Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Fietsdoden Vlaanderen

Aller en bas

Fietsdoden Vlaanderen Empty Fietsdoden Vlaanderen

Message  eeuwige reiziger Ven 26 Fév 2016 - 9:58

Verhoudingsgewijs nergens meer fietsdoden in Europa dan in Vlaanderen
04/06/2015

Met 9,5 fietsdoden per miljoen inwoners haalt Vlaanderen in 2013 de slechtste score van heel Europa. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de European Transport Safety Council (ETSC). Net als in de rest van Europa is het aantal verkeersdoden onder voetgangers en fietsers op tien jaar gedaald, maar minder sterk dan onder voertuiginzittenden. Vooral de fietsveiligheid is zorgwekkend, deelt de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) donderdag mee.

Eerst het goede nieuws: tussen 2002 en 2012 daalde het aantal verkeersdoden bij voetgangers in het Vlaamse landsgedeelte met 19 procent en het aantal bij fietsers met 28 procent. Maar het aantal verkeersdoden bij voetgangersinzittenden daalde in dezelfde periode met 56 procent. Meer nog: terwijl het aantal verkeersdoden bij voetuiginzittenden (-18 procent) en voetgangers (-23 procent) tussen 2010 en 2013 daalde, steeg het aantal bij fietsers met 8 procent. ‘Met 9,5 fietsdoden per miljoen inwoners halen we de slechtste score van heel Europa’, zegt de VSV in een persbericht.

Inhaalbeweging

Volgens de VSV worden de cijfers voor fietsers sterk beïnvloed door het fietsgebruik. Nederland, dat bekendstaat als fietsland, heeft ook een hoog aantal fietsdoden per miljoen inwoners (8,3). Maar Denemarken, een ander land waar veel gefietst wordt, doet het dan weer opmerkelijk goed (5,1). Het Europese gemiddelde is 4,2. Een toename van het aantal voetgangers en fietsers kan de risico’s voor deze groepen doen dalen omdat gemotoriseerde weggebruikers dan meer bedacht zullen zijn op hun aanwezigheid, zegt de ETSC.

‘Vlaanderen is de derde fietsregio in Europa, na Nederland en Denemarken. In vergelijking met onze buren moeten we echter nog een grote inhaalbeweging maken inzake fietsveiligheid. Ik investeer daarom gericht in nieuwe fietsinfrastructuur ten dienste van het woon-school- en woon-werkverkeer. Fietsen moet vlotter kunnen en vooral veel veiliger worden’, zegt bevoegd minister Ben Weyts (N-VA) in het persbericht.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150604_01713876

Fietsen nergens zo dodelijk
Het Laatste Nieuws,
Vr. 05 Jun. 2015, Pagina 4

Met jaarlijks liefst 66 doden en ruim 7.000 gewonden is Vlaanderen de gevaarlijkste fietsregio van Europa. Investeringen in nieuwe, veiligere paden zijn dringend nodig. "Maar van de 500 voorziene projecten, raakt de helft niet gerealiseerd", luidt het scherp bij Groen.

De verontrustende cijfers staan te lezen in een nieuw rapport van de Europese Raad voor Transportveiligheid (ETSC). Die berekent dat in 2013 liefst 9,5 fietsdoden per miljoen inwoners vielen te betreuren in Vlaanderen. In de twee andere grote fietsregio's - Nederland en Denemarken - ligt de kans op een dodelijk ongeval een stuk lager (zie rechts). Van een toevallige momentopname is geen sprake. De voorlopige cijfers voor 2014 voorspellen dan ook weinig beterschap: ruim 7.800 gewonden en minstens 53 doden ter plaatse. Dat is dus nog zonder slachtoffers gerekend die in een ziekenhuis overleden.

"Er is duidelijk nog veel werk", geeft Vlaams mobiliteitsminister Ben Weyts van N-VA toe. "We werken volop aan sensibilisering. In de rijopleidingen wordt ook meer aandacht besteed aan de zwakke weggebruikers. Maar dat volstaat niet. Vlamingen die dagelijks van en naar school of het werk rijden, hebben vooral nood aan veilige paden. Ik ga daarom dit

jaar 90 miljoen euro investeren in nieuwe infrastructuur. Zo maken we werk van zeker 15 zogeheten fietsostrades van en naar Brussel. Het zijn een soort snelwegen waar je enkel met de fiets op mag. We zorgen er zo voor dat de kans op een aanrijding met een auto veel kleiner wordt."

Zwarte punten

Bij Groen vinden ze de inspanningen van de regering te pover. "Minister Weyts' voorganger Hilde Crevits (CD&V), kondigde in 2013 een Fietsinvesteringsprogramma aan dat dit jaar afloopt. Het telde 513 projecten. Daarvan zullen tegen december slechts 250 worden uitgevoerd. Dat betekent dat 263 projecten niet worden gerealiseerd", zegt Björn Rzoska, Vlaams fractieleider van Groen. "Het gaat voornamelijk om fietspaden langs gewestwegen, waar het vandaag al ware kamikaze is om te fietsen. In Antwerpen schrapt de minister bijvoorbeeld zes projecten die gekende zwarte punten moeten aanpakken. Als voor minister Weyts verkeersveiligheid prioritair is, dan moet hij álle projecten uitvoeren. Bovendien blijven heel wat van de gevaarlijke gewestwegen gespaard van de aangekondigde kilometerheffing voor vrachtwagens, waardoor ze meer sluipverkeer dreigen aan te trekken. Dat maakt die wegen nóg onveiliger."

Wenslijst

Minister Weyts ontkent dat hij projecten schrapt. "In 2013 is een 'wenslijst' opgesteld. Het is nooit de bedoeling geweest om al die projecten tegen eind dit jaar uit te voeren", meent hij. "Ondanks de besparingen, stellen wij nu al voor het tweede jaar op rij een aanzienlijk budget ter beschikking. Samen met de gemeenten

en de provincies bekijken we telkens welke projecten wenselijk en haalbaar zijn. Het is niet omdat een project dit jaar niet kan worden gerealiseerd, dat we dat niet in de komende jaren zullen doen."

http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2349002/2015/06/05/Fietsen-nergens-zo-dodelijk-66-doden-en-7-000-gewonden-in-1-jaar.dhtml

http://etsc.eu/projects/pin/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum