Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Durme [Lokeren - Hamme]

2 participants

Page 2 sur 2 Précédent  1, 2

Aller en bas

Durme [Lokeren - Hamme] - Page 2 Empty Inrichting natuurgebied - overstromingsgebied De Bunt

Message  eeuwige reiziger Jeu 7 Mai 2020 - 14:27

Zie:

https://velo-ravel.forumactif.org/t2405-ringdijk-de-bunt#12986

De Bunt

Door het getij weer in het gebied te laten, wordt de natuur in De Bunt nog adembenemender. Tegelijk zal het waterpeil bij stormtij zakken. Op de dijken is het aangenaam wandelen en fietsen. Houd hier zeker even halt en geniet van het brede uitzicht op de Durme.

Oppervlakte: 84,5 hectare
Grondgebied: Hamme
Type gebied: gecontroleerd overstromingsgebied met gereduceerd getij
Invulling gebied: getijdennatuur

In De Bunt – gelegen aan zowel de Schelde als de Durme – kunnen recreanten binnenkort hun hart ophalen. De ringdijk en de dijk langs de twee rivieren zullen toegankelijk zijn voor wandelaars en fietsers, terwijl ze genieten van fraaie uitkijkpunten. In het domeinbos kunnen joggers en wandelaars een frisse neus halen, kinderen zullen zich uitleven in een speelbos aan de zuidgrens van De Bunt. Langs de Schelde, dicht bij Drie Goten ligt ook de infokeet. Slechts enkele keren per jaar zal het overstromingsgebied water bergen bij stormtij. De rest van het jaar pronkt De Bunt met zijn zeldzame slikken en schorren.

https://sigmaplan.be/nl/projecten/durmevallei/deelprojecten/de-bunt/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Durme [Lokeren - Hamme] - Page 2 Empty Re: Fietsers worden van de nieuwe Durmedijk verbannen [TEMSE]

Message  eeuwige reiziger Mar 7 Juil 2020 - 15:02

Klein en Groot Broek hebben een nieuwe ringdijk
30 juni 2020

In Klein en Groot Broek gaan de voorbereidingen voor nieuwe getijdennatuur vooruit. De ringdijken rond beide gebieden zijn klaar en we hebben het oude huisvuilstort gesaneerd. Volgend jaar zullen we twee pompstations bouwen en in 2022 maken we bressen in de dijken. Reden genoeg om even polshoogte te nemen.

Klein en Groot Broek worden de komende jaren ontpolderd. Dat betekent dat de Durme de twee gebieden opnieuw vrij in en uit zal kunnen stromen. Door de invloed van de getijden zal er na verloop van tijd prachtige zoetwatergetijdennatuur ontstaan: vooral slikken- en schorrengebieden, waarin riet en wilgenvloedbossen groeien. De slikken en schorren vormen een waardevol leefgebied voor heel wat diersoorten. Daarnaast vangen ze ook de kracht van het water op. Zo helpen ze de omgeving te beschermen tegen wateroverlast. Maar voor we de rivier opnieuw de vrije baan geven, moeten we Klein en Groot Broek daarop voorbereiden.

De saneringswerken
In het noorden van Klein Broek ligt het voormalige huisvuilstort van Elversele, een deelgemeente van Temse. Een klein deel van het aanwezige afval kon mogelijk het grondwater of de bodem verontreinigen. Dat afval hebben we inmiddels laten uitgraven en wegvoeren. Het afval dat er nu nog ligt, is stabiel en vormt geen risico op verontreiniging. In samenwerking met de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) hebben we het grondig afgedekt. Zo kan er zeker geen afval in het water terechtkomen als het gebied weer onder invloed van het getij komt te staan.

Beschermd door de ringdijken
Rond Klein en Groot Broek liggen nieuwe ringdijken klaar. Die zijn sterk genoeg om het water van de Durme in alle omstandigheden tegen te houden. Zelfs bij stormtij, als de combinatie van springtij met een noordwesterstorm op de Noordzee voor heel hoge waterstanden zorgt. Boven op de ringdijken komt een halfverhard jaagpad. Zo kunnen fietsers en wandelaars meegenieten van de getijdennatuur. Voor snelle fietsers en onderhoudsvoertuigen is een geasfalteerde dienstweg voorzien aan de landinwaartse kant van de ringdijken. Daar hebben we ook ringgrachten aangelegd om regenwater uit de omgeving te verzamelen. Volgend jaar bouwen we nog twee pompstations die bij hevige regenval het overtollige water naar de ontpolderingen zullen overhevelen en zo naar de Durme zullen brengen.

De laatste loodjes
In 2022 zijn we toe aan het sluitstuk van het project. Dan verlagen we op enkele plaatsen de oude dijken langs de Durme. Vanaf dan zal de rivier op het ritme van eb en vloed de gebieden in- en uitstromen en kan de transformatie van Klein en Groot Broek beginnen.

(...)


https://www.sigmaplan.be/nl/nieuws/klein-en-groot-broek-hebben-een-nieuwe-ringdijk/


Fotoreportage over dat pad "voor snelle fietsers":

http://ft.bbforum.be/post5838.html#5838

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Page 2 sur 2 Précédent  1, 2

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum