Forum lie au site www.velo-ravel.net
Vous souhaitez réagir à ce message ? Créez un compte en quelques clics ou connectez-vous pour continuer.

Leie (Lys) Comines - Deinze

4 participants

Page 3 sur 3 Précédent  1, 2, 3

Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Verlichting jaagpad [Menen]

Message  eeuwige reiziger Jeu 15 Mar 2018 - 17:49

Geen verlichting op jaagpad langs de Leie
01 maart 2018

Vincent Dumortier (CD&V) was op de voorbije gemeenteraad voorstander om het jaagpad langs de Leie in Menen te voorzien van openbare verlichting. Hij verwees daarmee naar Wevelgem dat voor 76.000 euro investeert in verlichting op het jaagpad tussen Wevelgem en Bissegem.

”Ik ben eerder terughoudend”, geeft schepen Dirk Vanholme (N-VA) toe. “Ons jaagpad is vier kilometer lang. Verlichting zou ons 140.000 euro kosten. Bovendien zijn veranderingen aan het jaagpad nog mogelijk met de Leiewerken die op til zijn. Nu investeren in openbare verlichting heeft dus geen zin.”

https://www.hln.be/regio/menen/geen-verlichting-op-jaagpad-langs-de-leie~afc579a1/

Openbare verlichting op het jaagpad
17 februari 2018

In Wevelgem komt er openbare verlichting op het jaagpad langs de Leie, van aan de brug tussen Wevelgem en Lauwe tot aan de grens met Bissegem.

De gemeente zelf investeert 83.263 euro, om de veiligheid van fietsers en wandelaars op het traject te verbeteren. “We kregen in het verleden heel wat meldingen over het gevoel van onveiligheid langs het Jaagpad”, zegt schepen Marie De Clerck (CD&V). “Het is daar op vandaag heel donker en in de winter wordt het pad dan ook minder gebruikt, terwijl het wel veel gezelliger, mooier en veiliger is om langs daar bijvoorbeeld naar Kortrijk te gaan. Ik ben dan ook heel blij dat de investering gebeurt.”

De werken zijn deze week gestart, en ze duren nog tot begin volg maand.

https://www.hln.be/regio/wevelgem/openbare-verlichting-op-het-jaagpad~aadfa08e/
http://www.focus-wtv.be/nieuws/verlichting-langs-jaagpad-wevelgem

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty aanpassing kaart

Message  velo-ravel.net Lun 19 Mar 2018 - 19:25

Ik heb de kaart aangepast, met de anderen kant van de Leie tussen Harelbeke en Kortrijk.

https://www.google.com/maps/d/edit?mid=1muWlbOP1y8NXpo3xdr9E-VeZfSw&ll=50.8326068129544%2C3.264092189309963&z=15

Vragen.

Aan de Broeltoren, kun je daar altijd door deze hek ?

Aan de Havenkaai, dat niet autovrij is, zou je daar op den trottoir mogen rijden ?

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7633
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Re: Leie (Lys) Comines - Deinze

Message  eeuwige reiziger Lun 19 Mar 2018 - 20:11

velo-ravel.net a écrit:Aan de Havenkaai, dat niet autovrij is, zou je daar op den trottoir

Niet echt aan te raden, vooral je bij Buda toch niet verder kunt. De overgang tussen fietspad en stoep juist voorbij de Ronde van Vlaanderenbrug komt nogal amateuristisch uitgewerkt. Dat had veel duidelijker gekund.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Re: Leie (Lys) Comines - Deinze

Message  velo-ravel.net Lun 19 Mar 2018 - 21:46

dit bedoel je ?

velo-ravel.net
velo-ravel.net

Messages : 7633
Date d'inscription : 15/07/2009
Localisation : Mons (Ghlin)

http://www.velo-ravel.net

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Havenkaai [Kortrijk]

Message  eeuwige reiziger Jeu 29 Mar 2018 - 10:56

velo-ravel.net a écrit:dit bedoel je ?

Inderdaad. Enige belijning zou hier wonderen kunnen doen.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Aanplanting bomen [Deinze - Ooigem]

Message  eeuwige reiziger Sam 7 Avr 2018 - 11:23

155 nieuwe bomen langs Leie
04 april 2018

De Vlaamse Waterweg nv plant deze maand 155 nieuwe bomen langs de Leie tussen Deinze en Ooigem. In maart heeft de Vlaamse waterwegbeheerder een groot aantal zieke bomen verwijderd op het jaagpad langs de Leie tussen Deinze en Ooigem, bij Wielsbeke. “Deze bomen hadden last van de iepenziekte waardoor ze zo goed als afgestorven waren en een gevaar voor de veiligheid konden betekenen”, zegt Laura Desimpelaere, districtshoofd Leie afdeling Bovenschelde. “De bomen waren een belangrijk onderdeel van het landschap en dus worden ze vervangen door 155 nieuwe exemplaren. Het merendeel van deze nieuwe bomen zijn opnieuw iepen, maar dan wel een resistente soort waardoor de kans heel klein is dat ze opnieuw ziek worden. De andere bomen die gepland worden zijn ratelpopulier, zomereik, zomerlinde, zwarte els en Hollandse linde.”

https://www.hln.be/regio/deinze/155-nieuwe-bomen-langs-leie~a99215bd/
https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/155-nieuwe-bomen-langs-de-leie

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Re: Loskade Alpro CVA [Zuidkaai, Wevelgem]

Message  eeuwige reiziger Sam 7 Avr 2018 - 11:25

https://velo-ravel.forumactif.org/t767p25-leie-lys-comines-deinze#9671


6,7 miljoen euro voor industriezone
04 april 2018

WEVELGEM Het Vlaams agentschap innoveren en ondernemen kent een subsidie van 6.776.591 euro toe voor de heraanleg van de industriezone Wevelgem-Zuid. De totale kostprijs bedraagt 7.903.964 euro.

Op de industriezone komt op termijn een gescheiden rioolstelsel en worden wegen vernieuwd. De Vlamingstraat krijgt fietspaden. In de Tram-, Zuid- en Kouterstraat komen parkeerplaatsen voor vrachtwagens. Er is verder aandacht voor de aanleg van siergrassen, hagen en bomen, terwijl de Moraviëstraat en het jaagpad aan de Leie worden heringericht. Eind mei, na Gullegem Koerse, starten al werken in de industriezone Gullegem-Moorsele. Het project omvat daar de heraanleg van de Muizelstraat tussen de Hondschotestraat en Drieslaan, de Noordstraat, de Drieslaan tussen de Muizelstraat en Nijverheidslaan, de Nijverheidslaan tussen de Oostlaan en het containerpark en de vrachtwagenparking in de Westlaan. Voor de vernieuwing van de industriezone Gullegem-Moorsele kreeg de gemeente al 15.939.352 euro subsidies op een totaalbedrag van 16.536.258 euro. “De nabije toekomst brengt ons twee vernieuwde en heraangelegde industriezones”, zeggen CD&V-schepenen Kevin Defieuw en Stijn Tant.

https://www.hln.be/regio/wevelgem/6-7-miljoen-euro-voor-industriezone~a1551653/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Verlichting jaagpad [Harelbeke]

Message  eeuwige reiziger Sam 7 Avr 2018 - 11:45

Eerste test met bewegingsverlichting van start
Straks niet meer in het donker langs het water fietsen?
7/04/2018

HARELBEKE - Wie van de Broelkaai tot de Afspanningsstraat fietst, hoeft dat binnenkort niet meer in het donker te doen. Verlichting met een bewegingsdetectiesysteem maakt fietsen aangenamer. Later wordt het project mogelijk uitgerold naar het verdere Jaagpad.

Het nieuwe jaagpad dat vorm krijgt dankzij de Leiewerken, wordt verlicht. Daardoor moeten fietsers niet meer in het donker fietsen van de Broelkaai tot de Afspanningsstraat. Om lichtvervuiling en energieverspilling tegen te gaan, kiest het stadsbestuur voor een ingenieuze techniek met bewegingsdetectie.

“De volgverlichting schiet pas aan als er iemand in de buurt komt. Zo komt deze innovatieve manier van verlichten tegemoet aan de bepalingen van ons lichtplan”, zegt schepen van Energie Inge Bossuyt (SP.A/Groen). Ook de kapotte verlichting die aansluit op het nieuwe stukje fietspad, wordt vervangen door volgverlichting, alles samen goed voor een kostprijs van zo'n 40.000 euro.

De nieuwe verlichting tussen de Broelkaai en de Afspanningsstraat ziet het stadsbestuur als proefproject. Ook langs de Doornhoutsevoetweg komt dit soort verlichting. “Het gaat om een vrij innovatief systeem, waarvan we eerst willen checken of het werkt. Dat doen we met deze twee proefprojecten. Als ze positief geëvalueerd worden, breiden we ze misschien wel uit, denk maar aan het jaagpad.”

Onveilige situatie

Goed nieuws voor de vele fietsers die het jaagpad gebruiken, want nu fietsen ze er in Harelbeke in het donker. Zodra je in de buurt van Kortrijk bent, is het jaagpad opnieuw verlicht. Een vervelende en onveilige situatie voor fietsers, vindt ook gemeenteraadslid Rita Beyaert (CD&V). Zij roept het stadsbestuur op om ook op de rest van het jaagpad in verlichting te voorzien. “Neem nu het nieuwe stuk jaagpad tussen Kortrijk, Harelbeke en Zwevegem. Daar is geen verlichting, terwijl er wel heel veel schoolgaande jongeren passeren.”

Ook Stijn Derammelaere (SP.A/Groen) deelt de bezorgdheden van Beyaert. “Op sommige stukken is het pikdonker. Dat moet anders en veiliger.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180406_03449827


Innovatief verlichten: Broelkaai tot Afspanningsstraat
14 februari 2018

Een tijdje geleden pleitte Jong N-VA om het lichtplan blijvend te evalueren. Daarbij speelt zowel veiligheid als innovatie een centrale rol. Toekomstgericht investeren met oog op innovatie moet hierbij centraal staan. Jong N-VA is dan ook tevreden met de komst van een bewegingsdetectiesysteem in de Broelkaai tot de Afspanningsstraat.

In het verleden sprak gemeenteraadslid Fleur De Buck zich over de zaak als volgt uit: “De 21ste-eeuwse mobiliteitsproblemen kampen nog te veel met een 20ste-eeuwse infrastructuur. De toename van verkeer vraagt om meer veiligheid. ’s Nachts gaat dit vooral om zichtbaarheid.” Daar wordt nu gehoor aan gegeven met de komst van een bewegingsdetectiesysteem. Een modern verlichtingssysteem die aanslaat bij het voorbijkomen van passanten. Verouderde en niet meer functionerende verlichting wordt eveneens vervangen zodat dezelfde techniek kan toegepast worden over het volledige traject.

Deze manier van verlichten is aangepast aan de 21ste-eeuwse noden. Die noden leggen een sterkere klemtoon op innovatie en besparing. De voorschriften van het huidige lichtplan maken het mogelijk om die nieuwe weg in te slaan. Stad Harelbeke moet kwalitatief openbaar verlichten. Verlichten waar het moet, doven waar het kan. Dat daarvoor geïnvesteerd moet worden in modernere infrastructuur is vanzelfsprekend. De komst van het bewegingsdetectiesysteem past binnen die visie. Het komt de verkeersveiligheid van voetgangers en fietsers ten goede en versterkt het veiligheidsgevoel.

Groene innovatie

Ook op milieuvlak wordt geïnnoveerd. “Bij de aanleg van de nieuwe kade in het bredere project van de Leiewerken en marktpleinvernieuwing wordt gekeken voor duurzame innovaties,” vertelt schepen Patrick Claerhout. “Er wordt op de kade geïnvesteerd in geavanceerde waterbergingssystemen bij de toekomstige groene rij bomen op de kade.” Dit moet ervoor zorgen dat de bomen voldoende zuurstof en water krijgen. De bomen hoeven zo geen drinkwater meer toegediend krijgen wat de kosten voor de burger en de gemeente drukt. Deze klimaatbestendige methodes zullen in de toekomst vaker deel uit maken van ons groenpark.

https://harelbeke.n-va.be/nieuws/innovatief-verlichten-broelkaai-tot-afspanningsstraat

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Re: Havenkaai [Kortrijk]

Message  eeuwige reiziger Lun 9 Avr 2018 - 13:45

Slechts een klein stukje aan de rechteroever. Een doortrekking richting Marke zou een schitterend alternatief kunnen zijn voor de Markesteenweg die in de bebouwde kom (vanaf de Ronksdreef) nu slechts fietssuggestiestroken heeft. Die bieden geen veiligheid, zeker niet op een drukke verkeersas als de Markesteenweg. Hoop doet leven, maar ik maak me geen begoochelingen. Ongetwijfeld gaat Natuurpunt dwarsliggen...


Vernieuwd fietspad tussen Havenkaai en Graaf Karel de Goedelaan open op 16 april
6 april 2018

Het Jaagpad langs de Leie, dat de verbinding vormt tussen de Havenkaai en de Graaf Karel de Goedelaan was anderhalf jaar niet bruikbaar. Het pad moest omwille van de werken op Kortrijk Weide afgesloten worden. De stad maakte van de gelegenheid gebruik om het fietspad volledig te vernieuwen en te integreren in het ontwerp Kortrijk Weide. Op 16 april gaat het terug open. Een hele opluchting voor de vele scholieren en studenten uit de Graaf Karel de Goedelaan die zo de drukke Burgemeester Lambrechtlaan en Magdalenastraat opnieuw kunnen vermijden.

Het Jaagpad tussen de Havenkaai en de Graaf Karel de Goedelaan wordt dagelijks door heel wat scholieren en de studenten uit de Graaf Karel de Goedelaan gebruikt. Deze trage verbinding is een veilig alternatief voor de drukke Burgemeester Lambrechtlaan en Magdalenastraat.

Door de werken op Kortrijk Weide werd het Jaagpad anderhalf jaar afgesloten. Aannemer Stadsbader moest het Jaagpad op verschillende plaatsen onderbreken om rioleringswerken uit te voeren. Bovendien zorgde de verder gelegen stapelplaats om aarde af te voeren per vrachtschip voor onveilige situaties voor fietsers.

Fietsers moesten tijdelijk omrijden via de Burgemeester Lambrechtlaan en Magdalenastraat.

Volledig nieuw fietspad
De stad maakte van de gelegenheid gebruik om het fietspad daar volledig te vernieuwen. Het pad loopt daar nu niet langer vlak naast de Leie maar wel doorheen het nieuwe stadspark van Kortrijk Weide. Het pad is aangelegd in beton en heeft nu openbare verlichting. Voordien was het pad niet verlicht.

https://www.kortrijk.be/nieuws/vernieuwd-fietspad-tussen-havenkaai-en-graaf-karel-de-goedelaan-open-op-16-april


Jaagpad langs Leie na anderhalf jaar weer open
12 april 2018

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

Het jaagpad langs de Leie, dat de verbinding maakt tussen de Havenkaai en Graaf Karel de Goedelaan, is na anderhalf jaar weer open. Het pad moest omwille van de werken op Kortrijk Weide afgesloten worden. Aannemer Stadsbader moest het jaagpad op verschillende plaatsen onderbreken om rioleringswerken uit te voeren. Bovendien zorgde de verder gelegen stapelplaats om aarde af te voeren per vrachtschip voor onveilige situaties voor fietsers. “We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het fietspad volledig te vernieuwen en te integreren in het ontwerp Kortrijk Weide”, zegt schepen Axel Weydts (Sp.a). “Het pad loopt daar nu niet langer vlak naast de Leie maar wel doorheen het nieuwe stadspark van Kortrijk Weide. Het pad is aangelegd in beton en heeft nu openbare verlichting. Voordien was het pad niet verlicht.” Deze week krijgt het stuk fietspad achter het containerpark nog een nieuwe asfaltlaag, op 16 april gaat het hele pad officieel open. “Dat betekent een hele opluchting voor de vele scholieren en studenten uit de Graaf Karel de Goedelaan die zo de drukke Burgemeester Lambrechtlaan en Magdalenastraat opnieuw kunnen vermijden.”

https://www.hln.be/regio/kortrijk/jaagpad-langs-leie-na-anderhalf-jaar-weer-open~ae6279b0/

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180411_03457906
http://www.focus-wtv.be/nieuws/vernieuwd-jaagpad-langs-de-leie-kortrijk

http://www.stedenbeleid.vlaanderen.be/campus-kortrijk-weide

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Verlichting jaagpad [Wevelgem]

Message  eeuwige reiziger Lun 2 Juil 2018 - 11:27

Vanaf augustus wordt jaagpad (deels) verlicht
Krant van West-Vlaanderen/Kortrijk-Menen,
vrijdag 15 juni 2018, blz. 59


WEVELGEM - In juli vorig jaar besloot de gemeente om het jaagpad richting Kortrijk van openbare verlichting te voorzien. “In het verleden kwamen heel wat meldingen over het gevoel van onveiligheid langs het jaagpad”, verwoordt schepen Marie De Clerck wat bij vele inwoners al langer leefde. “Op het grondgebied van Kortrijk was er door de stad al eerder openbare verlichting aangebracht. Ondertussen liggen ook bij ons de kabels klaar, een werk dat deze week werd afgerond.”

De investering van 78.500 euro wordt volledig door de gemeente gedragen. De Vlaamse Waterweg, het vroegere Waterwegen en Zeekanaal, komt niet tussen. Richting Menen komt die openbare verlichting er niet. Dat jaagpad ligt op grondgebied Menen en die stad ziet voorlopig af van dergelijke investering. “De openbare verlichting is nog niet operationeel, de verlichtingspalen zullen wellicht pas in augustus kunnen geplaatst worden”, besluit schepen De Clerck.

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Leiewerken 2020 [Menen]

Message  eeuwige reiziger Lun 30 Juil 2018 - 12:06

Gevelspandoeken geven toekomstbeeld Leiewerken
28 juli 2018

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

MENEN - Sinds vandaag hangen er twee grote gevelspandoeken in de Rijselstraat in Menen.

De spandoeken, met als boodschap “De Leiebrug naar de toekomst”, zijn een initiatief van de Stad Menen en De Vlaamse Waterweg om inwoners, handelaars en bezoekers een toekomstbeeld te bieden van de geplande Leiewerken. De eigenlijke Leiewerken, waarbij in het centrum van Menen de Leie onder meer verbreed wordt, zouden midden 2020 starten. Voor die werken zijn een aantal onteigeningen nodig. Het ene pand kan uiteraard sneller onteigend worden dan het andere, en alle panden zullen gegroepeerd afgebroken kunnen worden, dus een aantal huizen zal leegstaan. De gevelspandoeken moeten de aantrekkelijkheid van het gebied vergroten.

https://www.hln.be/regio/menen/gevelspandoeken-geven-toekomstbeeld-leiewerken~a421b9b1/


GROTE GEVELSPANDOEKEN OVER LEIEWERKEN IN MENEN
27/07/2018

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Spandoek_0

Sinds vandaag hangen er twee grote gevelspandoeken in de Rijselstraat in Menen.

De spandoeken, met als boodschap “De Leiebrug naar de toekomst”, zijn een van de initiatief van de Stad Menen en De Vlaamse Waterweg nv om inwoners, handelaars en bezoekers naar aanleiding van de geplande Leiewerken een toekomstbeeld te bieden. De eigenlijke Leiewerken zouden midden 2020 starten. De Leiewerken in Menen zijn een belangrijk onderdeel van het Europees gesubsidieerde project Seine Schelde Vlaanderen.

In het centrum van Menen is er onder meer een bochtverbreding nodig. Die moet er komen zodat schepen met een lengte tot 190 meter vlot de bocht kunnen nemen. De huidige brug in de Rijselstraat is te laag voor deze schepen. Ook een nieuwe, hogere brug is dus noodzakelijk. Daarvoor zijn er een aantal grondverwervingen noodzakelijk. De verworven panden zullen gesloopt worden, maar dat zal een heel eind duren.  Om hinder en ongewenste bezoekers te vermijden, worden er een aantal maatregelen getroffen. Zo worden alle nutsvoorzieningen afgesloten en verwijderd en wordt de benedenverdieping afgedicht met panelen. Om het uitzicht toch enigszins aantrekkelijk te houden zijn er nu gevelspandoeken aangebracht op enkele panden. Welke andere initiatieven er exact genomen kunnen worden, wordt verder pand per pand bekeken. Zo kan er samengewerkt worden met verenigingen om bijvoorbeeld graffitiworkshops, muurschilderingen, gevelgedichten,… te organiseren of aan te brengen.

Indien je zelf een idee hebt of wil meewerken aan dergelijke initiatieven, kan je steeds contact opnemen met De Vlaamse Waterweg nv via leiewerken.menen@vlaamsewaterweg.be of 09 292 11 12.


https://www.focus-wtv.be/nieuws/grote-gevelspandoeken-over-leiewerken-menen
http://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/verkeer-en-mobiliteit/grote-gevelspandoeken-over-leiewerken-in-de-rijselstraat-in-menen/article-normal-330477.html


In de brochure "Masterplan Menen -  Samen De Stad Ontwerpen" staat er trouwens een interessante kaart met de toekomstvisie op de fietsinstractuur langs de Leie (blz. 22-23):

https://www.menen.be/samendestadontwerpen

Rechtstreeks:
https://issuu.com/leiedal/docs/20141219_-_masterplan_menen_brochur

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty travaux à venir entre Warneton-Comines-Menin

Message  joverwimp Mar 20 Nov 2018 - 9:50

De as van de oude Grensleie vormt de grillige staatsgrens tussen Frankrijk en ons land. Tussen Deulemonde en Menen is ze ook een schakel in het traject van de internationale binnenvaartverbinding Seine-Schelde.
Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk hebben op 19 november 2018 een verdrag ondertekend waardoor de Grensleie kan worden aangepast voor grote binnenvaart en waardoor een belangrijke schakel in de Seine-Scheldeverbinding wordt gerealiseerd.
Het verdrag moet mee het pad effenen voor een moderne waterwegverbinding op groot gabarit tussen het Seine- en het Scheldebekken en de Noordzeehavens. 'In concreto betekent dit dat deze verbinding geschikt wordt gemaakt voor vervoer van scheepsladingen tot 4.500 ton en duwkonvooien of schepen waarin vrachtcontainers tot drie hoog gestapeld zijn.
(Voor de uitbouw van de Seine-Scheldeverbinding plant Vlaanderen 341 miljoen euro aan werken en studies voor de periode 2014-2020. Daarin is 141 miljoen euro Europese subsidies voorzien. Centraal in het project staat het nieuwe kanaal Seine Nord Europe in Frankrijk. Dat wordt 106 kilometer lang en zal de verbinding vormen tussen de Oise in Compiègne en het kanaal Duinkerke-Valenciennes in de buurt van Cambrai.)

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 0010
joverwimp
joverwimp

Messages : 3045
Date d'inscription : 18/07/2009
Age : 77
Localisation : Asse

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Snoeiwerken [Ooigem - Harelbeke]

Message  eeuwige reiziger Ven 23 Nov 2018 - 9:05

Snoeiwerken langs de Leie gestart
21 november 2018

Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg voert sinds gisteren op het jaagpad langs de Leie snoeiwerken uit.

Het gaat om onderhoudswerken die noodzakelijk zijn voor de veiligheid van de jaagpadgebruikers. Eerder dit jaar werd het jaagpad al een aantal keer afgesloten bij stormweer, als voorzorgsmaatregel. Nu komt er dus een definitieve oplossing. De aannemer snoeit de takken van bijna duizend bomen op beide oevers tussen de brug Ooigem-Desselgem en de brug van de N36 in Harelbeke. Fietsers en voetgangers kunnen blijven passeren via het jaagpad, maar moeten soms even wachten of uitwijken naar de berm. De werken duren in totaal een viertal maanden.

https://www.hln.be/regio/harelbeke/snoeiwerken-langs-de-leie-gestart~ac811b56/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Boomkap [Deinze - Ooigem]

Message  eeuwige reiziger Mer 3 Avr 2019 - 12:04

Zieke olmen langs de Leie worden vervangen
26 maart 2019

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

ZULTE - Een honderdtal zieke olmen langs de Leie tussen Deinze en het West-Vlaamse Ooigem (Wielsbeke) wordt vervangen. De Vlaamse Waterweg nv plant de nieuwe bomen aan in het volgende plantseizoen in het najaar. Het merendeel van de zieke bomen staat in Zulte.

Maandag begon De Vlaamse Waterweg met het verwijderen van de zieke olmen langs het jaagpad aan de Leie tussen Deinze en Ooigem. Deze bomen hebben last van de olmenziekte waardoor ze zo goed als afgestorven zijn. Volgens de waterwegbeheerder kunnen ze een gevaar vormen voor de veiligheid van wandelaars en fietsers en ze kunnen ook gezonde bomen aantasten. De meerderheid van de zieke bomen bevindt zich in de gemeente Zulte, waar 45 van de 700 olmen langs de Leie vervangen moeten worden. In totaal worden 105 olmen van de 1.600 langs de rivier gekapt.

In het najaar worden nieuwe bomen geplant, waarvan het merendeel olmen. De andere bomen die aangeplant zullen worden, zijn ratelpopulier, zomereik, zomerlinde, zwarte els en Hollandse linde.

https://www.hln.be/regio/zulte/zieke-olmen-langs-de-leie-worden-vervangen~a2e4c71f/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Fietsbrug [Ooigem - Beveren]

Message  eeuwige reiziger Lun 6 Mai 2019 - 16:40

Al drie jaar wordt gesproken over de bouw van deze fietsbrug. Toen werd aangekondigd dat de bouw ervan in de loop van 2019 zou starten. Wordt dit bewaarheid?


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161118_02578636
https://www.hln.be/in-de-buurt/wielsbeke/twee-nieuwe-bruggen-over-leie~a66eac53/


Definitieve start voor fietsbrug over Leie
03/05/19

In de gemeenteraad van dinsdag 7 mei staat onder andere de princiepsovereenkomst voor de aanleg van een fietsersbrug over de Leie op de agenda. Het voorstel zelf dateert al van minstens drie jaar geleden en krijgt nu een officieel karakter waarbij drie partijen betrokken zijn.

"Bij het project zijn drie partners betrokken: Waregem, Wielsbeke en het Federaal Agentschap De Vlaamse Waterweg nv", licht Schepen van Openbare Werken Philip Himpe toe. "In de gemeenteraad vragen wij dat de raadsleden zich akkoord verklaren met de overeenkomst zodat binnen afzienbare tijd de werken voor de aanleg van de brug kunnen starten, nadat er eerst een definitief ontwerp is voorgelegd. Eigenlijk gaat hier over een definitieve start van het project waarbij een brug voor fietsers wordt gebouwd over de Leie die de Waregemse deelgemeente Beveren-Leie zal verbinden met de Wielsbeekse deelgemeente Ooigem. De voorbije jaren werd daar al herhaalde keren over vergaderd en overleg gepleegd. Nu wordt dat dinsdagavond allemaal door een officiële overeenkomst bekrachtigd. Zeg maar: een papieren handdruk waardoor we er nu allemaal werk van gaan maken."

Subsidies
Het akkoord legt onder andere vast wie wat zal betalen. En ook waar de fietsersbrug vertrekt en aankomt. "De Vlaamse Waterweg neemt 62,5 procent van de kosten voor zijn rekening. Waregem en Wielsbeke de resterende 37,50 procent", zegt Schepen Himpe. "Vergeet ook nog de subsidies niet die wij nog moeten krijgen. Daardoor wordt de factuur wat lichter. Een raming is er nog niet. Daarvoor is het eerst wachten op het ontwerp. Hetzelfde voor de timing van de werken. En ook de aannemer van de werken moet nog aangeduid. Dat zijn allemaal zaken die de komende tijd wel duidelijker worden."

Regionaal toerisme
De fietsersbrug zal hoe dan ook nabij het historisch, beschermd Goed te Beaulieu in Beveren-Leie worden aangelegd om vanaf daar over de rivier te fietsen en te arriveren nabij Ooigem Bos. Voor het regionale toerisme wordt het alvast een grote opsteker en voor de fietsers een uiterst veilige verbinding. De streefdatum zou ergens rond halfweg 2021 draaien. In het verlengde van dit project wordt verderop de Leie richting Kortrijk de huidige verkeersbrug die de Ooigemstraat in Desselgem met de Desselgemstraat in Ooigem verbindt helemaal vernieuwd en opgetrokken zodat straks vrachtschepen er met drie containers hoog onderdoor kunnen. Maar eerst is het de intentie de fietsersbrug te realiseren.

(...)


https://kw.knack.be/west-vlaanderen/nieuws/verkeer-en-mobiliteit/definitieve-start-voor-fietsbrug-over-leie/article-normal-372657.html

Archeologienota (met plannen van de brug):
http://docplayer.nl/57829561-Archeologienota-ooigem-desselgem-fietsbrug-verslag-van-resultaten.html

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Verlichting Trakelweg [Bissegem]

Message  eeuwige reiziger Mar 3 Sep 2019 - 18:51

Nieuwe ledverlichting op Trakelweg langs Leie: “Grote Markt, Diksmuidekaai en Guldenspoorpad volgen”
21 augustus 2019

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

KORTRIJK - Een duistere strook van de Trakelweg in Bissegem krijgt eindelijk openbare verlichting. Het gaat over het deel van het fiets- en wandelpad langs de Leie tussen de Vrije Aard- en Neerbeekstraat. “De Trakelweg is een veilige en snelle verbinding tussen Kortrijk, Bissegem, Wevelgem en Menen. Door het pad uit te rusten met ledverlichting én een nieuwe laag asfalt, verhogen we het comfort en de veiligheid voor fietsers en wandelaars”, zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a).

De nieuwe laag asfalt is een must, want nu zijn er veel opstekende boomwortels. Die worden aangepakt en terug effen gemaakt. De nieuwe openbare ledverlichting van Fluvius is dimbaar en efficiënt. Het energieverbruik is minder, wat ook goed is voor minder CO2-uitstoot. Wanneer de werken starten in de Trakelweg in Bissegem, is nog niet duidelijk. “Dat kunnen we nog niet zeggen, al zal het zeker nog dit jaar zijn, liefst voor de donkere maanden”, zegt Axel Weydts. “Het is trouwens de ambitie van de stad om op termijn alle 16.000 lichtpunten in de stad te vernieuwen”, gaat Axel Weydts verder. “Zo staat de omschakeling naar ledlampen binnenkort gepland op de Grote Markt, langs de fietssnelweg Guldenspoorpad en langs de Diksmuidekaai in Kortrijk”, aldus nog Axel Weydts.


https://www.hln.be/in-de-buurt/kortrijk/nieuwe-ledverlichting-op-trakelweg-langs-leie-grote-markt-diksmuidekaai-en-guldenspoorpad-volgen~a2955439/

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Vernieuwing jaagpad Vrije Aardstraat - De Drie Duikers [Bissegem]

Message  eeuwige reiziger Mer 9 Oct 2019 - 10:59

VOLLEDIGE VERNIEUWING VOOR JAAGPAD BISSEGEM
02/10/2019

Boomwortels hebben het jaagpad tussen de Vrije Aardstraat in Bissegem en de spoorwegbrug De Drie Duikers omhoog geduwd. Dat is onaangenaam voor fietsers en andere recreanten. Daarom wordt het jaagpad grondig heraangelegd. Van 7 oktober tot en met 15 november zal het jaagpad opgebroken en dus afgesloten zijn.

Volledige vernieuwing voor jaagpad Bissegem

We gaan het jaagpad langs de Leie boomwortelvrij maken. Daarvoor moeten eerst alle huidige asfaltlagen en de fundering eraf. Samen met een boomexpert werken we de kleine boomwortels een beetje bij, zodanig dat zij naar de bodem in plaats van de oppervlakte groeien. In de plaats brengen onze werklieden een nieuw fundament aan. Als laatste komt er een nieuwe asfaltbedekking op, die beter zal bollen dan ooit!

Signalisatieborden leiden fietsers en andere gebruikers van het jaagpad langs de kortste weg voorbij de werken. Hou er wel rekening mee dat de planning weersafhankelijk is. Bij lange periodes van neerslag, kan er vertraging optreden.

https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/volledige-vernieuwing-voor-jaagpad-bissegem

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Re: Vernieuwing jaagpad Vrije Aardstraat - De Drie Duikers [Bissegem]

Message  eeuwige reiziger Ven 8 Nov 2019 - 16:31

Vernieuwd jaagpad langs Leie tussen Kortrijk en Bissegem vrijdag weer open
7 november 2019

KORTRIJK De Vlaamse Waterweg liet het jaagpad langs de Leie tussen spoorwegbrug De Drie Duikers in Kortrijk en de Vrije Aardstraat in Bissegem vernieuwen. Het pad zat vol bulten en scheuren, door boomwortels. Het pad is uitgebroken tot het fundament en vernieuwd. De heropening wenkt nu. “Fietsers en voetgangers kunnen op vrijdag 8 november vanaf 16 uur weer over een rimpelloze asfaltlaag veilig naar hun bestemming”, zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a).

De toplaag is er wel nog niet omdat er veel water in de ondergrond zit, door de overvloedige regen van de voorbije dagen. Het fundament en twee asfaltlagen zijn in orde. De derde asfaltlaag of toplaag volgt in april 2020. “Maar je zal de afwezigheid van de toplaag niet merken. Het jaagpad is perfect toegankelijk”, zegt schepen Weydts. “Vandaar dat we het pad weer vrijgeven. Zodat ook de vele kinderen en jongeren, die van en naar school gaan, weer het veilige traject kunnen volgen.” Het jaagpad gaat wel nog één keer dicht binnenkort, op 13 en mogelijk ook 14 november. Om er nieuwe verlichtingspalen te plaatsen. Het pad is een belangrijk fietspad. Er passeren daar dagelijks zo’n 700 fietsers tussen Kortrijk en Bissegem en verder ook naar Wevelgem.


https://www.hln.be/in-de-buurt/kortrijk/vernieuwd-jaagpad-langs-leie-tussen-kortrijk-en-bissegem-vrijdag-weer-open~adbee834/
https://kw.be/nieuws/milieu-en-natuur/jaagpad-in-bissegem-is-opnieuw-toegankelijk-na-vernieuwing-van-de-asfaltlaag/article-normal-401637.html?cookie_check=1573226984

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Vernieuwing jaagpad Bootweg - Busbekestraat [Wervik - Menen]

Message  eeuwige reiziger Lun 11 Nov 2019 - 11:38

Jaagpad Wervik tegen 29 november scheurvrij
05/11/2019

Alerte weggebruikers signaleerden ons dat er diepe scheuren zitten in het jaagpad naast de Leie in Wervik. De Vlaamse Waterweg nv heeft meteen budget vrijgemaakt om die te herstellen. Vanaf 8 november breken we het asfalt én het fundament op. Zo nemen we immers naast de scheuren ook de oorzaak weg. Tegen 29 november ligt er een naadloos jaagpad in de plaats en kan iedereen zich opnieuw veilig langs daar verplaatsen.

De op te breken strook jaagpad begint aan het kruispunt met de Bootweg en eindigt 650 meter verder richting Menen. Zowel voor wie richting Menen als richting Wervik moet, is er een omleiding voorzien:

-  Richting Wervik: rechts afslaan in Busbekestraat en dan direct links naar Wervikstraat. Vervolgens zevende straat links (Bootweg) naar jaagpad.
-  Richting Menen: links afslaan in Bootweg en dan direct rechts naar Wervikstraat. Vervolgens zevende straat rechts (Busbekestraat) naar jaagpad.

Meer info
Voor meer informatie over deze werken kan je terecht bij De Vlaamse Waterweg nv, afdeling Bovenschelde via communicatiebovenschelde@vlaamsewaterweg.be of 09 292 12 11.

https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/jaagpad-wervik-tegen-29-november-scheurvrij

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Re: Vernieuwing jaagpad Vrije Aardstraat - De Drie Duikers [Bissegem]

Message  eeuwige reiziger Sam 18 Avr 2020 - 13:50

Jaagpad in Bissegem langs Leie gaat weer open
13/03/2020

Boomwortels hadden het jaagpad tussen de Vrije Aardstraat en de wegbrug Bissegem-Marke in Bissegem omhooggeduwd. Dat was onaangenaam voor fietsers en andere recreanten en daarom werd het jaagpad grondig heraangelegd over een lengte van 500 meter. Het jaagpad wordt vandaag voorzien van een toplaag in asfalt en gaat aansluitend weer open voor fietsers en voetgangers.

Eerder hebben we het jaagpad langs de Leie al boomwortelvrij gemaakt en werd er nieuwe fundering en onderlaag aangebracht. Nu heeft het jaagpad ook een toplaag in asfalt gekregen. Zo kunnen zachte weggebruikers hier in de toekomst weer vlot passeren!

Woensdag deden we een aantal voorbereidingswerken, onder andere aan de rioleringsdeksels. Vrijdag goten we dan het asfalt.

Open rond 18 uur vanavond
Tot vanavond kunnen fietsers en voetgangers een omleiding volgen via de Meensesteenweg en de Moorseelsestraat. Rond 18 uur heeft het asfalt voldoende kunnen uitharden en gaat het jaagpad weer open.

https://www.vlaamsewaterweg.be/nieuws/jaagpad-bissegem-langs-leie-gaat-weer-open

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Coronamaatregelen: toegang tot jaagpad [Kortrijk]

Message  eeuwige reiziger Sam 18 Avr 2020 - 13:51

Lentemaatregelen corona blijven van kracht
woensdag 8 april

Vorige week beslisten burgemeesters Vincent Van Quickenborne (Kortrijk) en Francis Benoit (Kuurne) dat er in het weekend op een deel van het jaagpad langs de Leie niet meer gefietst mocht worden. Dit omdat het jaagpad op sommige plaatsen te smal is om op een veilige manier de vele fietsers en wandelaars elkaar te laten passeren.

De maatregel wordt vanaf 8 april ook toegepast bij mooi lenteweer (zonnige dagen met temperaturen boven 20°C). In het weekend geldt de richtlijn altijd.

- Concreet zal je deze week dus op woensdag, donderdag en vrijdag én in het weekend (ook paasmaandag) niet mogen fietsen tussen de Trakelweg en de brug van de R8 (Bissegem) en tussen het Koning Albertpark en de jachthaven van Kuurne. Afstappen en met je fiets aan de hand verder gaan is toegestaan.
- De maatregelen gelden telkens van 13 uur ‘s middags tot 18 uur ’s avonds.
- Net als vorig weekend komen er nadars met verbodstekens aan de in- en uitgangen van de zones waar je niet mag fietsen.
- Aan de toegangen zullen gemeenschapswachten of stewards de fietsers herinneren aan de regels.
- Let op: de politie controleert wel degelijk in de zones zelf. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt meteen een boete.

Vorig weekend toonden passanten alvast veel begrip voor de extra maatregelen. Toch kregen tien mensen een bekeuring. We begrijpen dat deze maatregelen alles behalve evident zijn maar ze beschermen mensenlevens. We vragen aan iedereen om deze maatregelen te respecteren. Hoe beter we ze nu opvolgen, hoe sneller de maatregelen kunnen worden ingetrokken.


Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Leie_corona2_0


Het fiets- en wandelpad (noordelijke oever van de Leie) wordt afgezet op 4 punten.

- Oprit Overzetweg
- Oprit Trakelweg
- Overgang Koning Albertpark naar Guido Gezellewandeling en Leiekant
- Oprit aan Gust’eau Kuurne

Oevers

- Langs de Leie worden nu op grondgebied Kortrijk alle zitbanken en betonnen zitblokken afgespannen en voorzien van affiche.
- In het bijzonder ook langs de Fabriekskaai en Diksmuidekaai op vraag van PZ Vlas.
- Het Koning Albertpark blijft helemaal afgezet
- Buda Beach blijft helemaal afgezet

Parken

- De zitbanken in alle Kortrijkse en Kuurnse parken blijven afgezet.
- De zitbanken op het Marktplein, groene long, de Vlindertuin en sportpark in Kuurne blijven afgezet


https://www.kortrijk.be/nieuws/lentemaatregelen-corona-blijven-van-kracht
https://www.focus-wtv.be/nieuws/maatregelen-langs-jaagpad-leie-verlengd-bij-mooi-weer
https://www.nieuwsblad.be/cnt/blkva_04916840
https://www.hln.be/in-de-buurt/kortrijk/warmer-dan-20-graden-fietsen-mag-niet-overal-langs-leie-we-sluiten-ook-betonnen-zitblokken-af~a24b2244/


Fietsverbod op fietsboulevard: Kortrijk en Kuurne verscherpen dit weekend coronamaatregelen
3 april 2020

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 763?appId=2dc96dd3f167e919913d808324cbfeb2&quality=0

KORTRIJK - Nu er mooi weer verwacht wordt, zijn er dit weekend verscherpte maatregelen in Kortrijk en Kuurne. Zo mag er op een deel van het jaagpad langs de Leie niet gefietst worden. “We hebben begrip dat deze maatregelen niet evident zijn, maar ze beschermen levens”, zeggen burgemeesters Vincent Van Quickenborne en Francis Benoit. Wie zich niet aan de regels houdt, krijgt meteen een boete van 250 euro. Zonder pardon.

Het jaagpad langs de Leie is op sommige plaatsen te smal, om op een veilige manier fietsers én wandelaars elkaar te laten passeren als het heel druk is. Daarom worden twee zones afgesloten voor fietsers. Het gaat over een strook tussen de jachthaven in Kuurne en het Koning Albertpark in Kortrijk en over een strook tussen de Ronde van Vlaanderenbrug in Kortrijk en de brug van de ring rond Kortrijk (R8) over de Leie in Bissegem. Fietsers moeten op die twee stroken afstappen. Omdat ze voorbehouden zijn voor wandelaars en joggers.

Nadars en stewards

De maatregelen gelden op zaterdag 4 en zondag 5 april, telkens van 12 tot 20 uur. “Er komen nadars met verbodstekens aan de in- en uitgangen van de zones waar je niet mag fietsen op het jaagpad”, zeggen Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester) en Francis Benoit (CD&V). “Gemeenschapswachten herinneren fietsers aan de toegangen van de zones aan de regels. De politie controleert in de zones zelf. Ook op de zijwegen die uitkomen op het jaagpad, worden er de nodige nadars geplaatst. Kuurne zet verder stewards in aan de R8-brug en aan restaurant Gust’Eaux in de Leiemeersdreef in Kuurne. Omdat je daar makkelijk kan oprijden met de fiets. Er komen in Kuurne ook stewards ter hoogte van Easy Fit Control in de Luitenant-Generaal Gérardstraat. Want fietsen mag van aan de jachthaven in Kuurne enkel richting Harelbeke.”

Zitbanken dicht

Ook plaatsen langs de Leie, die uitnodigen om te gaan zitten of liggen, gaan dicht. Zoals Buda Beach en het Koning Albertpark aan de Collegebrug in Kortrijk. Er is verder beslist om àlle zitbanken in Kortrijkse parken af te spannen met linten en te voorzien van een affiche ‘verboden te betreden’. “De Kortrijkzanen mogen wandelen in dit mooie weer. Maar het is niet de bedoeling om uren te blijven zitten in het park”, zegt Van Quickenborne. “Ook in Kuurne is het verboden om te zitten op banken in parken en op het Marktplein”, zegt Benoit. “Er zijn bordjes voorzien. We vragen aan iedereen om alle coronamaatregelen te respecteren. Hoe beter we ze nu opvolgen, hoe sneller de coronamaatregelen kunnen ingetrokken worden”, aldus de burgemeesters.

Geen overdruk

In andere steden en gemeenten worden er amper maatregelen genomen langs de Leie, zoals in Harelbeke en Wevelgem. Omdat het daar in vergelijking met Kortrijk en Kuurne minder druk is op het jaagpad. “We sluiten wel de bruggen over de vistrap aan het Moleneiland af omdat die te smal zijn om de regels rond ‘social distancing’ te kunnen respecteren”, zegt burgemeester Alain Top (sp.a) van Harelbeke. “En aan de andere kant van de Leie in Harelbeke, via de Twee-Bruggenstraat, gaat het over brede straten. Verderop, richting Bavikhove en Beveren-Leie, is het kalm op het jaagpad. Omdat het er niet dichtbevolkt is. Er is geen overdruk”, aldus Alain Top.

https://www.hln.be/in-de-buurt/kortrijk/fietsverbod-op-fietsboulevard-kortrijk-en-kuurne-verscherpen-dit-weekend-coronamaatregelen~a59545ff/
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200403_04912576

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Contrei Live - kunst langs drie fietslussen

Message  eeuwige reiziger Mer 8 Juil 2020 - 10:55

16 kunstwerken in 13 gemeenten zijn klaar om ontdekt te worden tijdens Contrei Live
7/07/2020

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 De866054-c05c-11ea-a525-335f66579897_web_translate_0_0__scale_0.09937169_0.09937169__

KORTRIJK / AVELGEM / ANZEGEM / DEERLIJK / HARELBEKE / LENDELEDE / MENEN / KUURNE / SPIERE-HELKIJN / ZWEVEGEM / WAREGEM / WERVIK / WEVELGEM - De regio Zuid-West-Vlaanderen viert het 60-jarig bestaan van de intercommunale Leiedal met Contrei Live. Het zijn 16 kunstinstallaties, verspreid over de streek. Minister Matthias Diependaele (N-VA) gaf dinsdag het startschot.

Contrei Live is een kunstenparcours op en langs de Leie en de vaart Bossuit-Kortrijk in 13 steden en gemeenten van Zuid-West-Vlaanderen. Organisator is de intercommunale Leiedal die deze gemeenschappen overkoepelt.

Zestien kunstenaars en ontwerpers uit binnen- en buitenland zijn geselecteerd uit meer dan 200 dossiers. Ze nodigen je uit om de streek te verkennen, mee te reflecteren op en over het water en de dialoog aan te gaan over het belang ervan. Want water wordt steeds meer een kostbaar goed.

“We ontwikkelden een visie over het duurzaam omgaan met de regio”, zegt voorzitter van Leiedal Wout Maddens. “Klimaat, water en energie zijn daar belangrijk in. Met Contrei willen we ons bezinnen. Contrei Live is eigenlijk een artistieke vertaling daarvan.”

Dinsdagmorgen was er aan het Sint-Pietersbrugje in Moen een officieel moment met onder meer minister Matthias Diependaele en kunstenaar Marco Barotti die hem Swans voorstelde. Zijn zwanen produceren passende geluiden. In Zwevegem goot Adrien Tirtiaux Top Down Bottom Up in beton. Hij maakte een constructie van 45 ton en verbond met het hout dat hij gebruikte voor de bekisting het nabijgelegen jaagpad met de site Transfo.

1 miljoen euro

Het prijskaartje voor Contrei Live is behoorlijk met 1 miljoen euro. De gemeenten betalen hun deel en ook Designregio Kortrijk is betrokken. Maar er worden veel fietsende nieuwsgierigen verwacht. Er zijn drie fietslussen van Wervik tot Waregem. Je kan eventueel wat van de 40 km inkorten. Je vindt de routes op de website van Contrei en op bijhorende kaartjes.

Een aantal van de werken blijven bestaan, zoals dat op de site Transfo in Zwevegem. Ook de drijvende tuinen op de verlaagde Leieboorden in Kortrijk blijven er liggen. Contrei Live is gratis en loopt tot 26 oktober. Bedoeling was tot de biënnale Interieur, maar die is een jaar uitgesteld.

Contrei Live is bewust geen massamanifestatie in coronatijden maar een cultureel event dat je op eigen houtje kan ontdekken.

www.contreilive.be


https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200707_95581061
https://www.focus-wtv.be/nieuws/kunstparcours-contrei-live-zet-belang-van-water-centraal

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Verlichting Wevelgemstraat - N32 [Menen]

Message  eeuwige reiziger Jeu 16 Juil 2020 - 9:53

122 ledlampen zullen jaagpad tussen Lauwe en Menen verlichten
15 juli 2020

MENEN - Tegen de winter van dit jaar zullen 122 ledarmaturen langs het jaagpad het stuk tussen de brug in Lauwe en de brug over de N32 in Menen verlichting. “Tussen 22 uur en 6 uur zullen we de ledlampen dimmen in plaats van doven”, zegt schepen van publieke ruimte Patrick Roose (sp.a).

“De verlichting zal ervoor zorgen dat het jaagpad tijdens het donker ook een stuk veiliger zal zijn”, vertelt schepen Patrick Roose (sp.a). “Vorig jaar investeerden we al in uitrusting om ook bij winterweer het jaagpad langs de Leie open te kunnen houden. Nu zal dat dus voor de gebruiker nog een stuk aangenamer worden met de verlichting.” In totaal gaat het om 122 ledarmaturen langs het jaagpad op het stuk tussen de brug in Lauwe en de brug over de N32 in Menen. “Ook de trage verbinding van het jaagpad naar de N32 krijgt verlichting. Persoonlijk ging mijn voorkeur als ingenieur naar een lichtvolgendsysteem waarbij de verlichting aanschakelt naargelang de beweging van de fietser of de wandelaar. In dat opzicht hebben we ook de mogelijkheid van ledstrips besproken. Er worden momenteel testen uitgevoerd met zo’n systemen maar de technologie staat nog niet op punt en is ook erg duur. De nieuwe ledverlichting kost 133.541 euro.

Geen zeven jaar wachten
De Vlaamse Waterweg wil met hun masterplan Horizon 2027 nog grote delen van het jaagpad aanpakken met verlichting. “We wilden geen zeven jaar lang meer wachten en kozen dus voor standaard ledverlichting”, zegt schepen Roose. “Als de Vlaamse Waterweg dat eist vanaf 2027 dan hebben we dat. Het jaagpad is een schitterende wandel- jog) en fietsverbinding tussen Menen, Rekkem en Lauwe. Met deze verlichting en de toekomstige fietsersbrug aan het Barakkenpark moet dit de hoofdas van het fietsnetwerk in onze stad worden.”

https://www.hln.be/in-de-buurt/menen/122-ledlampen-zullen-jaagpad-tussen-lauwe-en-menen-verlichten~a2c6e000/
https://www.menen.be/nieuws/led-verlichting-langs-jaagpad-menen-lauwe

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 Empty Vlasroterij Sabbe [Kuurne]

Message  eeuwige reiziger Sam 1 Aoû 2020 - 10:06

Vlasroterij Sabbe is mooiste plekje van Kuurne
30/07/2020

Leie (Lys) Comines - Deinze - Page 3 A0bace24-d176-11ea-a008-27d8a09e9c1f_web_scale_0.0899281_0.0899281__

KUURNE - We vieren dit jaar noodgedwongen vakantie in onze eigen achtertuin. Maar waarom niet eens piepen naar wat er bij de buren te beleven valt? Elke dag vertelt een West-Vlaming over het mooiste plekje in zijn gemeente. Vandaag is dat volgens Oshin Derieuw in Kuurne de Vlasroterij Sabbe.

“Het leegstaande gebouw van de gewezen vlasroterij Sabbe trok mij al aan vóór het toegankelijk werd voor het publiek”, vertelt wereldkampioene boksen Oshin Derieuw, die enkele jaren geleden verhuisde van Kortrijk naar Kuurne.

“Tijdens trainingen liepen we vaak op het jaagpad en het gebouw was me al opgevallen. Ik was heel nieuwsgierig naar hoe het er vanbinnen uitzag. Oude, lege gebouwen spreken mij echt aan. Dit doet me denken aan mijn kindertijd, toen we in lege gebouwen gingen spelen en kattenkwaad uithaalden. Later vernam ik van mijn collega Geert Vanhaverbeke dat er een geheime ingang was. Samen met mijn vrouw Charlotte heb ik die eens uitgeprobeerd. Het is een heel rustgevende plaats.”

Het is de ambitie van de gemeente Kuurne en Leiedal om de site nieuw leven in te blazen. Deze zomer is de roterij een van de locaties voor de kunstroute Contrei Live. “Het kunstwerk hier is een echte meerwaarde. Al heb ik een beetje hoogtevrees, ik vind het tof om daar boven te staan en te genieten van de stilte en de rust. En met de bloemen is het nu ook echt prachtig.”

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200729_93159620

eeuwige reiziger

Messages : 3590
Date d'inscription : 23/06/2010
Age : 51
Localisation : Ruiselede

http://www.ligfietser.be

Revenir en haut Aller en bas

Page 3 sur 3 Précédent  1, 2, 3

Revenir en haut

- Sujets similaires

 
Permission de ce forum:
Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum