Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Bientôt info sur le trafic cycliste à la radio flamande?

Aller en bas

Bientôt info sur le trafic cycliste à la radio flamande? Empty Bientôt info sur le trafic cycliste à la radio flamande?

Message  eeuwige reiziger Ven 3 Juil 2020 - 10:35

Ook verkeersinformatie voor fietsers binnenkort: “Als je kilometers moet omrijden, is dat wel nuttige informatie”
3 juli 2020

De VRT werkt op dit ogenblik aan verkeersinformatie voor fietsers op de radio. Verkeersanker Hajo Beeckman buigt zich samen met mogelijke partners over de vraag op welke manier dat zou kunnen.

“Als er wegversperringen zijn door omgevallen bomen of wegenwerken en je moet daardoor drie kilometer omrijden, is dat wel nuttige informatie terwijl je je klaarmaakt om te vertrekken”, zegt Beeckman. “De switch naar de fiets is al een tijd bezig en is door de coronacrisis nog verder versneld. Dus er is veel vraag naar actuele informatie.”

Files aankondigen, dat wordt uiteraard niet de bedoeling. “Al zijn er op de fietsroute tussen Antwerpen en Mechelen wel degelijk al structurele vertragingen, maar natuurlijk gaat dat niet over een halfuur tijdverlies. Het is voor fietsers ook niet zo veilig om tijdens de rit naar de radio te luisteren, dus het is info die je kan verwerken voor je vertrekt.”

Het is voor de VRT niet de bedoeling om een volwaardig onlineplatform op te richten dat alle meldingen verzamelt. Er komen wel gesprekken met mogelijke partners die dat op poten kunnen zetten, bijvoorbeeld via een netwerk van doorwinterde fietspendelaars die als correspondent optreden. De VRT kan uit die informatie dan de belangrijkste incidenten opnemen in het verkeersbulletin op de radio.

Het gaat nog om een pril initiatief, maar het wekte wel al enthousiasme op bij de Fietsersbond, dat met Bike to Work ondernemingen stimuleert tot fietsvriendelijk personeelsbeleid, en bij de provincies, die de fietssnelwegen beheren.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200702_95724674
https://www.hln.be/de-krant/100-kilometer-file-en-boom-op-fietsostrade~ad151828/


Binnenkort ook info voor fietsers in verkeerspraatje? "Veel positieve reacties, publiek ervoor groeit"
2 juli 2020

Zal de verkeersinformatie binnenkort niet enkel focussen op auto's, maar ook op fietsers? Het is een idee waar VRT-verkeersexpert Hajo Beeckman mee speelt. Hij liet het ballonnetje op op Twitter, met veel reacties. "Het aantal mensen voor wie deze info belangrijk is, zal enkel groeien."

"De fiets moet een plaats krijgen in ons verkeersbulletin. Maar hoe krijgen we dat erin?" Die boodschap plaatste Hajo Beeckman gisteren op Twitter.

Gevolg? Honderden reacties. "Het leeft duidelijk bij de mensen", zegt Hajo Beeckman in "De wereld vandaag" op Radio 1. "We moeten wel goed nadenken over welke informatie we er dan instoppen. Het zal wellicht meestal incidenteninformatie zijn. Denk aan grote obstakels op de weg. We hebben momenteel enkele honderden kilometers aan fietssnelwegen. Als daar een tunnel is ondergelopen, moet je soms ver rondfietsen. Dat wil je als fietser dus wel weten."

"Officieel mag je met oortjes naar de radio luisteren op je fiets", zegt Beeckman. "Maar dat is niet aan te raden. Je merkt zo minder wat er rondom gebeurt. De fietsinformatie zie ik dus eerder als informatie die je kan raadplegen of beluisteren voor je vertrekt."

Hoe dan ook is er een "markt" voor. "Negentig procent van alle reacties die ik kreeg, was positief. De komende jaren zullen steeds meer mensen de fiets nemen. De e-bikes (snelle elektronische fietsen, red.) vliegen over de toonbank. Het publiek dat deze informatie nodig heeft, zal dus enkel groeien."

Rest nog de vraag hoe de info van obstakels op de verkeersredactie terecht zal komen. "We gaan alleszins niet zelf iets ontwikkelen. We kijken vooral naar samenwerkingen met bestaande platformen die nu nog volop in ontwikkeling zijn. De fietsersbond werkt bijvoorbeeld aan een fietsrouteplanner, die het de komende maanden gaat uitrollen. De vraag is dan hoe we daar correspondenteninformatie in kunnen krijgen, waarvan je dan een selectie zal horen op de radio."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/07/02/hajo-fietsinfo/ (+ audio)

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum