Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Fietsen in coronatijden

Aller en bas

Fietsen in coronatijden Empty Fietsen in coronatijden

Message  eeuwige reiziger Sam 18 Avr 2020 - 12:36

Fietsers blijven fietsen
27.03.2020

Voorzichtig zijn en afstand houden van anderen, maar toch ook vooral blijven bewegen: dat is het advies in tijden van corona. Dat velen hiervoor de fiets kiezen, komt duidelijk naar voor uit de cijfers van de provinciale Fietsbarometer.

De routes met zowel een functionele als een recreatieve functie, bijvoorbeeld fietswegen langs waterwegen of fietsostrades buiten de stadskern, kregen de afgelopen week dubbel zoveel fietsers te verwerken. De cijfers tonen dit ook aan. In Bornem op het jaagpad langs de Schelde steeg het aantal fietsers (+263%) afgelopen maandag het meest, op het jaagpad in Grobbendonk met 123% en op de Netedijk in Lier met 112%, dit in vergelijking met een maandag begin maart 2020.

Fietsen in coronatijden 1587205868415


Minder functionele fietsers

Het normale ritme van een werkdag, met een duidelijke ochtend- en avondspits, is verdwenen. De fietstellingen tonen nu een patroon van de recreatieve fietser. Dat fenomeen zien we op de belangrijke woon-werk-assen. Zo daalt het aantal fietsers op de fietsostrade F1 in Mechelen met 25% en in Willebroek, op de kruising van vijf fietsostrades, met 45%. Een grote daling in aantal fietsers stellen we vast op de fietsbrug in Berchem, met een daling van 52%, en op de fietsbrug Ijzerenlaan in Antwerpen met 57% minder fietsers. Het meeste fietsers registreren we nu tussen 14 en 17 uur.

Fietsen in coronatijden 1587189554258

Fietsen als ontspanning tijdens coronaperiode

De cijfers van de provinciale Fietsbarometer bewijzen dat mensen zich aan de tips houden: blijven bewegen en dit door te fietsen. In het weekend zien we een serieuze stijging in het aantal fietsers, zowel in vergelijking met begin maart van dit jaar als in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ongetwijfeld speelt het mooie lenteweer hier ook een rol in.

Sinds het begin van deze maand stijgt het aantal fietsers met 128% op de Netedijk in Lier. Dit is zelfs een stijging van 78% tegenover maart 2019. We merken ook zo’n grote stijging op in Rumst (+125%), op de fietsostrade F14 in Kapellen (+95%), ter hoogte van het Steenplein in Antwerpen (+88%) en op de fietsostrade F1 in Hove (+70%). Dit staat in schril contrast met de Mercatorstraat in Antwerpen waar er 41% minder fietsers geteld werden en op de Lodewijck de Konincklaan in Hoogstraten waar er 18% minder fietsers voorbij kwamen dan begin maart 2020.

https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/drem/dienst-mobiliteit/fietsbeleid/fietsbarometer/nieuws-fietsbarometer.masterdetail.html/p_detail_url/nl/drem/dienst-mobiliteit/nieuws/fietsbeleid/20200327_fietstelcijferscorona.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Fietsen in coronatijden Empty Vlaams-Brabant

Message  eeuwige reiziger Sam 18 Avr 2020 - 16:17

Coronacrisis geeft aantal wandelaars en fietsers in Vlaams-Brabant stevige boost
25/03/2020

LONDERZEEL - Het aantal wandelaars en fietsers in de provincie Vlaams-Brabant is sinds de afkondiging van de strenge coronamaatregelen spectaculair gestegen. Dat blijkt uit metingen door de tellers die Toerisme Vlaams-Brabant geïnstalleerd heeft op wandel- en fietspaden verspreid over de provincie.

In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar werd de afgelopen tien dagen in het Chartreuzenbos in Lubbeek een toename van het aantal wandelaars met 89,9 procent geregistreerd. Ook aan de Gempemolen (+131,5 procent) en op de Vlooybergtoren (+253 procent) in Tielt-Winge, het Hallerbos (+189,3 procent), het speelbos van Oud-Heverlee (+163,6 procent), de Parkabdij in Heverlee (+33,4 procent) en het provinciedomein Kessel-Lo (+117,5 procent) werden forse stijgingen genoteerd.

Er wordt ook veel meer gefietst dan voorheen. De fietsteller op de IJzerenweg in Linter registreerde in maart 2020 een stijging van 59,9 procent meer fietsers in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De Leirekensroute in Londerzeel noteerde een verdubbeling en aan het Zoniënwoud in Hoeilaart was er zelfs sprake van een quasi verdriedubbeling van 1.899 in maart 2019 tot 5.414 in maart 2020.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200325_04902072

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Fietsen in coronatijden Empty Stijging fietsverkeer in binnenstad [Kortrijk]

Message  eeuwige reiziger Mar 19 Mai 2020 - 23:40

Fietsverkeer stijgt tijdens weekends met 40 procent in centrum van Kortrijk
4 mei 2020

KORTRIJK - Het valt duidelijk op hoe fietsers tijdens weekends het verkeer meer dan ooit beheersen in de binnenstad van Kortrijk, in tijden van corona. Keizer fiets heerst met gemak over koning auto. Dat wordt nu ook met cijfers aangetoond. “Het recreatief fietsverkeer boomt”, zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a). “Er is een stijging van 40 procent tijdens de weekends.”

In april 2019 passeerden er tijdens weekends 16.575 fietsers in de Budastraat, in het hart van de fietszone. In april 2020 waren er dat 23.171. Dat registreerde de fietstelpaal. Een forse stijging. De lockdown zit er voor iets tussen. Meer mensen fietsen nu als tijdverdrijf. Ook opvallend: het functioneel fietsverkeer tijdens de week daalt wel met 13 procent, van 89.420 fietsers in april 2019 naar 77.832 fietsers in april 2020. “Ook dat is te verklaren, door het telewerken en het ontbreken van fietsende scholieren en studenten in de binnenstad”, besluit schepen Weydts.

Fietsen in coronatijden 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0


https://www.hln.be/in-de-buurt/kortrijk/fietsverkeer-stijgt-tijdens-weekends-met-40-procent-in-centrum-van-kortrijk~a5761678/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Fietsen in coronatijden Empty Ook na Corona fietsen

Message  eeuwige reiziger Jeu 2 Juil 2020 - 10:58

Hop, de fiets op: 9 redenen om ook na corona te fietsen
1 juli 2020

Fietsen in coronatijden 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

Corona heeft ook een positieve kant, want de crisis heeft ons meer doen fietsen. Tijdens het verplichte thuiszitten was het de ideale manier om een frisse neus te halen en een beetje beweging te krijgen. Maar houden we die gezonde gewoonte ook na de lockdown vol? Hier zijn 9 redenen om dat zéker te doen!

Sinds het begin van de maatregelen is het aantal fietsers op de fietssnelwegen gestegen. Op sommige telpunten werd zelfs bijna een verdubbeling van het aantal fietsers geregistreerd. Maar hoe zit dat nu we weer meer uit ons kot komen, stilaan terug naar kantoor mogen en ons sociaal leven terug oppikken? Blijven we ook post-corona voor de fiets kiezen? Deze redenen overtuigen je gegarandeerd!

Het is gezonder
Dat fietsen gezonder is dan met de auto rijden, weet iedereen. Je krijgt beweging, frisse lucht en vitamine D. Door regelmatig te fietsen verhoog je je uithoudingsvermogen, verbrand je vet en versterk je je spieren. Bovendien verbetert het je immuunsysteem: mensen die dagelijks naar het werk fietsen, zijn minder vaak ziek.

Het vermindert stress
Wist je dat een fietstocht ook heilzaam is voor je mentale gezondheid? Je vermijdt heel wat stress (denk: verkeersfrustraties, fileleed, parkeerstress ...) en zo’n tochtje met de wind in je haren is de perfecte manier om je hoofd leeg te maken. Ideaal om na een drukke werkdag tot rust te komen! Al trappend komen er heel wat endorfines (hét gelukshormoon!) vrij. Geen wonder dat onderzoek bewijst dat fietsen een gelukkiger mens van je maakt.

Geen tijdverlies
Files, wagenpech, stakingen van het openbaar vervoer… Ze zorgen er allemaal voor dat je later op je bestemming aankomt. Als je met de fiets rijdt, elimineer je deze hindernissen. Met een speling van enkele minuten (afhankelijk van het aantal rode lichten onderweg) weet je precies wanneer je op je bestemming zal aankomen en verlies je geen tijd door onverwachte vertragingen.

Meer flexibiliteit
Gedaan met een filecheck voor je vertrekt. Want met de fiets vertrek je wanneer jij wil en waarheen je wil. Gewoon opstappen en trappen maar!

Soms sneller dan de auto
Moet je de stad in? Dan ben je met de fiets vaak sneller dan met de auto. Want een onvoorspelbare factor als file, rij je met de fiets fluitend voorbij. Bovendien parkeer met je de fiets recht voor de deur, in plaats van eindeloos te zoeken naar een parking.

Iedereen kan het
Piepjong, stokoud of ergens daar tussenin: je kan op elke leeftijd in het zadel springen. Je hoeft niet eens van het sportieve type te zijn, want je kiest het tempo zelf. En omdat je gewrichten bij ’t fietsen niet zwaarbelast worden, is de kans op blessures laag.

Gezellig samen op pad
Met een collega, je gezin of vrienden: niks is zo gezellig als een mooie fietstocht met een leuke babbel tijdens het trappen!

Goedkoper dan een fitnessabonnement
Hou je er niet van om te staan zweten in een sportclub? Je bent niet alleen. Al fietsend werk je op een leuke manier aan je conditie. Fijne bonus: je hoeft er zelfs geen tijd voor vrij te maken, want je kan je tochtje inplannen op momenten dat je toch al ergens heen moet: je werk, boodschappen doen, naar vrienden toe …

Comfortabele fietssnelweg
De laatste jaren wordt er flink geïnvesteerd in Vlaanderen als fietsland. Zo bouwt bijvoorbeeld Provincie Oost-Vlaanderen volop aan fietssnelwegen.

Zulke fietssnelwegen zijn breed gebouwd en er rijden geen auto’s. Ze maken het mogelijk om vlot, veilig en comfortabel je route af te leggen. Je herkent ze aan het F-bord met nummer. Bijvoorbeeld: de F2 brengt je van Gent naar Aalst, langs de F4 bol je van Gent naar Antwerpen, en via de F7 pendel je tussen Gent en Kortrijk.

Bart Gilen (44) uit Beringen maakte enkele jaren geleden de switch van de auto naar de fiets en ontpopte zich tot rasechte fietsfanaat. “Met de fiets sta ik nooit in de file, het is goed voor mijn gezondheid en mijn conditie en door de buitenlucht ben ik goed wakker tegen dat ik op het werk aankom. En bij het thuiskomen ’s avonds heb ik de stress van de werkdag weggefietst. En met de fiets zie ik gewoon ook meer! Alleen als de regen met bakken uit de lucht valt, neem ik de auto – en dat is dan met tegenzin.” Bart legt dagelijks 20 km aan woon-werkkilometers af en ook in het weekend trekt hij er met de fiets op uit. Met zijn ‘gewone’ fiets, mountainbike of fat bike. “Ik fiets echt alle dagen en kan dat niet meer missen. Ik probeer mensen te overtuigen om hetzelfde te doen. Mijn collega’s zijn nog niet overtuigd, mijn vrouw wel: zij fietst voortaan met haar elektrische fiets 35km naar haar werk!”

Barts tips voor andere fietsers:
Tip 1: “Probeer het gewoon eens! Dan merk je vanzelf of het iets voor jou is. Je hoeft niet meteen élke dag je woon-werkverplaatsing met de fiets te doen. Enkele dagen per week, als het goed weer is, met de fiets naar het werk komen, is al een mooie prestatie.”

Tip 2: “Gebruik fietssnelwegen voor de meest aangename route. Er ligt er een van mijn voordeur tot aan mijn werk, dat is echt ideaal. De snelste en veiligste weg van A naar B, da’s de fietssnelweg.”

Tip 3: “Doe het veilig! Draag een helm en een fluohesje. En zorg in de winter voor goede verlichting zodat je voldoende zichtbaar bent.”

Ook zin om je stalen ros van stal te halen, maar nog op zoek naar een leuke fietsroute? Kijk dan snel op www.fietssnelwegen.be en vertrek meteen!

https://www.hln.be/nina/fit-gezond/op-stap/hop-de-fiets-op-9-redenen-om-ook-na-corona-te-fietsen~a80830e9/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Fietsen in coronatijden Empty Corona en de gevolgen voor fietsmobiliteit [Vlaams-Brabant]

Message  eeuwige reiziger Dim 21 Mar 2021 - 14:40

clipping-page-37249331-png-x2400

https://www.standaard.be/cnt/dmf20210309_98243675
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210309_95656957

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Fietsen in coronatijden Empty Corona en de gevolgen voor fietsmobiliteit [West-Vlaanderen]

Message  eeuwige reiziger Mer 31 Mar 2021 - 9:30

clipping-page-37406170-png-x2400
black button png


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210323_95411355

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Fietsen in coronatijden Empty Corona en de gevolgen voor fietsmobiliteit [Oost-Vlaanderen]

Message  eeuwige reiziger Mer 31 Mar 2021 - 9:34

clipping-page-37253838-png-x2400
Screenshot-2021-03-31-Steeds-meer-Oost-Vlamingen-fietsen-naar-het-werk-Dankzij-e-bikes-kunnen-we-gro

https://www.hln.be/gent/steeds-meer-oost-vlamingen-fietsen-naar-het-werk-dankzij-e-bikes-kunnen-we-grotere-afstanden-aan~a4d11bc2/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum