinnenburgstraat in Torhout.Daar heeft de provincieraad in haar zitting van donderdag 20 juni over beslist. De werken verlopen in samenwerking met de stad Torhout. Het gaat over een dubbelrichtingsfietspad met een breedte van 3 meter, die een ontbrekende schakel wegwerkt op de fietssnelweg F32. Dat fietspad wordt aangelegd naast de spoorlijn 66 die Kortrijk met Brugge verbindt. Het gaat om een traject van 800 meter.

De werken ten laste van de provincie zijn het aanleggen van de fietssnelweg, de aanleg van de toegangshellingen van een fietstunnel, de aanleg van een fietsbrug en het plaatsen van de verlichting ter hoogte van de tunnel en de brug. Torhout investeert in de aanleg van de tunnel. De tunnel en de brug komen ter hoogte van de Lichterveldestraat en de Bollestraat. Het project maakt deel uit van de fietssnelweg Roeselare-Torhout-Brugge en is van groot belang voor het toenemend aantal pendelaars en scholieren op deze route.
velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7639
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty Project Spoor 3 [Torhout]

Message  eeuwige reiziger Mer 3 Juin 2020 - 11:09

Nieuwe fietssnelweg verbindt Brugge met Kortrijk
2/06/2020

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Galloojoran_fietssnelweg_spoor_3_1

Naast de spoorlijn Brugge – Kortrijk komt een nieuwe fietssnelweg. Fietssnelweg F32 of Spoor 3 is een fietsroute die ervoor moet zorgen dat burgers de auto links laten liggen.

De stad Torhout leidt het project dat valt onder het thema Mobiliteit en weginfrastructuur. Ook Europa engageert zich in het plan. De Europese Unie subsidieert de fietssnelweg met ongeveer 200.000 euro.

“Snelle en veilige fietsverbindingen vormen een belangrijke schakel in het stimuleren van deze duurzame verplaatsingen.”

Met de realisatie van een autovrije fietssnelweg wil de stad Torhout burgers op de fiets krijgen. De fietsroute die voorbij steden als Roeselare en Brugge passeert zal meer comfort bieden aan fietsende pendelaars en recreatieve fietsers. Voor Thierry Jiménez van de Fietsersbond is een fietsvriendelijke omgeving prioritair: “Het streefdoel is dat fietssnelwegen worden aangelegd volgens de meest ambitieuze normen, minimaal vier meter breed, zodat fietsers elkaar veilig kunnen kruisen.”

Volgens Elsie Desmet, schepen van mobiliteit voor de stad Torhout, zal een veilige fietsroute de burgers stimuleren om de auto minder te gebruiken. “Snelle en veilige fietsverbindingen vormen een belangrijke schakel in het stimuleren van deze duurzame verplaatsingen. Ik ben ervan overtuigd dat we effectief meer mensen zullen aanzetten om bepaalde verplaatsingen met de fiets te doen dankzij deze fietssnelweg”, verduidelijkt Desmet.
CO2-uitstoot verminderen

Naast de veiligheid van de fietsers heeft het project nog een andere doelstelling.

Met de aanleg van een fietssnelweg wordt een bijdrage geleverd om de CO2-uitstoot te reduceren. Dit past binnen de Europese Fietsstrategie; de EU wil het fietsgebruik tegen 2030 laten groeien met een gemiddelde van 50%. “Als woningen, scholen en winkels zich vestigen in de omgeving van een fietssnelweg, is de kans veel groter dat de gebruikers naar die locatie zullen fietsen en de auto laten staan, wat beter is voor het klimaat”, zegt Jiménez.  

Het dossier is goedgekeurd in juni 2017 en de bouwvergunning in het najaar van 2018. Intussen zijn de werken al begonnen, een deel van het fietspad ter hoogte van Roeselare is al aangelegd. Het bedrijf nv Willeman Infra uit Gent voert de werken uit. “Dit voorjaar starten de werken van de fietstunnel aan de Tuinstraat en de fietsbrug over de Tinnenburgstraat. Het is de bedoeling dat het project voltooid is tegen eind 2021”, zegt Desmet.

De fietsroute zal dus ook een fietstunnel krijgen. De fietsers kunnen onder het spoor fietsen ter hoogte van de Tuinstraat en de Lichterveldestraat in Torhout. Bovendien is het de bedoeling dat er op zo veel mogelijk locaties ledverlichting komt, om de zichtbaarheid ’s nachts veilig te stellen. Door energiezuinige verlichting te gebruiken wordt eveneens een positieve bijdrage geleverd aan het milieu.


https://www.focus-wtv.be/nieuws/nieuwe-fietssnelweg-verbindt-brugge-met-kortrijk


'n Uitgebreid artikel hierover uit 2019:

Tunnel voor fietssnelweg al in voorjaar van 2020 voorzien
11/11/2019

De geruchten als zou de aanleg van de fietssnelweg langs de spoorlijn tussen Torhout en Lichtervelde vertraging oplopen of zelfs afgeblazen worden, kloppen niet. Integendeel, na de realisatie van het deel ter hoogte van het bedrijventerrein aan de Roeselaarseweg wordt komend voorjaar de tweede fase tussen de Tinnenburgstraat en de Schavelarestraat aangepakt, met inbegrip van de fietsbrug over de Tinnenburgstraat en de fietstunnel ter hoogte van de Lichterveldestraat. De uitvoering gebeurt door de nv Willemen Infra uit Gent. Het volledige pad zou eind 2021 klaar moeten zijn.

Het Torhoutse fietstraject, dat grotendeels parallel loopt met de spoorweg, maakt deel uit van de fietssnelweg F32 tussen Roeselare en Torhout, die door de Vlaamse regering werd geselecteerd. "Voor het deel op het grondgebied van onze stad werd vroeger al een start- en projectnota opgemaakt", aldus schepen van Mobiliteit Elsie Desmet. "Die nota betreft de fietssnelweg op ons volledige grondgebied, vanaf de Kwakkelstraat nabij Lichtervelde tot aan de Pottebezemstraat nabij Veldegem. De uitvoering wordt echter opgesplitst in verschillende fasen, want niet alles kan ineens."
Subsidies uit diverse hoeken

Bij de aanleg van het bedrijventerrein tussen de Roeselaarseweg en de spoorlijn werd de eerste fase van het nieuwe fietspad gerealiseerd. Dat gebeurde in samenwerking met de WVI. "De tweede fase - van de Tinnenburgstraat tot de Schavelarestraat - is vanaf maart 2020 voorzien", vervolgt de schepen. "Dat is het deel met de fietsbrug én de fietstunnel. Dankzij die tunnel zal de fietssnelweg aansluiting geven op de Lichterveldestraat, de Tuinstraat en de Bollestraat. De betonnen koker wordt ter plaatse geprefabriceerd en eenmaal hij klaar is, op het juiste niveau onder het spoor geschoven. Dat zal volgens de planning en in overleg met Infrabel normaal op 20 mei gebeuren. Eind volgend jaar zou het genoemde deel zeker klaar moeten zijn. De nv Willemen Infra uit Gent is de aannemer."

Dan rest er nog de derde fase van het traject, met name tussen de Schavelarestraat en de Leenstraat, plus het ontbrekende stukje vanaf het einde van het nieuwe bedrijventerrein tot aan de Kwakkelstraat in Lichtervelde. Intussen is het bestuur van de laatstgenoemde gemeente aan de slag gegaan voor de planning van het deel van het fietspad op zijn grondgebied, zodat de verdere aansluiting richting Roeselare verzekerd kan worden. Het gaat dus vooruit.

"Voor de aanleg van de fietssnelweg kunnen we met de stad rekenen op subsidies vanuit verschillende hoeken", zegt Elsie Desmet. "In eerste instantie worden fietspaden gesubsidieerd door de provincie in het kader van het Fietsfonds. Dat betekent 50% van de kostprijs van het fietspad, de fietsbrug en de aanrijhellingen van de fietstunnel en dit voor een totaal bedrag van ruim 1 miljoen euro, btw niet inbegrepen. Voorts staat ook het Vlaams Gewest in voor 50% van de kostprijs van het fietspad, de fietsbrug en de aanrijhellingen, plus nog eens 50% van de gemaakte studiekosten en van de onteigeningen voor de realisatie van het dossier. Op die manier bedraagt het aandeel van het stadsbestuur maar een dikke 264.000 euro zonder btw. Het Fietsfonds komt echter niet tussen voor de fietstunnel. Daarvoor hebben we een EFRO-subsidiedossier ingediend en krijgen we maximum bijna 200.000 euro. Ook het Vlaams Gewest zet daar een gelijkaardig bedrag tegenover. De prijs van het volledige project tussen de Tinnenburgstraat en de Schavelarestraat, met inbegrip van de tunnel, de brug en de studiekosten, komt neer op een kleine 3 miljoen euro, btw niet inbegrepen."

Spooroverwegen afsluiten

Het stadsbestuur is de aanbestedende overheid - zeg maar de bouwheer - van de fietssnelweg F32 op het grondgebied van Torhout. Om het voortzetten van het traject in de buurgemeenten te garanderen, heeft de stad aan het provinciebestuur gevraagd om een coördinerende rol te spelen in de realisatie van de fietssnelweg Roeselare-Brugge. Daar zijn naast Torhout ook Roeselare, Hooglede, Lichtervelde, Zedelgem en Brugge bij betrokken.

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) 24e539647e3ea6ab9c9fd7b6da4d45a8

Een plannetje van de locatie waar de fietstunnel onder de spoorweg voorzien is. Op deze plaats zal de fietssnelweg aansluiten op de Lichtervelde-, de Bolle- en de Tuinstraat

Infrabel is vanzelfsprekend eveneens een partner in het dossier en dan zeker voor wat betreft de onderdoorgangen onder de sporen. De realisatie van de fietssnelweg langs de spoorlijn kadert in de visie van Infrabel om op termijn zowat alle gelijkgrondse spooroverwegen af te sluiten en waar nodig te vervangen door bruggen of tunnels. Al zal dat in nogal wat gevallen het verdwijnen van de kleinere overwegen betekenen.
Ledverlichting langs het pad

Zowel langs het al aangelegde deeltje van de fietssnelweg als op het naburige nieuwe bedrijventerrein aan de Roeselaarseweg zijn de eerste armaturen van de nieuwe ledverlichting te zien die de stad op zoveel mogelijk locaties wil plaatsen.

"Het voordeel van ledverlichting is uiteraard dat ze energiezuinig is", besluit schepen Desmet, die ook de bevoegdheid Leefmilieu in portefeuille heeft. "Bovendien kun je met leds heel gericht verlichten, onder andere langs de fietssnelweg. Het heldere, witte licht zorgt voor een betere zichtbaarheid. Zoals bekend, is het menselijke oog nu eenmaal gevoeliger voor wit licht."

https://kw.be/nieuws/verkeer-en-mobiliteit/tunnel-voor-fietssnelweg-al-in-voorjaar-van-2020-voorzien/article-longread-402353.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

L066 Fietsweg Torhout - Lichtervelde langs de lijn 66 (Fietssnelweg F32) Empty Start werken + fietstunnel [Torhout]

Message  eeuwige reiziger Ven 20 Aoû 2021 - 17:05

Screenshot-2021-08-20-Hier-start-de-fietssnelweg-tussen-Brugge-en-Roeselare-aanleg-van-tunnel-in-Tor

https://www.hln.be/torhout/hier-start-de-fietssnelweg-tussen-brugge-en-roeselare-aanleg-van-tunnel-in-torhout-blijkt-erg-belangrijk~a5f957fb/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210215_97554852


Screenshot-2021-08-20-Fietstunnel-onder-sporen-geschoven-in-Torhout

https://www.hln.be/torhout/fietstunnel-onder-sporen-geschoven-in-torhout~a795e64f/
https://kw.be/kw-be-nieuws-uit-west-vlaanderen/tunnel-voor-fietssnelweg-in-torhout-onder-de-sporen-geschoven/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210612_95095132
https://www.youtube.com/watch?v=kdy4abbJtTI

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Admin aime ce message

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum