Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Verbinding Albertkanaal - Maas [Veldwezelt - Smeermaas]

Aller en bas

Verbinding Albertkanaal - Maas [Veldwezelt - Smeermaas] Empty Verbinding Albertkanaal - Maas [Veldwezelt - Smeermaas]

Message  eeuwige reiziger Sam 16 Nov 2019 - 21:03

Uit 2018:
https://velo-ravel.forumactif.org/t1734-canal-albert-albertkanaal-provincie-limburg-fietsnelweg-oost-west-as-fietssnelweg-f72#13514


Lanaken: Grensoverschrijdend fietspad tussen Lanaken en Maastricht geopend (13 november 2019)

Vandaag werd tussen Lanaken en Maastricht een nieuw fietspad geopend. Het fietspad van 3,2 km lang is gelegen in de zone tussen Smeermaas en Veldwezelt aan Belgische zijde en de Maastrichtste wijken Malberg en Oud-Caberg aan Nederlandse zijde. Het pad doorkruist op die korte afstand de landsgrens liefst 7 keer. Naast het fietspad wordt ter hoogte van een belangrijke archeologische vindplaats op het grondgebied van Lanaken, vlak tegen de landsgrens, ook nog een rustplek ingericht. Hiermee is de grensstreek een nieuwe toeristische attractie rijker. Langs het fietspad werd eerder op de dag ook een grenspaal terug op het terrein gezet, wat een afsluiter vormt voor de werkzaamheden rondom de steenfabriek Wienerberger.

Het fietspad is door Toerisme Limburg opgenomen in het recreatieve en functionele fietsroutenetwerk.

Het fietspad passeert langs een belangrijke archeologische vindplaats van een Karolingisch fort uit de vroege middeleeuwen die aan het licht kwam bij opgravingen in opdracht van de cvba Leembank in het kader van de leemontginning. Hier wordt een rustplek ingericht en via een app wordt het historisch verhaal digitaal ontsloten.

De grenspaal die vandaag werd teruggeplaatst, vormt het sluitstuk van een reeks van grondwerken rondom de steenfabriek Wienerberger die sinds 2015 aan de gang waren. De grenspaal stond een aantal jaren in het depot van de steenfabriek om de aanleg van een aanzienlijke grondwal rondom de fabriek mogelijk te maken. De grondwal vormt een visuele en geluidswerende buffer tussen de wijk Malberg en de steenfabriek.

http://www.limburgnieuws.be/lanaken/1573663889-grensoverschrijdend-fietspad-tussen-lanaken-en-maastricht-geopend-a.html
https://www.hln.be/in-de-buurt/lanaken/grensoverschrijdende-fietsroute-herontdekt-karolingers-kasteel~af0d7b06/Grensoverschrijdend fietspad geopend
14 november 2019

Tussen Lanaken en Maastricht is een nieuw fietspad geopend. Het fietspad van 3,2 km lang is gelegen in de zone tussen Smeermaas en Veldwezelt aan Belgische zijde en de Maastrichtse wijken Malberg en Oud-Caberg aan Nederlandse zijde. Het pad doorkruist op die korte afstand de landsgrens maar liefst 7 keer en is voor zover ons bekend uniek voor beide landen. Naast het fietspad wordt ter hoogte van een belangrijke archeologische vindplaats op het grondgebied van Lanaken, vlak tegen de landsgrens, ook nog een rustplek ingericht. Hiermee is de grensstreek een nieuwe toeristische attractie rijker. Langs het fietspad werd eerder op de dag ook een grenspaal terug op het terrein gezet, wat een afsluiter vormt voor de werkzaamheden rondom de steenfabriek Wienerberger.

In het grensgebied tussen Lanaken en Maastricht ligt -tussen het Albertkanaal en de woonwijken Malberg en Oud-Caberg- een open ruimte waar momenteel door de Leembank cvba (Wienerberger, Vandersanden en Nelissen) leem uit de bodem wordt gehaald als grondstof voor de steenbakkerijen. Na de ontleming, binnen ten vroegste 10 à 15 jaar, kan zich hier een nieuw watergebonden bedrijventerrein ontwikkelen.

Binnen het project ALBERTKNOOP -waarvan de provincies Belgisch en Nederlands Limburg en de gemeenten Lanaken en Maastricht de partners zijn (zie www.albertknoop.eu)- worden momenteel alle voorwaarden uitgewerkt  voor een landschappelijk goed ingepast bedrijventerrein. Zo is een nieuwe natuurverbinding van ca. 13 hectare in aanleg en ontwikkeling. Doorheen deze nieuwe natuur is nu al een fietspad aangelegd. Langsheen de Van Akenweg ontstaat op die manier een betere verbinding tussen Oud-Caberg (Maastricht) en het centrum van Lanaken. Vanaf de Van Akenweg sluit het nieuwe fietspad aan op de 2e Carabinierslaan, waardoor Veldwezelt en Smeermaas ook op een veilige manier met elkaar verbonden worden. In totaal komt er ca. 3,2 km fietspad met een breedte van 3 meter bij.

Het fietspad is door Toerisme Limburg opgenomen in het recreatieve en functionele fietsroutenetwerk. Mede dankzij de financiële inbreng van de beide provincies Limburg en van de Afdeling Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid slaagden de gemeenten Lanaken en Maastricht er in het Zouwdal recreatief te ontsluiten door de realisatie van het fietspad en een ‘Archeo route’-locatie.

Primeur: eerste ‘Archeo route’-project in Vlaanderen
Het fietspad passeert langs een belangrijke archeologische vindplaats van een Karolingisch fort uit de vroege middeleeuwen die aan het licht kwam bij opgravingen in opdracht van de cvba Leembank in het kader van de leemontginning. Hier wordt een rustplek ingericht en via een app wordt het historisch verhaal digitaal ontsloten. Dat gebeurt volgens het format van het project ‘Archeo Route’ (https://archeoroutelimburg.nl/nl) dat tot doel heeft om archeologische vondsten op een eigentijdse manier zichtbaar te maken en de verhalen te vertellen die schuilgaan achter de vindplaatsen op diverse plaatsen in Limburg. Deze locatie is een primeur omdat het de eerste keer is dat er een Archeo Routeproject in Belgisch Limburg en in Vlaanderen wordt ontwikkeld.

Een groene inkapseling van de steenfabriek.
De grenspaal die vandaag werd teruggeplaatst, vormt het sluitstuk van een reeks van grondwerken rondom de steenfabriek Wienerberger die sinds 2015 aan de gang waren. De grenspaal stond een aantal jaren in het depot van de steenfabriek om de aanleg van een aanzienlijke grondwal rondom de fabriek mogelijk te maken. De grondwal vormt een visuele en geluidswerende buffer tussen de wijk Malberg en de steenfabriek. Over een oppervlakte van 3 ha werd meer dan 85.000 m³ grond geprofileerd tot een wal van 6 à 8 m hoog. De beplanting op de wal is ecologisch afgestemd op de natuurdoelen van het Zouwdal en zal onder meer dagvlinders, vleermuizen, levendbarende hagedissen en zelfs dassen aantrekken.

https://www.lanaken.be/Nieuwberichten/Grensoverschrijdend_fietspad_geopend

https://www.hbvl.be/cnt/dmf20191106_04704968/grenspaal-verplaatst-voor-uitbreiding-steenfabriek
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20191031_00130458/grenspaal-bij-maastricht-staat-in-de-weg-en-wordt-verplaatst-nummer-92-staat-weer-waterpas


Grensoverschrijdend fietspad

De uitvoering van het landschapsplan voor het Zouwdal voorziet via de nieuwe natuurverbinding eveneens een connectie met het reeds bestaande grenspad als recreatieve fietsverbinding.

Verbinding Albertkanaal - Maas [Veldwezelt - Smeermaas] Grenspad
Bestaand recreatief fietspad op Nederlands grondgebied tot aan de landsgrens

De nieuwe fietsverbinding sluit aan op het bestaande jaagpad langs het Albertkanaal en zal ter hoogte van het bedrijf Wienerberger onvermijdelijk het vrachtverkeer van en naar de fabriek kruisen. In een bijkomende studie onderzocht het bureau Heusschen Copier een aantal mogelijke varianten voor het uitwerken van een veilige en duurzame oplossing voor dit knelpunt. Hierbij werd tevens gezocht naar een goede oplossing voor de aansluiting van de grensoverschrijdende recreatieve fietsverbinding op het grotere fietsroutenetwerk.

Verbinding Albertkanaal - Maas [Veldwezelt - Smeermaas] Trace_fietspad
Tracé van het grensoverschrijdend fietspad doorheen het Zouwdal

De studie leverde 3 varianten op. Na afweging werd gekozen voor de variant waarbij het nieuwe fietspad ten oosten van de fabriek van Wienerberger doorloopt richting 2de Carabinierslaan. Dit tracé wordt uitgewerkt tot een technisch en verkeersveilig ontwerp van een dubbel fietspad van 3m breed en aansluitend op het reeds bestaande gedeelte van het recreatieve grensfietspad op Nederlands grondgebied. Voor de aansluiting op het jaagpad langs het Albertkanaal op de N2 werd ter hoogte van de landsgrens in Veldwezelt een beveiligde oversteek ingericht. De aanleg van het grensoverschrijdend fietspad doorheen het Zouwdal start op 2 september 2019.


https://albertknoop.eu/realisaties/grensoverschrijdend-fietspad/
https://albertknoop.eu/realisaties/landschapsplan-zouwdal/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum