Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Kasteelpark d'Aertrycke [Torhout]

2 participants

Aller en bas

Kasteelpark d'Aertrycke [Torhout] Empty Kasteelpark d'Aertrycke [Torhout]

Message  eeuwige reiziger Ven 20 Déc 2019 - 11:50

Provinciedomein d’Aertrycke imponeert met een uniek kasteelpark, vijver, weides en bossen. Ideaal om even in rond te kuieren langs de geleide wandelpaden. In het midden van het domein bevindt zich het sprookjesachtig Kasteel d'Aertrycke met restaurant. Ook in het koetshuis kan je gaan voor een lekkere pannenkoek of kleine snack!

https://www.brugseommeland.be/nl/doen/provinciedomein-daertrycke

Over het kasteel op het domein:

Het kasteel De Maere d'Aertrycke is een kasteel in de Belgische stad Torhout. Van 1868 tot 1871 werd het neogotische kasteel gebouwd in opdracht van August de Maere, het kasteel draagt in de volksmond dan ook nog steeds de naam De Maeres kasteel. Het ligt tussen het centrum van Torhout, Wijnendale en Aartrijke in.

Het kasteel is gelegen in een romantische tuin met een grote vijver, weiden en bossen.

De geschiedenis van 'Domein d' Aertrycke' begint in 1865 toen August de Maere, de geestelijke vader van de haven van Zeebrugge, 98 ha van het domein 'Verloren Kost' verwierf. In 1869 liet hij het nu centraal gelegen neogotische kasteel bouwen naar ontwerp van de Antwerpse architect Joseph Schadde. In 1897 kreeg August de Maere die inmiddels tot de adel was verheven de toelating om d'Aertrycke aan zijn naam toe te voegen. Met uitzondering van een korte periode na de eerste wereldoorlog bleef het domein eigendom van de familie. Xavier de Maere, de laatste eigenaar van het kasteel, kreeg bekendheid als onderbevelhebber van de Belgische Zuidpoolexpeditie 1958-1959. Na de dood van zijn moeder die als laatste van de familie het kasteel bewoonde, sloot hij met het West- Vlaamse provinciebestuur een overeenkomst af voor de gedeeltelijke openstelling van het kasteeldomein voor het brede publiek. In 2012 verwierf de provincie de volledige eigendom en werd Domein d' Aertrycke een volwaardig provinciedomein. Tegenwoordig is het kasteel een luxehotel/restaurant en congrescentrum (Restaurant gerealiseerd in 1990 en hotel gebouwd in 1996 door de toenmalige organisatoren van het Rock Torhout festival).

Aan de andere kant van de steenweg Torhout - Oostende ligt het domein van het kasteel van Wijnendale.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_d%27Aertrycke

https://www.west-vlaanderen.be/domeinen/daertrycke
https://kasteeldaertrycke.be

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Kasteelpark d'Aertrycke [Torhout] Empty Verbinding Groene 62 - domein

Message  eeuwige reiziger Ven 20 Déc 2019 - 11:55

Provincie verbindt Groene 62 met domein d’Aertrycke
20 december 2019

TORHOUT - Er komt een nieuwe verbinding tussen de fietsas Groene 62 en het provinciedomein d’Aertrycke in Torhout.

Vanaf de Groene 62 komt er een veilige en recreatieve wandel- en fietsverbinding naar het provinciedomein d’Aertrycke in halfverharding. Het uitgestippelde tracé is ongeveer 1,2 kilometer lang. Vandaag is het provinciedomein vanaf de Groene 62 enkel langs de Consciencestraat bereikbaar, maar daar moeten fietsers zich mengen met autoverkeer. “De nieuwe verbinding zal centraal toekomen in het domein ter hoogte van de bistro”, zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Jurgen Vanlerberghe (sp.a). “Deze verbinding vormt een mooie uitbreiding van het wandel- en fietsnetwerk in de omgeving van het provinciedomein.”

Het traject volgt zo veel mogelijk de Moubeek. Die is op dit moment over een lengte van 200 meter ingebuisd. Die provincie wil de beek weer openleggen, voor een betere waterinfiltratie. De totale investering bedraagt 317.000 euro.

https://www.hln.be/in-de-buurt/torhout/provincie-verbindt-groene-62-met-domein-d-aertrycke~a04f6fb3/


Provincie West-Vlaanderen verbindt Groene 62 met provinciedomein d’Aertrycke
Groene 62
19/12/2019

De Provincie West-Vlaanderen heeft over de goedkeuring van het bestek voor een nieuwe verbinding tussen de fietsas Groene 62 en provinciedomein d'Aertrycke.
Dat gebeurde tijdens de provincieraadszitting van donderdag 19 december. Die goedkeuring moet leiden tot een recreatieve en veilige verbinding. Verder wil de Provincie de Moubeek openleggen voor een efficiënter water- en kwalitatief natuurbeheer.

Fiets en wandelverbinding
Vanaf de Groene 62 komt er een veilige en recreatieve wandel- en fietsverbinding naar het provinciedomein d’Aertrycke in halfverharding. Het uitgestippelde tracé is ongeveer 1,2 km lang. Op heden is het provinciedomein vanaf de Groene 62 enkel langs de Consciencestraat bereikbaar waar er gemengd verkeer is. De Provincie zorgt met de link voor een meer veilige en aantrekkelijke fietsverbinding naar het domein.

De nieuwe verbinding zal centraal toekomen in het domein ter hoogte van de bistro. Deze verbinding vormt een mooie uitbreiding van het wandel- en fietsnetwerk in de omgeving van het provinciedomein.

Moubeek openleggen
Het traject volgt zo veel mogelijk de Moubeek. Deze is op dit moment over een lengte van 200 meter ingebuisd. Die Provincie wil die opnieuw herstellen in een open en natuurtechnisch profiel. Dat komt de waterhuishouding ten goede, onder meer door een betere waterinfiltratie.

De bestaande gracht wordt verbreed en uitgediept. Verder langs het traject wordt ook aan dreefherstel gedaan en wordt ter hoogte van een aanpalend bos een mantel- en zoomvegetatie aangeplant. Deze mantel-/zoomvegetatie zal bestaan uit een ruigere zone met struiken. Deze beschermt het bos tegen invloeden van wind- of randinvloeden en vormt een waardevol leefgebied onder meer voor talrijke vlindersoorten. Om de herprofilering en –opwaardering van de Moubeek te realiseren wordt een bomenrij langs de Groene 62 gerooid en vervangen  door hoogwaardige alternatieve bomen.

Timing en kostprijs
De Provincie investeert 317.887,24 euro (incl. btw) in de realisatie van de nieuwe verbinding en de herprofilering van de Moubeek.

https://www.west-vlaanderen.be/artikel/provincie-west-vlaanderen-verbindt-groene-62-met-provinciedomein-daertrycke

Kaartmateriaal (in het bijzonder op blz. 10-15):
https://loket.onroerenderfgoed.be/archeologie/notas/archeologienotas/9827/bijlagen/42212

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Kasteelpark d'Aertrycke [Torhout] Empty Kaart

Message  velo-ravel.net Dim 5 Jan 2020 - 15:29

Kaart : https://drive.google.com/open?id=1cSfNFAEwLFKhD4ASftrsvMbmka_zFp-3&usp=sharing

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7630
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum